News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Proiectii pentru generatia urmatoare

Started by Qvadratus, June 18, 2005, 04:14:32 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

(Mai) am si eu o intrebare (printre primele din serie....). Cercati de va ginditi la ea, ca pe aproape totzi ne paste pin' la urma problema.

Ce meserii credeti ca vor avea cautare peste 25-30-40 de ani? Mie mi-a intrat in cap ca anumite profesii tehnice vor constitui topul. Daca ar fi sa ma refer la una anume as zice ca cei care se vor pricepe sa intretina si sa repare tehnica militara vor fi in acele vremuri foarte pretuiti, alturi de inginerii care se vor ocupa de tehnologia civila de baza, aia de care va depinde in mod esential functionarea conurbatiilor recte a marilor aglomeratii umane.
Evident, m-am apucat deja sa fac proiectii in legatura cu puradeii mei, ce v-ati inchipuit.....?
Si mai evident topicul asta trebuia sa fie de fapt o continuare  la "Copii de ieri parintii de astazi-problemele lor", dar cum presupun ca gradul de interes e mic pentru topicul cu pricina, am ales sa separ treaba.

INDIANUL

eu sunt convins ca fane va avea de lucru si peste 50 si peste 100 de ani deoerece meseria de vidanjor nu are moarte, pt ca deh ...si in plus populatia terrei este in crestere.
ramas bun...

Qvadratus

doina

In "World is Flat", guru Friedman zice ca tinerii/copiii din ziua de azi trebuie sa fie pregatiti sa fie cit mai reciclabili, adica sa invete cum sa invete (de-a lungul vietii) si sa fie pregatiti sa se reprofileze in continuu, ca sa nu cada niciodata in urma.

Economistii zic ca speranta lor e ca in tarile mai dezvoltate cu economii mai flexibile sa continue sa se dezvolte mai mult serviciile financiare (lasind productia de produse si mincare pe seama tarilor mai slab dezvoltate), dar Greenspan zice (destul de recent si destul de serios) ca asta e poate doar wishful thinking si daca nu se imbunatateste sistemul educational din US degeaba spera US sa mentina o economie flexibila viabila/vitala. Daca pana si Greenspan zice ca e speriat de outcomes in educatie...

In Romania/Europa eu as zice chestii de economie/statistica/financiare/actuariale...nu decit cum sa se dezvolte...plus poate au sanse (cu o educatie buna) sa prinda si un servici asemanator si in tari mai dezvoltate (care or fi alea la momentul respectiv...o fi China, mai stii?!) Dar...cine stie ce pasiuni vor avea ei? Una zic parintii, alta fac copii. Poate ai vre-un artist pe mina, cine stie?

tapirul

QuoteUna zic parintii, alta fac copii. Poate ai vre-un artist pe mina, cine stie?
ASTA ar trebui sa ai intain in cap, qvadratus. Nu e rau sa te gandesti ahead of time, dar socoteala de acasa nu prea seamana cu aia din targ. Adica, e bine sa ai o idee cat de cat, dar daca incerci sa fortezi nota si incerci o cale ingusta....
cre'că, nu ştiu...

mada

Dupa cum zicea la misto si indianul, exista meserii "nemuritoare", care au existat inca de la inceputurile istoriei si vor exista cat timp exista omenirea probabil, cum ar fi dreptul si medicina. Si cu cat o societate e mai avansata dpdv economic, cu atit au nevoie mai mult de avocati, judecatori, etc. Eu una inca regret ca n-am facut dreptul in loc de medicina, dar imi dau seama ca nu m-ar mai tine nervii si rabdarea sa o mai iau de la capat inca o data cu toceala la o facultate aproape la fel de "tocilara" ca si medicina.
Apropo de meseriile legate de nevoile oamenilor, aveam un coleg in liceu care zicea ca el vrea sa dea la facultatea de instalatii pt ca intotdeauna oamenii or sa aiba nevoie de tevi si WC-uri :) Tipul a dat la instalatii si dupa vreo 2 ani de facultate s-a reprofilat si a facut dreptul. Acum are propriul lui notariat si sincer nu cred ca exista vreun ginecolog care sa poata concura cu cat castiga asta cu notariatul lui... in conditiile in care pt un notariat n-ai nevoie de nici o aparatura cum ai avea nevoie in medicina.
In rest, nu prea cred ca poti face estimari pe termen asa de lung (30 - 40 ani).
Pe o perioada asa mare, singurul sfat valabil e cel al Doinei ca: "tinerii/copiii din ziua de azi trebuie sa fie pregatiti sa fie cit mai reciclabili, adica sa invete cum sa invete (de-a lungul vietii) si sa fie pregatiti sa se reprofileze in continuu, ca sa nu cada niciodata in urma". De fapt asta e deja tendinta actuala.
mada - once again: mada. not anyone else.

elfstone

Bre, nu da exemplu un notar fara sa zici ca baiat sau macar nepot de notar (sau, mai putin probabil, are alte conditii favorizante exceptionale). La astia in breasla e firesc si public, nu pe ascuns ca la doctori. Ba chiar stiam pe cineva, odrasla de notar, care avea probleme mari in a-si gasi loc de facut stagiul ala al lor (care, in orice conditii, costa ca naiba). Zic asa, ca sa nu inducem oamenii in eroare, poate sunt si mai mici pe-aici si isi fac idei ;)
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

manolo

imi spunea cineva ca spaga pentru intrarea la stagiu notarial se duce undeva intre 10.000 si 20.000 de dolari (acum vreo 2 ani, cand inca euro nu era prea utilizat), dar ca merita, pentru ca ii scotea inapoi in mai putin de 5 ani.

cred ca problema trebuie pusa nu doar in termeni de ce va fi nevoie peste cativa ani, dar si cum vor fi educati si instruiti acei tineri. luand numai exemplul medicinei, in care se observa o diluare socanta a calitatii si a standardelor, cu aproape triplarea numarului de facultati de medicina in raport cu cele existente in '89, cu sistemul de famiglie din umf-urile patriei, dar si cu scaderea nivelului absolventilor de liceu ce aspira (pe nas) sa devina doctori, cred ca situatia e grava. mie si acum mi-e cam frica sa ma las tratat de colegi de an, ca stiu cum si-au luat examenele, darmite de cei care urmeaza dupa mine.

eu cand voi avea copii ii voi face... (a se completa dupa caz). e greu de spus acum. mai ales ca in cazul meu am cam fost impotriva dorintei parintilor, care ma vedeau facand altceva, mai scurt, mai usor.

stand si gandindu-ma, popa nu e o meserie de aruncat. slava domnului, cat mai sunt tanacieni de prostit, o sa fie clientela!
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

Furnika

Cred ca o sa imi las puradeii sa decida ce vor sa faca, bineinteles completandu-i discret cu sfaturi si sprijinindu-i in ceea ce aleg. Informatica (utilizarea computerului mai specific) si engleza se subinteleg. Cred ca o sa ii duc si pe la o scoala de arta sa isi aleaga singuri ceva pt a-si explora creativitatea (sic); la fel ii voi indruma spre o sala de sport. Cred ca le-as sugera o slujba care sa nu fie monotona si care sa nu-i oblige sa se incadreze in niste tipare.

manolo

chestia cu engleza si compul ce zicea furnik mi-a atras atentia spre altceva. astfel, pe langa astea 2, care probabil vor incepe la nivel de cresa, cred ca voi insista pentru spaniola (in principal), precum si pentru o a treia limba de baza (inca nu sunt decis intre franceza, germana, aflate un pic in stagnare ca influenta si extindere, si ceva araba sau unul din cele 2 dialecte chineze-cantoneza si mandarin). nush ce ma face sa cred ca vor fi importante.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

Qvadratus

Quote from: doina....guru Friedman zice ca tinerii/copiii din ziua de azi ....

Il copie cum nu se poate mai exact pe Alvin Toffler. care zicea asta (minus folosirea cuvintului "azi", inlocuit pe vremea aia de "in viitorul apropiat") inca de la sfirsitul anilor '70.....

Quote from: tapirul.....ASTA ar trebui sa ai intain in cap, qvadratus....

ASTA e la mine un principiu de baza inca de multa vreme.....

Quote from: manolo.engleza....spaniola.....

Intradevar, trebuie sa fie pe primul plan.

Intr-o alta ordine de idei, eu pentru viitorul mediu si indepartat nu am incredere in modelele prezentului. Deformatie de istoric, ce sa-i faci.......

remina

sa facem statistici cei mai bine in 30-40 de ani?...am putea incerca sa pierdem vremea...
cei de la psihologie au o vorba: exista trei tipuri de minciuni: minciunile mici, nevinovate, minciunile gogonate, nerusinate si...statistica!
sa urmam modele? dati-mi si mie un exemplu ca n-am gasit nici unul in facultatea asta...
viata e prea complicata...

doina

Quoteeu pentru viitorul mediu si indepartat nu am incredere in modelele prezentului. Deformatie de istoric, ce sa-i faci

Nu e deformatie, IMHO, e o pozitie chiar f. "sanatoasa".

remina

asea,de curiozitate...care sunt aceste modele ale prezentului?...eu inteleg prin "model" ceva pozitiv..

dustweaver

inclusiv modelul atomic al lui Bohr ?  8)
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

Furnika

Quote from: dustweaverinclusiv modelul atomic al lui Bohr ?  8)
Eu tot mai cred in modelul atomic al lui Thomson.

Qvadratus

Un "model" al prezentului este (din punctul meu de vedere) o conceptie acceptata si agreeata de poolul semnificativ ca importanta de indivizi al societatii, acel "se stie ca" sau, este "stiut ca" ori "Cutare Mare Stiutor in Mersul lucrurilor dixit".
Daca vrei exemplu grosier si cit se poate la indemina de model ratat, este acela al profesionistului din serviciile sanitare din Ro de dinainte de '89: "Mama, fa-te medic fiindca uite ce vila si-a tras ala, ce Kenturi fumeaza si cu ce sapun fin se spala...." Ziceeai ca e o reclama la Teleshopping, "Fa-te doftor si vei avea viitorul asigurat !" Un alt model este cel al jurispundentei, citi n-au muncit pe rupte ca sa ajunga sa intre in barou si acum fac foamea fiindca au ales profesia respectiva intr-un moment in care hoarde de aspiranti se indreptau cu ghiotura spre avocatura....

Un model al prezentului este acela spre care multi ochii se indreapta si, care constituie baza prezumata a proiecte de fapt comune, de viitor.

remina

modelul atomic al lui bohr a fost un lucru bun...daca o luam asa, atunci putem folosi totul pt a distruge...mai greu e sa faci ceva bun..
de acord cu Q:cei mai multi cauta sa aleaga o meserie care sa le aduca cat mai multi bani..si daca se poate sa fie ceva usor, sa munceasca cat mai putin, sa poata fura cat mai mult etc..
si uite asa privim spre multa lume "buna" si-i invidiem dpdv al pozitiei sociale(modelul n-ar trebui sa aiba si oare'ce moralitate?...)
modelul este un exemplu din toate punctele de vedere sau luam doar partea care ne convine, "suna mai bine" sau e mai frumoasa in ochii publicului?

dustweaver

stai asa, ca ma refeream in semi-gluma la modele atomice, nu-mi mergea gandul la bomba (presupun ca asta e conexiunea cu ideea de distrugere) :)
conform definitiei DEX pentru "model", nu vad de ce "Sistem teoretic sau material cu ajutorul căruia pot fi studiate indirect proprietăţile şi transformările altui sistem, mai complex, cu care primul sistem prezintă o analogie" tre sa aiba musai conotatii pozitive...  sau morala...  :roll:

arhitectura, ingineria in constructii, mi se par de asemenea "de viitor", cel putin in Ro, in urmatoarele cateva zeci de ani... e drept, procesul de formare e destul de lung...
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

remina

mergem dupa DEX?...facem lucrurile ca la carte?..
mda...ma gandeam sa fac arhitectura...cine stie, poate dupa ce termin MG-ul... :D
fiecare domeniu are rolul lui..pana si medicina.. :)

sictir

arhitect,inginer,economist...dar ce te faci daca piticotul citeste beletristica in draci,pe la 14 ani incepe sa scrie poezii,iar la 16 se viseaza Patapievici? il indopi cu matematica si genetica,pe motiv ca astea-s de viitor?
parerea mea e ca un profesor pasionat de munca lui face mai multe milioane decat un un ambasador dezabuzat.Si ca fiecare omuletz are o inclinatie spre un anumit domeniu,independent de dorintele parintilor.Si ca nici o fiinta din lume nu are dreptul sa decida in locul alteia...Si ca parintele,daca vrea sa fie util,ar putea cel mult sa deschida si sa faciliteze accesul spre niste cai.
Adik:eu,ca si parinte,imi pot urmari plodul in activitatile sale scolare;observ ce gen de informatii retine cel mai usor;unde ii este greu;de ce materii,lucruri,jocuri ii este greu sa se dezlipeasca;si,neignorand si celelalte "actualitati"cu care ar trebui sa fie la curent,insist pe ce-l prinde cel mai bine.
De ce?
 -pentru ca exista riscul de a gresi eu,in dorinta pe care mi-am impus-o,si puradelul sa-mi reproseze,mai tarziu,lucrul acesta,chiar daca,initial,totul parea O.K.
 - pentru ca,pe langa sila invatatului, ii va lua mult mai mult timp copilului sa-si indeplineasca indatoriri legate de un domeniu care-l intereseaza la 2 km in spate.
  - pentru ca e mult mai usor sa fii maleabil,deschis spre nou si alte cele,daca intr-adevar te pasioneaza domeniul.
 -pentru ca eviti pe mai tarziu migrenele matinale datorate corvoadei numite "serviciu".
-pentru ca ,in felul acesta,ai si tu impresia ca ti-ai indeplinit datoria de parinte,si ramane si plodul cu senzatia de independenta.
cam asta.
I-auzi,lele,cum mai canta,
Bata-l maiculita sfanta!

Qvadratus

E, nimeni nu a zis ca e bine sa decida parintii in locul copiilor, dar citeodata poate fi e util sa te gindesti la viitor, n'est pas ?

remina

da, e util sa te gandesti la viitor...doar ca e cam plin de ceata...lucrurile se schimba mereu...e mai bine sa te adaptezi mereu situatiilor noi..si..sa profiti...
niciodata nu poti sti de unde sare iepurasul... :D

tapirsis

Aveti toti dreptate, zic si eu ca rabinul.
Da, trebuie sa le oferi copiilor oportunitati de a incerca cat mai multe, din pacate scoala ro nu exceleaza la acest capitol, partea practica cel putin este aproape inexistenta, deci niste parinti dedicati ar trebui (si aci ma incriminez pe mine) sa incerce sa introduca in programul copiilor si "cercuri" diverse (limbi straine, arte, sport, lucru manual, IT, dansuri, etc, de 'filtrat' le va filtra copilul sigur).
Da, trebuie sa oferi copiilor libertate deplina in alegere dar asta nu inseamna ca nu-i poti explica la un moment dat ce "face" un medic, un inginer-constructor, un inginer-mecanic, un filozof, un poet, un instalator, un proiectant, un lacatus, un vidanjor, un contabil, un judecator, etc., si nu financiar in primul rand, dar de ce sa fim ipocriti si sa nu recunoastem ca ne-am dori pentru copiii nostri o meserie cat mai putin solicitanta si cat mai bine platita. Mi-aduc aminte ca in timpurile mele (mama, ce trist suna) era ceva confuzie, sau poate doar comoditate uneori, se invata la scoala mate-fizica in draci, nici macar care e diferenta dintre inginerii de diverse ramuri, nu stiai, desi te intreptati spre tehnice.
Aci ma gandesc totusi, dar daca zice ca vrea sa se faca dansatoare de cabaret? :shock: Nu stiu cum as reactiona, chestia cu 'eu vreau sa ma fac poet' si 'mama vrea sa ma fac medic' ar suna anacronic intr-o astfel de situatie.
Da, trebuie sa incerci sa-ti cresti-educi copiii cu ideea ca in viata se invata continuu, ca poti sti mai multe lucruri in acelasi timp (intotdeauna, de ex, am admirat persoanele din jurul meu, cu o meserie de baza, dar care stiu si croitorie si coafura de exemplu), ca nu-i neaparat sa ramai cantonat in ceva fix toata viata, ca alegerea drumului drept te poate duce si prin cateva fundaturi dar asta nu-i de speriat, ca poti reincepe atata vreme cat ai motivatie si optimism. Cum faci toate astea? Greu, inveti si tu ca parinte tot timpul, sfaturile de la cei mai intelepti ca tine sunt binevenite, ponderarea in toate este esentiala.
Va fi bine!

vlad

Eu sper din tot sufletul ca meseria de medic sa dispara intr-o zi. Chirurgia sa o faca niste roboti supercomputerizati whatever, medicalele niste computere, etc. La fel si cu dreptul. Pacat ca puradeii mei nu vor apuca asemnea vremuri.

Desi nimeni nu mi-a spus: "fa medicina, fiule", cred ca nu prea am avut de ales, eu unul. Nu stiu cine are intr-adevar de ales. Foarte putini.

Tasha-meseriasha

God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

Qvadratus

Eventual de spaniola (asta ai uitat).

Tasha-meseriasha

Te gandesti la telenovele sau la conquistadori?
God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

Qvadratus

Nu, ma gindesc doar la natalitatea hispanicilor in Emisfera de vest.