News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Martisor

Started by vlad, February 28, 2006, 10:02:10 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlad

Pentru mine 1 martie are o insemnatate aparte, pentru ca e ziua lui Marsyas Silen, cel care facu prima oara un fluier. Pe vremuri, eu si fluierul meu eram nedespartiti. Acum nu mai e chiar asa, dar n-as fi fara fluierasul meu, Marsyas, de cires, ferecat in alama, de 1 martie. O sa-l tin la brâu; o sa se cruceasca aia de la spital (iar), dar n-am ce le face.

N-am dat niciodata bucatele colorate de plastic fetelor din jurul meu, de obicei iau buchete de ghiocei sau de brânduse de primavara pentru toata lumea, dar acuma ninge asa de tare, cu viscol si troiene, ca nu stiu de unde o sa gasesc flori mâine dimineata.
Teoretic, mi-ar placea de asemenea sa impletesc singur firele alb-rosii, am incercat si anul asta, dar mi-au iesit malformate, ca de obicei.

Dupa unele estimari, obiceiul ar avea 80 000 de ani, din Paleolitic. Probabil ca de fapt e de când creatura stângace si absurda numita barbat a descoperit ca poate totusi sa supravietuiasca miraculos si neasteptat, dar doar alaturi de creatura  frumoasa si supranaturala pe care stim cu totii cum o cheama, ca ii soptim numele tot timpul

tapirul

Femei sunt multe-n lumea asta mare
Frumoase ca seninul înstelat
Găseşti plăceri nebune-n fiecare
Şi-s dulci ca o clipită de păcat

De-mi place-o brună cu-ochii de jăratec
În focul căror inima-mi topesc
Apare-o blonda cu surîs sălbatec
Şi nu mai ştiu pe care s-o iubesc

Iubesc femeia
De dor nebună
Femeia brună
Cu ochi negri de foc
Dar şi pe-aceea
Cu-ochi verzi ca marea
Îmbrăţişarea
Ei mă-mbată pe loc

Blonda sau bruna
Îmi e totuna
Deopotrivă le iubesc
Deopotrivă le doresc
Iubesc femeia
Cînd e femeie
A vieţii cheie
Doar prin ea o dezleg
cre'că, nu ştiu...

tapirul

si pentru toate fetele, cu drag

cre'că, nu ştiu...

mada

Multumim,    multumim !

Ce surpriza frumoasa si delicata din partea voastra !     :)

Al meu a infruntat ieri un viscol, o vijelie si o ninsoare de nedescris, ca sa-mi aduca un buchetel gingas de zambile albe si atit de parfumate incat am simtit primavara zambind in camera, in timp ce iarna, privindu-le prin geam, urla furioasa afara.
mada - once again: mada. not anyone else.

rocsa

Quote from: de la tapiru citireFemei sunt multe-n lumea asta mare
mai casanova ce-mi esti tot nu te-ai lasat de sportu' asta? Asta confunda martisorul cu ziua vanatorii.  Tot nu te-ai hotarat cu blonda sau bruneta? Uite d-aia m-am facut roscata. Tz, tz, tz...

tapirul

....dar şi pe'aceea
cu păr 'roş ca focul...
cre'că, nu ştiu...

vlad

dawn_

multumim. tuturor o primavara cu zapezi, ghiocei, soare and so on.
we weave bridges of whispers and grope closer on a gently swinging net

tapirsis

Multumim frumos pentru mart.
Poate reusim sa punem cainii pe iarna asta.
Acu as avea nevoie de neste lamuriri:
Zice unu pe net:
"Descoperirile arheologice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme buna.
Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor".

Zice unu azi la serviciu pe intranet:
"This celebration is more than 8000 years old. It's a Holiday which originates in Rome, because the NYE was celebrated on march the 1st. The day of god Mars (God of war and in the same time of the rebirth of the nature). In early times people painted small river rocks win red (blood, sun, fire, the feminine) and white (clear water, sky, the maculine), and people wore them round their neck".

Bre, erau dacii sau romanii?
Anyway
"On the first of March, people organized banquets and were usually drinking lots of wine".
Asta-mi convine indiferent de cine a inventat-o.
Va fi bine!

vlad

Bre, erau indoeuropenii. Sau aia de dinainte de ei. De exemplu, romanii il aveau pe Marte, tracii pe Marsyas.
In nu-mai-stiu-ce localitate (Cazane?) s-a descoperit o asezare din paleolitic (80 000 bc), si, pe niste pietre, erau niste modele alternante cu pigment rosu si alb...
Io zic ca e mysterium conjunctiones. Ceva asa de arhaic ca e incifrat in noi. Cam ca cvadratura cercului sau alte bazaconii.

tapirul

ocru roşu... Sânge, fertilitate, alea.
cre'că, nu ştiu...

nevasta

QuoteDe-mi place-o brună cu-ochii de jăratec
În focul căror inima-mi topesc
:thumbsup
Nu toti baietzii buni are noroc, dar nici femeile nu e oameni...

nevasta

trebuie sa recunosc k ma depaseste aceasta tehnologie....eu sunt suparata ca baba mea a fost urata.....cu ploaie si vant....
Nu toti baietzii buni are noroc, dar nici femeile nu e oameni...

tapirul

te ajut io cu tehnologiile. D'aia mă ai.
cre'că, nu ştiu...