News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Practice

Started by plure, August 04, 2005, 07:42:39 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

plure

Oameni buni! Azi exersand pe un coleg sa iau sange (aici e obligatoriu sa stii sa faci toate manevrele astea), am nimerit peste unul care practic "nu" avea vene. Nu se vedeau mai deloc si cu mare greutate se simtea ceva. Asa ca am impuns, am bagat acul vreo 1,5 cm, am cuplat eprubeta, dar sange nu iesea deloc. Deci eram probabil pe langa. Omul nu a facut hematom (de aia cred ca eram pe langa), saracul a fost foarte dragut si s-a oferit sa mai incerc, mi-a aratat si bratul celalalt care chiar nu avea nici o vena, dar eu am refuzat. La unul cu vene ok am reusit, dar nu pot sa spun ca a mers totul perfect (imi cam tremura mana, dupa incidentul cu primul).

Ceea ce imi aduce aminte de practicile de vara. Imi amintesc cum am fost la practica in Filaret prin anul 2 spre 3, in vacanta; la care asistentele se purtau cu mine de parca venisem sa le injur de mama. Scopul lor era parca sa te faca sa stai cat mai mult pe-acasa; de altfel, sa ti se semneze hartia de practica fara sa te duci nu a fost niciodata o problema.

Sau cand am fost in practica in orasul meu natal, la Cardiologie; nu imi imaginez (cel putin nu imi imaginam, acum imi cam imaginez) ce trebuie sa faci ca sa te inghita asistentele (iar medicii sa nu te trateze cu un fel de sila amestecata cu neintelegere si un fel de teama: ce vrea asta de la mine? ce cauta pe-aici?).

Poate altii au amintiri mai bune (cu siguranta sunt cativa), dar ma intreb in ce masura sunt ei niste exceptii norocoase sau care cunosteau personal pe cineva din staff.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

stefan

Insistă la cazurile astea, mai dificile, că aici ai de învăţat. Dacă nu vezi şi nu simţi nimic la palpare (după ce laşi victima câteva minute bune cu garoul) la niv. plicii cotului, următoarea staţie este regiunea dorsală a mâinii, unde ar fi bine să tensionezi pielea pt. a reduce mobilitatea venei. Un truc care merge la grosimii medii ale ţes. cel. subcut. este să provoci hiperemie prin lovirea repetată (apare o diferenţă de nuanţă care te lasă să intuieşti traseul venei).
în concluzie, nu te mulţumi cu puncţionarea venelor accesibile. Urmăreşte cazurile dificile şi vezi cum sunt rezolvate.

În românia, dacă vrei să înveţi ceva la practică, e bine să mergi la urgenţă. Cardiologia e o găină cu ouă de aur şi e normal să fii privită cu suspiciune dacă te învârţi pe acolo. Mai de treabă sunt chirurgii (am sute de ore la activ în sălile de operaţie de la plastică şi generală, fără să cunosc iniţial pe nimeni).
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

laurad

ma inscriu la amintiri placute: o asistenta turcoaica, de pe chirurgie, care m-a invatat sa fac injectii i.m. cu acul detasat. Mie mi-a fost mila si, dupa ce am executat bataia, n-am tinut bine de ac, pacientul-tinerel-a stras din nu-spun-ce si acul a sarit la usa. Tipa nu a ras si nu mi-a dat peste mana, a desfacut un alt ac din ambalaj si mi-a zis: Poftiti, dra doctor, va rog!
Totul a mers struna dup'aia, rezultatul e ca pe ea n-am uitat-o nici acum..
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

A CERB

daca tot nu gasesti, incearca sa intepi vena femurala. ai grija sa cureti bine cu iod, palpeaza artera( coapsa trebuie sa fie in extensie), si mergi putin medial cu o seringa de 20 cc( vezi ce ac folosesti, nu ai nevoie de 18, incearca 20 sau chiar 22). daca ai intrat mai mult de 2 cm, esti pe directie gresita. daca ai return galben, esti in vezica( fara gluma, am vazut asta)
Smile! It confuses people!

manolo

metoda vazuta la Raed Arafat: un puf sau doua din sprayul cu Nitroglicerina din trusa de urgente (sunt si prin sectii) pe locul de unde crezi ca ai mai multe sanse, lasat cateva secunde bune si reincercat. Eu am vazut-o facuta de 2 ori si am utilizat-o de 3. succes de fiecare data!
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

originaltup

Quotedaca ai intrat mai mult de 2 cam, esti pe directie gresita. daca ai return galben, esti in vezica( fara gluma, am vazut asta)
ca tot ai adus vorba, ieri la o pacienta in MICU dupa ce i s-a pus o triple-line in v. femurala a iesit ceva urina mai rosie pe Foley. Nu bag mana in foc ca nu s-a intamplat acelasi lucru.
Oricum, pacienta a venit pe la 10 cu sepsis (UTI, abdomen?), a aspirat de nu se putea la intubare din voma (coffee ground emesis, mai tarziu cred ca era fecaloid), avea si lactic acid 9, acidoza constanta pe la 7.00 (cu 4 amp de bicarb + drip), hiperventilatie cam fara succes (era f stiff, se opunea ventilatorului, au paralalizat-o intr-un tarziu), pe presor si vreo 4L de fluide in 6-7 ore, pe la 18 s-a retras suportul (DNR-CC), si s-a dus in vreo 15 min.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

sper ca era batrana.

posibil ischemic bowel( cu asa lactic mare).la mine nu se face lacticu'.

originaltup

70 si ceva.
pt cei din Romania poate parea batrana, dar multi din cei de aici arata cu 10-20 de ani mai tineri. (am avut pacienti despre care credeam ca sunt in the 50's si erau pe la 75 de fapt)
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

agree, am pacienti de 80 si chiar 90 care sunt foarte functionali si arata foarte bine. ce face societatea kapitalista din om...