News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Masculin, efeminare, metrosexualitate, dandyism, etc.

Started by vlad, May 16, 2006, 11:38:57 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlad

Stefan mi-a dat ideea topicului.
Masculilor, ce inseamna pt voi sa fii mascul? Cum trebe sa fii, si cum trebe sa nu fii?
Domnisoarele ce zic? Tot despre masculi, vreau sa spun.

Psihiatria a invatat ca nu trebuie sa coreleze identitatea sexuala cu preferinta sexuala si cu preferintele, sa le  zicem, vestimentare. Exista transexuali care sunt bine-mersi atrasi de oameni de sex fizic opus (acelasi sex psihic).
Mai mult, a invatat sa nu mai coreleze invers homosexualitatea cu heterosexualitatea.  (Pe vremuri, pt homosexualitate se folosea scala Kinsey, in care, cu cât iti "placeau" mai mult oamenii de acelasi sex, cu atât mai putin cei de sex opus, ceea ce s-a dovedit a fi gresit.). Atât despre psihiatrie, ca nu cred ca ea ne zice prea mult.

Deci, ce inseamna masculin? Ce inseamna feminin?

vlad

Sunt redundant, dar...

Sunt cel mai frumos din orasul acesta,
Pe strazile pline cand ies n-am pereche,
Atat de gratios port inelu-n ureche
Si-atat de-nflorite cravata si vesta.
Sunt cel mai frumos din orasul acesta.

Nascut din incestul luminii cu-amurgul,
Privirile mele dezmiarda genunea,
De mine vorbeste-n oras toata lumea,
De mine se teme in taina tot burgul.
Sunt Printul penumbrelor, eu sunt amurgul...

Nu-i chip sa ma scap de priviri patimase,
Prin parul meu vanat, subtiri trec ca ata,
Si toti ma intreaba: sunt moartea, sunt viata ?
De ce-am ciorapi verzi, pentru ce fes de pase ?
Si nu-i chip sa scap nici pe strazi marginase...

Panglici, cordelute, nimicuri m-acopar,
Cand calc, parca trec pe pamant de pe-un soclu.
Un ochi (pe cel roz) il ascund sub monoclu
Si-ntregul picior cand pasesc il descopar,
Dar iute-l acopar, ca iar sa-l descopar...

Celalalt ochi (cel galben) il las sa s-amuze
Privind cum se tin toti ca scaiul de mine.
Ha ! Ha ! Dac-ati sti cat va sade de bine
Sarind, topaind dupa negrele-mi buze.
Cellalt ochi s-amuza si-l las sa s-amuze

C-un tainic creion imi sporesc frumusetea,
Fac baie in cidru de trei ori pe noapte
Si-n loc de scuipat am ceva ca un lapte,
Pantofi cu bareta-mi ajuta zveltetea
Si-un drog scos din sange de scroafa, nobletea.

Toti dintii din gura pudrati mi-s cu aur,
Mijlocul mi-e supt in coreset sub camase,
Fumez numai pipe de opiu uriase,
Pe bratul meu drept tatuat-am un taur
Si fruntea mi-e-ncinsa cu frunze de laur.

Prin lungile, tainice, unghii vopsite,
Umbrela cu cap de pisica ranjeste
Si nu stiu de ce, cand plimbarea-mi prieste,
Cand sunt multumit c-am starnit noi ispite,
Din mine ies limbi si naparci otravite.

Din mine cresc crengi ca pe pomi, matasoase,
Si insasi natura atotstiutoare
Ea insasi nu stie ce sunt: om sau floare ?
Sau numai un turn ratacit printre case,
Un turn de pe care cad pietre pretioase ?

Sunt cel mai frumos din orasul acesta,
Pe strazile pline cand ies n-am pereche,
Atat de gratios port inelu-n ureche
Si-atat de-nflorite cravata si vesta.

(Radu Stanca)

rocsa

Pentru mine, masculin inseamna purtatorul unui organ masculin capabil sa-si indeplineasca functia. Cand vad un tip cu burta pana la cer in mintea mea inseamna penis mic si atrofiat, automat ceva de genul neutru, nici mascul nici femela, neutru  :? (am un amic de genul neutru care e un haios, ne intelegem perfect, asta ca sa nu se inteleaga ca am ceva cu persoanele pe care mintea mea creatza, sau neteda ca-n palma, le considera de genul neutru).
In legatura cu vestimentatia anul asta cel putin exista tendinta clara in moda pentru efeminarea masculilor: hainute dragalase roz bombon, maieutze cu imprimeuri : fluturasi, etc. Imi place ideea, e adevarat ca nu pe toti barbatii ii prinde treaba cu efeminarea, tine de constitutia corporala (probabil si de personaliate, oricum mi se pare interesant si atragator stilul asta de vestimentatie). Al meu de exemplu ar arata ca mistretul in rochita cu volanase (nu e gras, dar nu-l prinde pur si simplu, in schimb ador sa-l vad pe frate-meu in roz).

brici

Lamuriti-ma si pe mine o chestiune: dandy=metrosexual? :roll:

A CERB

pai metrosexual=dandy, nu neaparat si invers.
Smile! It confuses people!

Furnika

Quote from: rocsaPentru mine, masculin inseamna purtatorul unui organ masculin capabil sa-si indeplineasca functia.
Care din ele? :roll:

A CERB

rocsa

vlad

"Metrosexual" e un termen pretios si tâmpit care se vrea o inventie a ceva ce a existat dintotdeauna. Nu e un apanaj al culturii moderne occidentale.

E de fapt rerererereactualizarea unui ideal grec, efebul. Nu-i de mirare, toata cultura occidentala e de fapt stradania noastra de a atinge idealurile grecesti. (Si evreiesti)

Dandy-ul e cu totul altceva. Am dat un link pe la discutii de caz, cetiti acolo.

De fapt, când am deschis topicul asta, am vrut sa vad care e totusi arhetipul masculin la noi. Ce anume ne face mai "barbati"? Daca te speli, te parfumezi si te imbraci frumos, asta iti diminueaza "barbatia"? Sau daca mergi la Opera inseamna ca esti homosexual? (Sau snob bogatas, asta e a doua varianta la americani.)

E plin de prejudecati in jur. Le-oi avea si eu pe ale mele. Voi pe care le aveti?

Tasha-meseriasha

Prejudecata mea e ca nu am prejudecati. Dar poate ca am si nu le-am aflat. Deci , damn! nici p-asta n-o am!
God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

stefan

Quote from: vladDandy-ul e cu totul altceva. Am dat un link pe la discutii de caz, cetiti acolo.
Ăla-i site făcut de dandynauţi, citeşte pe wikipedia dacă vrei ceva mai obiectiv.
QuoteDaca te speli, te parfumezi si te imbraci frumos, asta iti diminueaza "barbatia"?
Sigur că nu. Sunt permise şi accesoriile: brăţări, inele, cercei, lanţuri. Se recomandă chiar manichiura, rimelul şi fondul de ten. Părul trebuie neapărat vopsit ca să moară de ciudă ceilalţi masculi. Conversaţia trebuie să fie uşoară, glumeaţă şi limbajul corporal trebuie să semnalizeze femelei disponibilitatea. Rasucirea degetului printre bucle, rectificarea coloanei toracice, o privire piezişa şi un râs cristalin la cele mai insipide glume ale ei vor fi suficiente pentru a-i declanşa instinctele de predator. O minimă rezistenţă va face jocul seducţiei mai interesant, dar dulcea predare în faţa atacurilor ei este încununarea unui joc pe care tu, masculul, l-ai iniţiat şi controlat de la un capăt la celălalt.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

breh, dupa ce citii wikipedia, ce pricep eu este ca metrosexualul este varianta moderna, urbana, a dandy-ului. sa vedem:

Dandy= A dandy is a man who places particular importance upon physical appearance, refined language, and the cultivation of leisurely hobbies. Some dandies, especially in Britain in the late 18th and 19th century, often strove to affect aristocratic values even though many came from common backgrounds—thus a dandy could be considered a kind of snob.

Metrosexual=Metrosexuality is, according to British journalist Mark Simpson, the trait of an urban male of any sexual orientation who has a strong aesthetic sense and spends a great amount of time and money on his appearance and lifestyle. Simpson coined the term in 1994 in an article in the The Independent [1] after writing his book about contemporary masculine identity Male Impersonators: Men Performing Masculinity. Simpson described the effect of consumerism and media proliferation, particularly the men’s style press, on traditional masculinity.

Mai e si Übersexual, vaz: The word "übersexual" (from German über = above, superior and Latin sexus = gender) is a neologism for a conception of masculinity. It is a variant of metrosexual, in that the male is "refined", but contains more of an implication of confidence and traditional notions of manhood than the former term. However the authors of the book, Future of Men, who coined the term "übersexuality" argue that the übersexual is not derivative of the metrosexual man. The future of men, proclaim the authors, is "not to be found in the primped and waxed boy who wowed the world with his nuanced knowledge of tweezers and exfoliating creams. Men, at the end of the day, will have to rely on their intellect and their passion, their erudition and professional success, to be acknowledged and idealised in contemporary society. Called the 'übersexual'—a degree of greatness and perfection, an acknowledgment that this is an evolved species of man—he is so perfect as to leave little margin for error and fallacy."

Examples of those who could be defined as übersexuals include George Clooney, Ewan McGregor, Jon Stewart, Diddy, Jay-Z and Bono of the rock band U2, all named by ad agency JWT as top übersexuals.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

ku mentiunea ka clunei, desi e foarte aratos, nu e nici erudit si nici macar inteligent. e un dobitok.

vlad

Ce exemple ciudate. De unii nici n-am auzit, altii sunt niste cântareti de muzica usoara.

La dandy e nevoie de ceva in plus fata de metros. Wikipedia nu e cea mai buna sursa. De fapt, societatea de azi nu prea mai permite dandyisme, doar metrosexualisme.

tapirul

de acord, dar sunt din aceeasi familie, nu?
Cum, n-ai auzit de Jay-Z?.. Nici io, da' daca dai search cu gugl o sa vezi ce uber este... :shock:
cre'că, nu ştiu...

A CERB

bey vlade, incult mai esti. clooney e ala din ER, mcgregor e Obiwan Kenobi, Jon Stewart e tembelul care a prezentat oscarurile, si e big shot la Comedy Central.

tapirul

McGregor a mai jucat si in Trainspotting daca nu stiai..........
cre'că, nu ştiu...

vlad

Obiwankenobi ubersexual? Pai era un batrânel. Sau era uber, adica trecuse de faza sexuata...

Tapire, sunt si nu sunt. Dandyismul, il vad  ca pe un fel de decadenta a la fin-de-siecle, de jemenfoutism. Metrosexualismul pare un fel de moda, trecatoare si renascatoare, ca toate modele. O moda vestimentar-cosmetica, vreau sa spun, nu una "culta". Dandyismul e un nihilism elevat, rebeliune antiburgheza a tineretului inalt-burghez.
Dandyismul pare sa fi murit, ca atâte alte "miscari" care ar fi putut poate fi interesante, o data cu marele razboi (ala din 14-18). Nu cred ca renaste in metrocucu astia.

dustweaver

Quote from: vladObiwankenobi ubersexual? Pai era un batrânel. Sau era uber, adica trecuse de faza sexuata...
Aha, nu vreai sa recunosti ca avea niste tzoale belea :).
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

vlad

dustweaver

"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

dentist

nu vad ca romanca noastra zdravana sa placa un metrosexual.nu ca am prefera ciobanul.insa unu' care se oglindeste non-stop ,papusa masculina ..nuuu

vlad

Dustweaver, sensul original al lui "dandy" ii desemna pe tinerii scotieni care, la serbarea anuala, se plimbau intr-un costum excentric. De aici poza aia.

dustweaver

Quote from: vlad on May 26, 2006, 09:21:39 PM
Dustweaver, sensul original al lui "dandy" ii desemna pe tinerii scotieni care, la serbarea anuala, se plimbau intr-un costum excentric. De aici poza aia.
Multumesc, Vlad. Scuze si lui Gugl. :)

vlad

Spuneam deci ca astazi se face deja diferenta intre cine esti si ce preferinte ai. Daca preferi acelasi sex, nu inseamna deloc ca esti efeminat, poate chiar din contra. Si exista transexuali care prefera parteneri de acelasi sex psihic.
Par voie de consequence, poti fi un barbat foarte efeminat, delicat, gingas, si sa-ti placa totusi doar femeile, si inca cu patima.

Dar care sunt aceste trasaturi specifice sexului? De ce, daca te speli, imbraci frumos, parfumezi, treci poate drept "efeminat"?

dustweaver

Quote from: vlad on June 06, 2006, 05:17:14 PMDe ce, daca te speli, imbraci frumos, parfumezi, treci poate drept "efeminat"?
;D Cred ca depinde foarte mult de ce intelegi prin "imbracat frumos". Vaz ca ai mai intrebat asta : restul nu sunt atribute specific feminine, insinueaza si tu mai cu grija ca  toti masculii alfa is musai niste sconcsi nespalati :).

Furnika