News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Europa de azi

Started by doina, April 25, 2005, 07:42:39 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

doina

Am fost f. tentata, gindindu-ma ca avem colegi care in acest moment locuiesc in alte tari din EU, de a deschide acest nou topic!

Acum citeva zile, pe C-Span am vazut un forum/dezbatere din Franta (cu participarea Presedintelui Chirac) despre ezitarile cetatenilor Francezi de a semna/vota "DA" la referendumul anticipat la sfirsitul lui Mai pt. Constitutia/Tratatul (?) EU. Nu ma pricep prea bine, deoarece nu am urmarit fenomenul, iar, ca de obicei...in US nu prea vin in mod direct stiri prea multe din si despre EU...decit doar daca le cauti in mod anumit.

Ce este cu acest nou "tratat" EU pt. care se va organiza referendum, se pare, in Franta, dar si in Olanda? Toate tarile EU participa in aceeasi data? Care este semnificatia acestui referendum re. interesele cetateanului/locuitorului "de rind" din EU? E mare vilva? Sau nu ii pasa mai nimanui?

Am auzit la un moment dat si ceva legat de teama de "outsourcing" catre Romania! Era un tip care se vaita ca Renault a "outsourced" 5000 jobs in Romania, si Pres. Chirac spunea ca nu asta conteaza, ci ce este important este ca Renault a creat 10,000 jobs per total, deci 5000 pt. Franta/5000 pt. Romania.

Tot de pe C-Span...am aflat ca in UK vor fi in curind alegeri...Labor/Conservatives/Lib dem. Am vazut si spoturile electorale! Nu am nici o intrebare specifica re. UK, dar, m-am gindit ca poate cineva vrea sa comenteze.

lucisandor

una peste alta, voiam sa scriu dincolo (la discutia despre Ro), things are unfolding si acum Basesc e in conferinta de presa, dupa ce a semnat tratatul de aderare.

A CERB

bre, la topikul asta trebuie invitat krakanel
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Eu i-am zis odata sa vina, dar nu a considerat ca-i cazul.

cnicu

Sint 2 probleme in momentul asta in UE: integrarea Ro si a Bulgariei pe de-o parte si noua constitutie europeana care permite functionarea UE largita. In unele tari UE pt a schimba ceva e necesar referendum, in altele parlamentul voteaza schimbarea. In Franta, Spania si naiba stie care tari au referendum. Problema e ca francezii nu prea sint incintati de extindere si de constitutia noua. Nu vreau sa intru in detalii de ce ca ar fi multe de spus si poate nici eu nu stiu exact. Cert e ca acum este un moment critic. Daca nu se aproba in unanimitate de tarile membre UE noua constitutie trebuie reluate negocierile de modificare a constitutiei. Timpul este un factor important, actuala constituie e valabila pin a in 2009 dupa UE nu are constituie. Plus ca varianta actuala a fost produsa cu multe discutii si probleme care ar fii puse pe tapet iar daca nu se voteaza.

doina

Azi m-am uitat pe BBC (via C-Span) la intrebari (din audienta, in town-hall format) catre candidatii pt. Prime Minister in alegerile din UK. A fost f. interesanta, ba chiar relaxanta spontaneitatea programului! Moderatorul insusi a avut de munca, nu gluma! Blair, cred, ca va cistiga iar, mai mult din lipsa de "alternative" viabile decit din "mare admiratie". Oricum, parerea mea a fost ca populismul lui este mai rafinat decit cel demagogic-libertarian-neimplementabil al lui Kennedy, si mai putin strident/extremist decit al lui Howard.

Bineinteles, multe din intrebarile cu care au fost bombardati atit Howard cit si Blair au fost despre razboiul din Iraq. Desi Howard bineinteles il facea in continuu cu ou si cu otet pe Blair ca "a mintit" poporul, cind a fost sa raspunda direct daca el, stiind ce se stie acum despre Iraq, ar fi luat decizia sa mearga la razboi, el a raspuns ca "da". Efectiv, nimeni din sala parea ca nu s-a asteptat la acest raspuns, atit de direct si chiar aproape brutal, pt. ca au tacut cu totii, parind complet "aiuriti", dar si dezamagiti/tristi. (Desi, bineinteles, ca Howard, inca din inceputul campaniei si din recordul lui din Parlament a spus clar de multe ori ca el a fost pro-razboi, deci raspunsul nu era chiar atit de imprevizibil.) A fost o liniste destul de lunga si apasatoare, de altfel singurul moment de "tacere" din tot programul, pt. ca altfel toti rideau, fluierau, se enervau, etc., in mod f. spontan. Majoritatea celor din audienta erau tineri.

In US, majoritatea tinerilor nu sint de loc angajati/interesati politic...de foarte multa vreme. (Cred ca de pe vremea post-Vietnam. Nu e de mirare, deoarece anii aceia chiar au zguduit US destul de mult. De altfel, unul din attendings-ii mei de la inceput mi-a spus ca eu nu am cum sa inteleg f. bine cultura socio-politica curenta din US pina nu ma lamuresc ce semnificatie sociala si culturala a avut razboiul din Vietnam. Pe vremea aia nu am inteles bine ce vroia sa spuna.) Nici Clinton, pe vremea lui, nu a reusit sa "energizeze" prea mult apatia generalizata din rindul tinerilor. La fiecare alegeri, toate ziarele se "vaita" ca "tinerilor nu le pasa", si MTV tot incearca sa scoata "rock the vote" de la naftalina. Nici alegerile din 2004 (care au venit dupa tragedia sept. 11 si a intrarii in razboi ulterioare) nu au miscat mai nimic din aceasta apatie, insa.

Intr-un fel, mie imi parea bine la inceput, cind am venit prima oara in US, mai ales din RO, ca fenomenul politic nu este chiar atit de "intrusive" si nu prea are mare importanta/influenta in viata obisnuita de fiecare zi. De aia ce mi-a spus attending mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe alta la vremea aceea. Dar acum...mai ales stind de vorba cu alti colegi (relativ maturi) din US...observ ca totusi politicul in momentul de fata ESTE destul de intrusive; nu in mod brutal sau direct, este aproape imperceptibil, dar oarecum nelinistitor. In orice caz mi se pare ceva mai "intrusive" decit acum 5 ani. Pe mine ma cam sperie fundamentalismul religios. Stiu ca nu am de-a face in mod direct cu el si nici el cu mine, am inca mare incredere in "checks and balances" si in flexibilitatea relativa a economiei US care a permis multe re-innoiri "progresive" de-a lungul istoriei ei, cu "costuri" relativ mai mici pt. populatia proprie relativ la alte "tranzitii" mult mai singeroase sau costisitoare pt. "pieile oamenilor obisnuiti" din alte parti din lume, etc. Dar este totusi relativ nelinistitor. (Asta probabil pt. ca totusi vin din Romania. Daca eram nascuta aici, nu cred ca as fi avut "radarul" potrivit la acelasi nivel de "anxietate"/"paranoia"!).

In orice caz...este linistitor pt. mine sa vad, din cind in cind, ca Europa inca mai exista...asa pestrita cum e ea, si plina de probleme demografice! Eu tot imi zic, desi poate este chiar doar "wishful thinking" si nu realitate, ca si Romania este destul de bine pozitionata in acest moment istoric pt. "crestere" economica destul de sustinuta si imbunatatiri sociale si politice in viitorii 10-15 ani, si nu stagnare, si nici "regresare"...asta bineinteles daca va continua sa fie pace prin jur. (Sper si ca nu se vor intimpla ceva catastrofe destabilizante dupa Putin in Rusia.)

lucisandor

a fost superba depozitia lui Galloway

A CERB

de ce, bre? a vandut sau nu petrol? asta e intrebarea.
Smile! It confuses people!