News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

king tut

Started by A CERB, May 13, 2005, 02:06:15 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

A CERB

un articol interesant in National Geographic despre king Tut:

http://news.nationalgeographic.com/news/2005/05/0511_050511_kingtutface.html

ce m-a socat pe mine este comentariul lui Chris Johns, in sectiunea"from the editor"

citez:

Tut's features turned out to be predominantly Caucasoid, colliding head-on with the opinion of some scholars that ancient Egyptians were black Africans.

...

Our cover image is a wonderful example of the power of science-and its limitations. Even the most stringent inquiry rubs up against cultural expectations, not to mention Hollywood's spin machine.

...

" A scientific man ought to have no wishes, no affections-a mere heart of stone", Charles Darwin once wrote.Most of us aren't quite so rigorous. We harbor wishes and affections of our own."

astept cu interes atacuri furibunde si acuzatii de insensibilitate, dar omul are dreptate.  cam tot ce vezi de la Hollywood in ultimii 10 ani ii cam arata pe egipteni cu trasaturi africane.
Smile! It confuses people!

venus

cand am vazut ca este vorba despre controversatul rege tut(ankamon) am crezut ca vrei sa deschizi subiect de discutie despre mortile suspecte a majoritatii oamenilor ce au intrat in camera unde se afla sarcofagul lui.

lucisandor

Eu nu am memoria fetzelor si mi s-a parut ciudat: ieri in NYT stirea, tot ieri pe NG TV reclama la documentarul de rigoare... Tot nu ma prind care erau asteptarile: ar fi trebuit sa fie africani? Pai nasoasa Cleo (ca sa fiu si eu familiar cu un imparat) era africanca?

A CERB

da, luci, ideea generala promovata mai recent( inclusiv de hollywood) e ca egiptenii erau de rasa neagra, de-aia mentioneaza nenea ala " cultural expectations".

stefan

Nu-i exclus sa fii avut pielea neagra. Va amintiti cazul tribului de evrei negrii din Africa? Acum sunt "repatriati" in Israel.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

da, stefan , cred ca aveau pielea mai neagra, vorbeam de features.

negrii aia semiti nu prea au dus-o bine in israel, ai uitat sa le spuna( inainte de airlift) ca serviciul militar e obligatoriu si am inteles ca suicide rate-ul era destul de mare.

vlad

Nu mai stiu prea bine, dar Cleopatra nu era din dinastia Ptolemailor,  infiintata de Ptolemaios I Soter, general al lui Alexandru Macedon, el insusi macedonean (deci cu "caucasian features")? Adecatelea nu era egipteana autohtona, ci grecoiaca pâna la urma.

Cât despre culoarea pielii, ea nu are nici o importanta intr-adevar. E doar o adaptare la mediu, si nu prea are de-a face cu suptipurile rasiale.Nu e nevoie sa-i cautam pe evreii negri. Etiopienii, la fel de semiti ca evreii si arabii, sunt foarte negri. Arabii insusi sunt in majoritate negri, insa sirienii, arabi si ei, sunt mai albi ca noi...  Berberii sunt adesea blonzi cu ochi albastri, foarte indo-europeni si probabil de origine germanica.
S-a crezut mult timp ca America de sud, inainte de Columb, a fost populata doar de rasa galbena, pâna s-a descoperit un foarte vechi craniu cu "caucasian features".

Omenirea exista de mult timp, si a fost nomada sute de mii de ani inaintea exploratorilor vikingi, spanioli si portughezi. De ce ne surprinde atât de mult raspândirea si amestecul ei?

A CERB

bre, kleo era pe la 40 BC, tut shpe sekole inainte. evident ca nu ne surprinde, ideea de baza era ca unii sustin ceva fara fundament din motive politice( korekte)

lucisandor

fii antena ca asta are doua taisuri: o data i facem pe negri dashtepti si, a doua, ii facem pe arabi niste invadatori fara legaturi cu pre-arabii cei destepti

A CERB

nu-s konvins, luci, aici e la moda sa fii arab/ musulman, e singura religie de care nu se ia nimeni( presa si hollywood pentru ca mereu au tinut cu aialalti iar guv pentru ca incepe presa si urla isteric cum ka mccarthysm-whatever that means, i'm not sure) sau e chiar promovata- e in curicullum la universitati de stat, cu titlu obligatoriu cica din motive culturale.

tapirul

Quotee in curicullum la universitati de stat, cu titlu obligatoriu cica din motive culturale.
p'asta de unde ai scos-o? :shock:  :shock:
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

probabil se refera la air force academy :D

A CERB

nu am zis toate universitatile, uite aici un exemplu:

http://209.157.64.200/focus/f-news/689107/posts

tapirul

de aici si pana la a spune "e in curiculum la universitati de stat", lasand sa se inteleaga ca asta e trendu la toate universitatile de stat, e cale lunga. Dupa cateva certuri banuiesc ca aia de la U of NC or sa se lase pagubasi
La fel ca si afirmatia ca aici e la moda sa fii arab/musulman, o bazaconie goala si fara acoperire, da' cu appeal la publicu' necunoscator in ale americii.
Al dracu holiudu asta ca nu trimite filmele cu arabi buni in corvallis. Aici ajung numa alea in care arabii sunt fie teroristi, fie pungasi, fie clovni.

PS ca opinie pur personala, eu  cred ca le-ar prinde bine freshmenilor aia daca ar citi coranu. Nu le cere numeni sa se converteasca, ci doar sa inteleaga ca arabii nu sunt chiar rau' de pe lume cum ii prexinta foxu' (si holiudu, as a matter of fact)
cre'că, nu ştiu...

elfstone

"We're obviously not promoting one religion," Moeser told the trustees, holding up a copy. "That is not our role. Our role is to study and understand. ...

"What more timely subject could there be than to open our students to this?" he said. "One-fifth of the world is Islamic. We understand very little about this faith."

Doamne, cat bun simt are omul asta! The sane amidst insanity... "not consitutional!"... "students may find it offending"... "improper for academic study" ... brrr... ce imagine!...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

Quote from: tapirulde aici si pana la a spune "e in curiculum la universitati de stat", lasand sa se inteleaga ca asta e trendu la toate universitatile de stat, e cale lunga. Dupa cateva certuri banuiesc ca aia de la U of NC or sa se lase pagubasi
La fel ca si afirmatia ca aici e la moda sa fii arab/musulman, o bazaconie goala si fara acoperire, da' cu appeal la publicu' necunoscator in ale americii.

and yet, again, the one that screams louder MUST be right. tapirou, get over yourself. pentru ca am avut tupeul sa spun " universitati"( fact- pune manutza pe google si da un search cu pro-arab bias si universitati, exemple duium) nu vei fi konvins pana nu-ti demonstrez ca TOATE universitatile sunt incluse.

bazaconia este biasul in sine, nu faptul ca il mentionez eu. aceeasi tactica de sneer& jeer nu-ti face argumentele mai valabile.

QuoteAl dracu holiudu asta ca nu trimite filmele cu arabi buni in corvallis. Aici ajung numa alea in care arabii sunt fie teroristi, fie pungasi, fie clovni.

you dare me to prove that ALL universities are biased. I dare you to show me ONE movie made after 2001 that depicts what you are saying there. last one i remember is" executive decision", made in the 90's. oricum, nici macar nu am zis ca sunt facute filme pro( desi mai nou in vad sitcomuri cu un arab foarte simpatic, putin ocd, dar al draku de destept si simpatic). am zis numai ca exista bias -pro( adica gasca sarandon, sean penn, lange, baldwin, harelson, hanoi jane, etc)

QuotePS ca opinie pur personala, eu  cred ca le-ar prinde bine freshmenilor aia daca ar citi coranu. Nu le cere numeni sa se converteasca, ci doar sa inteleaga ca arabii nu sunt chiar rau' de pe lume cum ii prexinta foxu' (si holiudu, as a matter of fact)

de acord, cu conditia ca toti studentii straini necrestini sa fie obligati sa citeasca si sa discute Biblia, ca sa inteleaga cam care e treaba  cu tara in care vin sa studieze. KOREKT?

elf, nu te lasa pacalit de falsul intelectualism al individului. toate argumentele alea sunt argumentele pumnului in gura cand e vorba de discutat orice nu e PC in campus. suna oribil, dar le auzi excusiv din partea liberala, aici sunt folosite impotriva  lor cu intentie, pentru ca e limbajul de lemn preferat. oricum am inteles ca in cazul asta studiul coranului presupunea o selectie foarte benigna si nu tocmai fara pro-muslim bias, dar aici deja intram in detalii.

tapirul

e ca te-ai enervat?
aia sunt bias pro, tu esti bias anti. Tot un drac.
Hai ca esti carghios. As you're always when talking politics si apocalipsele tale. Ce sitcom mai tare as putea gasi, cu arabi simpatici sau nu?
cre'că, nu ştiu...

tapirul

bre, am dat searchu'. Shuddering... Columbia University is being bought: s-a indarznit organizarea festivalului de film palestinian, si posteru'' a fost 'rong, vezi mai jos:

cica:
QuoteRabbi Sheer said Anderson also agreed that the problem of biased Middle East departments “is endemic to the field [of Middle East studies] and not just at Columbia.”
..............................................................................
Last year, Martin Kramer, editor of the Middle East Quarterly, authored “Ivory Towers on Sand: The Failure of Middle Eastern Studies in America,” which outlined a systemic pro-Arab bias in the field.
Imagine that. Departamentele de Middle Eastern Studies are biased...That is, sunt interesate in si le place de Middle Eastern.. Wow. I stand rebucked.

Ca tot e festival de film palestinian, sigur-fix e si antisemit, nu? Elementary, my dear Watson:
QuoteFor pro-Israel supporters the map dripped with political overtones, and perhaps anti-Semitism.
adevaru' e ca cerbu are dreptate. Ma miram io de ce major professor a mea a venit la defense cu văl...Si doar e din Kansas (nici tabara adversa nu se lasa.. In timp ce defendeam se auzerau de afara urletere gruparii pro-israle di campus: "ma' bine mor decat sa'ngenuchez"
cre'că, nu ştiu...

tapirul

acum redevenind seriosi:
io nu am zis ca e bazaconie stirea (informatia) in sine neaparat (bineinteles ca poti gasi tot felul de bias-uri prin universitati, ca si prin spitale, ateliere auto si tinichigerii, câte bordeie atatea obiceie). Bazaconie mi se pare felul in care prezinti TU situatia (in stilu-ti caracteristic, recunosc): "aici e la moda sa fi musulman, e in curriculum la universitati de stat", de parca America e in prug de a deveni un stat islamis fundamentalist. Ca sa nu mai spun ca in postul precedent nici nu am spus bazaconie la stirea cu curiculumul in universitati, ci la aia ca "aici e la moda sa fii musulman". Ai un link si pentru asta sau a fost spusa numai la oreilly factor, verba volant? In afara de cazu' lui Cassius Clay, nu mai stiu alt caz cu urmaritul "modei" de a fii arab/musulman
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

http://www.google.com/search?q=pro-arab+bias+universities
(4000 rezultate)

http://www.google.com/search?q=pro-israel+bias+universities
(40.000 rezultate)

... ma speriasem ca in America a disparut vatraiul ala cu 7 luminari. 'ceam ca nici nu mai emigrez acolo, arabii ii am aici, pe etaj.
Abia astept sa dea cu butonul rosu ayatolahul Iranului, asta e ultima speranta de scufundare a "tarii sfinte" sub nivelul marii, cu ambele neamuri de mutilatori de baietei si cu discutia voastra cu tot.

A CERB

tapirou, geografia mea e mai hazy decat era in clasa a 7-ea, but last time i checked israel was in Middle East. this may come as a shocker to you.

elfstone

Super, Luci :) Bre, gata, it's settled. Take a break. (As zice ca doua search-uri pe Google nu sunt neaparat evidence, dar avand in vedere ca asa e si de asteptat, firesc, normal, banal...)
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

funny, luci, dar nu numarul de linkuri settles the issue, ci ce spun linkurile alea. skimming thru pro-israel bias search vezi usor ca, desi ai inclus universitatea in search, linkurile sunt anapoda.

i will take a break, though, asta nici macar nu era topikul diskutiei, era numai un raspuns la intrebarea lui luci, si nici macar nu am comentat prea mult pe tema asta. mie personal mi se rupe either way, as vrea totusi sa fie mai ekilibrati si prin univ si prin media( ka de la hollywood nu am pretentii).

tapirul

Cum, israelu tot acolo e? Nu-i in california? :)  (parca holiudu era mostly pro evrei, nu pro arabi, sau sunt evrei pro-arabi? Incurcat)
eniueis, asta era si pointu' meu cerbu, adica, what's the point? Universitatile si alte organizatii or sa fie intotdeauna biased intr-o parte in alta. Eu am avut senzatia, insa, ca prezinti situatia ca pe un status-quo in america (pro arabi si la moda), de aia am reactionat. Americanii, en masse, sunt orice numai pro-arabi nu, indiferent ce zice holiudu si univ of columbia.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulCum, israelu tot acolo e? Nu-i in california? :)  (parca holiudu era mostly pro evrei, nu pro arabi, sau sunt evrei pro-arabi? Incurcat)
eniueis, asta era si pointu' meu cerbu, adica, what's the point? Universitatile si alte organizatii or sa fie intotdeauna biased intr-o parte in alta. Eu am avut senzatia, insa, ca prezinti situatia ca pe un status-quo in america (pro arabi si la moda), de aia am reactionat. Americanii, en masse, sunt orice numai pro-arabi nu, indiferent ce zice holiudu si univ of columbia.

kizda ma-sii de deficit de atentie!  evident ca americanii en-masse sunt pentru contra. vorbeam initial de biasul cultural care te face sa vrei ca egiptenii sa fi fost negri,  luci a presupus ca asta era in detrimentul arabilor, i-am explicat ca nu cu argumentul de rigoare si de aici toata tarasenia. kiar daka nu e cu liniutza si de la capat, rezumatul e destul de koerent.

tapirul

nu bre. Tu ai zis ca aici e la moda sa fii arab/musulman. Unu' care n'are habar de america si vrea sa vina o sa creada ca tre' sa isi cumpere turban la aeroport la duty-free daca vrea sa intre in america. Io am inteles ca te refereai la mediu' academic, dar nu reiese clar din ce zici tu. Iote ca pe lucisandor il speriasi, voia sa-si ia narghilea de la colegii de etaj.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulnu bre. Tu ai zis ca aici e la moda sa fii arab/musulman. Unu' care n'are habar de america si vrea sa vina o sa creada ca tre' sa isi cumpere turban la aeroport la duty-free daca vrea sa intre in america.

:shock: tu vrei sa spui ca am dat banii pe turban degeaba?

PS luci, vezi ca tot in numarul ala din NG e un artikol despre ceangai.

tapirul

si tu nici macar n-ai mecla. Io n-am nevoie de turban, sâc.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

vrezi sa spui ka nu-s brunet cu par kretz, in rest astia nu fac prea mare diferenta.

cand ma intreaba pacientii de unde sunt le zik china. inainte spuneam( cu accentul korespunzator) "I'm frrrrom India". pana mi-am dat seama ca unii kiar ma kred.

tapirul

despre coloarea pielii lu King Tut, though, scientistii au folosit
QuoteSkin tone, which could have varied from very dark to very light, was based on an average shade of modern Egyptians.

Totusi asta e o dovada, cerbu, ca kakademicii nu sunt chiar asa biased. Stiu ca studiu a fost facut de francezi, dar nu red ca oamenii de stiinta americani ar creea un false-negroid model numai ca sa fie political correct.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Foarte offtopic:
For fuck's sake.. numarul nu e inca online din cite se pare, dar iar s-au bagat ungurii pe felie. Cind vine vorba de cintecele ceangailor, stiu clar ca e vorba de "organizatiile culturale" stapinite de UDMR, cu sediu pe partea ailalta a Carpatilor.
Articolul se cheama "songs of the csangos"... sint usor dispus sa accept grafia numelui a la hungaria, dar fixul cu baladele ceangaiesti este ceva specific maghiar. De fapt, colectiile de cintece ceangaiesti e care le-am gasit pe net sint fix folk unguresc si de aia le plac mult ungurilor.
Amu o sa fac o figura de stil' si o sa adaug ca, in pushca mea, bunica-mea nu cinta altfel de cintece decit alea de la biserica, unde evident, ii invatasera doar in romaneste. Stiu ca UDMR-ul si unii sighisoristi s-ar impotrivi, da' si aia era tot muzica ceangaiasca.
Cum o dai, cum n-o dai, ba ii fac romani, ba ii fac unguri, numai sa nu fie ei de capul lor... Ma roade faza asta: daca ar avea o organizatie a lor si ar primi 5000 de voturi, ar primi un loc in Camera.

Am vazut ceva aseara, au bagat pe TV documentarul cu Tutankhamon. Stie cineva clipul de la "walk like an egyptian"? (plictisitor cinticel, de altfel)... se refereau la epoca lui Tut sau la cea a lui Cleo? si: au luat teapa? aveau negri in clip?