News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

educatie sexuala si alte discutii

Started by tapirul, March 15, 2005, 04:13:36 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

pe un al thread, si anume Cool Girl - revista s-a ajuns sa se discute despre educatia sexuala. cerbu zicea:
Quote from: cerbu, being sarkastik,nici o problema daka raman gravide. facem avort fara stirea parintilor si toata lumea e multumita. trebuie, totusi, crescut nivelul educatiei sexuale, propun sa invatam fetele de 8 ani ca sexul fara prezervativ duce la pregnancy si ca, daca nu ai prezervativ, e mai bine oral sex, desi ramane riscul de std, dar pentru asta exista antibiotice, nu? cred ca asta ar rezolva problema.

acu intreb, cerbu, nefiind sarkastik, care e opinia ta referitoare la educatia sexuala? sa se faca educatia sexuala in scoala sau nu? Daca da, cand si cum (sa fie optional class or mandatory), daca nu, de ce (si de ce e mai bine sa nu se faca). Si ceilalti, of course.
cre'că, nu ştiu...

doina

Pai in mod ideal educatia sexuala trebuie inceputa acasa chiar inainte de scoala, si apoi continuata in paralel cu anii scolari...dar, in mod real-practic, din pacate, o masa destul de mare de copii nu prea au parte de o educatie adecvata si potrivita virstei lor acasa de la parinti, (decit poate tot indirect si fragmentar prin TV, in unele cazuri...deci poate fi chiar mai rau decit ar fi ulterior la scoala!)

Deci, IMHO, cum scoala are si sarcina "socializarii", mai ales din secolul 20 incoace, (iar cam din pacate, pt. f. multi cei 7 ani de acasa lipsesc cu desavirsire sau sint complet distorsionati si in acest domeniu) ...era inevitabil, cred, ca mai devreme sau mai tirziu scoala sa trebuiasca sa se simta nevoita sa se implice in sex ed.

Dar sint si eu curioasa sa vad ce zice cerbu. Pe mine ma cam enerveaza ideile politice sau influentele ideologice re. "social shaping"...ce sa-i faci..."fixuri" si anxietati cu radacini adinci de pe vremea "comunista", plus experienta in US... ce sa fac...mi-au ruinat total si orice inclinatie catre filozofie, sociologie, politica, religie si alte domenii "umaniste"...nu le mai iau pe nici una in "serios"! Cine stie...poate era mai "bine", din mai multe puncte de vedere, sa fi avut, instead, o experienta de viata Indiana (asiatica nu native)!  :?

A CERB

Quote from: doinaPai in mod ideal educatia sexuala trebuie inceputa acasa chiar inainte de scoala, si apoi continuata in paralel cu anii scolari...dar, in mod real-practic, din pacate, o masa destul de mare de copii nu prea au parte de o educatie adecvata si potrivita virstei lor acasa de la parinti, (decit poate tot indirect si fragmentar prin TV, in unele cazuri...deci poate fi chiar mai rau decit ar fi ulterior la scoala!)


in a nutshell, esenta este ca educatia respectiva incepe acasa. este responsabilitatea parintilor, nu a scolii.

oricum e naiv sa crezi ca copii in general au nevoie de educatie sexuala la scoala. nu-i poti educa cu forta pentru ca nu sunt toti la acelasi nivel de maturitate.

in plus, once the genie is out of the bottle, o sa vrea sa fie inclusivi, sa le explice ca e ok sa fii poponar la 14 ani, etc, etc. cu alte cuvinte, se confera o pseudolegitimitate sexului(inclusiv homosexual) la varste fragede.

nu stiu cum e in ro, dar aici accesul la internet e excelent, informatie e plenty pentru cei interesati. daca adolecenta ramane gravida nu e pentru ca nu stie cum se pune caciulitza, ci pentru ca atunci cand urla hormonii nu prea iti pasa de caciulitza.

to make a long story short, sunt de acord sa mi se demonstreze pe cohorte mici ca educatia sexuala a preadolescentilor scade rata std si teen pregnancy. si sa se actioneze in consecinta, dar cu foarte strict control( no gay activism-aici nu sunt paranoik, stiu exact ce zik)
Smile! It confuses people!

magdutz

pe net cred ca prea putini adolescenti cauta info despre contraceptie, educatie sexuala&co...cel mult de pe forumuri, unde scapa tot felul de info eronate...
e importanta in primul rand familia, zic eu, dar din scoala nu ar trebui sa lipseasca educatia sexuala, incepand cu clasa a 7a, zic eu...
experienta mea personala pe tema asta e urmatoarea:sunt voluntar la crucea rosie de mai bine de un an , in principiu pe un program cu TBC-ul..am fost in scoli generale si licee, le-am povestit copiilor despre tbc, iar in final, la capitolul "intrebari" multi au cerut info despre SIDA sau contraceptie..si nu cei din clasele 11-12, care erau niste mari mistocari, ci cei din clasele 6-7-8!!! profesorii ne-au solicitat(ma rog, au solicitat crucii rosii) sa desfasoare actiuni de informare si pe tema asta, PENTRU CA ELEVII CER!
be the best and fuck the rest!

plure

Din pacate nu am avut parte de educatie sexuala la scoala. Dar nu o sa uit discutia parinteasca ce mi-a intors stomacul pe dos mult timp...Mai bine unul specializat care a primit un curs despre cum se face educatia sexuala decat din filme, de la TV, din reviste pt adolescenti (desi asta e raul cel mai mic fiindca de bine de rau articolele astea sunt scrise de obicei de un psiholog), si, ce e mai rau si mai rau, de acasa.

Relatia parinte-copil dupa parerea mea trebuie sa nu aiba nimic de-a face cu sexul. Am avut mult timp probleme cu ideea ca parintii mei fac sex... Ba sa mai si vorbeasca despre asta..
Dragii mei, parintii sunt sfinti. Ei nu au facut sex decat o data in viata, cand ne-au conceput pe noi, si atunci din greseala. Cum vrei sa amesteci familia cu sexul?? :lol:  :lol:

Cum sa imi explice mama sau tatal despre sex...pe bune iar mi se intoarce stomacul pe dos. Sper sa nu fiu nevoita sa explic eu copiilor mei sau sa citeasca din reviste.

Albinute, floricele, lasati dom'le copiii in pace. Ei trebuie sa afle despre penis si depre vagin, si despre faptul ca e normal sa faca sex, nu ca cocosei si alte penibilitati...
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

tapirul

agree cu plure. Cerbu, treaba aia cu "e treaba familiei" e obsolete rau. In secolul 20 si 21 lucrurile s-au schimbat enorm in distribuirea responsabilitatilor intre familiei si societate. Scoala e o institutie la fel de responsabila ca si parintii pentru educatia copilului. Inclusiv educatia sexuala. Tu vii cu exemplele tale extreme tipice, cerbu, cum ca educatie sexuala in scoala inseamna sa inveti sex oral la 8 ani (de efect exemplul indeed, dar departe de realitate). Nu zice nimeni sa ii inveti la 8 ani pozitii sexuale. Dar cand incep sa "urle" hormonii cum zici tu, ar trebui sa fie cineva profesional care sa stie ce sa le zic si cum. Aici la mine in departament este un curs numit "Human Sexuality" - a fost cam de pionierat ideea. Are audienta maxima cursul, nu pentru ca ar fi required (nu e) ci pentru ca shtudentii vrea sa stie. Tipa avea si un column in ziarul campusului, saptamanal, foarte popular si ala.
Familiile NU fac educatie sexuala in proportie de - n-am date dar nu mi-e teama ca gresesc - 80%. TOCMAI pentru ca accesul la internet si informatie e asa de usor in ziua de azi, cineva ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru informarea CORECTA a copiilor.
aia cu genie scos din sticla, hai sa fim seriosi.

Quoteoricum e naiv sa crezi ca copii in general au nevoie de educatie sexuala la scoala. nu-i poti educa cu forta pentru ca nu sunt toti la acelasi nivel de maturitate.
pai asta s-ar putea aplica educatiei in general. Ce facem, desfiintam scoala ca institutie pentru ca fiecare copil este la alt developmental stage?
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulagree cu plure. Cerbu, treaba aia cu "e treaba familiei" e obsolete rau.

deci tu nu esti de acord ca parintii trebuie sa aiba controlul a ceea ce li se "preda" copiilor? halucinant.



QuoteIn secolul 20 si 21 lucrurile s-au schimbat enorm in distribuirea responsabilitatilor intre familiei si societate. Scoala e o institutie la fel de responsabila ca si parintii pentru educatia copilului. Inclusiv educatia sexuala.


scoala sau pro-choice groups sau gay activists sau mai stiu si eu cine NU AU NICI UN DREPT SA SE SUBSTITUIE PARINTILOR. that's the way i see it.



QuoteFamiliile NU fac educatie sexuala in proportie de - n-am date dar nu mi-e teama ca gresesc - 80%. TOCMAI pentru ca accesul la internet si informatie e asa de usor in ziua de azi, cineva ar trebui sa isi asume responsabilitatea pentru informarea CORECTA a copiilor.
aia cu genie scos din sticla, hai sa fim seriosi.

deci tu nu esti de acord ca, asa cum se face acum, nu exista un control strict asupra a ceea ce li se spune copiilor? eu am obsesiile mele, si nu vreau non-judgmentalism si toleranta si pseudonormalizarea homosexualitatii si alte cateva chestii in mintile foarte fragile ale preadolescentilor. dupa cum spuneam prin alta parte, proportia adolescentelor care se declara gay pentru ca asa e la moda e ingrijoratoare. pana si la mama draku in west-virginia, baietii nu prea au cu cine sa mearga la prom. ce pana mea sa mai zicem de california? in romania o fi altfel, aici te joci cu focul.

Quote
pai asta s-ar putea aplica educatiei in general. Ce facem, desfiintam scoala ca institutie pentru ca fiecare copil este la alt developmental stage?


tapiru, hai sa fim seriosi! scoala e importanta pentru dezvoltarea sociala a indivizilor, important e totusi ce face copilul acasa. si nu toti copii sunt egali, indiferent ce spune lumea.
Smile! It confuses people!

SALUCO

Nu stiu  cum dracu m-au crescut  ai mei....(oricum in scoala   nu prea am  avut parte  de "Educatzie sexuala")...ideea  e  ca  atunci cand  mi-a  venit  sorocu...(care nu a  fost prea timpuriu)  treaba a  mers ca unsa  (ma rog ...scuze  pt  puritani)
 ceva  discutzii am  mai avut cu ai mei    si oricum  taica-miu  mi-a  zis "sa am grija " (n.r. : condoame)  si i-am raspuns din priviri...ca treaba e ok  si  totul s-a terminat cu o bataie  parinteasca cu palma pe umeri
 Ideea la care vreau sa ajung   e ca...nu numai discutziile  legate strict de teme sexulae    ci modul  general  in care  itzi cresti plodul acasa   il ajuta sa fie intreg la minte.......oricum  informatziile  ajung la el si fara ca  parintzi sa vrea sau  nu (cred ca maica-mea habar n-avea ca ma uitam eu la reviste porno) ideea e in ce masura reuseste  sa interpreteze (atat cat poate)  "informatziile" care ajung la el
There's nothing I can do to be cool
I don't sleep till I've had my fuel...

tapirul

Quote from: cerbuthat's the way i see it.
well, i know that. Dar asta nu inseamna ca way-ul in care vezi tu is the right way.

scoala s-a substituit si se substituie parintilor de cand a fost infiintata ca institutie, ca de aia a fost infiintata. Nu in toate domeniile, evident, nu sunt absurd sa sustin asta. Dar in alea in care se substituie, se substituie, daca intelegi ce vreau sa spun. Halucinant esti tu ca traiesti in secolul doi. Copilul petrece mai mult de jumatate din wake time cu scoala si nu cu parintii, asa ca nu imi spune tu ca scoala nu are nici un rol si nici un drept. Spui ca important e ce face copilul acasa - da, dar la fel de important e si ce face la scoala si ce face scoala. Meseria de parinte, din pacate, nu se obtine pe baza de calificare. Faptul ca ai conceput un copil nu inseamna neaparat ca stii sa il educi si stii ce e mai bine pentru el (nu ma refer la tine, nu sari). Aici intervine rolul societatii (moderne) sa prea din sarcina educatiei copilulul. Asta si pentru ca proasta educatie nu mai afecteaza doar copilul in sine anymore (ca acu 300 ani), ci afecteaza intreaga societate. Cand faci un copil it asumi implicit o responsabilitate fata de societate (faptul ca ai facut un copil si ca iti cresti nu iti da drept de proprietate asupra lui si de "fac ce vreau cu el"). Drept urmare, tre' sa follow some rules, regardless you like'm or not. Child abuse and neglect ala de care te plangeai tu prin alte posturi e comis de parinti in 80% din cazuri, asa ca nu imi spune tu ca parintii stiu mai bine.
asta cu
Quotecum spuneam prin alta parte, proportia adolescentelor care se declara gay pentru ca asa e la moda e ingrijoratoare.
e bullcrap. De unde a scos-o? nici macar nu se poate demonstra. Nu o sa imi spui ca au facut un survey national si multi adolescenti (mai multi ca in trecut, that is) au zis ca sunt gay, dar au admis ca o zic numa asa de moda. E absolut absurd ce zici. Serveste republican agenda, I have to admit it, si da bine in discursu' politic.

Quotenu toti copii sunt egali, indiferent ce spune lumea.
cine a zis asta???
cre'că, nu ştiu...

A CERB

uite bre o perspectiva mult mai realista decat hai sa punem caciulita pe banana: dupa cum observi, ideea de baza e sa-i convingi sa inceapa mai tarziu.

http://aspe.os.dhhs.gov/hsp/cyp/xsteesex.htm

o sa-ti caut statistici cu gay behavior, dar iti pot spune ca am pacienti adolescenti baieti( din scoli diferite) care imi spun ca la ei in clasa o treime din fete se declara lesbi. compara asta cu 4%( si chiar cu nesimtitul 10%). intr-unul din liceele din zona miscarea se cheama" revolution" si stiu baieti suspendati pentru " hate-speech" pentru ca au purtat tricouri pe care scria " revolution" taiat cu o bara. asta intr-un stat conservator social si inapoiat ca mentalitate.

eu nu am nimic impotriva educarii tinerilor, eu obiectez la continutul materialului prezentat si la agenda gay care insoteste programele astea.
Smile! It confuses people!

elfstone

Doamne ce misto a fost aici si atunci cand eram eu in liceu. Culmea - hai, nu o treime, dar vreo 10% din fete se declarau intr-adevar lesbiene, iar vreo 60% -- bi. Who cared? Nu am auzit ca vreuna sa fi avut o viata "anormala" mai apoi.

Va agitati degeaba si JUR ca multe dintre problemele care in loc sa se echilibreze singurele se exacerbeaza absurd sunt consecinta directa a aberatiilor emanate de diverse haitzi de lupi moralisti. Da-o-n pizda ma-sii, legislativu` american scuipa tot felul de aberatii mega-moralo-crestino-dietetice in vreme ce 90% din legislatorii respectivi au abonament la curve si inghit paychecks de la diversi lobby-isti. Eu am o parere foarte buna si despre abonamentul la curve si despre lobby, dar "hypocrisy troubles me greatly" (yeah, e Ally McBeal iar la televizor).

Cititi ce a scris Doina mai sus. Mai cititi o data. Bon... Ea nu vrea sa traga nici o concluzie pentru ca are mai mult bun simt decat noi. Habar nu am care este parerea ei dincolo de cele scrise, dar iat-o pe-a mea. Deci: cum sa nu fie VITAL sex ed cat mai de timpuriu in conditiile  in care, in general, parintii n-au timp si interes nici sa-si dea seama ca fi-sa cu care stau sub acelasi acoperis e bortzoasa si cand TV / Inet / other media vomita tone de sexualitate, de cele mai multe ori comercializata si superficializata pana la extrem?! Ha?!...

Iar chestia cu tricoul = hate-speech mi se pare cea mai de cacat faza posibil. Da` rau! Daca scria "Gay ppl are devilish freaks", era intr-adevar, dar cu Revolution taiat, "cade sub amendament" fara doar si poate. Una e sa eviti limitarea drepturilor civile pe baza "orientarii sexuale" si alta e sa nu ai voie sa vorbesti impotriva lor. De ce sa nu? Pot sa vorbesc impotriva sau pentru ce vreau eu, nu? Si ei la fel, nu? Anumite forme extreme de exprimare pot fi limitate / incriminate atunci cand incalca flagrant libertatile altora, dar cred ca ar trebui sa am voie, daca ar fi cazul, sa spun "mie nu-mi plac blondele". Asta era toata ideea, parca... sau am inteles eu ceva profund aiurea?


PS: ce sa caute gay activists la sex ed?!?! Doamne fereste! Ptiu!!

________________

I need zolpidem or smth....  :drugs:
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

tapirul

cerbu devine mai moderat..
dar totusi, nu crezi ca exagerezi? Cu gay activism (zici ca stii tu ce zici, io te-am intrebat de nenumarate ori de unde stii tu ce se intampla in scoli - in afara de oreili factor, that is - dar ai evitat sa raspunzi) si alte genie eliberate din sticla.

Problema sta in alta parte. Societatea umana a evoluat in asa natura incat in societatea moderna de secol 20-21 teenage pregnancy (si active sexual behavior prior to age 18) au ajuns sa devina - din chestii normative - probleme sociale. Din punct de vedere biologic a avea intercourse inainte de 18 ani nu numai ca nu este o problema, dar este cel mai natural lucru din lume. Ceasul biologic a fost declansat, timely. Problema sta in faptul ca societatea moderna e in asa fel shaped ca exista o desincronizare intre capacitatea de a-ti asuma rolul biologic, inscris in memoria genetica, si capacitatea de a-ti asuma rolul social (recte de a deveni o familie autointretinuta). Sa incerci sa propavaduiesti "incepi mai tarziu" este cam contra-naturii (natura invinge in general, si tinerii or sa aiba intercourse indiferent ce li se spune, ba mai milt, exista pericolul fructului oprit). Mai bine ii inveti cum sa o faca right (ca daca e sa o faca or sa o faca indiferent ca le spui tu), fara sentimente de vinovatie, fara sa li se para ca e ceva de ascuns.

Exemplele cu moda sa te declari lesbi, vorba lui elfstone, mare brânza. Or sa le treaca. Asta e varsta, in liceu ai tot felul de idei bizare (acu treij de ani era moda cu elvis, cand eram io in liceu era moda cu modern talking - ti-o luai rau de la doua gagici  - care se aoutoporeclisera Thomas si .. cum il mai chema pe alalalt) daca ziceai ceva de sfintii lor. Alea o treime lesbi or sa termine liceul, gaseasca un mascul si o sa contribuie la prezervarea speciei. Masculii din liceu or fi frustrati, dar si la ei e varsta, tre' sa se mai maturizeze putin, ca sunt in urma fata de fete pana una alta (cum era faza aia, baietii la 17 ani inca mai colectioneaza surprize).
Hate+speesch+ul da, e o cretineala cum nu se poate, dar o sa treaca si asta, sunt convins.
cre'că, nu ştiu...

laurad

Dieter parca
Si io fiind mai inculta, va rog sa-mi spuneti ce e cu "hate- speech" asta?
Am o banuiala, dar....
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

elfstone

"I'd rather be happy than right, any day of the week"

morena

parerea mea e ca nu ar trebui introdusa o materie speciala de educatie sexuala ci sa se mai termine cu predarea pe la biologie/anatomie a organelor sexuala ca la animale, punand sub o tacere aluziva ca la noi, oamenii nu e chiar asa.
sa se predea anatomia organelor genitale nu la capitolul reporducere, ca nu suntem maimute, ci la un capitol numit sexualitate...si sa se spune clar ca nu ne reproducem si atat si ca e un act care produce placere , nu se face doar primavara si care sunt variantele anatomice normale( adica muiere-barbat si nu altfel).
ma rog si aici se poate bate saua pe iapa pana cand se pricepe ca nu e musai nevoie pt populatie sa facem copii pe banda, deci tre sa ne protejam si cum...bla bla...si tot asa cu bolile.adika la modul stiinfiic, pe la orele de biologie, ca sa nu mai fie atata impact sexual.
just my opinion.

Tez

Poate totusi nu ar trebui amestecate orele de biologie cu educatia sexuala,iar pentru cea din urma dat fiind gradul de interes si utilitatea ar trebui alocat timp separat;just my opinion,of course
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

Qvadratus

Quote from: plureCum sa imi explice mama sau tatal despre sex...pe bune iar mi se intoarce stomacul pe dos. Sper sa nu fiu nevoita sa explic eu copiilor mei sau sa citeasca din reviste.

Nu cred ca gindesti bine. Ma rog, e optiunea ta, dar cred ca datoria ta de parinte printre alte datorii, este si aceea de a-ti informa copii despre diverse probleme, sau macar daca nu poti sa-i informezi, macar sa te asiguri ca ajung sa fie pina la urma pusi in tema intr-un mod optim. Chestia de care vorbesti tu, este parte a unei normalitati careia fiecare (aproape) ne supunem pina la urma. De ce sa privesti lucrurile astea ca pe ceva nenatural ?
Sotia mea imi povestea despre o vecina de-a ei care la virsta de 11 ani si jumatate, dupa declansarea primei menstre a iesit urlind in strada cu pantalonii pe vine, plingind de mama focului din cauza ca ea credea ca i se va scurge tot singele si va muri. Ma rog treaba reprezinta o extrema (chiar asa, sa nu-ti spuna nimeni niciodata despre asa ceva mi se pare aproape imposibil), dar cred ca este un exemplu sugestiv despre ce poate sa genereze o pudibonderie dusa la extrem din partea parintilor, asociata cu lipsa de responsabilitate a societatii in a informa si a forma din timp viitorul adult.

Quote from: SALUCOnu numai discutziile  legate strict de teme sexule    ci modul  general  in care  itzi cresti plodul acasa   il ajuta sa fie intreg la minte

Perfect de acord. Prin asta ma sprijini in ceea ce vroiam sa combat din ceea ce spunea Tapirul, anume, ca scoala a fost creata sa se substituie parintilor. Scoala nu se substituie parintilor, in cea mai mare parte completeaza ceea ce au ei de facut si face ceea ce nu pot ei sa faca. Este adevarat, in conditii extreme ar trebui sa fie capabila sa preia macar o parte din rolul lor educativ si formativ, dar de aici si pina a ajunge sa se substituie lor, e o distanta foarte lunga.

tapirul

toate bune si frumoase ce spui tu patratel, dar stii, viata bate filmul. Hai sa vedem, cati dintre voi ati primit educatia sexuala de acasa de la parinti? Mai mult decat un batut pe umar ca la SALUCO? (si patratel, educatul fetitelor despre ce-si-cum cu menstruatia nu se incadreaza la educatia sexuala, cel putin nu direct si, anyway, nu la ce discutam noi aici)

la mine educatia sexuala s-a petrecut cam asa: prin clasa patra tatal bunului meu vecin si prieten Sandi s-a intors din Angola (parca) unde fusese la munca la sonde cateva luni. Cu ocazia aia am vazut si io prima data un ceas electronic (le adusese la copii, credeam ca nu poate fi ceva mai cool pe lumea asta). Dupa o vreme Sandi a dibacit niste reviste "mai altfel" aduse de tat'sau si pitite pe undeva. V'o cateva saptamani ne-am tot uitat pe ele in locuri ascunse.. Aveam pana si coduri ... Nu prea am priceput noi mare lucru...Stiam noi (folk knowledge) ca cam asa se fac copiii, da' circulau diferite variante (una ca iti bagi cucul in pasarica si tre sa faci pipi acolo, altu' zice "baa, ce prosti sunteti, nu e pipi ba e ceva rosu ca un sange". Cel mai rau ne-a nedumerit partea cu blowjob-ul in poze, incercam sa ne prindem daca e obligatoriu sau nu pentru facut copii (in clubul nostru de cititori era si o fata, nu prea i-a placut ideea). Am dedus totusi ca activitatea respectiva  e generatoare de placere.
Ideea este ca nu am fost foarte far-off; noi oamenii suntem hard-wired pentru sexualitate (nu saluco? ziceai ca a mers perfect prima data, fara sa fii educat). So, problema nu este ca incepi "devreme" educatia,  ci cum o faci. Aici zic eu ca scoala e mai importanta ca parintii (care din tot felul de motive psihologice cam fail sa educe copiii properly). Scoala are sistemul in place, are know-how-ul, are autoritatea expertului.

patratel, zi si mie, pe tine cin' te-a facut doftor si om cu servici si meserie able to sustain a family? familia sau scoala? Ma refer la partea strict academica, nu la restul. Daca citesti mai atent ce am spus mai devreme o sa vezi ca am spus ca scoala se substituie in unele aspecte, nu in toate. Dar in alea in care se substiuie se substituie total. Ideeea ca familia stie tot si familia face tot este o idee redundanta din secolele trecute S-a cam incheiat epoca aia. In ziua de azi scoala si familia isi impart responsabilitatile for child education. Sunt aspecte in care rolurile lor overlap, da' sunt aspecte in care nu.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Mey, Tapire, am dat exemplul cu menstra ca ilustrare a ceea ce poate genera o pudibonderie dusa la extrem !
A, si apropo, ai zis tu ca scoala se substituie la unele aspecte, asta se intelegea foarte bine, dar ceea ce se intelegea si mai bine era ca scoala a fost creata ca sa se substituie parintilor, ceea ce nu e asa. Scoala a fost creata ca sa dea o forma organizata educatiei de mase si sa faca aceasta educatie accesibila maselor.

Quote from: tapirulIn ziua de azi scoala si familia isi impart responsabilitatile for child education.

Zicind asta esti prietenul meu, nici o clipa nu mi-ar trazni prin cap sa cred ca as avea de ce sa te contrazic.

Intr-o alta ordine de idei, vreau nu vreau sunt si eu adeptul unei educatii de profil in scoala, nu de alta, dar daca acest lucru nu se face organizat si coerent, o sa aiba grija mediul comercial si internetul sa-mi educe copii intr-un mod de o sa ma apuc cu miinile de par. (atit cit voi mai avea la vremea respectiva). Prefer asadar o gindire pozitiva care sa se adapteze realitatilor inconjuratoare decit una retrograda care sa ignore rolul evident negativ al "educatiei de santz" din domeniu.
Dar, atentie (si aici sunt la maxim de acord cu Cerbul), nu are ce cauta in educatia copiilor influenta organizatiilor care militeaza pentru diverse atitudini si libertati sexuale. Numai fiindca ele duc o lupta in plan politic pentru recunoasterea lor ca formatori de opinie in plan social si administrativ, asta nu inseamna ca au dreptul sa-si intinda labele jegoase asupra educatiei infantile. Daca au ceva de spus, sa faca bine sa discute cu adultii si sa lupte cu adultii, nu sa-si puna amprenta lor formatoare de opinie asupra colectivitatilor scolare, in ideea ca vor cistiga inevitabil in acest mod lupta mai tirziu. Pina aceste probleme care tin de identitatea sexualitatii si modalitatile ei valabile de manifestare nu sunt transate intre adulti, copiilor le trebuiesc bagate in cap lucruri clare si asupra carora principalii formatori de opinie sunt de acord.

SALUCO

Ok  hai s-o luam invers .....sa lasam scoala sa se ocupe  de  plozii nostrii  total ...inclusiv sexual....
 Bun  si acum  dupa ce metode o sa se faca asta ..oare totzi o sa priceapa la fel...sau daca  catziva din clasa nu baga bine la cap ...pt  ca profuu  nu e destul de familiar  cu ei   nu conteaza....ei e minoritae...si asta nu e  nimic
 Profii e si ei oameni
parac ii si vad pe profii  de la scoala din satul meu  tzinandu-le predici sexuale  fiilor  de razesi   tapire ma faci sa rad......aia (sui ma refer  la profi  nici  n-ar citi ce scrie  in cartzi )  si sunt sigur  ca se intampal asta si in statele alea  cu Red Nex  de prin centrul US .....
  aha  so  aia  cu bani mai multzi  o  sa-si dea plozii la o scola  la care o sa fie 3 elevi la prof    si restu  o sa aiba parte de o chestie  servita la gloata
  totul pleaca pana la urma de la ideea ca tot  timpul e dat pe munca si nu mai  ai timp de copii tai......Parerea mea e ca pentru copii tai tre sa-tzi faci tot timpul TIMP......si sunt sigur  ca se poate

   si ce-ai tapire...educatzia de la ai tai a fost asa nasoala sau lipsa???
Ceva Probleme??  
 La mine  cu ai mei vad ca a functionat   si crede-ma as  fi multzumit daca as reusi  sa-mi cresc  eventualii  copii  macar pe-aproape  cum m-au crescut ai mey     asa ca de ce sa-i las  pe altzii  (darga doame  profesionisti  ..chiar asa ..ce-i face pe ei  mai specialisti si infailibili........practic  nu exista un sistem  bine pus la punct  si verificat )  sa se ocupe  de ai mey  ...chiar din toate punctele de vedere.
 prefer sa cred  ca pot sa-mi aduc  si eu contributzia  si   sunt  cateva lucruri  pe care n-o sa-i invetze  nici o scoala  si nici un prof ...si  n-ai cum sa ma contrazici cu asta
There's nothing I can do to be cool
I don't sleep till I've had my fuel...

tapirul

Quote from: qvadratusceea ce se intelegea si mai bine era ca scoala a fost creata ca sa se substituie parintilor
pai asta intelegi tu monşer, io nu asta am zis.
si total de acord cu ideea de labele jos zisa organizatiilor care militeaza pentru diferite libertati sexuale. Numa' ca io nu sunt de acord cu ideea educatie sexuala in scoli inseamna IN MOD NEAPARAT organizatii militare, cum tinde cerbu sa creada.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

bre eu am spus ka vreau kontrol. aku e debandada. stiu ca zici ca sunt paranoic, da  da si tu un google pe gay teenager sau ceva de genul asta si vezi cati cacati militeaza pentru " educatia sexuala " si cum se plang ca adolescentele alea gay( simpatice altfel, vorba lu' elf") nu primesc educatie legata de orientarea lor gay ci standardul boy-girl.

exagerez? nu stiu. ce se intampla insa daca nu exagerez? unde duce toata chestia asta? asistam la un asalt sustinut asupra mintilor fragede ale copiilor, vezi sex pana si pe disney channel, gay activists vor sa infiltreze boy-scouts( daca imi gasesti o explicatie decenta la tendinta asta esti mare, eu nu am gasit-o). consecintele nu sunt tocmai imprevizibile.
Smile! It confuses people!

elfstone

nu are ce cauta in educatia copiilor influenta organizatiilor care militeaza pentru diverse atitudini si libertati sexuale

Hai sa lamurim o chestie: e cineva importiva motiunii asteia?
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

tapirul

nu bre. Duh...

ideea mea insa este ca nu trebuie sa oprim educatia sexuala in scoli pe motivul asta.
Una e sa zici "nu vreau educatie sexuala in scoli" si alta e sa zici "vreau, dar controlat"
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Saluco, ceva trebuie facut inmod organizat, fiindca unii dintre cei care raspund de educatia copiilor (cind zic unii ma refer atit la anturajul familial cit si la oamenii din diverse institutii cu care au copii de-a face), de multe ori o iau pe aratura.
Socrul unui amic de-al meu de  exemplu, e foarte indignat ca nepotul lui (3 ani si vreo 5-6 luni, coleg de joaca cu fii-meu) se duce la maica-sa si incearca s-o sarute pe gura sau s-o mingiie pe piept, spunind ca nepot-su e defect, dar in acelasi timp nu are nici un chef sa schimbe programul de la TV cind ruleaza o scena mai fierbinte de exemplu, astfel ca dragul lui nepot la virsta respectiva nu face decit ceea ce vede si el la altii. Tot mosuletul respectiv face afirmatii foarte critice despre diverse chestii pe care le vede la TV ("uite-o si pe aia cum asa si pe dincolo"), evident, comentitnd ca la fotbal de fata cu prietenu' lu' fii-miu.
Bine, exemplul de mai sus poate nu e cel mai potrivit, dar anumite lucruri si un anume gen de educare in ceea ce priveste o atitudine echilibrata trebuie incepute mai intii cu parintii si, e necesar sa le furnizezi uneori parintilor si celor din mediul familial idei coerente si utile, daca ei nu sunt in stare sa le genereze singuri.

P.S. Intre noi fie vorba, interpretarea mea in legatura cu ce face pustiul respectiv suna cam asa: de fapt vazind la parintii lui  treaba asta ca e un mod de exprimare a afectiunii, pustiul de la nivelul lui de intelegere incearca si el sa faca la fel. Asta cu atit mai mult cu cit mama respectivului pustiulache e o mama autoritara (din cite mi s-a spus) si, probabil baietelul vazind ca ea reactioneaza pozitiv la genul acesta de manifestari din partea tatalui, a considerat si el ca in felul acesta poate obtine din partea mamei oatitudine mai relaxata.
Asa-i ca de multe ori copii te uimesc pur si simplu ? e facil sa afirmi chestii considerate ca sigure despre ei si ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa faca, numai ca de multe ori explicatiile reale si atitudinile de urmat sunt cu totul altele. in cazul de mai sus, solutia principala e in moderarea atitudinii foarte autoritare a mamei si in gasirea unor cai suplimentare de comunicare cu baietelul.

A CERB

bre, kestia cu pupatu' pe gura e normal. riku incearca asta mereu. ii intindem obrazul si gata.tot riku a tras-o pe o cucoana de kiloti, era doar kurios, nu-l consider precoce sau anormal. nu trebuie sa reactionezi negativ, doar sa explici ka anumite chesti nu se ating, sunt "private"
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Pai stiu ca-i asa cum spui tu, numai ca mosul ala considera treaba aiurea.
Ceea ce vroiam in esenta sa transmit, e ca lucrurile nu sunt de loc simple si ca nu poti sa faci abstractie nici de responsabilitatea (majora si cea mai importanta dupa parerea mea) a mediului familial, nici de cea a societatii.
tapirul incearca sa simplifice (poate) lucrurile, dar ele nu sunt simple. Pe de alta parte are si dreptate cind spune ca la nivel de educatie scolara trebuiesc adoptate initiative coerente.

P.S. Uite pentru din astia ca noi care avem copii sau avem de-a face cu ei, o sa fac un topic separat ca sa discutam diverse chestii in calitate de parinti sau rude...etc.

tapirul

nu stiu daca simplific sau nu, am reactionat mai agresiv pentru ca am avut senzatia ca se exprima ideea ca "scoala sa nu se bage, e treaba parintilor".
Evident ca vreau ca educatia - si acasa si la scoala - sa se faca organizat si controlat. Ar trebui sa existe si centre de educatie si consiliere familiala (problema e ca aia care au nevoie sunt aia care nu se duc).
Copiii trec prin perioade normale de curiozitate si explorare. Patratel are dreptate, da, copilul interpreteaza alea ca pe semne de exprimare a afectiunii. Apropo de pupatul pe gura, am observat ca la americani e foarte common, mai toti isi pupa copiii pe gura. Nu mi se mai pare exagerat, dar asta este dupa facultati. Riku probabil ca vede si el alti parinti facand asta.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Quote from: tapirulCopiii trec prin perioade normale de curiozitate si explorare.

Treaba naspa e ca unii dintre parinti tind sa limiteze apetitul explorator al copilului foarte mult, confundind-ul cu diverse alte chestii, iar curiozitatea o confunda de exemplu cu manifestarea unei vointe personale prea hipertrofiate si netinute in friu, cind in realitatea copilul nici nu are cum sa fi achizitionat niste etaloane dupa care sa-si faca niste repere.

tapirul

pai tocmai patratus. Daca incerci sa ii limitezi apetitul explorator si curiozitatea vis-a-vis de chestiile sexuale pana atinge el majoratul, te-ai ales cu o problema
cre'că, nu ştiu...

doina

Sex Ed American style

Pregnancy

Questions from viewers about pregnancy,
and Doctor Leon’s common sense advice.


--------------------------------------------------------------------------------

Linda – My ex boyfriend says I should get an abortion, but I am scared to. My parents don’t care. They say the boy made this happen and he should do something about it. My priest told me I can not have an abortion, but my parents told me I could not have a baby and keep it at home. I am only 15 years old and my boyfriend found another girl. I don’t know how to get a job but I need the money if my parents kick me out. What should I do?

Doctor Leon – Your problem relates more to a lack of financial resources than a mental abnormality. I could be more specific, but you didn’t indicate whether your pregnancy was caused by your boyfriend or your priest. Here are a few suggestions. If caused by the priest, go to his superior and spill the beans. The church will probably pay well for your silence on the matter. If the church won’t pay, sell your story to the National Enquirer. If caused by your boyfriend, go to a chiropractor and tell him your neck has been hurting since the last time you engaged in sex with your boyfriend. He will verify that you are legitimately injured (they always do), and you can then sue your boyfriend (or his parents, if he is a minor) for physical assault. They will probably settle out of court to avoid the embarrassment. If you feel uncomfortable suing your ex-boyfriend, and your pregnancy is not physically obvious yet, find another boyfriend quickly, have unprotected sex with him, and start the legal process all over. That could work if the new boyfriend is too stupid to request a DNA test to confirm responsibility for the pregnancy. You can have the baby (I presume your parents will still allow you to remain at home while you carry), and then offer the child for adoption. If you engage the right attorney, this could be a very lucrative opportunity. You might even want to try it again. Check federal and state laws first though. Check the laws yourself - an attorney will do it whether or not its legal, if the money is right. Finally, once you’ve learned your lesson this time around, next time keep your legs closed, charge for it, or force your male partner to use a condom. If not, you could get a really bad reputation (or a good one, depending on how you look at it).

Georgica

Gluma e ca postul asta nu cred ca e o gluma...tipul ii da sfaturi si e foarte meticulos about it...
Lasand gluma de-o parte cred ca educatia sexuala isi are locul ei in scoala cu conditia sa nu fie pervertita de homo sau sa ajunga pan la gradinite. Nu stiu daca ati vazut episodul din south park despre sex ed. Acolo Mr. Garrison (care e homo) ii invata pe aia de la gradinita care-s pozitiile pe care le folosesc homosexualii (not that there is anything wrong with it - parca asta e expresia politically corecta). Tot ce sper este ca profii de sex ed sa fie mai in tema decat unii parinti, ca daca sex ed e facut de o frigida si un virgin sunt bani aruncati pe fereastra.  :D

venus

o noue idee:Ce ziceti de faptul ca majoritatea  psihologilor considera ca ceea ce faci in copilarie,cam pana in 5,6 ani iti marcheaza viata sexuala?

INDIANUL

ok.ia zi-ne si noua ce faceai tu pana la 5-6 ani?mai tii minte? :)
ramas bun...

venus

eu tin minte dar oricum me refeream inconstient

elfstone

"majoritatea psihologilor"... you gotta love her...  :wink: Si, da, ideea este noua, intr-adevar... nu m-as fi gandit la chestia asta  :roll:
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

dustweaver

Quote from: venuso noue idee:Ce ziceti de faptul ca majoritatea  psihologilor considera ca ceea ce faci in copilarie,cam pana in 5,6 ani iti marcheaza viata sexuala?

Detaliaza, pls. In ce sens? Daca ai prostul obicei de a suge degetul mare (just an example  :)  ) in viata prescolara, in ce fel te va marca "la batranete" aceasta intarziere in faza orala (v. Freud) ?   :wink:  

Perspective terapeutice, ceva?  :lol:
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

Qvadratus

Quote from: venusCe ziceti de faptul ca ...

Presupunind ca asa e si ca nu-i o treaba spusa la misto, asta nu face decit sa aduca un argument in plus ideii ca responsabilitatea parintilor in acest domeniu (apropo de discutia parinti versus scoala) este cit se poate de mare.
Mie de exemplu, unii pediatrii mi s-au parut cam exagerati cind sustineau anumite lucruri vis-a-vis de conceperea notiunii de sexualitate la virste prescolare, dar de o vreme incoace ma tot intreb daca nu aveau de fapt dreptate. (P.S. Imbatrinesc, e cit se poate de clar !)

A CERB

y'a de venuuus sur les abribuuuus ta-ra-ta-ta-ta.
Smile! It confuses people!

tapirul

pai conceperea notiunii de sexualitate chiar incepe la varsta prescolara. Sexualitate nu inseamna numai coitus (interruptus, in unele cazuri..). Incepe cu realizarea faptului ca exista genders, care sunt diferite. Copiii incep prin a invata ca baietii au cuc si fetele pasarica, si incep sa devina chiar extrem de curiosi (daca o sa surprinzi un baietel si o fetita de cinci ani studiindu-se reciproc, orica ar parea de speriat, curiozitatea lor e normala - sau normativa, cum vrei sa zici).
Etc.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Ultima mea ideee de exemplu, e ca eu sa-i prezint lui fii-miu (are 3 ani si 10 luni) treaba ca ceva foarte natural, pe masura ce singur va avansa in a-si pune niste probleme. Schepsisul zic eu, e sa nu-i produc confuzie in cap depasindu-i capacitatea de absorbtie si intelegere pe de-o parte, iar pe de alta parte sa-i filtrez informatiile astfel incit sa-i pot aranja notiunile in cap intr-o anumita secventa.
De exemplu stie ca noi parintii lui il iubim si, ne manifestam eu si sotia mea in ceea ce priveste relatia sentimentala dintre noi 2, intr-un fel pe care el poate sa-l inteleaga si sa-l asocieze cu comportamente recognoscibile ca avind valente pozitive in raport cu el.
Ma rog, recunosc, deocamdata nu-i vorbim despre sexualitate si nici nu cred ca o vom face prea curind, dar incercam sa pregatim intr-un fel terenul pentru mai tirziu. Undeva in urmatorii ani vom incerca sa amestecam in acest cocteil dupa notiunea de sentiment, notiunea de responsabilitate, si ulterior pe acelea de sexualitate, senzualitate si explorare.

A CERB

o fi al vostru mai prekok, deokamdata eu incerc sa-l konving pe al meu ca kuku e "private".

de asemenea, cand il vad ca se trage de kuk(am observat ka-i place) incerc sa nu fac din asta un issue. nu as vrea sa o faca in locuri publice, dar nici sa-l sperii cu tampenii.

de la explorarile de genul asta si pana la " sexualitate" e kale lunga, zic eu.
Smile! It confuses people!

tapirul

normal ca e cale lunga. Cale de vreo 10-12 ani at least. Da' ca sa fii un Voltaire, you start by cooing and babbling first.
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Quote from: A CERBde la explorarile de genul asta si pana la " sexualitate" e kale lunga

Corect, probabil ca al meu se trage de..... cind nu-l vedem.  :D

venus

auziti dar voi chiar credeti ca numai copii au nevoie de educatie sexuala,bine asa e daca te gandesti la faza incipienta,dar totusi adultii au la fel de mare nevoie de ed sexuala.

deidre

sau macar de niste lectii de gramatica...
I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.

A CERB

kiar, se mai publika indreptarul ortografic, ortoepik si de punktuatzie?
Smile! It confuses people!

stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

venus

Considerati ca si adulti au nevoie de ed sexuala, in ce masura?

A CERB

bin'tzeles, in masuri variate in functie de nivelul de inteligenta si educatie. poate ii jignesti pe astia cu studii superioare vorbind de contraceptie( although you'd be surpised) dar pariez ca nu multi stiu ca exista faringita gonococica.

ps: venous, improveaza la nr de i, se pare ka-l deranjeaza pe elf si nu putem avea un elf deranjat, avem destule probleme.
Smile! It confuses people!

venus


A CERB

Smile! It confuses people!

venus

deranjat? :shock:  are probleme cu stomacelul?
Scuze a fost o gluma oribila :lol:  :roll:

A CERB

Quote from: stefanPai sa ne-ntrebam copiiii ...
:lol:
Smile! It confuses people!

annie

Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

Furnika


INDIANUL

furniko furniko cum adica decat sa se apuce de fumat;pai din ce auzii eu(ca nu l-am vazut si nici nu-l voi vedea desi de azi-noapte e plin dc++ cu el)a fumat in draci.
ramas bun...

elfstone

Bah, asta e Romania... Cica a sunat un popa la Nasu` sa spuna ca debutul vietii sexuale la varste mici creste riscul de cancer de col uterin, iar invitatii din studio, `telectuali, i-au explicat ca asta e obscurantism religios... No... (disclaimer: nu am vazut, am auzit).
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

lucisandor

Parca ar fi IRC. Se fac niste mistouri pe seama Motrului pe DirectConnect: Motru night fever, Motru the freshmaker, marmota invelea Motru in staniol... Habemus Motru!... Ma stric de ris si ma gindesc cum l-as omori pe unul din aia mici daca ar fi al meu...
Am auzit ca pe baieti ii gasesc vinovati de intretinere de relatii sexuali cu  minori, dar pe ea, care a pus gura pe carne de minor in post, nu o judeca nimeni? ca sa fie si f.... si cu banii luati.
Si asta  creatia mea: cica Napoleon a zis asa, "Toate femeile sint curve, cu exceptia mamei si a surorii mele, dar pe ele le cheama Denisa."

INDIANUL

da vazui si eu ceva din nashul(emisiunea ca in acelasi timp pe procinema e si filmul);pe cuvantul meu pe pruteanu asta il cheama pe post de muztunache, de hopa-mitica.
ramas bun...

elfstone

Quote from: tapirul, pe coclauriman, io nu ziceam ca e okay sa aiba copiii de 11 ani sex, ziceam, ca e okay SA II INVETI ce e aia sex, ce riscuri impune, ce sa zica (de acord cu "nu"), cam cum se face (fara sa intri in detalii, dar suficient cat sa le potolesti curiozitatea care alminteri e alimentata altfel). Eu sunt CONVINS ca teenagerii aia care raman pregnant la 16 ani NU ar fi ramas daca cineva le spunea mai din timp ce si cum cu sexu' asta.
Just "just say no" nu functioneaza, dimpotriva. Io daca imi spune cineva "nu urca pe poteca aia ca e primejdios" si atat, numa' de-al dracu urc pe poteca aia ca sa imi demonstrez mie si altora ce superman sunt

E si firesc. Poanta, Tapirule, stii care e? Cultura noastra, indiferent de aparente, e imbibata cu vinovatia sexului. De fapt, imageria comerciala are succes tocmai pentru ca sexului ii sunt atasate ghiulelele iudeo-cretine (typo). La fel si alte bube legate de pornografie, trafic cu femei, violuri etc. "Sex is evil": oricat de eliberat ai fi tu si copii tai, tot sunteti infectati inevitabil cu poanta asta macabra. Si orice ai face, oricum ai da-o, sexul tot drept fruct oprit o sa fie perceput.

Boon. Solutia ideala: liberalizarea sexului, crearea unei culturi libere, inocente, fara commitment a sexului. Sex ca sursa de fericire si beatitudine si atat. Extirparea brutala si irevocabila stereotipurilor gen casatorie, familie traditionala, fidelitate sexuala sau "decenta". S-a incercat. A esuat. Cred ca nu accidental sau din cauza cine stie carei conspiratii. Pur si simplu, evetual deocamdata, nu merge. Suntem prea egocentristi, prea posesivi si prea absolutisti cand vine vorba despre sex. Sexul liber da rateuri in toate contextele posibile - in loc sa aduca fericire si inocenta, aduce frustrari si mai mari, conflicte si mai acute, dezechilibru. Poate ca trebuie sa mai evoluam, ca specie pana sa ajungem suficient de puternici incat sa acceptam sexul liber fara ulcer. Poate nu se poate.

Si atunci ce faci cu sex ed? Cum dracu` sa educi copiii intr-un anume fel, cum sa ii formezi intr-un anumit fel cand tu, ca societate, esti totally screwed up in domeniu? Cand, in afara de predicatori spumeganzi si libertariani iresponsabili nimeni nu poate pretinde cu mana pe inima ca has a clue about it. Cum sa iti permiti sa alegi o viziune arbitrara sau sa impui o judecata subiectiva (gen "e OK sa experimentezi") si sa le-o fixezi in cap? Nu e voie si nici nu se poate intr-o societate cu free market of ideas pentru ca orice ai incerca sa le propovaduiesti va veni sigur in conflict cu cel putin o alta paradigma la care vor fi sigur expusi. DIn contra, ar trebui sa li se spuna din capul locului, sincer, ca suntem cam disfunctionali. Ca e treaba lor sa incerce sa se inteleaga si sa incerce sa creeze o viziune mai buna. Si mai ales, asta ar fi superb de s-ar putea educa... anume ca singurul lucru interzis cu desavarsire este sa dea vina pe altcineva (parinti, societate, sistem, anturaj) atunci cand or sa faca buba (sancru, bebe, drame emotionale, alienare, celibat fortat, whatnot). Ca e responsabilitatea lor, adica, sa get what's best from sex si sa se fereasca de rele. Ca sex ed e menita doar sa  le ofere cat mai multe sanse sa reuseasca chestiile astea, iar nu sa le ofere o reteta corecta si garantata, pentru ca o astfel de reteta nu exista. Oare se poate transmite asa ceva unui adolescent? Eu zic ca merita incercat. Ma leg mereu de profa de fizica din liceu, care a reusit sa ne atraga sublim tocmai spunandu-ne, prin contrast brutal cu ceilalti profi de stiinte sau umanioare (care-si laudau, fiecare, ciocanul in limbi de esenta tare de ti se facea greatza), ca fizicienii Pamantului ain't got no clue si ca asta e superb.

Io nu sunt suficient de genial incat sa concep asa, la botu` calului, o strategie eficienta de sex ed ;) Da` cateva chestii banuiesc. Una ar fi ca nu e dezirabil sa se transmita directive sau sa se paseze judecati prin sex ed. "Just say no!"... how pathetic (sorry Cerbu, sunt sigur ca o sa ajungi si tu la aceeasi concluzie). "Do this, do that... you've gotta"... sure... doar stim cu totii ca adolescentii sunt cei mai ascultatori si rationali indivizi de pe Terra. Au asa... un instinct de a accepta si pretui intelepciunea celor mai experimentati. Cine a pomenit un adolescent sa iasa din vorba parintilor sau profesorilor sau sa faca lucruri bizar-periculoase just for the heck of it. ;)

Judecati... Adica... homosexualii sunt super-ok / homosexualii sunt evil, e bine sa experimentezi / traditia este buna, sexualitatea este menita intru procreere / sexualitatea are drept scop placerea. No, no, no!... Fa chestia asta si te asiguri ca nu vei putea niciodata, in nici un fel sa anticipezi efectele respectivului sex ed cu exceptia faptului ca subiectii vor deveni adulti macinati de conflicte si de inhibitii de tot felul.

Cred ca vital este sa se transmita informatia vitala intr-un fel in care sa fii sigur ca transmisia are loc de-a binelea. Nu trebuie pierdut nici un moment din vedere ca sex ed ar trebui sa aiba doua scopuri: incercarea de a-i proteja efectiv pe copii de anumite rele (pe care nu ne permitem sa le invete prin experienta!!!) dar si pastrarea portii catre evolutie deschisa. E clar ca suntem varza la capitolul interactiune inter-personala, empatie, iubire, intelegere intre oameni si, implicit, suntem varza la capitolul sex. E clar ca, per total, calitatea vietilor noastre, pe care ne tot sfortam ca dementii sa le prelungim, e in picaj. Asa ca trebuie sa le dam sansa lor, astora mici, sa gaseasca solutii la aceste probleme. Daca ii turnam in formele noastre strambe si incercam sa ii legam cu lanturile noastre groase, mai bine aruncam bomba H chiar azi si terminam circul.

Copiii, adolescentii au in ei capacitate de intelegere si, din motive in care n-are rost sa intru acum, sunt muuuult mai capabili sa proceseze informatia in feluri noi si utile decat adultii pleostiti. Ei mai au, inca, urme ale puterii de Creatie. As mai zice ca exista un singur mod in care se poate  transmite informatia de genul asta cu succes - in mod ludic. Mai multe nu stiu nici eu (inca), daca imi vine vreo idee v-o povestesc.

Gata :|
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

stefan

Omul face niste constructii logice incredibil de alambicate doar-doar o reusi sa evite subiectul instinctualitatii umane. Superioritatea lui Homo Sapiens Sapiens consta tocmai in capacitatea de a-si controla acest instinct. Altfel e doar un animal mai smecher care stie cum sa mimeze procreerea fara consecinte negative.
Observatia ca sexul este "fructul oprit" din traditia iudeo-crestina denota o ignoranta in privinta subiectului. Daca prostimea crede ca oamenii au fost alungati din Eden pentru ca Adam a futut-o pe Eva, nu inseamna ca analistul naiv este exonerat de vina. Documenteaza-te si poate ai argumente mai serioase decat childlish typos.
Toata demonstratia se bazeaza pe presupunerea ca scopul vietii este obtinerea placerii, caz in care e suficient sa te alaturi miscarii de "eliberare sexuala". Mijloace tehnice exista, iar pe copii nu trebuie sa-i educi in mod special. Le spui doar sa foloseasca prezervative in toate circumstantele si ii expui la mass-media. Afla ei restul detaliilor de acolo.
Ce te faci insa daca observi ca scopul actului sexual este doar procreerea si ca zaharelul primit de participanti se justifica prin necesitatea perpetuarii speciei umane? Cam umilitor, nu? Stergi rapid din memorie observatia si umpli locul ramas cu niste consideratii vagi despre relatii sociale, iubire in cuplu si dreptul la fericire. Mai adaugi si asigurarea ca tinerii sunt mai intelepti prin expunerea redusa la societatea maculanta si te culci linistit pe sanul iubitei. Si-ai incalecat pe-o sa, ...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

dustweaver

Unii dintre noi, in ignoranta lor, au apucat totusi sa observe ca "scopul actului sexual este doar procreerea si ca zaharelul primit de participanti se justifica prin necesitatea perpetuarii speciei umane"... cred ca stiu pe unde vrei sa bati... Totusi, de aici ajungi, pe schema asta, la intrebarea "Cui foloseste, in fond, ca specia asta sa mearga mai departe, imputinand resurse, distrugand ecosisteme s.a.m.d.  ?" si fie ajungi la minunata concluzie "dar eu sunt dator sa asigur urmasi, genele mele fiind un material de exceptie :lol: " - am auzit, believe me, si chiar am considerat ca este o opinie rezonabila :D, fie mergi mai departe pe fir la "nimic nu conteaza, voi fi oale si ulcele anyway so ... 1)carpe diem ori 2) la ce bun sa ma mai agit? :) ..." Stiu ca a crede in Dumnezeu si in viata de dupa moarte este o cale de scapare : asta rezolva tot, de la sex la nedreptate :), si mai stiu ca doar punandu-mi intrebari si acordandu-mi libertati dupa cum cred de cuviinta procedez profund gresit din punct de vedere religios... dar ma indoiesc ca mi-as putea impune sa cred, pana la ultima celula; in fond asta e natura umana, indraznesc sa spun.... Nimeni nu ma va putea convinge (si nu cred ca numai pe mine :) ) ca nu am dreptul sa beneficiez de o placere care poate ramane fara urmari : nu inteleg ce as strica fie si daca mi-as propune, cum zici tu, ca scopul vietii mele sa fie placerea :lol: - faza cu stricatul echilibrului universal nu cred ca tine :lol:... continui sa cred ca un om care beneficiaza de confort pe diverse planuri e productiv dpdv economic, societatea prospera... shiny happy people everywhere ;)

Nu cred ca elf s-a referit strict la ce zici tu, sunt nenumarate fructe oprite - majoritatea "interzise" de oameni, din frica, din beneficiul adus ca instrumente de manipulare etc. Oricum, am senzatia ca esti un pic cam tangential ;) la faza asta... si cred ca ideea e de fapt : lucrurile stau asa, putem / nu putem schimba ceva si daca da, cum..

Aaah, one more thing... nu oamenii au fost alungati din Eden, ci Adam si Eva ;)... daca citesti un pic mai atent poti avea mari surprize inca de la Geneza... cunoscatorii chiar stiu de ce, dar ignorance is a bliss... ;)
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

lucisandor

Oameni buni, v-am mai dat linkuri catre obiceiurile sexuale ale bonobo. Sexul si para-sexul (adica chestii care nu sint asimilate in general cu sexul, cum e sodomia) nu sint doar "perpetuarea speciei" (evident pentru cea de-a doua), ele au un rol si in stabilirea ierarhiilor sociale, in relaxarea tensiunilor sociale etc.
Doar nu degeaba fac unii viol forestier la pensionare si nu degeaba bonobo fac sex oral homosexual si incestuos.
anyway, we're getting to sensitive, am inceput sa inlesnim reproducerea handicapatilor care au sanse mari sa transmita mai departe malfunctiile genetice, asa ca, nu-i asa, trebuie sa fim atenti si cu semenii nostri care fac sex cu cine apuca, anulind experienta de milioane de ani in alegerea partenerului pe baza unor semne de sanatate... STD sint poate si o gogorita, daca nu te uiti cu cine ce faci poate meriti sa dai coltul un pic.

stefan

Quote from: an ignorantAaah, one more thing... nu oamenii au fost alungati din Eden, ci Adam si Eva ;-)... daca citesti un pic mai atent poti avea mari surprize inca de la Geneza... cunoscatorii chiar stiu de ce, dar ignorance is a bliss... ;-)
La momentul alungarii din gradina Edenului, Adam si Eva erau singurii oameni, asa ca formularea mea e corecta.

Luci, pana la favorizarea reproducerii handicapatilor, avem cazul mai apropiat al bolnavilor de DZ carora li se prelungeste viata si li se faciliteaza transmiterea factorilor genetici favorizanti. E doar unul din multele exemple care demonstreaza ca evolutia umana nu se inscrie in tiparul legilor naturale. O fi din cauza ca nu suntem animale?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

pai si la ei ma refeream... oricum, chestia asta e o competitie intre resursele si vointa lumii medicale si a politicienilor si potentialul de degradare al adn-ului nostru... daca vom fi suficient de inteligenti si de volnici, o sa putem sa ne kkm in orice blestem al naturii asa cum in lumea civilizata se intimpla cu DZ

dustweaver

Quote from: stefanLa momentul alungarii din gradina Edenului, Adam si Eva erau singurii oameni, asa ca formularea mea e corecta.

de parca nu mi-ar fi fost clar ca asta crezi...  :ROFL   si ca sa te citez, documenteaza-te !
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

A CERB

uite domnu tapiru, tz-am promis ka-tz rup trompa:

daka gasesti materialul de mai jos offensive, bravo tie. daca nu, ignora, cum alegi sa ignori atatea alte kestii. nu am chef de ridiculizarile tale, te rog sa te abtii.

la linkul de mai jos ai Guidelines for Comprehensive Sexuality Education, publicate de Sexuality Information and Education Council of the United States, pe bani de la CDC(Center for Disease Control-bani federali). magaria asta e la baza programelor de educatie sexuala.

http://www.siecus.org/pubs/guidelines/guidelines.pdf

pentru cei care nu au rabdare sa citeasca toata magaria, scroll down la pagina 51 jos, 52 sus:

(level 1 inseamna material care este prezentat grupei de varsta 5-8 ani)

spicuiesc:

touching and rubbing one's own genitals to feel good is called masturbation

some boys and girls masturbate, others do not

both boys and girls may discover that their bodies feel good when touched

QED

btw, tapiru, cineva s-a loghat cu username-ul tau si ma provoaka nejustifikat(adaptare dupa copyrighted stefan)
Smile! It confuses people!

tapirul

Quote from: page 51-52Level 1
• Touching and rubbing one’s own genitals to feel good is called masturbation.
Key Concept 4: Sexual Behavior • 51
• Some boys and girls masturbate and others do not.
• Masturbation should be done in a private place.
Level 2
• Masturbation is often the first way a person experiences sexual pleasure.
• Many boys and girls begin to masturbate for sexual pleasure during puberty.
• Some boys and girls never masturbate.
• Masturbation does not cause physical or mental harm.
• Some families, religions, and cultures believe that masturbation is wrong.

Daca tot dai copy-paste, macar da-le exact.
Nu, nu mi se pare offensive. Cam asa o sa imi educ si proprii copii. Si asta fara sa fac misto si fara sa ridiculizez (ridiculizatul e specialitatea ta, anyway)

PS Totusi, cerbu, lamureste-ma si pe mine, qed CE???? :shock:  :shock: Ma refer la discutia de aici. Stiu ca agenda liberala e monstruoasa, nu trebuia sa demonstrezi asta, da' aici discutam cum ar fi cel mai bine sa se faca educatie sexuala (si daca ar fi bine, to start with), daca sa se faca in scoala sau sa lasi pe seama familiei, etc... Spuneai undeva ca "just say no" merge - eu credeam ca cu asta o sa imi rupi trompa. Well, trompa mea is up and running, fully functional.  :P
cre'că, nu ştiu...

A CERB

qed ca sex-ed este numai o scuza pentru o gramada de magarii. eu vreau sa dau copiilor mei informatia pe care o cred eu necesara la varsta la care consider eu ca sunt gata.

citesti pe diagonala si ai deficit mare de atentie. daca ai citi cu atentie tot docomentul, ai vedea ca, pe langa o gramada de chestii de bun simt(inclusiv just say no si ca abstinenta e cea mai sigura)sunt strecurate pe ici pe colo, cu un aer detasat si aparent obiectiv, toate magariile de pe agenda liberala, inclusiv mentiuni despre religie( kiar, ce are sula ku prefektura, daca vrei sa mentionezi ca o anumita religie considera..., atunci iti dai seama ca, prin informatia respectiva, contrazici direct ce spune religia aia, adika te pishi elegant pe ce vor parintii care ii cresc pe copiii aia in religia respectiva), ca sa nu mai vorbim de agenda gay, etc, etc, etc.

imi dau seama ca pe tine nu te convinge nimeni cu nimic, I give up.
Smile! It confuses people!

tapirul

I gave up first. N-am timp de obsesiile tale liberale, anyways.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

just a fact
la mine in departament cel mai popular curs este "Human Sexuality" (si inteleg ca departamentul meu a fost cam pionier in lansarea cursului asta). Interesan este patternul de intrebari (pentru cativa ani profesoara a avut un column saptamanal in ziarul campusului tocmai despre acest subiect), Nu numai faptul ca oamenii vor sa stie, dar iti dai seama de gaps in their knowledge dupa intrebarile pe care le pun. Si 98% dintre studenti sunt white-american-middle-class, supposedly educated. Stai si te intrebi ce knowledge au aia poor, white trash, etc (adica aia cei mai expusi).

Am vazut recent ca abstinence-only este programul de pe agenda republicanilor. Ma intreb care sunt justificarile practice.. In teorie stim toti ca daca nu pui dânsa'ntrânsa bu faci copii, dar in practica...

Cerbu, apropo de referirea la religie in sex ed programs, aia nu a fost initiata de liberalii mei. Prin 1981 cand Adolescent Family Life Act a fost introdus, se spunea in programul de educatie ceva de genul "students take Christ on a date as chaperone" si alte cretineli. Congresul a interzis mai incolo referirile la religie.

Din cate vad din ce citesc, abstinence-only program este un program absolut tembel (iar ma intreb, a dovedit cineva ca merge?) promovat mostly de asociatii religioase (catolice in principal), pus in practice de un program federal - tot be banii mei, that is. Mai multe info aici. Nu am avut timp sa citesc documentul, dar m-a frapat tabelul cu diferentele de approach si definitii intre abstinence-only programs si alte tipuri de programe de educatie sexuala. Cititi si capitolul "What is wrong with abstinence-only programs?" (p12)

PS cerbu, sper ca nu o sa ma iei iarasi ca, in turn, io propun fetitelor de 8 ani felatie prin batista. 's curios daca poti pastra discutia la nivel de discutie.
PS doi: ce e funny este ca aceste programe de abstinence-only sunt promovate TOT IN AFARA FAMILIEI (in scoli, biserici, etc). Ce se intampla cu yours "lasati educatia pe seama familiei" philosophy, cerbu?
cre'că, nu ştiu...

tapirul

anyway, parerea mea este ca ar trebui sa fie un approach combinat. Faci abstinence-only programs in scoli catolice si scoli pentru white-middle-upper-class, dar in innner-city Chicago aplici alte programe, ca cu abstinence-only nu faci nimic.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

bre, concernul meu era ca este prea multa informatie, si prea dubioasa, ca sa nu mai spun confuzanta.

ideea era sa nu te suprapui peste valorile morale( si chiar religioase) ale familiilor respective. evident ca o sa-i invat si eu pe baieti ca unii oameni sunt straight si altii gay si ca nu e frumos sa te iei de aia gay, dar de aici pana la ce material vad raspandit e o cale lunga.

ca orice copil, riku se joaca cu putzulica cand si cand. nu vreau sa-i atrag atentia la chestia asta, nici sa-l traumatizez intr-un fel, asa ca ii zic sa lase cucu in pace, dar fara emphasis( si doar pentru ca nu vreau sa aud chestii de la educatoare)dar nu vreau nu-sh ce istetz sa-i spuna ca e ok sa o faca, nici sa ii spuna ca nu e ok. vreau sa-l lase in pace. cum isi descopera el corpul e treaba lui, nu a profesorilor sau a mai stiu si eu cui, si toate la timpul lor, nu are nevoie sa fie indemnat la nimic.
Smile! It confuses people!

tapirul

bre, again, tu vorbesti de riku, io nu vorbeam de el cand vorbeam de realitatea familiei in US. Daca sunt un promotor al educatiei sexuale si vin in clasa in are e riku o sa deduc ca parintii stiu suficient de bine si o sa incerc sa actionez in consecinta. Dar daca ma duc intr-un high-school in inner city Chicago nu o sa ma apuc sa propavaduiesc abstinence-only si chestii d'astea, ca nu o sa am nici un succes. Aia vin din case unde tata tocmai s-ai tras o new girfriend si geme in dormitor in fiecare seara, sora tocmai si-a tras-o cu prietenul tau cel mai bun si tot asa.
Once again, nu vorbeam de un anumit program sau altul existente in practica la ora actuala (sunt o gramada, mai bune sau mai rele, toate imperfecte si discutabile, fiecare stat si de fapt fiecare school district are unu' aparte, ca asa sunt americanii). Eu incercam sa discut de parerile NOASTRE, cum credem noi ca ar fi mai bine sa se faca educatie sexuala, DATE fiind realitatile sociale (din US si sin Ro, respectively), si nu neaparat date fiind programele EXISTENTE (putem discuta si asta daca vrei, luam si purecam side by side abstinence-only cu ala citat de tine). Tot ancorat in realitate vreau sa discut, dar in realitatea sociala si nu in realitatea politica.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

tapiru, te aud, dar tot nu stiu cum controlezi informatia oferita si unde au parintii un cuvant de spus? e foarte usor sa gasesti exemple de inner city, dar sunt curios daca teen pregnancy de exemplu chiar e  mai prevalent in inner city( ceva stats ar ajuta). din cate stiu eu, problema e across the board.

similar, e usor sa argumentezi ca sunt cazuri(rare) in care fetele sunt abuzate sexual si impregnate de membri de familie, dar asta nu trebuie folosit ca argument sa legitimizezi avortul la toate adolescentele fara consimtamantul familiei. lasa portite libere intr-un cadru controlat, dar nu face o regula pentru cateva cazuri.

tu cum vezi rezolvarea la treaba asta? din punctul meu de vedere e simplu, imi pun copii in private school si tin okiu pe ei, ma ocup eu de educatie.

eu cred ca elevii in need for family substitute trebuie sa aiba screening adecvat, pentru ca sunt sanse mari sa aiba alte probleme, inclusiv psihiatrice( bipolar, etc) din pacate, aici sex-ed teacherul nu are pregatirea adecvata si financiar nu e posibil. dupa columbine cred ca scolile ar trebui sa aiba mental health services si counseling available(   o folosire mai adecvata a fondurilor decat caciulitze pe banane( sau castraveti). nici macar nu vorbesc de socialized medicine, ci de investitii cu scop profilactic.

la nivel general keep it simple,totusi.
Smile! It confuses people!

INDIANUL

Quote from: ACERBdupa columbine
aha deci ai vazut "Bowling Columbine" al lui Michael Moore. :lol:
ramas bun...

A CERB

nu, vorbeam de eventul in sine, nu de grasan. sorry :wink:
Smile! It confuses people!

tapirul

mai multe info poti afla aici, daca ai timp sa sapi (eu nu am avut yet)
http://www.teenpregnancy.org/default.asp
Teenage pregancy ESTE asociata cu low income and ethnic minority groups (especially African-American). daca vrei sap dupa statistici, dar e un fapt dovedit.

De acord ca trebuie sa existe un control strict. Ideea mea este ca aceste programe ar trebui sa fie flexibile si sa lucrteze in tandem fara sa incerce sa se anuleze reciproc. Cazurile cu adolescentele impregnate de tatii lor (nu chiar asa de rare din pacate..) sunt cazuri speciale, si de acord ca nu trebuie generalizat in cazurile lor. Darm particularizat, in cazul lor, ce recomanzi?
Parintiii pot avea un cuvant de spus. Exista consilii, parent advisory groups, PTA/PTOs, grupuri de atitudine, organizatii de parinti, etc etc etc in fiecare scoala si school district, care pot sa advocate si sa influenteze deciziile si programele aplicate in scolile in care invata copiii lor. Parintii au multe de spus, si in general spun. Trebuie insa incurajati, empowered (mai ales aia care au nevoie, ca asta e dilema, parintii care er fi cei mai active si advocative sunt aia care nu pre au nevoie, gen tu si Iulia), finantati cat de cat (mai tai un bombardier de pe lista..). Si aici ajungem la capitolul sensibil, in fact. Banii. La fel si teacherii de sex-ed (si teacherii in general). Tu spuneai in alte parti ca teacherii in America nu merita nimic ca sunt niste lazy care vor nu-stiu-ce (si nu vor accountability). Pai cu 25,000$ pe an nici eu nu as mai vrea sa aud de accountability. Dar rezultatele se vad.
Ecuatia e simpla, investesti bani in bombe si nu in educatie, reteta perfecta pentru o gramada de probleme sociale.

Pentru tine solutia e simpla cu private school, dar pentru restul de 80% de parinti in US nu e chiar asa simpla.

da, copiii care vin din disrupted families are more likely to have other psychological problems
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulmai multe info poti afla aici, daca ai timp sa sapi (eu nu am avut yet)
http://www.teenpregnancy.org/default.asp
Teenage pregancy ESTE asociata cu low income and ethnic minority groups (especially African-American). daca vrei sap dupa statistici, dar e un fapt dovedit.

o sa sap in uicend, sper sa am timp.

QuoteDe acord ca trebuie sa existe un control strict. Ideea mea este ca aceste programe ar trebui sa fie flexibile si sa lucrteze in tandem fara sa incerce sa se anuleze reciproc. Cazurile cu adolescentele impregnate de tatii lor (nu chiar asa de rare din pacate..) sunt cazuri speciale, si de acord ca nu trebuie generalizat in cazurile lor. Darm particularizat, in cazul lor, ce recomanzi?

nu recomand nimic. exista legislatie, se poate face cu court order( adeca un judecator care se substituie autoritatii parentale, ceea ce e rezonabil, mult mai rezonabil decat sa lasi "planned parenthood" sa ia decizia)

QuoteParintii pot avea un cuvant de spus. Exista consilii, parent advisory groups, PTA/PTOs, grupuri de atitudine, organizatii de parinti, etc etc etc in fiecare scoala si school district, care pot sa advocate si sa influenteze deciziile si programele aplicate in scolile in care invata copiii lor. Parintii au multe de spus, si in general spun. Trebuie insa incurajati, empowered (mai ales aia care au nevoie, ca asta e dilema, parintii care er fi cei mai active si advocative sunt aia care nu pre au nevoie, gen tu si Iulia),

agree, si intentionez sa ma bag in school council sau ceva de genul asta daca raman in zona( cel mai bun liceu local e public, catolic e pe locul 2)

QuoteTu spuneai in alte parti ca teacherii in America nu merita nimic ca sunt niste lazy care vor nu-stiu-ce (si nu vor accountability). Pai cu 25,000$ pe an nici eu nu as mai vrea sa aud de accountability. Dar rezultatele se vad.

bre, training-ul prost se vede indiferent de salariu. nici in romanika nu sunt profesorii mai bogati, dar sunt oameni si oameni. eu nu spun ca oamenii aia sa stea peste program sa mediteze copii, banuiesc ca nu au incentive, dar macar sa-si faca meseria, si sa se reflecte in SAT.

ce ma doare pe mine este mafia din sindicatul profesorilor, care face imposibila testarea sau inlocuirea profesorilor incompetenti( in romania exista reciclare). oamenii aia isi cam urasc meseria, si asta nu inteleg eu. exista burn-out, ca in orice alta meserie, dar parca prea repede.daca eu decid intr-o zi ca nu-mi mai place ce fac, ma reorientez.



QuoteEcuatia e simpla, investesti bani in bombe si nu in educatie, reteta perfecta pentru o gramada de probleme sociale.

uite asa intra politicul in discutie. citeam pe undeva despre un experiment( parca in kansas) unde s-au pompat milioane de dolari intr-o scoala cativa ani buni, dupa care s-a tras linia. esec lamentabil. more money is not always the answer( same with welfare)

QuotePentru tine solutia e simpla cu private school, dar pentru restul de 80% de parinti in US nu e chiar asa simpla
.

agree, dar uite ca bush e dispus sa trimita restul de 80% din copii in scoli particulare pe socoteala statului( school vouchers). dincolo de acuzatiile de interese obscure, asta ar fi un dus rece pentru sindicatul profesorilor si i-ar trimite scrambling for accountability. oponenti? democratii. de ce? nu stiu, nu prea inteleg( glumesc, raspunsul e lobby-ul stangist, pentru ca li s-ar lua controlul asupra mintilor cele mai fragede siimpresionabile)
Smile! It confuses people!

tapirul

Quotebre, training-ul prost se vede indiferent de salariu
pai trainingul se face cu bani. Daca nu ai (la nivel de salariu sau la nivel de bugetul scolii), nu ai nici training de calitate. Treaba cu reorientatul e relativa. Tu chiar crezi ca ai fi in stare sa te reorientezi cand ai 40 ani? Sa stea profesorii peste program chiar ca ar fi exagerat, ei nu sunt platiti nici macr pentru cat stau. De accountability le e teama pentru ca se va intampla ce se intampla si in health, li se vor pune toate esecurile in cap. Pai sigur, dupoa ce drop out of school si fac cinci ani parnaie, sa vin sa il sue pe profu de mate ca nu m-a facut destept.. Nu vezi ce se intampla in medicina, doctori renuntand la anumite specialitati (cu risc) pentru ca este prea mult accountability? Si aici vin cu fraza ta favorita, familia ce pazeste? De ce nu e facuta accountable, inaintea profesorilor?

Eu nu bag politicul in discutie. Aia e o realitate. Se baga mult mai multi bani in arm,ata decat in educatie. Si drept urmare America a ramas in urma rau in comparatie cu alte tari. Nu-i adevarat, cu bani suficienti si bine gestionati se pot face multe, exemplul din Kansas (chiar as vrea sa il vad, da' nu prea cred ca a fost un priect in care sa se bage milioane intr-o scoala...) nu e ilustrativ.

Cu bush si school vouchers nu ma bag, ca nu ma pricep. Da' imi suna cam sefe sa imi spui ca Bush vrea sa bage pe toti, pe banii statului, in scholi private..
cre'că, nu ştiu...

A CERB

bre, trainingul initial e facut prin fakultati, korekt? pentru reciclari, daca ar desfiinta sindicatele si banii cotizati s-ar duce intr-un fond de educatie in loc de DNC( democratic national convention) s-ar gasi bani cu duiumul.

eu platesc o gramada de bani pentru licenta( la doi ani) privilegii la spitale( tot cam la doi ani),DEA certificate,  board certification. toate din buzunar(unele  tax deductible). stiu, sunt kapitalist pork si e ok sa fiu muls. daca nu ma tin la curent cu stiinta o iau in bot.  tot ce e nevoie cu profii este ca, o data la cinci ani, sa treaca un examen grila din materia lor ( probabil si o testare psihologica). is it too much to ask for?

add on: a, inca ceva. sa se vada rezultate la SAT-ul studentilor.

o sa sap dupa experimentul ala.
Smile! It confuses people!

tapirul

cu aia sunt de acord, cu examenu-ala-grila, dar sa ii oferi profesorului si posibilitati de training DUPA facultate (pe care a terminat-o oricum acum 30 ani). El nu are banii aia in buzunar sa isi plateasca cum platesti tu.
Uite, ai fi de acord ca profesorii sa fie platiti cat un doctor si sa treaca prin aceleasi re-calificari, accountbility and liability, etc etc?
cre'că, nu ştiu...

A CERB

tocmai asta spuneam, ca au bani( aia care se duc pe contributii politice). daca nu de la membrii sindicali, de unde vin banii aia? din vending machines?

profesorii nu vor avea niciodata acelasi nivel de accountability cu doctorii, hence salarii inegale. nu am nimic impotriva unor salarii mai mari, cata vreme se vad rezultate. cred ca aici ar trebui sa inceapa reforma , dar simultan cu limitarea puterilor sindicatului. altfel sunt bani aruncati pe fereastra.

ideea de baza la school vouchers este sa dai voie parintilor sa-si mute copilul dintr-o scoala publica la una particulara. idee nu tocmai rea, intotdeauna sistemul privat a fost mai eficient-ma uit la WV Medicaid care, falimentar fiind din cauza politicilor sociale, a subcontractat Carelink-cea mai cacacioasa companie de asigurari privata in ceea ce priveste plata pentru doctori. de ce au facut-o? pentru ca alternativa era falimentul.

asa si cu scolile, daca oferi o alternativa, unii parinti( nu toti si nu peste tot) vor alege scoli particulare. cine castiga din treaba asta? copii, scolile particulare si, intr-un final glorios, scolile publice, prin reducerea burden-ului si cresterea calitatii. initial inseamna lay-offs, but hey, join the club! it's happening all over the place!( sindicatele industriei aviatice au facut concesii majore numai sa stay afloat)
Smile! It confuses people!

tapirul

check this out. Tie ti se pare MULT? TU AI VREA sa traiesti cu banii aia, sa ai doi copii-casa-mortage-etc, si sa te futa la cap cu accountability ca altfel iti iei zborul? Zi sincer.

Quote from: AFTThe 2002-03 average teacher salary was $45,771, up 3.3 percent from the previous year, and average beginning teacher salaries rose 3.2 percent to $29,564 for the same period. But those gains are dwarfed by staggering increases in the cost of health insurance benefits—which spiked an astounding 13 percent, the Bureau of Labor Statistics reports.

sa nu imi spui ca aia de la AFT sunt niste liberali imputiti care au masluit datele.
Un teacher incepator are 29,000$, si tu crezi ca isi cheltuie banii pe contributii politice...
cre'că, nu ştiu...

tapirul

uite datele lui US Department of Labor, Bureau of Labor Statistics

QuoteMedian annual earnings of kindergarten, elementary, middle, and secondary school teachers ranged from $39,810 to $44,340 in 2002; the lowest 10 percent earned $24,960 to $29,850; the top 10 percent earned $62,890 to $68,530. Median earnings for preschool teachers were $19,270.

According to the American Federation of Teachers, beginning teachers with a bachelor’s degree earned an average of $30,719 in the 2001–02 school year. The estimated average salary of all public elementary and secondary school teachers in the 2001–02 school year was $44,367. Private school teachers generally earn less than public school teachers.

In 2002, more than half of all elementary, middle, and secondary school teachers belonged to unions—mainly the American Federation of Teachers and the National Education Association—that bargain with school systems over wages, hours, and other terms and conditions of employment. Fewer preschool and kindergarten teachers were union members—about 15 percent in 2002.

Teachers can boost their salary in a number of ways. In some schools, teachers receive extra pay for coaching sports and working with students in extracurricular activities. Getting a master’s degree or national certification often results in a raise in pay, as does acting as a mentor. Some teachers earn extra income during the summer by teaching summer school or performing other jobs in the school system

La asa salarii si io m-as inscrie in unions sa imi negocieze un salariu mai bun si niste benefits mai umane. Zau asa.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

bre, get your facts straight. un teacher incepator are in jur de $19.000 in west virginia, adika mai putin ca un medic rezident.  

insurance premium increase of 13% breaks my heart, adica a crescut premium-ul de la 70 la 75 dolari sau ceva similar?oricum au rate ridicol de mici. adevaratul hike il suporta  cei din sectorul privat, unde cresc nu numai premiums ci si deductibles si co-pays.

you're not listening. intrebarea era de unde are sindicatul milioanele alea si de ce le toarna in fondul democrat?

sunt de acord sa le dai bani la profesori, dar mai degraba sub forma de incentives( adica sa vrei rezultate in acelasi timp)
Smile! It confuses people!

tapirul

de unde are sindicatul milioanele alea? (care milioane e intrebarea a doua, dar te cred pe cuvant ca le are). Nu stiu.
Rate ridicol de mici? De unde stii? Intreb serios.
But that's besides the point. Realitatea este ca in US profesorii sunt subplatiti. Si aici vorbim numai de salarii. Daca pui la socoteala si bugetele scolilor, banii dati cu ţârâita (si taiati an de an), etc, etc, etc, avem o pictura mai completa. Si atunci, te intreb la risc, de unde rezultate?

PS am o intrebare serioasa, nu ma dau la tine. Accountability in medicina ce inseamna? Adica, daca io vin la tine "si nu ma faci bine" pot sa te dau in judecata (chiar daca ai folosit proceduri corecte), sau te pot da in judecata numai daca mor sau daca imi faci rau? Incerc o paralela cu cum ar trebui sa arate accountability in educatie.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

chiar asa, cum ai defini accountability in educatie? Cresterea scorurilor SAT? Medicii sunt accountable pentru scaderea ratei morbiditatii, mortalitatii, etc?
Si cum faci profesorii accountable individual pentru scoruri SAT??
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirul
Quotede unde are sindicatul milioanele alea? (care milioane e intrebarea a doua, dar te cred pe cuvant ca le are). Nu stiu.
Rate ridicol de mici? De unde stii? Intreb serios.

bre, cand eu platesc 500 dolari pe luna din buzunar( fara sa folosesc asigurarea deloc in trei ani) plus cat acopera si employerul, asta e ridocol de mare. pacientii mei, profesorii, platesc in jur de 80 dolari pe luna indiferent ce probleme de sanatate au.

QuoteBut that's besides the point. Realitatea este ca in US profesorii sunt subplatiti. Si aici vorbim numai de salarii. Daca pui la socoteala si bugetele scolilor, banii dati cu ţârâita (si taiati an de an), etc, etc, etc, avem o pictura mai completa. Si atunci, te intreb la risc, de unde rezultate?

bey, eu tot nu inteleg ce legatura are un curricullum sanatos intr-un numar fix de ore pe saptamana cu cat de bine e platit profesorul. agree ca trebuie platiti mai bine, dar ce imi spui tu e ca nu muncesc pentru ca nu sunt platiti suficient.

QuotePS am o intrebare serioasa, nu ma dau la tine. Accountability in medicina ce inseamna? Adica, daca io vin la tine "si nu ma faci bine" pot sa te dau in judecata (chiar daca ai folosit proceduri corecte), sau te pot da in judecata numai daca mor sau daca imi faci rau? Incerc o paralela cu cum ar trebui sa arate accountability in educatie.

daca pacientul meu are diabet si eu nu-l bat la cap sa slabeasca, dau buline sa reduc glicozilata, ACE-I, aspirina, statina si eventual beta blocant, si nu-l trimit la test de efort cand gafaie( desi e gras)( sau nu documentez toate astea cu lux de amanunte) atunci se cheama ca ma indepartez de la standard of care si sunt liable.

daca babutza care vine la mine cocosata nu e cautata de osteoporoza, nu ia calciu, vitamina d si bisfosfonati, cade( nu din vina mea) si isi rupe soldul atunci eu sunt liable.

faci rau pacientului daca nu previi chestii, nu numai daca ii dai vioxx-ul si face infarct.

similar, daca elevul( inteligent nativ) iese un tampit din high school, nu e admis in college, i-ai facut rau pentru ca nu l-ai invatat la potentialul lui. asta ar trebui sa fie grounds pentru liability, dar nici macar nu e. accountability aici ar insemna sa reeduci profesorii sau sa-i dai afara decat sa-i lasi sa distruga generatii, nu sa-i pui la plata pentru potentially lost income, sau mai stiu si eu ce tampenii pentru care sunt eu potential liable.

SAT nu se compara cu morbiditatea in general, pentru ca se aplica individual elevului respectiv.

nu spun ca e usor, dar trebuie stabilite expectations( ex:procentaj de studenti  care sa ia un scor mai mare de X- pe criterii obiective, care sa includa average-ul nationwide pe tipul de populatie din liceul respectiv) si evaluati profesori si curricullum in functie de expectations si ajustat accordingly( prime ca rezulate bune, reeducare sau concediere la alea rele sau dezastruoase, adica si carrot si stick).

nu sunt eu ala in masura sa dea o metodologie, este doar o idee, vreau sa spun ca acum nu exista nici un fel de modalitate prin care sa controlezi calitatea.
Smile! It confuses people!

tapirul

precep ce spui, dar in educatie accuntability e mult mai greu de conceptualizat (si aplicat practic) decat in medicina.  Si chiar si in medicina, vad ca tu esti liable nu pentru outcomes (that is, nu esti accountable penru absenta de good outcomes), ci pentru aplicatul unui "curriculum" corect. That is, daca aplici tehncile din carte sitotusi  bolnavul nu se face bine,  NU esti liable, am I right? Pai de ce nu ceri acelasi lucru in scoli? sa fie inspectori in clasa care sa verifice daca programa e corecta si aplicata accordingly, si pe baza asta sa faci profesorul accountable. Nu poti sa il faci accountable pentru outomes (absenta outcomes bune, that is) pentru ca in educatie, ca si in medicina, outcomes depind si de alti factori pe care doctorul (recte profesorul) nu le pot controla.

Daca aplici accountability asa cum vrei tu, or sa se intample o garmada de abuzuri si lucrurile or sa mearga SI MAI prost.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

agree, tapiru, cu o mica rezerva. exista in medicina ceea ce se numeste " standard of care". si asta e numitorul comun la care se raporteaza outcome-ul. dincolo de asta, intervin evident alti factori( stiinta imperfecta, financiari, non-compliance, risk taking behaviors, etc, etc)

nu spun sa fie liable pentru fiecare bad outcome, evident, dar nu-mi spune ca nu se vad pattern-uri ca nu te cred. de-aia am si spus ca probabil e nevoie de standarde, as opposed to standard, sa compari intre ele scoli cu populatii similare.

again, nu sunt expert si sunt convins ca sunt multe variabile de care nici macar nu am habar, din punctul meu9 exterior ) de vedere, sistemul este deeply flawed si orice incercare de imbunatatire ar trebui sa fie bine primita. "SI MAI PROST" e greu de imaginat, desi banuiesc ca e exista.
Smile! It confuses people!

tapirul

intrebarea mea este, cum poti estima each teacher's individual accountability? La nivel de sistem (fie el scoala, school district, stat, etc) e usor, dar la nivel individual?. La medici e mai usor, unde protocolul de respectat e foarte strict si detaliat, si e usor de cuantificat la nivel individual. Dar chiar tu spusesi, nici in sanatate accountability nu se face pe outcomes (standard of care nu este outcome, stricto sensu. Outome for me, in medicine, este vindecare, ameliorare, stabilizare etc.)

SI MAI PROST - m-am referit la o (supposed) incercare de a creea un sistem de individual accountability. Caz in care toti drop-outs si toti puscariasii si toti nefericitii se vor duce la fostii lor profi si ii vor da in judecata. Asta mie mi se pare mai prost din multe motive, unu ca nimeni n-o sa mai vrea sa fie profesor, doi ca profesorii, in loc sa se focus pe educat copii or sa se stea prin tribunale etc.

Problema cu accountability este ca nu poti face un sistem accountable si pedepsi indivizi. Daca scoala ics este gasita, conform unor standarde riguroase, ca nu face a good job in educating people, ce faci la nivel individual? pe cine dai afara? Cine suporta consecintele? Asta vad eu dificil de aplicat.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

vrei sa spui ca nu se pot trage concluzii din SAT in terms of what went wrong? orice se poate , cu putina bunavointa.

alternativ, dai incentive pe colectiv, nu individual. daca nu primesc prima, cam stiu ei din ce motiv( sau ar trebui).

whadayathink?

ne-am cam indepartat de subiect, si anume sex-ed. sunt inca mirat cum intr-un sistem care nu are bani de nimic, se cheltuieste o gramada de energie pentru chestii excesive.
Smile! It confuses people!

tapirul

stiu ca ne-am indepartat
Pai cum faci cu SAT? Practic. Eu sunt profesorul ics, in cinci ani 80% din elevii mei au scor SAT sub national average, therefore un sut in cur?
's o gramada de probleme cu approachul asta. Unu, scorul SAT e influentat de mult prea multe chestii besides my teaching (printre ele fiind si teachingul ALTOR profesori.. Cum stabilesti contributia mea la scorul SAT?). Doi, SAT-ul nu este neaparat cel mai bun predictor. Ce faci cu aia care NU iau SAT? Care drop out? Sau, io sunt elementary school teacher, cum mai calculezi SAT-ul produs de mine?
Colectiv.. Pai scoala din inner city Chicago (am un fix) o sa aiba o gramada de drop-outs si o gramada de non-SAT si o gramada de SAT mic regardless my teaching comparativ cu schoala dintr-un middle-class suburb din wherever. So, what do you do? Stabilesti o baza de comparatie pentru fiecare situatie?
Ca sa nu mai spun ca SAT nu este deloc reprezentativ ca outcome, pentru ca este un test pe care il iau foarte putini (procentual) studenti, si anume aia care vor sa mearga la college. Aditionally, stiai ca din ce in ce mai multe studii arata ca SAT score nu este deloc predictive pentru college succes si pentru after-college outcomes? (la fel ca si GRE score, as a matter of fact).

But...
toata discutia de mai sus este irelevanta pentru ca pleaca de la o premisa gresita (in opinina mea), ideea de outcome-based accountability. Asta este gresit pentru o gramada de motive (mare parte le-am explicat). De aia nici medicina NU se bazeaza pe outcome-based accountability. Stii cum ar suna sa aplici in medicina ce vrei tu sa aplici in educatie cu outcome-based accountability? Uite un scenariu:

Doctorul Cerbu Ion (al lui Miai :)) din WV a vazut, in 2004, 4356 pacienti. Distribuitia pe afectiuni este urmatoarea...dintre care (say) diabetici 654. La un an dupa dintre astia 654 diabetici, 7% au murit, 17% au glicemii scazute, controlate, 24% au facut complicatii, etc% au glicemii variabile. Acum, national average (sau, hai sa fim specifici, in WV, on avreage), 5% diabetici mor, 24% au glicemii scazute, 13% fac complicatii.. you get the picture). Therefore, doctor Cerbu Ion shold be held liable, pac, afara cu el, sa-si gaseasca alta slujba (brancardier).

Cum ti-ar place? NU ti-ar place. Ei, uite de aia nu le place nici profesorilor sa vii cu outcome-based accountability. Pentru ca, desi teoretic e usor sa definesti un outcome, in practica e foarte greu de masurat si foarte greu de atribuit unei cauze, sau, mai bine zis, foarte greu de stabilit cat contribuie fiecare cauza la outcome-ul ala. Plus, e dificil si interpretabil sa stabilesti un standard outcome pe care sa iti bazezi interpretarea,  mai ales intr-un domeniu asa de volatil precum educational outcomes...  
Uite, SAT nu merge, mai da-mi alte exemple de posibile educational outcomes masurabile, si da-mi voie sa le demontez bucata cu bucata :). Iti dau o lista, daca vrei
- standardized tests scores
- employment (sau, sa coin a term, employability) after
- criminal history
- etc
Pick one or come wuth your own (cu cuvintele tale.. :))
cre'că, nu ştiu...

tapirul

PS, ca mi-adusei aminte.. Nationwide average ala pe care vrei sa il folosesti e stabilit, daca your theory is correct (that is, all teachers suck), pe niste outcomes already skewed.. That is, on average, copiii nu au succese (scor, college, whatever that is) nu pentru ca sunt ei tampiti nativ ci pentru ca sunt deja futizati de profesori.. In cazul asta standardul obtinut va fi mai jos decat cat-ar-trebui-sa-fie, si toata lumea va fi fericita pentru ca, futizand copii in continuare NU va cadea sub national average.. Intelegi ce vreau sa spun? If we already deal with a bad situation, how reliable and valid would be your standards based on nationwide average? And if we DON'T deal with a bad situation, why the heck change anything?
cre'că, nu ştiu...

nevasta

bai sunt oripilata: e grav ce se intampla cu adolescentii din ziua de azi...si asta vine din partea unei adolescente, totusi! eram la buda la mine-n liceu, si vad la un moment dat intrand la buda 2 tipe...una super nervoasa busea, injura, la care ailalta se uita la mine ,incercand sa explice: nu i-a venit....la un moment dat se aude un tipat: bai mi-a venit ...super....aduceti-mi ghiozdanul din clasa...tipele erau maximum clasa a10-a...trist..nu?si tot felul de discutii de genul,unde vreo trei tipe de vreo 15 ani vorbeau despre prima lor experienta sexuala, evident acum din prisma unor experimentate....si sunt total de acord cu educatia sexuala...consider  ca este nevoie de asa ceva...mai ales ca prin reviste circula tot felul de intrebari legate de sexualitate, care pur si simplu te sperie...fete de 14 ani intreaba psihologul de serviciu ce ar trebui sa faca pt ca prietenul de 23 ani insista sa faca sex,amenintand cu despartirea in caz contrar...trebuie totusi si o baza din familie,dar e mult mai bine sa se faca asta si in scoala.parintii tre; totusi sa nu mai priveasca sexul ca subiect tabu si sa discute liber pe aceaasta tema cu copiii. cred ca s-ar mai reduce din curiozitatea asta imbecila a copiilor...si s-ar evita foarte multe dintre problemele lor...e groaznic.eu am avut o colega, cre in clasa a 9a a facut avort....stupid de ce s-a ajuns la asta?lipsa de informare, curiozitatea,naivitatea...tot ce conteaza e ca se pot evita macar partial treburile astea
Nu toti baietzii buni are noroc, dar nici femeile nu e oameni...

stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

http://society.guardian.co.uk/health/news/0,8363,1571670,00.html
QuoteWomen who delay babies until late 30s get health warning
Dr Bewley, chair of the ethics committee of the college, said: "I think people have become slightly blasé." The biological window for the best age to have a baby "has not moved despite the fact celebrities are having their babies older and Cherie Blair has her baby older".
Patients "used to think they were old at 30, then 35, and now it is 40, but their bodies are exactly the same as 20 or 30 years ago. I think people know the health hazards but it sort of drifts past them".
Women doctors were as bad or even worse than others interested in a career, Dr Bewley said. "I look at my own consultants' body, and largely men have children when their wives are in their 20s and early 30s, and largely women have children in their 30s and 40s."
Tinind cont ca fetele de liceu au facut copii dintotdeauna pina acum vreo citiva ani, cind au fost scoase si de la campionatele d gimnastica si au devenit brusc fapturi angelice... nu e de mirare ca mie imi plac fetele de liceu. Mai nasol e, ca vad eu, astea mici nici nu vor sa faca copii, tre' sa le bagi cu capul in veceu sa inteleaga ca rolul lor e sa faac copii, precum al gainii e sa faca oua. Ce-ar trebui sa faca altceva? Integrame?... nici macar la astea nu se descurca.

nevasta

bai tocmai am descoperit un forum cool girl si unul din topic-uri suna : recordul vostru in materie de orgasme multiple.....va rog sa ma impuste cineva
Nu toti baietzii buni are noroc, dar nici femeile nu e oameni...