News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Cartile copilariei si parfumul lor de neuitat

Started by Qvadratus, April 29, 2005, 02:14:17 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Toti am citit in copilarie carti care se adresau Virstei de Aur , momentelor si psihologiei ei. Unele dintre ele le-am citi cu placere si acum ca adulti, altele poate ni se par acum desuete, unele poate ca am vrea sa le citeasca neaparat si actualii sau viitorii nostri copii.
Ce carti v-au ramas in minte, ce parfumuri ale lor ati vrea si acum sa le "mirositi", ce carti ati vrea sa le puneti in "Bibloteca de Aur" pentru copii, nepotii si stranepotii vostri ? Ce carti le-ati mai "mesteca" si acum pe nerasuflate, asa cum faceati cind citeati cu lampa sau lanterna deschise sub plapuma, ciulind urechile ca sa auziti cum vin parintii in camera voastra ca sa verifice daca v-ati culcat sau nu ?
Credeti ca o asemenea biblioteca ar putea sa se compare cu sanse de succes cu iluzia jocurilor pe calculator si Tv-ul ? Sunteti dispusi sa luptati ca o asemenea biblioteca sa fie citita si asimilata de cei care genetic vorbind, va vor succeda ? Cit de mult sunteti dispusi si ce arme v-ati gindi sa le folositi si in ce mod ?

Qvadratus

Asa, in graba scriu doar de citeva pe care mi le amintesc acum cu titlul integral (unele dintre ele as putea si acum sa le spun rezumatul pe de rost dar nu le mai tin minte titlul sau autorul).

Furnicelul Ferda (autor ?)
Max si Moritz [Wilhelm Bush - cred (?)]
Rubezahl [autor ? (german)]

GirlInterrupted

The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

rocsa

Am inceput intr-a cincea cu Legendele Olimpului, A.Dumas Familia Montgomery (nu sunt sigura de autor, dar am citit cam tot ce era de Dumas), Invierea de Tolstoi am incercat sa o recitesc si mi s-a parut slabuta dar atunci am ratat o teza la romana din cauza ei. Colt ab, Ciresarii dar nu toate volumele ca nu le-am gasit. Bineinteles La medeleni cu care am descoperit gustul dulce al chiulelilor de la scoala de ajunsesem sa o enervez pe diriga (la olimpiada nu mergeam ca sa pot lipsii nemotivat, intr-a opta am gasit si scuza asta). Morometii, Cel mai iubit dintre pamanteni. . Corigent la romana, Recreatia mare. Pe aripile vantului, Barclay- Mataniile,La rascruce de vanturi. Hania de un autor cu nume cehesc: Zcth....bla bla(nu mai stiu).Mai sunt o groaza dar nu am biblioteca langa mine ca sa-mi amintesc numele

rocsa

Intr-a saptea parca, am luat 10 pe caietul cu rezumatele cartilor citite in vacanta (la mine zecele era o nota destul de rara, asa ca-mi aduc bine aminte, mai luam doar pe la compuneri) in contextul in care cei de olimpiada au avut 9. Placandu-mi foarte mult ce citisem, am desenat cu farduri si alte cosmetice peste ceea ce scrisesem, am impopotonat caietul si profa a gasit interesant. Am lansat cu ocazia asta un nou trend, colorarea caietului de vacanta. Treaba era cunoscuta pana atunci pt ca aveam cu totii caiet de amintiri cu buze de rujate si ceara picurata pe la colturi, dar eu am avut curaj sa ma aventurez sa fac asta si cu caietul pe care trebuia sa-l dam la sfarsitul vacantei de vara profei de romana.
Tin minte si acu ca de un 8 martie eram cu Robin Hood in brate si colegii mei dadeau lucrare la mate. Nu-sh cum se facuse ca eu pricepusem ca avem liber :twisted:

rocsa

Numai stiu daca in Corigent la romana sau in Sabrina de Paul Goma am intalnit faza asta:
tipul student fiind lipsea mereu de la cursurile unui prof de care era foarte apropiat si scrie legat de asta: prima data l-am amuzat, a doua oara l-am intrigat, apoi l-am scos din sarite, ca intr-un final sa-mi transmita ca nu am ce cauta la examen.
Cand lipseam de la scoala, ma gandeam ca-i important sa nu ajung in stadiul trei al respectivului

laurad

Acu' spui ca esti chiulangioaica, dupa ce m-am dat pe mana ta???????
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Trebuie sa recunosc ca de atunci imi place sa chiulesc de la scoala, mi se pare cel mai pretios timp din viata :P . Am avut norocul mereu sa recuperez repede si... sa le par profilor in general usa de biserica 8) , am scapat mereu de asuprirea scolareasca, da' sa stii ca m-am vindecat, stoma imi place tare mult

laurad

annie

Pai eu am citit cu disperare Legendele Olimpului (da mai mult volumul cu Zeii, Eroii mi se pareau cam lameri :D). Coliba unchiului Tom (de multe ori). Recreatia mare, da, e decopertata acu. Winetou (de multe ori).
Ce mai recitesc si acum cu placere si tare as vrea sa citeasca si viitorii mei plozi: Peter Pan si Cipi, acest pitic urias (a mai citit cineva Cipi?). Si Aventurile lui Habarnam si Doctorul Au-ma-doare. Astea pana am intrat la scoala. Ma rog, cu Winetou m-a molipsit colegul de banca :D.
Si dup-aia multe chestii amestecate, din toate domeniile. Evident, cartile cele mai interesante le gaseam in perioada tezelor (avoidant behaviour?).
Nu stiu sincer - cum ai putea convinge un copil ca o carte e mult mai cool decat jucatul pe calculator? Cred ca vine de undeva din interior. Desi aveam HC , ca si restul colegilor, parca mai mult citeam ...
Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

Qvadratus

Quote from: annieCipi, acest pitic urias (a mai citit cineva Cipi?). ....si Doctorul Au-ma-doare...

O daaaaaa. Chiar am incercat sa-mi aduc aminte exact fara a reusi, care era titlul complet la Cipi, cind am deschis topicul.

P.P.S. Se cere un topic separat despre cartile de aventuri ! Ceea ce se si va face imediat.

A CERB

annie, pe bune, nu stiu cum ai reusit sa citesti "coliba..." makar o data pana la kapat. pe mine m-a deprimat infiorator, asta si dickens.
Smile! It confuses people!

doina

Eu am cautat cu mare fervoare daca undeva prin Europa s-a re-tradus (in vreo limba de circulatie mai larga) si re-editat o carte pt. copii care mi-a placut mie de mult, cind abia invatasem sa citesc, "Aventurile lui Zoki Poki", de Olivera Nikolova (autoare din Macedonia), tradusa in lb. Romana la un moment dat. Nu am gasit-o nici pina acum, re-editata, decit in limba originala, pe care, bineinteles, nu o cunosc. La un moment dat, in cautarile mele, am gasit un grup de discutii intre macedoneni aflati la studii/lucru aici in US, si in sfirsit am avut ocazia sa schimb ceva impresii si "zimbete" cu amintiri placute despre "Zoki Poki"!

plure

Dintre cartile copilariei, cele care mi-au ramas in minte cu un parfum de neuitat sunt povestile lui Ispirescu, Grimm si Andersen; David Copperfield si Oliver Twist; doctorul Aumadoare pentru ca avea poze.

A citit cineva si i-au placut povestirile scurte ale lui O. Henry?
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

stefan

Am citit in frageda copilarie "Vraciul" de Tadeusz Dolega-Mostowicz (titlul original - ZNACHOR PROFESOR WILCZUR) si suspectez ca a fost un important factor in alegerea profesiei, asa ca fiti atenti ce carti lasati la indemana copiilor ;-)
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

annie

Pai cred ca aveam o mare doza de masochism la varsta aia :) (cel mai mult si mai mult imi placea totusi partea aia cand traia si el bine la familia Sinclair). Si ca sa vezi de ce sunt depresiva de felul meu (acum se explica tot:D) tot obsesiv am citit Singur pe lume =))
Si mi-am mai adus aminte ca am citit pana am distrus o carte despre ratoiul Mac si maimuta Cocofifi. Nu stiu cum se cheama - nema coperta.

Qvadratus

Yap, nu-ti ascund ca si eu am rasfoit asiduu cartea cu Cocofifi. Daca iti amintesti, erau in ea mai multe povesti gen benzi desenate, cu aceleasi personaje de care vorbeai.

magdutz

Quote from: stefanAm citit in frageda copilarie "Vraciul" de Tadeusz Dolega-Mostowicz (titlul original - ZNACHOR PROFESOR WILCZUR) si suspectez ca a fost un important factor in alegerea profesiei, asa ca fiti atenti ce carti lasati la indemana copiilor ;-)

ehee....VRACIUL, da domle...l-am citit de doua ori, o data in clasa o opta si o data in clasa a noua..era moda cu "elev de servici pe scoala", si intr-o zi am citit aproape juma de carte, voluminoasa, de altfel (editia mea avea vreo 800 de pagini)...da nu cred sa ma fi influentat in alegerea meseriei..de fapt habar n-am ce m-a influentat, nu-mi dau seama daca a contat macar ca mama e doctor si spitalul il vizitam mai des decat parcul de distractii

in schimb m-a marcat "visul despre troia"...nu cred ca pot sa precizez exact in ce fel, concret, dar e genul de carte pe care regreti ca ai terminat-o....si eu una am ramas cu un anumit..."gust", cu o senzatie aparte...
exact asa cum e cu poeziile lui NICHITA, pe care daca ma pui sa le interpretez scolareste nu pot, dar care ma fac sa vibrez intr-un fel in care nimic altceva nu ma face
be the best and fuck the rest!

arima

the show must go on

kooksee

nu sunt doar un vis, hey, hey/
atinge-ma pe clitoris, hey, hey

madaiulia

Quote from: A CERBannie, pe bune, nu stiu cum ai reusit sa citesti "coliba..." makar o data pana la kapat. pe mine m-a deprimat infiorator, asta si dickens.
Si eu am citit Coliba unchiului Tom si Singur pe lume si chiar de mai multe ori mai ales Singur pe lume. Si chiar imi placeau. Si uite asa descopar ca si eu sunt cam depresiva de felul meu :wink: .
Alte carti pe care le-am citit pe vremea aia aproape pe nerasuflate sunt Colt Alb, La Madeleni, Aventurile lui Tom Sawyer si ale lui Huckleberry Finn, bineinteles Legendele Olimpului, Jules Verne pe care vad ca inca nu l-a pomenit nimeni si multe altele. Acum ca am vazut topicul asta si mi-am amintit de copilarie, constat ca citeam incomparabil mai mult atunci decat acum. Si acum cand pun mana pe o carte interesanta nu ma incumet sa o las din mana pana nu o termin (mai ales daca e intr-o perioada in care am si ceva urgent de studiat), dar parca se intampla mult mai rar decat atunci. Asa e si la voi? Si chiar ma intreb cum as putea sa-mi conving copilul sa citeasca in loc sa se joace pe calculator, cand uneori imi este greu sa ma conving chiar si pe mine?!

annie

Daaa uite ca de Tom Sawyer am uitat. :) Thanks!
Hassel e deja la cartile adolescentei - stiu ca mi-am cumparat toata seria de la Nemira ...le asteptam ca pe reviste :D.

Tez

Quote from: madaiuliaJules Verne pe care vad ca inca nu l-a pomenit nimeni

a fost pomenit saracu'  de sarea lespedea de sughiturile sale,da la alt topic ce se intersecteaza cu asta....
Quote from: anniestiu ca mi-am cumparat toata seria de la Nemira ...le asteptam ca pe reviste
mda,propun redenumirea Tapiriei  in fan club Sven Hassel  (cel putin 9 useri , including me,fara sa-mi chinui memoria, care au afinitati cu nenea)

Quote from: madaiuliacum as putea sa-mi conving copilul sa citeasca in loc sa se joace pe calculator, cand uneori imi este greu sa ma conving chiar si pe mine

so sad,so true.....
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

madaiulia

Quote from: Tez
Quote from: madaiuliaJules Verne pe care vad ca inca nu l-a pomenit nimeni

a fost pomenit saracu'  de sarea lespedea de sughiturile sale,da la alt topic ce se intersecteaza cu asta..
Am observat si eu dupa ce scrisesem deja mesajul si nu am mai editat.

darm

Si eu mi-am adus aminte de o carte tare draga mie, dar care vad ca nu a fost amintita de nimeni - e vorba despre "Ciresarii" ... atat de des o reciteam impreuna cu fratele meu, vacante de-a randul, ca aproape dezmembraseram volumele.
Cam cum s-a intamplat si cu "Recreatia Mare" - sau 'Doctorul Aumadoare' (well, asta la alta varsta, evident).
Alta carte la care ma gandesc cu drag si acum (chiar in ultimul an de facultate, dand intamplator de ea in biblioteca, am recitit-o) este "Basme", de Vladimir Colin - si ea cu pagini lipsa... cred ca si acum as putea spune cateva titluri.

INDIANUL

patratele ti-am zis ma ca mi-am cumparat si eu "recreatia mare"?scrie pe ea ca e a-4-a editie adaugita.mi-ai facut tu pofta vb de ea desi sunt convins ca o am si eu dar naiba s-o ia daca am habar unde este.am mai cumparat si "povestile" fratilor grimm.
ramas bun...

Ciresar1988

CIRESARII Ce surpriza, nu?? :lol:

Doi ani de vacanta, (JV)
Tom Sawyer
Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai
...

Mai scriu alta data.....
"God is dead..." (Nietsche)
"Nietsche is dead..."(God)

laurad

Momo - Michael Ende, cica pentru copii.......

INDIANUL

michael ende am eu:neverending story.super misto.credeam ca doar eu o citesc in anul 6 de facultate :D cand colo constat ca o mai citeau si altii un coleg doar ce o terminase.
ramas bun...

mitzupitzu

Micuta Momo si hotii de timp?..   :thumbsup  Ce vremuri, o citeam in liceu...
"Reality is just a point of view."
    Philip K. Dick

tapirul

hei, pentru Ciresarii trebuie sa facem topic separat...

Am mai spus pe undeva ca una din cartile de le-am citit in copilarie de nenumarate ori (sper ca o mai am pe acasa pe la mama, as citi-o iarasi) este "Din jurnalul unui cascador" de Aurel Gruşevschi. Extrem de interesanta si de bine scrisa.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

patratele am cumparat azi de la un vanzator de carti vechi o carte superba:
James Clavel(ala cu shogun):Ucenicul Vrajitor
o adevaarata incantare sa vezi ce tare este.e plina de poze facute unele pe 2 pagini alaturi de povestire, un parfum si o placere.:D
40 mii(m-am targuit de la 50 mii-sunt un expert in carti-autori, carti, preturi, targuit). :D
probabil ca va fi o relaxare extraordinara sa o citesc si cu pozele alea superbe...oricum eu sunt maniac cu filmele de animatie.am 90 de cd-uri si am devenit un adevarat un cunoscator in grafica si animatie. :D am terminat cu tot ce s-a scos pana acum in vest si am trecut pe manga-uri japoneze de mare clasa gen ghost in the shell, wonderful days.cine a vazut ghost in the shell?
http://www.imdb.com/title/tt0347246/
ramas bun...

Qvadratus

Thanks, s-a notat !
Mai, eu tocma' i-am facut lu' fii-miu rost de Wonderful days, restu'... om mai vedea.

Acum ca am ajuns home, sa vedeti ce lista de carti pentru copii o sa va scriu eu in toamna !

INDIANUL

QuoteMai, eu tocma' i-am facut lu' fii-miu rost de Wonderful days, restu'... om mai vedea.
ma ce naiba spune si tu ca e pt tine, ca ma faci de ras ca ma uit la filme la care se uita copii mici :lol:
ramas bun...

Qvadratus

Pai de fapt fii-miu a facut rost de el pentru mine, de la un coleg de gradinita .....

INDIANUL

ramas bun...

vlad

Ce e cu titlurile astea idilice de topic? "Minunatele si inubliabilele carti parfumate ale dulcii copilarii fara de griji, când eram sarmani si uneori n-aveam dupa ce bea apa, dar eram fericiti si zburdam pe câmpia plina de flori si de pasarele..."
Propun si "Zglobiul si Rumenul Bar de Zburdalnici Negri", sau " Extraordinarele si Incredibilele Discutii pe Foarte Bune", "Dulcele si Parfumatul Lok de dat cu Buklele", etc.

Am citit tot felul de gogomanii când eram mic, dar gogomania care mi-a placut cel mai mult a fost "Habarnam" de Nikolai Nosov. Geniala carte.
Si mai erau si cartile cu povesti rusesti, cu Coscei Fara de Moarte si cu poze asa frumoase...
Si tone, tone de Pifuri.

mianna

... si "Print si cersetor" de Mark Twain;

"Cuore, inima de copil" - Edmondo de Amicis;

mama, cum mai plangeam la "Singur pe lume"  :(   da' nici de-a dracului n-o lasam din mana; citeam si plangeam... citeam si plangeam... ba mai trageam si-o portie de plans seara la culcare.

ce sa mai zic, tin minte c-am plans si in clasa a 7-a - in clasa, propriu-zis - cand am studiat "Puiul" de Bratescu-Voinesti. si p-orma i-am injurat pe aia care baga asa ceva in manuale. tot mai bine in ziua de azi, cu Harry Potter  :D

dustweaver

Quote from: miannatot mai bine in ziua de azi, cu Harry Potter  :D
chiar au bagat Harry Potter in manuale ? :shock: oau, that's cool! :drunk: tocmai m-am chitit sa vad si eu acum HP si piatra filosofala, daca tot am inceput sa le vad - in reverse order, though :) - saptamana asta... :oops: :D

dada, Puiul, Fefeleaga (mai tarzior, e drept) si Senin de august, parca (cu pustiul care a fost ucis cu gasca Lila cu tot pe un pod :(, daca ma mai tine memoria... cred ca a mai fost discutia asta undeva :roll:) m-au amarat foarte tare... :( Si mai avea Bratescu-Voinesti cateva povestiri tare, tare triste...

Citeam multe carti "sovietice" prin copilarie. Aveau coperte frumoase, lucioase, cateodata si desene in culori... Imi amintesc de o carte mare, galbena - Din lumea plantelor, parca, de Nikolai Osipov - m-a fascinat. Sau Biologia distractiva, tot de un rus scrisa, dar foarte accesibila "publicului tanar" care citea cu gura cascata tot felul de minunatii... :)

Sau o carte de povestioare scrisa de o artista de circ (numele ei nu mi-l amintesc, din pacate) : Poftiti in arena... Ce scandal am facut pentru cartea asta prin clasa a doua... "nu era in programa de lecturi suplimentare"... :)
da, si mie mi-a placut de Habarnam, de doctorul Aumadoare... erau smecheri tipii ! :)
La un moment dat ma traumatizase Carl Sandberg (oare chiar imi amintesc bine? :D) - ceva cu povesti din tara Rutabaga - cam urate povestiile lui :)

Vai, ce-mi placea Recreatia mare ! "Imprumutam" temporar carti pe care le "returnam" tot pe furis :) - asta era una pe care mi-o procuram periodic... :) La Medeleni (mai precis Hotarul nestatornic :)) era in aceasi categorie, pana m-am prins ca o am si eu in biblioteca si am citit ultimul volum...

Mda, la varsta aia chiar ma tineam de cetit... :) Acum mi-e chiar greu sa imi aduc aminte cateva "speciale"... daca ar fi, probabil cartea vestejita cu basme de Ispirescu si colectia de "Povesti nemuritoare" ar fi pe primele locuri... dar si Muschetarii + Dupa douazeci de ani, si povestile lui Paul Feval (tatal ? :)) si chiar si Ivanhoe, dar mai tarziu...

na, ca ma trantirati in melancolie... :)
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

vlad

Chiar va place Harry Poker? Nu stiu ce gasiti la el, mai ales ca domniile voastre ati citit basme când erati mici, deci teoretic n-ati avea nevoie de surogate frumos cosmetizate cu zaharina...

dustweaver

Mie imi place si cateodata imi jur ca n-o sa las niciodata cinismul sau dispretul fata de o fiinta umana ori ceva ce intra in categoria "gusturilor" ei sa ma invadeze. :P E doar un alt soi de basm, cum e si A Knight's Tale, de pilda, daca tot vorbim de "surogate" :D. Un  basm pe care n-o sa-l dau deoparte cu o miscare snoaba ;), cata vreme are exact aceeasi doza "didactica" de morala si de "binele invinge" ca orice alt basm. "Zaharina" always comes with the package si macar nu strica dintzii :lol: ( Tinerete fara batranete e totusi un basm pe care l-am citit prea devreme :) ). Copilul din mine e foarte viu si isi cere in permanenta drepturile. N-am de gand sa-l reneg. ;)

De aici, insa, pana la a-i lua copilului meu creioane, penare si ghiozdan cu Harry Potter e distanta mare :lol: si intra in alt teritoriu - pe care va fi de preferat sa si-l dezvolte singur. :)
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

dustweaver

P.S. Iar ceea ce suntem si ce ajunge sa ne placa la un moment dat se interpreteaza, daca tii neaparat, IMHO, printr-o grila teribil de complicata care trece prin experiente personale, prin ceea ce (credem ca,) cunoastem   - printre altele ;). Abia asa poti face o integrare a valorilor celuilalt in propriul sistem de valori . Altfel... e un surogat de interpretare ;).

vlad

Sa stii ca eu n-am zis lucrul ala doar din cinismul inimii mele. Am incercat si eu sa citesc sai am fost frustrat; pe lânga colectia de mituri si anecdote imprumutate fara jena din multe alte parti si distorsionate ca sa se potriveasca istorisirii (asta ar mai merge, asa, ca un fel de brocanta), am ramas cu o impresie de... raceala. Când citesti Peter Pan, sau Habarnam, sau ce vreti voi, genialele "Alice"-uri (care ar trebui sa fie cele mai reci, si nu sunt), se simte afectiunea pe care scriitorul o are fata de personaje, si poate fata de cititor. E ceva cald si invaluitor in marile carti ale copilariei (dupa cum reise si din titlul idilic al topicului :) ). Nimic de genul asta la Potter. Aceeasi critica o aduceam demult lui Frank Herbert, prin contrast cu Asimov.

Nu stiu, poate daca n-am simtit acea caldura, e posibil sa fie vina mea. Tind totusi sa cred ca Harry Potter isi datoreaza succesul foamei de simboluri si basme din zilele noastre, pe care o indestuleaza cu posmagi.

A CERB

stiu exact ce spui. din acelasi motiv, mie mi-a placut mult mai mult" the hobbit" decat trilogia cu inelul. lipseste chelcashozul.

Furnika

Cred ca analiza ta e distorsionata de faptul ca harry plotter are un succes imens. O carte poate sa fie si buna si comerciala in acelasi timp. Nu ma mir ca ti se pare 'rece' pt ca ai citit-o la maturitate. Sunt convins ca daca citeai Harry Potter in copilarie judecai altfel.

tapirul

QuoteDe aici, insa, pana la a-i lua copilului meu creioane, penare si ghiozdan cu Harry Potter e distanta mare :D si intra in alt teritoriu - pe care va fi de preferat sa si-l dezvolte singur. :)
hei, nu stii ce mult inseamna pentru un copil sa aiba penar cu Harry Potter.. Ce e rau in asta? Mi-aduc aminte ce rau mi-a parut ca nu pot avea tricou cu Omul din Atlantis... il imaginam in cele mai mici amanunte, dar industria nu era asa de dezvoltata atunci....
cre'că, nu ştiu...

A CERB

pai erai de atunci miop. poze si tricouri cu bubi shi cu pamela erau pe toate drumurile.

tapirul

da' nu cu Omul din Atlantis, chiar daca era tot Bubbi. Chiar ma intreb daca as mai putea seria pe undeva....Sunt 17 episoade a cate 60 minute.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

pai asta spun si eu, bubi era omu din atlantis. tu n-ai priceput nik din dalas

dustweaver

Quote from: tapirulhei, nu stii ce mult inseamna pentru un copil sa aiba penar cu Harry Potter.. Ce e rau in asta?
nuuu, penarul per se e ok :), da' sa n-aud si penar si ghiozdan si ingrediente pt potiuni sau ce i-ar mai putea trece prin cap, ca o sa-i explic ca incepe sa semene cu var-su lu' Harry :D.

stiu ce inseamna, tapi, si am prins si eu acele vremuri care le-ar putea parea triste unor copii de azi... :? (poate de-aia am ajuns sa citesc :D)  De asta port astazi tricouri cu Led Zepp si mor de ciuda ca nu gasesc unul cu Waters sau macar cu Pink... :)

Bun, eu am vazut inainte unul din filme... si daca nu-i cartea scrisa cu caldura de care spune vlad, mi s-a parut a fi pusa indeajuns in film... :)

vlad

Poate ca imensul succes al lui Hairy Poster imi da urticaria snoaba, nu neg. Dar sa stii ca atunci când am "atacat" cartea chiar aveam mintea deschisa si anticipam o lectura agreabila. Nu cred ca e adevarata chestia cu cititul la maturitate, desi are sens ce spui. Normal, esti mason.

A CERB

Quote from: FurnikaNu ma mir ca ti se pare 'rece' pt ca ai citit-o la maturitate.
vezi, vlad, mai sunt sperantze. cineva te konsidera matur.

manolo

imi aduc aminte cu multa placere si nostalgie de cartile cu:
-Dutu si Lucu
-Alunel
-Nastratin Hogea
-Mos Teaca
-povesti rusesti cu printi si printese

in disputa despre Harry Potter, ma declar de partea celor care nu prea vad farmecul. prefer Tolkien
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

dustweaver

pe de alta parte .. si Rowling si Tolkien au darul de a ma adormi perfect, aproape la fel cum faceau Sinelnikovul si cartea de biochimie in "tinerete"... rezolvau indubitabil orice insomnie :D.

Furnika

De acord cu cartea de biochimie.
Eu aveam o carte de PTAP care mi se parea foarte interesanta. Stiam la perfectie cum functioneaza o grenada si eram perfect constient de urmarile socului electromagnetic produs de bomba atomica. Mai citeam o cartulie, 'misterele terrei' parca se numea, aproape o stiam par coeur. In rest Mark Twain si banalul Jules Verne cu Paganel al lui, Morcoveata (?-niciodata nu am inteles cartea aia), mai tarziu putin 'Cartea Baietilor' de santimbreanu, care m-a format ca mic pionier si mi-a dat repere despre bine si rau :D.

vlad

Morcoveata, de Jules Renard.  Nu prea e o carte pt copii. Aumadoare, care a fost mentionat aici, si datorita caruia am ajuns la medicina. Imi placea Tragempinge.

annie

Io am citit harry potter saptamana trecuta cum citeam inainte karl may si anume 6 ore in continuu.sufar.n am gusturi. putin imi pasa. cand n ai lsd cred ca merge si o marijuana - ca sa te mai intorci la copilarie. Experliamus la snobi deci

tapirsis

Ciresarii, toate 5 volumele, desi in ultimul incepuse asa un 'teen movement'

La Medeleni, cu aceeasi mentiune ca mai sus, pana la partea cu 'teen', aia mi-a placut mai tarziu

bineinteles, sangele apa nu se face, Din jurnalul unui cascador
cris, mai stii faza cu cascadorii in gazda la o babuta si unul dintre ei iese noapea nus ce sa faca, abtiguit parca, si iese babuta si-l intreaba: cine-i acolo? iar el: sssst, dihooruu'...

apoi Doru Davidovici cu aviatorii si cabanierii lui (e drept ca pe la 14-15 ani)

Singur pe lume, recomandat si imprumutat si comentat de/cu bunica

Jules Verne dar nu toate, pe sarite (2 ani de vacanta - asta a fost super!, Copii capitanului Grant, 20 000 leghe sub mari, pe capitanul Nemo il iubesc si azi)

Recreatia mare - super, pacat ca nu o mai am dar am vazut linkul

seria Fausta

seria muschetarilor, fara vicontele

Legendele Olimpului, da, tot partea cu zeii, cum spunea cineva mai sus
Va fi bine!

vlad

Era o carte de-a lui Vladimir Colin, "Legendele tarii lui Vam". Era geniala. Cred ca ar fi batut toate fantasyurile. Si Basmele lui Colin erau excelente.

Annie, n-a mers vraja ta. Fie nu-s eu snob, fie mai trebuie sa exersezi.

A CERB

citez aproximativ:

"truly wonderful, the mind of a child is..."

master yoda

dustweaver

Basmele lui Colin, da... si mie mi-au placut foarte mult, desi pe undeva ma inspaimantau putin ... cel putin acela cu Fiii Soarelui si cel cu broasca rubinie.. :) Cred ca asa a aparut gustul pt SF... :)

tapirul

Din jurnalul unui cascador vreau sa o cumpar iarasi... as mai citi-o de inca cinspe ori. Faza aia a fost tare, da, aia cu dihoru'....Ala iesise sa fure gaini de la baba din cotetz, tot furau cate o gaina de vreo trei zile si apoi dadeau gaina babei, sa le-o gateasca (spunand ca au cumparat-o), si baba intre timp se plangea ca a dat dihoru in gaini (nu mai ieseau la numar)....In ultima seara ala s-a abtiguit si a iesit tarash direct din casa, si baba l-a vazut, sidefata, si Aurel Grusevschi (Grusa) il striga in soapta si ala soptea si el "shhhh... eu sunt dihoruuuu' "
Si mai era si faza cu Tudor (Stavru, care a murit la cutremurul din 77 salvand oameni din ruine) care dupa ce filma cascade pe platou o zi intreaga, ajuta electricienii, impingea masini si alte alea si seara, cand toti erau franti de oboseala, asta scotea un urlet de se zdranganeau geamurile, spunand ca are surplus de energie...
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

btw
Tudor Stavru are statuie in parcul central din Cernavoda
Va fi bine!

vlad

Inainte de Yoda au zis-o altii. Adevarata smerenie si adevarata fericire inseamna sa fii ca un prunc. Noi toti suntem doar niste fuduli nefericiti.

tapirul

L-am uitat pe Nicuta Tanase, saracul. Telefonul de la ora 19 si Carte de Vise (asta din urma este absolut bestial. Am ras cu crampe de fiecare data)
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Da, si eu am uitat Povesti nemuritoare, carticelele acelea mici, cu povesti gen 1001 de nopti parca, erau pe numere si ne imprumutam unii de la altii sa le citim pe toate, dintr-una de asta am citit eu prima data (destul de mica fiind) un pasaj erotic (cenzura cred ca nu pricepuse, era destul de codat, mie mi-l recomandase cineva mai mare ':D'.

Apoi, din ce se imprumuta foarte des de la biblioteca, Elevul Dima dintr-a saptea; Invitatie la vals (parca Mihai Drumes, mai avea si altele); apoi Ion Grecea cu Talida si Moartea lebedei (sau cam asa ceva, nu-mi aduc aminte exact titlul la asta din urma). Imi aduc aminte ca doamna bibliotecara ne indemna sa luam anumite carti (culturalizatoare, dp ei de vedere)  "Ai citit? Daaa, ziceam noi, dar le dadeam inapoi intacte, cele citite indeed aveau copertile si foile varza.
Va fi bine!

Furnika

Va mai amintiti de Harap Alb? In care imparatul Verde si cel Rosu se incuscresc, desi erau frati?  :lol:

Madi

Dagli amici mi guardi Dio, dai nemici mi guardo io!

dawn_

mie imi placeau huck & tom. micul print a fost printre putinele carti in franceza citite, superba. apoi mary poppins...dar cel mai mult mi-a placut craiasa zapezii, cu metafora aceea ca oamenii vedeau lucrurile distorsionat pt ca aveau cioburi de gheata in ochi...ciresarii, king arthur.

am avut surpriza ca daruindu-i unui baietzel de 9 ani de craciun harry potter in engleza sa imi zica: imi fac caiet special cu cuvintele noi din carte :). mi s-a parut asa de scump in seriozitatea lui, mai ales ca altfel nu ar lasa play-stationul.  in ciuda celor ce ii blameaza masinaria publicitara & vrajitoreasca, harry chiar a reusit sa ii readuca pe copii la carti si asta conteaza.
we weave bridges of whispers and grope closer on a gently swinging net

lester bangs

Robinson Crusoe am citit-o in 24 h fara sa mananc/beau

Dar cartea copilariei mele a fost, fara doar si poate, Ciresarii.
N-am intalnit de atunci un alt autor roman cu acelasi talent al naratiunii pure, cu aceeasi stiinta(innascuta, probabil) de a povesti. (poate doar Marin Preda - dar nu, nici macar el). Am reciti de curand fragmente - nu s-a pierdut nimic din vraja...

tapirsis

Mi-am cumparat sambata toata seria de Mary Poppins.
Acum o citesc pe prima.
Va fi bine!

vlad

E geniala. Pacat ca  a cazut intr-un fel de uitare, lately.
A propos, am descoperit prin labirintul bibliotecii parintilor mei o cartoaie mare, cu coperti de piele si inluminura aurita, in engleza. Cred ca e de la inceputul secolului XX. A citit-o cineva? S-o citesc?

tapirsis

Doamne ce te invidiez!
Biblioteca parintilor tai e un fel de lume magica neexplorata inca, in care descoperi mereu minuni si comori!
Daca mi-as fi dorit sa ma fac ceva pe lume cand aveam 17 ani asta voiam, sa fiu bibliotecara intr-o biblioteca imensa. Imi placea biblioteca liceului Caragiale din Ploiesti si bibliotecarul ei. Stateam acolo in toate orele de romana, electrotehnica, chimie si dirigentie pentru ca eram invoita sa invat pentru olimpiada dar citeam orice altceva decat materia obligatorie. Acolo am citit prima oara haiku-uri. Si am rasfoit albume de arta. Exista o camera mare in care intrau toti copiii cand imprumutau carti dar exista si o camera interzisa in care intrau doar initiatii. Ce fericita am fost cand am capatat cheia de la acea camera.
Va fi bine!

vlad

Nu stiu daca ti-ar placea biblioteca parintilor mei. E plina de paienjeni, si uneori si alte animale. In plus, e ceva la ea care, nu stiu, te trage inauntru, dar nu de placere. Am uneori impresia ca n-o sa mai ies din ea. Ma coplesesc si mormanele de reviste sau carti vechi inutile, autori demult uitati, vetusti, naivi, articole ciudate.

tapirsis

Culmea e ca nu-mi este frica de paianjeni. De soareci parca mi-ar fi.
Dar nu e fascinant atunci cand printre inutilele si ingalbenitele si vetustele foi comune gasesti o comoara?
Ai senzatia ca timpul nu mai exista cand rasfoiesti cartile, si este asa placut sa stai o dupaamiaza spre seara sau o dimineata tarzie printre cuvinte.
Va fi bine!

vlad

Soareci n-avem. :) Presupun ca e adevarat ce spui, mi-e mai greu sa-mi dau seama, poate fiindca am trait atat timp in biblioteca aia. Totusi, mi-aduc aminte de o noapte de revelion (eram scolar), cand, in lipsa de altceva mai bun de facut, si fiindca aveam voie sa stau treaz pana tarziu (n-aveam petreceri in anul ala, jalnic), am stat printre cartile vechi pana in zori. Mi-aduc aminte si acum cu placere. Erau almanahuri groase, revista Viata Romaneasca din anul 1906 (colectie legata), Mercure de France-8 volume din anii '20, Gazeta Taranului, si altele, toate cu multe poze. Revista Vânatorului imi placuse in mod deosebit.

plure

Cand eram mica am gasit la tara, unde nu se arunca nimic, intr-o camera din sura, carti de dintre cele 2 razboaie si de dupa. Mai cu seama manuale scolare - cu cata placere le-am citit si cat de altfel mi s-au parut fata de manualele noastre (mi se pareau mai bune decat ce aveam noi in 1980), iar cartile de franceza erau pe bune, pentru avansati!

Si...cu siguranta nu sunt in biblioteca parintilor tai...Crimele inchizitiei!! Stii de ele? Un roman foileton pe cre strabunicul meu care era croitor de meserie, intr-un sat din Baragan, le cumparase pana la vreo 2000 de pagini, Torrequemada era marele inchizitor.

Atunci s-a nascut fascinatia mea pentru carti. Am citit atunci pe David Copperfield, Oliver Twist si o gramada de clasici romani al carui nume nu il mai stiu, in afara de Sadoveanu. Era si ala, cum ii zice, cu pamantul si cu Ion...mmm...

Ce diferenta face o biblioteca buna. Am citit tot ce aveam dar as fi citit mai mult daca am fi avut. De aia am grija sa adun cat mai multe carti pt copiiii mei (pe ascuns in primul rand pt mine, ca sa le citesc eu mai intai). Azi am cumparat (la mana a doua) The Great Gatsby al lui Scott Fitzgerald, pe care inca nu o citisem. Sper sa fie buna.

Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

tapirul

vorind de "la tara", tot acolo am gasit si eu o droaie de carti, parasite sub un pat din 'foişor' (camera mea cu soare). Erau ramase de pe vremea copilariei lui tata cand, in efortul de culturalizare a populatiei, toate satele au fost dotate cu bibkioteci. Plostina a primit o biblioteca si bibliotecara a fost pusa ţaţa Rada, care nu prea stia sigur ce e cu bibliotecile si cum functioneaza (de exemplu faptul ca de obicei cartile trebuies returnate..)... tata era printre putinii care inchiriau carti oricum.. pe termen lung...
O garmada de carti sovietizatoare, evident, imi amintesc si acum un roman gros (in doua volume mari), "Batalie in mars" - fascinant. Acolo am citit primele carti de popularizare a igienei si medicinei, acolo am gasit "Chimistul amator" si multe alte carti fascinante. In cartile alea am invatat eu prima data ce e aia "hemoragie", cate oase avem in corp....
cre'că, nu ştiu...

Lilyviolet

Quote from: Furnika on December 05, 2005, 07:55:44 PM
De acord cu cartea de biochimie.
Eu aveam o carte de PTAP care mi se parea foarte interesanta. Stiam la perfectie cum functioneaza o grenada si eram perfect constient de urmarile socului electromagnetic produs de bomba atomica. Mai citeam o cartulie, 'misterele terrei' parca se numea, aproape o stiam par coeur. In rest Mark Twain si banalul Jules Verne cu Paganel al lui, Morcoveata (?-niciodata nu am inteles cartea aia)

Altul cu grenada!

Imi amintesc de cartea aia de PTAP de parca ar fi fost ieri.  Era albastra si cred ca jumatate din ea era despre grenada de mana. 

Morcoveata (Poil-de Carotte, vorba lui Vlad), pai nici eu n-am inteles intai, ca pe atunci nu era moda sa se insiste prea mult pe tema copiilor abuzati de parintii biologici (ci numai de parintii vitregi sau de straini), si in consecinta cartea e scrisa mai mult sau mai putin codificat. Autorul (Jules Renard) fusese abuzat de catre mama lui in copilarie (Madame Lepic din carte) iar cartea e autobiografica.

LV

I'm no shrinking violet.

Lilyviolet

LV

I'm no shrinking violet.

plure

Help me, Lily!

Noroc cu maraitul tau si cu faptul ca am vacanta si sunt odihnita.
Mi-a venit instant titlul, asa de tare m-ai speriat. `Ion` de Ioan Slavici ?

Nu ma musca te rog daca gresesc. Nu toti avem memoria din studentie.

PS Abuz ca in bataie, sau sexual?

vlad

:book2: Nu erea ăla, Lebreanu, sau cum îl chema ? :dunce2:

Slavici a scris parca "Amintiri din copilarie", nu?

plure

Sa stii ca a fost Rebreanu, ca l-am gasit pe Wikipedia, na!

Recunosc ca am luat 7 la bac la romana. Imi place sa citesc, dar nu sa regurgitez pe hartie ce am citit.

Si ala cu amintiri din copilarie, cred ca a fost Creanga. Stai ca-i dau un search pe Wikipedia.

vlad

tapirul

cre'că, nu ştiu...

vlad

Lăsaţ băeţii să-şi facă de cap, să-şi facă de cap, să-şi facă de cap.

Plure, totuşi, de cât timp ai plecat din ţară ? :razz:

tapirul

tin sa anunt ca eu am luat 9.08 la bac la romana si am ales fix rebreanu (am avut de ales intre Rebreanu, Sadoveanu si inca ceva). Ceva gen mare "scrieti despre si comentati opera autorului". Toti restu' au ales sadoveanu whom I kinda cannot stand.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Eu am luat 10.00 la româna la bac, singurul din clasa (cel putin), am avut Eliade, Voiculescu, Eminescu. Supermisto.

Altcineva?

(Pt plure: Eliade e ala care a scris La Medelin.)

tapirul

Pe Elidae il mai chema Rădu..canu? Da, si a fost antrenor la Petrolul parca.
cre'că, nu ştiu...

Lilyviolet

Quote from: plure on December 18, 2006, 04:19:51 PM
Help me, Lily!

Noroc cu maraitul tau si cu faptul ca am vacanta si sunt odihnita.
Mi-a venit instant titlul, asa de tare m-ai speriat. `Ion` de Ioan Slavici ?

Nu ma musca te rog daca gresesc. Nu toti avem memoria din studentie.

Haidi bre, ca doar am dat cu parul ca Ion, n-am dat cu grenada de la PTAP.
LV

I'm no shrinking violet.

vlad

tapirul

cre'că, nu ştiu...

plure

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la limba romana, la orele plictisitoare in care dirigu' ne citea comentariile marete pe care nici nu eram in stare sa le scriu dupa dictare, daramite sa le mai invat pt teza, inteleg, asa ca pentru mine, de ce nu am mers niciodata mai departe cu romana.

Cat despre literatura romana, asa mareata cum e ea, pe unde se gaseste fata de literatura mondiala? Inteleg mandria nationala, dar cartile de istorie sunt pline de fapte pe care restul lumii le contesta. Unde este adevarul?  Probabil la mijloc daca nu ar fi asa ca romanii au intotdeauna dreptate.

Din toate cartile pe care leam citit, nu ma-m ales decat cu scrisul gramatical corect, cu excepti, de exeplu nu stiu niciodata cand sa scriu zii cu doi de i si cand cu unul (corectatima daca gresesc).

Stai asa, ca Eliade e ala care-a scris Domnisoara Christina si alte povestiri fantastice din cartea aia cu coperti galbene. Stai ca am citit toata proza fantastica a lui Eliade, da' nu mai stiu titlurile. Era una cu un sarpe, dar...poate pe Wikipedia... Memoria ma lasa, mai bine nu le citeam, ca tot aia e, daca nu mai stiu cum le cheama.

plure

PS Imi cer scuze daca v-am enervat. Lilyviolet, nu m-ai suparat deloc. Mesajul de mai sus e scris dimineata la ora 9, inainte de cafea. Morala: dimineata nici sa mori nu e bine, ca-ti merge rau toata ziua. Dimineata mai bine ma abtin de la scris/vorbit cu oameni nevinovati.

vlad

Plure, oi fi eu subiectiv, dar nu-l dau pe Marin Preda (de ex.) pe 1000 de Sartre, 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 de Coelho, 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 Ellie Vizăl, etc.

Lilyviolet

Quote from: plure on December 19, 2006, 02:36:14 PM
PS Imi cer scuze daca v-am enervat. Lilyviolet, nu m-ai suparat deloc. Mesajul de mai sus e scris dimineata la ora 9, inainte de cafea. Morala: dimineata nici sa mori nu e bine, ca-ti merge rau toata ziua. Dimineata mai bine ma abtin de la scris/vorbit cu oameni nevinovati.

Pace, Pluralism!
LV

I'm no shrinking violet.

plure

Nici eu nu-l dau pe Preda, dar nu era vorba de Preda. Era vorba de multimea de autori care ni se baga pe gat.

Sa nu mai vorbim de Sartre, am citit tot ce a scris (romanele, nu filosofia) pana mi-a iesit pe nas; ai observat ca daca citesti tot ce a scris un autor, se repeta ingrozitor? Niciodata nu m-am dat peste cap dupa existentialisti. Cand imi place un autor am un fel de manie de a citi tot ce a scris; din pacate functioneaza invers decat ai crede; pana la urma ii anticipezi si nu mai are rost. Pe de alta parte ii citesti critic si asta e bine, ii vezi in perspectiva si nu ii mai ridici pe piedestal.
In ceea ce il priveste pe Coelho, autor mai supraevaluat n-am citit in viata mea. Nu mi-a placut, nu contest ca poate placea dar ramane jurnalistica.

Citesc acum Truman Capote, In koele bloede; e mai mult bun decat Coehlo. Nu mai bun decat Cel mai iubit dintre pamanteni.

proActive

Iacata lista mea d cartulii vechi:

~ una dintre primele carti, mai intai ascultata si apoi citita si  invatata p d rost, o poveste: "Calutul cocosat" dintr-o carte micuta, patrata, cu pagini lucioase si imagini intinse peste toata foaia.  La vremea aia nu conta d cine e scrisa. Aku aflu ca e o pove ruseasca.

~ " Apolodor" de Gellu Naum, ramasa fara coperti. tre sa vi-l amintiti: si p Camila Suzi, pls

La circ, in targul Mosilor,
traia voios si zambitor,
un pinguin din Labrador,
Cum se numea? Apolodor!
Si c facea? canta la cor!

~ Bertoldo si Bertoldino

~ Calatoriile lui Guliver, int-o editie Ion Creanga '83

~ o carte de Francisc Munteanu. Cu greu am scos din cotloanele unei memorii inerte: "Printesa din Sega". Imi amintesc decat personajul principal, un fel de Robin Hood feminin si comunist. C mai heroina!!! M-a inspirat sa scriu manifeste la revolutie si sa l pun in cutiile postale d p la blocurile din neighborhood.

~ O poveste: Trandafirul albastru, ascultata p disc, cu o coloana sonora ce devenea inspaimantatoare atunci cand personajele se pierdeau printr-o padure stihiala. Cam la varsta cand cuierul pom din coltul dormitorului devenea un balaur neidentificat care isi schimba forma si culorile si capetele in fiecare noapte.

~ Contesa de Segur - Povestea Balaioarei, bunei caprioare si Motanel, Ursulet - care cred ca mai intai mi-au fost citite de altii, in special de sormea, care imi inventa si alte povesti p

~ Bendis cu pletele balaie - o poveste nemteasca,  cu o fata crescuta d un copac. Din acelasi volum: Zana papadiilor

~ "Canuta... om sucit" a lui Caragiale, pentru ca asa sunt si eu

~ "Singur p lume" prin clasa a treia, mi-a placut , dar cred ca nu mi-a ramas asa puternic in memorie pt ca deja la vremea aia cantitatea de citeala crescuse, aveam d unde sa aleg si eram mai greu de impresionat.

O poveste cu un boabab care facea capsuni. In care autorul intr-un titlu de capitol final il blestema p cititor sa nu mai doarma noaptea daca nu ajunge pana la capitolul respectiv. Citeam si eu titlurile inainte. Titlul era cu ceva despre calatorille minunate ale nu stiu cui.

Un hohot gigantic, ca tocmai mi-am amintit mazgaleli descifrate p pagini patate de carti de la biblioteca: du-te la pagina 33 si apoi, nu aici, du-te la pg 21 ca in final sa descoperi "te-am purtat din foaie-n foaie ca un prost intr-o tigaie" Si orisicat ai stii unde te duce sirul de indicii, tot nu poti sa te abtii de la a le citi si rasfoiesti dintr-o infloritura in alta pana la capat

si or mai fi si altele

PS Geez, it's my life... I can barely remeber it. It's so vague, but still there.
I love this freudian thread. Awesome idea, Quadratus!

tapirsis

Cine-i bre Ellie Vizăl de l-a luat si pe Coelio?
Va fi bine!