News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

26 Aprilie 1986

Started by Furnika, April 22, 2006, 11:33:15 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Furnika

Se implinesc in curand 20 de ani . Imi amintesc de Europa Libera si de anuntul de la radio 1 (cred ca undeva pe 28-29 aprilie) care vestea accidentul numit mai apoi 'cea mai grava catastrofa tehnologica a umanitatii'.
Apoi ziua de 1 mai, primavara, soare si flori si celebrele pastilutze cu iodura date de tov inv; nu pricepeam exact ce se intampla si de ce trebuie sa luam pastilele, unii se incapatanau sa nu le ia.
Piata era cam goala ca oamenii se fereau sa cumpere salate cu Strontiu 90 si Cesiu 137. Era o confuzie generala intretinuta din lipsa de informare si de zvonurile care circulau. Eu cam atat imi amintesc.

vlad

Aveam 7 ani. Eram la Pucioasa, in slip. Verdeata, copchii, plaja. Televizorul in timpul zilei! Dar nu era de bine, toti oamenii mari se benoclau in el aratând foarte ingrijorati. Noua nu ne pasa nici cât negru sub unghie.

Imi amintesc si eu de pastilele cu iod. Imi amintesc ca nu mai beam apa de la robinet. Din cauza asta, luam când apa minerala (miam!), când apa tonica (miam!), când apa dintr-un put de foarte mare adâncime (bleah.)  Cam atât.

zartud

Imi amintesc anuntul de la TV (A/N) facut de ala ...Militaru (Geroge parca)-inca mai face pe speakeru' la TVRM...
Amintiri vagi...frici si sentimente dedrag vis-a-vis de faptul ca sovieticii au incercat sa ascunda "evenimentul"...

victor

Tin minte ce viclesuguri se foloseau sa ne dea pilulele: cei mai buni la invatatura din clasa "putea" sa le ia de la invatatoare si sa le dea la ceillati colegi, avand grija sa nu se piarda nimic, sa se inghita tot etc.

Grobachev speaking:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4918940.stm

tapirul

Noi nici nu cred ca am mai primit iod, eram in clasa a saptea deja.. Mi-aduc aminte totusi de pastilele de iod, am primit saptamanal un trimestru intreg (sau mai mult?) prin clasa a treia, printr-o initiativa a scolii (sau a cui o fi fost). Imi placeau pastilutele, erau dulcege.

proful de mate (un tip care semana extraordinar de mult cu Alain Delon) ne sfatuia ca pentru o vreme sa nu mai facem baie in cada, sa facem numai dusuri. iar bunica mea de la munte (care nu a mers la scoala) ma intreba mai tarziu "ce se mai aude cu prafurile alea?" - a fost mai simplu sa ii explic ca sunt niste prafuri decat radiatii....
Dr. Jean Louis Etienne era pe banchiza la data accidentului in quest-ul lui singur spre pol. A scris o carte ulterior, "Pe jos spre Pol" in care a mentionat cum a aflat in comunicatiile radio zilnice despre accident.
cre'că, nu ştiu...