News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Medic versus asistent(a): caractere binom, optimizare

Started by Qvadratus, February 07, 2005, 11:03:05 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Titlul ar fi trebuit sa arate astfel (dar nu a incaput):

Medic versus-asistent(a): caractere binom, tipuri de conflicte, efecte, solutii, modele de optimizare si preventie

In Ro asistentul medical are o responsabilitate profesionala destul de mare, medicul ajungind in multe dintre situatiile profesionale sa depinda destul de mult de caracterul relatiei pe care o stabileste cu asistentul, sau de calitatile profesionale ale persoanei respective.
Topicul isi propune sa fie o baza de discutii pentru a caracteriza si a elucida aspecte mai placute sau mai putin placute ale acestei relatii. Marturisesc faptul ca titlul topicului nu corespunde cine stie ce intentiilor mele, dar are avantajul unui aspect mai “comercial” si ca atare ma astept sa atraga mai mult interes decit daca l-as fi creat altfel.
Asadar ma astept sa se discute aici nu numai aspectele negative, ci si pe cele pozitive precum si modalitati de optimizare a acestui binom, personal cu pregatire superioara-personal mediu, in domeniul sanitar (sanitar am zis deci, nu numai medical). Deasemeni as dori in caz ca gasesc ca au ceva de spus (eu sper din toata inima), sa se implice in discutie si cei din afara Ro, cu parerile si experienta pe care o au apropo de ceea ce se intimpla la locul lor de munca.
Voi reveni mai tirziu (in masura timpului disponibil) cu citeva (sper) probleme concrete

Qvadratus

Eu unul sunt de parere ca cel putin in Ro medicul depinde de asistenti in mod esential. Un medic de succes este unul care are grija inclusiv de acest deloc neglijabil aspect. O asistenta poate sa transforme un medic competent intr-un nenorocit in ochii bolnavilor, dupa cum poate sa-l promoveze si sa-l sustina.
Din pacate in Ro, tu ca medic curant nu ai cum sa intervii in procesul de evaluare al personalului sanitar mediu, nimeni nu-ti cere parerea si in general inafara de a te plinge de una sau alta dintre asistente sa zicem, sau de a a-l lauda asa, ca sa te afli in treaba pe asistentul X, nu ai ce face.
Vrei nu vrei, personalul mediu poate injumatati medicatia bolnavului, poate sa i-o administreze prost si, tu nu poti face mai nimic. Cel mult poti sa te rogi la Sfintul Petru si, in timp poti sa determini o anumita proportie din personalul cu care lucrezi sa procedeze la pacientii tai intr-un anume fel, numai fiindca "asa vrea doctorul ala traznit", nu fiindca "asa trebuie !"
Idem tu, tot in calitate de "slujbas medical curant" sau chiar sef de sectie, nu ai cum sa te ocupi de educatia profesionala a asistentului in mod organizat. Pe de alta parte daca tu ca sef de sectie te apuci sa faci sa zicem revolutie, imediat asistenta X se duce la sefa ei de pe Spital si se plinge, aia se duce la dom' derector si te trezesti cu un telefon de la "conducere", telefon care-ti spune sa o lasi mai moale.

Eu unul sunt de-a dreptul preocupat de astfel de probleme, deoarece in diverse circumstante m-am izbit de ele. Am avut si asistente cu care am colaborat si colaborez excelent, dar am avut parte si de persoane care imi venea sa le arunc pe fereastra si nu aveam cum sa o fac.
Nu pot sa uit cazul uneia care o luase razna, cu elemente de megalomanie. Se contrazicea cu aproape toti medicii in fata pacientilor la camera de garda, cind vedea fete mai tinere cu diverse "probleme" se apuca sa le vorbeasca si sa le explice cit de bine le face lor (scuzati cuvintul) "pula si sexul", tipa la pacienti si se lua in gura cu ei.  nimeni nu a putut sa-i faca nimic si acum este in acelasi loc, cu aceeasi atitudine. cineva care i-a facut un referat a avut dupa aia probleme, altcineva care a amenintat-o cu un alt referat s-a trezit ca despre el se dadusera diverse rapoarte care mai de care la "sefi",... etc.

P.S. Intr-un post viitor o sa vorbesc si despre parti "bune" ale lucrurilor. Oricum, problemele sunt o circa si solutii nu sunt multe.