News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

America de azi

Started by von Manteuffel, February 09, 2005, 04:32:21 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

von Manteuffel

Well, ca orice vajnic roman o sa deschid o discutie despre o tara unde nu am fost.
recomand "Adio, adio patria mea/ cu î din i, cu â din a" de Radu Pavel Gheo (vezi articolele din Dilema). link: www.polirom.ro/titluri
si posturile lui Acerb, evident :lol:  :lol:  :lol:
prima concluzie- America este o tara condusa de marile corporatii, din aceasta cauza pentru unii romani regulile aduc suparator de mult cu cele comuniste de la noi.
comentarii?
Meine Ehre heißt Treue!

doina

As vrea sa citesc cartea.

Este greu de raspuns. Perspectivele nu pot fi decit individuale si chiar individualiste...mai ales in America! In momentul actual, este cam greu pt. faimoasa "clasa de mijloc". Poate chiar intr-un fel ceva mai greu, percep eu, decit acum vreo 5-7 ani. Nu poate lumea, in general, sa economiseasca banii usor, nici sa-i cistige usor. Piata locurilor de munca este cam anemica in timpul de fata, in general. Este greu pt. pensionari, pt. bolnavi, pt. saraci (si sint destul de multi saraci). Nu prea au multi un nivel de "siguranta" a zilei de miine. Este un alt fel de "greu" bineinteles, in comparatie cu "greul" dintr-o tara mai saraca, in general. Cine e intreprinzator, cine are o meserie/profesie utila in momentul de fata, cine e sanatos (fizic si mintal)...e OK.

Da, intr-adevar treaba cu "corporatiile" e "bau-bau-l" din momentul de fata. Dar s-au cam zdruncinat si ele cu scandalurile gen Enron, etc. In medicina, in particular, este un domeniu cu problematica cu totul aparte (merita poate un thread aparte in sine!).

Exista si ceva de spus poate despre "cultura de masa" aparte, care, IMHO, nu a avut cum sa nu fie influentata atit de geografia locala, cit si de evolutia societatii pe planul recent istoric si evolutia tehnologiei locale. Dar este destul de complicat si imi dau seama, in timp ce scriu, ca de fapt nu ma pricep de loc.

In momentul fata, asa cum vad eu, ne izbim de o goana spre lucruri/produse cit mai ieftine, pt. a acoperi consumul (care este in continua si inevitabila crestere). Aici intra si problema miinii de munca, care este costisitoare, pe plan local, teama de "outsourcing", etc.

Exista multe lucruri/obiecte ieftine (calitate mica/medie) numai bune pt. consum pe toate drumurile (mai ales din Asia). Lucruri bune, de calitate superioara, exista si ele, dar sint uneori prohibitiv de scumpe pt. un om obisnuit. Cam la fel sta si cu mincarea, intr-un fel...hence epidemie de obezitate, diabet, etc. Si, in mod speculativ, extrapolind pe plan intelectual...calitatea educatiei generale (pt. oamenii obisnuiti)...e cam  slaba si ea, cred eu.

Eu nu doresc sa fac generalizari nejustificate. Acestea sint pareri personale, care sint poate prejudiciate de experiente proprii, etc. Sint sigura ca se pot ivi obiectii clare la oricare din parerile aduse (mai ales in ceea ce priveste parerile despre educatie, saracie, calitate/cantitate, etc.)

O sursa interesanta de statistici internationale este http://www.nationmaster.com

Statistici exista peste tot, dar, bineinteles, si ele pot fi interpretate uneori intr-un fel sau altul.

tapirul

parerea mea este ca nu marile corporatii fac america sa aduca suparator de mult cu comunismul (desi au si ele partea lor, intr-un mod mai degraba indirect). E un proces mult mai complex, care se reflecta (si origineaza in acelasi timp) in caracteristicile si "profilul psihologic" (I am very fond of anthropomorphic comparisons) ale natiunii americane. Ca sa discuti despre asta ar trebui sa discuti un pic si despre "homo americanus", un subiect pe care tot vreau sa il deschid si il tot aman din lipsa de timp. Un factor-cheie este, cred eu, individualismul tipic american. Asta e un lucru pe care nu prea il poti intelege fara a avea experienta directa. Termenul in sine poate fi confusing - nu are incarcatura peiorativa a "egoismului", e cumva diferit de egocentrism...Pentru cine a citit Dune, cred ca "homo americanus' este caracterizat prin preferinta alegerii "căii minimei rezistente" - lucru de asteptat cand esti predominant self-centered. Americanii, ca indivizi si ca societate, au ales calea care balanseaza efort minim cu beneficiu maxim (aici dau in cap mitului americanului obsedat de munca...). De aici rezulta mai multe lucruri;
- unul este extrema fragmentare a societatii americane (nu vorbesc aici de fragmentare sociala ci de fragmentare institutionala, gen "birouri separate pentru urechea stanga si urechea dreapta"). Americanii o numesc autonomie si independenta (freedom), dar este in esenta un produs al balanţării ăleia de care vorbeam: intr-un domeniu strict specializat ai sanse mult mai mari sa fii eficient (mai putina informatie de prelucrat cu mai multa competenta specializata) cu efort minim. Din pacate ultra-spoecializarea institutionala are numeroase drawbacks, unul fiind acela ca, chiar daca inauntrul celulei respective lucrurile functioneaza perfect, coordonarea tuturor celulelor astea este din ce in ce mai greoaie si mai prone erorilor (am trecut recent printr-o astfel de experienta, alergand de la un biroul la altul pentru admiterea mea la PhD, cu clara senzatie ca nu prea stie stanga ce face dreapta)
- doi este preferinta lui "homo americanus" sa NU mai gandeasca cu capul propriu pe cat se poate de mult, ci sa delege aceste functiuni altora. De aici multitudinea de reguli, legitati, etc, dar si faptul ca aici nimic, repet nimic nu se mai face fara instructiuni de folosire. Fara ca cineva sa fi scris un "user guide"; fara ca cineva sa fi laid down already cum-sa-ai-succes-in-activitatea-respectiva. Pentru orice exista o regula de functionare, o instructiune de folosire si un booklet, de la facutul pipi in padure off-trail la cum-sa-cresti-copiii-conservator-religios  :wink: Americanii dau, in general, impresia unei lipse totale de spontaneitate si inovativitate (nu ma refer neaparat la breakthrough-urile in tehnologie si cercetare, ci in viata de zi cu zi).

E comod si eficient sa traiesti asa. Daca esti american, that is. Daca vii dintr-o cultura diferita (europeana, sa zicem) devine insa overhelming si annoying. MAI ales daca vi sensibilizat deja la ce-inseamna-spalatul-de-creieri.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

nu shtu bre, se pare ca eu traiesk in la-la -land, nu prea inteleg nika din poliloghia lu' nenea tapiru, si nici nu prea am veleitati de neo, prefer VR-ul meu comod de middle class.
Smile! It confuses people!

tapirul

thank you for sharing, cerbu
cre'că, nu ştiu...

von Manteuffel

Quoteprefer VR-ul meu comod de middle class
referitor la kestia asta, sa stii ca tu nu prea esti middle class. asta una. si oricum au fost vremuri- in SUA, cand cu un salariu (average) se putea tine foarte bine (2 cars, house) o familie cu 4-5 copii- ma refer la anii '50.
acum nu prea cred ca se mai poate.
Doina, daca esti in Ro cartea se gaseste usor (cred) si e si destul de ieftina. merita.
m-am gandit sa o scanez si sa o pun aici articol cu articol.
Meine Ehre heißt Treue!

A CERB

ba sunt kiar middle klas, as fi tampit sa cred altfel.

doina

Nu sint in RO, Manteuffel. De aceea am si tentat intrebarea simetrica despre "Romania de azi"(desi nu a raspuns inca nimeni  :( )...pentru ca, sincer, eu tot la fel ca tine, presupun, doresc sa ma informez, sa invat in continuare, sa discut, dar este, practic foarte greu de razbatut printre noianul de ziaristica tabloidizata, printre perspective (si uneori prejudecati) inevitabil individuale, printre statistici interpretabile intr-un fel sau altul, etc.

Dar stiu ca si sinceritatea uneori are capcanele ei...mai ales in forumuri online! (nu ma refer la Vizuina, bineinteles!!!) De aceea tonul meu din anumite mesaje pare aparea uneori cam "prea" politicos/circumspect/rece (mi-e frica de eventuale cotonogeli virtuale...!) Desi nu strica si unele controverse, asa...mai "civilizate"! Chiar, daca ai timpul sa citesti intrebarea din "Romania de azi", as avea o completare de adaugat la "tema data": care sint "controversele" principale in RO de azi, asa cum par ele la prima vedere, bineinteles din perspectiva cuiva de acasa? Adica care sint ideile principale asupra carora exista dezbatere larga in ziua de azi (fie pe domeniul medicina, sau social, mai ales)?

Eu sint in continuare bucuroasa ca am gasit Vizuina tapirului si sper sa dureze, si in concept si tehnic si in "realitate" cit mai mult, ca merita!

doina

Am citit cartea lui Radu Pavel Gheo. Pe mine cel mai mult m-a izbit, ca un fel de deja-vu, cit de...banala mi s-a parut (mie personal) cartea. (Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu doresc sa "critic", deoarece inteleg "sentimentul", ba chiar inteleg destul de bine, cred, de unde provin perceptiile; ma refeream mai mult la "impresia generala" pe care am avut-o citind cartea.) Era ca si cum am mai auzit deja citeva din "teme" repetate de citeva ori pe undeva inainte, desi, daca ma gindesc bine, nu am citit alta literatura imigrationista din RO, si nici macar nu am cunoscut in mod personal multi Romani imigranti din ultima decada. Am incercat sa ma gindesc unde am mai auzit/citit "ideile principale" din carte. Si mi-am adus aminte de "Nickel and Dimed" (Barbara Ehenreich), de "Fast Food Nation" (Eric Schlosser), de "Affluenza: an All Consumer Epidemic" (nu mai tin minte autorul), si alte citeva carti sociologico-jurnalistice care au fost populare aici pt. un timp cam in aceeasi perioada. Nu doresc in nici un fel sa minimizez experinta unica a autorului, doar doream sa o incadrez intre alte lecturi pe care le-am avut. In acest sens, eu personal (deoarece sint, bineinteles, "pretentioasa" (!) si egoista despre orice lecturi si carti), am avut o oarecare dezamagire in aceasta lectura. Eu recunosc...eram insetata mai mult de o posibila interpretare personala, cu specific Romanesc (mai ales din partea unui scriitor contemporan din RO, deci in mod ideal imbibat de limba si cultura din RO), nu atit de descrierea unor teme sociologice deja "banalizate" aici de alti autori din US. Si inca o data, mie personal, mi s-a intarit perceptia despre US "privita din afara" ca un fel de "tara-oglinda", ca un fel de reflector de perceptii. E ca si cum autorul s-a izbit de primul "strat" reflectorizant, si a descris, fidel, primele impresii, chiar a incercat sa generalizeze...dar fara sa la filtreze prin intelegere/interpretare personala. Nu stiu cum sa explic.

Sigur, perceptiile sint chiar "accurate", venite din acest punct de vedere...de aceea probabil sint si regasite si in alta literatura sociologica din US. Este vorba despre "corporatism", despre "fast food", despre "minimum wage", despre exploatarea si neputinta celor saraci, etc. Dar nu este vorba despre experienta imigrationista, nici despre descrierea culturala si/sau incercarea/esecul de a descrie sociologia si cultura US "prin ochi de imigrant"/prin ochi de nou venit. Eu cred ca asta asteptam mai mult...si cred ca asta inca astept de la un scriitor din RO. (Mai ales ca titlul era cumva ademenitor in acest sens: "Adio, Adio...") Dar acest gen este poate mult mai dificil, si implica, cred, o mult mai mare cunoastere de sine, un anumit curaj al destainuirii, si, poate, in plus, o cunoastere mai profunda a literaturii universale si Romanesti. Cartile care mi s-au parut mie cele mai "bogate" in acest sens pe care le-am citit aici sint cele din India (iarasi, Indienii!...ce sa-i faci, in mod numeric si istoric au venit in valuri mult mai mari decit cei din RO, deci era poate inevitabil), citeva din China, si in ultima vreme, si din Iran. De aceea ma bucurasem atit de mult cind descoperisem cartea Italianului Beppe Severgnini, "Ciao America!"...era totusi o tentativa Europeeana contemporana! (Si desi nu era deloc prea self-referentiala, totusi se simtea si o interpretare personala printre rinduri.)

Eu inteleg retinerea/teama autorului in a nu dori sa alunece poate in prea mult "subiectivism", sa nu fie acuzat poate cumva de "patetism", etc. Plus ca a mentinut tonul jurnalistic, deoarece parti din carte au fost publicate in foileton in jurnalul Timpul (de unde si un anumit ton inegal intre diversele capitole).

Descrierea experientei triste a declinului in status si al sentimentului de neputinta si zadarnicie al unui imigrant care este nevoit sa lucreze pt. supravietuire in dead-end jobs fara mare oportunitate, care ii taie orice chef de "aventuri ulterioare"...este destul de "accurate". De asemenea, faptul ca in US nu exista aceeasi plasa de protectie sociala din UE pt. clasa "de mijloc" "muncitoare", ca societatea in general este relativ strimtorata in acest timp dpdv financiar, inglodata in datorii, ca mincarea de calitate este relativ scumpa, etc....astea sint lucruri deja cunoscute si deja descrise in mod larg, atit pe plan intern, cit si pe plan international

Sint totusi uimita ca nu exista deja mai multe carti despre US in RO...si aceasta carte pare singulara in topicul ei. Deci poate ca intr-adevar este o carte deschizatoare de drumuri pt. literatura Romana, asa in genul ei, indiferent de calitate sau de genul de abordare a subiectului.

In orice caz, eu doresc foarte mult succes autorului si nu imi pare rau de loc de banii dati pe carte.

Eu am scris sincer. Sint interesata de orice alte pareri.

lucisandor

http://www.ziua.net/display.php?id=9161&data=2005-04-09

QuoteIn Statele Unite, cei mai fanatici sustinatori ai Israelului nu sunt evreii americani, asa cum s-ar putea crede, ci crestinii evanghelisti. Acestia au devenit o forta redutabila, in viata sociala, dar si pe scena politica. Cati sunt? 50 de milioane? 100 de milioane? Nimeni nu stie cu exactitate. Ei l-au facut presedinte al Statelor Unite pe George W. Bush la ultimele alegeri prezidentiale, votul lor masiv rasturnand toate pronosticurile. Fundamentalisti crestini fanatici? Desigur! Evanghelistii nu-si ascund crezurile, si le expun cu agresivitate, convinsi ca Iisus Mesia va reveni in curand pe pamant. Pe pamantul biblic. De aici vine pasiunea lor neconditionata pentru statul Israel. O pasiune care pune destule probleme la Ierusalim.

Pentru evanghelisti, istoria lumii urmeaza un curs prestabilit, divin. Ei sunt convinsi ca ne aflam, acum, in ultima etapa, cea care se va incheia cu revenirea lui Mesia. Etapa marcata de Holocaust, dar si de reintoarcerea evreilor in tara lor stramoseasca, renasterea vechiului stat biblic Israel. Acum evanghelistii asteapta reintoarcerea lui Iisus. Si infrangerea Anticristului. Batalia finala dintre Bine si Rau se va purta la Armaghedon, a profetit Proorocul Daniel. Adica in apropierea localitatii Megiddo din Israelul modern. Aceasta este temelia teologica a dragostei si sustinerii fanatice a crestinilor-evanghelisti americani pentru Israel. Daca totul ne-a fost dinainte hotarat, atunci si apocalipsa nucleara face parte din programul divin. Presedintii americani Ronald Reagan si Jimmy Carter credeau in aceste viziuni evangheliste. Actualul conducator de la Casa Alba nu scapa nici un prilej pentru a declara ca este un om "renascut prin credinta" ("born again christian"). Numerosi analisti au observat cu groaza ca doctrinele evangheliste opereaza asupra politicii Administratiei George W. Bush.

Cand fundamentalismul evanghelistilor scapa de sub controlul bunului simt si al legii, soldatii schizofreni ai acestei uriase armate civile distrug clinicele unde se efectueaza avorturi sau, asa cum a facut Timothy McVeight la 19 aprilie 1995, dinamiteaza o cladire in Ocklahoma City, provocand moartea a 168 de oameni si ranire a altor 400.

Ierusalimul nu stie cum sa primeasca dragostea prea inabusitoare a crestinilor evanghelisti americani. Avantajele nu sunt de lepadat. Crestinii evanghelisti americani au donat pana acum Israelului circa 100 de milioane de dolari, zeci de autobuze de scoala - blindate - pentru transportul copiilor colonistilor evrei din teritoriile palestiniene, si au sprijinit financiar emigrarea a 200.000 de evrei americani in Israel. In cele 100.000 de biserici evangheliste de pe tot intinsul Statelor Unite, predicatorii nu uita sa le aminteasca credinciosilor americani de existenta divina a Israelului. Lobby-ul pro-israelian al crestinilor evanghelisti in Congresul si Senatul american, in mass media americane si planetara, este enorm. Sute de mii de evangelisti americani invadeaza anual Israelul, ei defileaza pe strazile Ierusalimului fluturand fericiti stegulete alb-albastre si americane. Cum, insa, in viata totul se plateste, si dragostea aceasta prea fierbinte crestino-evanghelista are pretul ei politic.

Sentimentele pro-israeliene ale crestinilor evanghelisti americani sunt sincere. Specularea lor in interese politice da de gandit. In 1989, liderul evanghelist Pat Robertson a inventat organizatia "Coalitia crestina", varful de lance politic al credinciosilor evanghelisti. "Coalitia crestina" a cerut Washingtonului, oficial: 1. Sa-i defineasca pe liderii palestinieni, in frunte cu Yasser Arafat, drept "teroristi", si sa nu intretina nici un fel de contacte cu ei. 2. Statele Unite trebuie sa permita Israelului sa duca razboiul impotriva palestinienilor asa cum crede de cuviinta. 3. Orasul Regelui David, Ierusalim, trebuie sa ramana unificat, capitala eterna a Israelului. 4. Nici un compromis in problema frontierelor israeliene. 5. Coloniile evreiesti nu vor fi evacuate de pe teritoriul Israelului biblic. 6. Niciodata nu va lua fiinta un stat palestinian.

Parte din aceste cerinte au fost incluse in politica curenta a Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Cu un asemenea program politic s-ar mandri oricare din partidele extremiste israeliene. Aceasta "Carta politica", purtand 100.000 de semnaturi, a fost trimisa premierului israelian.

Evanghelistii ii monitoreaza pe toti politicienii, chiar si pe presedintele Bush, din punct de vedere al politicii fata de Israel. Gary Bower, unul din sefii evanghelistilor din Washington, fost candidat la presedintie din partea Partidului Republican, a indraznit sa-l admonesteze o data pe presedintele Bush cand acesta a criticat lichidarea de catre armata israeliana a unui fruntas palestinian. Bower considera ca vechea impartire a lumii intre capitalism si comunism a facut loc unei alte impartiri: evrei si crestini impotriva musulmanilor.

De ce sa-i aduci pe evreii din lumea intreaga in Israel, daca aici va incepe sfarsitul lumii si majoritatea lor vor fi nimiciti? Ca sa triumfe crezul evanghelist al reinvierii lui Iisus? La aceasta intrebare, Pat Robertson, conducatorul evanghelistilor americani, nu are raspuns. Evanghelistii, spune el, cred in Iisus si iubesc Israelul. Reporterul israelian l-a intrebat de ce sustine cu atata vigoare Israelul. "Eu cred in Vechiul Testament", a raspuns Pat Robertson. El a continuat: "Vechiul Testament arata ca poporul evreu este poporul ales. Ma simt apropiat de evrei din punct de vedere spiritual. Cuvantul "crestinism" vine de la Christos, vechiul Mesia din ebraica. Noi suntem continuatorii Lui Mesia evreul, legati puternic de Israel din punct de vedere spiritual, si nu politic sau economic. 235 de milioane de telespectatori din intreaga lume urmaresc emisiunile televiziunii noastre, CBN, iar emisiunea noastra "Club 700" are 17 milioane de telespectatori americani...Forta noastra este uriasa. Am candidat pentru presedintia americana. In cinci state americane am castigat, in alte sapte state am fost pe locul doi. E adevarat, Statele Unite nu au un presedinte evanghelist, dar fara votul nostru George W. Bush nu castiga. La alegerile din 1994, pentru prima oara dupa 40 de ani, Congresul a devenit Republican, evanghelist."

Tez

E de-a dreptul trist....
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

doina

M-am simtit cam "vinovata" re. "review-ul" cam negativ pt. "Adio, adio...". de mai sus. Este o descriere jurnalistica destul de fidela si constiincioasa a culturii si societatii US din acest moment istoric. Mi-a parut doar rau ca autorul, destul de tinar de altfel, nu a reusit sa aduca o perspectiva mai larga filtrata si prin cunoastere de sine. Atita tot.

(Cred ca m-a enervat putin si calitatea relativ slaba a prefetei scrisa de Liviu Antonesei, asa cum am perceput-o eu.)

Eu sint un "junkie" al BookTV in week-end pe C-Span2 si al "New York Times Book Review". Mai citesc si "Times Literary Supplement" din cind in cind, desi destul de rar. Mai merg uneori si la site-ul revistei "Lire" din Franta.
--------------------------

Dar, in afara de carti, iar sub topicul "America de Azi", am si eu o intrebare. Voi de unde va luati stirile internationale (inclusiv cele despre US, dar nu numai)? Mai ales daca este vorba de net. (Eu la TV am cam renuntat de mult!).

Una din pet-peeves ale mele aici in US a fost efectiv ce greu/laborios a fost, de-a lungul timpului, sa obtin stiri internationale de calitate in mod cit mai eficient. (Nici nu vreau sa ma gindesc la primii ani cind eram efectiv parca pe o "insula pustie", complet izolata, mai ales inainte de dezvoltarea jurnalisticii pe Internet, si pe timpul initial al rezidentiatului cind oricum nu aveam timp de citit/cautat ziare, etc.) Mai citesc si eu NY Times si Washington Post, din cind in cind, dar tot nu prea am timp, plus ca au atit de multa "opinie" fata de "news"...Cred ca site-ul BBC este mult mai bun. Dar mereu sint in cautare! Deci daca aveti idei...ziceti! Sint si in cautare de bloguri reputabile si nu prea "propagandistice".

elfstone

News feed-urile RSS de la  Reuters si Wired imi plac cel mai mult. Evident, si BBC ofera asa ceva. In afara de asta, mai sunt mii de feed-uri raspandite pe net, din surse mai mult sau mai putin 'oficiale'. E un pic mai greu de ales RSS reader-ul (numit si aggregator) favorit, dar apoi totul merge struna. Foarte multe site-uri ofera acest serviciu.
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

lucisandor

Ma bazez mai mult pe TV, in primul rind pe BBC si pe Euronews. E greu sa prinzi asa ceva acolo? cred ca sint mai scumpe decit hbo...
Stiri de pe net... Nu sint in "timp real". Daca ai rss agreggator trebuie sa stai  cu ochii pe tray (si tot nu o sa vezi asediul scolii din Beslan sau, de ce nu, 11.09.2002 in modul in care l-am vazut pe CNN). Poti sa nu stai cu ochii pe tray si atunci vezi stiri vechi, ceea ce poti, la fel de bine, sa faci si la tv.
Cit timp fac lucruri mai relaxate stau cu tunerul pe BBC, doar cu sonorul in casti, si pot sa fac abstractie de ce se vorbeste daca nu ma intereseaa. Noaptea adorm cu castile, ascultind TV.

Problema TV-ului este ca lasa prea putin loc de discutie si interpretare. Aici presa scrisa e mai buna, cu tot cu partea ei online, dar trebuie sa iti rezervi timp (fiindca indif cit de ocupat ai fi, de Beslan ajungi sa auzi, dar de opinia lui O'Reilly despre Beslan nu e prea sigur ca o sa iti faci timp).

tapirul

mda. Sau, doina, poti alege sa nu fii, pur si simplu, la curent cu ce se intampla in lume. Stirile cu adevarat importante le vei auzi oricum, mai devreme sau mai tarziu. Alea care nu sunt importante, well, why bother?
Io am aflat, de exemplu, de scandalul Enron abia anul asta. Crezi ca am glicemia altfel ca nu am stiut in timp util?..Nope.
So, in ceea ce ma priveste, TV-ul este pentru SciFi, Cartoon Network, Comedy Central and Spike TV, radioul pentru "rock'n'roll classic on one o six point three KLOO FM" iar internetul pentru forums, contu' din banca si articole (jurnals in my field, that is, nu ultimul articol al lui Cristian Tidor Popescu for whom I couldn't care less. BTW, is he still alive?).
Sunt ignorant dar fericit. Pe cuvant.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

OT: CTP si Dinescu au numit viitorul lor ziar "Prezentul". Deocamdata CTP apare rar la TV (s-a cam fript cu ultimele lectii de le Hrebe?)

laurad

Cre'ca esti dezinformat, au renuntat, o stapaneste turturica pe d-sa(denumirea).
Astilalti doi se mai gandesc.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

elfstone

Bine... nu vreau sa fiu naspa, da` ce treaba are asta cu America de azi?!

PS: se pare ca ziarul se va numi "Gândul" zice Adrian Ursu; Dinescu e de acord si nu sunt probleme la OSIM; CTP nu e chiar multumit :(

lucisandor

Cum e cu televiziunea europeana acolo?

tapirul

QuoteBine... nu vreau sa fiu naspa, da` ce treaba are asta cu America de azi?!
pai are, ca pana si in america tot nu scapi de CPT decat cu greu (cum am facut io) :P
cre'că, nu ştiu...

doina

re.
QuoteCum e cu televiziunea europeana acolo?

Eu sper ca ai intrebat serios!  :lol:

Pe cablu, depinzind unde locuiesti, poti avea in unele zone access la Deutsche Welle, BBC-UK, TV5 (Franta), Rusia. In cele mai multe situatii exista un canal international specific singur unde poti primi stiri din China, Rusia, Germania, Franta, Rusia, Italia (plus Canada si China) la anumite ore. De obicei zonele la care ma refer sint zone de coasta (Est sau Vest), in jurul marilor orase metropolitane. Daca vrei access la canalul international trebuie sa platesti mai mult decit merita ca sa ai acess la acest canal intr-unul din "packages" care sint oferite si care de obicei contin si alte 70 de canale junk. In unele de packages cu canale de sport uneori poti avea access la soccer si alte sporturi din Europa. Daca vrei si sport si stiri costa si mai mult, ca trebuie sa iei packages mamut cu 200 de canale care nu iti folosesc ca sa prinzi cele 2-3 canale care sint de interes.

Pe satelit, tot asa poti plati in plus si poti avea access la unele canale, si exista si posibilitatea de a alege uneori un canal in plus de un package intr-un fel de optiune "a la carte" (costa iar in plus), dar de obicei selectia este cam aceeasi Deutsche Welle, TV5, etc. Pe unele packages de satelit, exista canal de fotbal (soccer TV), unde poti avea access la meciurile din zona europeana.

In general, costul este MULT mai mare decit beneficiul (indiferent de venituri). Cred ca e mai bine sa cheltui $$ intr-o conectie buna cu hi-bandwidth/broadband de Internet, daca este accesibila in zona respectiva, decit in TV. Pt. fanii de sport, insa, cred ca optiunile sint ceva mai largi in TV decit pt. news sau entertainment.

In general, cred ca este mai usor in momentul de fata sa ai access pe Net la anumite programe din Europa, daca ai conectie buna (broadband), decit pe TV direct. Sint din ce in ce mai multe broadcasturi pe Net daca ai timp sa le cauti si sa le privesti.

Tapirul are dreptate re. a renunta la TV, ca nervii/plictiseala>>>interes/beneficiu (din orice punct de vedere ai privi).

lucisandor

QuoteThe UN recently had a vote about “the right of everyone to the enjoyment of the highest attainable standard of physical and mental health,” and the measure passed, 52-1. Guess who voted against it? China? Egypt? Saudi Arabia? No, no, no. All of those countries supported it.

The answer: The United States of America. Home of the free. How disgustingly low can we be.
http://www.grahamazon.com/2005/04/even-china-supports-health-care-as-a-human-right/

A CERB

luci, cred ca inainte sa pass judgement you have to read the fine print. bineinteles ca china a votat pentru, doar si romania votase helsinki. e usor sa spui da when you don't give a rat's ass. cand vrei sa-ti tii promisiunea, trebuie sa vezi ce implica asta. that's the way i see it.

ce faci tu akolo e knee-jerk reaction. suna frumos, pupulist si idealist, in realitate e naiv.

si inka o intrebare, asha, la risk.  ce treaba are UN cu standardele de physical si mental health? pana nu ajung ei la niste standarde de decenta si bun simt( vezi odrasla lu' onan secretaru' general a lu' peshte, precum si scandalurile cu sex for favors) mi se pare ca au un tupeu fenomenal sa incerce sa impuna orice standarde oricui.

lucisandor

eu vad un tupeu deosebit in pretentiile neocon-ilor de a se distanta de UN, FMI, WTO etc etc. de parca nu sint toate in America si nu au reprezentat vreme de o jumatate de secol numai interesle americane.
nu stiu cum as putea sa iti deschid ochii, dar daca tu crezi ca "baiatul secretarului" este problema si nu magariile "internationale" patronate de SUA acolo... incepind cu gasca pacificatoare din Coreea si terminind cu refuzul de a condamna apartheidul in Palestina si incalcarile flagrante ale Conventiei de la Geneva de catre SUA care trec neobservate...
nu stiu ce vreti sa spuneti voi, neoconii, cu fazele astea de rahat... este cumva UN in slujba nazistilor, a sovieticilor, a ghanezilor? ce interese obscure vedea prostovanul ala care a fost numit recent ambasador? lupta marmotelor pentrru alune? mie mi-ar fi rusine sa deschid gura numai la cita datorie are SUA fata de UN.
unii vorbesc de dreptul la asistenta medicala al celor 6 miliarde de oameni si tu imi vorbeste despre nu stiu ce secretara care si-a tras-o ca sa devina supersecretara... ce e, s-a stirnit vreun razboi daca a fost "favors for sex"? daca ai fi in fata mea, ti-as bate obrazul!
cum e asta, "au tupeul sa impuna standarde"? ti-au impus standarde sexuale, cum ar fi umeri-craci sau zoofilia? le reprosezi coruptia? ti-au impus ei ceva, fii corupt sau nu fi corupt? de altfel, ambasadorul SUA s-a justificat pentru votul negativ prin faptul ca trebuia sa protejeze companiile de pastile, care erau rugate oarecum (ca doar nu le facea ONU rechizitie) sa lase preturile mai jos...
de altfel, nu stiu daca in intreaga istorie a ONU a imus vreodata ONU (adica restul natiunilor) vreun standard americanilor... nu stiu de unde vorbesti de "impunere de standarde", ca nici pe asta nu ti l-au impus. astea sint mai mult rugaminti, dar pe care tu, vajnic rezident american, le refuzi.. "mie, dreptul la sanatate? niciodata!"

stiu ca in general comunistii au mincat cacat cind au semnat, dar asta nu inseamna ca de-acum nu mai e nimic valabil pe lumea asta. tarile "democratice" ar trebui sa actioneze corect, nu motivind "mie nu imi place de secretarul general" au "daca au semnat chinezii, eu nu mai semnez, fiindca ei semneaza si incalca, iar eu sint mai destept, incalc fara sa semnez!"

stiu ca americanului de rind i se pare nedrept ca ONU sa nu para si mai bleaga, sa fie ca un fel de primarie, sa poti il arestezi pe secretarul general ca pe un Noriega... dar ar trebui ca unii sa isi mai vada lungul nasului. oricit de ciudat ar parea, institutiile suprastatale chiar asta sint, institutii suprastatale, adica mai puternice decit bush sau lebowski cel jegos.

uite, mata, ca medic, nu cumva mai ai si guidance de pe la OMS? nu stiu, nu sint asa avansat in stiinta medicala, dar sper ca totusi health department nu se sterge la fund cu directivele OMS si isi face unele mai bune..
si ghici unde e subordonat acest OMS???? la ONU... ca sa vezi ca ONU are treaba cu sanatatea mai mult decit un texan alcoolist si un mustacios care taie etajele ONU... Dincolo de mustata lui, el nu a facut nici un bine omenirii, pe cind OMS, de bine, de rau a mai eradicat vreo doua boli, ca nu puteau sa traiasca americanii doar in sicriu de sticla, precum michael jackson... stii, mai venea un imigrant ca mine, stranuta spre copii americani cu pielea ca laptele si cu dinti strimbi si o puneati de varioala la loc... si puteam sa stranut catre mormonii astia de kko, duceau ei boala peste ocean

si acum, ca sa nu te induc in eroare, discutia nu a avut loc la OMS, ci la alta subordonata a ONU, la inaltul comisariat pentru drepturile omunlui.... stii, de-aia vad eu ca Romania se indreapta catre America, ca bilbiitul ala de Bush a zis de 16 ori liberty si nu stie decit sa faca liberty dintr-aia cum e pe strazile bagdadului... asa si aici, am vrut libertate, avem atita libertate de mor pensionarii de foame si tu te-ai saturat de atita libertate si ai plecat....

Reteta romanoamericana a libertatii este foamea, nu dreptul la sanatate sau alte bullshituri dintr-astea. Nu ai dreptul sa dormi, sa maninci, singurul drept care iti ramine e sa vorbesti... dar si asta poate fi folosit impotriva ta.

stefan

Gata, m-am prins! Era vrajeala plecarea in state. Luci se duce in Cuba sau in Coreea de Nord, adevarate paradise socialiste (BTW, stiati ca in Cuba asistenta medicala este gratuita pt. toti cetatenii? Viva la revolucion! Asta siempre, comandante Che Guevarra! Poate faci o pauza de la executiile sumare si faci un dush!).
Hai, Luci, scandeaza cu mine: "ianchii gou hom!". Mama lor de imperialisti salbatici...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

doina

luci, de ce esti atit de "furios"? si pe cine? pe politica externa US? cea a RO? pe UN? pe relatia dintre US si UN?

Relatia intre US si UN a fost mereu relativ "proasta", in mod instoric, nu este un fenomen recent si/sau legat du Administratia curenta sau de situatia curenta. Situatia curenta doar a accentuat anumite pareri/atitudini pre-existente. La nivelul omului de rind, chiar cei mai "liberali" din US mereu privesc cu oarecare "suspiciune" pe UN si "deploreaza" coruptia si ineficienta mecanismelor UN.

Iar...re. OMS...LOL! Chiar ca nimanui in US nu ii "pasa" de OMS! In mod real, eu nu zic ca e bine sau rau, dar asa este...pe pamint, in viata reala. Chiar si "public health"...este un fel de concept-Cinderella in US. Sigur ca exista dept. of public health...dar legatura lui practica/reala cu practica adevarata medicala de zi cu zi este destul de firava...din pacate...aici. Sigur ca exista anumite standarde de sanatate publica si igiena care trebuie mentinute, anumite boli infectioase care trebuie raportate, etc....ca in orice tara cit de cit "civilizata"...dar una e "medicina"/"sistemul medical" in US si alta e "dept. de public health". JACHO, de exemplu, este mult mai "puternica" in mod politic si administrativ decit "dept. of public health" pe plan local, de exemplu. (JACHO=joint commission on accreditation of health-care organizations).

Eu nu zic ca e bine sau ca e rau. Zic cum este, fara mare "culoare" politica dreapta/stinga. Sigur, daca cineva vrea sa suporte in mod politic/public dept. of public health sau legaturile US mai bune cu OMS, cu UN, cu alte organizatii internationale, etc...este liber sa o faca, dupa cum il tin puterile si interesele si banii! Politica externa a US a fost mereu un "animal ciudat" greu de "explicat"/inteles prin prisma altor tari. Eu nu ma pricep, dar impresia mea este ca a fost mereu o politica relativ punctuala, nu de lunga durata, foarte de interes/pragmatica si reactiva la anumite evenimente; altfel, pe termen mediu-lung...lui US nu prea ii pasa de ce "zice" sau "crede" lumea. Asta este. N-ai ce sa-i faci. (Adica politica externa e..."sublima dar lipseste cu desavirsire"!). Exista tot felul de teorii conspirationiste, dar nu au mare legatura cu realitatea. Sint doar tot "explicatii" mai mult sau mai putin artificiale, ca asa este creierul omului, vrea sa recunoasca "pattern-uri", si daca "pattern-ul" lipseste cu desavirsire, il inventeaza el! Nu zic ca nu exista grupuri de interes politice...dar se schimba, de la o generatie la alta, uneori chiar de la o alegere la alta. E mare fluctuatie de cine are/tine "putere" mai mare sau mai putina intr-un moment sau altul, toti cei mai "puternici" se lupta intre ei pt. putere si influenta, etc. Dar nu este "un grup anume", sau "o industrie" anume, sau chiar nici macar o "teorie" anume (gen "neocon").

Daca cineva are tendinte conspirationiste, poate sa gaseasca argumente si sa demonstreze ori pe un grup, ori pe o teorie la fel de bine ca si pe alt grup sau pe alta teorie. Pt. medici, grupurile "bau-bau" sint "attorneys", "managed care insurance", si "pharma industry". Pt. parinti, grupul "bau-bau" este "teachers union". Pt. democrati sint republicanii, si invers! Pt. protectionisti, este conspiratia "outsourcing", si "corporatiile globaliste". Pt. ecologisti sint "corporatiile", etc., etc.

Jurnalistii/ziaristii adora conspiratiile si scandalurile. La fel si politicienii, in general...desi ei vor sa foloseasca aceste anxietati in scop pur politic pt. ciolanul propriu. Este un oarecare joc pervers in aceasta, mai mult sau mai putin sofisticat. Dar asta e situatia. Bineinteles, in situatii de timpuri economice grele, si tendinta catre acutizarea propagandei si a extremismului creste si el. Cam asta e situatia in momentul actual. Nivelul general de extremism este perceput ca fiind cam crescut, chiar printre colegii de aici. Omului de rind ii este frica de extremism, si va pedepsi politicienii care depasesc un anumit prag, la viitoarele alegeri. Cel putin asa sper eu. Naiba mai stie cum vor aluneca lucrurile in viitorii 5-10 ani. Nu se stie niciodata.

lucisandor

Ma enerveaza neoconi care nu inteleg ca de fapt USA modeleaza UN. Am si explicat: UN se afla in US, UN nu ia nici o decizie fara acordul (deci fara sa fie in intereseul) US, UN nu urecheaza niciodata pe US. Atunci de unde "distantarea" asta? Ai zice ca parlamentul american e vreun fel de conclav de cardinali pocaiti, nu e alcatuita din avortatoare profesionale pro-life, clienti ai curvelor care merg saptaminal la biserica etc. Toata coruptia se stringe in NY si nimic-nimic nu ramine in restul USA??
Ma mai enerveaza si sandiliul asta de Cerb, care a si uitat de unde a plecat. Judec eu ca nu a plecat sa citeasca Biblioteca Nationala a USA ca e mai mare ca asta de aici, a plecat tot din motive materiale, iar acum, brusc, nu mai crede la sarac, desi nici acum si acolo nu a ajuns inca vreun Bill Gates. Si vine lumea si zice: "da, ma si lu' Cerbu si lu' Tapiru si lu' Sandor neshte asigurare medicala", si el zice, "las' ca eu am ceva bani, Tapiru e sanatos, iar pe Sandor il f..."

A CERB

Quote from: lucisandorSi vine lumea si zice: "da, ma si lu' Cerbu si lu' Tapiru si lu' Sandor neshte asigurare medicala", si el zice, "las' ca eu am ceva bani, Tapiru e sanatos, iar pe Sandor il f..."

la modul cel mai serios, luci, ori iti revizuiesti atitudinea, ori stai akasa, in romanika, unde sanatatea e garantata si universala. ai cuvantul meu ca VEI FI FOARTE NEFERICIT AICI, cata vreme nu-ti skoti ideile astea komuniste din kap.

"de la fiecare dupa posibilitati-fiecaruia dupa nevoi" este una din cele mai imbecile chestii pe carte le-am auzit in viata mea.given the opportunity, most people will choose not to work. i got a secret to tell you: OAMENII NU SUNT EGALI.  punct. think about it! este o mare diferenta intre "equality" si " equal opportunity"

inca o data, gandeste-te foarte bine, inainte sa primesti social security number, cont la banca, credit, mortgage si toate chestiile alea pe care le urasc liberalii si care( dincolo de konspiratie) inseamna responsabilitate personala. o data intrat in sistem, iti va fi foarte greu sa te desprinzi.

dupa tine o putem lenevi cu totii si sta cu burta la soare, asteptand ajutorul social si universal health care si pacea mondiala. dar atunci cine sa mai plateasca taxe? stiu! republicanii burtosi.  

ai prea multa ura in tine, si e indreptata aiurea!

btw, problema mea e ca nu pot uita de unde am plecat, nu ca vreau sa uit.

lucisandor

Da' intorcindu-ne la UN, realizezi ca este o agentie a statului american? Iti dai seama ca la fel de bine se putea forma o uniune a natiunilor unde majoritari sa fie comunistii sau musulmanii, ca si societatile lor sint la fel de reale, la fel de raspindite pe planeta si in ziua de azi, sustinute de numere aproximativ egale de oameni comparind cu democratizatorii.
Daca dreptul de veto se decidea in timpul crizei petrolului din '70?

Chiar nu pricep ce pare nasol in UN pentru americani...Singurul lucru care mai lipseste este ca Bush sa numeasca tot consiliul de securitate.

... si nu zic ca e obigatoriu pina la urma ca statul sa iti dea aia si ailalta.. inteleg ca puterile statului sint limitate. Dar atunci, cum pui o ordine in valori, cum stabilesti ce lucruri da statul si ce nu da? de ce e mai buna libertatea de a vorbi decit protectia impotriva celor ce te vorbesc? (si nu ma refer la "birfa", ci la firma X care iti vinde adresa firmei Y...) o dam in relativizare, cum ar zice Ratzinger, sau in disolutie, cum ar zice CTP.

si stai tu linistit ca planeta nu e dusa in spate de republicani burtosi, ci de indieni si de chinezi si probabil de japonezi... ai vrea tu sa fie USA asa importante precum par in filme. daca ar fi americani cei mai platitori de taxe si cei mai muncitori, nu plecai acolo.

tapirul

pai asta cerbu nu arata decat cat de inapoiati sunt americanii, conceptual. Nu zice nimeni sa stau cu burta in sus si sa fiu platit pe degeaba (nu ca nu mi-ar place, si hai sa fim seriosi, nici TU nu ai refuza asta); tu o tot dai pe panta ta extrema ca liberalii vor pomana (de parca republicanii tai nu ar vrea, de parca nu ar fi toti oameni, calici si oportunisti). Ideea este ca in secolul dooşunu ar trebui sa fie NISTE CHESTII care sa fie in afara cercului ai-bani-ai-servicii. Doua sunt chestiile astea: sanatatea si educatia. In rest, pace tie, daca vrei iaht munceste cat pentru un iaht, daca te multumesti cu o barca, your choice.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: lucisandorDa' intorcindu-ne la UN, realizezi ca este o agentie a statului american?

atunci inseamna ca intelegi frustrarea lui bush cand,pe bani americani, tarile africane discuta tampenii gen reparatii pentru sclavie, declara israel stat rasist, stramba din nas la razboiul din irak, pun libia( parca) in consiliul de securitate, etc, etc, etc. a naibii agentura! skimba putin manualul kgb, e oleaca outdated.

QuoteChiar nu pricep ce pare nasol in UN pentru americani...Singurul lucru care mai lipseste este ca Bush sa numeasca tot consiliul de securitate.

vezi mai sus.

Quote... si nu zic ca e obigatoriu pina la urma ca statul sa iti dea aia si ailalta.. inteleg ca puterile statului sint limitate. Dar atunci, cum pui o ordine in valori, cum stabilesti ce lucruri da statul si ce nu da? de ce e mai buna libertatea de a vorbi decit protectia impotriva celor ce te vorbesc? (si nu ma refer la "birfa", ci la firma X care iti vinde adresa firmei Y...) o dam in relativizare, cum ar zice Ratzinger, sau in disolutie, cum ar zice CTP.

bre, liberatea de a vorbi presupune responsabilitatea pentru ce spui. pumnul in gura numai pentru ca e posibil sa-i jignesti pe unii este o magarie.

statul da chestii de bun simt si de folos comun, cum ar fi: aparare nationala, drumuri publice, etc,  ne apara de abuzuri( grupuri de interese, monopoluri, etc). statul nu-ti poate da motivatia de a munci si pomana in acelasi timp. se kam exclud.

Quotesi stai tu linistit ca planeta nu e dusa in spate de republicani burtosi, ci de indieni si de chinezi si probabil de japonezi... ai vrea tu sa fie USA asa importante precum par in filme. daca ar fi americani cei mai platitori de taxe si cei mai muncitori, nu plecai acolo
.

vezi, planeta nu e responsabilitatea nimanui si e, in acelasi timp, a tuturor. deocamdata, singura metoda prin care se poate asigura treaba asta e ca fiecare sa-si faca curat la el acasa. nu-i poti cere romaniei standardul euro nouamiipaishpe si sa lasi kina sa-si faca de cap.

din cauza asta UN este un esec total, pentru ca ideile maretze care ii stau la baza nu se pot separa de politic si economic, si aici e buba. la kapitolul politik totul pute la UN.

koruptia care pe tine te face sa zambesti superior( ka doar si bilutza a salvat lumea in timp ce i-o sugea monika pe sub masa) este un fenomen foarte ingrijorator.
daca vrea onan s-o vanda pe ma-sa la targul de camile din ouagadougou pe un intrerupator strikat( cum am auzit de la prieteni care au fost prin angola) e treaba lui, dar la New York, PE BANI AMERICANI, te porti ca oamenii civilizati sau se duce drakului toata shandramaua. that's the way i see it.

tapirul

si sa nu ma iei cu medicaid si alte balarii. America e o tara paradoxala in care cei foarte saraci si cei foarte bogati isi permit mai multe decat aia din middle. Aia de sunt deasupra un pic de eligibility nu ii vezi venind cu medicaid la tine pentru ca nu se califica.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

tapiru, o sa ma faci sa plang.

esti exact ca nenea ala( liberal) care se plangea pe fox ca oamenii din lowest income bracket nu beneficiaza de tax breaks. stupefiat, hannity i-a spus ca oamenii aia nu platesc taxe si ca e oxymoronic sa vrei sa beneficieze din tax break. crezi ca asta la oprit pe nenea ala? nici vorba, perora mai departe despre inegalitatile din sistem. sean i-a taiat-o scurt si l-a intrebat " deci tu vrei welfare?" si iar floricele pe campii si komunisme, si industriasi burtosi, the whole nine yards. e greu sa scoti un liberal din talking points, cea mai buna metoda( acording to ann coulter) este sa-i faci sa spumege de furie, asa ii faci sa se opreasca din spus tampenii.

si pentru ca suntem la capitolul universal healthcare, o sa fii socat sa afli, luci, ca exista asa ceva in america. eu nu am vazut om fara asigurare care sa nu ia medicaid daca are cheltuieli catastrofale, sau caruia sa-i fie refuzat tratamentul( se numeste EMTALA)

eu platesc 500 dolari pe luna pentru o asigurare pe care nu o folosesc, pentru ca sunt sanatos. de ce 500? pe de-o parte din cauza conspiratiei firmei de asigurari care, daca esti un employer mic ,te  suge de tot sangele pentru ca nu ai putere de negociere( bush vrea sa rezolve treaba asta, permitand employerilor mici sa negocieze rate mai mici grupandu-se). pe de alta parte, rata mea mare se explica prin cost shifting. spitalele si doctorii sunt platiti de tot rahatul de catre guvernul federal sau local( medicare si medicaid) si atunci incarca mai mult asigurarile private, care taie cat pot din bill, dupa care cresc premiums. iti vine sa crezi sau nu, o parte din banii mei de asigurare se duce pe welfare-ul matale. cealalta parte vine tot de la mine, din taxe.

dar nu e suficient, eu muncesc 12 ore pe zi dar trebuie sa-mi iau bicicleta si sa stau la garsoniera ca sa te multumesc pe tine. si atunci intreb si eu, ka prostu. de ce pizda ma-sii mai muncesc si nu iau si eu welfare? asa-i ca n-ai raspuns?

doina

re.
Quotesanatatea si educatia

Intr-adevar aici trebuie spus clar ca sistemul serviciilor de sanatate si sistemul educatiei publice are "hibe" foarte mari in US. Dar, parerea mea este ca nu este o chestie Republicana vs. Democrata. Este o chestie pur US. Nu are legatura cu ce partid e la putere. Nici Democratii, nici Republicanii nu au pus pe masa "solutii" eficiente, desi se tot agita steaguri de alarma din 4 in 4 ani, re. si educatie si sanatate. Discursul politic national a ramas tot pe schemele vechi: Republicanii acuza pe democrati ca vor "socialism", si democratii pe republicani ca "nu au suflet". E deja super-veche amaraciunea interna! Ma refer bineinteles la problemele SOCIALE ale US. Ca putem sa o luam de la acum 30 de ani si la acum 50 de ani...ce fel de baze/legi s-au pus pe atunci la "sanatate" si respectiv la "educatie"...si a cui "a fost vina" si ce a insemnat "welfare state", etc....ma rog...se poate si asa...dar ce sens are? Asa a evoluat situatia, pe teren. Nimeni nu mai asteapta in mod serios solutii specifice "politice" la aceste probleme sociale. Nu e nici chestie de capitalism vs. socialism. Sint probleme demografice si sociale, specifice acestei tari, la acest sfirsit/inceput de secol. Sint si nuante culturale si istorice specifice re. evolutia sistemelor de educatie si sanatate. E mare "waste", mare birocratie, si in educatie, si in sanatate. Unii dau vina pe "teachers unions", altii pe altele...dar problema mare e ca de ani si ani de zile, indiferent de ce partid e la putere si ce "reforme" sau "idei" se mai pun pe tava...copiii in US tot devin din ce in ce mai "necompetitivi" pe plan international, iar statisticile de sanatate au fost mereu mai slabe decit in alte tari dezvoltate. Iar in ultima vreme, intr-adevar, clasa de mijloc este din ce in ce mai strimtorata. Nimeni nu stie cum vor evolua lucrurile in viitoarele 2 decenii, dar sint si aici anxietati puternice pe plan intern, atit re. educatie cit si re. sanatate. La ultimele alegeri, toata lumea era speriata de securitate mai mult decit de orice alte probleme, dar, probabil ca in 2008, va reveni iar in mare forta tematica educatie/sanatate, din nou. Mie mi-e cam mila de copiii si de batrinii din US...vorbesc de marea majoritate silentioasa...dar fiecare supravietuieste si el cum poate.

Tapir spunea ca, in mod "conceptual" US este cumva "in urma"...sigur ca este...este o tara foarte tinara...majoritatea institutiilor publice au fost "puse" din mers, si inca evolueaza. Exista un grad de artificialitate birocratica fara "radacini" mai ales in domeniile sociale...nu stiu exact cum sa descriu bine...este doar o perceptie cam "metaforica" subiectiva personala.

tapirul

foarte bine spus doina.. cerbu o suceste pe politica pentru ca politica, scumpa doamna, e facuta numai din vorbe, si nu din fapte, si poti latra (liberal sau conservator) cat vrei.
Cerbu, tu vad ca tot nu intelegi (sau te faci ca nu intelegi): optinea mea liberala NU este o optiune POLITICA. Habar nu am ce fac politicienii liberali/democrati in America (sau, mai precis, ma doare in kur de ei), asa ca daca ma tot iei cu politica si liberalii si ann coulter si alte cretineli, iti irosesti tastele de pomana. Doina are dreptate, problemele in sanatate si educatie in america EXISTA (mai mari ca in Africa comparativ cu nivelul general de trai si dezvoltare economica). Ce spun EU este ca America ar trebui sa isi rezolve intao problemele ACASA si dupa aia sa dea lectii altora. Ca NU au ce lectii sa dea nimanui. Ma doare in cur ca o sa ma faci iarasi liberal cerbu, dar tu mereu te faci ca uiti ca banii din taxe(le SI ALE MELE) cheltuiti aiurea (si fara ca eu sa ii pot controla) nu se duc pe welfare, ci se duc ca sa sustina un sistem militar supradimensionat si inutil. 'ceai ca se duc pe aparare nationala (vai, aici o sa plang eu, cum fac de fiecare data cand vad reclamele la US Navy si G.I. Jane), ce aparare nationala bre, impotriva cui?? Cand a fost America ultima data invadata? Sa nu imi spui de regimentul ala japonez de a debarcat in Aleutine in WWII.

Exact doina, america e tanara si de aia e in urma. Cum am mai spus de atatea ori, america e ca u  pusti de sapte ani ce stie patruspe mii de jocuri si tehnologii si laptopuri si sofistichenii, dar tot un copil imatur ramane.
Si iarasi de aocrd, problema americii nu sta in politici. Problema americii e america insasi. Mai are de maturizat, that is.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Problema cu "pe bani americani" este subila. Pe hirtie SUA sint cel mai mare contributor, dar in practica sint cel mai mare datornic. Asadar, bani teoretici, precum asigurarile medicale chineze... incearca tu sa faci pace in Kosovo cu arma teoretica si bezina teoretica.

A CERB

luci, oamenii aia de la UN nu primesc salariu teoretic.

tapir, hold your horses, vad ca nu mai pot spune pe nicaieri cuvantul liberal fara sa te superi.  jumate din mesajul ala ii era adresat lui luci, si partea cu liberalul se referea la el( pentru ca el e ala care ma bate la kap ku universal health care). tie numai ti-am zis de nenea ala de la tv.

in rest, agree cu doina, cu rezerva ca unul din motivele pentru care educatia se duce de rapa este faptul ca asteptam o gramada de chestii de la scoala( cu profesori prost platiti si incompeteti-liberali, ce vrei :lol: ) si uitam ca educatia incepe acasa, cu facutul de portie la play-station si prin exemplul individual. evident insa ca tot " statul" e de vina, mama lui de stat, ca nu vrea sa ne stearga si la fund.

A CERB

a, tapiru', observ cu amuzament cum o tii pe a ta cu socialul separat de politic. asta e posibil la nivel individual, cand vrem sa vorbim discutii. si eu sunt la suflet ecologist si as vrea sa existe fuziune nucleara kontrolata. in acelasi timp, sunt de acord sa foreze in ANWR pentru ca, politik vorbind, nu poti depinde energetik de un tembel in venezuela sau neste barbosi de-abia koborati de pe kamile in arabia. oricat ai vrea, socialul si politicul merg mana in mana, si cand vorbesti de politici in general, nu prea vad cum poti lasa de-o parte faptul ca exista politici liberale si politici conservatoare care converg cand interesul national o cere. din punctul asta de vedere, sunt konvins ca nici biliutza-muitza nu ar fi semnat tzidula aia de care vorbeste luci.

doina

Re. politici "liberale" si politici "conservatoare": cam aici e conflictul actual, re. definitii; eu nu ma pricep de loc la politica, sau la istoria politicii in US, insa totusi observ ca exista niste re-definiri din cind in cind, re. ce inseamna conservator/traditionalism vs. ce inseamna liberal/progresivism; nu e tot una, si nu e mereu la fel (dpdv istoric)raportat la partidele actuale Dem/Rep.; re. politica externa, in trecut Republicanii erau f. protectionisti cu discurs public electoral gen "sa rezolvam problemele interne mai inainte de a ne apuca de chestii internationale"; tot in trecut Republicanii erau pt. mai putina dependenta de guv. federal si pt. autonomie locala/stat>federal. Reagan a cam inversat putin ecuatia pe externe dar a ramas cu definitia "veche" pe interne. Bush, inainte de alegeri a avut un discurs/politici pre-Reaganist, "Old school" plus o spoiala gen "compassionate conservative" ca sa le faca fericite pe mamele cu copii, dar pe parcurs, a capturat iar un fel de Reaganism PLUS a capturat chiar in mod cumva neasteptat un fel de centralizare vs. descentralizare, iarasi mai ales, cred ca din motive de securitate, dupa Sept. 11. Plus acum Republicanii sint cei mai "globalisti" dintre toti, ca sa le faca fericite si pe corporatii! Deci Bush pe teren a cam inversat mesajul original cu care a pornit initial in campania electorala. Dar asta fac politicienii. Una zic si alta fac! Fiecare administratie vrea sa isi faca fericit grupul care le-a dat $ si care ii va sustine si in viitor. Este iar vorba de grupuri de interes si de cine are $ care mina politicienii. Nu degeaba se agita unii gen McCain sa promoveze "campaign electoral reform".

Now, acum, de curind a iesit Newt Gingrich cu cartulia lui noua pt. "un nou contract cu US". LOL! Inapoi la Thatcher si la Reagan! Spera poate Gingrich sa "run" si el pt. Pres! Sa nu uitam ca Reagan este cel creditat cum ca ar fi "salvat" partidul Republican pt. US, ca pe vremea aceea, discursul Republican pre-Reagan era prafuit de tot (cam la fel cum saracii Democrati sint acum, in acest moment!)

Iar intre timp...Democratii nu s-au mai "definit" si nu si-au mai modernizat discursul de naiba stie cind! Clinton a fost o exceptie; a reusit sa "vinda" un mesaj progresivist/liberal PLUS un fel de centrism "conservator" practic placut pt. toti, local autonomy, etc. (Ca erau doar "vorbe" si spin...ma rog, asta e alta problema! Dar a avut noroc si cu economia booming pe vremea aceea. Ca a fost multa coruptie si in administratie si pe Wall Street tot pe vremea lui Clinton...clar, dar US a facut multi bani pe vremea aceea, a mai scazut datoria, etc. Era lumea mai vesela pe vremea lui Clinton decit acum cind sint toti mohoriti!). In curind ne vom astepta la noi publicatii/discursuri/colocvii re. iar eforturi ale Democratilor sa gasesca ceva nou! Ca nu au mai gasit ceva nou de mult de tot! Au ramas tot cu luptele pt. civil liberties din anii 60-70! Din acest punct de vedere Democratii, ca partid si ca discurs sint chiar cumva retrograzi in acest moment, si nu e de mirare ca s-au plictisit toti sa-i asculte, ca au devenit aproape irelevanti...din pacate. Mie doar Joe Lieberman mi-a placut din toti candidatii de pe vremea ultimelor alegeri prezidentiale, desi stiam ca n-are nici o sansa. Kerry era clar ca nu aducea absolut nimic nou, iar Dean...ce sa mai vorbim: pura demagogie populista!

Eu am vazut un interviu de curind cu istorianul John Lucaks despre cartea lui noua "Democracy and Populism", in care el definea cumva conceptele de "conservator" si "progresiv" si le descria evolutia lor istorica re. partidele politice in UK si US in sec. 19 si 20. Nu am citit cartea inca, dar am observat, din interviu, ca el deplingea intr-un anume fel "degenerescenta" discursului politic in US.

Deci una e politica, alta este politicianismul si institutiile lui. Eu ma uit in continuare la spectacol. Mie personal mi-e frica de extremism. Am colegi care spun ca atmosfera curenta re. extremism nu a mai fost atit de sumbra de pe vremea lui McCarthy. Chestia cu dreapta religioasa este cam sarita peste cal un pic. Dar au bani multi si au numere mari, deci trebuie ascultat "la ei". Culmea, am auzit iar recent plingeri/whining Democratice re. ca si ei sint "cu moral values", nu numai Republicanii.! Asta le mai lipsea Democratilor (magarul cu tichie de margaritar!); e clar ca apuca de paie ("grapsing at straws"), ca sint in debandada totala ca partid/mesaj. Mie mi-a placut un citat recent dintr-un articol NY Times magazine: "When it comes to morality our first instincts always tend towards tyranny. Moral issues bring out the worst in our two political parties, because parties tend to capitalize on those instincts, motivating voters by turning them against one another and pushing them towards the extremes.[...]This may be a transitional moment for both parties. More voters now are rejecting the notion that either holds the monopoly on values.[...]Perhaps the party that builds a national consensus in the era after Terri Schiavo will be the one that has the courage not to exploit moral choices but to wrestle with them."

Eu personal, insa cred ca acesta este wishful/wistful thinking. Masinariile de spin sint extraordinar de sofisticate (Impresia mea este ca Republicanii sint mai "tari" in acest moment la spin decit Democratii.) Asistam chiar in acest moment la pozitionari deja pt. 2008. In Washington nimeni nu mai are timp de treburile zilei curente, ca toti deja se agita pt. Congresionalele din 2006, PLUS Prezidentialele din 2008! O tot tinem in "campanie electorala perpetua" inceputa/continuata "full force" inca chiar imediat dupa inaugurarea administratiei curente! Iar intre timp, tara o duce cum poate si ea. Benzina este iar f. scumpa si nu va scade in curind, in ciuda vizitei recente a printului Saudit la Crawford. LOL! Poza il arata pe Bush tinindu-se de mina, efectiv, cu printul! Doar doar sa zica "poporul" ca poate poate mai scade pretul la benzina! Iarasi...wishful thinking!

Cine mai are timp de educatie si sanatate?! Aceste chestiuni sint "mincatoare" de bani/fonduri din orice perspectiva curent politica le-ai privi. Vorbim pe termen scurt, nu lung, re. balansul cost/benefit. Pe termen lung, bineinteles ca e bine, in mod ideal, sa ai si copii educati, si o populatie sanatoasa. In sistemele politice (democratice) curente, insa timpul scurt si pragmatismul real-politik primeaza. Aici este disconnect-ul si un conflict oarecum irezolvabil. Nu ai cum sa promovezi "ideologii" sau programe pe termen lung, ca risti sa aluneci in birocratism (deja o mare problema pe teren), aluneci in populism, sau la extreme chiar in...totalitarianism, Doamne fereste! E greu cind e vorba de "rezolvat" probleme sociale si demografice, mai ales cind economia se tine pe un fir de ata. Si cu cit problemele sint mai fierbinti, cu atit extremismul, sau riscul alunecarii in populism creste. Din acest punct de vedere, mai larg, cred eu, si EU are ceva probleme previzibile. Desi educatia in EU pare ceva mai solid inradacinata decit in US, si au copii mai putini relativ la nr. copiii/tinerii din US, apar poate unele conflicte re. subsidizarea educatiei si socializarea copiilor imigrantilor actuali, mai ales din Africa si Middle East, cred eu. Pe de o parte ai nevoie de mina tinara de lucru, pe de alta ai probleme sociale de integrare, pe de alta n-ai bani sa ii tii in scoala/servicii, etc.

Cu mentinerea sanatatii populatiei si costurile sistemelor de sanatate e greu si in US si in EU, mai ales ca demografic, populatie EU este o populatie imbatrinita. Ce sa faca si politicienii? Se tin si ei de valurile istorice, demografice, si economice.

Inca o observatie, cu nuanta locala: de cite ori sint Dem/Rep. "atacati"/intrebati de oricine re. conflictul politica/probleme sociale...foarte multi, in cor, de la dreapta la stinga, raspund..."nu uitati, US NU este o "democratie populara", este o "republica". Asta e o portita conceptuala politica cu care multi s-au salvat de intrebari "ambarasante", de-a lungul timpului. Dar poate ca si asta in sine a "salvat" sistemul politic US poate pt. timp mai indelungat decit ar fi fost real posibil in orice alte variante/ecuatii. Totusi, se pare, Lukacs observa ca si in "republica"...tot asistam, in mod poate inevitabil si chiar periculos catre degenerescenta in populism. De asta le e frica chiar tuturor, chiar celor mai bine intentionati. Dar Lukacs admite chiar el, ca este un depresiv istoric, nu prea optimist in general, deci...poate "dracul" nu e chiar asa de negru! Iar eu, ca mai toti cei din RO, sunt istorico-politico fatalista...dar, fiind in modul "survival" in US de multa vreme, ma tot uit si eu dupa varii plute de salvare optimiste! (Ca altfel, mi-e teama ca ma scufundam de mult!)

A CERB

doina, de acord cu liberal/cons in loc de democrat/republican.

la kapitolul bilutza, ai uitat elegant sa mentionezi ca a avut politici konservatoare datorita lui gingrich ala care te sperie pe tine( liderul majoritatii republicane pe vremea lui bill) si datorita lui morris( aberant, dar deciziile erau luate mai mult populist, in functie de polls)

kestia cu mccarthy este o magarie, din motive obiektive. pe vremea lui mccarthy nu erau speriati decat spionii rusi( si nu aveau de ce sa se teama, dupa cum ne invata istoria), iar atmosfera de acum din universitatile americane este mult mai apasatoare decat orice persecutie imaginara din anii 50.

doina

Fara legatura cu cele de mai sus: azi in USA today a fost un articol despre cetatenii straini care sunt "permanent residents" in US si care lupta pt. US Military in Iraq, si care au acum posibilitatea sa obtina cetatenia US in mod mai rapid decit inainte. Unul din cazurile mentionate este un Roman. A murit din pacate.

QuoteTroops Put Lives on Line to Be Called Americans

It is the hardest way to become an American citizen: fighting for a country that is not yet yours, and in some cases dying for it.

Catalin Dima took this path, and his family has no regrets. Born in Romania, where he served in the military, Dima immigrated to America in 1996 and came to adore his new country. Living in Queens, N.Y., and later upstate, he married, fathered three children and worked as a big-rig truck driver.

After becoming a legal resident in 2001, he joined the Army Reserve in response to the Sept. 11 attacks. "I tried talking him out of the Army because I was afraid, but there was no talking him out of it," says his wife, Florika Dima. "He said he had to do it."

"He bought the whole package," says his uncle, Peter Danciu. "He loved this country."

While deployed in Iraq last October, Dima, 36, took the oath of allegiance administered by Eduardo Aguirre Jr., outgoing head of U.S. Citizenship and Immigration Services. In a fit of joy, he shouted "USA, USA," as he left the ceremony. Six weeks later, the day he was promoted to sergeant, Dima died in a mortar attack near Baghdad.

http://www.usatoday.com/news/nation/2005-06-29-citizen-soldiers_x.htm

(In editia print e si poza lui Dima. In editia online e doar poza altcuiva.)

elfstone

Io inteleg cat de cat logica mistica a proprietatii private, precum si importanta ei, dar unele lucruri deja sar calu`...

http://www.wired.com/news/mac/0,2125,68967,00.html?tw=rss.TOP

lucisandor

Quote from: elfstoneIo inteleg cat de cat logica mistica a proprietatii private, precum si importanta ei, dar unele lucruri deja sar calu`...

http://www.wired.com/news/mac/0,2125,68967,00.html?tw=rss.TOP
Sa inteleg ca si Jeni Lopez a calcat copiraitu' cind a numit albumul "on the 6"?
Cit despre soldatul universal, regrete eterne, la fel de multe ca laea pe care le-ar fi avut familia lui despre mine... Ba chiar as adauga o vorba a rapidistilor, referitoare la sinistrati.

lucisandor

http://www.georgefox.edu/about/beliefs/faith.html
via
http://www.higheredjobs.com/details.cfm?JobCode=175155116
care zice ashea:
QuoteGeorge Fox University announces a tenure-track faculty position in Biochemistry to begin August 2006. George Fox University seeks faculty members who are enthusiastic about the university’s mission to “demonstrate the meaning of Jesus Christ by offering a caring educational community in which each individual may achieve the highest intellectual and personal growth, and by participating responsibly in our world’s concerns.” Professors teach all truth as God’s truth, integrating all fields of learning around the person and work of Jesus Christ. Applicants must have a personal commitment to Jesus Christ and express their Christian testimony by participating in a local church.
[...]
The successful candidate will be expected to establish a vigorous research program with undergraduate chemistry majors.
[...]
Because George Fox University is a Christian university, employment requires an evangelical Christian commitment and lifestyle consistent with the university's mission. Within that mission, George Fox is an EEO employer and encourages minority and female applicants.
NR: EEO= "Equal Employment Opportunity", adica creshtinoshii se jura ca dau posibilitati egale tuturor candidatilor (cum de altfel ii obliga legea), dar de fapt dau posibilitati egale numai pt alti creshtinoshi.

lucisandor

OMG.. am fost sa inchiriez in Jersey City, pe cea mai estica strada, care e in virful unui deal. La estul-poalele dealului, e Hoboken (un orasel ingust), riul Hudson si apoi Manhattan. Toata lumea de pe partea de est a strazii au  garduri ca sa nu vina alde gura casca ca mine sa se holbeze la Manhattan. Din loc in loc, primariile au amenajat cite un parc, care poate sa aiba si 10 metri latzime, dar care merge pina la marginea dealului. Sa stai seara acolo... e un peisaj intr-adevar urban. Manhattanul e frumos tare, de la distanta si pe intuneric.
Lucrez noptzile in Brooklyn. Cind am ajuns prima data in zona aia a Brooklynului am zis ca e mai frumos decit in Manhattan... am facut 20 de metri spre manhattan de la iesirea din metrou (de regula drumul meu e in sens invers) si am inteles: fix acolo ajunge un pod din Manh...prin urmare, acolo e un fel de Manhattan cu ceva mai multe locuri de parcare.
In curind o sa ies din tura si la 12 noaptea: daca ies la timp, daca ajung in 10 minute la statia de metrou (probabil alergind), daca in 10 minute ma transfer din metrou la autobuz, prind ultima sansa de a dormi in pat (crescind posibilitatea de a dormi la sectie).
Am multi colegi negri. Am ramas uimit de modul care strive-uiesc unii dintre ei. NU as fi crezut - pentru mine, omul negru e Sassy din Gone With the Wind, sclava neagra care vorbeste subtire " oh, Miss Scarlett, I'm afraid" si nu munceste niciodata. Am fost la inchiriat la agentie - agent negru, nu a incercat sa ne traga in piept o clipa (nu am schitat un gest, nu am zis nimic si el a zis "I think it's a big NO") si m-a dus si la autobuz cind a auzit ca intentionez sa merg pe jos o jumatate de ora.
Si el si ex-sefa mea (jamaicano-canadiana) mi-au zis ca au lucrat la WTC in acea perioada. Si aici ajungem la altceva. Nu stiu exact cum aratau, dar mi s-a spus ca, daca umblai printre blocurile astea amarite (20-40 de etaje) din centrul Jersey City, turnurile se vedeau si mai deasupra. Incep sa inteleg fixatia lor cu atentatele.
Centrul Jersey City este mult mai frumos decit Manhattan pentru ca majoritatea cladirilor sint facute dupa 1990. Am ajuns la concluzia ca, cel putin in aria asta, New England, nimic nu este darimat (sint mereu socat de stilpii de pe strada de lemn). Pina si pasajele de la atostrazi sint puse pe lemne. Traversele la orice tren sau metrou - lemn. Ca sa se faca ceva nou si eventual mai frumos, e nevoie de un incendiu. Sau un atentat?

Cea mai buna gluma este cu munca. Se munceste in aparenta. Am inteles de ce in statistici scrie ca americanschi sint cei mai muncitori din lume. NU intelegeam eu de ce gazdele mele intirziau constant la munca (mai ales  el lucreaza la buildingul in care stam!). In ultima zi de training ni s-a comunicat sa fim pe faza, ca vine un shefus superiorus. Toata lumea a inceput sa il injure pentru ca ala avea de gind sa vina cu numai o ora inainte de ora la care se presupunea ca plecam acasa. Toti voiau sa rupa usha cu mai bine de o ora inainte de terminarea intervalului pentru care eram platiti! asa cum facusera si cu o zi inainte. Curios a fost nu ce isi doreau ei, cit faptul ca unii dintre cei care rupeau usa au anuntat ca vor veni pt training  si in ziua urmatoare, fara bani sau pontaje, doar ca "sa se mai antreneze". Se dau bani incl pe training, salariul e bun, dar pe acei bani colegii mei nu voiau sa ii cistige prin munca.

Apropos de asta, am doua inventii lingvistice:
termenul "americanschi", care desemneaza localnicii la modul mistocar, asa cum fac ei cind nu stiu unde Romania si ne intreaba daca Ro.este o tara sovietica.
Dupa vizitele prin magazine am ajuns ca nu e business low-cost care sa nu vinda porcarii chinesti, si ca eu nu am venit in America pt. ca sa traiesc america dream, ci mai curind Chinese dream. E ca in bancul ala pe care il stiu de mic: "un restaurant avea un premiu pt o cerere imposibil de satifacut; unul vine si cere un sandvis cu ureche de elefant; dupa 15 minute i se aduce premiul  si se explica ca tocmai au ramas fara piine." La fel si chinezii, orice timpenie, you just name it and it's done. Nu in ultimul rind am luat sapun de la "99 cents".. atita costa in tzara unul original... Tzeapa: am luat ceva ce seamana cu batrinul Cheia.

Nimic nu a fost mai obositor decit "petrecerea" cu comunitatea romana. Multi oameni cu copii, cu masini - alta categorie sociala. Genul care a venit cu serviciu de la inceput, nu stie cam cum e sa ii in locul meu, dar mai baga cite un sfat. Sfatul cel mai constant este sa stau in Queens, in "comunitate"... desi cred ca v-am povestit despre programul TV romanesc pe zona NY... tot felul de medici si avocati escroci, incercind sa profite de faptul ca stiu si ei o limba straina (chiar daca nu e chiar spaniola), carora evident ca li se rupe de faptul ca bunicii lor erau romani.

Doua ciudatenii: un oras, Union City, unde nu am auzit aproape de loc engleza, pina si controlorii de trafic de la autobuze vorbeau prin radioa in spaniola. Si altul, Newark, unde si porumbeii sint negri... nu mai vorbesc de restul. :)

lucisandor

Singura colega cu care am stat la vorbe, i-am aratat poze cu metroul de la Titan, Casa Poporului, castelul de la Bran etc. era genul de persona careia mai ca nu trebuia sa ii arati - lucrase in Japonia, in Elvetia, in Italia, in Germaia. Nu e de mirare ca lobby-ul meu s-a lovit de un mic obstacol: bisericile ortodoxe, pictate de jur imprejur si micutze, nu au impresionat-o.
Despre succesul in America, admit ca de voie de nevoie am socializat peste norma cu shefii, fiindca am avut nevoie de sfaturi in ceea ce priveste uzul unui cec sau al metroului si autobuzului etc. Asta m-a ajutat oarecum. Lumea nu se oboseste cu munca. V-am zis ca unii colegi de-ai mei plecau acasa, altii plecau la film; eu preferam sa ajung cu vreo jumatate de ora mai tirziu si sa iau mai multe pauze mici decit una lunga (de 45 de minute! ce sa fac atita timp?), care pauze "de o tigara" probabil ca treceau de 2 ore per total. Asta desigur intindea o coarda, dar ii imblinzeam cainindu-ma ca autobuzul meu nu merge bine (pentru ei povestea a aramas ca locuiam undeva departe, chiar si cind m-am mutat in Journal Square, la 11 min de WTC).

lucisandor

Quote from: madaWow, te lasau sa fumezi intr-un loc public - spital presupun !?

Apropo, daca am retinut eu bine, parca tu mai faceai si programare cand erai pe aici.

Acolo ai vreo sansa sa lucrezi macar part time (colaborari ceva) la proiecte de soft la firme de-ale lor ?
Ai incercat sa aflii (sau nu-ti mai ramane timp in afara de spital) ?

Ce sanse ai avea in raport cu faptul ca nu esti inginer (n-ai diploma in IT) si in raport cu portofoliul tau (din pacate nu stiu ce portofoliu ai in programare dar poate poti sa-mi zici pe PM, inclusiv raspunsul la intrebarile eventual deranjante pe care ti le-am pus acum).

Adica care e mentalitatea lor in priviinta asta?
NU ai voie sa fumezi in spital, ba chiar te hartzuiesc: la citiva metri de usile spitalului  sint inscriptii cu "no smoking beyond this point" ca nu cumva sa bata vintul si sa le duca fumul prin usa. Cu toate astea, in  gangul unde trage salvarea poti sa vezi tot personalul fumator, fara deranj, fumind absolut ilegal si absolut protejat de ploaie si vint.
NU faceam eu mare programare, un web design, o mizerie in VB6, alta in Java... nu era mare brinza. Nu am aplicat la slujbe de softist, am mari indoilei ca as putea obtine ceva cind astia inca fac zeci de mii de softisti cu PhD in CS, iar India face inca si mai multi.
Mi s-a spus ca la o firma mica, la inceput as avea sanse, dar nici nu am mai aplicat la nimic de cind astept interviul de miine dimineata. Nici nu cred ca e o munca de viitor (sint si PhD in CS care fac foamea, sint si programatori care fac niste prostii de soft in DOS pe care il intretin de 20 de ani si nu ai ce trece in CV cind te da afara si in sfirsit se upgradeaza la dotNot).

lucisandor

Quote from: Adolf- In Romania la timpul meu a trebuit sa fac armata [16 luni dar mai erau 24 de luni la "Marina" si abia incepusera cu 9 luni la TR]. Nu stiu care-i situatia azi in tara cu armata. Azi in USA nimeni nu te obliga sa faci armata.
Stii, cind vorbesti de Romanian si de buletine, pari plecat de un secol (ce e cu buletinul ala? e greu de stampilat? ai auzit despre proiectul National driver ID, care va deveni realitate f curind?).
Cind vorbesti de armata obligatorie, pari plecat de ieri. (nu ai intilnit o gramada de oameni care au fost in armata obligatoriu in SUA? armata obligatorie s-a desfiintat acum vreo 30 de ani!)
.. si culmea e ca citeodata pari dus in Congo (nu ai auzit discutiile in parlament despre reintroducerea draftului? admit ca poate esti prea batrin si poate mai interesat de casatoria lui Aguillera, dar poate ai copii)

lucisandor

Daca nu vrei sa ii spui parlament, poti sa ii spui cum vrei tu, dar ramine un parlament, asa cum secretarul de stat sau un komisar al sovietelor nu e decit un ministru de externe. If it quack like a duck a duck and it walks like a duck, it might very well be a duck (or a parliament, for that matter).

http://www.usatoday.com/news/washington/2004-06-01-military-draft_x.htm
(anul trecut)
Quote"If we in fact, as the president says and I agree, are in a generational war here against terrorism, it's going to require resources," says Republican Sen. Chuck Hagel. "The mission must match the resources."
And there is also the question of who bears the burden. That's a point repeatedly made by another draft supporter, Rep. Charles Rangel of New York, who has unsuccessfully sponsored legislation on conscription.
"Who is doing all of the fighting?" Hagel asked. "Should we continue to burden the middle class who represents most all of our soldiers, and the lower middle class ... burden them with the fighting and the dying if in fact this is a generational — probably 25-year war?"
"It's not a shared burden," said Sen. Joseph Biden, D-Del., noting that most Americans have sacrificed little through the Afghan and Iraq wars that started after the Sept. 11, 2001, terrorist attacks on the United States.

Ai trei nume de senatori care vor conscription. Inca o data sugerez sa lasi la o parte casatoria lui aguillera. Gata, a trecut, revino la realitate.

Mai mult,
http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,1228331,00.html
Aici se precizeaza 2 nume de proiecte de legi care au fost respinse (de data asta):
QuoteThere is pending legislation in the American House of Representatives and Senate in the form of twin bills - S89 and HR163. These measures (currently approved and sitting in the committee for armed services) project legislation for spring 2005, with the draft to become operational as early as June 15.
There already exists a Selective Service System (SSS). All young American men are obliged to "register for the draft". It has been a mere formality since conscription was abolished three decades ago, after Vietnam, together with the loathed (and much burned) draft card. SSS will be reactivated imminently. A $28m implementation fund has been added to the SSS budget. The Pentagon is discreetly recruiting for 10,350 draft board officers and 11,070 appeals board members nationwide.
Draft-dodging will be harder than in the 1960s. In December 2001, Canada and the US signed a "smart border declaration", which, among other things, will prevent conscientious objectors (and cowards) from finding sanctuary across the northern border. There will be no deferment on higher-education grounds. Mexico does not appeal.
All this has been pushed ahead with an amazing lack of publicity. One can guess why. American newspapers are in a state of meltdown, distracted by war-reporting scandals at USA Today and the New York Times. There is an awareness in the press at large that the "embedding" system was just that - getting into bed with the military and reporting their pillow talk as "news from the frontline". The fourth estate has failed the American public and continues not to do its job.

http://www.usatoday.com/news/washington/2004-10-05-draft_x.htm?POE=NEWISVA
QuoteMoving to dismiss politically troublesome rumors that the war in Iraq could revive a military draft, the House of Representatives overwhelmingly defeated a bill Tuesday that would have restored mandatory service.
Rep. Charles Rangel, D-N.Y., says an all-volunteer military puts unfair burden on less-affluent.    
By Terry Ashe, AP
The bill, introduced by Rep. Charles Rangel, D-N.Y., had little support and no chance of passing. The Republican-controlled House held the vote to make sure it was defeated during a close presidential race in which talk of a draft has run rampant. The vote was 402-2.
Asta a fost inainte de alegeri, cind toata lumea voia sa fie amabila cu poporul. Alta data nu se stie la fel de sigur.

Site-ul asta se ocupa de legende urbane si citeaza si draftul ca legenda.
http://www.snopes.com/politics/military/draft.asp
...si totusi:
QuoteEven if the draft started up again, it might be of a much more limited nature than in previous years, with only those who could fill specialized positions in certain fields (e.g., health care, linguistics, computer technology) being conscripted.
There is no definitive answer to the question of whether or not the U.S. will reinstitute a draft. Obviously some thought has been given to the issue, but the possibility that such thoughts will be turned into reality appears rather small at this point, and President Bush has stated that there will be no resumption of the draft during his presidency. Still, conditions and attitudes can change very quickly — another event of the magnitude of the September 11 attacks could prompt some rapid shifts in government policy and public opinion.

Cit despre buletinul de identitate, o sa ai o surpriza cu noul permis de conducere. Conform legii Real ID Act (care nu e proiect, ci lege a carui efect incepe in 2008), ti se vor cere aceleasi acte standard oriunde ai incerca sa il faci (si anume SSN, certificat de nastere, dovada de shedere legala pentru imimgranti si inca citeva), iar posesorii vor fi practic inscrisi intr-o baza de date nationala.
E un buletin, dar tu vrei sa ii spui altfel. Eu zic sa ii zici Casa Comunelor, sau Secretar de Stat, sau, de ce nu, Komisar de Komsomol.

Disacutia despre salariul mediu este irelevanta. Daca o iei asa, pigmeii sau eschimosii, cu un venit mediu de 50 de centi pe intreaga durata de viata ar trebui sa fie morti dupa prima zi de viata. Ce vreau sa spun este ca chiria in Romania poate fi foarte mica, proprietatea imobiliara e asa ieftina ca nu a atins inca pretul de constructie (dar'mite sa fie speculata), pamintul e de necrezut de ieftin, papa (daca o iei de unde trebuie, de la tzaran, nu dela supermarket) poate fi f ieftin, garantat fara GM si 99.9% fara chimicale. Daca le-ar fi foame, romanii s-ar deda la looting precum fratii din New Orleans; e foamete relativa, dar nu absoluta.
Dar tragedia e ca Jeep-ul, Mertzanul, Ipod-ul , vcr-ul, aparatul de masaj cu curele pe fund si laptopul costa la fel de mult in Romania si in America, asa ca daca vrei asta, nu prea ti le permiti in Romania. Nu am venit inAmerica ca nu aveam bani de ardei iutzi, ci fiindca nu aveam bani de gipan.
Stiu, tu ai venit de fapt pentru libertatea de a avea masina de scris (care exista si in Romania acum, si care nu inteleg exact la ce imi trebuie), si pentru ca astia cu armata obligatorie sint duri in ROmania (desi ai plecat dupa ce ai facut tot stagiul militar :) ,  iar Romania tocmai desfinteaza draftul). Eu stiu pe unii care au venit pentru libertate religioasa pina au inceput sa le prajeasca pe vrajitoarele din Salem.

lucisandor

Quote from: A CERB
Quotepamintul e de necrezut de ieftin, papa (daca o iei de unde trebuie, de la tzaran, nu dela supermarket) poate fi f ieftin, garantat fara GM si 99.9% fara chimicale.

eu nu stiu unde ai mancat tu organik in romania, se folosec pesticide la greu de pe vremea impuskatului.
Acum, ca au dat pamintul la tzarani, si inca marea majoritate este la gospodarii mici, de-abia au ingrasamint balegar. Ala cu fosfat costa mult si nu isi  permit, iar pesticide dau doar pe ceea ce cu certitudine are nevoie (din cite imi amintesc, numai vita de vie).

Boom-ul imobiliar nu e chiar asa boom. Daca ar fi atins pretzul de constructie, s-ar fi construit locuintze noi. Ar fi fost o afacere. din cite stiu, constructia e aproape nula, exceptind birourile (pe care nu le poti pune in blocurile comuniste.

Cit despr driver license, unul din punctele de baza ale legii Real ID a fost faptul ca unul din teroristii de la 9 sept. avea viza de 6 luni pe care a schimbat-o cu un permis de conducere din Florida care i-a permis sa stea legal 6 ani (atita era valabil permisul).
Eu nu am nimic de ascuns, chiar ma mir ca nu vad politia mai des, mie mi-ar da un sentiment de siguranta. Altii (astia cu Aguillera) se pling ca buletinul si statul sint diabolice.
Viza de flotant e o prostioara, dar iti foloseste la alegerile locale, la taxele locale etc. A te inregistra pentru alegeri intr-un anumit oras in SUA sau a declara fiscului ca locuiesti in statul NJ, nu in NY, este exact acelasi lucru: a declara statului ca locuiesti in orasul X, adica a pune o viza virtuala de flotant pe buletinul tau virtual.
Mai mult, viza de flotant m-ar fi scutit de chestiile enervante pe care le am de facut acum: banca nu ma crede ca m-am mutat la adresa X, firma de gaze si electricitate la fel, Comcast-ul la fel. Trebuie sa ma duc la fiecare cu o factura de la celelalte sau cu contractul de inchiriere - o stampila cu adresa intr-un buletin ar fi fost o rezolvare magnifica.
Nu cred eu ca a cazut comunismul din motiv de buletin si viza, cum cred intelectualii ca problema cea mai mare a comunismului erau tzigarile proaste (daca nu stiti, luati "1984" si cititi primele doua pagini). Statele care au sistem national nu discuta despre lichidarea lui, staele care nu il au discuta despre introducerea lui (deja SUA l-a introdus, din cite stiu si Anglia e aproape acolo).

lucisandor

Se construieste de catre baietii care fac Italia si de catre "noii functionari", dar asta  e "pt consumul propriu" (adica nu e o afacere, ceea ce inseamna ca oamenii astia o fac chiar daca ies in paguba). E ca geaca de piele, pe care trebuie sa o ai chiar daca nu tine cald - trebuie sa ai vila daca faci Italia, altfel, vorba concitadinilor mei, "esti degeaba". Eu am facut naveta prin marginea Bucurestiului citiva ani si pot sa zic ca acum aproape nu mai e loc de porumb de la Bucuresti pina in Magurele, dar asta pentru ca au aparut depozite de marfa, nu case de locuit. La fel e si in Afumati spre Buzau, numai depozite, magazine, dar nimic de locuit.
Cartierele cu case la cheie sint surse de haz permanent, de la Satul Francez pe care nu il voia nimeni si pina la Pipera acvatica a lui Gigi.

lucisandor

Quote from: AdolfFaptul ca ai in USA un "driver license" asta NU insamna ca poti sta legal aici cit este valabil permisul de conducere.
Da, dar te poti sui in avion intern, poti sa iti iei pushca, poti sa iti faci un cont in banca, un contract de inchiriere. Nimeni nu o sa te intrebe: "bai, ce accent ai! nu cumva esti imigrant? da' nu cumva viza ti-a expirat?".
Pe cind eu sint nevoit sa ma legitimez si cind imi iau tzigarile cu pasaportul, mai exact cu viza, pe care scrie cind expira (sau mai exact ca nu expira), arabul s-a plimbat nestingherit, a facut scoala de piloti, desi viza lui expirase. Capisci?
In cel mai bun caz o sa ajung o celebritate country in Tenessee; nu ai priceput ca sint deja in America? sau spuneai "pe la voi" in sensul de "pe la tzaranii de New Jersey"? Dupa cum vezi, stiu si de arabi, si de real ID, si chiar si de Aguillera, de unde te rog sa intelegi ca noi aici in NJ nu sintem mult mai inapoiati decit in TE.

"Eu nu fac legile" e o scuza jalnica care duce la victimizarea partial incorecta a celor de la 9 sept. Pai cine face legile? cine ii voteaza pe cei ce fac legile? Cind e sa ne cacam pe noi ca e democratie, e misto, dar cind impartim responsabilitatea, numai Bush e de vina, iar el a fost numit de Doamne-Doamne, nu de aia cu drept de vot.
si in discutia noastra, cine face afaceri cu angajatorii ilegalilor sau chiar cu ilegalii, calcind legea? cumva aia de calcau legea mergind moca cu ITB-ul?

lucisandor

Quote from: miannaups! nu s-a speculat proprietatea imobiliara in Romania?  :roll: casele-s ieftine? chiriile mici? da, Adolf are o sansa sa creada toate astea.
ia-ti o slujba de contabil la administratia IDM si o sa fie suficient. Nu vreau sa intru in subiectul "get a real job", dar trebuie sa fii constienta ca, de exemplu, in continuare, ca in vremurile bune, studentii nici nu isi cauta de munca in Romania.
Cine moare de foame? meseriile "clasice", mostenite de la comunisti: muncitor la fabrica, frizer, lustragiu, nu in ultimul rind, medic.
eu imi amintesc ce grea era viata cind plateam la "garsoniera" din Grozavesti, cartier de intelectuali, 50 de dolari pe luna.. aici am spatiu de doua ori mai mare (care nu imi trebuie), cartierul nu e nici pe departe la fel (au dreptul la arme, deshteptzii), si dau mult mai mult
stiu o gramada de stomatologi care inca din primul an, ala de stagiu, si-au terminat de platit apartamentul si masina.

rationamentul meu e simplu: daca ar fi mai ieftin sa construiesti casa decit sa o cumperi, o gramada de firme s-ar ingramadi sa exploateze posibilitatea... eu stiu ca si rahaturile de la ANL, cu ceva subventii (deci constructie si mai ieftina), de-abia se construiesc, semn ca firmele alea nu fac cine stie ce profit.

ce s-a speculat, imobiliar vorbind, este ca preturile au crescut de la valoarea de rahat cu care le-a vindut iliescu in 1990... imi aduc aminte ce viata grea avea tata, cumplatea el lunar la stat rata la apartament cite 30 de dolari!
Nu stiu ce ai vrea, sa fie casele mai ieftine decit betonul folosit? Inca mai ai asta! Sa fie mai ieftine decit aerul dizlocat?

lucisandor

Am inteles, Grozavesti e un ghetou pentru intelectuali, unde se pot manifesta in voie cu cartzile lor jegoase si cu bibliotecile lor de drogatzi. Titan si Dristor sint beton, numai sportivi, oameni sanatosi.

"Pretul de constructie", "pretul real".. real vorbind, costul pamintului de sub bloc si al peretilor de beton este mai mare de 60 de mii. E greu de crezut, dar asa e.
Ti-am zis, daca crezi ca e mai ieftin, fa un plan de afaceri, construieste tu un bloc nou in Dr. Taberei (ca mai e loc) si daca scoti apartamentul la jumatate de pret vei gasi o banca sa it dea banii. Problema e ca il vei face cel putin triplu ca pretz.

Casa in Bucuresti? de ce nu vila cu parcare la subsol in Soho in Londra? de ce nu casa cu gradina in Manhattan? De ce nu va luati apartamente pe Coasta de azur cu 60 de mii daca sinteti asa buni si le gasiti asa ieftin? Chiar daca o sa munciti ca chelneri, salariul o sa fie mai mare, deci o sa il platiti si mai repede.

Uitasem de reflexul romanului de a se plinge. Stiti ca intr-un sondaj cuprinzind vreo 50 de tari, cei mai surmenati de munca au iesit romanii si argentinienii? ceea ce e surprinzator, tinind cont ca romanii nu sint in stare sa isi faca nici macar propriile legume. Credeti voi ca 20% dintre americani (sau germani, sau englezi) au apartamentele lor? (apropos de top 20%) Credeti voi ca cineva, cum termina facultatea, cum are apartamentul lui????????????????

lucisandor

tata gaseste blugi cu 10 dolari, mereu m-am intrebat cum face, dar nici macar jegul de walmart cu chestii facute in republici banaiere nu reuseste... cred ca in discutia despre haine trebuie sa specificati ce fel de haine. nu cred ca pensionarii de la cozile pentru compensate se imbraca la benetton

lucisandor

Inca o data: iliescu a vindut apartamentele pe sub 5000 de dolari in 1990. Treptat ele au crescut, este un proces inevitabil - pentru ca ele chiar fac mai mult. Daca sint oameni deshteptzi pe traseu, nu am ce sa zic, chiar daca sint usor comunnist; uite, tu ai facut chestia asta pe jumatate (ai luat un apartament ieftin, si poti sa il vinzi mai scump) daca am inteles bine, Ar trebui sa ma cain eu, care nu l-am luat nici acum trei ani, si nici macar acum cind e ieftin, dar nu asa de ieftin.
Comparatia salarii-pret apartamente este altceva, si citeodata nu are legatura cit sint salariile cu cit costa un apartament. E dret ca piatza se regleaza si in functie de asta, dar baza e tot cit costa panoul de beton armat.

Inca o data: la ce iti trebuie casa in Bucuresti? e drept ca lucrezi acolo, dar la ce iti trebuie sa o ai? vrei sa o iei in mormint? sau iti complimenteaza un acut simtzamint de nevoie de proprietate? Simtzamintul asta e un lux, si luxul se plateste. Daca stai in chirie faci gilci?

Apoi de ce iti trebuie apartament? daca nu ai bani de el, de ce nu te multumesti cu o garsoniera? sau de ce nu cauti  o slujba mai bine platita daca simti ca nu mai poti fara apartament? (vorba aia "de ce nu maninci cozonac?"). E curios cum o larga categorie de tineri pot incapea la douazeci de ani ticsiti cite patru intr-o camera (exceptie facind aia carora mamica le-a luat masina la majorat), si cum la 30 de ani nu le mai incape fundul intr-o singura camera, tre' sa isi puna o buca intr-o camera si celalata in alta camera.

Intreaba-l pe Tapiru cit din salariu este chiria. Pentru mine a fost o treime din salariu, pentru o garsoniera intr-o zona atit de saraca ca nu nici macar Starbucks. Intreaba-l pe Tapiru citi ani mai are pina incepe sa se gindeasca sa isi ia casa. Probabil ca Cerbu a inceput deja sa plateasca o casa; intreaba-l citi ani de munca (destul de bine platita) a facut pina a inceput asta.

lucisandor

http://www.nypress.com/19/6/books/books.cfm
QuoteAmerica…is nothing else…but a prodigious yet mundane machine whose purpose is to produce more Americans—a magnificent illusion, an Idea again, or, to return one last time to the Nietzsche of Untimely Meditations, one of those ‘useful errors,’ one of those ‘tall tales’ that allows a human being, whoever he may be, to represent what he is and what he has to become in order to survive.
d'aia ma gindeam ca ar fi cazul sa fac copii

lucisandor

17 feb Houston- 615-4491-2319
18 feb Dallas - 817-858-0801 - 8PM
24 feb Phoenix - 623-878-6066
25 feb Palm Springs ? 760-770-4917
26 feb Los Angeles - 714-515-4089
3 mar Las Vegas - 702-878-5534
4 mar Sacramento ? 916-436-6488

5 mar San Francisco - 650-530-9989
10 mar Portland ? 503-740-7225
11 mar Seattle - 206-790-3135
17 mar Detroit -Nicoleta Iancu
18 mar Cleveland- 216 577 4737.
19 mar Chicago - 773-418-0544

hai veta! hai romania! m.. steaua!
ce fatza de evadat are omul, imi aminteste de sean connery cind era el agent britanic arestat la alcatraz d 18 ani.. si imi aminteste ca tre' sa ma tund

lucisandor

am primit si eu aia de la frati romani din america, in care deodata s-a umflat orzul mindriei de neam... nu si-au trimis unul altuia excrasul de cruciulina antipopo, adica ei sint cu imaginea idilica... si tot ei sint aia pentru care bag mina in foc ca nu se vor intoarce