News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Carti

Started by plure, February 01, 2005, 09:31:01 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

plure

Aici or sa puna intrebari cei interesati si or sa raspunda cei care stiu/vor/pot.

Ce carti de medicina va mai inspira pe cei care practicati?

Eu sunt inca ocupata cu examene si va mai dura destul pana o sa practic; dar interesul pt carti exista.

Aici in Ol. vad la fiecare student Oxford Handbookof Clinical Medicine. Cand lucram eu in Ro ca rezi in stagiul de Med Int (singurele 6 luni pe care le-am lucrat), nu mi-a folosit cartea; insa acum cand citesc din ea mi se pare ok.

Am inteles ca in State e mai buna una de F. Ferri? Sau ma insel?
Ma refer la un pocket-book.

Ce faci cand vrei sa citesti ceva repede; ai uitat tratamentul etc? Ce carte deschizi?
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

A CERB

uptodate e cea mai buna referinta, e updatat de 4 ori pe an, mult mai bine decat harrison, care e depasit pana ajunge la cules. problema e ca e groaznic de scump( $400 sau $195 daca esti rezident). nu exista in pocketbook, numai software.

in general nu uiti tratamentul, numai dozele sau, pentru asta o farmacopee de buzunar(pdr, tarascon) ajunge. exista variante pentru palm, care verifica si interactiuni si formulary coverage( epocrates-free download)

ferri e dragut, dar nu l-as numi referinta.
Smile! It confuses people!

originaltup

oxford l-am vazut la un rezident in Rhode Island si am fost chiar surprins sa vad o carte englezeasca in US.

Ca textbook imi place (lui plure cred ca i-am mai zis) Current Medical Diagnosis & Treatment, e scrisa bine si are si ceva algoritm de tratament in ea, putine informatii mai putin importante (cum sunt in Harrison) si se updateaza anual.
Uptodate in US il gasesti gratuit pe calculatoarele din spital (cel putin la programele la care am fost marea majoritate il aveau) ba chiar unele iti ofereau posibilitatea sa-l accesezi si de acasa.

Pt step 3 mai folosesc (mai mult ca referinta) Washington Manual, care cica ar fi folosita si de rezidenti (aici cerbu stie mai bine). Are informatie noua si succinta dar mai putin algoritm de tratament (nu cat as vrea eu).

Pt doze e Tarascon, desi probabil ceva pe PDA ar fi mai bun. Pt antibiotice este Sanford, destul de buna.

Chestiile astea sunt mai mult pt interne, cand vrei sa cauti si afli rapid informatii punctuale. Pt ceva mia serios inca nu stiu ce ar fi mai bun.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

Quote from: originaltup

Pt step 3 mai folosesc (mai mult ca referinta) Washington Manual, care cica ar fi folosita si de rezidenti (aici cerbu stie mai bine). Are informatie noua si succinta dar mai putin algoritm de tratament (nu cat as vrea eu).

si eu am citit washington pentru step 3 si nu m-a ajutat prea mult. intr-adevar, algoritmii te omoara, pentru ca stii cam care e diagnosticul sau ti-l spun ei, iar intrebarile sunt de genul next step in diagnosis is... si mereu o sa fie greu sa te hotarasti intre 2-3 variante. ei vor pe aia cost-effective, chiar daca in viata reala nu e asa. de aia e mai usor pentru aia care il dau dupa internship.

pentru internship insa, washington face cat 10 harisoane, ai cam tot ce-ti trebuie acolo, in afara de intrebarile tampite pe care le pun attendingii ca sa arate ca mai stiu si ei ceva. pentru alea trebuie sa cam citesti nejm)

originaltup

chiar daca nu e carte as vrea sa spun si de www.medscape.com , probabil il stiti. Constat pe zi ce trece ca e chiar misto  :!:
Are f multe chestii noi si e informatie serioasa.

plure

Am examen clinic; un fel de semiologie; se da pe un coleg.

Din ce naiba sa invat? Barbara Bates mi se pare stufoasa, cred ca o sa sar peste tabele si o sa citesc doar ex. clinic.

M-am kkt pe mine cand am vazut subiecte posibile. "Inspectia toracelui". Ce naiba sa zic? Torace normal? Nu, trebuie sa te referi la scolioza, cifoza sau absenta lor, la miscarea simetrica a hemitoracelor, la absenta contractiei muschilor accesori. Usor de zis, cand le vezi, le recunosti. Dar sa ti le aduci aminte, e mai greu.

Altceva: reperele topografice ale traheei. Hmmm...
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

mitzupitzu

Bafta, Plure! Sunt convinsa ca nu vei avea nici un fel de probleme..;)
"Reality is just a point of view."
    Philip K. Dick

A CERB

cel mai important e sa o faci in ordine, head to toes si fara sa-l pui pe ala sa se lungeasca si sa se ridice de prea multe ori. de asemenea, sa aiba sens ce faci( adika sa te focusezi corect pe chief complaint). nu stiu cat de importante sunt reperele treaheei. bafta!

originaltup

cerbu, confuzi US cu Europa. Ai uitat ca in Europa (si mai ales in scoala franceza, nu stiu daca Olanda intra) e mult mai multa poezie in examenul clinic decat la americani, care sunt ceva mai practici de felul lor.

plure

Da, asa e. Oricum mai am timp pana pe 23 sa imi reamintesc din "poezia" examenului clinic :lol: . Multumesc celor care au incredere in mine.

originaltup

Succes!  Pe 23 termin si eu cu step 3, ultimul  :roll:  :roll:  :roll:

adrian

Bafta plure!
Bafta originaltup! Mai ai putin si iti rezolvi toate grijile :wink:
Benvenuto nella squadra nerazzurra!!!