News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

ce-am gatit aseara

Started by tapirul, January 29, 2005, 03:07:09 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

Post Scriptum:
the 'fat-free' philosophy hit Romania already? urgh...
I hope the humanity will get over it soon.
cre'că, nu ştiu...

mada

Da, da' sper ca romanashii noshtrii n-o sa ajunga vreodata kiar asha de brainwashed ca amerikanii
mada - once again: mada. not anyone else.

A CERB

Quote from: madaDa, da' sper ca romanashii noshtrii n-o sa ajunga vreodata kiar asha de brainwashed ca amerikanii

pai nu au cum sa ajunga brain washed ca americanii. nu prea e materie prima.
Smile! It confuses people!

mada

Dap, n-au sampon de-ala moale si matasos de sa nu se simta

stefan

Creierul înecat în "genocid" nu mai răspunde la sugestii subliminale. Dar parcă a crescut vânzarea la pâine neagră (la oraş, desigur), în ciuda aversiunii indusă de Epoca de Aur.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

mada

Nope. Pe masura ce invatam sa facem bani, incepem sa avem si cu ce cumpara samponul. Aia mai fraieri care inca n-au invatat si ce sa faca cu banii, cumpara shamponu ieftin de la binevoitori. Da' nu-i nimic ca trece timpu si invata ei. Cat de repede sau incet depinde cat de mult ii ajuta aia care s-au inteleptit deja.

K1

Una peste alta eu nu vad nimic rau in faptul ca americanii incet incet au devenit foarte preocupati in a consuma  produsele fat-free, sugar free etc.
Asta inseamna ca sunt poate mai atenti la ceea ce pun in cos. Poate unii mai si citesc etichetele produselor pe care le consuma. Ceea ce e enervant e ca mai toti producatorii incep sa-si lipeasca etichete pe produse scriind cu litere de o schiapa: diet-xyz, No fat, 0% fat etc

Alta isterie care incet incet ii cuprinde de data a sta pe cei cu venituri mai mari e reprezentata de mancarea organica. Inca nu am avut ocazia sa intru intr-un astfel de magazin dar tare sunt curios, ce gust o avea o "rosie organica"
Matale cine mai esti bre?

stefan

Cel mai tare rămâne uleiul de floarea soarelui pe care scrie "fără colesterol" lângă o inimă stilizată.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

rix

Dupa ce am salivat bine doua pagini,  

ni:

se fac clatitele (nu se ruleaza).  se ia un vas adanc, cu un diam. aprox. egal cu cel al clatitelor. se unge fundul vasului cu smantana (dulce, if possible). se pune o clatita pe fundul vasului. se presara cu nuca macinata. se pune o clatita peste. se unge cu marmelada de caise (nu gros) se pune o clatita... se unge cu smantana...se pune o clatita...se presara cu nuca macinata...se pune o clatita... ... ultima trebuie sa aiba deasupra smantana si nuca macinata.
se da la cuptor pana se rumenesc. se mananca.

obs: nu ungeti in straturi groase marmelada si smantana.
My mind is dangerous...

INDIANUL

QuoteDupa ce am salivat bine doua pagini,
acu o sa salivez eu la reteta ta.cei care pun astfel de retete ar trebui sa primeasca ban pe ip, nick...si interzicerea accesului la net pt tortura psihica :D
ps:dragut avatar.
ramas bun...

rix

mersi. avataru' de fapt dadea din pedale(era un gif animat) ,dar se pare ca nu l-am putut posta asa.  :? anyway, I'm proud of it!!!

In ceea ce priveste ban, kick si alte parascovenii, le-as fi meritat daca as fi adaugat faptul ca se poate pune SI ciocolata, iar smantana trebe sa fie din aia cat mai aproape de cea naturala ca sa se topeasca, sa patrunda prin clatite, si sa alcatuiasca un liant in curcubeu' de arome pe care o sa-l simti sub bolta palatina la prima imbucatura  :P
My mind is dangerous...

tapirsis

Am facut macrou la cuptor.
Aveam o punga de macrou congelat in congelator, am decongelat, am curatat bine, am taiat capul, am spalat bine-bine.
In fiecare macrou am presarat: sare (sau vegeta); piper; menta; coriandru; maghiran; si ce condimente mai ai prin casa. Se gasesc de fapt si pliculete cu amestec de condimente pentru peste. Se poate pune si patrunjel tocat.

ATENTIE: nu se pune nici un fel de grasime (ulei, unt) pentru ca e un peste gras si-si va lasa el omega-3 (parca asta era, nu :P)

Se infasoara fiecare macrou in folie de aluminiu, se pun in tava de cuptor, se dau la cuptor cam jumatete de ora.
Va fi bine!

magda

hmmm..... vad ca n-ati mai scirs nicio reteta de ceva vreme... n-ati mai mancat ceva bun de mult, nu?
iaca aici cum poti manca ficatei din aia la capac intr-o alta maniera.... un gen de pachetele de primavara.... se fac niste clatite in care nu pui zahar, se prepara separat ficateii, apoi se pune o cantitate potrivita de ficatei in mijlocul clatitei. aceasta se strange in jurul ficateilor sub forma de punguta si se leaga cu coada de la o ceapa verde.
are un aspect tare placut!!! mie mi-a adus un platou cu asa ceva soacra-mea, la zi aniversara!!!
in loc de ficatei mai puteti umple pachetele de primavara, pt ca acestea sa devina pachetele surpriza, cu branza proaspata de vaci, la care se adauga sare si marar.

tapirul

Pizza de moare lumea

Trebuie sa incep prin a spune ca recent mi-am luat un food processor cam licuros.. poa' sa chop, shred, slice, mix, etc, etc (face si cocă dacaă vrei, de atunci mancam numai paine de casa)

Okay deci, aseara am decis sa facem pizza. Nimic deosebit, cu excpetia sosului de baza. Daca vreti o pizza delicioasa fara pasta de tomate puteti face un pesto sauce (sunt o gramada de retete, noi am folosit-o pe asta, de pe foodnetwork.com):
1 1/2 cups fresh basil leaves (packed)
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
1/4 cup freshly grated Parmigiano-Reggiano
2 tablespoons pine nuts or walnuts, toasted
1 teaspoon minced garlic
1/2 cup extra-virgin olive oil

In the bowl of a food processor, combine the basil, salt, and pepper and process for a few seconds until the basil is chopped. Add the cheese, pine nuts, and garlic and, while the processor is running, add the oil in a thin, steady stream until a mostly smooth sauce is formed. Transfer pesto to a bowl and set aside. (Note: Pesto may be made 1 day in advance and kept, refrigerated, in an airtight container, until ready to use. If making in advance, be sure to cover the top of the pesto with a thin layer of olive oil to prevent the pesto from darkening. Pesto may also be frozen in the same manner in small quantities for use at a later date.)
E superb. Puteti folosi, deci, nuci obisnuite in loc de pine nuts, ulei vegetal in loc de olive oil (desi cu olive oil e mai bun)

Aluatul l-am facut ca pe orice aluat de pizza (nu conteaza exact reteta). Am intins foaia, am acoperit-o cu pesto sauce, si apoi am pus branza rasa (mozzarella, manolo stie, merge orice cascaval de fapt), pepperonni, canadian bacon, masline negre, anchovy, rosii feliate, branza feta faramata, si alte alea (aici puteti lasa imaginatia sa zburde).
Ideea de baza este sa folosesti pesto sauce in loc de pasta de rosii. Mai e un secret mic, dupa ce intindeti sosul pesto rasfrangeti un pic marginea foii inauntru. A, primul strat (al doilea de fapt, dupa pesto) sa fie branza rasa, ca celelalte chestii sa se "scufunde" cand se topeste. Al doilea strat de branza (mai rar) se pune on top of everuthig ca prin topire sa tina toate chestiile al un loc
La cuptor 15-20 minute si uite ce a iesit:

cre'că, nu ştiu...

A CERB

tip:incearka karnatzi in loc de pepperonni si skimba numele in " pizza de moare luci(fer)"

tapirsis

Ziceti-mi si mie, voi, cei mai luminati in ale englezei si culinarului, ce diferenta este intre "walnuts" si "pecan"?
Si nucile noastre romanesti adevarate cum se traduc? walnuts?
Va fi bine!

tapirul

da, nucile romanesti sunt walnuts
pecan arata pe dinafara ca o ghinda (fara treaba aia rotunda si zgrunturoasa), pe dinauntru arata ca o nuca romaneasca, dar e un pic altfel la gust
uite aici pecan:

si aici
Sunt aceeasi familie, difera genul
Walnut:
Division: Magnoliophyta
Class:    Magnoliopsida
Order:    Fagales
Family: Juglandaceae
Genus:    Juglans

PecanDivision:    Magnoliophyta
Class:    Magnoliopsida
Order:    Fagales
Family: Juglandaceae
Genus:    Carya
Species: C. illinoinensis
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Pecamul are un gust ciudat, mult mai bune sunt walnuts.

A CERB

pecan pie este in schimb ceva extraordinar.

pentru iubitorii de nuci, incercati ulei de nuca prajita pentru salata.

adi

Quote from: tapirul on July 12, 2006, 06:32:55 AM
Pizza de moare lumea
Aluatul l-am facut ca pe orice aluat de pizza (nu conteaza exact reteta). Am intins foaia, am acoperit-o cu pesto sauce, si apoi am pus branza rasa (mozzarella, manolo stie, merge orice cascaval de fapt), pepperonni, canadian bacon, masline negre, anchovy, rosii feliate, branza feta faramata, si alte alea (aici puteti lasa imaginatia sa zburde).
deci d-aia n-am mai gasit bacon aseara... ce nu puteai sa iai si tu o pulpa de cerb instead?? nu te inteleg deloc-deloc

tapirul

nope, ca cerbii sunt conservative, recte cam aţoşi şi insipizi
cre'că, nu ştiu...

A CERB

am io neste karne de deer in fridge, mi-a dat-o un patchent aku vreo 3 luni. nu o mananc( are un miros ciudat vanatul) si mi-e lene sa o arunk.

daka vrei pulpa spune. sunt suparat pe cerbi de cand mi-au pascut rosiile.

tapirul

Quotesunt suparat pe cerbi de cand mi-au pascut rosiile.
pi bre, daca nu faci si tu un gard..
io sa fiu in locul tau as face acolo unde ai curatat iedera (sau in partea ailalta, spre camionul scufundat, depinde unde e soare mai mult) o gradina de legume (cu mai multe, nu numai rosii, cu brazde de ceapa etc). As lua plasa de la HomeDepot si as face un gard de plasa cu portiţă
cam asa (nu trebe stalpi de beton, pari de lemn 's la fel de buni)

cre'că, nu ştiu...

A CERB

pai akolo am facut, bre, dar am facut numa experimental anu asta. am luat 7 plate diferite si l-eam plantat ku steguletzu, sa stiu care ce e. ce-mi place acum, iau mai mult la anu. dupa setbackul initial cervid, am pus o plasa fina peste rosii, care taie al naibii la limba. asta le-a rakorit un pik pe kaprioare. am o gramada de rosii care urmeaza sa se coaca. tocmai am observat cu stupoare azi ca imbecilele mi-au pascut visinul smuggled cu greu din Romania. nu a murit, dar mai avea putin. l-am acoperit si pe el, da cred ca ies cu BB gunul la ele.

tapirul

pi da, bre, si la anul faci gradina ca lumea, cu gard si tot ce-ti trebuie, inchizi tot coltul ala, doi pereti sunt deja aclo. Suficient de inalt cat sa nu poata sa pasca peste. Plantezi cateceva si afara sa le momesti suficient cat sa se balige, ca sa ai si ingrasamant natural  ;D
cre'că, nu ştiu...

A CERB

tot plasa care taie limba e mai sigura. apukatele sar si 2 metri sa ajunga la rosii( le plac mult). I'll fence in anyway, once I'm done cleaning.

mada

Am si eu o intrebare: exista pe la noi vreo specie de "pine nuts" (comestibile adica) ?
Cica exista si in sudul europei niste specii comestibile: http://www.encyclopedia.com/html/p/pinenut.asp
Dar nu imi dau seama cum arata (nici copacul, nici semintele), astea comestibile de la noi

A CERB

nu shtu, bre io n-am auzit, but don;t quote me, nu prea mananc nuci(imi plac walnuts, doar ca ingrasa)

magda

sa va mai impartasesc cate ceva din vastele mele cunostinte reduse legate de chestii de bucatatreala.
mancare de vinete cu usturoi

cateva vinete mai micute
cativa dovlecei
ceva rosii , nu f multe 2-3
un pic de ardei gras
mult, mult, mult usturoi
se taie vinetele in feliute si se prajesc putin, de preferinta in tigaie teflon, fara ulei. se aseaza pe fundul unei cratiti rondele de vinete. se pun peste ardeiul tocat marunt, rosiile cubulete, si dovleceii tot cubulete. se adauga din belsug usturoi. ma rog, dupa gust. sare, condimente. se toarna apa atat cat sa acopere legumele  :!: :!:
se pune la cuptor, de preferinta cu capac, dar se poate si fara, no pb.
se serveste atat la cald cat si rece scoasa din frigider....

ce ziceti! v-am facut pofta?????
nu inca?
bun, atunci sa trecem la inghetata...... yammy! mai ales acum cand ne topim una doua.

1 l frisca lichida
50 g unt
6 oua
200 g zahar

se bat albusurile spuma.
galbenusurile se freaca cu zaharul.
se bate frisca.
se amesteca toate. apoi se impart in cate  straturi vreti si puneti ce va trazneste prin cap in fiecare. ex: ness, coniac, fructe din dulceata, fructe proaspete, esente, stafide etc.... sfat! nu recomand a se pune cacao. mie una nu mi-a placut. dar, invatam din experimente.
dupa ce puneti in ea ce vreti, bineinteles trebuie sa o bagati la congelator. se ingheata in cel putin 2 ore.
racorire placuta!

adi

mamaliga cu branza si smantana:

nu este foarte greu de facut, dar necesita o oarecare capacitate de concentrare.

ingrediente: malai, apa, sare, branza, smantana, prietena/sotie > [black box] > mamaliga cu branza si smantana. destul de simplu, nu?

Qvadratus

Păi şi cu prietena/ soţia ce faci, o foloseşti pe post de făcăleţ sau lingură de amestecat mămăliga în timp ce fierbe, ca nu precep ?!

mada

Ehhhh... si eu care credeam ca o sa dau peste o noua reteta dementiala de-a lui Q  ::)

Nu conteaza, lasa ca postez eu una (...buacata inventie proprie) la salate (desi pe bune ca e exact ce-am mancat aseara...)

clebs

chiftelute din dovlecei cu pate de ficat

Se curata si se dau pe razatoare 4-5 dovlecei, se amesteca cu sare si se lasa putin sa stea.Dovleceii se storc bine cu mana sa se scurga toata apa, apoi se amesteca cu:o cutie pate de ficat, 2 oua, patrunjel si marar tocate marunt, piper si faina se iau cu lingura si se prajesc in ulei incins.Dovleceii trebuie s afie foarte bine storsi ca sa nu necesite prea multa faina iar partunjelul si mararul sa fie din belsug.
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

vlad

Nu ma pricep la  gatit. Astazi mi-am  purificat sufletul si mintea printr-o asceza corespunzatoare, apoi, imbracat intr-un vestmânt alb ca zapada, mi-am taiat 3 rosii si 2 gogosari, i-am pus la un loc, am adaugat brânza taiata cubulete, ulei de masline, otet si, aici intervine frumusete, busuioc si rozmarin. Chiar acum o molfai. Foarte buna.

tapirul

mai poti face asa: tai (solemn) trei rosii, jumatate de ceapa de apa taiata solzi (pe care o freci cu un pic de sare si storci in pumni sa scoti iuteala), si doua linguri de smantana. Si sare, evident, ca te iubim ca sarea in bucate. Daca cumva crezi ca smantana si ceapa nu fac mariaj bun, o sa iti schimbi credinta dupa.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

ba io-l iubesk ka sarea-n oki.

vlad

Si daca deranjeaza pe gagici mirosul de ceapa, se poate face in felul urmator: se da in clocot niste apa, apoi se adauga ceapa pe care o fierbi 10 min. Ramane crocanta, isi pastreaza savoarea, dar nu mai miroase! Si nu lasa halena. Poti face salata de ceapa in acest fel.

manolo

hmm, daca o tii chiar 10 minute, tot se cam inmoaie si isi pierde astfel textura.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

tapirul

10 minute e cam mult indeed...
alt secret este sa pui ceapa taiata pe o farfurie si sa o pui un minut la microunde. Dupa aia in frigider, ca la salate nu merge cu ceapa fierbinte
cre'că, nu ştiu...

homefree

Pun putin de tot ulei intr-un teflon si arunc ceapa taiata acolo, cand incepe a sfarai torn vin rosu (sa nu fie tare prost, pt ca iese ceapa acra in final) si ma fac c-o rumenesc ;) Merge grozav cu carne fripta (eventual taiata cubulete si data prin vinul ala cu ceapa). Iar la sfarsit piper.

manolo

de fapt, ce gatesc acum: paine cu legume gratinate

e o reteta italiana, "furata" acum 2 ani, dar pe care o fac prima oara in Ro (veti vedea de ce).

Ingrediente:
Aluat: se face aluat clasic de paine. daca va place mai gros, adaugati drojdie la framantat, daca preferati, ca in reteta originala, ceva mai crocant, atunci fara drojdie.
Legume: vinete (2-3, in functie de marime), dovlecei (3-4), gogosari (3-4) sau ardei gras (bine ar fi gogosari, pentru culoare).
Altele: branza (ideal mozzarella, merge orice branza care se topeste, cascaval ca ultima optiune), frunze verzi de busuioc, ulei de masline, otet balsamic, sare.

Mod de preparare:
Se taie vinetele si dovlecei felii potrivit de groase, cu tot cu coaja, se prepara pe gratar (ideal pe carbuni, merge foarte bine si pe grilajul de la cuptor sau mai sunt mini-cuptoare care se pun deasupra pe ochiul de la aragaz), pana se usuca si prind o crusta deasupra. Ardeii sau gogosarii se coc intregi (in acelasi mod), apoi se decojesc, se curata de samburi si se lasa in fasii mari. Toate legumele se taie impreuna in bucati mari, din cateva miscari de cutit (ahh, devin mada-lanian!). Frunzele de busuioc nu se spala direct sub jet, ci intr-un prosop (hartie sau textil) umezit, pentru cateva secunde (pentru a nu-si pierde aroma). Apoi se rup in mana (nu se ating de cutit, din acelasi motiv ca si spalatul) si se pun peste legumele taiate. Deasupra se adauga ulei de masline (ca pentru o salata) si cativa stropi de otet balsamic. Sare dupa gust, ideal nu foarte multa.

Aluatul se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, cu latimea de cam 2 palme si lunga cat aveti aluat. Pe una din marginile lungi se pune un sir de branza, langa care se pune in mijlocul foii amestecul de legume cu busuioc. Se ruleaza totul longitudinal, pana iese o chestie... lunga. Se taie apoi bucati de cam 7-10cm, care se pun intr-o tava "in picioare", adica sa ajunga legumele in sus, bucatile una langa alta, cat va incape in tava. Ideal ar fi sa umpleti tava, ca sa nu se rastoarne bucatile de la margine. Inainte de a da la cuptor, stropiti pe deasupra cu putin ulei de masline. Se da la cuptor pana cand se coace aluatul. Se serveste calda, cu un vin rose.

Pofta buna!

PS: spuneam ca e prima oara cand o fac in Romania, pentru ca e greu de gasit busuioc frunze proaspat. Am gasit la o babuta in piata. Mi-am adus din italia seminte si instructiuni, asa ca la iarna o sa am al meu.

PPS: iese ceva meraviglioso! poate fi mancat drept antreu sau garnitura la o friptura; daca e vanat, cu atat mai bine.

clebs

tz,unde bre"citisi" tu ca in ro se gaseste greu busuiocul? :laugh3: Si seminte si instructiuni ??? din italia? :13:  trebuia sa mergi duminica dimineata la biserica :razz:

Furnika

Semintele si instructiunile nu erau pt busuioc ci pt a prepara tzigara de dupa masa.

manolo

bre, de obicei, babele vand in piata doar inflorescente de busuioc. ori pentru reteta trebuie frunze proaspete, ceea ce nu gasesti foarte des. din pacate, la Iasi inca nu exista Carrefour. in Italia si Polonia, in Carrefour, am gasit busuioc la ghiveci, doar planta cu frunze. secretul la busuioc este sa rupi florile imediat cum apari, pentru a creste mai multe frunze. ori babele au nevoie de flori.

cat despre inscructiuni, am plantat prin iunie seminte cumparate din Ro, urmand instructiunile de pe spate. din vreo 8 recipiente, nu mi-a iesit decat o planta. am luat si din Italia, instructiunile sunt un pic (mai mult) diferite. asa ca de asta am spus ce am spus mai sus.

nanika

aseara...hummm..ce sa zic,inca nu am ajuns acasa!...numai dupa 6 luni!la naiba,mor de pofta de niste telemea,cascaval,pe aici numai semi preparate!sarmalele,puiul cu orez sau vreo salata de vinete,le fac destul de bine,si repede,numai sa am timp!si chiar si brazilienii au zis ca sunt delicioase!

nanika

por favoorrr!!!!!!!!...vreau mult reteta de cozonac,daca o are cineva si ma poate redirectiona!

tapirul

aia a lu cerbu de bread machine? uiteaici
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Mai avea si Ondina una reteta fabuloasa!
Daca are cineva timp sa-mi zica si mie cum pun un link aci (sau citesc io maine pe la tehnice).
Va fi bine!

tapirul

cu codul [ url ] www.link.com [ /url ] (fara spatiile dintre "url" si "]") sau daca vrei cuvant clicabil ,[ url=http://www.uatever.com]cuvant clicabil[ /url ] (la fel fara spatiul ala.. iote ca in smf nu poti sa deactivezi BBC in post...
sau postezi cu "reply" si selectezi cuvantul si clicai pe al treilea butonsa din stanga jos ala, cu o poza pamantu'
sau citesti aici
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Va fi bine!

tapirul

cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Nu aseara, dar ieri dupa amiaza am gatit 6 bucati ardei umpluti facuti scrum pentru ca i-am uitat pe foc in timp ce cautam muzica clasica pe karadar si pianosociety.
Se ia o cratita, se toarna ulei in eai, se aseaza ardeii umpluti si aranjati frumos, se pune cratita pe foc mic, se adauga putina apa si bulion de rosii si se uita pe foc.
Deoarece am usa ermetica la bucatarie nici n-a venit mirosul sau fumul.
M-am dus sa beau apa. Iesisera negri ca a carte.
Va fi bine!

A CERB

ia-tz bre smoke alarm. ajuta, desi te enerveaza cand faci friptura( cand stateam la bloc puneam un servet de bucatarie in jurul ei)

tapirul

nu-tz lua bre smoke alarm ca o sa te drive crazy. Care-i pointul, acoperi cu prosopul si uiti oricum.
Io odata, cand nu se mai oprea chiar apasata pe butoane, am smuls-o pur si simplu din tavan si dupa aia am spus la landlord ca voiam sa schimb bateria si a cazut scaunu de sub mine si am ramas cu ea in mana. Au venit si au schimbat-o
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Quote from: tapirul on October 23, 2006, 05:27:23 PM
Io odata, cand nu se mai oprea chiar apasata pe butoane, am smuls-o pur si simplu din tavan si dupa aia am spus la landlord ca voiam sa schimb bateria si a cazut scaunu de sub mine si am ramas cu ea in mana. Au venit si au schimbat-o
N-am inteles nimic. Postul tau poate da nastere unor interpretari rauvoitoare.

tapirul

pai hai sa iti zic mai rara atunci.

gateam odata nu's ce (nu faceam mici though) si s-a pornit alarma de fum dintr-o data. Daca nu ati auzit cum suna o alarma de fum, nu stiti ce inseamna. Frecventa sunetului e calculata sa se infiga in creier pur si simplu.
Teoretic are un buton pe care daca il apesi 5 sau 10 secunde se opreste. Am apasat, kilu (sunt doua butoane de fapt, am incercat toate combinatiile). Eram deja in prag de sinucidere cu sunetul ala, asa ca am smuls pur si simplu alrma din tavan (au ramas niste fire atarnand).
Problema e, alarma de fum e obligatorie, e delict federal daca o scoti/deactivezi, asa ca m-am dus la landlord sa fill up a maintenance request (asta faci cand vrei vreo reparatie prin apartament, nu eram sisi sa cumpar eu alta alarma) si i-am spus ca, while I was trying to change the batery (are o baterie care cica trebe verificata la sase luni), am cazut cu scaunul si am ramas cu alarma in mana si de aia e smulsa din perete. Ma frecam asa discret pe umar (vezi doamne ma durea).
Au venit mesterii indatoritori si mi-au schimbat toate alarmele (toate doua that is).

PS e mai clar acum? Era vorba deci de smoke detector, nu de... ca oricum aia nu are baterii....si nu o tin in tavan (not always, that is)
cre'că, nu ştiu...

clebs

macar ardeii aia nu aveau asa multa apa, dar eu am facut odata piure de cartofi si am uita de ei, va dati seama cat au stat aia pe foc :laugh3:

PS de fiecare data cand vad un post nou cred ca-i o reteta si-s dezamagita...

Ondina

Ieri am facut saleuri:
  Traind in lumea modernista, mi-am luat aluat foitaj de la supermarket. L-am pandit pana s-a dezghetat bine, apoi l-am desfasurat in toata splendoarea lui. Am taiat feliutze niste branza telemea si niste sunca (asa ca niste betigase) si m-am apucat de lucru manual.
Am taiat aluatul patratele (cam 10/10) , am pus in mijloc sunca si branza si am indoit si lipit aluatul ca niste triunghiuri.
Apoi am uns si tapetat o tava , le-am pus pe toate frumos acolo, le-am uns cu ou batut cu sare si am presarat niste semintze de chimen, dupa care le-am izolat la caldurica in cuptor pentru 10-15 min.
Au iesit bune-bune, frumoase si rumenite!
Am mai incercat si varianta cu gem de caise, fara chimen, foarte gustoase!

tapirul

Ficatel la capac, remake:
ce a fost diferit: am lasat ficateii (dupa ce i-am spalat in apa rece) sa lâncezească un pic in vin rosu plus un strop de ulei si praf de usturoi.
Inventie: copii, daca aveti mixer, cand tocati ceapa adaugati si o jumatate (un sfert, cat va place) de lamaie decojita. Este absolutamente delicios - ceapa amestecata cu sucul si pulpa de lamaie, mmm-m.
In rest cam la fel, cu morcov si ciuperci.
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Nu aseara ci astazi, pizza

Astazi am facut pizza.

Am cumparat aluat congelat (daca o sa-mi spuna cineva ca aluatul frantuzesc se prepara in casa ma impusc).

Am cumparat suc de rosii, l-am pus in craticioara pe foc cu piper, cimbru, delicat, alte mirodenii gasite prin sertar (daca n-or fi si expirate mare minune), ulei si l-am scazut. Am scurs uleiul in chiuveta.

Am taiat rotocoale carnaciori de brasov, afumati.

Am cumparat o conserva mica de ciuperci taiate (am ezitat in fata raftului daca sa iau intregi dar oricum trebuia sa le tai, un efort in plus), le-am scurs, le-am pus la calit in ulei cu ustoroi pisat.

Am ras rotita de cascaval rucar.

Am taiat 2 cepe mici, 1 ardei gras fasii, 1 dovlecel felii rotunde si 2 rosii felii rotunde.

Am batut 3 oua (stateau cam de mult in frigider) cu sare si putina apa calda.

Si am purces: am uns tava de aragaz cu margarina si am pudrat-o cu faina, am intins foaia de aluat acum decongelata si cam lipicioasa, am intins-o bine in toata tava, am presarat ceapa, am uns cu sosul de rosii, am pus rotocoale de carnat, fasii de ardei gras, ciuperci calite, cascaval ras, rondele de dovlecel cu rondele de rosii deasupra, oul batut.

Am dat la cuptor cu timerul pus ca de obicei le uit acolo si se fac scrum.

A iesit buna, ceea ce va doresc si dvs.

Am baut si bere, ceea ce va doresc si dvs.

Va fi bine!

A CERB

Io mai nou fac pizza pentru Riku o data pe saptamana, folosesc faina organica, breadmachine, (pre)coc doua load-uri pe care le congelez. Cand e nevoie, scoatem, dam cu sos de rosii( bulion organic amestecat cu neste apa si ulei intr-o sticla de mustar-are gatul mai mare) si mozarella si punem 10 minute. Riku prefera pizza simpla, nu vrea alte minunatii.

clebs

cum adeca faina organiaca? facuta din grau crescut fara ingrasaminte?

vlad

Măi, nu ştiu, o fi moţarela românească mai naşpa, da mie mi se pare că nu are apsolut, dar apsolut nici un gust. Parcă ar fi Omul Invizibil al brânzelor. Sau parcă aş mânca spumă poliuretanică sau mănuşi chirurgicale topie. Io pui caşcaval Rucăr afumat, na, ştiu că e barbar. Sau brânză de burduf.

A CERB

Faina organica adica din grau fara pesticide si numai cu ingrasaminte naturale.

Mozarella nu prea are gust( aia fresh chiar deloc), dar e ok in pizza.Riku numai asta vrea. Eu personal mananc chestii mucegaite( blue cheese, gorgonzola) sau fermentate( cheddar, aged provolone, etc). Si telemeaua imi place, mai ales cu rosii (organice, sac, den gradina proprie).

tapirul

moţarela facută cum trebuie (care de exemplu trebuie sa musteasca inca de lapte, si sa fie servita in aceeasi zi in care e facute, hence motzarela de la supermarket e orice numai motzarela nu) are gust delicat, precum caşul proaspăt. O felie de moţarela pe o felie de roşie e divin. Din pacate e greu de gasit sau scumpa, ca se face industrial.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Sunt de acord cu vlad ca mozarella simpla n-are nici un gust; pe felii de rosii verzi cu ulei de masline +/- toast si piper merge foooarte bine. Eu prefer la fel ca cerbu aromele tari.

tapirul

furnika, sa pui si o frunza de busuioc proaspat intre felia de rosie si de mozzarella sa vezi atunci nebunie. Si sare daca ai mai grunjoasa un pic
cre'că, nu ştiu...

mada

Repede pana nu uit...

varza murata se fierbe scazut in vin alb cu niste boabe de piper si (aici e secretul) niste cuisoare (cloves)

Se serveste cu carnati prajiti si felii de fripturica sau sunca afumata prajita