News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Jos compozitorii

Started by vlad, October 13, 2006, 06:16:19 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vlad

QuoteUNIUNEA COMPOZITORILOR ACUZĂ
"O parte din muzicieni au pactizat cu regimul trecut"
Vineri 13 October 2006, 18:00
Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a dat publicităţii o listă a celor care au compus cântece pentru regimul comunist.

Aceştia sunt:
IONEL TUDOR
ANDREEA ANDREI
GEORGE GRIGORIU
TEMISTOCLE POPA
MARIUS CONSTANTIN
MARIUS ŢEICU
VASILE VASILACHE
ION CRISTINOIU
MATEI SOCORA
GHEORGHE DUMITRIU

"Uniunea Compozitorilor recunoaşte public că membrii acestei bresle au pactizat cu ideologia regimului trecut", a declarat preşedintele Uniunii, Octavian Lazăr Cosma. O parte dintre muzicieni au făcut, prin creaţiile lor, apologia regimului comunist, a mai spus Cosma.

Declaraţia preşedintelui Uniunii Compozitorilor vine după ce ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declarat că e timpul ca cei care au făcut ode lui Nicolae Ceauşescu şi au ridicat în slăvi comunismul să se retragă din viaţa publică.

Iorgulescu a spus că la sediul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor s-au găsit tone de partituri cu ode închinate fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu şi soţiei acestuia.

"Trebuie ca aceşti oameni să se retragă din viaţa publică pentru că şi-au bătut joc de fibra morală a poporului", a mai spus ministrul Culturii.

Compozitorul Horia Moculescu a declarat că nu a fost supus niciodată la represalii din partea regimului comunist şi a acuzat că există un exces de zel în acţiunea de deconspirare a compozitorilor care au cântat comunismul. Totuşi, Moculescu a recunoscut că fiecare compozitor trebuie să fie răspunzător pentru creaţia sa.

Marius Ţeicu a declarat că a scris câteva piese cu partidul, "dar cu mintea de acum n-aş mai face-o".

"Am făcut-o mai mult de frică, mă chemau la Ministerul Culturii şi ziceau: tu scrii piese aşa de frumoase, de ce nu scrii şi din astea?'", a explicat compozitorul.

Ce parere aveti? Sincer, nu imi prea pasa de "reputatia artistica" a unor compozitori de muzica usoara, dar principiul in sine mi se pare unul demn de un regim dictatorial.
De exemplu, mie unuia nu mi se pare condamnabil ca Sabin Balasa l-a pictat pe Ceausescu. Si ce daca? Mari pictori au pozat alti sângerosi tirani, nimeni nu s-ar incumeta sa-i critice. In plus, sa-l excomunicam pe Sostacovici fiindca a compus si la comanda lui Stalin? N-avea incotro. Si chiar daca avea: criteriile in arta ar trebui sa fie artistice, cel putin in ceea ce priveste societatea. In rest, fiecare cu constiinta proprie; sa-i bati cu pietre in piata publica mi se pare un lucru grav.

tapirul

e curios totusi ca li s-a pus pata dupa 17 ani.. Eu red ca e si altcev la mijloc.
In rest, mare magarie.
Cine sunt de fapt domnii care acuza? Si ce au facut Domniile lor impotriva regimului? Macar astia de pe lista ne-au mai dat o bruma de entertainment in anii aia negri.
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Ca tot sunt setata pe Florenta, am vazut o fresca imensa numita Apoteoza Familiei Medici.
Ce se intampla acum la noi e continuarea circuluihranapoporului.
Va fi bine!

vlad

Tapire, e in contextul asta cu dosariada. Sunt doua posibilitati:
-1: politicenii profita de ocazie ca sa câstige si ultima farâmita de capital politic, chiar daca e ridicul
-2, mai paranoida: diversiune, se incearca decaderea dosariadei in derizoriu, cu tot felul de actiuni conexe. Eu cred ca asta e.