News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Gramatica

Started by INDIANUL, November 22, 2004, 09:16:07 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirsis

Va fi bine!

Furnika

vlad

:mrgreen:  :damnfunny :pie:

INDIANUL

Quote from: cerbulnu am intrat nicio data( care esti cu gramatica, e ok nicio in context?)
stai linistit ca nici noi aci in Romania nu mai stim cum mai e gramatica asta(eu unul cel putin).O murit madam Busulenga dar ne-a lasat schimbarile ei gramaticale ineptice facuta dupa lovilutie. Ma uitam pe tarabe ca a aparut "Gramatica Limbii Romane", care costa 1 milion Rol si comentam cu vanzatorul ca trebe sa fii nebun sa mai dai atatia bani pe ea si peste cativa ani sa mai vina un kakademician cu niste schimbari si sa scoata alta editie.
ramas bun...

vlad

Acciuli, nu crez ca exista schimbari majore in gramatica. De fapt, nu crez ca exista "niciuna". Doar in ortografiere.

E adevarat ca ne e incomod sa ne obisnuim cu noua regula (de fapt, nimeni nu ne obliga), dar ea e logica, având in vedere ca scriem "demult", "deloc", "inspre", etc., nu despartit. Asta era toata treaba. "Nicio" e o locutiune care a dobândit o mare independenta fata de partile ei componente. Zic si io, n-am referinte.

tapirul

Quote from: mai demult, vladCred. Niste lingvisti o elaboreaza, nu din burta, ci la capatul unor cercetari infinit de minutioase si extinse despre care nu prea puteam sa vorbim aici altfel decât ca niste ageamii. Chiar si in cel mai bun caz, rezulta o chestie imperfecta, care trebuie actualizata periodic. Oricum, Academia o "sfinteste". Norma e publicata in DOOM. Din pacate, si greu de explicat de ce, nu exista o versiune online...
N-as prea vrea sa ma reincep discutia, daca ne trebuie sau nu ne trebuie o norma. Aproape nu exista limba oficiala pe lumea asta care sa nu aiba o norma (exceptie facând mai multe limbi africane, adoptate ca limbi oficiale dupa destramarea imperiilor coloniale, dar care, in virtutea oralitatii lor fundamentale, fiind lipsite de scriere, nu pot avea, deocamdata, o norma academica). Norma nu poate si nici nu trebuie sa incerce sa opreasca evolutia naturala a unei limbi. Ea are mai ales rolul unificator, supraregional, fara de care ne-ar fi foarte greu, si noua, si altor natii.Imaginati-va, ce-ar insemna daca engleza n-ar avea o norma! Cum naiba am mai cauta articole stiintifice pe net, de exemplu?

Mi se parte ironic faptul ca limbile de origine latina, oricat de academice ar fi ele, provin din latina vulgara (care era limba vorbita in imperiu) si nu din latina literati. In principal diferenta intre latina vulgaris si latina literati a fost faptul ca latina vulgari a pierdut sistemul de declinare. Si mai interesant e faptul ca limba romana este singura limba latina care a pastrat sistemul de  declinare.

PS am gasit informatii pe web of course, inclusiv pe wikipedia.
Un site interesant de gramatica romana, in engleza
cre'că, nu ştiu...

vlad

Quote from: violetaNu era locutiune nici macar atunci cand era scris in doua cuvinte, "nici o".

"Nici unul" si "nici o" nu se incadreaza in categoria locutiuni. Sunt constructii compuse, formate din adverbul "nici" si pronumele nehotarat "unul, una". In flexiune, "nici" e invariabil, iar "unul, una" se declina.

"Nici unul" si "nici o" atunci cand indeplinesc functia sintactica de subiect/complement sunt morfologic pronume negative.

Asa e, ai dreptate.

dustweaver

Am si eu o curiozitate pentru care nu cred ca e cazul de topic nou :) : formele corecte pentru unele forme de pronume in genitiv / dativ (ex. : ai / alor nostri / vostri) sau forme de conditional prezent si viitor pentru anumite verbe (ex.: as sti, vei gandi) au capatat subit un "i" suplimentar in coada? Intreb si eu, nu vreau sa contravin normei continuand sa le scriu cu un singur i... :roll:
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".