News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Ce se poate face primavara cu conservele (inca valabile) din iarna

Started by Qvadratus, May 27, 2006, 09:31:18 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Idei, cumva ?
Eu ma uit cu jale la muraturile din iarna si ma gindesc ca acus-acus o sa le dau de-a dura pe tobogan. Mincare de castraveti murati am mai facut, varza murata am gatit-o in fel si chip, salate la care sa pun diverse muraturi am mai facut, dar ce mai fac cu restul ?

Furnika

Ondina

Pentru conservele de asta toamna cred ca sunt mai multe variante:
  1. Le arunci , pur si simplu, preventiv sa nu se strice; (fara strangere de inima si ganduri de genul: Moama cat am mai muncit la ele!! :'( )
  2. Le dai de pomana. Sigur gasesti o familie nevoiasa sau un om fara casa care ti-ar multumi (doar inca sunt bune,nu?)
  3. Inventezi un "Chef al conservelor" ;D si-ti chemi pretenii. Stiu ca vodca merge bine cu castraveti murati, berea cu zacusca si tot asa.. ;-)
  4. Astepti pana vine in zonaun concert de la Trei...ce vrei tu, blonde sa fie :D si folosessti conservele..nu tre sa mai zic pentru ce! :cool:
  5. Revenind la lucruri serioase, poti sa le repasteurizezi, daca sunt cazuri izolate. Daca sunt mai multe cu acelasi continut(gem de..) poti sa le pui intr-o oala(fara borcan )si le mai dai 1-2 clocote , adaugand un pik de zahar, si le pui iar la borcan. Stau foarte bine pana anul viitor.
  6. Muraciunile nu prea ai ce face cu ele, numai daca stau, stau. Castravetii de obicei se inmoaie rau si varza pute ca dracu. La garla cu ele!

7. Da si noua reteta aia de mancare de castraveti, ca mai am si eu ceva borcane....

tapirsis

Castraveciori/gogosari: se pun in salate gen boeuf: de pui, de legume, etc
De cand a inceput caldura eu am pus foile de varza murata alese si separat varza murata tocata in niste cutii de plastic la congelator. Azi chiar am facut sarmalute (se pot face si de pui sau de curcan vara sa fie mai usoare, sau chiar de post)
Va fi bine!

Qvadratus

In link este o reteta de supa pe baza de castraveti murati

Mincare de castraveti:

Ingrediente:
- 500-600 grame de carne macra (pasare, vita, porc)
- 7-8 castraveti murati
- 100 ml ulei
- 2 cepe
- 1 lingura bulion, 1 lingurita faina, 1 virf de cutit de boia de ardei dulce, sare, piper, 1 lingurita zahar, 1 lingura marar tocat marunt, 50 ml vin

Preparare:
Carnea taiata in bucati se innabusa in doua linguri de ulei si se adauga apa lasindu-se sa fiarba.
Ceapa tocata marunt se innabusa in restul de ulei si dupa imuiere se adauga bulionul ,boiaua si faina si o ceasca de apa, lasindu-se sa fiarba putin dupa care se toarna peste carne si se fierbe in continuare.
Castravetii taiati in lung in bastonase nu prea subtiri se adauga in etapa a 3-a si se fierbe totul inca vreo 20 minute.
Cind mincarea este aproape gata se potriveste cu sare si piper, se presara zaharul si mararul si se dau 2-3 clocote.

Variante:

- castravetii se curata de coaja, eventual si de semintele mari (nu recomand nici una, nici alta)
- se poate folosi carne de rata: in acest caz lucrurile sunt putin diferite, in sensul ca bucatile de rata se rumenesc in ulei/ untura, in tigaie se adauga direct ceapa tocata si faina, care dupa ce se lasa sa se prajeasca putin se sting cu apa, atita cit sa acopere carnea, ulterior lasindu-se sa fiarba 1/2 ore, dupa care se pun castravetii, boiaua, zaharul, bulionul, mararul.......s.a.m.d.
- mincarea se poate prepara fara carne: cantitatea de castraveti se ridica la 500-600 grame care se fierb mai intii in ceva apa (optional se poate schimba apa dupa primul clocot --> nu recomand)

Mincare de castraveti murati cu cartofi:

Ingrediente:
1 kg de cartofi
200 g ceapa
500 g catraveti murati
1 ceasca ulei
2 linguri bulion sau 3 rosii mari
1 legatura mararsare si piper

Preparare:
Cartofii taiati felii se prajesc putin in uleiul incins, dupa care se scot pe o farfurie si in uleiul ramas se caleste ceapa, se pune bulionul, se stinge cu apa si apoi se rastoarna cartofii din farfurie, lasindu-se la foc mic. Atunci cind cartofii sunt spre fierbere, se adauga castravetii, se pun sarea si piperul, dupa care se trece amestecul intr-o tava, se garniseste pe deasupra cu felii de rosii, suc de rosii si cu verdeata si se da la cuptor ca sa se rumeneasca bine.

Zacusca cu peste, ciuperci si castraveti murati:

Ingrediente:
- peste fara cap 1,5 kg
- ciuperci proaspete 1 kg
- castraveti acri 1 kg
- bulion 200 grame
- ulei 250 ml
- zahar 75 grame
- lamiie 100 grame
- masline 150 grame
- vin 100 ml
- sare
- piper 10 grame
- foi de dafin

Preparare:
Pestele taiat in bucati destul de mici, se da prin sare si piper prajindu-se ca sa capete crusta. ciupercile se taie in bucati mici, iar castravetii taiati julien fin se soteaza in ulei, se sting cu bulion si putina supa sau apa, la care se adauga maslinele preferabil desarate, foile de dafin, sarea si eventual inca ceva piper. In timpul fierberii se introduce pestele clocotindu-se impreuna.
Se serveste rece sau cald, cu felii de lamiie deasupra, de preferinta in castroane de lut ars.

P.S. Mai aveam o reteta de Zacusca cu peste, arpagic, oua si castraveti murati, dar e greu de facut si, in plus m-am plictisit.

Qvadratus

Rulouri de heringi cu castraveti:

Ingrediente:
- heringi sarati (ca atare sau gata transformat in fileuri --> preferabil) 3 kg
- zahar tos 100 grame
- enibahar 25 grame
- otet in jur de 350-400 ml
- scortisoara (nemacinata) 25 grame
- boabe de mustar 25 grame
- castraveti murati/ in otet 3 kg
- ulei 250 ml

Preparare:
Pestele decapitat, taiat pe burta si pe spinare se depileaza, se cresteaza si se desparte in fileuri. Fileurile se spala cu multa apa rece si se lasa la scurs, se ruleaza cu partea dinspre pielita inafara, se prind cu scobitori si se taie in doua, castravetii se taie felii subtiri (eventual se curata de coaja si se storc usor, dupa preferinta). Rulourile se aseaza fie alaturi, fie peste castraveti si peste acestea se toarna amestecul format din celelalte materii prime.
Se poate pastra la rece mai multe zile.

Salata de peste cu gogonele:

Ingrediente
- kilca sarata 3 kg
- ceapa 2,5 kg
- zahar tos 75 grame
- piper boabe 10 grame
- otet 200 ml
- gogonele murate 1 kg
- morcovi 1/2 kg
- ulei 250 ml
- foi de dafin

Preparare
La peste se taie cozile si capetele, se spala carnea cu multa apa si se pune la scurs. Cepa ase taie pestisori (eventual se poate stoarce), gogonelele se taie felii (eventual se storc sa iasa semintele), morcovii se dau pe razatoarea mare sau se taie in forma de bete de chibrit. Toate astea se amesteca impreuna cu retul de ingrediente, lasindu-se pentru servit pe a doua zi.

Varianta:
- in loc de gogonele se pot folosi castraveti murati/ in otet

Qvadratus

Eu personal am preparat Mincarea de castraveti murati in varianta cu si fara carne si Supa ruseasca, putind confirma ca sunt cit se poate de bune. Nu am stors castravetii/ scos semintele mari/ curatat coaja/ fiert castravetii in doua ape aruncind-o pe prima si alte de-astea, mi s-a parut ca as fi facut astfel  o crima de les-majestate asupra papilelor mele gustative. De obicie pun o cantitate mai mare de castraveti si utilizez fara nici o jena si castravetii in otet, dar in acest caz trebuie ca respectivul sa mai fi folosit castravetii in mincaruri, altfel gresesti dozele si totul poate sa iasa cu un gust cam aiurea si acru ca naiba.

Mincarea cu carne de rata sincer sa fiu nu am preparat-o/ mincat-o vreodata, dar am mentionat-o cu beneficiu de inventar.
Zacusca si Salata de peste cu gogonele le-am mincat preparate de altcineva, dar nu pot sa sa afirm ca m-au incintat in mod deosebit (ce e drept nu le-am facut eu, ca sa vad exact care-i spilu').
Mincarea de castraveti cu cartofi nici n-am mincat-o, nici n-am preparat-o si nici nu ma entuziasmeaza avant la lettre, dar totusi cindva o s-o incerc.

Ondina

Mancarea de castraveti cu carne suna bine, la restul ma abtin. Cred ca da un efect bun combinatia de carne grasa(gretoasa) si castravetii acri. Ma gandesc ca se poate combina carne cu castraveti si cartofi..iese cam un talmes-balmes da merita incercat ;-)

Ce-am facut eu uichendu asta si la care se poate folosi varza murata:
Varianta mea de Varza a la Cluj:
Am preparat compozitia de sarmale clasica , am tocat varza marunt( merge si varza murata excelent)
Am pregatit o tava de friptura ungand-o un pik cu ulei, am pus un strat apreciabil de varza, un strat de compozitie de sarmale si deasupra inca unul de varza. Am mai presarat ceva vegeta si piper pe deasupra, un pic de suc de rosii stropit asa in graba( e rosu, sa nu se deoache:P )  am trantit si o ceasca de apa(sa se zareasca un pik ca e) si o fole de aluminiu peste, si gata , la cuptor cu ea! Intr-o ora jumate cam asa, e gata!!
A iesit foaaaarte buna, si merge extrem de repede, eu n-am acuma vreme de impachetat sarmale..
Declar cu mana pe inima ca e mai buna decat sarmalele clasice fierte, cuptorul ii da o aroma aparte..
Se serveste calda cu smantana si mamaligutza  ;D
Pofta mare!

stefan

Schimbaţi şi voi smântâna cu iaurt să mai scada mortalitatea din motive de artere înfundate.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

Smile! It confuses people!

tapirul

cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Inchipuiti-va ca si acum mai am muraturi de anul trecut (ce-i drept cred ca saptamina asta care vine le termin).
Pe scurt am ales prin iunie ce mai era in foarte buna stare, am tras o fiertura la zeama si am turnat-o fierbinte peste gogonele/ conopida/ morcovi/ & Co. De tinut se vede ca mi-au tinut, chiar si varza pusa in acelasi recipient cu gogonicile.

P.S. E drept, nu prea am inteles de ce brusc preturile apartamentelor din zona in care stau s-au prabusit, dar in rest konservele au tzinut.....