News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Macinici

Started by tapirul, March 10, 2005, 04:12:16 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

pai macinici (reteta personala, adaptata dupa memorie)

faina, apa, un pic de sare sa faci coca (ma refer la macinici muntenesti, d'aia fierti). Pui un strop de ulei in aluat, ca il face mai alunecos. Eu am adaugat niste scortisoara, brown sugar si esenta de rom chiar in aluat. Un pic de bicarbonat ca nu strica.

am intins aluatul foi si, pentru ca nu am avut timp sa il astept sa se usuce singur (venea Hachimitu acasa..), l-am uscat trei-patru0cinci minute in cuptor. N-am avut taietor-de-opturi asa ca i-am taiat in I-uri, ca sa zic asa. Tăiţei fini, la vreo 3 cm asa.

Astia se fierb in apa (se pun in apa RECE), cu un pic de sare. Cand au fiert se adauga scortisoara (din belsug), nuca tocata (eu am prajit nucile intai), un drop de esenta de rom.
pofte
cre'că, nu ştiu...

doina

Mai tapire, cine te-a invatat pe tine sa gatesti asa de bine? Efectiv, sint din ce in ce mai tentata sa te atrag cumva ca prospectiv ginere! (Sa nu se supere Hachimitu, dar tu esti o adevarata comoara la casa omului: harnic, destept, educat, constiincios, Democrat, cu "perspective", si stii si sa gatesti!) Ar fi cu adevarat norocoasa fata mea sa aiba pe cineva in viitor ca tine! Ea nu este de fapt nici atit de pretentioasa ca mine: criteriile majore "Democrat" si "macinici" ar fi, cred, deajuns de atractive pt. ea in acest moment. Te rog sa ma anunti imediat daca se iveste vreo "portita de speranta" in viitor. Sau poate ai vreun frate sau un var cu aceleasi calitati...nu se stie nici o data...

A CERB

bre, tapiru nu e demokrat. de restu nu komentez.
Smile! It confuses people!

tapirul

erata

doina, daca te aveam de mama soacra ma faceam de ras, ca am ruined macinicii ieri.
Ce am gresit:
- am ars nuca, pen'ca am setat cuptorul la 500 F sa se incalzeasca si cand am pus nuca inauntru am uitat sa dau temperatura mai jos. In doua minute erau brown si amare. Iese mai bine cu nuca cruda, pana la urma.
- m-am luat dupa nu's cine sa usuc foaia de aluat in cuptor - am sucat-o prea tare (cuptorul era deja prea incins de la nuca..) si a iesit cam painoasa. Cand am pus-o la fiert s-a topit totalmente.
- macinicii ii pui in apa CLOCOTITA nu apa rece, ca daca ii pui in apa rece se vor dizolva pana apuca apa sa se incalzeasca. Mea culpa.

So, azi am facut un batch now care a iesit de minune. Nu am mai prajit nucile, nu am mai uscat coca in cuptor. Am facut opturi (cu migala). In coca am pus de data asta si lapte si un ou (plus restul, scortisoara, esenta de rom, zahar).
Ce uitasem ieir - o lamaie rasa chiar la sfarsit si zeama de la jumate de lamaie.
pofte (iar).
Cu politica sunt pe dinafara in fact. Sunt, cum ziceam, extremist de centru. Ideologic sunt liberal, dar politic, si mai ales in america...Habar n-am, ca nu ma pricep. Anyways, sunt anti-bush. Fara sa fiu pro-Kerry, that is.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Quote from: tapirul
Am facut opturi (cu migala).
:lol:

tapirul

nu te rade ca nu stii cat m-am muncit pentru opturile alea... Am intins foaia mare cat masa si dupa aia am luat doua capacele (Toshiko salveaza tot) de diametre diferite (cam 4 si 2 cm..) si am tot decupat la inele de am ametit. Dupa aia am stat se le si sucesc opturi...
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

De ce ies mai buni daca faci tu 8-urile decat daca-i cumperi la pungute?
Deci, ati mancat macinici azi? Ati baut 4-zecile de pahare de vin?
De care va plac: muntenesti sau moldovenesti?

Eu fierb scortisoara in zeama.
Nuca taiata neprajita o pun la sfarsit sa nu-si lase uleiul la fiert.
Coaja rasa de portocala si lamaie iti pui in farfurie.

Cineva mi-a zis azi ca a caramelizat putin zahar apoi a diluat cu putina  apa si a adaugat pentru culoare.
Va fi bine!

tapirsis

Quote from: doinaSau poate ai vreun frate sau un var cu aceleasi calitati...nu se stie nici o data...

Doina, frate n-are, doar cumnat (care nu stie sa faca macinici  :P)
Si mai are un var primar da' e in Africa.
In rest numai vare-verisoare  :P
Va fi bine!

A CERB

Quote from: tapirsis
Quote from: doinaSau poate ai vreun frate sau un var cu aceleasi calitati...nu se stie nici o data...

QuoteDoina, frate n-are,

not that you know of...

QuoteSi mai are un var primar da' e in Africa.

furnikarul?
Smile! It confuses people!

tapirul

uite ca uitasem si de macinici si de tot... O sa incerc sa fac ceva this afternoon - I need to go shopping first.

Mie imi plac aia moldovenesti numai daca sunt facuti bine, alminteri pot mânca cornuri tot anul - aia munteneşti sunt mai speciali.
cre'că, nu ştiu...

Ondina

Mucenicii moldovenesti se fac din aluat de cozonac , ca un fel de colacei impletiti si facuti in forma de 8 , care se coc in tava in cuptor.
Cand sunt copti, si inca fierbinti, se ung cu miere si se dau prin nuca tocata. :kermit:
Varianta moderna, sau alternativa e cu nuca de cocos si coaja de lamaie rasa, sau..depide de imaginatia si gustul fiecaruia:)
P.S. Daca vreti, va dau reteta de cozonaci moldovenesti...sa va antrenati pentru Paste!! :)

tapirsis

Quote from: A CERB
furnikarul?
Asa ii zice la tapir pe acolo? Nu stiu, trebuie sa-l intrebam pe varul Bog-dann. Do you know something I dont't re brazars? Share it with us, pls!

Ondina, la macinicii vostrii se face si sos de miere ca la baclavale?
Sigur ca asteptam reteta de pozonac (copyright Riku)
Va fi bine!

Ondina

Ondina, la macinicii vostrii se face si sos de miere ca la baclavale?
Nu, se ung cu miere, miere...
O sa postez aici reteta de pozonac  :lol: , daca Tapirul considera ca i-ar sta mai bine la Retete autohtone, il rog mult sa o mute acolo.

COZONAC MOLDOVENESC
Aluatul:
-1Kg faina
-200g zahar
-5-8-10 galbenusuri (de tara merg f bine si 5)
-100 grame ulei, 1 lingurita sare
-drojdie cat un ou (asa este in reteta, dar eu pun cate 3/4 chiar si mai putin)
-o lamaie rasa (coaja)
-lapte cam 1L

Faina se pune intr-un vas. Se fierbe o canita (de cafea) cu lapte si se pune intr-un pic de faina cand laptele a clocotit pt a opari faina (2-3 lingurite de faina) si se amesteca un pic.Chiar daca se fac cocoloase nu-i nimic.
Deoparte se ia iarasi o mana de faina sau 2-3 linguri si se pune cu drojdia si laptele caldut la dospit intr-un vas (100 gr lapte).
Zaharul se topeste in lapte, galbenusurile se separa de albusuri.
In faina ramasa se pune coaja de lamaie rasa, galbenusurile amestecate cu o lingurita de sare (se ingalbenesc mai tare), faina oparita dar calduta,  drojdia crescuta (maiaua) si laptele. Se framanta punandu-se lapte caldut cat cuprinde sa fie un aluat potrivit de tare(mai moale decat cel pentru paine). Apoi se continua framantatul si se pune cate putin din uleiul caldut pana se termina. Se framanta aproape o ora pana cand aluatul incepe sa faca bacisi (adica se umfla..efectiv face basicute cum creste drojdia) si se intinde ca un  elastic, este usor stralucitor. Se lasa la crescut la loc caldut.

Umplutura:
Nuci tocate...250gr
Zahar--3-4linguri
Esenta de rom
Putin lapte(o cescuta)
Dulceata/gem de visine
Dulceata de trandafiri

Nuca tocata (cam o cana ) se opareste cu putin lapte si zaharul(dupa gust). Albusurile ramase de la aluat se bat spuma si se amesteca cu nucile(cand astea s-au racit) si cu esenta de rom.

Dupa marimea tavii se imparte aluatul in 4 parti .
Din fiecare se intinde cate o foaie care se unge cu compozitia de nuca .Pe lungime se insira cate un sir de visine si la distanta cate un pic de dulceata de trandafiri. Daca nu aveti, faceti fara.Se fac 4 suluri.Se impletesc 2cate 2 si ies 2 cozonaci. Se pun in tavi bine unse.

Se unge deasupra cu galbenus cu putina sare (ca-i da culoare frumoasa)sau ou intreg cu sare.
Se lasa sa creasca putin(in bucatarie sa fie cald, fara curenti de aer) si se da la cuptor. La inceput se da focul mai tare pana prinde culoare apoi se da la potrivit. Se coace cam o ora.

-Faina se opareste pentru ca sa fie moale cozonacul.(ramane asa aproape o saptamana, daca supravietuieste  :lol: )
-Zaharul se topeste in lapte sa creasca aluatul mai usor.
-Nuca se opareste sa fie mai moale compozitia
-Uleiul face aluatul pufos si sa se desprinda fasii
!!! Nu inlocuiti uleiul cu margarina sau unt, ca se aspreste cozonacul!!
SPOR LA TREABA SI POFTA BUNA

P.S. Reteta e traditionala in familia mea, e super ultra incercata si executata, trebuie insa sa cititi cu atentie mare reteta, si sa nu incurcati borcanele. :lol:

INDIANUL

propun ban pe pozonac(din cauza de tortura psihica)
ps:se prezenta mama la apel si-i aratai reteta ta de pozonac :D
ramas bun...

Ondina

eeee,numai pentru reteta?? Stai sa-i simti mirosul!! :lol: Pacat ca nu se poate posta asa ceva...  8)

tapirsis

Quote from: tapiruluite ca uitasem si de macinici si de tot... Mie imi plac aia moldovenesti numai daca sunt facuti bine, alminteri pot mânca cornuri tot anul - aia munteneşti sunt mai speciali.

Ne-a trimis Li unii moldovenesti azi, ne-am lins pe degete (sac!).
Si de uitat e drept ca ai cam uitat .....(sa-ti aduc aminte de 28.02; 01.03; 08.03).
Va fi bine!

tapirsis

Quote from: INDIANUL
ps:se prezenta mama la apel si-i aratai reteta ta de pozonac :D

Si ce zise, iti face? Ca dam o fuga pan'la Craiova numa'ndata :P
Va fi bine!

tapirul

am cam uitat de toate recunosc spasit. Mai ales doosoptu'... Cu intarziere dar cu inima plina, multi ani frumosi si fericiti.
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Off-topic
Cand e ziua tatilor in USA?
Va fi bine!

tapirul

third Sunday of June
mai e si dad's weekend, care e al doilea weekend in november
cre'că, nu ştiu...