News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Romania de azi

Started by doina, February 09, 2005, 07:17:09 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ada

Eu am avut la practic la licenta o pacienta unguroaica.Nu stia un cuvant in romaneste,prin urmare mi-au trimis translator o alta unguroaica(rezidenta sau ce o fi fost) care mi-a mancat cu traducerea ei din timpul pe care il aveam sa examinez pacienta.In final,creatura poliglota a venit in amfiteatru si m-a anuntat,in fata celorlalti colegi,ce nu-i convenise din ceea ce facusem/sau nu la examen.
A fost teribil de "amuzant',am crezut ca-mi pic licenta :(
Asa ca numai urari de bine si de la multi ani am pentru exemplare din astea,care nu cunosc limba tarii in care traiesc.. :evil:

tapirul

un pacient nu ar trebui sa fie obligat sa stie limba romana. In examen, totusi, pacientul ar trebui sa stie romana, ca sa asiguri un examen egal si standardizat.
cre'că, nu ştiu...

manolo

hehehe, tapire, tocmai pe asta s-au bazat si UDMR, anume ca romanii, blazati si delasatori, vor lasa de la ei, vor invata ei limbi straine si ii vor salva de la teroarea numita "a-ti invata limba statului al carui cetatean esti". de asta am ajuns "exemplu" in Europa, ca ce marinimosi suntem noi cu minoritatile.

eu am trait atatia ani intr-o zona multietnica, dar nu am auzit niciodata sa vina turcii sau tatarii sa ceara ca cei de la primarie sau alte servicii publice sa invete turca sau tatara. de altfel, avand in vedere demografia locului, intai trebuiau sa invete rromales, daca era. dar nu, nimic din toate astea. la fel cu nemtii/sasii, cu aromanii, cu armenii si celelalte minoritati. doar ungurii fac asta.

iar pentru ca nu am avut niciodata politicieni cu sange in coaie, nu le-a spus nimeni ca vor avea aceleasi drepturi pe care le au minoritarii romani din Ungaria.

nu mai spun de situatia minoritarilor romani din Ucraina, care nu au acces la scoli romanesti, la carte romaneasca etc.

asadar, moderatia asta nu a dus la nimic bun pana acum, ba chiar a lasat loc atat exagerarilor (de genul divizarii Babes-Bolyai) si a compromisurilor rusinoase de dragul scaunului si puterii.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

tapirul

mda, asta e tipic romanesc.
cre'că, nu ştiu...

ada

Tapiru,bine ca nu zici ca trebuia sa stiu eu ungureste :lol:

tapirul

ada, nu-mi distorsiona zisele. Pacientul NU trebuie sa stie romaneste, pacientul e pacient si il tratezi indiferent ce natie e, ce limba stie (daca stie) si ce culoare are.
cre'că, nu ştiu...

manolo

un pacient nu trebuie sa stie limba romana daca nu e cetatean roman. in rest...

nu vreau sa fiu prost inteles. nu am nimic cu etnicii maghiari la gramada. am avut colegi maghiari, am avut prietena unguroaica (fara glume proaste, va rog), am lucrat cu maghiari, si ei de diverse calitati, ca si romanii.

dar nu pot pur si simplu sa accept ca niste oameni sa isi creeze cariere si averi pe spatele unor false probleme si chestiuni duse la ridicol (nenea Verestoy e regele tichetelor de masa si al padurilor din RO etc)

ada

Pai da,dar ca sa-l tratezi,parca n-ar strica sa-i iei si o anamneza mica,nu? :)

Lilyviolet

Quote from: adaEu am avut la practic la licenta o pacienta unguroaica.Nu stia un cuvant in romaneste,prin urmare mi-au trimis translator o alta unguroaica(rezidenta sau ce o fi fost) care mi-a mancat cu traducerea ei din timpul pe care il aveam sa examinez pacienta.In final,creatura poliglota a venit in amfiteatru si m-a anuntat,in fata celorlalti colegi,ce nu-i convenise din ceea ce facusem/sau nu la examen.
A fost teribil de "amuzant',am crezut ca-mi pic licenta :(
Asa ca numai urari de bine si de la multi ani am pentru exemplare din astea,care nu cunosc limba tarii in care traiesc.. :evil:

Ada, cum vine asta? Te-a reclamat traducatoarea? Ca ce chestie? Era membra in comisie? Ca pacienta daca inteleg eu bine nu stia romaneste...  

Imi cer scuze dar eu nu am avut examen practic la licenta si nu stiu cum se desfasoara. Ai terminat la Cluj?
LV

I'm no shrinking violet.

tapirul

da ada, dar mii de medici around the world isi fac meseria si fara sa poata comunica direct cu bolnavul.
Quoteun pacient nu trebuie sa stie limba romana daca nu e cetatean roman. in rest...
nu sunt de acord aici, pacientul e pacient, nu e cetatean. Daca nu stie romana cauti alte cai.
cre'că, nu ştiu...

ada

Lilyviolet,traducatoarea de ocazie lucra in spital(era cel putin rezidenta), doar n-ai crezut ca au angajat special o traducatoare pentru licenta.Si mi-au lasat-o pe cap tot timpul cat am examinat pacienta.
Nu m-a reclamat propriu zis(ce sa reclame?)si-a dat si ea cu parerea ce a fost bine si ce nu,doar o investisera intr-o fonctie importanta,nu putea sa nu-si dea in petic,nu?:)

stefan

N-ajung ei căpşunari că pleacă în Ungaria la muncă.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

mdea, nu'ş cât sunt ungurii din ungaria dispusi sa ii primeasca. Din cate stiu they're looking pretty down to romanian hungarians. Si oricum, daca pleaca, treaba lor
cre'că, nu ştiu...

manolo

buei tapire, esti culmea. e cetatean roman, limba oficiala a statului e limba romana, de ce sa fiu eu obligat (sau ada) sa stiu limba unei minoritati? nu te lua dupa ce e in US, unde sunt jde mii de etnii, o buna parte nu sunt cetateni US. aici nu se intampla chestia asta decat cu ungurii, restul stiu toti romana si o folosesc.

revenind la ceva ce ai scris anterior. da, domne, bilingvism in casa la ei, la scoala sa invete nu 1, ci mai multe limbi straine (e notorie ignoranta americanilor in ceea ce priveste alte limbi; ce sa mai zic de alte culturi, geografie etc? dar asta e alta discutie). dar in chestii oficiale, de interactiune cu statul (inclusiv cu sistemul medical) sa foloseasca draq limba romana.

argumentul ca la durere si nevoie omul recurge la limba materna nu prea tine si e inca un pas in cedarea in fata cererilor nesimtite ale maghiarilor.

stefan

Ar mai fi o problemă. Limba maghiară are o structură foarte simplă şi pentru vorbitorii nativi e foarte greu să înveţe o gramatică complexă cum e cea a limbii române, sau a altor limbi de complexitate similară. Am auzit parca un udemerist care îi încuraja pe co-etnici să înveţe româna pt. că le va fi mai uşor să înveţe engleza şi franceza ulterior.

tapirul

manolo, nu am zis ca medicul sa stie ungureste sau alte limbi. Pacientul nu stie romana, well, este in dezavantajul lui poate, dar nu poti sa ii refuzi serviciul medical numai pentru ca nu stie romaneste desi e cetatean. E absurd, daca iti vine un cetatean in coma nu il tratezi pentru ca nu poate vorbi? Sau unul retardat sau un autistic or uatever.
Mi se pare absurd ceri pacientilor sa stie romana (chiar daca sunt cetateni), la fel cum mi se pare absurd sa ceri medicilor din romania sa stie alta limba.
cre'că, nu ştiu...

manolo

tapire, zau ca incep sa il cred pe cerbu cand spune ca argumentezi aiurea in tramvai. ce are autistul/comatosul/retardatul cu un pacient care vine ca il doare capul sau ca si-a rupt mana sau ca are gaze si refuza sa iti vorbeasca in romana, desi are buletin de Cluj? zau ca toleranta asta a ta e totally misused here. folosesti exemple extreme, cand discutia nu la asta se referea.

repet, nu te lua dupa situatia din US, pentru ca aici doar maghiarii fac asta. nush daca ai avut ocazia sa lucrezi intr-un astfel de mediu, eu da si am destula experienta cat sa pot sa spun ceea ce spun.

de altfel, ne limitam aiurea la situatii medicale, cand treaba e generalizata (primarie, politie etc).

pacientul asta de care vorbesti e cetatean roman, nu maghiar. o sa repet chestia cu limba oficiala pana ramai fara retardati sau autisti.

stefan

Oricum, îşi limitează singuri opţiunile terapeutice prin necunoaşterea limbii oficiale. Chiar dacă vin cu translator, tot se pierde ceva la anmneză.

tapirul

manolo, atunci zi-mi concret ce faci, daca pacientul vine cu buletin de cluj si nu stie/nu vrea sa vorbeasca romana? Il dai pe usa afara?
Io am asa un leftover de idealism care spune ca pe pacient il tratez indiferent de. Ca e mai greu, da, asa e. De aia am dat exemplu cu comatosul, nu ca sa il compar cu ungurul, ci pentru ca si la ala e mai greu ca nu pot sa ii fac anamneza, da' n-o sa give up.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

agree cu tapirul. daca ungurul nu vrea sa invete romana, e problema lui. evident ca va avea probleme( nu ca pacient), atunci cand iese din mediul lui si vrea sa comunice cu restul.

in america, latinos au cerut foarte zgomotos invatamant in spaniola. l-au obtinut( free country, remember?), dupa care au constatat pe propria piele ce tampenie au facut si cum isi limiteaza sansele de employment. asa ca au renuntat.

eu cred ca ne agitam prea mult cu ungurii, invatatul sau neinvatatul de romana. who cares ? este problema lor, nu a noastra. parerea mea e ca aia care nu vor sa stie romaneste sunt prosti. dar e dreptul lor sa fie prosti. nu prea ai ce sa le impui.

mai avem de invatat cum e cu libertatea.

ada, ce ti-au facut la examen a fost o magarie.
Smile! It confuses people!

A CERB

one more thing. manolo, nu vrei sa te compari cu ucraina. crede-ma. vrei sa te compari poate cu slovenia sau chiar cu ungaria :wink:

manolo

tapire, intre ce fac concret cu pacientul ce nu se partzaie in romaneste si ceea ce ar trebui sa se intample cu cei care refuza sa invete limba oficiala a statului e o mare diferenta. ce spui tu nu are legatura cu problema ce o dezbatem. iar exemplul adei ar trebui sa fie de ajuns.

revenind la subiect, e important de spus ca baietii din UDMR nu au renuntat la ideea ca statul roman sa le faca universitate maghiara de stat. iar daca au vazut ca nu pot avea una nou-nouta, tot bat moneda pe spargerea UBB din Cluj. Au bagat si laureati Nobel in chestia asta, maghiari de pretutindeni, care au semnat la gramada nush ce petitie.

intr-un fel, ii admir pentru puterea si stiinta lobbyului pe care stiu sa-l faca, nu doar in aceasta problema.

tapirul

manolo, pai din discursul tau inteleg ca pacientul cetatean roman ar trebui sa stie romaneste, alminteri... Asta intreb eu, alminteri ce? Daca nu asta e problema pe care o dezbatem, de ce ai adus in discutie pacientul roman care trebuie sa stie romaneste? (sau, de fapt, de ce ai continuat pe ideea asta cand ada a deschis subiectul?).
Cum ti-am spus, sunt de acord cu tine ca functionarul public si bugetarul sa fie OBLIGATI sa stie romaneste (inclisuv medicii). Nu prea suntem de acord cu bilinguala, de gustibus, da' cu pacientul chiar ca nu inteleg discursul tau
cre'că, nu ştiu...

manolo

Quote from: tapirul
Cum ti-am spus, sunt de acord cu tine ca functionarul public si bugetarul sa fie OBLIGATI sa stie romaneste (inclisuv medicii). Nu prea suntem de acord cu bilinguala, de gustibus, da' cu pacientul chiar ca nu inteleg discursul tau

stai asa sa inteleg, functionarul sa fie obligat sa stie, dar nu si cetateanul ce vine la ghiseu? deci "toate animalele sunt egale intre ele, dar unele sunt mai egale decat altele"?

tapirul

iezapt. Daca cetateanul nu stie romana, e problema lui. Functionarul public e platit din banii mei, respecta o lege, etc. In nici o lege (constitutie) din lume nu scrie ca cetateanul trebuie sa stie o limba anumita. Scrie ca limba ics e limba oficiala, limba care va fi vorbita la ghiseu. Si atata timp cat functionarul vorbeste limba oficiala, cetateanul nu poate face scandal.
cre'că, nu ştiu...

manolo

:scratch  :scratch

pai cum sa se intample asta, daca ala de vine la ghiseu intalneste un functionar ce stie limba romana, dar el habar nu are de "Ana are mere"? cu ce-l ajuta ca functionarul stie romana? tocmai asta e si "argumentul" maghiarilor, ca daca etnicii nu stiu romana, ar fi mai bine sa invete functionarul maghiara. ce draq, vrei sa spui ca au dreptate?

tapirul

Quotecu ce-l ajuta ca functionarul stie romana?
cu nimic, exact. Va fi problema cetateanului. Daca vrea sa fie capabil sa interactioneze, va trebui sa invete limba, fara sa il obligi oficial.
NU vreau sa spun ca aia au dreptate, DIMPOTRIVA. Daca cetateanul nu stie limba oficiala E TREABA LUI, PROBLEMA LUI. Functionarul NU E OBLIGAT sa stie alta limba. Asta spun cand spun ca va invata romana, vrand-nevrand. Daca doctorul nu stie ungureste, functionarul nici el, politistul nici el, invatatoarea nici ea, etc etc etc (ca nu sunt OBLIGATI), si in plus nu va putea avea slujbe in domeniile astea fara sa stie romana, pai atunci va invata cetateanul romana vrand-nevrand, indiferent ce predica Bella.
cre'că, nu ştiu...

manolo

ca sa rezum ce tot spui tu de cateva posturi incoace: "sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic!"

m-ai lamurit!

tapirul

cre' ca, nu stiu..
Ce spun eu este ca ar trebui sa sa aplice mai strasnic legile cu limba romana ca limba oficiala in domeniile publice si restul unde am mai zis in lista aia, fara sa FORTEZI PRIN LEGE cetateanul sa stie romana.  Si asta sa fie argumentul ultim, functionarul (si medicul si farmacistul si educatorul si politistul si primarul si restul) nu are de ce sa stie alta limba decat aia oficiala, punct. Da' pe aia oficiala trebuie sa o stie. Punct iara.
cre'că, nu ştiu...

manolo

atunci de ce strainii care doresc sa devina cetateni romani (ca si americani, de altfel) trebuie sa dea examen de limba romana (nu mai zic de cel de istorie si civilizatie)? de ce ar avea cei "nascuti" romani mai multe "drepturi" decat cei care devin cetateni si deci egali cu ei in drepturi (dar nu si in obligatii, se pare). o sa imi spui ca asa e obiceiul, legea pamantului etc, ca daca s-au nascut, au niste drepturi "innascute". e si nu e asa. repet, de ce acest dublu standard?

tapirul

aici m-ai incuiat. Nu stiu.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

pai asa e si in state. cand iei cetatenia trebuie sa treci un examen despre ceva istorie( nu stiu singur despre limba). manolo, si de fapt tu ce propui. sa faca politia razii si sa-i bage la bulau pe ungurii care nu stiu romaneste? dupa cum incearca sa-ti explice si tapirul, nu vor invata pana nu se lovesc de problema. de aia spuneam ca eu personal cred ca aia care nu vor sa invete sunt prosti. dar nu poti face lege impotriva prostiei. prostia se plateste, totusi.

manolo

ok, e rezonabil ce spui. probabil ca incercam sa utilizez o extrema pentru a contracara cealalta extrema. dar nici asa, sa ii lasam sa isi ceara drepturi nesimtite si rahaturile de politicieni romani, pentru a avea acea majoritate, sa le dea. nu sunt peremist, nici nu sunt fan al lui Jiji, dar...

de altfel, incepe sa mi se rupa. e si asta unul din motivele din lunga lista pentru care vreau sa plec din tara.

chestia cu limba pentru US este cel putin implicita, in testul de istorie si civilizatie US. o sa imi intreb rudele cum a fost cand au luat cetatenia si revin.

daca as fi mai radical, as propune ca o persoana sa nu primeasca cetatenia romana (nu ma bag la alte state... inca  :lol:  :lol: ) la nastere, ci eventual la 14 sau 18, cand pot dovedi ca stiu ceva despre tara asta si ca pot vorbi limba romana. stiu, tehnic si legal este aproape imposibil, dar asta nu ma impiedica sa fabulez.

tapirul

cred ca cerinta de a sti limba tarii cand vrei cetatenie are legatura cu faptul ca prin insusi procesul de cerere a cetateniei vei avea de facut cu administratia publica a tarii respective. Cum functionarii aia nu sunt obligati sa stie limba ta, trebuie sa o stii tu pe a lor. Chiar daca e cerinta (in US de exemplu), cerintele sunt minime.
Si mai e treaba cu drept din nastere versus drept dobandit ulterior.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Quote from: manolochestia cu limba pentru US este cel putin implicita, in testul de istorie si civilizatie US. o sa imi intreb rudele cum a fost cand au luat cetatenia si revin.
http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,,1771361,00.html

lucisandor

Quote from: tapirulMi se pare absurd ceri pacientilor sa stie romana (chiar daca sunt cetateni), la fel cum mi se pare absurd sa ceri medicilor din romania sa stie alta limba.
scoala romaneasca, mai comunista, nu crede ca pacientul e client si nu il lasa sa abereze cit vrea el; in plus, fiica a Frantzei se bazeaza pe ex clinic cu minutza... asa am vazut-o eu
daca nu poti sa pui un diagnostic ca nu vorbeste, cum faci cu mutzii?
Quote from: manolosi refuza sa iti vorbeasca in romana, desi are buletin de Cluj?
..cum adica refuza, adica se impotrivesc, se sfortzeaza, se screm? hai sa ne screme sa ii facem sa invetze, nu? poate sint cretini si nu vorbesc nici maghiara bine, folosesc "agramaticalitati"
pentru prima data in ultimele zile, pentru mine manolo-tapiru 0-1
cerbu are, de necrezut ( :) ), dreptate - nici macar eu, in stingismul meu, nu cred ca poti face lege anti-prostie
functionarii nu trebuie sa stie romana sau maghiara, regula era parca ca acolo unde minoritatile sint semnificative, institutia sa poata rezolva problema minoritarului si folosind limba lui.. ca se angajeaza unguri, ca se angajeaza romani vorbitori de maghiara, ca folosesc google language tools, nu cred ca e grija legii

ada

Tapiru,sigur ca un medic trebuie sa se descurce cu tot felul de pacienti,inclusiv mutzi,cum zice luci,dar mai are omul la indemana un bilet de externare,o trimitere,un catastif de internari pe care sa-si arunce un ochi,mai intreaba un coleg care ii stie limba respectivului etc.
Dar la examen,ce naiba poti sa faci?N-ai foaie de observatie,n-ai nimik,mai poti cere niste analize(dar care mai intai?)esti plantat pentru 20 minute langa un pacient(care de altfel n-avea mai nimik in afara de un deficit senzorial,venise de fapt la control.Deci in afara de anamneza n-aveai ce-i face,ca nu era ceva vizibil de la usa,sa nu mai trebuiasca sa intrebi).Practic fara translatoarea aia,asa fara obraz cum a fost ea,eram in plop.
Cerbu,prostia lor am cam platit-o eu.
Mie nu mi se pare normal ca atata timp cat am facut scoala aici,in romaneste,sa trebuiasca sa dau licenta cu translator.

A CERB

Quote from: lucisandorpentru prima data in ultimele zile, pentru mine manolo-tapiru 0-1

you don't get to say anything. esti ungur :wink:

Quotecerbu are, de necrezut ( :) ), dreptate - nici macar eu, in stingismul meu, nu cred ca poti face lege anti-prostie

cerbu are (mai) mereu dreptate. iar tu nu esti stangist, esti nihilist. daca erai stangist ne certam mai mult. asa, nu prea stiu de unde sa te iau.

Quote. ca se angajeaza unguri, ca se angajeaza romani vorbitori de maghiara, ca folosesc google language tools, nu cred ca e grija legii

unde se vede ca esti mai conservator decat admiti, cand spui ca guvernul nu prea are ce reglementa in viata oamenilor.

ada, repet: ce ti-au facut tie este magarie, din cauza lipsei de standardizare de care spunea tapirul. o clinica particulara din covasna poate refuza sa te angajeze daca nu stii ungureste, dar nu la un examen de licenta. btw, daca nu vrei sa inveti ungureste, tu vrei sa practici acolo?

lucisandor

Quote from: A CERB
Quote from: lucisandorpentru prima data in ultimele zile, pentru mine manolo-tapiru 0-1

you don't get to say anything. esti ungur :wink:
ce faci, bai bulangiule? pai eu sint american, eu cu tot neamul meu, traitz'ar :D :D :D

vlad

ada

Cerbu,asa-i cum zisesi :thumbsup
Nu mai practic aici,la vara imi iau zborul spre tzari mai calde :wink: Sa vezi ce o sa mi-o iau si pe acolo(de data asta pe drept) ca nu stiu inca engleza suficient de bine :lol: Da' poate ne intilnim pe acolo la o bere,sa ne inecam care ce amar are  :cheers

ManuNastai

imi permit si eu sa intervin ptr ca am crescut 19 ani intr-o zona unde-s 40siceva % unguri (Satu Mare) si inca de aproape 3 stau unde-s vreo 25 %. eu sunt 100% roman (cel putin pana cu vreo 3-4 generatii in urma)

e extrem de frustrant faza cu vorbitu' ungureste.acuma nu pot sa afirm de pe picior de medic (desi pana si doctorii moldoveni veniti la SM vorbesc ungureste mai nou). pot sa vb in schimb de statu' in practica in spital si omu' ungur (2 din 3) vorbeste ungureste, ca numa' asta stie sau ca stie si doctoru' si astuia din urma ii convine sa se poata intelege cat mai bine cu omu'. asa ca eu, care stiu numa' sa injur in ungureste, desi am depus eforturi destul de mari copil fiind pe ulitze sa invat, nu intelegeam o boaba. ma luam dupa gesturi, mimica, coloratie, deformari  :P  ietc ca si cu comatosu'. in cluj treaba nu e nici pe departe asa dramatica cum spun unii mai sus.

daca as ajunge sa profesez in SM sau CJ as invata eu ungureste! si asta ptr ca asta m-ar face pe mine mai cu doua perechi. probabil nu  normal sa nu stie, da' la urma urmei.. hai sa imaginez un exemplu complementar:
-te simti tu mult mai bine ca si clinician de-i bagi la unu' dejtu' in cur, simti un ggl mare si suspicionezi un cc gastric decat daca iti zice omu ca-l doare, ca sangereaza, c-o slabit, ca vomeaza etc. e un exemplu total pe dinafara da' functioneaza.

sti, cerbule.. ai zis tu odata ceva de tick si ghinioane.. io am inteles si atunci si stiam si dinainte.. cred ca se aplica si aici!
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

manolo

Manunastai, nush daca e bine sa folosesti cuvintele "cerbu" si "dejtu' in cur" in acelasi mesaj!

ighen, tot romanul sa se adapteze, ca asa e el, descurcaret! plus ca se simte bine ca a mai invatat o limba straina...

A CERB

Quote from: ManuNastai

-te simti tu mult mai bine ca si clinician de-i bagi la unu' dejtu' in cur, simti un ggl mare si suspicionezi un cc gastric decat daca iti zice omu ca-l doare, ca sangereaza, c-o slabit, ca vomeaza etc. e un exemplu total pe dinafara da' functioneaza.

ciudat, in poza nu pareai marfanoid.  :wink:

A CERB

Quote from: manoloManunastai, nush daca e bine sa folosesti cuvintele "cerbu" si "dejtu' in cur" in acelasi mesaj!

askulta la manolo, manu, ka stie ce spune.

ManuNastai

da' sexy sunt? ha?
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

ManuNastai

m-am uitat p'an carti intre timp si cica ala e semnul lui Strauss-Blummer  :D

A CERB

nu shtu bre daka esht sexos, io mi-s straight. intreaba kukoanele.

ku semnu: habar n-aveam, te kred, glumeam numai.

ManuNastai

nu era vorba de strait sau stramb, ca sti si tu... "ce-i frumos place si lu' Dumnezeu"  :banana:

A CERB

vezi ba ka tz-am fakut poll.

lucisandor

pe site-ul companiei de asigurari medicale unde sit eu inscris, una dintre putzinele vorbe pe care le gasesti despre medici este ce limbi vorbesc.. sa vedeti cu totzi ifraimovicii si leibashii niuiorchezi vorbesc idish, romana si rusa, o placere, adio holocaushti, adio gulagi, le stiu pe toate... si, desigur, sa vedeti citzi posesori de nume aparent englezeshti habla espaniol
fin'ca aici medicul e prestator de servicii si pacirent=client, invetzi matalutza si chineza daca vrei bani... daca nu, poti sa ii intrebi pe pacienti "ce faci ba, refuzi sa vorbeshti romana?"

A CERB

agree ku shandoru'( american, american, da' tot ungur ramane)

lucisandor

tz-ash zice-o pe aia cu lofosu', da' n-o stiu.. sint probabil si doar genetic ungur, si nu credca exista cromozomul unguresc, oricit l-ar cauta aia la babesh-boiai

A CERB

pai e simpla:

lo fasz a segetbe

lucisandor

si sa nu uit, sint destul de multzi medicos care abla rumano y hungaro

A CERB

aia sunt ungurii aia dastepti care au venit inkoace. in ro atz ramas ku aia prostovani care nu vor sa invetze romanul.

am un preten ungur din ungaria care stie ceva romaneste, in urma unei vizite la oradea" ceausescu si poporu". cam atat.

manolo

verdict amanat: in octombrie se va decide daca ramane 1 ian 2007 ca data a aderarii sau se amana pana in 2008.

stefan

Un oftalmolog de 73 de ani se face că operează de câţiva ani. Anesteziază pacientul, loveşte puţin instrumentele între ele şi gata. După câteva zile, pacienţii se prind că nu s-a schimbat nimic, iar cei care nu au crezut explicaţiile medicului au depus chiar plângeri la colegiul medicilor. Treaba merge ca unsă de vreo 3 ani şi vă daţi seama că ştie toată secţia despre ce-i vorba. Probabil colegii se bucură că moşulică nu face microchirurgie ţinându-se de baston. Acum presa nemiloasă a aflat de caz şi colegiul medicilor trebuie să facă ceva. Asta este... în România orice minune durează 3 ani...

stefan

http://video.google.com/videoplay?docid=2058313056450546087
http://en.wikipedia.org/wiki/Hadji_Girl

E o ştire interesanta pentru a studia manipularea prin presă. Pe posturile nostre (şi probabil si pe altele) ştirea sună cam aşa: puşcaşii marini cântă şi se veselesc pe motiv de ucidere/violare civili irakieni. Realitatea la care avem acces foarte uşor e că versurile vorbesc despre o ambuscadă în care puşcaşul este atras de o fată. Fiind atacat de tatăl şi fratele acesteia, foloseşte drept scut uman sora ei mai mică, sare după televizor, încarcă arma şi îi omoara pe toţi.
Sigur, nu ajută la creşterea încrederii populatiei civile in armată, dar e totuşi departe de versiunea vehiculată în presă. Ca să nu credeţi că sunt luci-contra şi acuz presarii de rea-voinţă când ei săracii sunt doar incompetenţi, am văzut la jurnalul TVR secvenţe filmate cu o traducere fantezistă a versurilor - deci au văzut înregistrarea şi n-au preluat ca proştii de pe news feed.

A CERB

las ca am vazut si eu poze cu soldati  romani si baieti irakieni care zambesc tamp cu un semn pe piept" ii sug pula lui florin".

am vazut si poze cu puscasii marini cu semne pe care scrie " i love usa".

o usoara diferenta de atitudine, chiar daca cheesy.

INDIANUL

pozele cu piramida umana din prizonieri irakieni dezbracati sau cu prizonierul irakian tinut in lesa la fel, gol, le-ai vazut?
poanta romanilor cu cartonul(stiu poza) e o magarie nesimtita dar totusi e amuzanta si copilul irakian nu pateste nimic, nici fizic nici psihic.
alea cu "i love USA" probabil ca erau difuzate de serviciul propagandistic al armatei, nu faceau parte din colectia personala a soldatilor asa cum faceau aia a romanilor si cele cu torturi ale americanilor.
ramas bun...

lucisandor

QuoteUnder Bush, a New Age of Prepackaged Television News
David Barstow, Robin Stein
The New York Times, Sunday 13 March 2005

It is the kind of TV news coverage every president covets.
"Thank you, Bush. Thank you, U.S.A.," a jubilant Iraqi-American told a camera crew in Kansas City for a segment about reaction to the fall of Baghdad. A second report told of "another success" in the Bush administration's "drive to strengthen aviation security"; the reporter called it "one of the most remarkable campaigns in aviation history." A third segment, broadcast in January, described the administration's determination to open markets for American farmers.
To a viewer, each report looked like any other 90-second segment on the local news. In fact, the federal government produced all three. The report from Kansas City was made by the State Department. The "reporter" covering airport safety was actually a public relations professional working under a false name for the Transportation Security Administration. The farming segment was done by the Agriculture Department's office of communications.
[...]
An important instrument of this strategy was the Office of Broadcasting Services, a State Department unit of 30 or so editors and technicians whose typical duties include distributing video from news conferences. But in early 2002, with close editorial direction from the White House, the unit began producing narrated feature reports, many of them promoting American achievements in Afghanistan and Iraq and reinforcing the administration's rationales for the invasions. These reports were then widely distributed in the United States and around the world for use by local television stations. In all, the State Department has produced 59 such segments.
[...]
Even so, as a senior department official, Patricia Harrison, told Congress last year, the Bush administration has come to regard such "good news" segments as "powerful strategic tools" for influencing public opinion. And a review of the department's segments reveals a body of work in sync with the political objectives set forth by the White House communications team after 9/11.
In June 2003, for example, the unit produced a segment that depicted American efforts to distribute food and water to the people of southern Iraq. "After living for decades in fear, they are now receiving assistance - and building trust - with their coalition liberators," the unidentified narrator concluded.
desigur ca irakienii se bucura, viata lor s-a schimbat in bine... da' ultimul tom si jeri l-ai vazut?
PS. ups, asta chiar a fost la desene animate si iar imi da 50 de dolari pe ora

homefree

Faza cu soldatii si cu pustanul care tine un carton cu tampenii e o smekerie de pe nu stiu ce site (o sa mai intreb, mi-au zis unii de el mai demult) unde cartonul e gol, tastezi sub poza ce-ti tuna, dai enter si apare cartonul scris.
Revin cu linkul, sper sa si-l aminteasca cei care mi l-au dat.

lucisandor

mda, da' daca originalul e facut in irak, atunci probabil aiai micii nu au inteles nimic din carton, si putea sa fie si mai rau

A CERB

indianul, pe mine ma lasa rece pozele cu piramidele. adika ma doare-n kur. ala care le-a publicat ar trebui bagat in parnaie. tot asa ma lasa rece zvonurile cum ca s-ar pisha pe coran la guantanamo. cand s-au pishat musulmetii pe biserica nativitatii nu s-a oripilat nimeni.

luci, pretul e acum $35. bine asa?

INDIANUL

Quote from: cerbulala care le-a publicat ar trebui bagat in parnaie.
GRAV ce spui tu. ala care le-a publicat(resp raspandit) a informat opinia publica, ori libertatea de expresie in State e sfanta din cate stiu eu. e ca tipul ala din SUA care si-a facut un muzeu al lui Hitler:nu el sa faca parnaie ci presa(asa s-ar traduce ce spui tu).
la parnaie ar trebui bagat ala care a facut poza, ala care a realizat torturile din poza si daca este cazul, cel care a dat ordinele.

pe mine ma doare-n kur de cine s-a pisat pe biserica cui si cine pe cartea sfanta a cui. chestii de religie. motoarele mijloacelor de locomotie nu merg cu religie ci cu produse din petrol ;-)
ramas bun...

tapirul

Iar pe mine ma lasa rece poza cu florin. Aia cu ai lov amercia nu ma lasa rece, ma face sa ma cac de râs. That is, io ma piş pe patriotismul american cu aplomb.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Quote from: INDIANUL on June 18, 2006, 05:32:35 PM
libertatea de expresie in State e sfanta din cate stiu eu.
se cheama democratie.
se pazeste cu masuri de amploare - un razboi, doua, sau le interzici sa administreze porturi la tine in tzara. lupta se poate duce totusi si cu actiuni cotidiene - de ex, politistii ii opresc numai pe barbosi. are lagarele nu in polonia, la auschwitz, ci in romania, la kogalniceanu.

INDIANUL

Quotese cheama democratie.
democratia inseamna altceva si se refera la exercitarea puterii poporului. libertatea de expresie este unul din Drepturile Omului(nu ma bag prea mult ca nu cunosc foarte bine organizarea societatii  americane).
ramas bun...

A CERB

si totusi, nu am zis sa nu ia masuri impotriva alora cu piramida( daca au fost asa de prosti sa faca poze) ci doar ca nu trebuia publicata, sa stie opinia publica , etc, etc. prostia americanilor e ca lasa reporteri pe front si nu cenzureaza. nu cred ca libertatea presei se aplica in situatii de razboi si in WW II reporterii au avut probleme pentru mult mai putin. se cheama defetism si subminarea moralului.

tapirul

kilu
ca sa nu submineze moralu americanii ar trebui sa se comporte ca oamenii, nu sa faca ce vor si sa nu publice poze. Prostia e ca lasa reporterii sa publice poze, nu ca sunt animale.. Wow.
hai ca esti culmea
ba ce comunist suni
cre'că, nu ştiu...

tapirul

ca sa nu mai spun ca ideea e incorecta, ce "moral" subminezi cu pozele alea?? Al cui moral, al alora de acasa? Subminarea moralului se aplica cand subminezi moralul soldatilor de pe front, nu a celor de acasa...si chiar si asa, ce moral submineaza pozele alea?
Daca puneai poze cu americani chinuitzi in lagare irakiene da, era subminare de moral, si acasa si pe front. Poza cu americani umilind irachieni dimpotriva, creste moralul ostenilor americani, "iote ba ce fleţi sunt irakienii, o sa fie apă de ploaie sa-i terminam"
ia cauta matalutza definitzia lui "defetism"
ma amuza cum o dai din guts si, apoi, incerci sa iti justifici "rational" maţele. why don't you just stand by your statements? would be more honest
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

cerbu despre ce vorbesti tu, cu apararea moralului este faza aia care se aplica efectiv si anume interzicerea fotografierii/filmarii sacilor cu americani morti in Irak intorsi acasa pe aeroport. ce vrei tu sa faca e sa ascunda gunoiul sub pres, presupune ascunderea vinovatiei si a sentimentului de rusine(daca exista la ei).
ramas bun...

lucisandor

Quote from: INDIANUL on June 18, 2006, 07:41:00 PM
Quotese cheama democratie.
democratia inseamna altceva si se refera la exercitarea puterii poporului.
toate au inceput asa, sovietele au vrut sa dea puterea poporului, nazistii au vrut sa puna in valoare puterea ordinii si disciplinei poporului german...

lucisandor

eu trag sperantze ca esti baiat deshtept
uite ex, http://en.wikipedia.org/wiki/Water_boarding , este tortura, dar regulamentele CIA o definesc ca tehnica de interogare fara tortura
vorba cuiva pe aici... what's in a word? redefinim si democratia cit ai bate din palme, plus ca si Hitler a fost ales

stefan

Totuşi democraţia nu e pentru toată lumea. În Turcia, de ex., ar aduce un fel de talibani la putere, deci se preferă un regim controlat de militari. La fel în Egipt şi în alte zone atinse de boala religiei pe post de politică (pe care au avut-o şi creştinii, dar le-a trecut între timp).

lucisandor

uite, de ex, cam ca inRomania, nu mai mult de 60% din cei care ar putea vota (ca virsta) chiar voteaza http://www.idea.int/vt/country_view.cfm?CountryCode=US
desigur ca o gashca nu are voie, pentru ca a purtat shapca pe parta stinga si cite alte motive, dar 50% e deja genul de situatia in care te intrebi cine e pulica ala ales cu 25% din voturi si daca nu cumva majoritatea muta ar vota in bloc cu acel partid care lipseste fiindca e asa greu sa impui un al treilea partid in SUA.. ma rog, genul de intrebari care chestioneaza si autoritatea alientezi DA in Ro.

A CERB

Quote from: Maiestatea Sa Luci Sandor on June 19, 2006, 07:37:24 AM
vorba cuiva pe aici... what's in a word? redefinim si democratia cit ai bate din palme, plus ca si Hitler a fost ales

si totusi, in opinia dvs, ce a facut rau baiatul ala, hitler?( din moment ce holocaustul e o baliverna)

lucisandor

ca incalzire:
1.a omorit niste sirbi intr-o biserica si alte citeva zeci de mii
2.a "eliberat" milioane de irakieni si afgani si in proces a omorit citeva sute de mii
3.a incercat sa elibereze niste somalezi, dar nu a reusit decit sa omoare citeva mii
4.a atacat si guvernul nedemocratic al sudanului, grenadei, panama etc. dar nu din gura, ci tot asa, cu bombe
dar razboiul impotriva terorii de-abia a inceput

stefan

Îmi aminteşti de un afiş al grupului folcloric "Noua Dreaptă" în care se chema la solidaritate cu fraţii noştri sârbi, agresaţi sărăcuţii de imperialişti. Nici o vorbă despre fraţii noştri musulmani cadorisiţi cu câte un glonţ în ceafă. Păcatele americanilor constau în susţinerea unor regimuri totalitare dar loiale, nu în atacarea lor când o iau razna complet.

lucisandor

mie mi se pare evident ca musulmanii sint discriminati. ce e drept e drept, acordul din interiorul sua si angliei nu e la fel de mare ca in germania nazista, iar musulmanii astia nu sint niste pampalai cu vocatia victimizarii. cind o fac pe victima, o fac ca sa scada rata de aprobare a razboiului in tzarile dusmane, nu sint ei nici pe departe in rahatul in care erau evreii, pentru ca au tzarile lor

A CERB

Quote from: Maiestatea Sa Luci Sandor on June 20, 2006, 04:18:40 PM
ca incalzire:
1.a omorit niste sirbi intr-o biserica si alte citeva zeci de mii

you're breaking my heart here. motivul pentru care pomenesti biserica este...? not that you give a hoot, dar suna outrageous. sarbii aia, ca si croatii, erau fanatizati de niste bolnavi psihic care credeau ca misunea lor sfanta era sa-i anihileze p[e ceilalti.

cum un deceniu de negocieri civilizate in stil onanist european a condus evident la genocid( cine uita istoria e condamnat sa o repete) si cum americanii si-au adus aminte ca overwhelming force este solutia cu tampitii, atunci alegerea sarbilor( in loc de croati) este doar o chestie de detaliu. timing-ul a fost ales gresit( spalatul rochitei fosforescente la lampa wood) dar si asta e o chestie de detaliu. alte obiectii? 

lucisandor

Quote from: A CERB on June 21, 2006, 01:33:04 AMmotivul pentru care pomenesti biserica este...?
cind ma gindesc ca si iurie darie, ca sirb terorist intr-o biserica in new york, a mers chiar mai departe si a detonat o bomba nucleara, iti dau dreptate... pashtele mamii lor de sirbi, ce daca sint in biserica, noi stim ca sint cu lupta impotriva democratiei! si am omorit si noi vreo zece din greseala! care e problema? a gresi e omeneste, sirbii sint multi, iar virginii de vest sint mai risipiti

tapirul

cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Quote from: tapirul on June 21, 2006, 03:35:41 AM
u miin marcel iures
cica nbu, ii zicea dushan marici, periculos tipul, cu tupeu sfida democratia in midtown manhattan.. daca era brooklyn mai ziceam, dar chiar asa sa ma atace la democratie

tapirul

si mie mi se rupe inima de ala de i-au taiat irachienii capu. Ce naiba a cautat la nebunii aia?
cre'că, nu ştiu...

tapirul

dusan gavrich bre, da, da' l-a jucat marcel iures. Cum ii zice parca? The Peacemaker. Cu cluni.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

stefan vin teroristii, ca in 89, fa-te ca lucrezi, pune o grenada nefunctionala intr-un hidrant
noroc ca ai plecat de la Tm ca ai vazut cum aparea catastrofa
daca ala chiar avea butelii, cred ca ii dau baietii de la servicii si femei numai sa joace rolul de pericol... cum zicea badea, cica scria pe el "PKK" si ar fi trebuit sa scrie DKK, ca in tzara aia si teroristii sint oligofreni

stefan

Ai să râzi, dar marţi eram la TM. Acum au găsit alt frate musulman la CT, un yemenit care vroia să facă ceva constructiv şi destructiv în acelaşi timp. Crezi că e acum la răcoare? Nuuu. I-au plătit bilet de avion înapoi în ţara fraţilor lui. Mai bine îi dădeau şi bani de paşaport fals să nu mai apeleze la Al Qaida. Hai la şişkebab, neamule!

Furnika

Evolutionismul nu se mai preda in scolile din Romania:
http://www.thediplomat.ro/reports_1207.php

alice

pt manolo:
imi cer scuze daca te supara cu ceva completarea mea si sper sa nu te deranjeze...prea tare...ce vreau sa-ti spun..
Quoteeu am trait atatia ani intr-o zona multietnica, dar nu am auzit niciodata sa vina turcii sau tatarii sa ceara ca cei de la primarie sau alte servicii publice sa invete turca sau tatara. de altfel, avand in vedere demografia locului, intai trebuiau sa invete rromales, daca era. dar nu, nimic din toate astea. la fel cu nemtii/sasii, cu aromanii, cu armenii si celelalte minoritati. doar ungurii fac asta.
daca ei nu au cerut sa invete limba lor materna foarte rau au facut si oricum e alegerea fiecarei minoritati.
Quotehehehe, tapire, tocmai pe asta s-au bazat si UDMR, anume ca romanii, blazati si delasatori, vor lasa de la ei, vor invata ei limbi straine si ii vor salva de la teroarea numita "a-ti invata limba statului al carui cetatean esti". de asta am ajuns "exemplu" in Europa, ca ce marinimosi suntem noi cu minoritatile
marinimosi cu minoritatile.???? hello.! ai vorbit despre UE care promoveaza drepturile minoritatilor. daca tot zici tu ca suntem marinimosi cu ungurii de ce atunci cand Transilvania era sub ocupatie maghiara romanii cereau sa invete limba romana in scoli.? asa cum romanii cereau acest drept atunci, si era un lucru corect, asa cer si ungurii acest drept.! si nu numai ungurii fac asta...si nemtii...si probabil ca or sa mai fie si altii..
Quotenu mai spun de situatia minoritarilor romani din Ucraina, care nu au acces la scoli romanesti, la carte romaneasca etc.
daca le cer le vor primi.! fii sigur...nu mai traim in evul mediu...trebuie doar sa lupte un pic pentru acest drept.!
Quoteun pacient nu trebuie sa stie limba romana daca nu e cetatean roman. in rest...
daca te-ai nascut in Romania si de la 1 an te muti in Polonia spre exemplu si te intorci la 19 ani in Romania si evident ca nu stii limba romana dar esti cetatean roman si te imbolnavesti....ce faci.?..era doar o curiozitate daca nu stii sa rasp e ok.! :!:  ;-)
Quoterevenind la ceva ce ai scris anterior. da, domne, bilingvism in casa la ei, la scoala sa invete nu 1, ci mai multe limbi straine (e notorie ignoranta americanilor in ceea ce priveste alte limbi; ce sa mai zic de alte culturi, geografie etc? dar asta e alta discutie). dar in chestii oficiale, de interactiune cu statul (inclusiv cu sistemul medical) sa foloseasca draq limba romana.
in germania minoritatea turca (in cea mai mare parte) nu stie limba oficiala a statului.!
Quoterepet, nu te lua dupa situatia din US, pentru ca aici doar maghiarii fac asta. nush daca ai avut ocazia sa lucrezi intr-un astfel de mediu, eu da si am destula experienta cat sa pot sa spun ceea ce spun.
asa e si cu nemtii nu numai cu ungurii.!
Quotedaca as fi mai radical, as propune ca o persoana sa nu primeasca cetatenia romana (nu ma bag la alte state... inca  cheesy  cheesy ) la nastere, ci eventual la 14 sau 18, cand pot dovedi ca stiu ceva despre tara asta si ca pot vorbi limba romana. stiu, tehnic si legal este aproape imposibil, dar asta nu ma impiedica sa fabulez.
vorbesti de parca ai fi Vadim...MEDICAMENTEEEEEEEEEEEEEEEEE.!
fabulezi cam mult (mult si prost), nu crezi.?
cam atat am avut de zis....momentan.. :!:

Furnika

Alice, esti de-a binelea in tara minunilor.
In primul rand nu cred ca se opune nimeni ca sa existe scoli in maghiara sau germana. Pot sa isi faca si in chineza daca doresc. Eu nu cred ca e bine sa fie obligatorie invatarea limbii romane de picimea de etnie magiara in Harghita si Covasna (de exemplu).
Dar deocamdata administratia este romaneasca pt ca asa e legea (Constitutia) deci limba in administratie e de bun simt sa fie romana. Daca un maghiar nu pricepe o citatie e treaba lui ca nu a invatat romaneste in scoala. Cred ca te minti cand spui ca Ucraina nu e evul mediu. Cum poti pretinde ca, in cazul in care romanii din ucraina ar cere sa invete romaneste in scoala ar avea parte de asta 'cu putin efort'? Poate ca Romania nu e Olanda in ceea ce priveste democratia si nivelul de civilizatie dar te rog nu compara o tara ca Ucraina cu Romania. Din punct de vedere istoric si cultural popoarele slave ( sau hai sa zicem tarile de la nord de Prut) au o anumita retinere cand vine vorba de democratie (vezi situatia din Rusia). Ma socheaza usurinta cu care treci cu vederea situatia romanilor din Ucraina.
Alta chestie: turcii din Germania nu stiu nemteste. Asta e argument? Cu astia ar trebui sa se compare un om normal? E foarte rau ca nu stiu nemteste iar asta e un contra-exemplu.
Stiu despre ce vorbesc pentru ca stau un Flandra unde administratia e in flamanda, primesc facturi in flamanda si functionarii mi se adreseaza in flamanda intai apoi in franceza cand ma scuz ca nu inteleg flamanda. M-am inscris la niste cursuri de flamanda dar din pacate nu am avut timp sa le urmez si ma simt neconfortabil ca nu pot sa vorbesc limba lor. Un francofon care locuieste in Flandra se descurca mai bine daca vorbeste limba. Alt lucru: in consiliile comunale din Flandra se vorbeste flamanda INDIFERENT daca sunt consilieri francofoni care nu inteleg flamanda. Nu e problema administratiei ci a oamenilor ca sunt lenesi si nu invata limba oficiala a regiunii.
UE nu cred ca PROMOVEAZA drepturile minoritatilor ci descurajeaza discriminarea minoritatilor.
Faci o alta greseala: nimeni nu i-a persecutat pe unguri in romania; cred ca stii sau ai auzit de crimele impotriva romanilor din transilvania in timpul ocupatiei maghiare, ai un tupeu fantastic sa pretinzi ca romanii cereau sa invete romana in scoli si sa nu ne spui ce s-a intamplat cu ei dupa ce au facut cererea respectiva.
In sfarsit, sper din tot sufletul sa fii un troll si sa nu crezi ceea ce ai spus mai sus.

alice

draga furnica, eu ma refeream strict la ce a spus manolo, nu am vorbit in general.! el a facut nishte afirmatii pe care n-am facut decat sa le comentez. inteleg ca in Ucraina e mai delicata problema...dar nu imposibila. de multe ori romanii atunci cand intampina o problema se multumesc doar prin a spune: "asta e" sau "asa a fost sa fie", asta este intr-adevar un lucru care ma deranjeaza...si cred ca nu numai pe mine..
QuoteAlta chestie: turcii din Germania nu stiu nemteste. Asta e argument? Cu astia ar trebui sa se compare un om normal? E foarte rau ca nu stiu nemteste iar asta e un contra-exemplu.
am vrut sa-i arat lu' manolo ca nu suntem singurii care trecem prin asta.! si turcii de acolo traiesc cam ca ungurii din Harghita si Covasna.
inteleg si stiu foarte bine ca te descurci mult mai usor daca vorbesti limba materna a locului in care te afli, este normal, nu am contestat nici un moment acest lucru.
QuoteFaci o alta greseala: nimeni nu i-a persecutat pe unguri in romania; cred ca stii sau ai auzit de crimele impotriva romanilor din transilvania in timpul ocupatiei maghiare, ai un tupeu fantastic sa pretinzi ca romanii cereau sa invete romana in scoli si sa nu ne spui ce s-a intamplat cu ei dupa ce au facut cererea respectiva.
stiu foarte bine ce s-a intamplat cu ei, si chiar am acest "tupeu fantastic" de care vorbesti tu deoarece NU la consecinte ma refeream ci la faptul ca oamenii ar trebui sa fie egali din acest punct de vedere si ca asa cum am fi vrut noi sa ne accepte ungurii dreptul de a invata in limba materna asa ar trebui si noi sa le acceptam lor acest drept(manolo a afirmat cum ca nu e de acord cu acest lucru si stiu ca sunt multi care sunt de aceasi parere cu el). daca ungurii i-au persecutat, cum zici tu, pe romani pentru ca si-au cerut acest drept asta nu inseamna ca trebuie sa facem si noi acelasi lucru, chiar daca la noi se rezuma la discriminare...e suficient de mult..
QuoteUE nu cred ca PROMOVEAZA drepturile minoritatilor ci descurajeaza discriminarea minoritatilor.
da...dar se pare ca multi fac abstractie de acest lucru. un exemplu bun este italia.!  ;-)
ma bucur ca incerci sa te adaptezi locurilor in care te afli in schimb pentru noi, cei de acasa, lucrurile nu sunt chiar grozave desi poate asa par
sper ca nu te-am deranjat din nou cu "tupeul meu fantastic"  :smiley2: poate ca e caracteristic varstei  ;-)

Furnika

Mda, recunosc ca mi-a cam sarit tandara; aceeasi discutie am avut-o cu un ungur (tupeist  :D ) zilele trecute.
Sunt de acord cu tine ca romanii sunt cam fatalisti si vaicareti, eu mi-as dori ca romanii din Bucovina de N sa invete in scoli romanesti, in Romania. Poate ca varsta te face mai visatoare iar eu am confundat asta cu tupeul. :p

A CERB

Furniko, esti un budos olah.

Io zic sa-i lasam pe unguri in pace. Aici mexicanii au tot tipat ca vor scoala in spaniola si au primit-o. Dupa ce au vazut ca nu se integreaza si nu se descurca, au revenit spasiti si au recunoscut ca e o idee tembela.

Am avut un prieten ungur care a preferat sa faca facultatea in bucale si nu la budapesta.( sincer, nu l-am inteles)

Alice, iti invidiez energia daca ai reusit sa citesti postul lui mano da capo al fine.

Hai Merry Karacsonyi!

Furnika

Vrolijke Kerstmis!  :tongue3:

Qvadratus

Quote from: A CERB on December 23, 2007, 12:43:41 PM
Furniko, esti un budos olah.

Şi io, şi io !!!

P.S. Probabel la pretinu' ăla problema a fost un anume gen de comoditate. (opinia mea, în caz că vorbesc de aceeaşi persoană)

vlad

Qvadratus

Am vazut si eu astazi pentru prima data "Zorba Grecul". Faza in care satenii o asasineaza pe vaduva (Irene Papas), numai pentru ca o urau din motivul ca era altfel decit ei si se comporta altfel decit ar fi vrut ei sa-i impuna sa se comporte, spune foarte multe despre spiritul unei societati retrograde. La fel, faza asociata cu moartea frantuzoiacei de la hotel, in care satenii incep sa-i ciordeasca lucrurile si ulterior pina si popii refuza sa-i faca ritul de imormintare numai fiindca era catolica, alaturi de prima faza, te face sa-ti spui ca la urma urmei subdezvoltarea era un lucru meritat din plin de unii oameni. Ajungi aproape sa te bucuri ca pina si redeschiderea minei esueaza si funicularul se darima, atit timp cit iti vine sa crezi ca oamenii locului nici nu meritau o sansa.

Suna cam depresiv, dar daca reduci la formal si transpui situatiile in Romania de azi, multe lucruri se aseamana.