News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

ce-am gatit aseara

Started by tapirul, January 29, 2005, 03:07:09 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

bre, noi gospodinele ( :) ) (de exemplu gaspadin Cerbu) stim momentu' ala de blank total in care stai si cujeti: azi ce mama ma-sii mai gatesc???
Hai sa facem o lista pentru situatiile de urgenta. Nothing fancy, just reality..

Okay. Ahem.

Ficăţel la capac (?) - in lipsa de alta nume.

am cumparat de la Winco o chestie de mai mult de un pound de ficat de pui - americanii, de tembeli ce sunt, nu mananca ficat (nici pate), asa ca ficatul il gasesti intr-un coltisor amarat la niste cutii de sub un dolar bucata. Asa. Acasa am pus ficatii intr-un vas cu apa rece, si am schimbat apa de cateva ori (vreo juma de ora asa).
Am tocat neste ceapa si neste usturoi pe care le-am calit, laolalta, in ulei incins. Cand am fost aproape gata, am adaugat si ficatul, avand grija sa il intorc usor, sa se faca pe toate fetele. Sa nu cumva sa pui sare de la inceput ca te ajung toate blestemele lui Manitu, si cirezile de bizoni vor perish. La fel, daca nu ai lingura de lemn, mai bine renunta.
Treaba asta se acopera cu capac sa se faca inabusit, fara sa se usuce. cand ficatul da semne ca ar fi gata (less than ten minutes), adauga niste rosii taiate cubulete (nu te incurca cu pasta de tomate) Daca gasesti rosii cubulete la can e okay. While everything is boiling happily, add some pepper (fresh ground, better), some basil, some thyme (just  a dash). Ca sa ii dai lovitura de gratie adaugi un paharel de vin alb (daca te induri). Daca vrei sopsul mai gros poti sa pui (de la inceput) neste faina. Nu foarte multa ca iese aluat.
Se serveste cu piure de cartofi si restul de vin.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

asa, in seara asta se comite niste pastrav la tigaie. Pastravul tare ieftin aici (de doua ori mai ieftin ca somonul crescut la ferma - bleah - si cu "color added"). Pastravul vine curatat in burta (daca nu se curata usor)
Se umple pastravul cu ceapa taiata "solzi" (semicercuri?). Se adauga piper, sare, basil, thyme, soy sauce, si vin alb cat cuprinde.  Tigaia se unge cu ulei (doar unsa, nu balta) si se plaseaza pe foc cu pastravul astfel pregatit in ea. A, nu uita mararul si patrunjelul. Deci pe foc la foc mic ca nu dau turcii. Cu capac, of course. In tigaie, direct, poti sa adaugi more wine. Nu e nevoie sa intorci pestele in tigaie. Se serveste pe farfurie, cu capul spre stanga si burta spre tine. Pofte.

Edit: daca vrei sa nu il intorci in tigaie, il pui in alluminium foil. Si mai bine la cuptor, daca ai timp.
cre'că, nu ştiu...

morena

tapi, eu una fierb mai intai ficatul intr-o apa si scap cu un supar de zeama aia negricioasa care se ridica....si apoi arunc ficatul iintr-o oala in care il las sa se inabuse in ulei cu putin apa si vin ( mmm)...apoi adaug niste piper, sare, rosii cubulete( never paste de tomate) si mult usutori si condimente....inca 10 minute la fiert acolo...si poti sa juri apoi ca l-ai apucat pe al de sus de un picior....ceapa nu am pus pana acum...dar o sa incerc.
oricum, ficatul fiind fiert inainte nu mai face crusta aia pe care o face cand e prajit direct si este f moale...ti se topeste in gura.

tapirul

aha... pai sa stii ca e o idee sa il oparesti inainte.. Oricum, si cum il faceam io nu il prajeam ci tot un fel de fiert era, inabusit. O sa incerc si asa, sanks
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Stie careva retete de preparare a creierului? Am luat zilele trecute asa ceva (stiu, stiu, era mare nevoie fiindca mie imi lipseste) si nu prea stiu acum ce sa fac cu el (da, sigur, nici macar nu stiu ca de obicei creierul e folosit pentru gindit). Am gasit niste retete: crochete, pane, racitura (aspic) si salata, dar ultimele 3 nu ma entuziasmeaza de loc. Azi o sa incerc sa-l prepar crochete, dar vreau si alte idei.
In caz ca supravietuiesc dupa ce maninc crochetele si pe deasupra o sa-mi si placa foarte mult, revin cu Rp-ul, altfel “Imi pare bine ca v-am cunoscut fratilor, sa-mi aprindeti si mie din cind in cind cite o luminare !”

manolo

eu am mancat in grecia rulouri de curcan cu creier. mai precis, se taie pieptul de curcan astfel incat sa ajunga ca o foaie de hartie (ca dispozitie, nu ca grosime). creierul se amesteca cu ceva ciuperci si masline, un ou (sau doua, in functie de cantitate; e pentru legarea compozitiei), verdeata (ce aveti. patrunjel, marar, telina), sare, piper, mirodenii de care va plac (oregano si busuioc sunt demne de incercat, ca si cimbrul).

pe bucata de piept taiata ca mai sus se pune compozitia respectiva, se ruleaza incet, se leaga ruloul cu sfoara si se da la cuptor. daca aveti si va place, se poate stropi cu vin alb.

se serveste cu branza (feta am servit eu, ca eram la fata locului; merge orice telemea mai grasa, sarata sa fie)

in loc de curcan merge si porc si vita (e mai tare carnea), si un piept de la un pui mai mare. ce are fiecare si ce ii place.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

plure

Imi permit si eu sa impartasesc din experientele cu ficatul.
Bunica mea este ardeleanca si face un ficat f bun, dar de vita sau de porc. Se taie in felii de vreun cm grosime si apoi in bucati de sa zicem 3cm/4cm. Se prajeste intr-un ceaun foarte multa ceapa taiata solzi, cu mult piper, si se pune si ficatul ala peste ceapa cand aceasta a devenit transparenta; se inabusa in continuare in zeama lasata de ficat, nu prea mult, vreo 10 min si e divin.

Am facut saptamana asta clatite si varza calita cu carne afumata. Toata lumea a laudat-o dar mie nu prea mi-a placut fiindca mancasem vreo 3 portii in timp ce se facea si mi s-a cam aplecat.

Subscriu pt pestele la cuptor in folie de aluminiu, umplut cu ceapa. A facut soacra-mea si este o delicatesa.

Saptamana viitoare o sa fac supa spaniola de fasole bruna; va spun daca va iesi ceva.

Creierul pane mi-a placut intotdeuna. Nu stiu ce sunt crochetele dar pane rules.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

tapirul

am fiert si io ficatul si nu e rau, dar parca mai bun e in zeama lui.. (fiertul ii cam ia din gust). So, fiert sau lasat zece minute in apa rece... Am constatat (cand am facut a doua oara) ca daca tai ceapa mare nu mai iese asa bun (Toshiko era flamanda si a vrut sa ma ajute si a tocat ceapa in stil japonez - ei taie ceapa mare, cuburi)

asa. Azi am facut pui-cu-ce-o-mai fi (nu am gasit inca nume.. E un fel de ciulama mai deosebita)
so, piept de pui taiat potrivit si calit in ulei. Am pus (deasupra) ceapa tocata marunt (mie imi place sa toc ceapa foarte marunt, sa o frec cu sare, sa o storc si sa o trec prin apa rece, intr-o sita). Odata cu ceapa am pus si rosii tocate cubulete mici (o rosie; nu mai aveam suc de rosii sau pasta de tomate)

apoi. Daca cumva aveti niste bere ramasa de la soţ (putin probabil), in loc sa o aruncati save it pentru gatit. Nu conteaza daca se trezeste. Am pus berea intr-un vas, am agaugat o lingurita de mustar, un sfert de lamaie stoarsa, sare, piper, verdeturi (busuioc si marar tocat si cimbru), doua linguri de faina (e tricky, ca faina se ingorasa ulterior), smantana tot cam asa. Toate batute cu telul si adaugate peste puiul-ceapa-rosiile calite. Se dau treiu clocote (cat sa se ingroase) si se servesc. Cu mamaliguta, daca se poate.
cre'că, nu ştiu...

morena

aoleu tapirule sa-nebunesc colega!
imi ploua in gura cand te aud.:)))))))))

von Manteuffel

Meine Ehre heißt Treue!

wees

pentru vegetarieni:
5-6 cepe taiate mai mari (in stil japonez :wink: ), pasta de ardei sau ardei tocat marunt, se calesc foarte bine, se adauga o foaie de dafin, dupa care se adauga apa si se lasa la fiert. cand apa a scazut suficient se adauga ciuperci taiate ca si ceapa si se fierb in continuare. la sfarsit adaugati sare, piper (e buna codimentata), cimbru, o rosie taiata cubulete sau pasta de rosii. ploaia de patrunjel e facultativa :roll:

tin sa precizez ca merge si fara ciuperci
reteta asta mi-am amintit-o cand a spus tapiru de ceapa aceea marunta :D si m-am executat in bucatarie cu o ceapa taiata cuburi :D

Qvadratus

Insfirsit, bine ai venit printre noi, confrate, ca eram prea putini care sa luptam cu pohtele gastronomice ale cestilorlalti !

monicutz

SUPA DE FASOLE

Se fierbe cam 1/4 oala boabe fasole cu un morcov , o radacina patrunjel si sare dupa gust pana le ia mama dracului...adica pana se farma. Separat intr-un ceaunel se caleste ceapa si apoi adaugi tot ce gasesti prin frigider:rosii, ardei, morcov, patrunjel radacina si frunze,telina da' nu multa, pastarnac.....si le calesti bine. Se pune cimbru, o lingura bulion, piper, sare. Se rastoarna amestecul peste fasolea fiarta cu zeama ei (se pune apa la fiert din belsug) si se mai lasa 15 minute. Se poate pune si afumatura. Se serveste fierbinte cu ardei iute sau cu muraturi.

rocsa

m-ai omorat! trebuie sa-mi fac si eu ciorba de fasole ca se crapa bobul de pofta

Qvadratus

Afumatura o pui la fiert in fasole numai dupa ce-i dai citeva clocote intr-o apa, pe care o arunci.
In farfurie (optional) poti sa pui 1-2 linguri de otet de miere de albine si mere (cu concentratie scazuta asadar) cu mirodenii.
Frunza de telina nu se toaca, ci se pun 2-3 cu tot cu cozi (respectivele chestii nu se arunca in nici un caz apoi, ci se planteaza in farfuria doritorilor, sau se lasa in oala pina la sfirsit)
Dintre muraturi, de preferat sunt gogonelele, la ciorba de fasole.
La amestecul mentionat de monicutz, esentiale sunt urmatoarele:
- mamaliga
- ardeiul iute
- 2 paharele de tzuica de prune Made in Judetul Arges (nici nu intra in discutie alt tip de tzuica)

tapirul

patrate, te bat cu ţuica de Loptătari prin knock-out. In rest agree, afumatura se fierbe in fasole (dupa ce o oparesti un pic cum zice patrateanu). Mierea si otetul le poti pune chiar in oala, dupa ce ai stins focul.

o sa va mai povestesc de piept de pui umplut cu ciuperci cand imi mai fac timp. Si am mai inventat o tocanitat tot de ciuperci cu ficatel de pui (ca spuneam mai altundeva ca americanii sunt tembeli rau si nu mananca ficat, recte ficatul e ieftin. Un pound de ficat costa mai putit ca apa plata)
cre'că, nu ştiu...

rocsa

si la noi e cel mai ieftin ficatelu si cumparam saptamanal, delicios. Iote ca nu stiam de miere in ciorba de fasole. Aici nu se gasesc gogonele, sper insa ca pe celelalte sa le gasesc, tuica mi-o trimite tapiru

tapirul

de la Radu Anton Roman citire........
cre'că, nu ştiu...

rocsa

laurad

Radu Anton Roman e un nene foarte pitoresc, cu un creier la fel de....."altfel", care face o emisiune gastronomica cu vechime de acum, emisiune care te face sa salivezi pe tot parcursul vizionarii. Iti povesteste si ce fel de bauturi se potrivesc, ce calitati au, dar intr-un fel de-ti vine sa bagi mana prin ecran sa-i iei paharul de pe masa.
De ceva timp umbla cu caravana prin tara, se opreste in gospodarii, unde diverse tzatze(nimic peiorativ) gatesc felurite minunatii. Asta cand nu le gateste el!
Ultima a fost o masa de post facuta de o batranica tare simpatica: tort de fasole batuta cu cartofi, ceapa fripta in jar si mamaliga la gratar. A, si salata de bureti iuti!
Iti spun, daca-l vezi, te lingi pe degete chiar daca n-ai gustat in viata ta acea mancare!
Anul trecut m-am umflat de ras cand, in saptamana mare, el si cu Cristi Tabara se lingeau la propriu pe degete, mancand nu-stiu-ce cu smantana.
Mentionez, ca poate nu stii, ca Tabara a terminat teologia si ambele personaje din poveste sunt obeze. Si extrem de misto.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Credeam ca ma-njura ca ii cer tuica :?

tapirul

nu fata draga, cum sa te injur? NU te-am injurat eu in parculet cinci luni...
Da, si a srcis si o carte Radu Anton Roman asta, o carte de bucate, in esenta, dar scrisa intr-un stil extrem de fain. Am primit cartea cadou de la sora mea inainte de a veni aici.
cre'că, nu ştiu...

rocsa

A propos, am fost sa-mi cumpar fasole si am gasit de toate marimile si culorile de-am ramas blocata dupa 10 minute de inspectat natia fasoleasca. De care se pune in ciorba de fasole ca sa iasa ca la mama acasa?? N-aveau din cea alba de marime medie, aveau ori galbena ori impestritata, ori cu bobul cat casa. Trec printr-un moment de cotitura-n viata: de care fasole sa cumpar :shock: ?
Intreb pt ca la fasolea batuta am cumparat boabe colorate si nu-sh de ce n-a iesit asa buna.

Qvadratus

Quote from: rocsaIote ca nu stiam de miere in ciorba de fasole.
Cred ca Tapirul vrea sa ma saboteze!  Am zis otzet din mere si miere de albine, nu sa pui miere in fasole, Doamne fereste!
In general la iahnie sau mincare de fasole variantele de fasole alba sunt mai bune. La ciorba de fasole, daca o maninci cu acritura, tzuici, ardei iutzi si alte de-astea, e mai bine sa pui o fasole "grea", de genul "bob mediu maro deschis cu tenta de rozaliu" (din pacate nu le stiu pe soiuri). Daca vrei o ciorba mai usoara, alegi fasole alba cu bobul mic si care arata mai rapciugos. In general nu am experienta cu soiurile superselectate si indopate cu fitohormoni care se vind in supermarketurile din Vest, asa ca nu garantez recomandarile (ele sunt valabile pentru soiurile cumparate de la tarabe, in Ro).
Quote from: tapirulpatrate, te bat cu ţuica de Loptătari prin knock-out.
Normal, aia are efect toxic asupra moldovenilor, insecticid curat, nu alta !

tapirul

Quotenu sa pui miere in fasole, Doamne fereste!
hehe, deci nu stii trick-ul asta. Da, chiar la sfarsit, cand pui otetul, pui si o lingurita/lingura de miere de albine.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Bine bre, daca zici tu.... O sa incerc, dar scriu in testament ca daca decedez in chinuri, sa te caute copii mei si in gaura de sarpe...

P.S. Pentru fasolea prajita se cauta una cu bob mare si inchis la culoare, e mai bun asa. Idem, la ea gogonelele si mamaliga nu trebuie sa lipseasca.

Qvadratus

Azi:

Carne de pui 1 kg (ciocanele), orez 1 cana jumatate, ceapa 1 mare , morcov 1 mare, oua 2, vin 1 pahar, unt aproximativ 50 g, telemea 1/3-1/2 kg (cred), patrunjel 1 legatura medie, sare 2-3 degete

Carnea am fiert-o in apa in care am pus morcovul si ceapa taiata in 2, am scos apoi carnea, am dezosat-o, am pus-o intr-o tigaie in care am topit pe fund untul, am amestecat si am lasat carnea citva minute sa sfiriie impreuna cu o mina de patrunjel si untul, ulterior dupa vreo 5 minute am adaugat vinul. Cind a reajuns la temperatura maxima am plantat galbenusurile amestecind si lasind chestiunea sa se patrunda. Am adaugat si 1-2 degete de sare.
Separat am fiert orezul (recomand sa folositi orez prefiert), apoi l-am scos separat, am ras peste el pe razatoarea mare telemea de oaie intr-o cantitate rezonabila.
Am pus in farfurie separate carnea si orezul amestecat cu "taieteii"  de telemea.

Don't panic ! Inca nu am ajuns la spital.

rocsa

Bai si-am facut saptamana trecuta o ciorba de fasole de dadeai cu caciula-n caini, buna raau. Am avut boabe mici cat mazarea, albe. Ieri am facut macaroane afumate ca m-am asezat comod la televizor si doar cand le-am auzit ca sfaraie mi-am adus aminte ca ma apucasem sa "gatesc". Cica am promis ca prepar o mancare de limba cu masline si praz. Cine imi da si mie niste sfaturi inainte sa dau foc la bucatarie? Le fierb pe toate impreuna si apoi adaug si sosul de rosii? Ce mai pun...?

manolo

daca vrei, vin alb, foi de dafin, ce condimente mai doresti. poti incerca sa faci o incizie in bucata de limba si sa invaginezi o juma de felie de lamaie. incearca sa gasesti rosii din acelea mici de tot, cat niste cirese mai mari. sunt bune de decor, dar si la gust. nu uita de un pic de usturoi, chiar daca pui praz. cam asta ar fi. daca imi mai aduc aminte, mai spun!

INDIANUL

mama don manolo se cunoaste ca esti medic-ce expresii: "sa faci o incizie in bucata de limba " si "sa invaginezi o juma de felie de lamaie".parca vad ca dupa ce faci mancarea in loc de "pofta buna" zici "operatia a reusit, pacientul va supravietui" :lol:
ramas bun...

rocsa

Io imi aminteam ca limba o sectionezi transversal, obtinandu-se astfel felii. Dar probabil Manolo se refera la perioada in care se fierbe limba iar inainte de a o servi putandu-se taia in toate formele. Nu ? Pana una alta gatesc spanac, m-a speriat manolo cu metoda lui chirurgicala de a prepara limba. Mi-era ca sectionez vreo artera din gresala si ma dau astia-n judecata

manolo

da, evident ca ma refeream la bucati de limba in care sa pui lamaie, ca doar nu o poti prepara intreaga. daca ai avea un pressure cooker (ca sa nu zic oala sub presiune), o poti fierbe intreaga cu ceva legume si apoi sa o prepari cu masline si praz. ca garnitura, orez, cus-cus, fasole verde. poti face si cu patate, dar e un pic lipsit de imaginatie.

spanacul cum il faci, cu lapte?

rocsa

Da, ieri m-am simtit extrem de originala cand am adaugat lapte in timp ce fierbea spanacul, se pare ca se stia asta. Nu m-am indurat sa cumpar smantana, ca, de, incercam sa dam jos kg, asa ca am pus lapte si a iesit delicios. Am fiert cu un morcov, am pus si usturoi, apoi rosiile, delicios.

Qvadratus

Navigind din link in link am gasit un site cu Rp-uri diverse.

mada

Am gasit niste ciuperci de cultura mai maricele. Le-am spalat, le-am smuls piciorul, le-am decojit palariile si iar le-am spalat, apoi am asezat palariile intoarse invers pe o farfurie termorezistenta si in fiecare palarie am pus cate un varf de cutit de unt si am presarat din abundenta parmezan ras pe ele.
Le-am bagat la cuptorul cu microunde 6 minute la 800W.
Au iesit cu mult mai fragede decit facute la cuptorul "clasic".
mada - once again: mada. not anyone else.

manolo

ti-ar fi iesit si mai bune daca pe fiecare ai fi pus deasupra o felie de rosie, unsa cu un pic de ulei (de masline, preferabil). ar fi facut un pic de crusta si ar fi dat o alta textura intregii "constructii"

Qvadratus

Mai, eu unul ma opun total ca palariile ciupercilor de ciltura sa fie spalate si rasfrecate in asa fel incit sa li se curete sporii aia negri dintre lamele. Asta e ceva de les-majeste pentru mine. Ciperca se spala ca sa nu aiba nisip sau pamint si cu asta basta, altfel ii piere gustul....

mada

Quote from: QvadratusMai, eu unul ma opun total ca palariile ciupercilor de ciltura sa fie spalate si rasfrecate in asa fel incit sa li se curete sporii aia negri dintre lamele. Asta e ceva de les-majeste pentru mine.

Ho ma ca n-am omorint ciuperca !  :lol:

glumeam.

Normal ca n-am facut asa ceva ! Cum sa fac asa ceva !?!  :shock:  Doar sint gaspadina ! :oops:
Nu, eu doar le-am spalat de eventualul nisip si de mainile jegoase ale celor care-au mangaiat ciupercile pina sa le cumpar io.

Dar chiar m-a surprins de ce idee ti-a venit patrate, ca mie nu mi-ar fi trecut prin cap ca cineva poate curata si lamelele.

mada

Quote from: manoloti-ar fi iesit si mai bune daca pe fiecare ai fi pus deasupra o felie de rosie, unsa cu un pic de ulei (de masline, preferabil). ar fi facut un pic de crusta si ar fi dat o alta textura intregii "constructii"

Manolo, tu ai reusit sa faci ceva cu "crusta" vreodata la cuptorul cu microunde ????!  :shock:

Cum ai reusit ?

Sau poate ca tu ai vreun cuptor mai shmecher cine stie...

Al meu are si funcrtia "grill", dar degeaba ca tot nu rumeneste.

Am incercat sa fac o data pizza la microunde (s-o coc la microunde cu grill, nu doar s-o incalzesc pe una deja facuta), si aia avea felii de rosii deasupra, dar a iesit o fleoshcaitura de nedescris, cu rosiile ca niste limaxi zemosi deasupra...

De-aia am postat reteta asta cu ciupercile cu parmezan, nu ca e cine stie ce mare gateala, dar ca (intimplator am descoperit), iese mai bine la microunde decit la cuptorul clasic TOCMAI pt ca la microunde nu se usuca ciupercile si din cauza asta ies mai moi si mai fragede.

Qvadratus

Nevasta-mea este extrem de suspicioasa in ceea ce priveste ciupercile (crescuta la cimpie, nu la padure sau deal, deh.....). In concluzie prima data cind am adus si eu acasa niste bureti de balegar la scurt timp dupa ce ne-am cunoscut , ea a zis ca deoarece eu trebuia sa ma duc cu nu stiu ce treaba in oras, le va face ea. Dupa o ora si jumatate am gasit-o obosita moarta, sprijinita intr-un cot ca sa se mai odihneasca spalind de zor partea interna a plariilor la fiecare ciuperca, de se albisera lamelele. Siderat am intrebat-o ce a apucat-o, iar ea, suparata pentru ingratitudinea mea, mi-a aratat cu un deget acuzator catre cartea de bucate unde scria ca ciupercile trebuiesc spalate bine, astfel incit apa sa nu mai aiba culoarea neagra....... :D

mada

LOL !  :lol:  :lol:  :lol:  Misto de tot !  :lol:

Asta e la fel de monumentala ca faza cu taica-miu care chirurg fiind, i se strica masina - i se rupsese clama care prindea cablul la borna bateriei tocmai cand trebuia sa plecam undeva.
Taica-miu, om dotat cu tot soiul de scule (o adevarata obsesie sa cumpere cele mai shmechere scule prin orice magazin intra), vine, isi ia cu el un ladoi mare, mare si greu plin cu scule si purcede la reparat masina...
Trece vreo ora... nimic.
Trec 2 ore.
Maica-mea care mai avea un pic si se suia pe pereti de nervi ca intarziasem rau de tot ma trimite sa vad ce face de dureaza atit.
Cind ajung la masina il gasesc pe taica-miu transpirat si obosit caznindu-se sa lege cu o fasa cablul de borna bateriei,  negru de suparare, tot nu pricepea el de ce nu porneste masina, ca doar el a legat-o cu fasa strins de tot ! (desi adevarul e ca borna si cablul se atingeau, veneau in contact in felul in care le legase el cu fasa)
Am crezut ca nu-i adevarat ! Dar nu m-am putut abtine sa nu ma pufneasca un hohot de ras si sa-i zic "bine tata da' asta nu-i pacient, e masina ! ce faci tu cu fasha aici ?"
Cand m-am oprit din ras (timp in care taica-miu a fost prea uluit de reactia mea ca sa reactioneze in vreun fel), i-am legat cablul in cateva minute cu o sirma groasa la borna si astfel am putut pleca.

manolo

da, din fericire pentru mine, am acces cand sunt acasa la parinti, precum si in Italia, la un cuptor cu microunde Whirpool cu grill si toate cele. Asa ca da, rumeneste fain de tot, face si crusta. italienii cu care stateam foloseau pentru pizza doar functia grill, pentru ca rumenea toppingul si nu intarea aluatul.

daca ai grill si nu merge prea bine, incearca sa micsorezi distanta intre elementii grillului si produs. astfel, pune un bol sub farfurie, a.i. sa ajunga mai aproape ciumpercile de grill. cum fac si italienii, foloseste doar grillul. dupa ce se intaresc rosiile, poti folosi si microundele.

deidre

Crusta mi-a iesit si la cuptorul banal no name, dar intr-adevar pe grill, si cu trepiedul ala de metal care a venit cu aparatul. A fost tare buna si gustoasa; ciupercile nu mi-au prea placut mie pentru ca erau prea fragede :)! Om nebun la cap, ce sa zic.
I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.

mada

Tnx de sfaturi, am semi-reusit si eu sa fac o pizza la grill azi !
Da' nu-i nimic, data viitoare I'll do better :)

Furnika

Cea mai rapida metoda: o pizza de la Dr. Oetker pusa la cuptor (cu grill si curent de aer eventual, la 250 de grade) 15 minute. Nu uitati ca intai trebuie scoasa din cutie si apoi din plastic. Daca o puneti la microunde se transforma intr-un fel de guma.

Qvadratus

Quote from: manolo......ciumpercile.......

:D

Qvadratus

Hotarit lucru, v-a cam pierit foamea.....

Furnika

Cred ca fast-food-ul ne-a invins. Oricum a fost o lupta grea.

von Manteuffel

sa ia un Tapir.
intelegeti voi urmarea :lol:  :lol:  :lol:
oricum, preferinta mea este sa fie fazandat cel putin3 zile...
pofta buna!!!
Meine Ehre heißt Treue!

nevasta

PT OMUL cu/fara creier.stiu eu o reteta : se cheama brainstorming. salutari lu ala nazistu'(stai linistit barbate ca nu e ceea ce pare)
Nu toti baietzii buni are noroc, dar nici femeile nu e oameni...

mada

Hai sa postez si eu "ce-am gatit aseara" ca sa nu degenereze si topicul asta :(

Broccoli fiert + brinza Paladin (brinza cu mucegai albastru).

E de regim, asa ca nu sint in toane prea bune...  :roll:

Madi

Super! :ola:
Tocmai am gatit "Ficatei la capac, Reteta Tapirului". Au iesit foarte buni. Merci, Tapire pentru idee!  :D
Dagli amici mi guardi Dio, dai nemici mi guardo io!

tapirul

Madi, cu mare placere.
ca variatie la ficateii inabusiti (la capac):
- ieri i-am facut adaugand intai ficateii si apoi ceapa (usturoiul era deja calit, in fact). Se pare ca iese mai bine, ceapa se inabuse si nu se prajeste. Spre sfarsit am mai adaugat ciuperci taiate felii mari (..cum sa zic... taiate vertical...), rosii cubulete, vin. Si parca mai era ceva...Oricum, cipercile aduc un ce in plus interesant.
cre'că, nu ştiu...

nevasta

radeti voi, radeti, dar eu nu mai stiu ce sa gatesc...adik oricum nu prea mai gatesc de cand mi-a plecat barbatul, mai ales acu ca Alejandro ma nuce la Mecdonaltz.... :roll:

nevasta

oooopssssss!nu da, nu da la fata!!!!!!!!ai grija la freza!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :blackeye

mada

Quote from: MadiSuper!
Tocmai am gatit "Ficatei la capac, Reteta Tapirului". Au iesit foarte buni. Merci, Tapire pentru idee!  :D

Offfff !
Si asa s-a dus regimul meu pe care abea il incepusem...  :x

N-am mai rezistat si-am facut si eu aseara ficateii la capac. Sint super intradevar.

DAR... SI MAI super e puiul cu bere a lui Tapi.

Azi am facut pui cu bere si are intradevar un gust nemaiintilnit. Un gust deosebit.

Asadar, e rindul meu sa zic: merci Tapi pt reteta puiului cu bere.
E DEMENTIAL !!!  :ola:

Madi

Ciuperci n-am avut, dar am gatit restul de ficatei cu ardei gras calit. Unul verde si unul rosu pentru estetica! Super!
:ola:
Dagli amici mi guardi Dio, dai nemici mi guardo io!

tapirul

Hai sa le scriu pana nu le uit.

Ficatei la capac, varianta

De ceva vreme am intrat in zodia smantanei si a ciupercilor. Si am iesit din zodia pastei de tomate. That is, am inceput sa experimentez cu sosuri albe.

Asa. Ficatelul se incepe ca mai sus: se pune ficatelul la prajit intr-o cratita, in ulei. Cand s-a albit si si-a lasat ceva zeama se adauga si ceapa si se lasa sa se inabuse (foc mai mic). Dupa ce s-au mai patruns toate se adauga vin alb (generos) si apoi ciuperci taiate felii mari (pe lung) - cate vrei, dupa gust io am pus o cantitate cam egala - in volum - cu ficatul.
Intr-un vas separat se amesteca o ceasca de lapte cu doua-trei linguri de smantana (vedeti si voi, in functie de cat ficat aveti, io pun intotdeauna cantitatile dupa oki), sare, ceva piper si un piculet de faina sa se lege. Se amesteca bine sa nu faca cocoloase si se adauga peste ficati in cratita. Se clocoteste la foc mic o vreme (faina si smantana trebuie sa fie fierte bine).
La sfarsit se asezoneaza cu marar proaspat. Se serveste cu paine proaspata, din aceea romaneasca pe vatra 9sa nu cumva sa umbli cu turcisme aici).

Chiftelute in sos ...alb

Se ia carne tocata - porc, sau porc si vita, io am reusit sa o convertesc pe Toshiko la porc, ca pana mai deunazi cumparam carne tocata de piept de curcan...- si se amesteca cu usturoi pisat, marar si patrunjel tocate marunt, si ceapa calita (that is, se toaca ceapa si se caleste intr-o tigaie inainte de amestecarea cu carne). Sare, piper, of course, plus un ou intreg. Se framanta bine si se fac chiftelute de marime medie (cam cat o castana asa).
Intr-un vas separat (cratita) se pun doua pahare de lapte, in asteptare. Chiftelutele se prajesc intr-o tigaie si se scot in cratita cu lapte, unde sunt lasate un pic sa rasufle (io am prajit chiftelutele in cateva serii ca aveam o tigaie mica). Cand toate chiftelutele sunt in lapte se adauga peste ele ciuperci (la fel, taiate relativ mare, felii pe lung) si se pun pe foc adaugand  sare, piper. Asa de pamplezir adaugi si doua-trei foi de dafin (daca ai).
Intr-un vas separat se amesteca (ca mai sus) smantana cu vin alb si marar verde si o lingurita de faina (nu multa, cat sa lege un pic). Cand sunt bine omogenizate se adauga peste chiftelutele-ce-fierb-in-lapte si se da focul mic. Io am adaugat si un picut de vin rosu (un vin sec), sa ii dau o culoare mai inchisa 9ca tot i-am zis sos alb...). Se lasa sa fiarba inabusit 10-15 minute. La sfarsit adaugi marar verde. Se serveste cu restul de vin rosu. Bon apetit.
cre'că, nu ştiu...

taz

asta e perversiune, cum nu vii tu cerbu doamne ca punand mana pe ei! :lol:
io am amestecat aseara inghetzata de ciocolata Rocky Road (Old Fashion brand) cu blueberries si strawberries... si pe urma le am mancat! nu  mi mai trebe altfel de desert d acuma 8)

tapire, da' de unde sa iau paine romaneasca proaspata, pe vatra?  :(
taz

mada

Tapi, ce scrii tu aici seamana cu felul in care fac eu ostropelul (varinta 2)

Varianta 1:

Se iau felii de carne (de porc sau de pui), se bat bine ca la shnitzele pina se fac subtiri si se dau prin faina pe ambele fete.
Se prajesc intr-o tigaie in ulei si dupa ce sint prajite se pun toate intro cratita mai adinca (fara uleiul in care au fost prajite).
In cratita, peste carnea prajita cu faina pe ea, se toarna fie apa + usturoi +/- piper, fie apa + vin alb + usturoi +/- piper, si se fierb bine bine.
Se serveste cu piure.

Varianta 2:
(pe care am gatit-o eu aseara)

Se iau niste piepti de pui dezosati si fara pielita (eu am pus vreo 6 piepti f mari ca al meu maninca precum nesatulul) si se taie cubulete. Se prajesc intr-o cratita mai adinca (preferabil de teflon) cu cat mai putin ulei.
Dupa ce s-au prajit, se adauga conserve de ciuperci cu zeama din conserva cu tot (4 conserve de 450g ciuperci taiate felii + zeama) si vin alb demisec care ii da o nuanta dulceaga mincarii (eu am pus 1/2 l vin ca sa fie aproximativ egal cu zeama de la ciuperci). Ideea e ca volumul de ciuperci (fara zeama) sa fie aproximativ egal cu volumul de carne.
Se adauga usturoi (ca sa salvez timp eu pun usturoi granulat) si se lasa sa fiarba. Mai pe la sfarsit pun si f putin piper si smantina (200 g).
Daca, carnea e bine prajita atunci nu trebuie sa fiarba f mult ci doar atit cat sa se amestece gusturile si sa diminueze gustul de usturoi - cat sa fiarba usturoiul.
Dupa ce au fiert se pun 4 linguri de faina intr-un pahar si se toarna cate putin vin in timp ce se amesteca astfel incat sa nu se faca cocoloase, pina cand se obtine o crema subtire si omogena.
Se toarna si crema de faina in cratita si se mai fierbe vreo 10 min.
Daca se ingroasa prea tare se mai poate subtia cu un pic de vin sau apa.
Se serveste tot cu piure.

A CERB

bre, ostropelu are mai multa kuloare daka pui neshte bulion in faina aia. nu exagera ca devine akru.
Smile! It confuses people!

rocsa

Si eu stiam de ostropelul cu bulion, fara nici un pic de faina. Ce spui tu mada se apropie de ciulama, cu toate ca nu puneam usturoi.

rocsa

Am avut fericita ocazie sa mananc mai demult Penne a la Siciliana si acum am incercat sa le prepar acasa si au iesit delicioase. Deci:
- am inceput prin a fierbe in apa cuburi de la o jumatate de vanata mare cu ceva buchetele de brocoli plus cateva cuburi de telina si ridiche (reteta originala nu cere inafara vinetei celelalte dar pt ca nu aveam ierburi aromate am folosit legume) cateva rondele de praz. Le-am fiert fara sare aproximativ 10 minute la foc mare. Le-am dat deoparte
- am fiert macaroanele (nu aveam melcisori) cu 2 lingurite de sare, le-am lasat pana cand au fost aproape gata. Apoi am scurs toata apa de la macaroane si le-am pus intr-un vas din sticla termorezistenta (e de preferat un vas de pamanat) impreuna cu primul amestec de la care am pastrat cam o cana de zeama restul am aruncat-o. Am adaugat o ceasca de bulion amestecat cu o capatana de usturoi frecat cu putina sare si o lingura de ulei de masline. Am adaugat si bucati de masline( nu din cele verzi ca-s acre). Apoi am adaugat bucati de calcaval (e de preferat branza ca cea de burduf, branza care sa se topeasca si sa nu se intareasca dupa ce incepe sa se raceasca) apoi am amestecat si am mai ras si de-asupra ceva cascaval ca sa prinda crusta. Am mai adaugat o lingura de ulei de masline peste tot si le-am bagat la cuptor unde le-am lasat cam 15 minute la 250grade,ultimile 3 minute le-am dat la 300 grade. Au iesit aproape la fel de delicioase ca originalele

rocsa

A! Si sa nu uit iese si mai bun daca puneti si piper (de toate culorile) eu nu am avut.

annie

Rocsa, multam de reteta, o sa incerc si io. Cine mai are retete de sosuri de paste - rog sa presteze. Multumesc
Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

mada

@Cerbu

Nu conteaza cum arata ostropelu', conteaza ce gust are :)

@Rocsa

1) o sa revin cu cele 3 retete de ciulama pe care le fac eu (daca intereseaza pe cineva)

2) reteta ta de Penne a la Siciliana se apropie de o musaca la care ii adaugi macaroane si brinza :)

PS. Ultima mea gaselnita in materie culinara am descoperit-o recent la un resztaurant cu specific italian: se bat niste oua cu parmezan ras si se prajesc foarte putin (cat sa se inchege dar sa NU fie prajite) intr-o tigaie de teflon cu CAT MAI PUTIN ulei (preferabil deloc) si "omleta" astfel obtinuta se adauga (cat e fierbinte) peste supa de pui care fierbe.
Rezulta un fel de supa de pui cu gust de parmezan si "galusti" pufoase de ou (omleta). Se serveste cu crutoane.

rocsa

De cate ori aud de crutoane imi ploua in gura, serios. N-am mai mancat de mult ciorba cu crutoane, nu stiu de ce da' mama n-o nimereste. O sa incerc si io reteta ca m-ai starnit
Penne a la... intr-adevar cum le-am facut eu (un ghiveci ) seamana cu orice altceva decat cu originalul, eu insa n-am avut ierburi aromate ci cumparasem un platou cu mai multe legume (una bucata din fiecare) si nu m-am zgarcit, am pus :D

rocsa

Doua cuvinte imi starnesc o pofta ciudata de mancare (tr sa nu ma gandesc la ele daca tin cura de slabire) : crutoane si azima. Partea haioasa e ca ciorba de crutoane nici nu mai stiu cum e intr-adevar (am mancat de muuult, apoi n-a mai semanat la gust oricat s-a straduit mama) Cat despre azima nici nu stiu cum se face (bineinteles ca n-am mancat), ceva cu faina ca o paine necrescuta probabil. Mi se trage de pe vremea cand citeam povesti cu azima :P

tapirul

crutoanele se fac relativ usor, tai paine in cubulete, le pui intr-o tava unsa cu ulei si le bagi la cuptor pana sunt crocante si aurii. Poti sa le sarezi un pic daca vrei, piperezi etc.
Le poti folosi cu orice supa (merg mai bine cu supa decat cu ciorba). Merg rontzaite as they are sau puse in salata.
cre'că, nu ştiu...

rocsa

M-ai zapacit (o sa ma ingras pana o sa pleznesc ): crutoane aurii (suna demential)  :wow:

mada

Quote from: tapirulcrutoanele se fac relativ usor, tai paine in cubulete, le pui intr-o tava unsa cu ulei si le bagi la cuptor pana sunt crocante si aurii

Wrong, intr-o tava care NU e unsa cu ulei.

Se taie painea cubulete, se pune la cuptor fara ulei ca sa se rumeneasca un pic si dupa ce le-ai scos din cuptor si s-au racit se pun intr-o tigaie cu unt topit si se mai prajesc un pic in unt (nu in ulei) ca sa-si mai ia un pic de unt.

mada

Apropo de crutoane, cea mai dementiala supa cu crutoane e cea de chimen. Mie supa de chimen imi evoca "cocoloseala" pt ca de fiecare data cand raceam cand eram copil, bunica-mea imi facea supa de chimen. Asta era cel mai bun "tratament" contra racelii - o supa fierbinte de chimen cu crutoane :)

Intr-o tigaie se caleste bine o ceapa marisoara. Apoi se pun vreo 4 linguri de chimen si se mai prajeste si chimenul impreuna cu ceapa inca vreun minut amestecind in continuu.
Apoi se pune o lingura cu varf de faina ca sa se faca un fel de rintas si se mai prajeste si faina cu celelalte inca vreo jumate de minut dupa care se ia de pe foc.
Separat se pune o oala cu 2 litrii - 2,5 litrii de apa.
Cand apa da in clocot, se ia din apa fierbinte si se toarna peste continutul tigaii (adica ceapa calita cu chimenul si cu faina) cate un polonic de apa si se amesteca ca sa nu se faca cocoloase, pina cand se obtine o crema omogena, care apoi se toarna in oala cu apa care fierbe si se lasa sa fiarba in clocot aproximativ 30 - 40 min.
La sfarsit se strecoara de ceapa si de chimen printr-o strecuratoare deasa si se sareaza dupa gust, iar supa (fara chimen si ceapa) se serveste fierbinte cu crutoane.

Eh, si acum cand racesc, primul lucru tot supa de chimen imi fac. Mare e puterea efectului placebo...

tapirul

meh, mama le facea in tava unsa cu ulei (de la inceput) si ieseau perfecte. Retette si retete...De retetum non est disputandum........
cre'că, nu ştiu...

mada

Corect.
Cea mai simpla reteta e sa le cumperi de la magazin de-a gata :)

taz

brava, frumos, mada! :lol:

si cea mai misto cina e cand nu imi e lene sa ies in orash, la cate un mic restaurant kinezesc, mexican sau iranian/armenian - am gasit cateva prin Westwood si pe Santa Monica Blvd care zau fac totzi banii :lol:
taz

mada

Un alt fel de pui cu bere (sau pui cu bere si stafide):

Se iau 4 pulpe de pui FACUTE DEJA la rotisor.
Se despieliteaza si scoate carnea de pe ele.
Carnea se pune intr-o craticioara peste care se toarna o doza de 500 ml de bere BRUNA (Silva bruna) si foarte multe stafide DULCI (cam 150g stafide f dulci) si 1 cub de Maggi cu aroma de GAINA (nu de pui), in loc de sare.
Se fierbe bine si, cand clocote trebuie sa aiba un miros de stafide. Daca inca nu are miros de stafide, se mai adauga stafide. La sfarsit, se face separat o crema din 2 linguri de faina cu putina apa si se amesteca sa nu se faca cocoloase intr-un pahar si se toarna peste mincarea din cratita ca sa se ingroasa. Se mai fierbe inca 10 min pina se fierbe si faina.

E tare buna - are un gust dulceag amarui sarat.

yva

ideea cu shaorma facuta in casa postata de magdutz pe aici pe undeva e geniala! (nu mai stiu exact pe unde am citit-o ca sa postez la topicul respectiv asa ca am scris aici... :oops:  ) mie nu mi-a trecut prin cap ca o pot prepara eu...a iesit mai buna ca orice am mancat eu pana acum in materie de shaorma...bravo,magdutz!saru'mana pentru idee!iese bestial!
    trebuie neaparat sa cumpar ficatei si sa incerc retetele astea sa vad ce-o iesi ca deja inghit in sec...n-am facut pana acum dar sper sa-mi iasa![/list:u]

A CERB

mda, ca tot vorbim de mancare. m-a mancat in fund si am dat un search pe Oregon state pe tapir. am dat peste un link de food unde, dupa ce dai click pe cuvantul tapir, primesti:

TAPIR
is a large mammiferous South American animal, rather resembling a pig. The flesh is highly thought of and can be prepared like that of boar.  

Excerpted from Montagne, Prosper. 1961. Larousee Gastronomique. The Encyclopedia of Food, Wine & Cookery. Crown Publishers, Inc., New York.Compiled for Food Resource <http://food.oregonstate.edu/>

no comment

yva

N-am mancat carne de tapir pana acum  :wink:  ,dar am mancat ficateii la capac ai tapirului care au iesit foarte gustosi!Nu i-am servit cu piure,ci cu  salata verde si cartofi taranesti!Acu' sa scriu si eu doua retete aici ca sa ma revansez!
    Cartofi taranesti[/list:u]Chiar daca e o reteta banala si usoara si poate o stie toata lumea...Cartofii curatati sa taie in bucati mai mari (nu ca pentru prajit) sau cubulete si se calesc in foarte putin ulei intr-o tigaie acoperita ,amestecand din cand in cand ca sa se rumeneasca  pe toate partile (daca nu aveti tigaie cu fundul gros mai bine renuntati ca se lipesc de fund si nu mai iese nmk  :cry:  )  apoi se pun condimentele (ienibahar,cimbrisor,coriandru,maghiran,cimbru,boia de ardei dulce/iute) sare si
piper.Se toaca o ceapa mica f marunt si vreo 2-3 catei de usturoi si se arunca peste cartofi si cand s-au rumenit si astea se toarna  1/2 de cana cu apa ,se acopera la loc si se lasa cartofii sa se inabuse.La sfarsit se adauga patrunjel proaspat taiat marunt!Condimentele le puteti lua separat, dar se gasesc si in comert:condimente pt (mancare de ) cartofi/cartofi prajiti.
    Salata verde cu usturoi[/list:u]Da,stiu si mie mi s-a facut rau cand am auzit de combinatia asta ,dar am incercat  :)  Salata foarte bine spalata se rupe/taie bucati mai mari (eu prefer sa o rup cu mana) si se pune intr-un bol mare!Separat se prepara un sos cam asa:sa ia o capatana de usturoi (depinde cata salata faceti /cat de usturoiat mancati) si se piseaza f bine pana ajunge ca o pasta,sa adauga o ligurita de zahar,sare,o lingura sau doua de otet de miere si mere si 2-3 linguri de ulei,se amesteca f bine si la final se adauga apa (eu le-am preparat intr-o cana si la sfarsit am umplut cana cu apa) Sosul asta se toarna peste salata si se amesteca bine (cu mana reusesti mai bine  :) )apoi se mai toarna putin ulei peste salata si asta-i tot!

A CERB

ce-am gatit diseara...

uratzi-mi bre gudlac, ma apuk de kozonatch.

tapirul

la bread mashina aia a ta? Gudlac. Am auzit ca ies buni, though.
Anul asta am scapat de sarmale si cozonaci, fac Craciunul cu sake si sashimi.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

la bre, la breadmashina( numai framantatul, restul la kuptor). fac poze si va las sa salivatz.

tapirsis

Vrem poze cu cozonaku', ca tot a trecut Craciunul si acu suntem la dieta
Va fi bine!

A CERB

marturisesk ca, dupa ce au kreskut frumos si i-am pus la kuptor, a umblat mateutza la botoane si a oprit fokul. mi-am dat seama kam peste vreo ora juma, si erau deja reci si pleostiti. gustosi, though, dar nu de pozat. sorry, next year.

tapirul

si next year ce o sa ii faci lui mateutza sa  nu mai umble la botoane?
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Pai eu zic ca tre' sa-l ia nasul sau deoparte si sa-i explice ca de la barbat la barbat ca-i OK sa umbli la botoane dar sa-l angreneze si pe tatal sau in chestie, ca-i mai funny cand sunt mai multi. Asa macar Cerbu va fi anuntat in timp util si cozonacii salvati si dpdv estetic.
Va fi bine!

manolo

ieri am prestat quiche Lorraine. si daca va intrebati ce imi venii, m-am enervat cand ma tot intreba prietena "ce mancam azi?", asa ca i-am raspuns simplu: quiche Lorraine. A ramas traznita, nu auzise de asa ceva. Asa ca am dat un search pe Google si am dat peste site-ul unui bucatar francez care explica excelent, mai mult, cu imagini. Iata site-ul: http://www.chefsimon.com/quic.htm

mai gasiti acolo si alte retete faine, sfaturi culinare si mai ales tehnici cu imagini.

ah, quiche-ul ne-a iesit rezonabil. ne-am rugat un pic sa ni se inchege, dar pana la urma... comestibil. mai trebuie sa imi rafinez tehnica!

mada

Nu mai posteaza nimeni nici o reteta ?

Qvadratus

Soon ! (saptamina asta tocmai experimentez some chestii - daca supravietuiesc o sa descriu)

rocsa

Am descoperit si eu cuptorul cu microunde, e misto ca in 2 minute ai mancarea calda (atunci cand o reicalzesti) nu se lipeste ca la aragaz si nici nu-si pierde calitatile (gust, miros, aspectul de proaspat). La mine daca se raceste friptura nu o mai mananca nimeni, la cuptor a fost delicioasa, piureurile de asemenea nu se usuca. Interesant ca la sandwichiurile cu cascaval painea nu devine crocanta doar cascavalul se topeste delicios. Pana se incalzea cuptorul aragazului ma strambam de foame

mada

Nu chiar toate cascavalurile se topesc - brinza chedar la microunde se intareste precum un cauciuc.

A CERB

singura kestie pe care o gatesc la microunde este kartoful. se inveleste in servetel, se uda, se tine 3 minute pe o parte, 3 pe cealalta si se mananca cu smantana si bacon bits.

K1

alta inventie americana legata de microunde: pungile cu boabe de porumb si unt care in 5 minute se umfla si devin floricele. Pe mine in romania nu ma batea nimeni la floricele, dar le faceam la ceaun, si cele mai gustoase erau alea cu porumb netratat de la mine din gradina.
Matale cine mai esti bre?

tapirsis

Eu am facut si mamaliga la microunde, in pauza de masa care ramane cam scurta dupa ce scazi dus-intorsul de la serviciu.
In vas de Yena cu capac: 1 parte malai; 3 parti apa; sare; 1 lingurita ulei masline; la 800 W (asta e max la cuptorul meu); + - 15 min; la jumatatea timpului se amesteca in compozitie apoi se continua bombardamentul undelor.
Va fi bine!

tapirul

si ese?
io fac clasic, pe foc, in ibricu-ala-mare-cu-buline-rosii-de-la-tine si imi ia mai putin de 15 minute :)
cand sunt in criza de idei ce sa mananc (by myself), fac o mamaliguta cu branza mozzarella si parmesan, smântână full-fat si unt.
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Pai iese, depinde cat de tare vrei sa o faci, mai adaugi apa sau malai.
In tuci mie mi se pare ca stau mai mult plus ca se intareste crusta aia pe fundul tuciului si tre sa-l las la muiat si apoi sa-l frec bine cu peria de sarma. vasul de Yena se spala imediat.
Am o colega care presteaza tot felul de chestii la microunde, daca mai incerc si eu si-mi iese ceva mai scriu aici.
Va fi bine!

mada

Rocsa, la microunde poti sa faci mincare mai dietetica (cu mai putine grasimi).

De exemplu poti sa "prajesti" carnati direct in farfurie: pui carnatii fara nici un fel de ulei pe o farfurie si ii bagi la microunde la 800W timp de 7 - 8 minute (in functie de tipul carnatilor - daca sint mai uscati ii lasi mai putin). Carnatii se "prajesc" in felul asta si lasa in farfurie o cantitate impresionanta de grasime (atunci o sa vezi cata grasime au carnatii!).
Simplu, rapid, fara ulei si nu trebuie sa speli decit o farfurie (te scuteste de spalatul tigaii de ulei).

La fel, poti sa spargi niste oua intr-o farfurie termorezistenta, sa picuri putina apa si sa le faci "dietetic" la microunde.

Sau poti sa tapetezi o farfurie cu file de peste crud (codul are cele mai putine calorii), sa presari niste salvie + usturoi granulat + patrunjel + sare (si optional niste ienibahar macinat sau nucsoara macinata sau piper macinat - vezi tu care varianta iti place mai mult; dar oricum pestele e delicios cu salvie si usturoi) si sa il bagi la microunde timp de 10 minute la 800 W.
Iese absolut delicios; totul e foarte rapid si nu ai de spalat decit o farfurie :)

K1

apropos de crusta aia de mamaliga lipita de tuci: daca va place laptele, incercati sa fierbeti lapte dupa ce ati scos mamaliga. Crusta aia umflata si mancata cu lapte are un gust extraordinar. Mai puteti adauga si bucatele de mamaliga in lapte si putina sare.

K1

a, si daca nu fierbi lapte ideea e sa pui apa imediat in tuci si a doua zi nu vei avea de frecat cu buretele de sarma.

tapirul

de acord cu crusta, si cu frecatul si cu laptele. La Plostina cand ma duceam cand eram mic era dumnezeieste: bunica facea mamaliga si, imediat ce rasturna mamaliga, punea in tuci lapte proaspat muls si il fierbea, asa cum zice k1.... Un castron de lapte fiert, cu o imbucatura de mamaliga in el, mancat cu lingura de lemn.....

Io cu mamaliga la microunde nu pot sa trec peste o chestie mai sentimentala, de fapt. I-am spus si lui Toshiko (a propus si ea ideea) ca a face mamaliga la microunde este, pentru mine, ca si cum ai face un ceremonial al ceaiului intr-un McDonald's
cre'că, nu ştiu...