News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Boli de vacanta.

Started by Furnika, August 16, 2005, 08:02:04 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Furnika

Am si eu doua intrebari:
- ce e factorul de protectie solara al unor creme-minune anti UV si la ce/cui foloseste el (pot sa va spun pe pielea mea ca nu foloseste la nimic insa poate voi stiti mai mult). Cum se trateaza arsurile solare? Dar repede.
- care e legatura dintre un usor icter si alcoolul/tigarile in cantitati apreciabile? poate da alcoolul o usoara citoliza astfel incat sa apara un icter? De cat alcool/tigari are nevoie cineva astfel incat sa se coloreze in galben? Sau sa se caute de virusi?

dustweaver

- la un prim search, pare a fi  treaba serioasa :
There are two basic types of sunscreens, absorbers and reflectors. Some sunscreens act by absorbing UV rays through a chemical reaction within the skin following application e.g. Octyl Methoxycinnamate (OMC) and oxybenzone. Other sunscreens act as a physical barrier to the UV rays which reflect them away from the skin. These sunscreens usually contain  titanium dioxide and are the type of sunscreens recommended by dermatologists. Products which contain titanium dioxide tend to give the skin a whitish colour following application, however, the newer products contain microfined particles which are almost invisible. Tinted products are now also available.
vezi si aici

- sigur nu s-a nimerit one of those tinted products? :)
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

A CERB

bre, daca ai arsura extinsa, cel mai rapid e prednisone, 10 mg 6 prima zi, scazi cu o bulina pe zi adika 6-5-4-3-2-1.

nu stiu ce inseamna usor icter, daca te-ai ingalbenit inseamna ca e mai mult de 3. fa-ti bilirubina fractionata si mai vorbim. alcoolul da icter din citoliza, dar mai ai si transaminazele mari. btw, alea cum sunt?
Smile! It confuses people!

originaltup

ai uitat sa-l intrebi de sex neprotejat  :twisted:
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

bre, cam greu sa faka fitz-hugh curtis, am inteles ca are tubele legate.

Qvadratus

Asa teoretic vorbind, alcoolul poate sa dea si spasm de Oddi, cu tot tacimul de rigoare ulterior. Vorba lui Cerbu, pina la virusi o evaluare elementara e neaparat necesara (incepind de exemplu cu punerea unui termometru si continuind cu o investigare macar minimala de laborator). Daca e vorba de icter si arsura solara la aceeasi persoana, prudent este sa nu se apuce sa ia cortizonice. O alternativa ar fi un antiinflamator nesteroidian (intre noi fie vorba asta ar acentua puseul de citoliza, dar macar nu favorizeaza replicarea virala) asociat cu un antihistaminic (desi amorsarea reactiei deja este facuta, totusi mai intervin si pe parcurs pusee de reamorsare) si cu un tranchilizant minor, eventual si cu un analgetic (nu paracetamol). Oricum, pentru 2, maxim 3 zile cit se ia antiinflamatorul nesteroidian (in doza rezonabila preferabil spre minima sau medie), nu e cine stie ce problema. E de preferat un NSAID care merge bine si pe COX 1, cele selective sau specifice nefacind mare brinza.

Vezi ca din punct de vedere al interactiunii cu soarele, pielea e de mai multe tipuri (parca vreo 4), depinde in care te incadrezi. La rindul lor si cremele cu factor de protectie solara sunt cu diverse gradatii (exista niste numere pe flaconul respectiv). Daca se foloseste o crema cu factor redus, atunci o folosesti degeaba. In al doilea si nu in ultimul rind,poate sa mai apara surpriza ca una din substantele din crema respectiva sa fie pe post de alergen incomplet, astfel ca atunci cind se cupleaza cu pielea deja in curs de prajire, sa genereze o reactie de-a dreptul stupida. Genul asta de reactie poate sa nu apara imediat, te trezesti ca dupa amiaza ti-a luat fundul foc si dai vina pe firma care a produs crema, cind in realitate e vorba de o incompatibilitate.[/list]

rocsa

A propos va spune ceva diagnosticul: eczematida pteri...(?bla-bla?) pruringinoasa? Am primit diagnosticul asta cand am fost in tara. Mi-a dat sa-mi cumpar Locoid crema(butirat de hidrocortizon).
Lucrurile stau in felul urmator: acum o luna jumatate dupa ce fusesem intensiv la piscina, am incetat pt 2 saptamani ca sa-mi dau examenele. Imediat dupa examene, la o saptamana mi-au aparut niste pete mai mici sau mai mari (doar 2 aveau maxim 5cm in diametru) numai pe trunchi, pe partea din fata a trunchiului si una pe mana aproape de axila. Nu erau pruringinoase, nu prezentau  urma de piscatura, erau reliefate fata de restul tegumentului reliefate uniform si de culoare cand maron(adica un pic mai inchis decat culoarea pielii) cand maron spre rosu, dar repet nu erau pruringinoase.  Petele mi-au trecut ff greu dar nu datorita cremei (am cumparat-o dar mi-am dat doar o data cand deja dadeau semne ca se retrag petele) ci cred datorita soarelui, am fost la plaja la mare. De cum m-am intors in geneva mi-au aparut alte pete mici marunte de data asta mancaciose al naibii, sunt multe, nu-s evididente, abia se observa, nu seamana cred eu cu primele. Toata partea din fata a trunchiului e plina , inclusiv pe gat. Uitandu-ma cu f multa atentie le vad. Aveti idee ce ar putea fi? Nu am fost niciodata alergica la nimic si la cat folosesc toata ziua sapunul si alcoolul pt palme (lucrez cu pacientii) ar trebui sa-mi apara si pe maini, dar nu am. Deci? Oricum tr sa merg si la un control aici din pacate, cu asigurarea mea medicala o sa ma coste o gramada.

A CERB

da si tu o poza digitala. suna a pityriasis rosea. nu prea ezista tratament. adeka mai mult simptomatic. cika UVB light ar ajuta.

rocsa

Poate si pt ca sunt bronzata nu se vede aproape nimic cu ochiul liber dar in fine am facut 3 poze pe care nu-sh de ce nu le pot pune pe pagina privata (sunt virusata :? ) da-mi te rog o adresa de mail. Tks

Qvadratus

Cerbule, te referi la Pitiriazisul rozat Gilbert ?

A CERB

nu-sh bre cine-i Gilbert ala, voi aveti manii cu nume proprii. da, la ala ma refer.

rocsa

Multam inca o data cerbu, multam mada.