News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

medicina naturista

Started by arima, May 09, 2005, 05:23:20 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

A CERB

bre tapirou, fara nici un pik de mishto, singurul care monologheaza aici esti tu. tu ti-ai definit pentru tine foarte narrow( pentru noi, astialalti ramane nebulos cam ce ai vrea tu sa se discute la topikul asta) cam ce vrei sa auzi pe tema asta si esti refractar si iei foarte personal orice altceva. dicnolo de mistouri, toti ceilalti( inclusiv eu) sunt dispusi sa accepte kestia aia alternativa, in limite decente, evident( definite si paradefinite de mine, elf, luci, doina si stefan).

inainte sa decizi ca vrei sa discuti in principiu faptul ca medicina alternativa este asa si pe dinkolo si aia alopata e inkuiata, binevoieste si intreab-o pe arima cam cu ce intentie a deschis ea topikul asta. vei vedea ca pafaristul esti tu.

si inainte sa arunci cu cacat, citeste ce am scris la disclaimerul de apa( NU ERA O GLUMA) si deschide PDR si ceteste efecte secundare la orice medicament vrei tu.
Smile! It confuses people!

tapirul

Quote from: stefanDaca nu stim, nu prescriem, nu incasam onorariul si ne orientam spre o meserie mai cinstita.
pai omule, am zis eu sa prescriem??? Am zis eu sa inlocuim EMB cu ceaiuri naturiste? Giiz. Eu NU vorbeam de PRACTICA MEDICALA, for God's sake.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

Quotebre tapirou, fara nici un pik de mishto, singurul care monologheaza aici esti tu.
:shock:
totusi, si tu si elfstone si stefan si doina si lucisandor  discutati CU MINE (that is, replicati la spusele mele). In contradictoriu, agree, dar dincolo de asta, DEX-ul spuna ca asta se cheama dialog nu monolog.

Disclaimerul cu apa NU MA INTERESEAZA, pur si simplu. Ce-o sa faci sa ma fortezi sa il citesc? :P Uite, daca promiti ca trei saptamani treci pe un regim de ceai de papadie, poate il citesc. :P
cre'că, nu ştiu...

stefan

Quote from: tapirulNu a dovedit nimeni ca buruienile si acupunctura sunt bune, de acord (sa zicem), da' nci o[p]usul nu l-a dovedit nimeni. Si chiar si medicina evidence-based nu e asa sigura pe ea. So, io zic sa ne mentinem o minte deschisa TOCMAI pentru ca suntem medici.
QuoteIndeed, diferenta intre medicina evidence based si aia naturista e in standardizare si control, dar CONCEPTUAL ambele sunt tot acolo. Bâjbâiala in gasirea concoctului chimic perfect pentru lecuit de boli.
QuoteMa irita faptul ca in viziunea acestor oameni acest sector al cunoasterii este etichetat si condamnat DIN START. Tu nu vezi reactiile?? Vine cineva si deschide un subiect despre medicina naturista, si toti incep cu ironiile, mistourile, sarcasmul si bascalia (pe cand dincolo cand se discuta medicina "serioasa", toti devin brusc gravi si stiintifici si seriosi, desi in esenta subiectele sunt in mare parte "cazul ics, boala igrec, habar n-am de ce si cum, probabil c-o fi aia c-o fi ailalta". Condamnta din start si in masa. Medicina traditionala chinezeasca si acupunctura puse la un loc cu ceaiul unor sarlatani pusi pe facut bani.
Din toate astea rezulta ca medicina rationala este cam pe acelasi plan cu medicina alternativa (o "bajbaiala", ca sa te citez) si deci este OK ca omul bolnav sa apeleze intai la remediile cu mai putine efecte adverse, mai usor de administrat si mai ieftine ale celei din urma. Vezi cum am ajuns la practica medicala? Daca si medicul zice ca s-ar putea ca suplimentele naturiste sa fie eficiente, merg direct la vanzatoare si o intreb ce imi poate da pentru galbinare. Responsabilitatea ta e mare si nu cred ca iti permiti vreo laxitate in abordarea subiectului. Putem discuta cu lejeritate despre masini de teren, dar nu despre medicina. Seriozitatea e singura cale prin care medicina va ajunge mai mult stiinta si mai putin arta.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

QuoteDin toate astea rezulta ca medicina rationala este cam pe acelasi plan cu medicina alternativa (o "bajbaiala", ca sa te citez) si deci este OK ca omul bolnav sa apeleze intai la remediile cu mai putine efecte adverse, mai usor de administrat si mai ieftine ale celei din urma.

si deci-ul l-ai pus tu stefan, nu eu (aici semeni cu cerbu, care extrapoleaza spusele mele intr-o directie not meant by me). Eu discutam, principial si nu in practica (in practica nu o sa spun pacientilor mei ca medicina naturista e buna, tocmai pentru motivele enumerate de voi, si anume lipsa de standardizare et comp). Aici NU SUNTEM IN CABINET, ci pe un forum virtual in care putem discuta, sper, idei. Cand am spus ca ambele medicini sunt intr-o faza similara (conceptual) am vrut doar sa subliniez (am si spus-o undeva) ca ar trebui sa fim mai humble cand infieram medicinile alternative. Pentru ca nici in EBM nu stim cat am vrea noi sa stim (si, in fact, nu stim cat credem noi ca stim). Eu sincer cred in principiul "the more you know, the less you know". Asta e filozofia mea, cel putin. Vorbesc la nivel principial, repet, nu in cabinet, repet. Pacientului ii spui ca antibioticul e mai bun decat papadia, evident, nu te joci cu viata lui, dar, sper eu,  propriile filozofii pot fi mai extinse decat asta (la fel cum sunt multi medici cu adevarat credinciosi, fara ca aceste doua abordari aparent contradictorii sa constituie un obstacol)
cre'că, nu ştiu...

stefan

Nu este o extrapolare, ci o concluzie (faptul ca a fost introdusa prin "deci" ar trebui sa fie suficient de sugestiv) si mi-o asum.

Atitudinea ta de neincredere in medicina pe care o practici ("the more you know, the less you know") nu e chiar benigna pe un forum public, mai ales ca arima si-a exprimat de la inceput disponibilitatea de a apela la alternative ("vitamine din plante"). Eu sunt sigur ca tu iei antibiotice si nu superconcentrat de coada soricelului, dar cu arima ce facem?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

pai si arima a spus din start
Quotedupa parerea mea rezolva multe probleme,dar nu pe toate
nu a spus ca trece cu-catel-si-purcel in tabara medicinii naturieste (rectific, a zis ca ar alege medicina naturista aleia alopate). Pentru raceala-si-gripa nici eu nu ma vaccinez (m-a târât Toshiko cu forta, actually), si incerc sa iau cat mai putine medicamente. Ma bazez pe clasicul ceai-cu-lamaie et comp. Dar cum spuneam, concluzia aia nu este a mea (deci nu ar trebui sa fiu combatut pentru concluzii asumate de altii...). Si altceva, eu nu am spus ca sunt neincrezator in medicina pe are o practic, ci am spus ca nu sunt TOTAL increzator. Eu cred ca este o diferenta enorma. Si ami cred ca orice medic responsabil ar trebui sa gandeasca asa, si sa nu fie 100% increzator in medicina pe care o practica.
With the more you know the less you know am vrut sa spun ca tocmai, progresul facut in EBM ar trebui sa ne invete ca sunt inca multe necunoscute, iar medicinile alternative sunt parte din aceste necunoscute. Fata de ceva ce este necunoscut manifest neincredere, de acord, dar nu sarcasm si ironie. But that's me...
cre'că, nu ştiu...

arima

va spun singura cu ce intentie am deschis topicul asta. voiam sa aflu pareri si sa va fac sa " rabufniti" aici si nu in fata pacientilor. si se pare ca am reusit.  :)
the show must go on

tapirul

cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

In primul rind nu suport procesele de intentie ! Sa spuna Ics cu ce intentie... atitudinea lui Igrec nu e tocmai benigna pe un forum .....  Eu Zet am avut intentia sa....ciudat... tocmai aceea care este comforma cu ceea ce s-a intimplat..... = Caca !

In al doilea rind cred ca ar fi mai cuminte sa incerc sa definesc cadrul Medicinii naturiste si, dupa aia sa ne paruim pe el, daca mai avem chef.
Medicina naturista dupa parerea mea este formata din elemente precum:
- Acupunctura
- Apiterapia
- Balneatia
- Chiroterapia
- Climatoterapia
- Crenoterapia
- Cromoterapia
- Dietoterapia
- Fitoterapia
- Hidroterapia
- Homeopatia
- Kinetoterapia
- Magnetoterapia
- Masoterapia
- Meloterapia
- Mineraloterapia
- Psihoterapia
- Reflexoterapia

Unii mai vorbesc separat si de Silvoterapie si Thalassoterapia, dar astea sunt dupa opinia mea subsectiuni ale Balneoclimatologiei.
Idem, exista tehnici la fel de naturiste dar neclasificabile, cum ar fi de exemplu, imersia celor suferinzi de Psoriazis florid in bazine cu pesti de o anumita specie (asemenea chestii se afla in Turcia). Pestii respectivi incep sa misune in jurul leziunilor respective si sa vezi minune, ameliorarea este mult mai rapida si mai durabila decit dupa orice tratament alopat.

Noi in schimb stam si batem apa in piua despre ceaiul lui Cozac sau despre bulinele lui Peste !

INDIANUL

Quote- Acupunctura
- Apiterapia
- Balneatia
- Chiroterapia
- Climatoterapia
- Crenoterapia
- Cromoterapia
- Dietoterapia
- Fitoterapia
- Hidroterapia
- Homeopatia
- Kinetoterapia
- Magnetoterapia
- Masoterapia
- Meloterapia
- Mineraloterapia
- Psihoterapia
- Reflexoterapia
gresisi sau ai bagat intentionat psihoterapia la medicina naturista?
ramas bun...

tapirul

nu, da' se permina in "apie"...  :D
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

poti sa consideri si reflexoterapia ca o subsectiune a acupuncturii pt ca au acelasi principiu:canalele energetice.dar prin stimulare/deblocare prin alte modalitati.
ramas bun...

Qvadratus

Na, acum imi dau seama ca am uitat sa mentionez de exemplu cadrul global al multor-a din tehnicile de Recuperare medicala. Ce, cind il pui pe bronhopat sa invete tehnici de respiratie eficienta cu ajutorul suflatului in lumainare, aia nu e tot tehnica de tip naturopatie ? Sau tapotajul...etc si foarte multe altele.

Ar mai fi trebuit sa mentionez mai sus si Aromoterapia, dar am multe indoieli ca are in mod real vreo valoare, desi sub raportul interventiei prin intermediul mecanismelor echilibrarii psihice are cit de cit o aplicatie, sa-i zicem... medicala.

Pt. Indianul: 1) pai cam da, psihoterapia (nu psihofarmacologia bre), e intradevar un cumul de proceduri naturopate. 2) Ai dreptate cu reflexoterapia, numai ca utilizind tehnici diferite constituie un grup de asemenea proceduri oarecum aparte. Aici de exemplu poti introduce alaturi de Acupunctura si Moxibustia, s.a.m.d.

Oricum, nu ma bag in Medicina Traditionala Chineza ca imi prind urechile, desi multe din tehnicile lor pot fi incluse la capitolul Medicina Naturista.

Furnika

Kare bre kanale?  :headbang:  :headbang:  :headbang:

INDIANUL

furnika:kanalele in care traiau testoasele ninja.de ale vorbeam :lol:
ramas bun...

Furnika

Pai exact e si cu canalele energetice : un fel de testoase ninja.
Vreau sa spun ca daca este sa acceptam "terapiile complementare" sa o facem fara sa inventam o pseudostiinta care sa le explice.
Editat: si eu am o treaba, vorba lui qvadratus.revin

Qvadratus

Mai intii, inlocuiti va rog mental in ultimele mele 2 posturi cuvintul "Naturista" cu "Naturopata".

In al doilea rind dupa cum poate remarca oricine, "Naturismul" nu este o filozofie terapeutica ci o dogma. Caracterul de dogma al "naturismului" este foarte util companiilor producatoare de suplimente nutritionale diverse si diversilor trepadusi care profeseaza de pe urma lor La urma urmei mare parte din "eficienta" acestei dogme se regseste in PIB sau in taxele platite de catre operatorii economici si de mina de lucru catre guverne. Ceea ce vreau sa spun cu asta, este ca cei mai interesati in perpetuarea "naturismului" ca "alternativa" la medicina oficiala (fie ea si aceea care inglobeaza sau e pe cale sa inglobeze cit mai multe principii naturopate), s-ar putea sa fie chiar factorii de conducere politica, in baza unor motivatii mai putin terapeutice si mai mult economice. Lucrul acesta din pacate incepe sa se intimple si cu medicina "oficiala"

In tot cazul, numai cine vrea sa nu vada, nu remarca faptul ca medicina "oficiala" a inclus si include din mers foarte multe principii si tehnici de sorginte naturopata.

INDIANUL

ma ca teoria o explica sau nu corect efectele nu stiu;ce stiu este ca acupunctura sau reflexoterapia functioneaza.partea slaba a teoriei este ca se bazeaza pe energiile yang-yin din gandirea veche chinezeasca.in schimb sunt tentat sa cred existenta canalelor energetice si a meridianelor energetice;vb de mixich la biblia:chiar el ne explica la biocel ca exista niste canale care leaga o celula de celula vecina si asigura o comunicare precizand ca este posibil(nu sigur 100%) ca sa fie vorba de canalele energetice.nu mai retin de acum 6-7 ani cum se numeau.ceva cu "p".domeniul enrgiei bio este mult prewa putin studiat ca sa-l respingem din start.doar nu degeaba facea kirlian fotografii cu ceea ce numea el "aura".
http://www.kirlian.org/kirlian2.htm#Human%20Relations%20in%20Kirlian%20Images:

qvadratus uite aici o lista completa a ce ai scris tu mai sus.
http://www.bigholistic.com/info/systems.htm
ramas bun...

Qvadratus

Cred ca de acolo sunt de acord sa adaug la Medicina Naturopata numai Hipnoterapia, tehnicile de relaxare si Fototerapia, terapia prin dans sau prin arta (ele sunt oricum incluse in cadrul mult mai larg al terapiilor ocupationale).
Inca odata precizez ca nu ma bag in medicinile traditionale gen Feng Shui sau Ayurvedica etc, fiindca nu le cunosc. Evolutia lor va fi insa tot aceea de a se integra in din ce in ce mai largul concept al medicinii oficiale, aruncind balastul de ineficienta si renuntind treptat la tehnicile pentru care exista metode mai convenabile din (aproape) toate punctele de vedere in alte medicini.

Cit despre naturismul ridicat la rang de dogma, cred ca include restul.......

Tehnicile care apartin Terapiilor fizicale nu au ce cauta acolo, in lista aia, sunt virite cam aiurea laolalta cu celelalte.

tapirul

ca o paranteza, mie imi place cel mai mult naturismul de la Vama Veche.. Abia astept vara asta. :P
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Quote from: stefan...Sugestiva e povestea "remediului natural impotriva gripei" - Oscillococcinum - o dilutie de 1:10^400 a unei "solutii active" de ficat si inima de ratza....

Futu-i pizda mamei ei de ratza, ca astazi s-a gasit o idioata (era si medic pe deasupra),sa recomande unui copil de 1 an febril, cu poliadenopatie generalizata, dureri in zonele otice si rash evanescent, Oscilococinum tinut sub limba only, si nimic altceva (nici macar investigatii uzuale, dapai vre-un tratament alopat, vreo maslina, ceva acolo.....)

lucisandor

D-api cum il faci pe ala micu' sa tina oscilosu' sub limba?

A CERB

io zic sa-l fatch supozitor  doamnei doktor. poate mai taie din arogantza si ajuta la prostie. poate nu, dar ce experientza...
Smile! It confuses people!

INDIANUL

QuoteFutu-i pizda mamei ei de ratza
patratele nu ii asculta tu da-i inainte "in" rata aia :D.glumeam, nu sari  :D
ramas bun...

mada

Ia uitati-va aici:
http://www.sarbu.ro/

De pe site-ul omului: DATE BIOGRAFICE

QuoteNascut: anul 1940, luna Iulie, ziua 26
Com. Drajna de Jos
Jud. Prahova
( copil din flori )

Ocupatii :

1.- Studiul Stiintelor Umaniste :
poezia, filosofia, artele frumoase , s.a.
2.- Studiul Stiintelor Exacte :
-medicina naturista,alopata,homeopata-
- Paranormal
- Geometrie fractala
- Cimp Unificat , etc.
( subpunctele 1 si 2 –studiu de unul singur )

Precedent :

- paralizie faciala dreapta la virsta de 19 ani,
si tratata drept poliomielita.
- Panaceul Corina l-am descoperit in anul 196o,
luna Mai, ziua 13.
Greul de aici a inceput. A trebuit sa devin propriu-mi cobai : astfel, m-am imbolnavit, rind pe rind, de mai multe afectiuni, pina si de tuberculoza.
Asadar m-am imbolnavit pe mine insumi , inainte de a vindeca pe altii.
In prezent, ma ocup sa vin de hac psihozelor inalte , zonei Zoster, cirozelor si unora dintre dermatoze, singurele afectiuni pentru care nu recomand produsul alchimic Corina (panaceu) , aceste afectiuni fiind inca sub cercetare.

o0o : - 09.09.1982 = Metoda de gandire Elongalogia .

Nu stiam daca s-o postez la bancuri sau aici, dar din pacate nu e banc, e chiar un "vindecator"...  :lol:
mada - once again: mada. not anyone else.

doina

:lol:

Si, pt. cine e curios ce este "Elongalogia" (interesant nume, de altfel!), iata, autorul ne explica: http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/sarbu-noemele-logosului.htm

Pe de alta parte, nu stiu daca sa ma sperii sau sa ma bucur ca exista atat de mare toleranta (socioculturala si institutionala) pt. psihotici in Ro. Intr-un fel e bine ca nu mai exista mare discriminare politieneasca poate, intr-un fel e rau daca omul respectiv chiar reuseste sa isi creeze o cohorta de pacienti-consumatori. De altfel, arata bine hranit, are acces la PC, deci nu e chiar "gravely disabled" in sensul lipsei de resurse pt. basic food/clothing/shelter; nivelul de functie este destul de ridicat. Ajungi sa te intrebi despre evolutia/prognoza pe termen lung a schizofreniei reziduale netratate si nu te mai miri de rezultatele din ultima cercetare a World Psychiatric Association care a aratat ca schizofrenicii netratati din tarile fara sisteme de sanatate mintala "dezvoltate" (s-au uitat mai mult la Africa, cred) au prognoza de supravietuire si functionalitate pe termen lung mai favorabila chiar decat cei "identificati" si "tratati" in stil curent modern din societatile mai "dezvoltate". Exista probabil, cred eu, si o anumita self-selectie naturala. Cei cu adevarat gravely disabled sau acut exacerbati mor mai repede din diverse cauze, cei mai "tari", cu anumite resurse individuale si environmentale de suport, cu nivel de functionalitate reziduala mai mare, supravietuiesc bine mersi si fara "tratament". Plus nivelul de expectatie in ceea ce priveste functionalitatea in mediul social nu este chiar atat de ridicat nici el, deci si exacerbarile acute inerente sunt probabil mai putin frecvente, si/sau mai putin intense. La fel e probabil si cu frecventa si prognoza pe termen lung din mediul urban vs. rural: cele mai oribile, intense, si "refractory" psihoze si nivelul rezidual de functionalitate cel mai scazut se intalnesc tot in mediul urban mult mai frecvent decat in mediul rural, si prognoza per general este mult mai proasta in mediul urban vs. rural. (Asta e doar speculatie, bineinteles, nu tine seama nici de tipul de schizofrenie, nici de validitatea/specificitatea diagnostica in sine. Habar n-am daca studiul respectiv al WPA a luat in consideratie sau a corectat in mod "statistic" pt. toate variabilele posibile necesare. Ei zic ca "da" pe acolo pe unde au popularizat studiul, dar eu nu am citit studiul respectiv.)

Serios vorbind acum, epidemiologia psihiatrica (mai ales la interfata cu International Public health issues) este inca un domeniu "inca in fasa", dar e interesant dpdv "curiozitate profesionala". Universitatile din US cele mai "avansate", departamental bogate, cu multa cercetare plus resurse de fonduri monetare "in crestere" (mai ales pe domeniul global, international) in acest domeniu, pt. cei interesati pt. un posibil Masters/PhD in domeniul epidemiologie psihiatrica si, mai ales, in ultima vreme, pe domeniul interdisciplinar Psychiatry and International Public Health issues, sunt U. Washington (Seattle) si Harvard; mai sunt si Columbia, si Pittsburgh, si inca cateva altele (era Tulane, dar acum e inundata cred  :( , mai e si Loma Linda, in CA), dar acestea din urma au mai mult un focus mai mult domestic decat international, sau focusul international este inca destul de nedezvoltat pt. domeniul psihiatrie in sine (nu sunt surse de fonduri prea mari pt. sustinere). Focusul de cercetare (serioasa) in Psychiatry and International Public Health este mult mai bogat reprezentat si monetar sustinut/subsidizat in EU in momentul de fata (vs. US.)