News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Data

Started by tapirsis, July 07, 2007, 06:51:30 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirsis

Azi e 07.07.07 parca
Nu ca m-ar framanta vreo idee
Va fi bine!

tapirul

chiar
tre' sa sarbatorim
cre'că, nu ştiu...

tapirul

poate n-ati stiut, da' acu cateva zile a fost Vineri 13
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Stiu, bre, am plecat la drum lung in ziua aia. Nu i-am spus consoartei.
Smile! It confuses people!

live

Nu aveam habar pe unde să scriu eu ce problemă am şi...am nimerit aici. Rog domnii doctori, în frunte cu stimatul meu văr psihiatru, să-mi spună în ce măsură cestiunile pe care le voi posta mai jos(prin tehnica foarte cunoscută copy-paste)sunt prostii!!! Mulţumesc mult, care este! Care este mare agitaţie mare pe un alt forumache, din cauza acestor date...

Defaimarea si URA pe Net
Andra's picture
Trimis de Andra Marti, 17/07/2007 - 00:37

Buna seara dragii mei. Iata blogul promis. De la inceput, as vrea sa arat clar ca eu nu sunt nici un fel de Mafalda, nu detin sensurile ascunse ale lucrurilor, nu sunt vreo initiata care va va aduna si tine in confuzie pana va furniza "misterul ultim", nu produc texte "destepte", s.a.
Sunt o femeie pe care o cunoasteti de 1 an si ceva, cu capacitati intelectuale si spirituale destul de limitate, de altfel.
In seara asta, as vrea sa va arat ceva despre care eu am cunostinta mai demult, si care cred ca ne poate ajuta mult.

M-am uitat cu atentie la stilul de actiune al celor care s-au inrolat - constient sau nu - alaturi de OB. In Blogul pe care l-au sters (povestea, aici: http://forum.realitatea.net/opennewsdrupal//?q=node/7802), au practicat un nou tip de atac pe net - atacul in grup.

Vreau sa va dau un instrument de aparare a persoanei voastre, pentru orice ocazie in care veti ajunge sa va implicati - cu voia sau fara voia voastra - in astfel de situatii. Va va ajuta sa constientizati momentul exact si costul agresiunii pe care o faceti, nu numai impotriva altora, dar in primul rand impotriva Voastra, si va va oferi o secunda in care veti putea sa va intrebati daca merita sa platiti acest pret.
Iar faptul ca oamenii pot face investi de sine in URA - arata ce arma eficienta este net-ul, si ce se poate face cu ea.
Cine ajunge sa atace cu URA pe altcineva demonstraza ca net-ul nu mai este un joc - asa cum ne place sa ne servim singuri drept scuza - ci ne angajeaza sinele INTREG, intr-un mod in care ne facem extrem de mult rau.

A.

Acum iata textul :

Psihoterapie isihasta
Vasile Andru
Editura Paralela 45
Aparitie: 2006
Colectia: Sapientia

P 43

Emotiile distructive si tratarea lor din perspectiva filocalica

Un psiholog zicea ca: emotia parcurge o traiectorie asemenatoare cu cea a unei rachete, care este lansata dintr-un punct si cade in altul, producand un anume efect: explozie/distrugere sau potentare/reglaj.
Am numit astfel si cele doua feluri de efecte: emotiile distructive sau negative: explozie- distrugere.
Si emotiile pozitive: potentare, reglaj. Folositoare sanatatii, sporind capacitatea de adaptare, prilejuind montaje pozitive care propulseaza actiuni bune si ridica tonusul afectiv.
Ce sunt emotiile distructive? Sunt reactii afective imediate sau persistente care iti perturba personalitatea si care dauneaza si celui ce le are si celor din jur.
Filocalia le include in categoria: obstacole in calea mantuirii.

Parabola portilor la iad si la rai

Un razboinic de profesie s-a dus la un maestru spiritual sa-l intrebe care-i poarta iadului si cea a raiului, caci era la amurgul vietii si se gandea la lumea de apoi.
Ajunge la un maestru si il intreaba taina.
Maestrul l-a cercetat, a vazut ca e un razboinic cu gandire de razboinic, si chibzuieste cum sa-i explice unui asemenea om notiuni subtile de metafizica si de mantuire. Si-l intreaba:
- Dar cine esti dumneata?
Acela raspunde:
- Sunt un razboinic stralucit, ma cunoaste si regele!
Maestrul zice:
- Tu razboinic stralucit? Ai o mutra de pungas pocit.
Atunci razboinicul, infuriat clocot, scoate sabia din teaca sa-l taie pentru asemenea ofensa.
Maestrul, vazandu-l cu sabia ridicata, zice:
- Aceasta-i poarta spre iad.
Razboinicul a inteles pe loc lectia, s-a rusinat, a bagat sabia in teaca, a cerut iertare. Maestrul, vazand gestul ascunderii sabiei si al caintei, i-a zis:
- Aceasta-i poarta spre rai.
*
Asadar, emotiile distructive sunt: ura, mania, dispretul. Sursa lor este orgoliul, ego-ul bolnav, agresivitatea.
Alte emotii distructive sunt: tristetea morbida, deznadejdea, indignarea. Sursa lor este: auto-agresivitatea, pierderea stimei de sine, atimia.
Mai exista emotii distructive care au sursa in atasarea de lucruri; si altele au sursa in amagire, ignoranta.
Psihologia orientala vorbeste despre cele trei otravuri: invidie, dorinta, iluzie.

Ingustarea constiintei
Emotiile distructive produc efecte imediate sau indepartate.
Efect imediat: perderea auto-controlului si ingustarea constiintei.
Orice emotie negativa ingusteaza constiinta.
Un om care are in mod normal un IQ – 120, la manie se comporta ca un retardat mental.
Constiinta este precum o diafragma, care se ingusteaza brusc la manie, invidie, delir de persecutie, blestem, blasfemie. Si are deschidere maxima in starea de clam, de multumire duhovniceasca (numita agalia gr.) sau de liniste duhovniceasca (numita isihia gr.)
Reisese din aceasta constatare si posibilitatea contracararii, a modelarii naturii colerice, prin practica noera proseuche, indrumata. Este de mare ajutor si procedeul training autogen, mod de a produce linistea "medicala".

Inteligenta si reactia de primaritate
Romanii au o inteligenta buna, media IQ la noi fiind de peste 115 (pe scala Rraven).
Au o inteligenta, dar n-o folosesc. Din pricini afective. Unii sunt visatori. Altii sunt maniosi, iritabili.
Inca o trasatura valaha specifica: mintea de pe urma. Adica gandesc dupa ce au faptuit. Regretand sau reparand.
"Mintea de pe urma" se datoreaza unui blocaj mental la surpriza, urmat de luarea unei decizii gresite. Deblocarea mintii survine la un timp dupa trecerea surprizei, cand decizia este deja luata.
Remediul unor asemenea situatii ar fi: amanarea judicioasa a deciziei: amanarea raspunsului, a reactiei, caci orice amanare imbunatateste raspunsul. Aceasta amanare specifica se cheama: trecerea de la reactia de primaritate la reactia de secundaritate.
Cand esti lovit, sa intorci si celalalt obraz: in psihoterapie, aceasta se numeste modelarea reactiei de primaritate. Si recursul la reactia de secundaritate: adica sa nu raspunzi la un stimul agresiv printr-un gest agresiv, ci sa amani reactia, pana ce-ti imbunatatesti raspunsul si-ti insanatosesti eul.

Inteligenta tarii creste la sarbatori ?
Revenim la constatarea ca inteligenta romaneasca este buna, dar trebuie valorizata mai bine.
Vindecarea eului valorizeaza inteligenta.
Ai nostri tineri, cand pleaca la olimpiade scolare in strainatate, sunt testati si se plaseaza pe locuri de frunte. Ei se fac remarcati iute; unii sunt determinati sa ramana in occident.
Cineva constata ca, de sarbatori, IQ-ul Romaniei creste, pentru ca se intorc in tara, in vacanta, bursierii nostri de prin America, de prin occident. Ei se intorc in tara si IQ-ul tarii creste deoadata, pentru doua saptamani.
Dupa aceea, ei pleaca iarasi, si nu mai vin. De regula, tinerii care primesc bursa in Statele Unite raman acolo si dupa terminarea studiilor. Raman acolo, majoritatea.

Microleziunile
In timp indelungat, emotiile distructive, daca nu sunt tratate, produc efecte si mai redutabile. "Toxinele psihice" au o actiune erozova asupra creierului: ele produc microleziuni pe creier. Este o constatare mai recenta a cercetarii creierului.
La inceput, aceste leziuni, infinitezimale, sunt neglijabile: ele nu dor, caci masa cerebrala nu doare.
In timp indelungat, in ani, prin acumulare, daca emotiile distructive n-au fost corectate, microleziunile acestea pe creier se amplifica si isi arata efectul: fie o imbolnavire somatica, fie dementa senila precoce.
Multe din cauzele dementei senile precoce stau in emotiile distructive.
De aici, odata in plus, importanta contracararii emotiilor negative, cat mai de timpuriu, cand se mai poate face efectiv ceva.

Hormonul vietii
In acord cu cele de mai sus, notam o constatare stiintifica: hormonul vietii a fost reperat, identificat.
Producerea hormonului vietii este reglata de glanda pineala.
Hormonul vietii se distruge la manie, agitatie, grija, stres.
El se reface la liniste.
Prin practicarea linistii regenerative. Aceasta conduce la starea hesychia (gr.): linistea sanatatii si a bunatatii.

Ispita maniei; ispita osandirii
Le luam impreuna. Ele tin de pulsiunile agresive.
Tristetea este o forma de auto-agresivitate; mania este o forma de agresivitate indreptata impotriva semenului. Ambele sunt toxine psihice. Sunt otavuri psihice. "sa nu introduci otrava patimilor in gandirea ta", spune Sf. Vasile cel Mare.
Osandirea aproaplui este semnul complexului lui Cain. Asa a fost numita tendinta maladiva de a-ti elimina semenul, de a-l devaloriza, prin vorba sau fapta. Invidia, defaimarea, discreditarea, batjocura, blasfemia, blestemul sunt aspecte ale osandirii si aspecte ale complexului Cain, grava dizabilitate psihica.
Sunt multe parabole in patristica legate de acest complex.
Se spune ca era un parinte care nu avea nici o virtute si se credea ca este sortit pierzaniei. Era lenes, era nepostitor, era slab rugator, nu staruia in cele bune ... El insusi era convins ca si-a pierdut si mantuirea, si viata.
Dar intr-o rugaciune, a avut viziunea vietii sale postume si i s-a daruit acest inteles:
In toata viata sa, el nu a osandit pe nimeni. Iar lipsa osandirii este cea mai mare virtute. Si lipsa totala a osandirii l-a inaltat pe el la masura celor alesi mantuiti.

Defaimarea este o omorare simbolica
Din frica sau din indiguire, omul civilizat a ajuns sa controleze impulsul de a ucide, si acest control a adus mult bine. Dar el, omul modern, n-a putut infrana impulsul de a osandi, adica a ucide cu gandul, cu vorba, cu explozii emotionale negative, cu emiteri spontane de unde cerebrale theta/negative, cu defaimarea, cu ocara.
Cel care defaimeaza (sau propaga/difuzeaza o defaimare preluata din presa, din zvon sau de pe Internet) savarseste un omor simbolic. Chiar cand candidul, virtualul asasin nu reuseste sa ucida realmente, el cade in ceea ce numim "ispita Cain". Sau, medical zis, este marcat de "complexul Cain".

Defaimarea prin Internet
Tot mai multi oameni de mare anvergura culturala ne semnaleaza ca au fost, sau sunt, tinta unor atacuri ignobile, plasate pe internet. Un confrate literat imi spune:
"Cine are timp sa navigheze pe Internet, se cruceste cate injuraturi si cate enormitati se transporta electronic".
Lucrul e trist si da o imagine despre extinderea reala a unui complex psihic la nivelul societatii.
Am aflat, cu mare intarziere, ca eu insumi am fost obiectul unei defaimari pe Internet. In asemenea caz, sunt posibile trei moduri de a recepta:
Un cititor logic si normal psihic vede iute ca-i vorba de o defaimare. Cititorul "comun" si naiv este derutat, sau intoxicat mediatic, conform regulei: "blasfemiati, calomniati, ca pana la urma tot ramane ceva". Cititorul "candid" se bucura ca te vede defaimat, jubileaza, difuzeaza mai departe pe la neamuri si pe la megiesi.
L-am intrebat pe poetul Liviu Ioan Stoiciu, prieten si coleg, om drept, de o onestitate exemplara, dar prigonit adesea, asadar l-am intrebat cum sa reactioinbez la aceasta defaimare, descoperita tarziu. A ras si a zis: "Vedeti-va de treaba ! Eu citesc zilnic defaimari si mai mari la adresa mea, pe internet; ba am fost si amenintat cu moartea!".

Consecinte, primejdii
Internetul ajuta al anonimizarea calomniei si adesea il protejeaza pe calomniator. Si totusi, caracteropatul protejat si ascuns va plati realmente.
Ziceam: el savarseste un omor simbolic. Ataca imaginea, vrea sa asasineze imaginea, stiind ca traim intr-o lume in care imaginea este un capital serios.
Cum plateste defaimatorul?
Dr. Lazarev spune, din practica stiind, ca daca emiti un blestem, o defaimare, o barfa otravita – vei suferi consecinte psihice grave. Dr. Lazarev enumera cazuri concrete, o cazuistica psihopatologica.
Adaugam o observatie medicala aflata mai recent. Cel care elaboreaza scenarii calomnioase, sau ciudosul care le difuzeaza, vor suferi microleziuni pe creier. La fel mania, insulta, invidia, rumegarea gandurilor otravite, produc microleziuni pe creier. Acestea nu dor (caci masa cerebrala nu doare, cum spun si neurochirurgii); dar prin cumul, in timp, aceste microleziuni produc dementa degenerativa.
Asadar, printre noi circula oameni care se cred normali, dar care, datorita urii si nervilor, datorita cumulului de microleziuni pe creier, au un coeficient de inteligenta tot mai redus.
Ei nu sunt destul de deteriorati psihic ca sa fie internati la spital, si totusi ei sunt victimele unei demente degenerative. Si astfel ei greveaza rau asupra relatiilor de familie sau de societate. Ce-i de facut?
Cel intelept va intelege.E? Cum e treaba?  :!:
vorbesc, deci exist. Doamne, ce mult exist...

vlad

Io l-am văzut pe Vasile Andru, a venit la noi la spital să ne prezinte "terapia isihastă". Atunci n-am înţeles nimica, şi am impresia pregnantă că nu era nimica de înţeles. Isihasmul nu e o terapie, e o practică mistică monoahică ortodox răsăriteană.
Că emoţiile rele n-or fi bune (văzusem pe undeva un studiu despre efectele benefice ale anger managementului asupra tensiunii arteriale), na, normal. Cu găurile în creier, şi IQul României, hm, aici încep să mă scarpin pe chelie...

live

Săru' mâna, dragul meu văr! Ştiam eu că nu mă laşi aşa...cu problema nerezolvată!  :love:
vorbesc, deci exist. Doamne, ce mult exist...

KC

Eu am avut ceva contacte cu unele rude ale numitului Andru, nu Donalds, si tre' sa recunosc ca mai bun decat alt autor roman mai Luceafaruhuilistic, Coru(p)tz. Chiar ca interesante personagii; unul (Suca) revenit in urbea natala dupa vreo doi ani de studentie-repetentie in Bucale, ne intalneam la cinemateci (de ex la Vremea Tiganilor, cand am vazut si eu un cinematograf plin ochi cu tigani) si la unele mici baute in Groapa, cand ne mai povestea de spectacolele cu raposatu' Adrian Pintea; altul (Adolf, ca avea o mustatza a la Hicler) mi-a fost elev la o postliceala de duzina a unei profe cu sotul si fiica angajate SRI (deci scoala chiar aiurea, in schimb baietul si-a agatzat o tipa pe acolo, cred ca voia sa se insoare).

Din pacate ati vazut ce fel de relatii dau despre Andru. Pentru ca nu l-am frecventat. Si daca am inteles bine textul, nu mi se pare total aiurea, insa Dr. Kubler-Ross a castigat de  mult timp startul, ba parca si finishul...

KC

Cum dracu' sa poti zice ca romanii au 115 pe scara Raven, eventual daca nu intelegi cum se adapteaza un test la o populatie, prin definitie valoarea medie se ia egala cu 100. Cred ca de atunci clujenii lui Miclea si David l-au adaptat, plus ca si iesenii de la Cuza au lucrat la problema. De fapt stiu sigur ca clujenii l-au reetalonat acum 3-4 ani, daca n-as fi sarit balta aproape sigur as fi lucrat acum cu varianta aia.
Dar Raven e extrem de old-school, vel-tapirul poate ne-a zice cu ce lucra el la copii.

tapirul

a trebuit sa dau search ca sa il gasesc. Tot wikipedia saraca.
Nu auzisem de el (vaz ca a fost developat in 38)

Io am auzit de Wechsler Intelligence Scale for Children, 3rd edition (WISC III) si Stanford - Binet IV (stiati ca Piaget a lucrat cu Binet in vremea studentiei, si asa l-a apucat pe el sa studieze cognitive development, ca dadea testele lui Binet copiilor si a inceput sa fie interesat de raspunsurile incorecte si patternul acestra)
cre'că, nu ştiu...

KC

Exista si matrici color, pentru copii sau deficienti mintal, la scoala speciala ni le copiam cum puteam.
La etaloane (pt interpretare) era si mai groasa treaba.
Cu WISC lucrau unii dupa varianta ungureasca, chiar si Binet mergea daca voiai o estimare rapida a VM.

tapirul

pe sapte zerosapte zerosapte s-au anuntat noile sapte minuni ale lumii
http://www.new7wonders.com/index.php?id=476

ele e asa:

The New7Wonders of the World, as announced in random order at the Official Declaration Ceremony on 07.07.07, are: The Great Wall of China, Petra, Chichén Itzá , the Statue of Christ Redeemer, the Colosseum, Machu Picchu and the Taj Mahal. More than 100 million votes were cast worldwide. The New 7 Wonders are all equal – there is no rank among the list.


evident ca wikiedia e la zi
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Seven_Wonders_of_the_World
cre'că, nu ştiu...

KC

Printre altele, si care ma plimba off-topic, greatfirewallofchina.org este o chestie care supposedly verifica pentru cei din afara Chinei daca vreun website e sau nu blocat de cenzura comunista.
Ar putea fi si asta o noua minune, atata ca am primit veste de acolo ca pana si website-ul asta e blocat.


tapirul

s-au istetit intre timp, s-au prins ca propaganda mea va darama regimul... am testat acum ceva vreme si mergea...

Apropo de china si regimu

http://krossfire.wordpress.com/2007/07/08/sub-lupa-china/
cre'că, nu ştiu...