News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

trupele din Irak

Started by stefan, June 29, 2006, 03:36:13 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stefan

Tâmpitul de Tăriceanu şi acoliţii din PNL au propus retragerea trupelor din Irak, prilej bun pt. a analiza situaţia. Ultimul incident, cel soldat cu un mort şi vreo 2 răniţi, are nişte circumstanţe ciudate, cu o deviere de la traseu şi intrarea deloc eroică într-un câmp de mine, nerespectarea regulamentului (circulau cu capacele deschise şi probabil ieşiţi pe jumătate din vehicul - e foarte cald acolo). Oricum, a fost o ocazie pentru a relansa povestea cu "sânge românesc vărsat în ţări străine". Presarii sunt în mod tradiţional lipsiţi de ostilitate faţă de armată şi în schimb nu sunt încorporaţi, astfel că mai tot ce citesc în presă e puternic filtrat şi poleit cu "eroism", "vitejie", "respectul trupelor străine", etc. Mă tem însă că armata noastră e o glumă proastă şi ameninţarea invaziei ungare pe care o tot predau tacticienii nu mai sperie pe nimeni. Participarea la acţiuni (chiar dacă nu sunt de luptă) în zone reale de conflict ca Afganistan şi Irak ar fi o sursă valoroasă de experienţă şi mult mai utilă în faţa transnistrenilor şi vânzătorilor de kebab decât târâşul în noroi, construcţia de vile şi baraje, făcutul patului în 20 secunde, etc. Faptul că se moare acolo e un lucru firesc şi luat în calcul de cei ce se oferă voluntari, nicidecum un motiv de a fugi cu coada între picioare. Mai bine s-ar profita de ocazie şi s-ar trimite mai mulţi ofiţeri/subofiţeri în rotaţii scurte de 1-2 luni care să împărtăşească la întoarcere experienţa lor în condiţii reale de luptă, nu în simulări de 2 lei.

Revenind la Tăriceanu, extinderea pe plan extern a conflictului local cu Băsescu este o mişcare foarte proastă. Ambasadorul american a zis deja că e surprins şi că nu au fost consultate părţile relevante. Ministrul apărării o ţine langa că pleacă şi contingentul italian la care eram arondaţi şi se face că plouă când îl întreabă ziariştii dacă nu se poate trece sub comanda altor trupe. Rezultatul, chiar dacă retragerea nu va fi avizată de CSAT, este că România va fi văzută în continuare ca având o politică externă imprevizibilă, influenţată de instabilitatea climatului politic intern. Halal partener strategic!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Ai prins ideea cu experienta. Numai ca in Irak din cite stiu sint f putini care ies pe afara. Nu pea se patruleaza in zonele periculoase pe baza de romani. Majoritatea stau inchisi in baza si impusca pe cine se apropie (desi si chestia asta cu paza e de fapt delegata mongolilor, care mai gresesc si mai pierd dn cind in cind cite vreo 15 italieni). In Afganistan se ma iese si pe afara din baza, de aia se mai intimpla belele. Asta era sitautia acum un an, cind mi s-au intors deja unii colegi.

INDIANUL

Auzi la el: capata experienta in Irak. Omu' nu a auzit de poligoane de antrenament pe teritoriul Romaniei. Pai logic ca nu a auzit ca majoritatea sunt inchise, pt ca omu' nu stie ca ce e trimis in Irak este varful armatei dotat corespunzator si instruit temeinic. Nu stie cam in ce hal se zbate grosul armatei:tehnica militara uzata moral si fizic, antrenament putin ca nu au pe ce, multi nu au locuinte unde locui cu familia.
Quotenu în simulări de 2 lei.
habar nu ai tu ce antrenamente(nu simulari)se faceau o data in poligoane...
QuoteAmbasadorul american a zis deja că e surprins şi că nu au fost consultate părţile relevante.
are timp sa-i treaca surprinderea in 6 luni pana cand vor veni in tara soldatii(daca ii vor retrage). doar nu credeai ca-i vor retrage maine...
Quotenicidecum un motiv de a fugi cu coada între picioare.
cu coada intre picioare se fugea daca ne retrageam soldatii ca spaniolii, bulgarii, ungurii, ucrainienii, filipinezii(dupa ce le-a murit un om) si enorm de multi altii.

In schimb nu contest ca ce a facut Tariceanu a fost o manevra politica la Licuriciul Mic. Totusi cu folos manevra.
ramas bun...

lucisandor

asa e, draga, tu le stii mai bine ca mine, ca doar tu ai fost 13 ani in armata, tu ai avut colegi in irak sau in munti sau unde mai fabulezi tu.... eroule de care nu trebuie sa facem misto
povestile cu taberele de pregatire erau valabile pe vremea lu' tata, au trecut zeci de ani de atunci, si acum sint doar vilele lui Gigi

A CERB

si sarbii aveau o armata meseriasa. la ce le-a folosit?
Smile! It confuses people!

INDIANUL

#5
Quotesi sarbii aveau o armata meseriasa. la ce le-a folosit?
haida dea! armata meseriasa dupa toate luptele care au avut loc in Fosta Yugoslavie? aia se numeste armata obosita si uzata in nici un caz armata meseriasa.
ca sa-ti demonstrez ca nu e asa cum zici, iti spun ca daca ar fi avut armata mesriasa nu ar fi doborat in nici un caz F-117.

sandoare, scuza-mi limbajul direct dar ai fost fix un partz in armata. si pune mana si informeaza-te ca inca mai exista cateva poligoane de antrenament(am zis poligoane nu tabere ca-n WWII). iar colegii tai au fost opincarii care stiau doar cat puteau si ei. apropo, unde i-ai gasit si pe aia? tot pe forum ca pe hidrolog?(nu te obosi, stiu ca Liceul Militar doar te bazaiam otara).

ps: se pare ca nu ne retragem acum:CSAT a respins cererea.
ramas bun...

tapirul

daca mi'ac aminte, luci a facut Medicina la militar, nu liceul...
Oricum, indianul has a point, nu cred ca medicina la militar este pozitia optima de a afla ce si cum in armata romana.
io am parerile mele, da' nu le mai exprim.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

printr-un post al lui vechi parca asa spunea. de tinut tin bine minte, inseamna ca am inteles eu gresit.
hai bei zii si tu parerile tale! ce daca ne mai umflam in muschi la tine? ce nu te putem bombani de 5 euro pe luna? ;D
ramas bun...

live

  Ca nu prea am avea ce cauta intr-un razboi care nu ne prea priveste, sunt de acord. Ca nu prea aveam cum sa refuzam sa ne bagam, e adevarat(nu de alta, dar am fi fost luati la ochi si mai rau). Din cate stiu, cei care pleaca acolo, n-o fac fortati fiind de cineva(ca romanul sarac, pt bani...). Misiunile soldatilor romani plecati in Irak nu sunt numai de "a da cu glontu'" in aia care se apropie prea mult de baza lor. Au misiuni de patrulare si, cand pare cineva "dubios", il iau pe acela la intrebari (fara a iesi din tab). Nu vorbesc din carti de povesti. Cunosc pe cineva care a fost acolo.
  Legat de chestiunea de ieri, cu maretul anunt al lui Tariceanu...Azi ma gandeam ca o fi avut d-nul prim-ministru un vis peste noapte, l-a chemat pe ministrul Apararii la o cafea si si-au zis ca ar fi dragut sa vorbeasca natiunii despre aventurile nocturne ale primului-ministru. Altfel nu-mi explic cum naiba poti sa te apuci sa faci un astfel de anunt. Azi "a picat" toata treaba, dar am ramas cu un conflict mai ascutit intre Guvern si Presedintie si cu trageri de urechi din partea minunatilor aliati(care cred ca nu si-au revenit inca, dupa socul descoperirii unei astfel de obraznicii din partea...Budapestei...sau cum D-zeu i-o zice tarii aleia de care noi, aia mari si tari, tinem cont de ni se...)
  Sa nu se inteleaga ca mor de dragul intrarii in UE. Din contra...Una e, insa, sa nu intram in UE ca n-am invins in batalia impotriva coruptiei(nici nu se va intampla, dar asta e din alt film) si alta e s-o dam in bara pentru o tampenie inimaginabila a conducatorilor nostri. Cum naiba sa te apuci sa faci un astfel de anunt, fara sa te sfatuiesti macar cu ministrul de externe?!
  Si daca vorbim noi aici, tot nu doare pe nimeni...Nu, nici macar acolo.
vorbesc, deci exist. Doamne, ce mult exist...

stefan

Se pare că peneliştii au auzit ceva despre o retragere şi s-au gândit să i-o ia înainte lui Băse cu anunţul. Din pacate pentru ei, retragerea era doar parţială şi nu era nici o creştere de karma pentru preşedinte dacă o făcea publică (3 divizii abia la toamnă). Acum în schimb, Băsescu a avut ocazia să-l facă de rahat pe Tăriceanu care, ca să nu recunoască greşeala, e nevoit sa persiste cu retragerea din Irak. Totul din raţiuni de politică internă şi interese financiare liberale. Sigur, România pică drept curvă la faza asta, dar oricum n-a trecut prea mult timp de când a întors armele şi nu era încă cu onoarea reperată.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

live

  De ce nu s-or intalni Basescu si Tariceanu intr-o zona mai ferita de ochi indiscreti, unde sa se bata "barbateste" si sa isi rezolve in...Doamne iarta-ma problemele personale, fara sa implice tara in disputele lor. Sa divorteze, frate, dar fara sa ne cheme pe toti ca martori...
  Nu m-ar deranja ca Tariceanu sa ne paraseasca. I-as da o mana de ajutor la bagaje. Ar putea astepta Baselu' un moment in care sa nu avem pe noi j-de mii de ochisori din exterior, care ne scaneaza permanent.
  Parerea mea...
vorbesc, deci exist. Doamne, ce mult exist...

stefan

Bine ar fi dacă s-ar rezolva aşa de uşor. Din păcate suntem procopsiţi cu noul Năstase pănă la anu'.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

am facut amindoua, si liceu si facultate

ideea e ca nu m-am dus sa ma bat cu dushmanul, ba chiar am ajuns acolo tocmai pentru ca stiam ca nu ne batem cu nimeni

au fost situatii cind am fost la super-trageri, nu 6 din 49, dar 5 cartushe de caciula, si tot a venit dupa noi o salvare, deci am mari indoieli ca maneverele astea, echivalente ca experienta cu razboaiele din asia, se fac fara vreun doftor

eu zic ca aflam asa ceva fiindca:
1. la un moment dat eram f aproape de a deveni medic de unitate
2. chiar daca nu imi pasa mie, colegii mei de modul au devenit medici de unitate, alegindu-si unitatea dupa indelungi dezbateri despre ce vor face la dej sau la dracu'
3. sa zicem ca toti din generatia mea se faceau chirurgi shpagari in smc, dar medicina militara a fost desfiintata multi ani pina in 1990, si cind s-a reinfiintat, i-au adus si din ultimul an de la civili si i-au bagat la facultate.. la timp ca eu si colegii mei sa fie colegi cu ei, vecini cu multzi, sa le vindem cartela de la cantina, sa ii tragem in piept sau sa fim trasi in piept cind faceam de serviciu si unul din noi trebuia sa ramina in camera aia peste noapte etc etc.. sa se lege prietenii si dusmanii care unesc si despart cam toti medicii de unitate din Romania.. cutare s-a insurat cu fata lu' profu' cutare, cutarica e popo etc etc

si in interiorul retzelei asteia pluteshte sentimenul, desigur neavizat, ca armata nu e chiar gata sa se bata macar cu o Ucraina dintr-asta

eu am fost un pirtz si la antrenamentele astea de rasboiu nu mergea oricine... se foloseau doar cei o mie de generali, dintre care unul joaca table cu Indianu in spatele blocului si ii zice poveshti cu bubuli (o fi generalul Gheba, ala cu culegerile de matematica?), iar ca medici, ferindu-se de opincari, ii luau pe aia doi din nip/tuck

Romania o cam freaca in Irac si e foarte simplu sa vezi si din afara. Nu moare nici un militar roman acolo, ca in Afganistan, desi talibani aia de-abia stiu sa faca bombe de chirpici.

Tariceanu e o scirba care dupa ce a omorit romanii cu apa si foame, are de gind sa se spele, cosmetic, cu putin singe de irakian. Mai bine cerea ca trupele romanesti sa faca ceva in Irak.

DAR NIMIC NU MA ESCITA CA REACTIA LICURICIULUI DE LA INTERCONTINENTAL... IUHUU.. A FOST SURPRINS... SUGE-O SI TU O TURA LIKUUU

INDIANUL

persist in ideea mea: tot un partz ai fost in armata. prin ce spui tu acolo, ma obligi pe mine sa spun mai mult si nu vreau sa spun.
Quote2. chiar daca nu imi pasa mie, colegii mei de modul au devenit medici de unitate, alegindu-si unitatea dupa indelungi dezbateri despre ce vor face la dej sau la dracu'
te rog eu frumos nu-mi vorbi de medicii militari de prin unitati. ii cunosc excelent, inclusvi pe aia mai batrani ca tine si-ti zic eu ca nu poseda nimic altceva decat diploma agatata in cabinet ca sa pice in cur cadrele cand or veni si or vedea-o. erau pe dinafara cu tot ce se intampla in armata. a ba nu, erau la curent cu toate barfele unitatii, de nu le aflai nici cu tunu aflai la ei la cafele. asa ca scuteste-ma de autoimportanta pe care ti-o acorzi.
nu stii nimic despre armata.
ramas bun...

stefan

Spune, indy, ca altfel n-ai nici o legitimitate în a vorbi "din interior" despre armata de profesionişti. Luci a fost acolo, între ei, şi ştie dacă seamănă mai mult cu legiunea franceză sau cu "Sergent Bilko".
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

INDIANUL

QuoteSpune, indy, ca altfel n-ai nici o legitimitate în a vorbi "din interior" despre armata de profesionişti. Luci a fost acolo, între ei, şi ştie dacă seamănă mai mult cu legiunea franceză sau cu "Sergent Bilko".
hahaha ca si cum as da 2 bani pe ce parere iti faci tu despre mine sau ce legitimitate imi acorzi :laugh3: :laugh3: :laugh3: :laugh3:
ramas bun...

lucisandor

Quote from: INDIANUL on June 30, 2006, 08:54:05 PM
ba nu, erau la curent cu toate barfele unitatii, de nu le aflai nici cu tunu aflai la ei la cafele
pai si antrenamentele astea date dracu' nu intrau la categoria birfe? sau era asa, o a(u)reola de respect, ca pina si doctorilor le inlemnea pe buze zimbetul cind dadeau sa faca misto de aplicatiile de trei zile in care se beau lazile de bere?

A CERB

bre, den cate stiu eu( putin) avem sniperi meseriasi. nu stiu cati, though.
Smile! It confuses people!

lucisandor

cum bre sa retraga divizii? ca alea sint multinationale

stefan

nuş ce sunt. sniperii nu sunt ăia de la revoluţie?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

nu kred, aia's kam batrani.
Smile! It confuses people!

tapirul

luci, si alea cinci gloante de caciula nu erau promotia 1966?
cre'că, nu ştiu...

live

dragutilor, eu va parasesc! s-a ajuns la discutii "pe care ma depaseste" si simt nevoia sa ma retrag la cratita, la o partida de tricotat(o exista termenul de "misogina", ca mi s-ar potrivi?!...) sau la vizionarea unei stiri despre retragerea trupelor din Irak, pe Realitatea.
sniper-iti-va intre voi, ca eu imi vad limitele! uite-le!
vorbesc, deci exist. Doamne, ce mult exist...

INDIANUL

am dat acum vreo 4 zile prin oras, de un cort galben al PNL-ului in care se strangeau semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak. am semnat si eu cu inca un membru al familiei mele cu care eram. aveau un tabel cu nume, adresa, cnp, telefon toate alea deci daca vreti sa semnati va trebuie Cartea de Identitate sau sa stiti CNP pe de rost.
ramas bun...

live

semneaza si pt mine, ca pe aici n-au ajuns! iti trimit CNP-ul? ;D
vorbesc, deci exist. Doamne, ce mult exist...