News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Tehnologia folosita in spitalele de pretutindeni

Started by cnicu, February 15, 2005, 10:38:48 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cnicu

Cochetez cu ideea achizitionarii unui PDA. Eu m-am oprit la Tungsten E (199$) sau daca "numai joc mult" la LOTO poate chiar Tungsten T5(399$). Scopul este folosirea lui ca dictionar engl-ro si ca extensie a creierului meu care uita/nu stie medicamente-reactii adverse, doze,etc.
Aveti asa ceva? Folositi? Cum e?
Pentru Cerbu in special: in spitalele din SUA ce se foloseste? Ce programe sint mai des utilizate?
P.S. Stiu ca softul e pe bani, dar in buna traditie romaneasca in cazul achizitonarii unui PDA m-am gindit ca poate sintem mai multi si daca vrem sa folosim un soft, il putem cumpara si impartii costul.

originaltup

in multe spitale la care am avut interviu iti ofereau gratis un PDA.
Soft gasesti destul de mult si free, gasisem cu google si multe de medicina.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

cel mai ieftin tungsten e pe la 150 sau kiar mai ieftin la overstock.com

dupa kum zice si o-tup, asteapta mai degraba sa vezi ce da programu de rezi.

soft sa nu kumva sa kumperi, majoritatea rezidentilor folosesc freeware.

ce fel de soft? medcalc, epocrates, sunt cele mai folosite. pentru referinta e mai greu de cetit de pe PDA, o sa vrei washington in hardcopy anyway. iar nu te grabi sa cumperi, majoritatea programelor iti dau ceva bani anual pentru carti( pastreaza kitantele)
Smile! It confuses people!

victor

am un t3 - sunt innebunit dupa el. Folosesc iSilo, ceva skyscape (5mcc, stedman), webster's encyc (tomeraider), merck, ca mp3/ogg player, organizer (dar nu prea mult - agendus si bonsai) - cam atat. Ideea e sa nu il supraestimezi, cartea e carte, biblioteca biblioteca, sdcardul sdcard - asta e doar pentru "very" quick and (presumably) rare reference.

se gasesc pe emule mult prea multe programe de tot felul pentru palm, chiar si jocuri 3d, stil warcraft, arcade... tot felul de organizere, palm mnemonics, flashcards, language translators, reminders, palm ekg, patient management etc. Majoritatea inutile insa.

cnicu

Stiu ca programele din SUA dau in general PDA free, dar nu toate si oricum eu o sa ma intilnesc cu ele abia next year :oops:  
Eu as fi vrut sa-l cumpar pt utilizarea mea de zi cu zi prin spitalele romanesti unde voi face stagii.
Desi multe programe sint free, asa cum zice si Victor, nu sint cele mai bune. De obicei trebuie sa dai bani "ca sa stai in fata".
Oricum merci de raspunsuri, deja s-a conturat o imagine asupra ce trebuie sa fac. Daca voi cumpara, voi lua E-ul ca e mai ieftin si cred de ajuns pt Ro. Cind voi fi dincolo fie imi da spitalul ceva mai bun fie o sa am destui bani sa-mi iau unul asa cum mi-ar place.

victor

O chestie faina - acu am vazut ca in nu stiu ce med school e un requirement ca din anul 2 sa ai pda. Au si o prezentare de what you are supposed to do with your PDA...

http://www.medsch.ucla.edu/pda/Clinical_Foundations/presentation.pdf

cnicu

Aduc un update legat de PDA, poate cineva va dori sa cumpere asa ceva.
Desi m-am laudat ca-mi cumpar am reusit sa nu fac acest pas, dar un prieten a fost convins si a luat.
Si-a luat un Tungsten E cu un card de 1GB.
As vrea sa sublienez dezavantajele:
-nu poti citi carti. desi marimea fonturilor poate fi marita este foarte obositor de citi. deasemenea si pozele se vad prost din cauza dimensiunilor.
-grija cu bateria ca se mai si termina daca-l folosesti intens. bateria nu poate fi schimbat decit impreuna cu aparatul.
-desi se poate asculta mp3-uri ar fi bine sa achizitionati o casca, si nu uitati ca bateria se consuma mai repede.
-filmele se pot urmari dar cu mentiunea de la mp3-uri si ca unele formate nu pot fi urmarite direct ci trebuie transforamate in formate ce pot fi citite de real player.
-memoria mica. daca nu cumperi card de memorie mai bine nu cumpara nimic pt ca vei ramine rapid fara spatiu. chiar si asa sint unele programe care se instaleaza numai in memoria interna si nu pe card.
-dificil cu stergerea programelor, am impresia ca ramin numeroase fisiere nesterse si care ocupa loc.
-multe programe bune sint pe bani, deci break the visa card. in general si merita banii.
-sa nu va faceti iluzii ca puteti folosi softuri de invatare a unei limbi straine sau dictionare pentru pronuntie. eu am incercat o varianta shareware si m-a lasat complet dezamagit.
Avantaje:
-poti obtine informatii foarte usor despre un anumit lucru.
-softuri mai noi au posibilitatea de a cauta incrucisat efecte adverse ale medicamenteelor si e foarte util in clinica.
-poate inmagazina numeroase programe sau poate fi folosit ca HDD mobil (Tungsten T5 nu stiu daca si E) daca ai card destul de mare (cel mai mare este 1 GB).
-esti smecher :D  :D  :D , adica toti se uita in spital la tine ca la felul paispe' sau dupa caz te pot face ciudatul ala cu ceva in mina.

A CERB

nu stiu de ce ai vrea sa citesti carti intregi de pe palm, totusi.

cele mai utile softuri pe care le folosesk pe palm( intamplator tot tungsten E) sunt epocrates( un fel de agenda medicala), medcalc, icumath si patient tracker,  toate free.

pozele se vad binisor, filme sau muzica nu am incercat din lipsa ded timp.
Smile! It confuses people!

cnicu

Poate unii vor dori sa citeasca pe palm carti. Eu i-am avertizat sa nu-si faca sperante. Am Harrison in format PDB (fara poze, tabele) si este dificil de citit pt cine vrea sa caute cite ceva. Sincer si eu am crezut initial ca pot lua carti cu mine si sa citesc in metrou, dar am lasat-o moarta este obositor dupa 30 min.
Epocrates este foarte bun. Ghidul de antibiotice de la Johns Hopkins e iar free si updatat in fiecare zi. Pentru incepatori in ale medicinei si Diagnosaurus merita instalat (tot free) - soft de diagnostic diferential.