News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

ciroza sau nu?

Started by arima, March 02, 2005, 03:33:18 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

arima

:( bunica mea a fost diagnosticata de curand, dar eu am dubii. i s-a facut o ecografie, in urma careia a reiesit ca este " fericita posesoare" a unei pietre de dimensiuni relativ mari, la colecist, si ca are lichid in tesutul ficatului ( nu va dau denumirea exacta, pentru ca nu mi-o amintesc).diagnosticul: ciroza. probele hepatice efectuate in laborator au iesit bune: toate in limitele normale. nici una mai mica sau mai mare. de aici si dilema. este posibil sa fie ciroza, sau lichidul din ficat provine de fapt de la colecist? :?:
the show must go on

beleadeom

poate avea ciroza, poate avea staza biliara, sluddge sau de-astea. cre ca poate sa le aiba pe amandoua, desi intuitiv inclin spre ciroza.

Qvadratus

Cred ca cel mai bine ar fi sa ne scrii exact rezultatele examinarilor care i s-au facut, exact asa cum au fost scrise de cei in cauza. Daca are biletul de externare de la internarea la care i s-a pus acest diagnostic, copie-l si pe ala.
In principiu genul asta de pareri nu prea ni-l putem exprima fara sa avem pacientul in fata, deoarece sansele de a spune aiureli sunt foarte mari, cu atit mai mult cu cit o aiureala de acest gen poate avea un impact extrem de negativ atit asupra pacientului respectiv de care ti-ai dat cu parerea "prin telefon", cit si asupra celor din anturajul lui, ca sa nu mai spun de medicul care (poate) a pus diagnosticul si a facut prescriptia terapeutica foarte corecte.

arima

ok
dupa biletul de externare, va fi cam greu, pentru ca de abia am internat-o.
multumesc, baieti. raman datoare de cinste. :cheers
the show must go on

plure

Quoteca are lichid in tesutul ficatului ( nu va dau denumirea exacta, pentru ca nu mi-o amintesc).diagnosticul: ciroza

Mi-e foarte greu sa cred ca ciroza poate determina lichid in ficat intrucat din cate imi aduc aminte de la morfopat cirros inseamna in greceste uscat, fibros.

Probabil ca este vorba de lichid in peritoneu (in burta, deci), adica ascita, care se vede la echo; pacientul laic nu are cum sa inteleaga unde vede medicul lichidul in timp ce acesta dicteaza asistentei.

Quotepoate avea ciroza, poate avea staza biliara, sluddge sau de-astea. cre ca poate sa le aiba pe amandoua

Sludgeul din caile biliare intrahepatice ("lichid in ficat") nu are cum sa se vada la echo; mai ales ce treaba are ciroza cu sludgeul?? Sludge e din cate stiu eu un termen care se refera la bila f concentrata si ingrosata (de obicei din colecist, un fel de  "pre-calcul").

PS. Lichid pericolecistic se vede in colecistita acuta. In cazul ei lipseste simptomatologia (durere hipoc dr, varsaturi, febra, sdr septic); in plus analizele sunt normale.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

madaiulia

Imi dau si eu cu parerea, insa mai mult ca o intrebare pentru colegii mei cu mai multa experienta (eu nu am de fapt experienta deloc). Arima zice ceva si de un calcul, nu e posibil ca femeia sa aiba staza biliara datorita calculului, si daca aceasta staza este destul de veche sa fi dat deja ciroza biliara secundara :?:  Daca gresesc, va rog nu dati cu piatra. :oops:

plure

Draga Mada, in CB secundara omul e foarte galben iar bilirubina  e ff mare. Nu cred ca e cazul. La echo s-ar vedea caile biliare dilatate (o litiaza coledociana poate fi cauza biliara a unei CB - calc. coledocian nu se vede dar se vede dilatatia de deasupra obstructiei), asta ar fi fost in prim plan si i s-ar fi spus. A fost vazut un calcul mare in colecist, asta pare a fi totul. Daca era obstructie biliara, ar fi fost caz de chirurgie si stia pana acum.

E o idee buna dar nu mi se pare probabil.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

arima

ok. spuneti-mi mai multe despre ascita, pls.... :oops:
the show must go on

arima

o alta intrebare, cu scuzele de rigoare.
nu e vorba de ascita, nu e vorba de ciroza. a facut endoscopie, colonoscopie, tomografie. toate sunt bune. analizele de sange sunt bune.
doamna doctor tinde spre un TBC intestinal tratabil.
intrebarea mea este: pe ce baze se pune un diagnostic de TBC intestinal?ma refer la tipuri de investigatii, rezultatele investigatiilor...
a... si sa va ganditi ce fel de bere vreti?fac cinste...
:cheers
the show must go on