News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

TBC intestinal

Started by arima, March 11, 2005, 08:47:30 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arima

o alta intrebare, cu scuzele de rigoare.
nu e vorba de ascita, nu e vorba de ciroza. a facut endoscopie, colonoscopie, tomografie. toate sunt bune. analizele de sange sunt bune.
doamna doctor tinde spre un TBC intestinal tratabil.
intrebarea mea este: pe ce baze se pune un diagnostic de TBC intestinal?ma refer la tipuri de investigatii, rezultatele investigatiilor...
a... si sa va ganditi ce fel de bere vreti?fac cinste...

plure

Ascita a avut; nu are ciroza, ceea ce este bine. Ascita este lichid in burta din orice cauza (ceea ce ea are/a avut). Una din cauzele lichidului in burta (mult mai rara decat ciroza) este TBC intestinal. Dg se pune prin analiza respectivului lichid sau prin punctie peritoneala. Se pot face urmatoarele analize specifice (se mai masoara proteinele, glucoza, LDH, leucocite s.a. in lichidul peritoneal care de asemenea orienteaza, dar nu sunt suficiente pt dg TBC peritoneal):
-frotiu Ziehl-Neelsen (rezultat  in functie de laborator- cateva zile)
-cultura pe mediu specific (dureaza minim 2 luni)
-PCR pt bacilul respectiv  (dureaza cred tot cateva zile si este f scump).
-analiza anatomo-patologica a biopsiei (nu stiu cat dureaza).

Oricum dupa cum ti-am mai scris TBC intestinala este mult mai rara decat ciroza si de aceea au suspectat ciroza vazand lichid in peritoneu (ascita, in cazul de fata ascita tuberculoasa).

Deci trebuie ca dg sa fie confirmat microbiologic (adica sa se puna in evidenta Bacilul Koch).

Multa bafta in continuare!
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

arima

the show must go on