News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

salate

Started by tapirul, November 25, 2004, 05:19:06 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

incep cu una care cred ca e inventie proprie (sau oi fi aflat-o de pe undeva si nu mai tin eu minte..)
Iti trebuie asa: rosii, ceapa (ceapa rosie daca se poate), smantana, marar, sare, un strop de ulei, un catel de usturoi (dupa gust) sare, piper.

Practic amesteci toate chestiilea astea: rosiile taiate felii, ceapa taiata solzi (deci nu tocata, ci lasata semilune), marar tocat, usturoi tocat, si smantana (asta e ingredientul secret). Pentru ceapa; dupa ce ai tocat-o solzi (semilune...) pune niste sare in ea si stoarce-o in pumni sub un jet de apa rece cat poti de tare (porti sa o pui intr-o sita dupa ce ai stors-o, si sa o treci printr-un jet de apa rece). Asesonezi cu sare si piper dupa gust
Se mananca cu franzela proaspata cu coaja crocanta. Furculita e facultativa.
cre'că, nu ştiu...

elfstone

Mai, suna gustos, ce sa zic. Pe de alta parte, mi-am adus aminte de tot soiul de zvonuri care circula pe-aci, mai ales prin piata, anume ca in US ceapa nu ustura, usturoiul nu miroase, mararul nu e marar. Is there any truth to that?
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

kooksee

si mai ales, smantana nu e smantana...
nu sunt doar un vis, hey, hey/
atinge-ma pe clitoris, hey, hey

Tez

Kooks,aia-i valabil doar pt alimentele trimise ca ajutoare irakienilor....
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

Tez

Tapirule ,salata cred ca se cheama "La inspiratie"....ceva asemanator fac si eu,cu mentiunea ca la final torn un ou crud peste amestec(imi place sa bag adaosul asta peste multe salate sau ciorbe....)
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

originaltup

QuoteMai, suna gustos, ce sa zic. Pe de alta parte, mi-am adus aminte de tot soiul de zvonuri care circula pe-aci, mai ales prin piata, anume ca in US ceapa nu ustura, usturoiul nu miroase, mararul nu e marar. Is there any truth to that?

S-ar putea ca unele sa fie mai atenuate, dar e in general, fructele si legumele sunt la fel de gustoase ca la noi, e o mare vraja ca sunt fade (si io o credeam pana sa ajung aici). Chiar ieri am mancat niste mere, sa-ti musti degetele  :o
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

tapirul

uite cu ou crud nu am intrebat. Dar daca va intrebati daca ceapa si smantana merg bine impreuna, va zic sa incercati si sa vedeti.
Originaltup are dreptate elfstone, aia cu in america nimic nu are gust e la categoria legendele toamnei. Ca si aia cu americanii sunt asa inculti ca unu' nu a auzit de romania.
Nu se compara rosiile din piata de aici cu ealea de la mama din gradina, dar nu sunt mai rele ca alea de la piata din romania. Sa fim seriosi.
Cu smantana e alta poveste, nu stiu cum e in ro dar aici toti sunt obsedati cu "fat free" food (o cretineala). Asa a aparut "fat free sour cream". Imagineaza-ti, smantana fara grasime - pai atunci ce DRACU e? Ca si cum ai zice ţuică dezalcoolizata...
Io caut si cumpar cat pot mai bine mancaruri fara "fat free" label. Da' e greu de gasit (lapte integral si samntana integrala aproape ca nici nu se mai gasesc)
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: originaltup
QuoteMai, suna gustos, ce sa zic. Pe de alta parte, mi-am adus aminte de tot soiul de zvonuri care circula pe-aci, mai ales prin piata, anume ca in US ceapa nu ustura, usturoiul nu miroase, mararul nu e marar. Is there any truth to that?

S-ar putea ca unele sa fie mai atenuate, dar e in general, fructele si legumele sunt la fel de gustoase ca la noi, e o mare vraja ca sunt fade (si io o credeam pana sa ajung aici). Chiar ieri am mancat niste mere, sa-ti musti degetele  :o

asa-i o-tup. ceapa e oleaca mai slaba, totusi. in legatura cu fructele, in special banane, pere si piersici, trebuie lasate cateva zile sa se parguiasca( eventual intr-o punga de hartie), altfel sunt foarte dry. nu prea inteleg cum pastreaza astia fructele in magazine, cred ca e ceva legat de temperatura. de asemenea, rosiile nu sunt asa de gustoase decat daca le cumperi "on the vine", care in general vin din olanda si sunt cam la $3.99 lb
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Iete-te incercati aici, de la tata....

3 piepturi de pui (fierte si tocate) + 2 cutii ciuperci (tocate) + maioneza (2 oua, 1 lingura mustar, ˝ lamiie stoarsa, ulei)
   carne de pui+castraveti murati+ciuperci+maioneza
               sunca+pui+cascaval+masline+porumb+rosii+mustar
   orez+morcov+mazare +ciperci+porumb +ulei+vegetaąpiper
   orez+morcov+mazare +broccoli+ceapa+vegeta+ulei/grasime
   orez+morcov+mazare+porumb +masline+telemeaąmaioneza de postąpatrunjel+piper
   paste (spirale mici)+porumb+ciuperci+rosii+masline+ketchup (in cantitate suficienta)
   paste+sunca+ardei gras+castraveti+rosii+ceapa+maioneza
   carne de peşte (marinat sau fiert)+ardei gras+ceapa+sos rosiiąmarar
               carne de peşte (marinat sau afumat)+cartofi fierti+ceapa (mai multa)+masline+ulei+vegetaąotetul de la pestele marinat

P.S. Da' sa nu ziceti dupa aia ca am vrut sa va induc in oroare (aaaaa.... scuze, eroare)

tapirul

o recomandare mica; daca folositi morcov in salate, dati-i intai un mic clocot sa il inmuiati un pic.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Orez,morcov,mazare,ciperci,porumb,broccoli,paste,cartofi

Pai normal ca le fierbi inainte, mai Trompila...
Rp - urile de-aici sunt pentru "les connaisseurs"

A CERB

cred ca forma corecta e trompule, nu trompila, char daca romana mea lasa de dorit.

a trebuit sa editez, unii e miopi

Qvadratus

Mai Cervidus, l-am alintat si eu putin, asaaaa.....

Qvadratus

Quote from: cerbouchar daca romana mea lasa de dorit.

Mi-e bleah de mincatorii in K ce au vrut sa sugereze asta!

A CERB

salata liberala ca la tata si la tata:

se ia un kil de popo(fara momitze). se adauga unt, se freaca 5 minute cu facaletul, se adauga un dash de sare si piper( de obicei lipseste), se mai freaka 5 minute, se adauga soarece( tineti cu grija soarecele de coada sa evitati accidente), se serveste cald si umed.

bon apetit!

plure

Esti scarbos Cerbe! Era topic de mancare, ce naiba. Mi s-a aplecat de tot.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

A CERB

tapirul

nu-i nimic. Sunteti in post, ce naiba. Deci fara soarece.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulnu-i nimic. Sunteti in post, ce naiba. Deci fara soarece.
:lol:  :lol:  :lol:

deokamdata.

pentru cei interesati, uite aci un articol funny:

http://strangeplaces.net/weirdthings/gerbil.html

Tez

daca soarecele are scroll,e considerat de post? :lol:
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

CHIEF

Vis-a-vis de gustul fructelor si legumelor in State am avut si eu niste experiente tare ciudate.
Rosiile de 3.99 $/lbs au gust de rosii dar nu 100% si nu mereu. Adica chiar la banii astia am avut surpriza sa constat ca nu au mereu guste de rosii nici macar 25%.
Bananele cam la fel (cu aceeasi observatie ca a lui Cerbu - dar n-am incercat chestia cu punga).
Strugurii erau buni. Nu prea parfumati cum ma asteptam dar erau buni mai ales ca erau fara samburi in general. Si cei mai buni dintre ei erau cei albi. Aia negri nu prea.
In primele zile cand am ajuns acolo (am fost doar 3.5 luni la Houston) am gasit niste mere BIO care aveau gust de mere ... dar dupa primele saptamani (maxim 2-3) am constatat ca si astea disparusera. Nu pot spune ca celelalte nu aveau nici un gust dar nu erau ca cele pe care le stim din Romania (ma refer la soiurile acceptabile pt. ca erau si soiuri la ei care chiar nu aveau nici un gust!!!). Si ce va spun acum nu este dintr-un patriotism fals ci din experienta mea.
Acelasi lucru l-am constatat si in Italia si in Amsterdam. In Europa parca sunt si mai scumpe. Portocalele erau bune in italia. Bananele erau scumpe si cam proaste. In Amsterdam merele erau de pozat - si mi-am luat rapid vreo 2 kg. Am regretat rapid. Deh, eram cu gandul la ionatanele noastre. Hai ca salivez deja.
Ahh, si mi-am adus aminte de marea achizitie: mure !!! A fost "super". Ar trebui sa fac un film. Deci mi-am cumparat mure la cutie: 4-5 $ pentru mai putin de 150 gr. (poate chiar 100) cat avea cutia respectiva. Si salivand abia asteptam sa ies din magazin sa mananc mure. Si uite asa in loc de "r" am luat un mare "i" pt. ca nu aveau nici un gust. Si am insistat sa fiu atent la vreo urma de gust - dar nimic. Si nu am renuntat pana nu le-am mancat pe toate ca doar nu erau mai mult de 10-12 mure. Dar tot nimic.
Asa ca nu este legenda cu legumele sau cu fructele.
Am observat si de ce nu se streseaza asa de mult pentru asta: au top felul de maioneze, sosuri, etc. Si nu mai simt gustul de legume ... pt. ca oricum nu le manaca asa. Iar tot ce gasesti topping-uri au gusturi foarte puternice care atenueaza chiar si gustul unei legume/fructe normale. Nici nu stiu ce a aparut prima data: topping-ul sau leguma/fructa lipsita de gust?

Furnika

Mda, multe nu au gust.
Exemple:
rosiile: au miros de rosie dar nu au gustul  din ro; rosiile mici (cat un bob de strugure mutant) se apropie de ceeea ce mancam in romania
painea-ok insa daca o lasi o zi se face beton
carnea: pestele e ok insa puiul, porcul si chiar vita imi dau impresia ca mananc carton
castraveti: gust de dovleac diluat
salata: hmmm...crescuta pe apa, de unde si gustul
Cartofii prajiti la punga: au acelasi gust ca la McDonald's
si altele...

Qvadratus

Salata de fasole boabe (mincare de post)

Ingrediente:
Fasole boabe 400 g, morcovi 2-3, cepe 2 mijlocii, castraveciori in otet (sau murati) 2-3, otet, sare, piper, marar 1 legatura

Fasolea boabe fiarta in 2-3 ape, strecurata ulterior, se amesteca cu ceapa taiata pestisori, castraveciorii si morcovul fiert taiati cubulete, mararul tocat marunt si restul de condimente.

INDIANUL

Quote from: patratel
Salata de fasole boabe (mincare de post)
am trecut pe aici preasfinte frate sa verific daca tii postul si ma declar multumit de inspectie.va urez pofta buna.
ramas bun...

mada

E sezonul salatei si e pacat sa il ratam...

Dressingul (asta-i farmecul salatei):

ingrediente:
- mac macinat si prajit (1 - 1,5 linguri dupa gust)
- smantina (300g)
- otet de mere (2 - 3 lingurite dupa gust)
- sare
- zahar pudra (1 - 2 lingurite dupa gust)
- optional parmezan (40 g)

Se macina mac crud intr-o risnita. Mac crud se gaseste la Gima in plicuri.
Macul macinat se pune intr-o tigaie si se prajeste. Eu pregatesc asa cate 200g de mac si il pun imediat ce l-am prajit intr-un borcan inchis bine cu capac, ca sa nu-si piarda aroma oricand l-as folosii.

Intr-un bol de mixer se pune 300g smantina (care sa nu fie prea acra). Eu folosesc smantina Doina pt ca e cea mai putin acra.

Peste smantina se pun 1 - 1,5 -2  linguri cu virf de mac (dupa gust).

Se amesteca cu mixerul si se toarna 1 - 2 lingurite de otet de mere (se gaseste in comert otet de mere cu miere), astfel incat otetul sa se incorporeze in smantina ca la maioneza si sa se obtina un gust vag acrisor (adica foarte PUTIN acrisor). De-aia e bine sa se guste dupa fiecare lingurita de otet, ca sa nu iasa prea acra.

Se sareaza dupa gust si apoi (dupa ce este un pic sarata) se pune 1 - 2 lingurite rase de zahar pudra astfel incat sa aiba un gust usor dulceag (gust sarat dulceag).

In functie de gust se poate adauga si 40 g de parmezan ras (e bun si fara parmezan dar si cu parmezan, doar gustul e diferit).

Toate ingredientele se amesteca cu mixerul pina cand se obtine un dressing omogen.

Daca dressingul iese prea tare se poate subtia cu un strop de lapte.

Daca iese prea acru se mai adauga smantina dulce de frisca si un pic de mac (eventual sare si zahar) ca sa iasa la gust.

Se iau 2 salate mari, se spala si se rup bucatele, se toarna dressingul peste salata si se amesteca astfel incat salata sa fie unsa cu dressing nu sa innoate in el.
mada - once again: mada. not anyone else.

Furnika

Asta e salata pt opiomani. 200 g de mac?  :shock: Cred ca salata asta poate asezona cu frunze de cannabis, cornul secarei murat si radacina de Datura Stramonium umpluta cu extasy ca fel principal. Pofta buna.  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:  :crazy:

mada

Mda, chiar ma gandeam sa-ti zic sa fugi repede sa cumperi mac pina nu dau astia vreo lege tembela care sa interzica macul de pe piata... Ca uite-asa, pas cu pas, in mod "democratic" ne baga astia pe gat alimentatia rationala ce n-a reusit nici chiar Mincu pe vremea odiosului...

Oricum eu am zis ca pui 1 - 1,5 - 2 LINGURI de mac la un dressing care se pune peste 2 salate, nu ca pui 200g odata.
200g de mac e ca sa-ti ajunga tot sezonul de salata...

Dar, daca tie iti place sa te chinui sa macini si sa prajesti tot cate 2 linguri o data, de fiecare data cand faci salata... be my guest.
Doar sa-mi spui si mie cand te lasa nervii la gatit in stilul asta :)

elfstone

Cum se prajeste macu`? (Intamplator am pe undeva o punga maaaaare :wow:)

mada

Dupa ce l-ai macinat il pui intr-o tigaie FARA ULEI (adica il pui asa "pe uscat"), pui tigaia pe foc mic si AMESTECI in continuu cu o lingura de lemn ca sa nu se arda (ca si cand ai calii ceapa).
Din cand in cand il mai mirosi ca sa vezi cand incepe sa miroasa a mac prajit (mirosul de la covrigii cu mac), ca atunci sint gata. Ai grija sa nu miroasa a ars.
Cred ca de cand pui tigaia pe foc in 5 min - maxim 10 min e gata.

elfstone

Despre ulei intrebam, dar mi-a fost rusine sa zic :D Thanks.

mada

Elfstone, NICIODATA in viata sa NU iti fie rusine sa intrebi !

Rusine ar trebuii sa le fie celor care sint vanitosi cand raspund sau prea vanitosi ca sa raspunda.

Furnika

Daca vrei ii poti tranti vanitosului salata in cap. Cu tot cu mac.

monicutz

conopida oparita+maionezacu smantana+usturoi
pui fiert+castraveti acri+boabe porumb+cartofi fierti in coaja+maioneza
ghiveci=vinete coapte rupte fasii+ardei copti rupti fasii+ rosii oparite si decojite+usturoi tocat ---se aruca intr-o oala cu ceapa calita pana la auriu si se mai lasa 30 min pe foc(sare pipe dupa gust).....
rosii+salata verde+ridichi+castraveti+ceapa+rulada de pui+branza feta+ulei +sare

mada

Din start trebuie sa va atrag atentia ca asta este CEA MAI GUSTOASA SALATA din cate am mancat eu vreodata !

Ingrediente:

- 3 - 4 felii groase de brinza fermentata: Camembert sau Brie (eu folosesc Camembert "Le Rustique" - se cumpara din Gima sau Mega Image, ca e singurul Camembert "fondant" - cu gust / miros puternic, care se gaseste pe la noi)
- "jambon cru" sau sunca afumata (eu folosesc 400 - 500g de jambon afumat "Cristim")
- unt de arahide (2 - 3 linguri mari cu varf)
- otet de vin alb (eu folosesc otet de vin alb marca "bunatati de la Bunica")
- 4 rosii medii
- 2 salate verzi mari

Dressingul: intr-un pahar se pun 2 -3 linguri cu varf de unt de arahide si se subtiaza cu foarte putin ulei (eu folosesc ulei de masline). Se toarna cam de-un deget in pahar otet de vin alb aromat (important e sa fie aromat, nu din ala industrial; daca nu e suficient de aromat dar e f acru, se combina otetul cu putin vin ca sa capete aroma) si sare si se amesteca astfel incat otetul sa se incorporeze ca la maioneza si sa iasa un sos cu gust de unt de arahide si vin, putin acrisor. Daca iese prea tare se poate subtia cu putina apa sau vin.

Cele doua salate verzi curatate si spalate se rup bucatele iar jambonul afumat se taie in bucatele de aceleasi dimensiuni ca si dimensiunea bucatelelor de salata (daca bucatelele de jambon sint mai mici decit cele de salata atunci jambonul cade tot pe fundul vasului).

Salata cu bucatelele de jambon si cu dressingul (sosul de arahide) se amesteca (preferabil cu mina) astfel incat fiecare frunza de salata si fiecare bucatica de jambon sa fie bine unse de sos.

La sfarsit (ca sa nu se striveasca) se taie rosiile felii subtiri si se amesteca usor cu celelalte.

Feliile de Camembert se pun pe o farfurie sau pe un capac deasupra unui vas cu apa care fierbe, ca sa inceapa sa se topeasca incet si uniform (in nici un caz nu se incalzesc in cuptorul cu microunde pt ca se intaresc si se fac precum cauciucul). Inainte de a incepe sa se scurga topite, se iau si se pun peste salata.

A CERB

a propos de salate si dressing-uri, am descoperit recent uleiul de nuci (prajite). merge excelent peste salate cu rosii si branza. rekomand kalduros( are si omega 3)

mada

Salata de andive

Ingrediente:

- 3 andive mai maricele
- 2 legaturi ridichi rosii
- patrunjel proaspat tocat 2 - 3 linguri
- ulei de masline
- otet balsamic de vin rosu

Andivele se spala si se curata, iar apoi se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime si se amesteca astfel incat sa se desfaca rondelele in fasii. Ridichile se spala si se curata iar apoi se rad pe o razatoare fina si se adauga peste andive. Se adauga si patrunjelul tocat si se amesteca astfel incat sa se repartizeze uniform toate ingredientele. Se adauga putin ulei de masline si otet balsamic de vin rosu si sare dupa gust.
Se serveste cat se poate de repede fata de momentul prepararii, pt ca pe masura ce trece timpul fata de momentul in care sint taiate, andivele devin din ce in ce mai amare.

O aroma diferita se obtine daca se inlocuieste otetul balsamic cu sos Worchester (care este destul de sarat asa ca nu mai e nevoie sa puneti sare peste salata)

tapirsis

Salata de legume din supa.
Pentru ca copiilor mei nu prea le plac legumele fierte in supa de galusti, eu le scot (morcovi, telina, pastarnac, cartofi, chiar si ceapa fiarta merge zdrobita si scursa bine), le toc marunt, toc si 2 gogosari sau castraveciori murati.
Fac repede o maioneza din galbenusul de la un ou fiert, frecat cu furculita cu putina sare si mustar, apoi adaugat un galbenus crud si ulei cat cere.

Amestec totul si se poate manca unsa pe paine.
Va fi bine!

mada

Salata de... nu stiu (...cu ciuperci) Adica intelegeti voi... "salata de nu stiu cu ciuperci" :)

Ingrediente:

- 3 ciuperci de cultura crude foarte foarte mari (10 cm diametru); (sau proportional mai multe ciuperci mici...)
- 3 rosii medii spre mari
- 10 felii de sunca de pui / curcan
- 3 - 4 oua fierte tari
- salata verde
- sos remoulade sau, daca nu aveti, atunci maioneza

Se spala bine vegetalele (ciuperci, rosii, salata). Se curata coaja de pe ciuperci (prin coaja se intelege un strat de o "adancime" de 2, maxim 3 mm - strat ce se jupoaie de pe palarie, iar de pe piciorul ciupercii se taie cu un cutit la "adincimea" respectiva) si apoi se taie ciupercile (curatate) in feliute si aschii subtiri. Se taie rosiile felii iar salata se taie sau se rupe bucatele in cantitate proportionala cu rosiile (nu chiar o salata intreaga ci dupa gust si preferinte). Se taie feliile de sunca in bucatele de dimensiuni aproximativ egale cu rosiile si dimensiunile salatei. Se taie ouale fierte tari in feliute subtiri (exista un aparat cu niste sarme care taie ouale "profesionist"). Se amesteca toate cu vreo 4 - 5 liguri de sos remoulade si se sareaza dupa gust.

tapirul

domne, mai deunăzi am avut parte de o supriza tare placuta
Ne dadusera niste amici niste vinete de la dânşii din gradina si Toshiko hai că să le faca. Cand gateste ea nu ma lasa sa vad, "surpriza". Ea tot trebaluia prin bucatarie de vreo ora, eu cu cititul. Cand ma cheama la masa ce credeti ca imi pune in farfurie??

(suspans)
...zacuscă. Ca la mama acasa.

Luata dupa o reteta de pe net, uite aici - se cheama Roasted Eggplant Spread
Un fel de salata, carevasazica, nu? ca si salata de vinete tot salata se cheama........
cre'că, nu ştiu...