News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Cum de nu s-au descoperit medicamente de slabit eficiente?

Started by Elefantastic, May 11, 2005, 12:55:01 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Elefantastic

De la inceput vreau sa mentionez ca nu sint medic.

Am observat insa ca medicina a inventat o gramada de medicamente care ingrasa sau care au ca efect secundar ingrasarea.

De exemplu vitaminele maresc pofta de mincare, si deci la un om normal care nu are vointa lui Superman produc ingrasare (ma contrazic saptaminal pe tema asta cu un prieten medic, care sustine ca daca te abtii de la mincare nu te ingrasi chiar daca ei vitamine - iar eu spun ca asa este, dar ca daca iei vitamine de calitate cum ar fi Supradyn sau Vitamax, trebuie sa ai vointa lui Superman ca sa te abtii, deci oricum te ingrasi).

Am incercat ce exista pe piata, Xenical si Reductil (Sibutramine). Sint eficiente insa ambele au avut efecte secundare FOARTE nasoale - mai ales Reductil-ul.

So, as vrea si eu o explicatie - cum se face ca medicina a descoperit zeci de medicamente care ingrasa, dar foarte putine medicamente care slabesc.

lucisandor

Eu iau vitamine si nu ma ingras.
Problema ingrasarii este una de data recenta, de-abia de citeva zeci de ani a triumfat pe de o parte modelul franco-schilod si pe de alta junk-food-aria care te indeparteaza de el. Probabil de aia... plus unii ca Ratzinger sau Wojtyla care zic ca poti si sa iti pui pofta in cui...

A CERB

elefantastik, askulta de pretenii medici care spun ca mancarea, nu vitamina( saraca) ingrasha.

am pacienti pe care vreau sa-i ingras( inclusiv cu medicamente care au efect secundar cresterea ponderala- cum ar fi antidepresive gen mirtazipine) si nu reusesc cu mama vitaminei, coctailuri nutritive, you name it.

daka vrei sa slabesti nu mai manca( xenical impiedica absorbtia grasimilor ingerate de ce sa pig out si dupa aia sa iei bulina care iti da kaka uleios?).

usor de zis, dar mai greu de facut cand ti-e foame. daka vrei sa nu-ti fie foame, nu manca mic dejun, evita orice glucide la pranz si mananca pe la 5 seara cam ce vrei( moderatie la paine, cartofi,mazare, porumb,  fainoase si dulciuri, de asemenea nu foarte multe fructe, in special evita banane, dar si pepene, kiwi)

may the force be with you!
Smile! It confuses people!

venus

ai zis bine moderatie nu e bine a se exclude defintiv carbohidratii , cel putin atletii nu o fac.Dieta echilibrata!!

Elefantastic

A CERB, nefiind medic, nu am nici un drept sa ma bag, dar totusi:

Ce-ar fi sa-ti pui pacientii pe care trebuie sa-i ingrasi la un regim de slabire? Pune-i sa manince 1000 de calorii un timp (asa cum m-au pus si pe mine doctorii).

Organismul se obisnuieste asa, si dupa perioada respectiva, cind omul reincepe sa manince normal,  va cistiga mult in greutate.

Ba mai mult, daca ii pui sa tina 2-3 regimuri hipocalorice, slabii pe care ii tratezi poate ca vor deveni obezi. :)

Cea mai eficienta metoda de ingrasare este dupa parerea mea ceea ce medicii recomanda ca "regim de slabire". La inceput are efect de slabire, dar pe termen lung are efect de ingrasare exploziva, mai ales daca e repetat..

Paradoxal, nu?

:D

Hai ca stiu ca o sa iasa cu scandal dupa afirmatia asta. Da' asa e. :D

A CERB

elefantastic, misconceptia e klara in ceea ce afirmi tu.  nu exista diete "de slabit". trebuie sa schimbi fundamental modul in care mananci si sa continui asa long term. evident ca nimeni nu vrea sa mananci 1000 de calorii pe zi( doar daca nu esti rezident la auschwitz) toata viata.

parerea mea( personala) este ca glucidele cu index glicemic mare( adica alea care se absorb repede-listate partial mai sus) sunt cele care te ingrasa( sau nu te lasa sa slabesti), pentru simplul motiv ca te tin flamand ( iti cresc nivelul insulinei).

mananca tu micul dejun ala de care bunica zice ca e cea mai importanta masa a zilei, si vei sta flamand toata ziua. daca nu mananci micul dejun, o poti duce pana tarziu dupa amiaza. eu am multe zile in care nu mananc nimic pana la 6 seara( dupa care porkul din mine imi spune sa mai mananc o data la 10, dar eu nu ma lupt decat cu vreo 15 lbs)

doina

de ce "scandal", elefantastic? sigur ca exista o "homeostazie" a balantei metabolice; ai dreptate; (nu ai facut nici o mare "descoperire" "nutritionista" sau metabolica controversiala sau paradoxala, vreau sa zic);

se pot ivi poate doar comentarii ca "propunerea" ta nu prea are mare relevanta clinica directa pt. lumea "reala" a majoritatii pacientilor care trec poata medicilor in general; de ex. majoritatea pacientilor care trebuie "ingrasati" (la care probabil se referea cerbu) sint amariti cu probleme mari de subnutritie, marea majoritatea in cazuri de neoplasme, sau alte deficiente de absorbtie, sau alte tulburari metabolice/endocrine care au nevoie de un tratament mult mai agresiv decit pierderea vremii cu tratamente "pur" nutritioniste, de ex. hipertiroidismul; sau, in domeniul psihiatric, anorexicii poate, sau depresivii melancolici psihotici, dar, pe psihiatric, nu prea e "terapeutic" sa propui ce vrei tu, sau chiar daca ar vrea cineva sa propuna o astfel de terapie "paradoxala" (dpdv strict behaviorist, gen "cui pe cui se scoate") nu prea are mare sansa sa aiba rezultate practice oricum (relativ la alte terapii curent existente); sigur ca dieta si recomandarile nutritioniste au si ele o parte importanta in panoplia oricarui medic, dar majoritatea medicilor trateaza bolnavi care au multe alte probleme primare majore, care trebuie "diagnosticate" (descoperite) si ulterior "atacate" pe mai multe planuri, cu cit mai multe "sageti", in mod cit mai eficient si coordonat;

eu am impresia (si scuza-ma daca ma insel cumva) ca pe tine te framinta ceva intrebari sau nedumeriri specifice re. slabire/ingrasare; nu-ti fie teama sa intrebi direct si "la obiect"; spune ce te doare si sint sigura ca si cerbu si altii vor incerca sa te ajute in mod cit mai eficient/timp real; nu te chinui in mod ineficient cu generalizari sau "contorsionari" verbale din prea mare sfiala! (majoritate oamenilor care posteaza aici sint bine intentionati cind e vorba de un sfat/ un ajutor, etc.); dar, in general, daca e vorba de "sfaturi" sau "teorii" generale re. slabit pt. oameni sanatosi/obisnuiti...nu exista nici un "miracle cure" inca, dar exista multa "quackery"; deci, "sfatul" meu general aplicabil re. orice nedumeriri "medicale" sau nutritioniste pt. publicul larg ar fi: mare atentie la ce si unde citim si de unde ne informam! Cititi critic, cautati cit mai multe surse, verificati, etc.

Qvadratus

Doina, bun venit in rindul medicilor practicieni care mai practica si pe forum !  :D :roll:

Elefantastic

LOL!

Nelamurirea mea principala este oarecum de ordin teoretic:

Cum de atit de multe medicamente ingrasa si atit de putine medicamente slabesc?

Pur si simplu sint foarte curios sa aflu de ce se intimpla chestia asta.

Cit despre slabit, dupa ani si ani de lupte si chinuri, am abandonat total dietele. Am incercat si dieta cu indice glicemic redus, am fost internat in Parhon, etc, etc.

La penultima dieta am calculat foarte precis caloriile. Daca la inceput cu 1000 de calorii pe zi slabeam, la sfirsit ajunsesem sa trebuiasca sa maninc doar 600 de calorii pe zi ca sa slabesc (aprox 1 Kg la 2 saptamini).

Acum insa ma duc la sala si incerc sa fac din asta un obicei - sa imi bag in cap faptul ca 1-2 ore in fiecare zi trebuie sa le folosesc pentru fitness.

Nu stiu daca o sa slabesc sau nu, dar oricum efectele pina acum sint pozitive din alte puncte de vedere. De fapt nu am nici o alternativa viabila pentru a slabi.

Am deja tensiune de la greutate (138+ KG) dar n-am ce face. Asa m-a proiectat natura.

A CERB

Quote from: Elefantastic

Cum de atit de multe medicamente ingrasa si atit de putine medicamente slabesc?

Pur si simplu sint foarte curios sa aflu de ce se intimpla chestia asta.

sincer, nu cred ca am un raspuns care sa te multumeasca, pentru ca ramanem pe pozitii diametral opuse dpdv conceptual. eu raman la parerea mea ca mancarea, nu medicamentul, ingrasa. in rest, lok de speculatii este o gramada, dar nu vreau sa aberez.

Elefantastic

Cred ca medicamentele ingrasa prin unul din urmatoarele doua mecanisme:

1. Medicamentul face pofta de mincare.

2. Pofta de mincare te face sa maninci.

3. Mincarea ingrasa.

SAU

1. Medicamentul face sa asimilezi mincarea mai eficient.

2. In consecinta, maninci la fel dar te ingrasi.

Ce nu inteleg e de ce nu exista mai multe medicamente care sa actioneze asa:

1. Medicamentul micsoreaza pofta de mincare.

2. Maninci mai putin.

3. Slabesti.

SAU

1. Medicamentul creste cantitatea de energie consumata de corp.

2. Deci, maninci la fel, si slabesti.

Damn !@#$%^&*

Furnika

A CERB

Quote from: ElefantasticCred ca medicamentele ingrasa prin unul din urmatoarele doua mecanisme:

1. Medicamentul face pofta de mincare.

2. Pofta de mincare te face sa maninci.

3. Mincarea ingrasa.

agree

1. Medicamentul face sa asimilezi mincarea mai eficient.

2. In consecinta, maninci la fel dar te ingrasi
.

greu de dovedit.

Quote1. Medicamentul micsoreaza pofta de mincare.

2. Maninci mai putin.

3. Slabesti.

exista, venlafaxina( antidepresiv) taie cklar pofta de mancare. la fel un antiepileptic mai nou( parca topamax, nu sunt sigur). amfetaminele sunt si ele anorexigene, cu riscurile de rigoare.

SAU

Quote1. Medicamentul creste cantitatea de energie consumata de corp.

2. Deci, maninci la fel, si slabesti.

si asta exista, ephedra, hormoni tiroidieni. se merita? nu

back to square one, adika limiteaza miscarea mainii spre gura.