News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Protectia intimitatii personale - doar un deziderat ipotetic ?

Started by Qvadratus, September 30, 2006, 11:35:16 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Ca miscare de deschidere redau mai jos un articol:

QuoteTelefoane ascultate, conturi supravegheate

Dupa Portugalia si Germania, in Italia se dezbate o tema care nu mai este de mult subiect tabu in Europa: in ce masura interceptarile telefonice dirijate de serviciile secrete cu motivatia supravegherii antiteroriste respecta conceptul de privacy - care include atat respectarea vietii private, cat si secrete profesionale, de exemplu in situatia oamenilor de afaceri sau a jurnalistilor.
In ce masura informatiile personale despre o persoana sunt separate de cele justificabile legal - mai noua tema de dezbatere a jurnalistilor din Italia, care deocamdata nu are o concluzie clara privind necesitatea interceptarilor. Deocamdata acestea sunt privite ca o incalcare grosolana a drepturilor omului.

Germania: ziaristi, "turnatori" la serviciile secrete

Primele scandaluri publice legate de interceptarile telefonice abuzive in Europa au aparut in Portugalia, la inceputul anului: in preajma alegerilor prezidentiale, mai multi oameni politici au reclamat ca sunt spionati de serviciile secrete, scopul interceptarilor fiind mai mult politic decat in legatura cu lupta antiterorista.
In primavara, a fost randul Germaniei sa analizeze subiectul, dupa ce s-a descoperit ca mai multi jurnalisti germani sunt spionati de BND (serviciul de informatii externe german). Mai mult, s-a demonstrat chiar faptul ca BND a platit jurnalisti, inclusiv redactori-sefi, sa isi spioneze colegii.
Scandalul a fost inchis cu o decizie a executivului german, care a interzis BND supravegherea operativa a jurnalistilor sau racolarea acestora.

Saptamanalul L"Espresso: Toti spionati de Telecom Italia

Pornind de la scandalul interceptarilor telefonice ale "mogulilor" din fotbalul italian (soldat pana acum cu retrogradarea in divizia B a unor echipe de talie mondiala precum Juventus Torino, Fiorentina sau Lazio Roma) jurnalistii italiani de la saptamanalul L"Espresso au descoperit, in urma unei ample investigatii, cine si cum asculta telefoanele in "Cizma".
Apeluri receptionate si facute, localizari si plati-un sistem secret si paralel care monitorizeaza transmisiunile prin celular a milioane de italiani. "Era o arhiva secreta a Telecom Italia. Iar Telecom sustine ca nu stie nimic.
O centrala telefonica paralela care a acumulat si probabil a livrat informatii sensibile despre pozitia si continutul apelurilor a milioane de italieni.", incepe dezvaluirea pubblicata recent in L"Espresso.
O gaura neagra, care contine inca miliarde de fisiere si directoare cu numerele de telefon, orele si durata apelurilor, localizarea antenei utilizate si deci a pozitiei in care se afla abonatul.
L-au descoperit responsabilii cu auditul companiei, ultimul pas dupa imaginea inrautatita de ancheta procuraturii din Milano asupra companiei, care s-a soldat cu demisia lui Giuliano Tavaroli, vicepresedinte si responsabil de securitate interna. Sistemul, denumit Radar, avea puterea a cinci supercalculatoare: patru servere legate la o centrala de 10 terrabiti.
Potrivit specialistilor, sistemul Radar putea sa arhiveze si informatii despre abonatii altor companii de telefonie fixa sau mobila, daca acestia erau sunati de la un numar fix sau mobil Telecom Italia. Jurnalistii italieni considera ca echipamentul era folosit de serviciile secrete.
Aceeasi investigatie jurnalistica a descoperit ca interceptarile erau analizate informatic si sociologic cu ajutorul a doua softuri speciale: Enterprise Miner si Analyast's Notebook.
Gratie semnalelor trasmise de telefonul mobil, programele respective pot recompune aproape intreaga existenta a unei persoane : contacte, pozitia geografica in care se afla, durata si continutul convorbirilor, analize incluzand informatii fiscale, bancare sau legate de asigurari sociale.
Potrivit jurnalistilor italieni, aceste mijloace de supraveghere si analiza reprezinta o incalcare grosolana a drepturilor omului.

Feedback

Cum sa iti protejezi intimitatea? Iata o intrebare la care au raspuns firme specializate in producerea echipamentelor de protectie a datelor, afacere care este in crestere in Europa si America de Nord. Se pot cumpara chiar prin Internet celulare modificate care sunt dotate cu programe de criptare - daca semnalul e interceptat, "urechea" nu aude decat piuituri.
"Cheia" de criptare este un algoritm AES de 256 de biti pe care nimeni nu a reusit sa il "violeze". Insa pretul exorbitant al unui astfel de aparat (intre 2000 si 3500 de euro) il face practic inaccesibil omului obisnuit.
O alta modalitate de securitate a informatiilor folosita in special in mediul de afaceri o reprezinta bruiarea semnalului GSM sau Bluetooth in salile de sedinta ale companiilor. Echipamentele de bruiaj costa doar cateva sute de euro si se gasesc de vanzare in magazine specializate din Luxemburg, San Marino sau Elvetia



Qvadratus

Sincer sa fiu este atit de usor sa afli amanunte esentiale despre cineva incit pur si simplu asta imi creeaza o stare de discomfort.
Protectia intimitatii este asadar un subiect sensibil si care merita analizat pentru a gasi solutii.
Cineva interesat de subiect ?

tapirul

eu da (in lumina contradictiilor dintre mine si stefan)

"Intimitatea" este de mult un deziderat ipotetic in epoca informaticii. Intrebarea care se pune acum este unde tragem linia? Unde tragem linia intre ce putem face (tehnic) si ce ar trebui sa facem (moral)?
cre'că, nu ştiu...

clebs

am auzit la stiri ca de la anu se vor asculta toate telefoanele si convorbirile de pe net, tel si sms -urile vor fi pastrate 6 luni convorbirile pe net 2 ani, nu au mentionat ce inseamna"convorbire pe internet"
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

Qvadratus

Mai, pe mine nu ma intereseaza morala ci cum sa ne putem pazi fundul cit mai eficient !

tapirul

Aha
Pai, intai, defineste clar ce tip de informatie doresti sa pazesti (ce este "intimitate" pentru tine).
-datele personale?
-chatul cu tapirul pe yahoo messenger?
-discutia cu nevast ape mobil?
-conditiile tale medicale?
-altceva?

Sunt lucruri pe care nu poti sa le eviti (doar daca te duci pe insula aia pustie care nici macar nu mai exista); nu poti sa eviti sa ai datele personale prin diverse sisteme electronice (si in romania stati bine, sa vedeti aici probleme); nu poti evita folosirea mijloacelor de comunicare (telefon, internet, etc). orice ai face, un record se duce undeva: ca iei o carte de la biblioteca, ca platesti la magazin cu cardul, ca scrii un email, etc. Lasam in urma o dâră electronica de informatii personale, oriunde ne-am duce si orice am face.
Cred ca primul lucru de facut este sa nu cadem in paranoia. Si asta nu e asa usor.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Eu nu am nimic valoros de ascuns. Nu am, nu produc nimic din ceea ce ar putea avea vreo valoare. O data mi s-a intâmplat sa vad copiate fragmente dintr-un chestionar pe care il concepusem pt un studiu. Am fost flatat, nu m-am suparat. Poate asta se va schimba cu timpul, cand oi avea copii, nu stiu.

tapirul

ba da vlad, ai lucruri valoroase de ascuns. De exemplu propria identitate. Identity theft e o treaba serioasa, nu e un urban legend. In Romania poate ca inca nu e asa de applicable, dar va fi foarte curand. Identitaile noastre vlad (si nu cele artistice, ci cele reale) sunt, in ziua de azi, impersonale si virtuale. Cu un pic de efort si knowledge (si un pic de neglijenta din partea ta), eu as putea deveni tu si trai viata ta. Nu aia reala, ci aia virtuala - suficient pentru mine.
cre'că, nu ştiu...

vlad

De ce ar vrea cineva sa traiasca viata mea? Ce lume, domnule...

tapirul

a, nu viata ta, banii tai numai
virtual iti ia locul, deschide conturi de credit, cumpara case, etc, totul in numele tau.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Haaaaa, m-ai convins. Nu ma mai bag pe internet de-acum incolo. Pacat, ma simteam bine cu voi...

tapirul

cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Pe mine ma intereseaza in continuare subiectul

Am intrebat pe cineva si mi-a spus citeva lucruri simple pe care le poate face fiecare:
- e bine sa tii gura inchisa
- e bine sa spui la cit mai putini
- e bine sa nu vorbesti telefonic anumite probleme
- nu trimite mesaje
- sterge mesajele
- de exemplu zone alarm protejeaza inclusiv chaturile

tapirsis

Care sunt acelea "anumite probleme"? - politice, economice?
Parerile proaste despre gunoaiele si mizeria din Romania?
PIN-ul si parolele?
Ce mesaje sa nu trimiti? Cu un anumit contiunut sau nu mai trimiti deloc?
Bineinteles ca este de dorit sa te protejezi cat de cat, Stefan ne recomanda proxy-urile la un moment dat (or fi si altele mai recente, nu stiu). Eu sunt aia care nu ascunde nimic, cred ca de lene, o fi rau, o fi bine...
Dreptu-i drept ca in gura inchisa nu intra musca, da' tot nu m-am invatat minte.
Va fi bine!

homefree

Quote from: tapirul on October 01, 2006, 07:56:28 PM
ba da vlad, ai lucruri valoroase de ascuns. De exemplu propria identitate. Identity theft e o treaba serioasa, nu e un urban legend. In Romania poate ca inca nu e asa de applicable, dar va fi foarte curand. Identitaile noastre vlad (si nu cele artistice, ci cele reale) sunt, in ziua de azi, impersonale si virtuale. Cu un pic de efort si knowledge (si un pic de neglijenta din partea ta), eu as putea deveni tu si trai viata ta. Nu aia reala, ci aia virtuala - suficient pentru mine.

Cum se denunta o tentativa de furt de identitate? Adica se denunta in vreo tara, poti sa te duci la politie? Sau doar online?
Vreo 3 zile la rand am tot primit telefoane; o data era o gagica de la "institutul national de statistica", m-a intrebat cate calculatoare am in casa, i=am spus ca unul, dupa care s-a intrerupt sau mi-a inchis. Ziua urmatoare tot o gagica, s-a recomandat, mi-a zis ca-i de la Orange si a inceput sa ma intrebe de contractul cu firma de telefonie, daca daca am si TV sau doar internet si de care, cat platesc pe luna si uite ce oferta grozava au ei si daca vreau sa-mi trimita mai multe informatii prin posta... Aici am cam ezitat, n-aveam chef sa-mi dau adresa pt ca-mi aminteam c-am refuzat sa apar si in cartea de telefon; mi-a mai impuiat capul cu oferta lor pe viata, dupa care mi-a cerut datele: numele complet, data nasterii (i-am dat-o) si NIF (aici un fel de CNP, cred). I-am spus ca nu-mi dau datele aiurea la telefon, am cerut (din nou!) informatii pe email si mi le-a trimis de pe o adresa de gmail, nu de orange. Le-am scris alora de la Orange (la o adresa gasita pe site) inainte de a primi mailul, astept sa-mi raspunda. A doua zi a sunat din nou, i-am zis ca nu ma incred in ea si ca nu ma intereseaza oferta, dupa care mi-a inchis fara la revedere sau du-te-n ma-ta.
Problema e ca mailul nu pare suspect, nu-mi cere nicio data personala, doar adresa e ciudata pt ca-i "comercialorange76@gmail.com", numarul de la care m-a sunat nu-l am, pt ca a sunat pe fix; mi-a lasat un numar de fix care spunea ca-i de la birou. Pot sa fac ceva cu astea?
M-am apucat sa fac curat prin casuta postala, destul de tarziu am descoperit ca aveam un email cu cererea mea pt linie telefonica si internet cu un atasament in care aparea seria pasaportului... Deocamdata n-am alt act de identitate si pana in noiembrie cand am programare la comisariatul pt straini (stau in Spania), pasaportul e vital.
Am devenit foarte suspicioasa (tardiv, stiu); mi-e sa nu-si fi bagat cineva nasul in mailul meu; am un soi de blog pe spaces.live.com si am observat ca daca incerc sa vad o anumita lista de prieteni (de pe blogul unuia din lista mea de contacti) sunt redirectionata spre lista MEA de prieteni, iar in bara de adrese apare adresa mea/fakehandler... Ce sa fac? Sa desfiintez blogul (n-ar fi mare pierdere :P) si sa-mi schimb parola de email?

tapirul

parolele schimba-le just in case.
Tipa, daca nu avea adresa de Orange, e tare probabil sa nu fi lucrat la Orange (Orange nu este, totusi, o companie de doi lei cu adrese de gmail). Mailul ce contine, daca nu cere chestii? Suna si la Orange si spune pasul. Era probabil o incercare de scam, nu de furt de identitate (ti-ar fi vandut ceva inexistent sau tembel). Daca ti-au furat identitatea deja, nu mai stau ei sa te sune la telefon.
Chestia cu blogul nu cred ca e relevanta, iar numarul de pasaport din email, putine se pot face cu doar un numar de pasaport.
E bine ca nu ai dat datele la telefon, regula de baza este sa nu le dai niciodata la telefon, in afara cazului in care suni tu si stii pe cine ai sunat. Deasemeni, nici o companie serioasa nu cere date sensibile prin email - daca cer o fac prin secure websites (care poate fi verificat in adresa, trebuie sa fie cu "s", https://)
La aia de la orange era bine sa forwardezi emailul respectiv (poate ca ai si facut-o de fapt)
cre'că, nu ştiu...

homefree

In mail spune ca-mi trimite oferta despre care am vorbit la telefon si se semneaza "agent comercial Orange". Cand a sunat a doua oara, ca sa "ma linisteasca" mi-a spus ca pot sa dau un cont bancar sau un card pe care n-am niciun ban (chiar ma intrebam cand o sa pomeneasca de asta).

Am trimis FW catre Orange mailul cu pricina, la "gmail-abuse" si la "reportphishing". Am raportat MSNului adresele ciudate ale mele si ale contactilor mei si treaba cu "fake handler page". Si cam atat, nu stiu ce sa mai fac, am intrebat o colega de la spital si-a zis ca nu stie daca se mai denunta si prin alta parte, dar ca in  niciun caz sa nu sun la numarul de fix pe care mi l-a lasat tipa ca se pot face porcarii si asa (sa-mi incarce mie nota de telefon cu convorbirile lor)

tapirul

cum ziceam, as sta linistit, ca nu au furat inca nimic.
cre'că, nu ştiu...