News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

head start

Started by A CERB, February 17, 2005, 08:20:32 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

A CERB

ka tot veni vorba de bani keltuitzi aiurea si de toata diskutzia ku reformarea( si nu eliminarea, cum se sugereaza) head start:

http://edworkforce.house.gov/press/press108/07jul/headstartbrookings072403.htm

akolo se mentioneaza ceva cu copii saraci care sunt sub nivelul asteptat dupa head start( nu vad mentiune de copii handicapati, deci argumentul sustinatorilo in forma actuala cum ca sunt rezultate comparat cu aia neinrolati cade) si intra cu handicap in scoala.

de cealalta parte, unii nu sunt foarte multumiti:

http://www.salon.com/news/feature/2003/05/31/head_start/

banuiesc ca e dificil cand ti se cer rezultate si accountability( plus pretentia absurda sa ai profesori calificati si cu Bachelor's degree), dar eu sunt biased anyway.
Smile! It confuses people!

tapirul

Governor proposes 18% cut to Oregon’s Head Start Prekindergarten Program. This would mean a $90,000 cut to our OSU OHSPk, and a cut of 12 slots for low income families. The proposed 18% cut is the largest cut to any state program! We invite you to help support this important program for low income families. Write or email our state decision makers. Tell them to restore the funding to the Oregon Head Start Prekindergarten Program. Don’t balance the state budget by reducing the services to low income children and families!

Governor Kulongoski  http://www.governor.state.or.us/Gov/contact_us.shtml  160 State Capitol, 900 Court Street NE, Salem, Or 97301-4047

Senator Fran Morse:  sen.frankmorse@state.or.us  900 Court St NE,  Salem, OR 97301-4068

Representative Kelley Wirth:  rep.kelleywirth@state.or.us  900 court Street NE,  Salem, OR 97301-4060

State Superintendent Castillo:  superintendent.castillo@state.or.us  Oregon Department of Ed, 255 Capitol Street NE, Salem, OR 97310-0203
cre'că, nu ştiu...

tapirul

$90,000 cuts, astia or sa ii dea armatei sa faca noi şireturi de camuflaj.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

din kate inteleg eu, kulongovsky ala e demokrat, adika nu vad legatura ku administratia aktuala.  iar banii aia sunt banii statului, nu federali, asha ka nu vad legatura ku sireturile. poate sunt eu miop.( stiu ce o sa-mi spui, ka au trecut programul in responsabilitatea statelor.te intreb sincer, pentru ca nu stiu, nu are matching federal funds? ka medicaid are)

tapirul

you're right, e democrat.. De ce stiam io ca e republican? Uatever.
ideea cu sireturile era de figura de stil. Nu stiu daca are matching sau nu, problema este ca daca e la stat o sa isi bage guvernatorul mana cand vrea ca sa acopere alte deficite ale statului, de aia se temeau aia de la Head Start.

alta problema cu head start pe care au marşat republicanii este ca nu are "long term" results in term of academic succes. Pai nu are unu pentru ca initial nu a fost designed sa fie un program academic si doi, evident ca daca vrei rezultate pe termen mai lung trebuie sa oferi si serviciile pe termen mai lung. Head Start este un program de pre-school. Cand intra in scoala copiii (si familiile) nu mai primesc serviciile respective, si rezultatele fade away. Pe tema asta Bush a propus ca Head Start sa fie facut un program educational (in larga lui initiativa no child left behind). Se pune un accent deosebit pe pregatirea academica a prescolarilor, school readinness este vazuta in terms of academic skills (copilu' sa stie literele akfabetului inainte sa intre in kindergarten, deci inainte de cinci ani, de exemplu), care este o prostie ce merge impotriva tuturor evidentei stiintifice si common sense. Problema este ca exista o foarte mare parent pressure (de care vorbea si cetateanul turmentat) pentru academic skill (iti aduc copilul la gradinita, trei ani jumate, si dupa doua saptamani se ingrijoreaza ca teacherii nu ii teach ABC-ul...). Bush (printre altele) profita de chestia asta sa isi mai atraga voturi (tot parintele o sa zica "da domne, o sa votez cu asta, ca o sa imi faca copilul destept").
cre'că, nu ştiu...

A CERB

mda, stiu ce zici de schoolreadiness si ku alfabetul( adika e o tampenie), dar din cate am vazut eu, aia comparau pe kopii din headstart ku aia fara headstart( dar cu familii normale- si nu stiu ce criterii aveau) si ideea era ca tot in urma erau.

aku poti sa vii si sa tragi de criterii( pentru school readiness) cat vrei, pana iese ce vrei, da' parka seamana cu aia cu minoritatile care nu se pricep la muzica si literatura pentru ca nu sunt specifice kulturii lor. si ca daca vrei sa kompari vezi cum invata muzica afrikana( sau mai stiu si eu de unde)

decentralizarea nu e o treaba rea in principiu, desi lasa loc abuzurilor lokale, dar de-aia exista vot si alegeri, kare kiar funktioneaza, no matter what the konspiracy theory says.

manolo

http://www.cnn.com/2005/ALLPOLITICS/02/23/no.child.left/index.html

State lawmakers call for changes in Bush education plan
Task force says innovation no longer allowed

Paul Courson
CNN Washington Bureau
Wednesday, February 23, 2005 Posted: 5:35 PM EST (2235 GMT)

WASHINGTON (CNN) -- Federal law has forced the nation's children to meet rigid academic performance standards that create "too many ways to fail," a bipartisan panel of state lawmakers who reviewed the No Child Left Behind Act said Wednesday.

A report released by the National Conference of State Legislatures includes language such as the word "challenges" to describe problems the law created for local school systems, and calls for "cooperation" between state and federal officials to resolve fundamental questions about the law.

"What our task force found is that innovation stopped when No Child Left Behind Act came along, because it was no longer allowed," said panel co-chairman Steve Saland, a Republican state lawmaker from New York, speaking at a news conference.

President Bush signed his education plan into law January 8, 2002.

In the time since, states have raised constitutional questions, expressed concern about paying for the law's implementation, and suffered confusion created by parts of the Bush law that contradict provisions in another federal education law, the Individuals with Disabilities Education Act.

Panel Member Kory Holdaway, a high school special education teacher and a Republican state lawmaker from Utah, told reporters the Bush law "requires that 90 percent of students with disabilities be proficient in their grade level by school year 2013-2014. No Child Left Behind creates benchmarks for students with disabilities that are academically impractical and economically unrealistic."

A co-chairman of the No Child Left Behind Task Force, Steve Kelley, a Democratic state lawmaker from Minnesota, said states agree with the goal of improved education, but the federal government is "attempting to do it by meddling in state processes."

"With this report we ask the administration and Congress to show true flexibility by approving state accountability plans that meet the spirit of the law, not just the letter," he said.

The 75-page report is the result of 10 months' work and meetings across the country with parents, school superintendents, and other state education and legislative officials.

Some of the recommendations now being circulated to the U.S. Education Department and congressional staff include:

# Provide more leeway for states to focus on schools and students most in need.

# Measure more than standardized test scores.

# Allow states to set proficiency goals.

# Let states determine consequences to be applied against low-performing schools.

# Consider ability, not grade-based standards, for special-needs students
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

doina

Da, manolo, chiar aceasta ultima stire vroiam si eu sa o introduc re. "no child lef behind" (desi nu are prea are legatura, decit in mod indirect re. programul "head start", in sensul ca este vorba de sistemul educational public care oricum are probleme mari, aproape insolubile, mai ales prin interventii politice, in momentul de fata).

IMHO, "no child left behind" a fost o "timpenie" de la bun inceput, doar propaganda politica fara acoperire (la fel ca si cu "drug prescription for seniors" si poate multe altele). Chiar multi Republicani inflacarati (care au cit de cit de a face cu educatia) nu au sustinut aceasta initiativa ca fiind cu adevarat ajutatoare. A fost o initiativa mai mult ideologica re. "cam cum ar trebui" sa fie cu "rezultatele obtinute in scoli" si cum sa fie districtele scolare "accountable"/responsabile de rezultate. Nu era implementabil practic la nivelul la care sint problemele in momentul de fata. Din perspectiva mea de pe "teren" (ca la ideologie central/decentral nu ma pricep), problemele actuale ale sistemului educational public sint atit de uriase si alocarea/distribuire fondurilor este deja atit de mismanaged si corupta (mai ales pe districtele nefavorizate), incit naiba stie cine si cum se pot imbunatati. Nu cred ca initiativele ideologice au vreo sansa in acest moment. E aproape prea tirziu deja, cred eu. Re. scoala, motto-ul e "fiecare se salveaza cum poate", la nivel individual, zona de zona. Deziluzionarea re. solutii Politice in sist. de invatamint este deja atit de larga, pe tot spectrul politic, incit era evident ca mai devreme sau mai tirziu cineva tot striga din cind in cind ca "imaparatul e gol" fie din Dreapta, fie din Stinga. Sistemul educational a devenit si el un element exploatabil propagandist politic, la fel ca si alte probleme sociale care de fapt sint in mod concret practic INSOLUBILE prin initiative politice/ideologice, fie Rep, fie Dem. Re. politic, totusi, trebuie mentionat ca balanta este totusi in general inclinata spre stinga deoarece Teacher's Union este destul de puternica ca grup de presiune. (Profesorii sint si ei mai saraci, si mai sufletisti, deci nu au decit cum sa incline spre stinga; plus ca sint de fapt obligati sa apartina de Teacher's union daca lucreaza in sistemul public, deci chiar daca, individual nu prea sint de stinga, tot nu au de ales!)

Head start, din punct de vedere principial, este o initiativa "buna"; problema este, ca de obicei de fonduri. NU SINT BANI, iar aia care sint, sint mismanaged anyway, asa ca era normal sa se iveasca nemultumiri si probleme mai devrem sau mai tirziu. Ca de obicei, ca peste tot, cind incep sa fie nemultumiri mai larg raspindite, se arunca cu bani, ca "solutie" temporara, si, cu putina piine, se mai domoleste circul un timp, etc. Este si asta o tactica cunoscuta si f. bine exploatabila pe plan politic, si de o parte si de alta.

Iar intre timp, pe teren, in zonele sarace (sau cele deja saracite sau cele pe drum de saracire, ca asta e in continuu flux anyway), copii sint cvasi-functionali iliterati, profesorii se lupta cu "behavioral problems" mai mult decit cu ABC'ul, parintii sint disperati si fug din zona, daca pot, sau incearca sa gasesca alte solutii, scoala particulara, homeschooling, etc...Sint chestii insolubile pe nivel larg, in nici un mod de "la guvern"; iar pe local, ca de obicei, troneaza coruptia locala, si ea, la rindul ei, mai mare daca este saracia mai mare. mai blinda, daca zona este mai bogata, etc.

Parerea mea este ca NU exista pe masa o solutie concreta strict politica (Rep. vs. Dem.) in acest moment, nici pt. problemele sist. educatie publica, nici cele ale sist. sanatate publica. (unii mai argumenteaza ca totusi mai exista o sansa pt. eforturile individuale "grassroots", dar, eu personal sint cam sceptica deja si despre aceasta.) Bineinteles, nu doresc sa argumentez neaparat pt. dezangajement politic total. Totusi, intr-o democratie, fiecare trebuie sa incerce sa se angajeze politic, in mod ideal. Dar disenfranchisement-ul publicului este larg observabil, in sensul ca nici nu se prea duce mai nimeni la vot anyway, desi, in mod visceral, si omenesc, fiecare are opinii mai inflacarate si mai inflacarabile in preajma alegerilor, si mai ales daca face parte dintr-un grup care spera ca doar doar i se va rezolva ce il doare in mod concret la acel timp.

Eu, personal, pe teren, daca este cineva interesat, "lean" principial Democrat, insa, daca as fi votat in ultimele alegeri, pot sa imi inchipui destul de usor ca as fi putut vota Bush, mai ales pt. ca Kerry nu m-a impresionat re. problemele de securitate si nici politica externa la modul in care as fi dorit eu sa fiu satisfacuta. Eu personal inca am destul de mare nesiguranta re. securitate si politica externa (asa sint eu mai speriata de "bombe"!). Pe problemele interne, m-am lamurit cum e cu scoala, deci ii las sa vorbeasca, ca tot nu ajuta la nimic. Iar daca esti doctor, in general ajungi sa fii mai mult Republican sau libertarian, desi o proportie destul de mica dar stabila sint mai de stinga across the board, in mod idealist/principial (mai ales in zonele albastre). (Eu sint si eu in zona albastra si sint cam inca "idealista" ca tot ma izbesc de amaritii bolnavi; daca esti bolnav esti in general amarit in SUA!).

Dar ca de obicei, iar am digresat...

tapirul

nu ai digresat deloc, foarte insightful si mult mai consistent decat multe reply-uri..
Voiam numai sa zic ca Head Start are mult de a face cu "No Child Left Behind" in mod destul de direct. Child readiness (asa cum cred domnii politicieni ca stiu mai bine ce e) este componenta principala a lui NCLB. Programul Head Start - care functioneaza de 40 de ani deja - a fost bomboana numai buna de cules de catre politicieni (republicani in cazul asta). Un program existent, cu o infrastructura deja bine reprtezentata, cu experienta si standarde. Numai bun de luat, cosmetizat un pic (facut, in esenta, program educational) si folosit electoral si politic. Problemele cu Head Start sunt multiple, iar ineficienta lui chestionabila. In primul rand HS nu a fost intended sa fie in program educational per se (sau nu in mod principla un program educational). HS este un program pentru familiile sarace cu copii, si acopera mult mai mult decat simpla "educatie" a copilului. Ideea este ca un copil dintr-o familie saraca nu va ajunge din urma un copil middle-class by only teaching him the ABCs intr-un mod mai intensiv. Copilul trebuie sa manance, sa fie imbracat, sa fie sanatos etc. Asta e ceea ce incearca HS sa adreseze. Din pacate accentul este si a fost shifted din ce in ce mai mult catre educatie. Nu uitati ca HS este un program pentru preschoolers (deci practic la 5 ani nu mai primesti servicii). Asta este un factor important care explica asa-zisa ne-eficienta a programului. Atata timp cat copii sunt serviti, efectele sunt majore, iar gap-ul este diminuat foarte mult. Evident si logic, cand ies din program si nu mai primesc servicii eventually gap-ul reapare. Ideal ar fi sa se extinda serviciile tip Head Start si in scoala. Dar again, accentul e pus pe cate litere din alfabet stie copilul inainte de a intra in scoala (si in scoala, as well), si nu pe ceilalti factori care sunt mult mai importanti in school succes: nutritie, sanatate, healthy families, parent involvement, parent education and so forth.

O alta problema este ca Bush a mutat HS in mana statului. HS era un program federal, cu birouri in fiecare stat si mai jos in fiecare regiune. Banii veneau direct de la buget si erau administrati direct, fara interferenta statului. Acum statul poate controla banii si decide sa ii foloseasca cum vrea (vezi budget cuts for HS in Oregon)
cine vrea sa stie mai mult despre HS
http://www.nhsa.org/
http://www.acf.hhs.gov/programs/hsb/
cre'că, nu ştiu...