News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Histerectomie

Started by magdutz, April 23, 2005, 07:33:51 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

magdutz

sunt tot mai contrariata...am citit multe, multe articole si carti pe tema asta si acum sunt intr-o ceatza totala asa ca poate ma mai luminati voi..despre ce e vorba: soacra-mii i s-a indicat sa faca histerectomie plus-minus anexectomie bilaterala pt un fibrom uterin si chisturi ovariene bilaterale...de aici incep nedumeririle...
1. fibromul a avut la 2 ecografii succesive, la 4 zile diferenta, a avut 6, respectiv 9 cm!!! cineva nu a vazut bine, evident
la ELIAS, dr VLADAREANU(poate il stiti, imi dati info despre el....a fost conf la pantelimon) a zis clar histerectomie...
am citit insa prin articole ca peste 70% (!!!!) din histerectomiile din state sunt indicate DEGEABA....nu se poate incerca un tratament medical timp de 2-3 uni si apoi daca nu regreseaza fibromul trecut  la interventie?
2. soacra a avut o metroragie  pe care ginecologul de la policlinica elias unde a mers mai intai a pus-o pe seama anexitei si i-a dat flamexin si ampicilina. sangerarea s-a oprit.
3. chisturile ovariene , lichidiene,sunt descrise ca "anexita chistica"..ma gandeam: daca repeta eco in alta perioda a CM, nu putem obtine alt aspect? (chisturile au unul 5 cm si altul 4)
4. la policlinica i-au indicat curetaj biopsic, la spital nu...eu stiu ca se face (ma rog, nu am facut stagiul de OG, da ma mai informez si eu...) ...nu ar merge sa il faca sa vedem ce e acolo? fibromul se transforma malign 1/5000 de cazuri...in timp ce mortalitatea in histerectomie e 1/1000  :D
...ma puteti ajuta cu info, sfaturi?
sa mai zic ca femeia se stie cu fibromul de mai mult timp..in iunie 2004 avea 5 cm, acum are ori 6 (ceea ce ar pleda totusi pt trat hormonal dupa ce am citit eu...) sau 9 :shock: ....nu stim
nu are alte APP relevante si nici AHC
sper ca am fost clara cat de cat..am scris f repede si sper sa primesc ceva raspunsuri la fel de repede :D
be the best and fuck the rest!

cnicu

In primul rind il cunosc pe Vladareanu pt ca am facut gineco in Pantelimon chiar in anul cind s-au spart in 2 catedre. Omul stie gineco si din cite am vb cu el atunci (nu mi-a fost asistent) e un om echilibrat dar are o familie de hranit si poate se arunca la operatie din cauza asta. Nu stiu cit de bine citeste ecografia/cita experienta are, desi avind in vedere de citi ani face gineco ar trebui sa stie.
Legat de tratament eu i-as lasa pe cei care stiu mai multe ca inca am sechele de la reziul de acum 2 ani pe chirurgie si pot sa spun o prostie, iar ce scrie in carti putem citi amindoi.
Ai zis metroragie, sa inteleg ca nu este la menopauza? Daca este atunci singerarea merge destul de bine cu fibrom uterin, dar nu numai. Plus ca nu ai spus virsta.
Se tot face reclama la Municipal pentru Iana de la radiologie care a inceput sa faca un tip nou de tratament. Merita intrebat desi e la inceput si sintem in RO asa ca ma astept sa nu aiba experienta.

magdutz

eram sigura ca am uitat ceva important..sunt si eu cu capu'n'paispe...are 47 de ani, nu e la menopauza...are 1 nastere la activ(din moment ce mi-e soacra) :)  :)  :)

magdutz

ma, daca soacra ar vrea sa mearga si la el cabinet, chiatr daca e scump..daca merg si eu cu ea, in calitate de nora SI STUDENTA, ma ia la misto sau imi raspunde la niste intrebari?

cnicu

E baiat finut nu te i-a la misto si nu cred ca-ti va pune intrebari. Dar de ce trebuie sa te duci la el la cabinet? Doar a facut eco si nu cred ca are sala de operatie acasa.

magdutz

pentru ca apare diferenta asta de dimensiuni destul de mare....6 cm ar fi la limita, asa a zis si primul ginecolog si asa si scrie in carti...9 e destul de mult..plus ca e o ocazie buna sa vorbeasca soacra-mea cu el mai pe indelete, ca la spital e cam pe fuga..si sa il intrebe de varianta asta, cu tratament medical un timp..scurt...
si hai sa te intreb: pentru chisturile ovariene nu e bine sa vada care e "faza" acum, in alta perioada a CM?
hai, zi-mi totusi ce crezi tu...nu inseamna ca ma iau dupa tine, vreau doar un sfat..daca ar fi o persoana apropiata de a ta in situatia asta, ce i-ai recomanda? (teoretic, n-o sa hotaram in locul pacientilor...)

cnicu

Partea de gineco e slaba la mine de aceea m-am si ferit sa spun mai mult de ceea ce sint 100% sigur. Din experienta mea in spitalele din RO faptul ca a chemat-o la cabinet spune ca vrea sa suga mai multi bani. Ideal ar fi sa te duci la un medic cu competenta in eco de incredere care stie sa citeasca o ecografie si sa fie corect si sa spuna ce vede. Pentru ca de aici se pleaca: ce se vede exact? Vladareanu a zis ca s-a marit cu 3 cm in 4 zile. Ce mama ei este? Fat-Frumos?
Problema e ca cel care face eco e si chirurg iar decizia de a opera sau a face un tratament medical ar trebui sa o i-a un chirurg care sa nu fie nerabdator sa opereze. Asa ceva e rar in RO.
Legat de chisturile ovariene ceata e si mai mare caci ar trebui biopsie. Dar cine se baga sa faca biopsie cind poate sa scoata tot? Ca asa se gindeste pe aici in RO.
Concluzi mea este : mergi la alt chirug care sa fie corect. Cam greu dar nu imposibil.

magdutz

nu, stai asa: ai inteles ceva gresit:
1.nu vladareanu a zis ca a crescut cu 3 cm in 4 zile!!!! a fost o eco la policlinica elias si a doua la spitalul elias, DAR NU I-A FACUT-O VLADAREANU!
2. NU VLADAREANU A CHEMAT-O LA CABINET!!! vrem noi sa mergem , sa vb cu el mai pe indelete, sa ii faca EL o eco, sa il intrebam de toate....

chiar nu mai e nimeni pe aici sa ma poata ajuta cu o info?!!!

Qvadratus

Magdutz, in primul rind daca nu i s-a facut ecografie transvaginala, sa o faca. Du-te cu ea la Polizu, mi se pare ca acolo e vreo 300 de mii asa ceva. Cele mai corecte dimensiuni ecografice asa se masoara, in plus poate vedea si anexele mult mai bine.
Cit despre variatiile in dimensiuni, fie cel cu 9 cm a avut mai multa rabdare si a prins o sectiune mai buna in care sa poata masura (multi dintre ecografistii din Ro nu respecta criteriul TIMP care ar trebui acordat unei scanari ecografice), fie intre timp s-o fi necrozat vreo parte din fibrom si datorita inflamatiei si eventual unei hemoragii in interiorul fibromului , temporar dimensiunea lui a crescut.

In rest nu stiu ce sa-ti recomand. In principiu la virsta ei tratamentul hormonal (la dozele respective) e posibil sa se lase cu surprize gen Tromboze venoase profunde (apropo, mai e si supraponderala cumva ?).
Histerectomia daca va fi cazul, se poate face si laparoscopic. (ti l-as recomanda pentru asta de exempu pe Dr. Catalin Copaescu de la Chirurgie Sp. Cl. Sf. Ioan - iti poate scoate si o galeata din abdomen, operind laparoscopic)

magdutz

multumesc patratelule....e supraponderala, desi in ultima vreme a tinut totusi dieta si a dat jos vreo 7kg..pe mine ma socheaza usurinta cu care chirurgii recomanda operatia, fara sa prezinte si celelalte optiuni..ne mai informam...daca nu o sa ramana programarea pt 3 mai la histerectomie la vladareanu, ca soacra-mii ii place de el si am auzit din toate partile ca e un bun profesionist...chiar daca cere bani la greu :evil:  :evil:  :evil: plus ca la elias si conditiile de prin saloane sunt bune din cate stiu...
daca mai are cineva idei/sfaturi....
p.s: putem merge la polizu asa, fara nici o trimitere, sau cu trimiterea pentru elias?? cioc-cioc..vrem si noi o transvaginala, va rugam?  :roll:

magdutz

cat despre TVP..ie risc si cu terapie hormonala (am lucrarea de diploma pe tromboflebita cerebrala :wink:  )..da si postop sunt riscuri in sensu asta..ma gandeam si eu la drobul de sare si la ce frumos comunica venele din micul bazin cu cele cerebrale :D , apropo de infectii si tromboflebite..of, ce bine e sa fii sanatos!!!

demonika

Salut magdutz!   Am si eu fix acceasi problema, doar ca nu e vorba de soacra-mea ci de mama. Are 54 de ani, e la menopauza de la 48 , acu 2 ani a avut un episod nasol de metroragie si au trimis-o la gineco pt consult+Papa Nicolau. Nu s-a putut face recoltarea datorita sangerarii. Atunci la eco de OGi a avut fibrom de 3 cm. Saptamana trecuta a avut iar un episod de sangerare si am dus-o cu forta la gineco ca nu voia. Rezultat la eco transvaginala :fibrom 3,5 cu doar o usoara schita de vascularizatie pe doppler iar pe ovare formatiuni transsonice pe fiecare( cica foliculi transformati in tumori secretante). Indicatia a fost : ex citotumoral si chiuretaj bioptic, dupa care parerea ginecoloagei era histerectomie cu anexectomie bilat . Cealalta varianta era urmarirea la 6 luni cu citotumoral, iar mama a luat decizia ca mai bine da tot afara si stie exact cu ce se lupta. Vineri mergem sa faca chiuretajul bioptic. Te tin la curent cu ce se intampla ... Fa si tu la fel ,pls!
Life is seems to fade away......

magdutz

sper sa treaca pe aici si CERBU, TAPIRU si altii de prin strainataturi..mi se pare cam nasoala atitudinea ginecologilor de aici, care nu iti prezinta nici o alternativa, trec direct la taietura

magdutz

ok, pana la urma ne-am linistit in felul urmator: soacra , destul de incapatanata totusi , m-a ascultat si s-a mai dus la un ginecolog...dr pelinescu-onciul de la filantropia...care nu a sarit pe ea sa o taie...a programat-o pe 17 mai pt eco transvaginala si chiuretaj biopsic....da asa, clinic zice ca e ok si crede ca paote chiar nu e nevoie de operatie..ca eco abdominala, la un uter in retroversie cum il are ea, nu are relevanta!!!
dar acum ii uraste pe doctori ca , uite, cum sar sa taie asa, fara sa se gandeasca de doua ori...dar nu e nimic personal, zice..pe mine nu ma uraste :)  :)  :)

A CERB

nu sunt cel mai in masura sa-ti dea un sfat, pentru ca nu stiu. aici se fac o gramada de histerectomii, multe de-ampulea.

o alternativa e embolizarea de artera uterina, dar nu stiu daca voi aveti radiologi interventionisti si nici nu cunosc personal paciente care au avut-o.
Smile! It confuses people!

magdutz

embiolizarea s-ar justifica daca ar mai vrea copii...se fac si in ro ambolizari, cel putin la municipal....am citit si eu pe net ca in SUA intre 70 si 98%  :shock:  din histerectomii se fac de-amplulea (ma rog, parca nu era formulat chiar asa, da asta e ideea)

Qvadratus

plure

Pt Magdut: Nu inteleg totusi cum sta treaba cu curetajul biopsic. De ce il fac? Le e frica sa nu aiba ceva in mucoasa uterina, vreo atipie, displazie? E mai groasa mucoasa la echo, de le-a venit aceasta idee? Te intreb pt ca nu inteleg ce rost are curetajul daca e sigur ca sangereaza din cauza de fibrom (o fi procedura standard in orice sangerare uterina?).

Tin minte ca aveam un asistent la chirugie care ne spunea ca la spitalul respectiv, toate curetajele bioptice ies pozitive...asa fusese si el cu maica-sa care sangera si i-a iesit cum ca ar avea displazie de mucoasa uterina, suspect de cancer de endometru. Iti dai seama ca s-au speriat foarte tare si morala era ca respectivul curetaj trebuie sa fie interpretat unul care se pricepe. Maica-sa avea fibroame, de aceea sangera; nu avea nimic malign.

Eu una daca as fi la menopauza si as putea as vrea sa scap de ovare; am vazut si am auzit de suficiente femei care mor de cancer ovarian numai pt ca se diagnosticheaza foarte tarziu, incepe ca un sdr. dispeptic, etc, etc.
Insa exista riscul operator si poate mai ales faptul ca o femeie (poate) sa se simta mai putin femeie sau mutilata dupa o astfel de operatie.

Daca ma aberez, raman indatorata celor care imi vor atrage atentia, fiindca eu am impresia ca dupa menopauza uterul si ovarele nu mai au nici un rost, decat eventual de a cauza probleme.

Pe de alta parte, daca uterul respectiv nu face decat fibroame, acestea vor regresa dupa menopauza, deci e ok si sa astepti.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

plure

Demonika, nu stiu daca mai ai nevoie si de parerea mea, dar eu cred ca orice sangerare dupa menopauza (mai ales la 6 ani dupa) e suspecta. Nu ne-ai spus cat are grosimea mucoasei uterine. Din cate stiu eu, tumorile ovariene sunt rareori secretorii, dar exista totusi si asa ceva - vorbesc de o tumora care ar secreta hormoni care ar putea produce proliferare de mucoasa uterina si sangerare; parca imi aduc aminte ca am citit pe undeva ca uneori o sangerare uterina mascheaza o problema ovariana.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

magdutz

PLURE, MULTUMESC DE RASPUNS...AZI S-AU SCHIMBAT DATELE PROBLEMEI...(pardon, am uitat caps lock-ul) soacra nu-mi explicase mie f clar cu sangerarea si eu nu am insistat..dar s-au lamurit cu ginecologul...sangerarea nu are leg cu fibromul!!!! cica fibromul da sangerari abundente....ea a avut ceva scurgeri maronii doar....si cica ovarele sunt ok...chiuretajul DA, pt a vedea daca e  un inceput de malignizare...
si nenea doctorul a mai zis ca eco abdominala nu au nici o valoare...eu ma pricep mai putin decat tine, fara stagiu de gioneco facut, iti dai seama...

plure

Fibromul da din cate imi aduc aminte parca menometroragii, adica sangerare abundenta in prelungirea menstruatiei sau sangerare menstruala f abundenta.

Daca sangerarea e la momente diferite, trebuie sa te gandesti la alta patologie.

Ea e deja la menopauza (cand a avut ultimul ciclu)? Scuza-ma ca te pisez atata cu intrebari, probabil te-ai saturat de ele.

PS. Daca o femeie sangereaza la momente diferite in timpul ciclului si/sau dupa contactul sexual, se pune problema (si) de col uterin. Banuiesc ca la ea s-a facut Papanicolaou sau colposcopie.

Chiar daca ia pilula si te gandesti in primul rand la spotting, nu uita ca spottingul apare mai ales in primele 3 luni de folosire a pilulei; daca ea ia pilula de 5 ani si nu a avut niciodata spotting, trebuie investigat mai indeaproape cu Pap-smear. Am o prietena care de-abia lua pilula de 2 luni si a inceput sa sangereze. Doctorul de familie, tot respectul, in loc sa se gandeasca ca mine la spotting, a trimis-o la un Pap. Care a iesit grd. III, repetat. La colposcopie la proba cu acid acetic au iesit cateva pete albe, iar apoi la biopsie CIN2. Acum i se va face excizie cu ansa. Deci atentie la sangerari, nu sunt intotdeauna spotting sub pilula.

demonika

Pt Plure : avem programare vineri pt citotumoral si pt inca o eco transvaginala de data asta la cabinet particular cu un aparat mai performant ( cealalta eco a fost facuta in spital). Voi reveni cu rezultatul... Sper sa fie bine pt ca si eu ma gandesc doar la lucruri " bune" privind sangerarea la 6 ani dupa menopauza... :cry: .. Nici eu nu stiu prea multe despre chiuretaj biopsie dar voi intreba vineri...

demonika

Rezultat citotest:
Frecvente celule epiteliale pavimentoase superficiale. Celule epiteliale pavimentoase intermediare cu dispozitie in placarde.Celule epiteliale pavimentoase parabazale si bazale.Rare celule epiteliale endocervicale cu dispozitie izolate. Frecvente PMN, coci prezenti.
Citodiagnostic: clsII: proces inflamator pe fond de mucoasa atrofica.

plure

Felicitari! Ma bucur pentru rezultatul cel bun.

Qvadratus

OK, asta a fost la Papanicolau, dar chiuretajul bioptic.. (sau nu l-a mai facut).