News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Probleme din Romania pentru populatia alogena si imigranti

Started by Qvadratus, June 28, 2005, 07:04:04 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Am vazut ca avem printre noi pe cineva care pare sa aiba nationalitate araba (Ibrahim) si pe Luci care este ceangau. Eu insumi sunt 25% armean si mai am si alte tipuri de gene de sorginte altaica in codul meu genetic, cerbul este 25% rus... s.a.m.d.
Acest topic se vrea a fi o invitatie pentru persoanele de alta nationalitate decit cea romana sa ne spuna care sunt problemele cu care se confrunta in Romania si care este optica lor despre aceste probleme.
Oricum, speranta mea este ca Ibrahim sa invite si alti amici de-ai lui cu care sa dezbatem diverse.

Qvadratus

Niciunul interesat, se pare. Oricum, al urma urmei putem discuta si intre noi majoritarii, nu ?

Furnika

lucisandor

E usor pentru ceangai, fiindca ei nu vor nimic deosebit. Religia e libera (si nici nu a putut fi oprita vreodata datorita diplomatiei Vaticanului), dialectele lor sint oarecum la fel cu ale altora. Problemele economice sint aceleasi cu ale majoritatii, obiceiurile ce ii distingeau au fost uitate la fel cum si majoritatea a uitat...
Dar e si greu, pentru ca preotul, principalul pastrator al comunitatii, este educat la Iasi exclusiv in romana oficiala si se intoarce in sat vorbind limba asa cum se scrie. Problemele de la Iasi sint tipice pentru zone de misionarism, cele de pe valea Siretului sint ale unei comunitati majoritar catolice - nu se pune problema ca, o data cu scoala de catehism, biserica sa organizeze si cursuri de traditii populare, unde sa fie reinviate obiceiurile si limba lor, asa cum a inviat limba irlandeza. Nu e nici o speranta ca sefii de la Iasi /Bucuresti /Roma sa accepte serviciul in limba maghiara in Moldova - si probabil va va mai dura mult, de vreme ce limba locului in liturghie este totusi o inventie recenta, iar noua Misa a lui Ioan Paul nu are inca o forma standard nici macar in SUA pentru vorbitorii de engleza.
Pe mine ma "inerveaza" cit de usor sint luati ca obiect de pasat de la o tabara la alta: pe vremea statului national-legionar si a celui national-comunist erau romani, acum eternii guvernanti UDMR ii gasesc unguri. cum lor nu li se pare ca ar trebui sa faca ceva, un UDMR-u' al lor, oricind se gasesc responsabili pentru ei. Cu putin noroc, daca o sa dispara din Parlament UDMR-ul (al carei rol de arbitru nu este chiar normal), o sa fie loc si de o organizatie a lor cu rol cultural si politic. Atunci sa vezi Festivalul cintecului si dansului popular, unde, daca nu ii apuca dragostea de obiceiuri pe gratis, sa fie indulciti cu fonduri de la buget, asa cum li se dau, de ex, germanilor.

Qvadratus

Apropo de faza cu disparitia UDMR-ului din parlament, eu sincer sa fiu nu as dori-o. Existenta acestei formatiuni in forul legislativ, cred ca a fost cel mai important element care a dus la calmarea unei tensiuni interetnice stimulata artificial zeci de ani. Culmea e ca rolul de arbitru caruia a  trebuit sa faca fata, s-a constituit zic eu in cel mai important element de ponderare a atitudinii (cui ii convine sa faca scandal si sa dea din gura mai mult decit trebuie, cind asta ar fi periclitat posturile caldute din Administratia Centrala si avantajele generate de ele....?).

stefan

UDMR are tot interesul să stimuleze tensiunile interetnice şi să convingă minoritatea că nu poate fi reprezentată de un partid din mainstream. Însăşi ideea de "partid" cu o singură dimensiune politică, cea etnică, este hilară şi maschează interese financiare.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

In ultimul Catavencu zice ca un secretar de stat de la Turism a trimis la Tirgul International din Japonia un pavilion? stand? nu mai stiu cum ii zice, care reprezenta Romanica cu ceardas, straie traditionale unguresti etc. Si a fost bine ca a facut cineva asta, ca Ungaria nu a trimis nimic, dar a avut stand de la UDMR.
Pe de alta parte, astia de la Turism au un fix cu regiunile (ca si cum am avea prea multi straini pe litoral), si vor sa faca reclama la toate regiunile unde se poate face turism: Bucovina, Maramures, Secuime etc... Desigur, Alexandria si Caracal nu au intrat in schema. Poate ca fost doar rindul Secuimii si astia de la Catavencu nu stiu.

INDIANUL

Quote from: QvadratusApropo de faza cu disparitia UDMR-ului din parlament, eu sincer sa fiu nu as dori-o. Existenta acestei formatiuni in forul legislativ, cred ca a fost cel mai important element care a dus la calmarea unei tensiuni interetnice stimulata artificial zeci de ani. Culmea e ca rolul de arbitru caruia a  trebuit sa faca fata, s-a constituit zic eu in cel mai important element de ponderare a atitudinii (cui ii convine sa faca scandal si sa dea din gura mai mult decit trebuie, cind asta ar fi periclitat posturile caldute din Administratia Centrala si avantajele generate de ele....?).
spui din cand in cand cate o prostie care sa echilibreze toate lucrurile bune pe care le spui pe forum.penultima spusa e aia cu "romanii sunt antisemiti de la 1900 si pana in ziua de azi(inclusiv dupa revolutie"pe care in final a trebuit s-o abandonezi din lipsa de argumente pro.nu am eu timp sa-ti detaliez treaba cu udmr-ul.sa-ti zic cateva chestii:
-udmr-ul este asociatie culturala NU partid, in acest fel nefiind nevoiti sa jure pe constitutie.de altfel la ultima revizuire a constitutiei au militat intens pentru dreptul strainilor de a cumpara pamant romanesc.intreaba-te de ce, ca poti gandi si singur.
-ai ceva de spus despre evenimentele de la targu mures din 1990??daca nu le cunosti iti spun eu .iti dau doar exemplul aluia linsat de unguri(cu ceva acte de canibalism), care tip era roman si prezentat apoi ca ungur linsat de asupritorii romani.intreaba-te cine le-a generat erspectivele evenimente, in conditiilein care pe vremea lui ceausescu zona respectiva(harghita, mures,covasna)alcatuiau o entitate separata de statul roman tolerata de ceasuescu.
-UDMR-ul a sustinut orice legislatie romanesaca promovata de oricine,indiferent ce legislatie era ea si cu cine se aliau la guvernare atata timp cat ei se aflau in pozitia din care pot influenta si in care se pot targui si impune legislatia care ii intereseaza pe ei.
-daca nu stii cine este UDMR, informeaza-te ce sau cine este AVO si ce sau cine este "Mana Neagra" si de cine apartine Laszlo Tokes,UDMR si Mana Neagra.dupa ce intelegi astea iti vei schimba "optica" prin care privesti lucrurile intr-un mod "democrat".(nu vorbesc de "mana neagra" din filme gen "nasul" sau alte fictiuni ci de cea legata de unguri).
atat am timp sa spun acum.mai mult altadata.
ramas bun...

Qvadratus

In primul rind nu cred ca am sa-mi schimb prea curind optica, zic eu. In al doilea rind la subiectul cu antisemitismul din spatiul carpato-danubianao-pontic nu am renuntat, ci pur si simplu am asteptat sa-mi revina cheful sa-ti raspund, fara sa replic in acelasi stil in care pui tu problemele. In mod secundar raspunsul mai tine, si de revenirea in mina mea a unei carti despre problema respectiva, carte pe care am citit-o prin iarna. Prefer sa fiu foarte exact si de aceea doresc sa am datele in fata.

- Eu personal continui sa cred ca UDMR-ul din punct de vedere la legii este inscris ca partid. E posibil ca sa nu fie asa, s-ar putea sa fiu eu prost informat si, in calitate de asociatie culturala sa fi putut propune liste electorale cu care sa intre in parlament.
-Despre evenimentele de la Tg. Mures am a-ti spune ca la vremea respectiva multe lucruri erau cit se poate de tulburi si, multe probleme de importanta extrem de mare societatea din Romania le-a perceput si interpretat in mod eronat.
-In principiu pot sa-ti spun ca pe vremea lui Ceausescu, zona de care vorbesti in nici un caz nu era o entitate separata, ci dimpotriva. Entitatea de care vorbesti tu a fost infiintata pe vremea lui Dej si se numea Regiunea Autonoma Maghiara. Ceausescu prin reforma administrativa a desfiintat-o. In plus, mare parte din aplicatiile militare de tancuri si infanterie pe care le facea Armata Romana in acele vremuri, se desfasurau in zonele cu pricina, asa.... demonstrativ.
- Chestii de genul celor cu "Mina neagra" ma intereseaza mai putin, atit timp cit se poate colabora eficient si constructiv cu maghiarii in beneficiul tuturor.

Ca un comentariu ex cathedra, tin sa spun ca din pacate, nu sunt prea multi, cei care au inteles ca este o epoca in care foarte multedin interesele celor doua state (Ungaria si Romania), sunt  comune.

P.S. Daca ai apetit pentru discutii nationaliste care depasesc anumite limite, as prefera un topic separat.

INDIANUL

QuoteP.S. Daca ai apetit pentru discutii nationaliste care depasesc anumite limite, as prefera un topic separat.
daca tu ai impresia ca discutiile mele sunt nationaliste si ca ele depasesc anumite limite, te sfatuiesc calduros sa practici medicina, asa ca proba nu definitiv, intr-o localitate de acolo(din judetele harghita sau covasna)si vorbim dupa aia cum a fost pe acolo.te asigur ca voi astepta cu sufletul la gura povestiriule tale di zona respectiva si de asemenea te asigur ca iti vei schimba "optica" mai ceva ca mine. :lol: e misto sa palavragesti din orice alta localitate din tara referitor la udmr, mai greu este sa si traiestiacolo.asa acum unde esti, nu ai decat sa falfai steagul democratiei cat vrei.eu am rude care au trait ceva pe acolo si cunosc unele lucruri din zona respectiva dar nu-mi por permite sa le spun ca sare nenea "figura geometrica" si spune ca depasesc "anumite limite".
QuoteEu personal continui sa cred ca UDMR-ul din punct de vedere la legii este inscris ca partid
credinta e la biserica, aici incercam sa vorbim pe ce stim.
Quotein calitate de asociatie culturala sa fi putut propune liste electorale cu care sa intre in parlament.
socant, nu? :lol:
Quoteprobleme de importanta extrem de mare societatea din Romania le-a perceput si interpretat in mod eronat.
ai drepatate.probabil ca nenea respectiv,"halitul" le-a perceput si interpretat si el in mod eronat.eu nu vb de respectivele evenimetnte cum le-ai perceput tu ci vb despre cine le-a organizat si declansat.
QuoteRegiunea Autonoma Maghiara.
aici ai dreptate.era pe vremea lui dej nu a lui ceausescu.in rest nu ai dreptate referitor la zona respectiva.
QuoteChestii de genul celor cu "Mina neagra" ma intereseaza mai putin,
specific, te intereseaza numai ce vrei nu si ceea ce tine de subiect.mana neagra este filiala clandestina a AVO(serviciul de informatii ungar)(na ca-ti dadui mura in gura ca nici nu te putusi informa sub pretextul ca nu te intereseaza) si gagii fac tabere paramilitare prin muntii nostri.sau nici asta nu te intereseaza??
Quoteatit timp cit se poate colabora eficient si constructiv cu maghiarii in beneficiul tuturor.
corect spus si evidentiezi chiar tu confuzia ta:cu maghiarii se poate trai in perfecta prietenie(cu unii nu cu toti, la fel ca la romani).vorbeam despre UDMR nu despre maghiari(este o diferenta pe care nu o sesizezi).si as prefera sa le spui unguri ca sa ne exprimam corect.tara lor se numeste "republica ungara" si termenul de maghiari este perimat si nelalocul lui.explica mircea dogaru, un istoric puternic de la noi ca numele de maghiari li s-a aplicat intr-o perioada a migratiei lor prin europa apoi numindu-se unguri.
este doar o sugestie nu o chestie imperativa.
in final te-as ruga daca nu te superi sa trasezi limitele cu creion rosu ca sa stiu sa nu le mai incalc.si care sunt acele limite,la fel daca nu te superi prea mult, ca sa stiu sa nu le incalc pe viitor. :lol:

edit:
revin si cu argumentul pentru "Regiunea Autonoma Maghiara"
Quote from: Qvadratus
n principiu pot sa-ti spun ca pe vremea lui Ceausescu, zona de care vorbesti in nici un caz nu era o entitate separata, ci dimpotriva. Entitatea de care vorbesti tu a fost infiintata pe vremea lui Dej si se numea Regiunea Autonoma Maghiara. Ceausescu prin reforma administrativa a desfiintat-o. In plus, mare parte din aplicatiile militare de tancuri si infanterie pe care le facea Armata Romana in acele vremuri, se desfasurau in zonele cu pricina, asa.... demonstrativ.
ti-am dat dreptate ca pe vremea lui ceasca nu mai exista fiind infiintata de dej.restul ramane.argumentul este Constitutia din 1952
""
CONSTITUTIA REPUBLICII POPULARE ROMANE

1952

MAREA ADUNARE NATIONALA
A REPUBLICII POPULARE ROMANE""

si anume:
""Art. 18. - Republica Populara Romana are urmatoarea impartire administrativ-teritoriala:

Regiunile: Arad, Bacau, Baia Mare, Barlad, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Hunedoara, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Stalin, Suceava, Timisoara, Regiunea Autonoma Maghiara.

Art. 19. - Regiunea Autonoma Maghiara a Republicii Populare Romane este formata din teritoriul locuit de populatia compacta maghiara secuiasca si are conducere administrativa autonoma, aleasa de populatia Regiunii Autonome.

Regiunea Autonoma Maghiara cuprinde raioanele: Ciuc, Gheorgheni, Odorhei, Reghin, Sangeorgiu de Padure, Sf. Gheorghe, Targu-Mures, Targu-Sacuesc, Toplita.

Centrul administrativ al Regiunii Autonome Maghiare este orasul Targu-Mures.

Art. 20. - Legile Republicii Populare Romane, hotaririle si dispozitiile organelor centrale ale statului sunt obligatorii pe teritoriul Regiunii Autonome Maghiare.

Art. 21. - Regulamentul Regiunii Autonome Maghiare este elaborat de Sfatul Popular al Regiunii Autonome si supus spre aprobare Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane.

""
vin cu intrebarea:la ce te obosesti sa faci o regiune separata pentru unguri(aici vezi ca am avut dreptate cand am spus ce am spus)ca apoi sa spui ca pe teritoriul ei functioneaza aceleasi reguli ca peste tot??de ce nu s-a renuntat la crearea ei si prin urmare se aplica si acolo legea ca in toata tara(in mod logic)??dintr-un motiv foarte simplu:pentru ca pe teritoriul ei legile statului roman nu erau respectate aplicandu-se legi locale cu influente din ungaria.
de ce nu s-a facut cate o regiune pentru fiecare minoritate?pentru sarbi de ce nu?pentru lipovenii de la noi(rusky)de ce nu?mai ales ca ne pupam cu rusii.s-a facut pentru unguri:acolo aveti voi regiunea voastra, faceti ce vreti in ea.pentru orgoliul nostru spunem in constitutie ca se respecta legile acolo.
Quote from: QvadratusIn plus, mare parte din aplicatiile militare de tancuri si infanterie pe care le facea Armata Romana in acele vremuri, se desfasurau in zonele cu pricina, asa.... demonstrativ.
demonstrativ, pentru ce? :lol: (daca acolo nu se intampla nimic :?: ) :lol:aplicatiile se fac in scop de antrenament(poate nu stiai) nu demonstrativ.cele demonstrative se fac in general la granita pentru a intimida vecinii(ai cazul chinei care-si umfla muschii pe langa taiwanezi)nicidecum in centrul unui stat.
ce incerc eu sa-ti demonstrez, daca nu te-ai
prins, este ca infrastructura viitorului-mult-iubit-si-democrat UDMR al tau se formase din acea vreme(cei care conduceau atunci RAM).poate te prinzi cam ce UDMR sustii tu.
ramas bun...

INDIANUL

alt post pentru "antisemitism-ul nostru"
Quoteci pur si simplu am asteptat sa-mi revina cheful sa-ti raspund, fara sa replic in acelasi stil in care pui tu problemele
ERONAT mon cher! TU ai pus problema antisemitismului poporului roman, eu ti-am raspuns la respectiva problema.
te rog frumos sa termini cu insinuari tembele despre cum pun eu problemele, cum incalc eu limitele(trasate de tine?!) si cum dezvolt discutii nationaliste desi sunt on-topic referitor la udmr.nu te mai referi la cel ce scrie posturile ci la posturile scrise asa cum fac eu.deci lasa persoana si ia-te de posturi(bineinteles daca te tin balamalele).altfel este daca se poate numi asa "atac la persoana"  :D(din partea ta)si nu e frumos avand in vedere ca te fofilezi pe aici ca un tip pretins corect.
Quotesi de revenirea in mina mea a unei carti despre problema respectiva, carte pe care am citit-o prin iarna
ca sa nu te mai obosesti sa mai citesti cartea respectiva si sa-mi vii cu argumente din ea:spune-mi te rog autorul ca sa stiu daca mai merita sa-ti raspund la argumentele tale preluate din respectiva carte.nu de alta dar daca vii cu o carte scrisa de petre ispirescu "basme" nu ma mai obosesc sa continui respectiva discutie cu tine.
ramas bun...

stefan

INDIANUL

are you sure?are you sure you're not paranoic?
ps:raspund in functie de cum se vorbeste cu mine.cu doina:respectuos, ca intotdeauna(pe topicul de animatie),iar aici daca se fac insinuari asupra mea nu asupra postului meu raspund in consecinta.de tonul interlocutorului depinde tonul raspunsului meu.
ramas bun...

stefan

Quote from: INDIANUare you sure?
Don't worry, there is no sugar!

INDIANUL

ramas bun...

INDIANUL

ramas bun...