News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

ghici ghicitoarea mea

Started by magda, May 08, 2006, 03:13:37 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

magda

As dori sa va cer sfaturi si unele lamuriri in privinta simptomelor mele si a analizelor, care, deocamdata pentru medicii pe care i-am consultat au ramas un mister.
Anul trecut in vara dupa ce am fost la o nunta m-am simtit foarte rau. Vomitam in continuu si aveam dureri in zona ficatului, in capul pieptului si sub buric. Am ajuns la spital la urgente si mi-au facut in fund si in vena doua antivomitive (metoclopramid si scobutil), precum si un antialergic in vena. Am facut imediat alergie, am vomitat din nou si m-am inrosit in zona pieptului, a gatului si a bratelor. Mi-au pus un cateter si o perfuzie cu nu stiu ce si apoi m-au lasat vreo ora si ceva, pana s-a terminat perfuzia, sa ma odihnesc. Imi luasera si sange pt analize si rezultatul a fost ca am fost la limita de a face pancreatita, sau cel putin asa a spus medicul de garda.
Acum, aproape dupa un an de zile, am mers la medicul de familie pentru alte probleme, respectiv sangerari la scaun.Acestea insa au disparut dupa ce mi-am administrat 5 supozitoare cu proctolog. Medicul de familie mi-a dat trimitere pt a face si analize de sange. Asta se intampla cu o sapt inainte de Paste. Analizele au iesit in general bune, transaminazele TGO un pic mai mari, dar la ecografie ficatul a iesit ok, si amilazemia la fel, calciul era iarasi scazut.Doctorita de familie mi-a prescris Nospa, tratament pe care l-am urmat. In duminica Pastelui am mancat destul de mult, dar nu am exagerat cu nimic, iar din toate alimentele pe care le-am consumat au mai luat si ceilalti membrii ai familiei. Duminica spre luni noaptea m-am trezit iarasi cu dureri in zona ficatului, in capul pieptului si sub buric si iarasi vomitam in continuu. M-am dus la spital si mi-au facut nospa in fund si metoclopramid in vena, plus cateter. Mi-a luat si sange pt analize, iara dupa juma de ora, fiindca ma simteam bine m-a lasat sa plec acasa, sa ma odihnesc. Am revenit a doua zi dimineatza pt a lua analizele. Surpriza. TGO 302. In ziua urmatoare m-am dus la medicul de familie care m-a indreptat catre un medic internist. Acesta mi-a dat sa respect un regim (fara grasimi, afumaturi, acrituri, cateva legume, cateva fructe etc) si sa repet analizele, ceea ce am si facut. De data aceasta TGP 198. Electroforeza bine, amilazemia bine, amilazuria bine, virusi hepatici negativ, hormonul bine. Mi-a mai iesit decat Heliobacter Pylori, pentru care medicul mi-a dat tratament. In ultima saptamana de asemenea am avut niste sangerari nazale abundente si frecvente. Medicul de la orl mi-a dat un tratament.
Asa nimeni nu intelege de ce transaminazele sunt asa de mari.
oricum saptamana trecuta am repetat TGP care a iesit 25. insa am facut si GGT, analiza pe care nu o efectuasem pana atunci, iar aceasta a iesit 61, limita fiind de la 1 la 50.
pe langa toate acestea, am mers la chirurgie pentru sangerarile la scaun pe care le-am avut inainte de Paste. la tuseul rectal nu s-a constatat nimic deosebit si mi s-a recomandat recto colonoscopie. mi-e groaza de investigatia aceasta. pe langa faptul ca e dureroasa, ma gandesc la cauzele sangerarii, care am inteles ca ar putea fi de la banale pana la grave, dar nu mi-a explicat nimeni cat de grave.
eu una insa nu mai inteleg mare lucru. daca intelegeti ceva, va rog sa imi explicati si mie.

clebs

trombocite si leucocite n-ai?
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

magda

nivelul trombocitelor era ridicat atunci cand am facut criza, dar nu mai tin minte cat de mare. oricum promit ca vin maine cu dosarul si va dau pe indelete toate datele.

ManuNastai

din start anuntz ca sunt (cred) cel mai putin in masura sa raspund/pun intrebari..

pfui.. ce incalceala! te rog sa dai mi multe detalii, mai ales de episodul acela de dupa nunta: toate au aparut brusc? inainte ai mai avut ceva? la cat timp dupa nunta a aparut simptomatologia? ai si avut modificari de scaun (diaree etc) de cate ori, de cate ori ai vomat, ce ai vomat, era mai bine dupa ce ai vomat? febra ai facut? durerile de la ficat cand apareau? erau continue? ce tre'ia sa faci ca sa te doara? cum era urina (culoare)? te-ai ingalbenit?

io nu inteleg de ce tzi-o dat "antialergic"? care? ce alta simptomatologie ai avut inainte sa faci reactia aia alergica? urticarie (bube) sau stiu io altceva? si nici faza cu "la limita de a face pancreatita". mai, io-s fooooarte tanar in ale medicinei, da' io stiu ca pancreatita ori o faci, ori nu! :) poate ca gresesc. da' ce analize ti-o luat?

urmatoarele: ptr ceilalti? ptr ce ii proctolog ala? hemoroizi? ai hemoroizi?
anul celalalt.. numai alea ti le-o facut? ca ar fi ciudat dca ar fi numa' alea.

cu ggtu'.. ai consumat ceva alcool inainte? si de coloscopie io zic ca-i MUST!!! nu?
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

ManuNastai

a, gastroscopie nu ti-o facut? cati ani ai? sangerarile alea la scaun erau cu sange proaspat? caca-ul era amestecat cu sange, la suprafata sange, sange rosu sau era un lichid negru? cat de des? cat timp?
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

magda

buuuuun. s-o luam cu inceputul. anul trecut dupa nunta imediat, adica la vreo ora maxim doua m-am trezit cu durerile de abdomen (sus, in capul pieptului si jos, sub buric) , cele dinspre partea ficatului si greata. am baut un ceai de sunatoare, iar la vreo 20 de min am vomat. tot ce mancasem. am luat un metoclopramid si am baut iar ceai. am vomat iar. am luat o picatura de apa. am vomat iar. dupa ce vomitam ma simteam bine vreo 10 min. apoi iar dureri. nu stiu ce analize mi-au facut atunci. le am acasa si promit ca maine aduc dosarul si vi le spun pe toate. diaree nu am facut. nici bube.nimic. atata doar ce v-am spus. si nici febra. iar durerea era continua. culoarea tenului meu era putin modioficata, adica aveam o oaresce paloare, dar cred ca e si normal intr-un asemenea caz. ureea nu stiu cum era.
iar despre hemoroizi ce sa spun. nici eu nu stiu daca am sau nu. pur si simplu am avut sangerari la scaun. le aveam de mai mult timp, dar incepusera de vreo 2 saptamani sa fie frecvente, adica de 2 - 3 ori pe sapt. si aveam uneori jene si mancarimi. asa ca m-am dus la farmacie si mi-au dat supozitoarele astea. m-am simtit mai bine. iar sangerarea a incetat.

magda

nu am facut nici gastroendoscopie. am 24 de ani.

ManuNastai

hmmm... dureri din alea in "capu' pieptului" mai ai? poti manca bine? ai observat modificari de greutate in tot acest timp? dureri la mancat, dupa mancat, daca nu mananci vreo 5-6 ore ai?

ai mai avut sangerari de undeva/candva in trecut/ atunci? vanatai ti-o aparut pe undeva? daca mai imi vin intrebari ti le mai pun.

din aceasta scurta si prost condusa e-anamneza as zice ca-s cateva boli diferite/ fara legatura, nu?

magda

dureri nu mai am acum fiindca tin regim, impus de internist. fara, fara, fara multe lucruri. si numai apa plata.
dar am mai avut senzatii de greata si voma. m-am abtinut cat am putut eu de tare, la un mom dat, ca sa nu mai vomit iara.
fara vanatai.
sangerari am mai avut, nazale. acum 2 sapt. abundente chiar. cu ameteli teribile dupa. am sangerat acu 2 sapt intr-o zi vreo 20 de min de am umplut un pachet de servetele nazale.
si nu ma jenez de intrebari si nici de e-anamneza. ca de medicii pe care i-am intalnit si de spitalele astea mi s-a luat pana peste cap.

ManuNastai

imi permit sa emit cateva ipoteze: gastrita acuta dupa nunta aia-rezolvata atunci? altii de la nunta o mai avut probleme?
-se poate pe fond de o gastrita cronica(?!) cu HP..

hepatocitoliza habar n-am de ce.. proabil ar tre'i si alte analize.. de fapt SIGUR

la sangerari tre' coloscopie.. foarte importante sunt intrebarile la care nu mi-ai raspuns:
Quotesangerarile alea la scaun erau cu sange proaspat? caca-ul era amestecat cu sange, la suprafata sange, sange rosu sau era un lichid negru? cat de des? cat timp?

si mai cum era scaunu' ala? mucos cumva? si zi-mi de greutatea ta

io am cam terminat cu joaca, las p-astia care-s in masura sa puna intrebarile care trebuie si sa raspunda. si-acum rog pe ai' batrani sa nu faca misto de nepriceperea mea. a propos cerbule: amu mi-e frica sa nu fiu prins in kuku gol  :P

A CERB

pai uite cam ce e pe lista:

HIDA scan with CCK ( scinti, nu prea stiu unde se face)

EBV, CMV serology
antismooth muscle, anti LKM

EGD si colonoscopie( neaparat facuta cu conscious sedation, nu pe viu cum am auzit ca se face des  in romania).

daca nu ai raspuns, atunci probabil ERCP cu manometrie de Oddi, dar e greu de facut.
Smile! It confuses people!

stefan

Epstein-Barr nu prea face aşa urât, dar totuşi arată a infecţie hepatică cu tabloul de insuficienţă. Pentru ce virusuri hepatitice te-au testat?

Carbule, la TM colonoscopia se făcea cu o uşoară sedare şi pacienţii nu se plângeau prea tare de durere, deci nu toţi medicii români torturează pacienţii.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

ManuNastai

am editat ca am intrebat o porcarie inainte.

ex. coproparazitologic ti-o facut?

A CERB

ba, io am vazut EBV si CMV care fac chiar mai rau. am uitat sa adaug antimitocondrial la autoimune.

stafan, eu nu sunt acolo, dar am auzit de povesti de groaza prin bucale. pentru cine nu stie, se insufla aer in prima parte a colonoscopiei si doare de te defecaci pe tine fara un demerol si neste diazepane.

stefan

Se poate, mă miră şi semnalez când ceva merge bine în ţara asta. Incompetenţa e deja banală daca nu ţi se întâmplă ţie.
EBV-ul urât era la taraţi?

Magda, ai făcut transfuzii, excursii în Egipt, copulaţie fără latex?

clebs

pana la EBV nu e ma bine un examen coprparazitologic facut de 3 ori si o determinare de H pylori?
da asa se face colonoscopia se insufla aer in prima parte, se afce pe viu si doareee
QuoteHIDA scan with CCK ( scinti, nu prea stiu unde se face)
cerbu in ro nu potzi sa scrii? :P

A CERB

ebv nu e neaparat la tarati.

clebs, da si tu cu gugalu la hida

stefan

Ştiu, dom' doctor (în ultima poză semeni izbitor cu prof. Ionac de la TM. Mi-e şi rusine sa mai zic "bă cerbule"). Dar tabloul clinic pe care mi-l aminteam nu e aşa de zgomotos şi de asta căutam circumstanţe agravante.
http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/ebv.htm

A CERB

nu seman bre cu nenea ala . el e mai cachectic, mai nasos si mai negricios. eu mi-s kam grasan these days( 100 kg/194cm), dar cand eram slim nu prea semanam cu el.

nu zic ca ebv explica tot tabloul clinic, doar ca e parte din workup pentru transaminazele alea. cu rectal bleed endoscopia is a must.

sincer, am fost ingrozit cand am aflat ca unii fac colonoscopie pe viu, ma bucur ca unii sunt mai umani la TM.

magda

salutare tuturor! va multumesc ca dati si voi reply-uri, ca mai veniti cu un sfat, o indrumare. asa cum v-am mai spus, de medicii de care am dat pana acum mi s-a luat pana peste cap.... adica dupa ce ca sunt la regim si mananc  super putin, deci ma simt obosita, slabita etc, mai stau si tspe mii de ore la coada la cabinet, si cand in sfarsit reusesc sa intru.... nu stiu, nu cunosc, habar nu am, hai ca mai vedem noi cand oi mai repeta transaminazele peste 2 saptamani!!!!!!!!!!!!!!!
asa ca pur si simplu mi s-a luat si zau as tine regim la nesfarsit si nu m-as mai duce la nici un control, la nici o analiza............. mi s-a facut lehamite!
acum sa va raspund si la intrebari.
varsta 24
inaltime 168
greutate aprox 65 kg
in ultimul timp am luat cateva kg bune, dar nu intr-o perioada scurta de timp, ci in decurs de mai multe luni.
nu am efectuat alte tratamente medicale decat cele pe care vi le-am spus deja, deci nici o transfuzie.
nici o excursie exotica
nici un contact sexual fara latex
examen coproparazitologic negativ
am facut analize pt hepatita b si c, sau cel putin asa m-au pacalit, si au iesit negative
cu aciditatea la stomac am avut intotdeauna probleme, adica nu prea mancam eu prea multe mere si de la diverse alte alimente ma ardea pe gat si in stomac uneori si ma tratam in consecinta cu rennie, dicarbocalm
nici bauturile acidulate nu le suportam bine intotdeauna
cat despre sangerari nu prea stiu multe lucruri sa va spun. au inceput acum mai mult timp. erau destul de rare la inceput si s-au indesit asa odata cu trecerea timpului. in ultimele doua saptamani inainte de criza incepusera sa fie cam de 2-3 ori pe sapt. le constatam la sfarsit, dupa ce faceam, pt ca pe mine nu ma durea, nu simteam nimic. si constatam atunci cand ma stergeam, adica la sfarsit. iar caca era normal ca si consistenta. sangerarea nu era abundenta. pur si simplu atata cat sa se vada cand ma stergeam. si eventual putin mai sangeram dupa ce ma ridicam de la toaleta.
asa, era sa uit. da, la nunta aia de anu trecut cred ca a fost ceva in neregula cu prajiturile. am fost cu sotul si cu nasii la nunta, iar sotul meu a mancat absolut din toate cele ce ne-au pus pe masa, mai putin din prajituri. iar atat eu cat si nasii am mancat prajituri. mie stiti cat de bine mi-a fost. nasii mei au avut parte decat de o deranjare la stomac.
de colonoscopie mi-e extrem de groaza!!!!! recomandati-mi un spital unde stiti ca se face k lumea, o clinica.
am auzit ca se mai face si colonoscopie virtuala CT. cat de sigura este? de asemenea am inteles ca e f costisitoare. si nici nu am gasit pe net, atat cat m-am priceput si eu sa caut, o clinica din rom unde sa se faca asa ceva.

magda

draga ManuNastai,
era sa uit si de data asta sa iti raspund la intrebarea legata de ggt. sigur nu am consumat alcool inainte de a face aceasta anliza. in primul rand ca eram la regim de cateva zile bune si in al doilea rand am facut analiza la prima ora a diminetii, fara sa pun picatura de apa in gura.

magda

si inca ceva. sangerarile la scaun erau cu sange rosu. nu era deloc inchis la culoare, ca de altfel nici caca.
so.....
ia ziceti! ca voi macar va mai pricepeti, io decat din ce am mai citit pe net mai inteleg cate una alta....

magda

by the way...
iar era sa uit ceva.  nu stiu daca e legat de ce mi s-a intamplat asa, in general, nu le am cu medicina.
ceva nisip la rinichi a iesit la ecograf, iar la analiza urinei a iesit ca s-au dezvoltat sub 100.000 de colonii de E. coli. mi s-a explicat cum ca ar fi o mica infectie la rincihi. o raceala netratata, dar care nu e ingrijoratoare.
faceti va rog un picut de lumina in hatisul asta, ca sa mai zaresc si eu ceva.

A CERB

colonoscopia virtuala nu este un substitut pentru aia reala si oricum trebuie destins colonul, adica partea potential neplacuta.

uita de infectia urinara, it's over, sper.

magda

va promisesem de alaltaieri ca vin cu datele concrete ale analizelor.
uite ca azi n-am mai uitat si mi-am luat frumos dosarelul la birou cu mine. chiar asa, zici ca am tspe jjjjj de mii de ani.....!!!!!! umblu cu dosarul cu analize si bilete si trimiteri etc!!!!!
:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

buuun. analizele de la criza pe care am facut-o anul trecut:
                                                  Limite
WBC    10.3                             3.6 - 10.0
LY        25.8R2                         20.5 - 51.1
MO       7.4R2                           1.7 - 9.3
GR       66.8R3                          42.2 - 75.2
RBC    4.25                              3.50 - 6.00
Hgb     12.0                              12.0 - 18.0 Granulocytosis
Hct      36.0                              36.0 - 54.0
MCV    84.7                              80.0 - 100.0
MCH    28.3                               27.0 - 34.0
MCHC   33.4                              33.0 - 35.0
RDW    13.1                              11.3 - 16.5
LY#    2.7R2                              1.2 - 3.4
MO#   0.8R2H                            0.1 - 0.6
GR#    6.9R3H                           1.4 - 6.5
BA#  < 0.2
Plt      253                                  150 - 450
MPV    8.4                                  7.4 - 11.0

ce ziceti si voi de astea?????

magda

cele efctuate cu cateva zile inainte de ultima criza:
glicemie 99   lim 60-110
calcemie 8.28 lim 8.8-10.8
TGO 30 lim <40
TGP 24 lim <40
magnezemia 1.4 lim 1.6-2.5
amilaza 75 lim <190
VSH 12 mm/h lim < 10 mm/h
hemoglobina 14 lim 11.5-17.5
hematocit 44% lim 35-65%
leucocite 9500 lim 4000-10000
neutrofite nesegmentate 0 lim <4
neutrofite segmentate 70 lim 20-55
eozofile 0 lim < 5
bazofile 0 lim <1
limfocite 25 lim 25 - 60
monocite 5 lim <10
examen de urina
cilindri granulosi : relativ frecvente
cilindri hialini: relativ frecvente

iar la ecografie:
colecist: hiperchinetic, alitiazic
rinichi, ambii: dimens hiperecogen cu hipotomie, si mai scrie ceva dar imi este peste puteri sa inteleg ce, mi s-a explicat simplu: nisip

magda

analizele de la ultima criza
TGO 302 >lim
GPT 272>lim
GLUC 117>lim
Uree 26.2
amil 30
WBC 11.7 lim 3.6-10.2
NEU 8.75 lim 2.0-6.9
LYM 2.03 lim 0.6-3.4
MONO 0.668 lim  0.0-0.900
EOS 0.059 lim 0.00-0.700
BASO 0.143 lim  0.00-0.200
RBC 3.75 lim 4.04-6.13
HGB 12.0 lim  12.2-18.1
HCT 31.1 lim  37.7-53.7
MCV 82.9 lim  80.0-97.0
MCH 32.1 lim  27.0-31.2
MCHC 38.7 lim  31.8-35.4
RDW 19.2 lim 11.6-14.8
PLT 601 lim  150-450

ManuNastai

sangerarile de care povestesti sunt de la nivel distal, adica spre capatul intestinului, rect.. dupa cum ziceai, suna a hemoroizi (avand in vedere si varsta ta) insa faptul ca nu i-o vazut si simtit cand ti-a facut tusul rectal da de gandit; totusi cred ca ar tre'i repetat tuseul sau si mai bine s-ar vedea la colonoscopie. mai mult, faptul ca Hctul si Hgb ti-a crescut arata si mai mult ca nu e o nisa din care curge intr-una.. sunt curios ce zice cerbu.

analizele astea-s cam apa de ploaie.. cacatzele ce se fac in urgentza. nu ti-o analizat mai atent functia hepatica ulterior? probabil, ca daca faceau ne dadeai date. stiu eu.. niste LDH, bilirubina, proteine, electroforeza, dreq mai stie ce..

daca zici ca altceva nu o fost in urina si nici nu acuzi nik clinic, cre'ca acei cilindri "frecventi" nu au valoare, desi ambele feluri arata proteinurie..

a! sa sti ca ex coproparazitologic tre' repetat de multe ori (poate si mai mult de 3 ori), ca de multe ori iese FALS negativ.

cerbule, daca apar episoade din astea repetate de citoliza si nu gasesti nik, e indicatie de biopsie hepatica?

magda

mai am si analizele uletrioare crizei care sunt intr-adevar mai complexe, dar acu nu mai am timp sa le scriu pe toate, asa ca azi va mai dau decat prima parte.

TGO 44.3 lim 1-31
TGP 195.7 lim 1-31
Electroforeza albumin 56.6 lim 52.0-65.0
alpha 1 2.8 lim 2.0-5.5
Alpha 2 9.9 lim 6.0-11.7
Beta 13.7 lim 8.2-14.7
Gamma 17.0 lim 9.5-19.8
Gamma GT 13.2 lim 7-32
TSH 1.3 lim 0.3-5.0
helicobacter - pozitiv
AMILAZEMIE 41.9 lim 1-80
AMILAZURIE 78.3 lim 1-380
examen urina
nitriti - negativ
urobilinogen - normal
proteine - absent
PH 6.0 lim 5-9
hematii - absent
bilirubina - negativ
glucoza - negativ
densitate 1030 lim 1005-1030
cetone - absent
rare epitelii plate
rare leucocite
AgHBs - negativ
HCV - negativ
WBC 11.4 lim 4.0-11.0
LYM 33.5! 3.83!  lim 25.0-5.0 lim 1.00-5.00
MON 3.9! 0.45! lim 2.0-10.0 lim 0.1-1.0

continuarea maine

Qvadratus

Pina una alta probabil ai schimbat pina acum vreo citiva doctori, ceea ce in principiu nu a fost de loc in beneficiul tau. Mai bine tine-te de capul unuia, fiindca in speta cam tot ce ai facut pina acum nu serveste mai mult decit ca simpla orientare de debut.
Pe scurt singurele concluzii care se pot trage din ceea ce ai spus sunt urmatoarele:
- esti o persoana care are de multa vreme simptomatologie superpozabila unei afectiuni de tip ulceros/ gastritic/ de reflux esofagian, in context Hpylori (+)
- ai facut 2 episoade intr-un an de durere abdominala in aria gastro-duodeno-pancreato-biliara asociate cu sindrom inflamator, doar primul fiind cu implicare pancreatica si intr-un posibil context epidemiologic sugestiv. Episoadele par ambele sa aiba si implicare biliara, la al doilea mai discreta ca la primul
- intre timp ai inceput sa dezvolti anemie si toleranta digestiva nu s-a ameliorat semnificativ
- ai singerari la extremitatea inferioara a tubului digestiv si nazale, cele inferioare nu par a avea ca origine o afectiune de tip hemoroidal, desi o oarecare afectare a mucoasei rectale se pare ca ai (proctolog & Co....)
- ai inceput sa dezvolti si crestere de limfocite (procentual si absolut)
- ai pus citeva kg pe tine de cind tii regimul

Primul lucru pe care mi l-as face eu, ar fi o Endoscopie digestiva superioara, e mult mai simplu si mai facil. Exista ulcere duodenale care prin iritatia care o dau pot produce spasm de cai biliare si reactie pancreatica, simptomatologia care trece pe primul plan fiind evident, cea a cailor biliare si pancreasului. La EDS principala problema este sa nu te panichezi si sa gindesti pozitiv, crede-ma ca am facut si eu si nu-i asa de rea pe cit zic unii, pur si simplu ceea ce simti depinde de cum abordezi lucrurile. Daca stai calma in timp ce ti se plimba matul prin stomac, o vei suporta de 10 ori mai usor decit altii.
Discuta cu doctorul care o face si fii de la bun inceput de acord sa ti se ia biopsie de mucoasa gstrica/ duodenala si nu uita sa precizezi ca vrei testare pe biopsia de mucoasa pentru Hpylori, sa vezi daca l-ai eradicat sau nu.

Eu as face in plus inainte de endoscopie sau la cel putin 14 zile dupa (nu mai devreme) o baterie de teste, important este sa fie facute simultan si nu unul azi si altul poimarti. As face asa:
HLG + (FL si examen morfologic elemente figurate din frotiu periferic), LDH, Bilirubina totala/directa/indirecta
GPT, GOT, ALP, GGT, Electroforeza proteine serice, proteine serice totale, coagulograma
VSH, CRP (cantitativa si nu calitativa)
sumar de urina, Stansfeld-Webb (sau Addis), urocultura (cu cererea ca sa mi se precizeze obligatoriu numarul de colonii si daca germenii sunt sau nu coliformi, in caz ca ies < 100.000 col/ ml)

Daca EDS este nesemnificativa, as apela oricum la cele sugerate de Cerbul, anticorpi LKM1 anti muschi neted si AMA, mai ales daca GGT si/sau ALP/Bil ies crescute, adaugind ANA (anticorpi antinucleari, preferabil prin imunofluorescenta pentru a li se determina distributia, adica felul lor).
Colonoscopia oricum este de facut dupa EDS si nu inainte. Daca trebuie pina la urma totusi sa faci colonoscopia si tii neaparat sa gasesti motive sa nu o faci, fa inainte anticorpi p-ANCA si ASCA (anticorpi anti Saccharomyces cervisiae) precum si pentru orice eventualitate α 1 AT (antitripsina) fecala.

Adauga la analizele din prima tura pentru orice eventualitate un examen radiologic pulmonar, o glicemie, o creatinina si o electrocardiograma, eventual si un examen ginecologic, asa, ca screening.

P.S. Apropo, ce boli au/ au avut rudele tale de singe pina la gradul III inclusiv ? Ce boli mai ai/ ai avut ?

Nota bene: tine cont ca cele de mai sus nu reprezinta o consultatie si ca medicul care te examineaza in mod direct este suveran in ceeea ce decide. Ceea ce am scris mai sus ia-le cu beneficiu de inventar.

Asa ca fapt divers, mai exista o chestie care se numeste si MRICP, adica o colangiopancreatografie RMN, fara mate, tuburi si alte de-astea, dar sincer sa fiu eu as face totusi EDS si analizele alea, in loc de a da (multi) bani pe asa ceva.

magda

multumesc pt sfaturi, in primul rand.
in cel de-al doilea, sa stii ca nu prea am schimbat doctori. adica anul trecut pur si simplu a fost doctorul de garda. iar analizele facaute anul acesta inainte de criza sunt cele pe care mi le-a dat doctorita de familie. cele din criza iar sunt de la urgente, apoi cele de dupa sunt date de medicul internist. si cam asta e tot. adica nu prea cred ca ar fi putut sa mi le recomande acealsi om pe astea de pana acum.
cat despre bolile pe care le mai am.... hmmmm.... greu de spus. in general sunt destul de sanatoasa. mai racesc si eu ca tot omu! am trecut normal prin bolile copilariei. am scos apendiciele. am scos si un angiom acum doi ani. etc.
iar cele din familie ar fi discopatie lombara, coxartroza, probleme cardiace, probleme cu fierea (prezent la bunica, la strabunica si la sora mea).
aha! era sa uit. tin regim de 2 sapt si ceva. nu am facut abatere de la el. nu am luat alte medicamente. si cu toate astea ieri mi-a fost rau. am avut arsuri la stomac si in gat. de fapt le am si acum.... !? si dureri in dreapta lateral.
:roll:
ce Dumnezeu sa mai fac?
pana una, alta sa va dau si continuarea cu care am ramas datoare de ieri:

NEU 60.1! lim 50.0-80.0 6.86! lim 2.0-8.0
EOS 1.8! lim 0.0-5.0 0.21! lim 0.0-0.40
BAS 0.7! lim 0.0-2.0 0.08! lim 0.0-0.20
ALY 1.1! lim 0.0-2.0 0.13! 0.0-0.20
LIC! 0.3! lim 0.0-2.0 0.04 lim 0.0-0.20
RBC 4.58 lim 4.0-6.20
HGB 13.6 lim 11.0-18.8
HCT 44.3 lim 35.0-55.0
MCV 97 lim 80-100
MCH 29.8 lim 26-34
MCHC 30.8! lim 31-35
RDW 11.0 lim 10.0-20.0
PLT 330 lim 150-400
MPV 9.1 lim 6.0-10.0
PCT 0.300 lim 0.200-0.500
PDW 14.8 lim 8.0-18.0
Suspected pathology LEUKO: nrbcs

cam astea ar fi.

mada

Quote from: magdaaha! era sa uit. tin regim de 2 sapt si ceva. nu am facut abatere de la el. nu am luat alte medicamente. si cu toate astea ieri mi-a fost rau. am avut arsuri la stomac si in gat. de fapt le am si acum.... !? si dureri in dreapta lateral.
:roll:
ce Dumnezeu sa mai fac?
pana una, alta sa va dau si continuarea cu care am ramas datoare de ieri:

Sa mergi la un medic gastroenterolog si sa ai incredere in ce iti va recomanda el concret sa faci.
mada - once again: mada. not anyone else.

magda

mi s-a dat o trimitere la gastro, dar scrie pe ea ca e pt rectoendoscopie. si mi-e frica de mor...... chiar as prefera sa n-o fac. dar daca-i musai, cu placere!
oricum, o sa ma duc si poate mai intai stam doar de vorba, una alta.

mada

Magda, tu vrei sa te tratezi = sa iti rezolvi problema de sanatate, sau vrei doar sa stai la o shueta ?

magda

as vrea sa stau mai intai la sueta cu medicul ca sa vad si eu spre ex el ce pricepe din tot ceea ce mi s-a intamplat pana acum si de ce tre sa fac ce o sa imi zica el ca tre sa fac in continuare.

ManuNastai

nu crezi c'o iei putin cam tare?

lasa ironiile! io zic ca mai mari sanse de reusita la a o convinge ai daca ii explici importanta pe care o are investigatia decat daca o iei la poola!

scuzati interventia!

ManuNastai

magda

normal ca vreau si eu sa mi se explice ce si cum.
spre ex. daca sangerarile nu au drept cauza hemoroizii? atunci ce ar putea fi? care e lucrul cel mai banal care ar putea fi si care e cel mai grav?

ManuNastai

faptul ptr care am zis ca era asa de important cum e sangele ala si cum e aspectul sangelui pe scaun e ptr ca daca sangele vine de la hemoroizi e rosu proaspat, "pateaza" la suprafata scaunul, daca acesta e format (nu diaree) si apare cam asa cum ai zis tu, cand te stergi. da' mai apare prurit (mancarime) si durere anala si mai mult, se vad cel mai adesea sau se palpeaza la tuseu.

cea mai importanta cauza de sangerare in scaun e un adenocarcinom da' avand in vedere varsta ta, sexul tau si statusul tau fizic, nici nu poate fi vorba de asa ceva. ala apare de 2 ori mai frecvent la barbati, pe la 60-70 de ani si include si alte chestii in tabloul clinic. am stat putin si m-am gandit daca sa dau submit la postul asta ca sa nu te speriu. da' vreau sa intelegi ca vreau sa iti spun cu asta ca poti sa-ti scoti ideea de cancer de colon din minte ca nu se prea poate!!! in plus sunt sigur ca vrei sa afli daca poate fi asta!

Quotecare e lucrul cel mai banal care ar putea fi si care e cel mai grav?

magda

chiar nici nu ma gandeam la ceva concret. sunt absolut dezorientata de aceea am intrebat. nu m-am gandit la cancer, in nici un caz. cred ca nici un om intreg la minte, cum are o oaresce problema nu se gandeste la cancer, adica e intotdeauna chestia aia ca "mie nu mi se poate intampla", constienta sau nu.
bun. deci tu zici ca problema cea mai banala ar fi hemoroizi.
dar cea mai grava?

mada

ManuNastai, nu o ironizam in nici un caz.

Insa cred ca Magda ar trebui intai sa se hotarasca daca ea chiar vrea sa fie tratata - caz in care ar trebui sa nu mai piarda timpul ci sa mearga la un medic care sa o consulte si sa ii recomande investigatiile.

Nu exista "consultatii pe net". Daca nu vezi bolnavul si nu il examinezi, nu poti sa ii recomanzi, in mod pertinent, analize si in nici un caz nu poti sa stabilesti un diagnostic pe care sa il discuti "la o shueta" cu pacientul.
Pe linga simptome, exista si semne, pe care numai medicul care examineaza bolnavul le poate observa pertinent.

Deci, atita timp cat nici unul din participantii la discutie nu a examinat-o pe magda, aceasta discutie "de-a presupusa" este extrem de hazardata in opinia mea.

Quote from: magdaas vrea sa stau mai intai la sueta cu medicul ca sa vad si eu spre ex el ce pricepe din tot ceea ce mi s-a intamplat pana acum si de ce tre sa fac ce o sa imi zica el ca tre sa fac in continuare.

Care "medicul" ?

Persoanele care NU te-au examinat, chiar daca sint medici, NU pot sa "priceapa" la fel de exact si la fel de bine, din ceea ce ai, ca medicii care te-au consultat. Pentru ca pe linga simptome (acuzele pe care le descrii tu), exista si semne obiective ale bolii, pe care numai medicul care te-a examinat le poate observa in mod obiectiv. Numai medicul care te-a examinat poate sa interpreteze integrat nu numai ceea ce acuzi tu, ci si ceea ce gaseste / observa el in plus si astfel sa-ti recomande analizele care sint necesare in cazul tau particular pentru a stabili un diagnostic.

Daca un medic care te-a consultat ti-a dat sa faci o analiza sau sa te consulte un alt medic de o anume specialitate, mergi si ii intreaba pe acela sa iti explice de ce a considerat el ca sint necesare cele recomandate

clebs

magda

nu, inca nu am luat pastilute pt animalutzul din stomac. cica mai intai sa vedem ce si cum.....

clebs

magda imi cer scuze ca m-am pripit cu sfaturile si poate te-am indus in eroare, asa e cum ziceai tu mai sus, intai tre vazut ce si cum, de preferat live nu pe forum

magda

saptamana asta ma duc sa ma programez pentru colonoscopie, daca medicul de la gastro o sa spuna ca e intr-adevar nevoie.... asa ca urati-mi bafta!
m-am hotarat! mi-e frica dar n-am ce face, pentru ca iar au revenit sangerarile, de data asta si cu un pic de dureri....
:cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:
pana la urma tre sa fac ceva, nu?
o sa va tin la curent!

mada

Bafta! Nu are de ce sa-ti fie frica

magda

tare curajoasa mai sunt! ieri am fost la dr de gastro si mi-am facut programare pt colonoscopie, sambata. asa ca maine si poimaine nu prea o sa mai am timp sa scriu. inca nu mi-am luat laptop ca sa stau cu el la toaleta, unde presupun ca o sa-mi petrec aceste doua minunate si binemeritate  zile de concediu  :(  :(  :(  :(  :(
mai mult, azi m-a pus sa fac iar analize de transaminaze, amilazemie etc. si sa repet virusii. iar sambata inainte de colonoscopie cica o sa fac radiografie doppler. hmmm  :roll:  :roll: o sa dau un google pt asta sa vad ce si cum.
despre colonoscopie, am intrebat cu jumatate de gura si moarta de frica: cum o sa se desfasoare, imi face clisma etc. si cica nu imi face nici clisma si nici anestezie loco. cica ma adoarme si m-a pus sa imi iau o fiola de dormicum. hmm  :roll:  :roll:  :roll:   dau un google si pt asta.
si cica in felul asta o sa adorm si nu o sa simt nimic.
ia, dati si voi o parere!

magda

am trecut cu bine si peste colonoscopia de sambata si nu a fost atat de groaznica pe cat ma asteptam. adica m-a durut un pic, dar eram asa de amortita incat nici nu stiu ce m-a durut si cum, in ce fel.
beleaua e alta! inainte de colonoscopie am facut o ecografie si ............. suprise!!!!! :oops::oops::oops::oops: un ditamai bolovanul de 1,5 cm la fiere!!!
cum dracu nu a putut sa il observe ala unde am facut prima data ecografie???? ca doar nu era de 1,5 mm!!!!
astazi ma duc la medic sa mai vedem ce si cum mai facem in continuare.
virusii hepatici au iesit iar negativi! ufff! macar atat!

ManuNastai

io astept curios

Qvadratus

Bun, si a iesit ceva la colonoscopie ?

P.S. Daca la ecografia abdominala pe traiectul fasciculului s-a interpus o bula de gaz intestinal sau eventual un cartof cu piine de la prinzul anterior, atunci calculul poate scapa privirii examinatorului, asta in primul rind. In al doilea rind vezica biliara trebuie examinata (corect) din mai multe incidente, tocmai (printre altele) pentru a descoperi eventualele elemente mascate de continutul din jur. In al treilea rind, pacientul mai trebuie si miscat de pe o parte pe alta, pentru a mobiliza continutul vezicii biliare. Pentru toate astea trebuie timp. Dac ecografistul nu il aresau e cam plictisit.......

magda

la colonoscopie nu a iesit mare lucru, adica cica as avea colon spastic, iritabil, si ceva hemoroizi interni mici de tot. mi-a dat o reteta pt astea, cu detralex, doxiproct si spasmomen. ma, da costa astea in draci!!!! spasmomenu si detralexul mi le-a dat compensate 50% si, chiar si asa, tre sa dau 900 de mii pe amanhdoua. plus unguentul necompensat inca vreo 200. in fine.....sanatatea costa din toate punctele de vedere..!!!! :roll:
iar despre bolovan mi-a zis ca fiind atat de mare tre sa il scot neaparat si cat mai repede, adica vara asta..... mi-e groaznic de frica de anestezia totala. ca operatia laparoscopica am inteles ca nu e naspa deloc.
citanie din biletul de externare "ecografia releva la nivel colecist calcul mare 1,5 cm. citoliza care apare in puseurile dureroase este secundara litiazei biliare. deoarece este calcul mare la o femeie tanara recomandam colecistectomie laparoscopica - exista in timp risc de aparitie proces kariokinetic vezica biliara" incheiat citania.
si acum astept sa imi sugerati si mie un medic bun din bucuresti care sa poata sa imi faca si mie operatia asta, ca eu la mine in orasel nu vreau sa ma internez, nu de alta, dar intru cu o boala si ies cu zece de la mizerie, mirosuri, curent, nesimtire etc. .....
sunt dispusa sa merg si la clinica particulara, numai sa fie totul bine si sa beneficiez si eu de niste conditii...

stefan

OK, ai scăpat ieftin cu litiaza biliară. Eu mă gândeam la virusuri... Scapă de piatră cu tot cu vezică şi nu te speria prea tare de anestezia generală că altă variantă nu e.

Băi stimaţi colegi, când s-a inventat asta cu "proces kariokinetic" că n-am mai întâlnit-o şi nici nu-i văd logica? Kariokineza (diviziunea nucleară) e anormală şi probabil de natură neoplazică doar când nu e însoţită de citokineză (diviziune citoplasmatică). E prescurtare de la "proces kariokinetic anormal" ? De ce nu găsim un termen arbitrar pentru a oculta diagnosticul, de ex. "morulalungata" ?

şi forumurile au clone

dustweaver

"[CH cu numeroase] PLIH" - se "purta" la Fundeni si asta ajungea si ca diagnostic, desi se stia despre ce e vorba - de regula metastaze hepatice. Probabil ca intre timp pacientii au inceput sa se lamureasca si cum sta treaba cu neoplasmul, si cu procesele localizate intra-organul X, asa ca trebuia alta gaselnita, evident, cat se poate de "tehnica". Asta atunci cand nu aleg sa scrie "sarcoidoza" ca sa menajeze un bolnav cu adenocarcinom gastric. :x

ManuNastai

Si totusi... io nu inteleg ce are litiaza in vezica cu o hepatocitoliza atat de importanta.. ma rog.. poate mai am mai mult de citit decat cred eu! da' totusi.. got de 302 si gpt de 272 intr-o criza in care ea nu descrie tipica colica biliara.. voi stiti! da' nu pare suspect?

stefan

Probabil un calcul mai mic a migrat downstream şi s-a inclavat în peretele coledocului dupa care a plecat mai departe.

şi forumurile au clone

ManuNastai

da, drept e.. asa se explica pancreatita aia

magda

stiu ca am scapat destul de ieftin si sunt recunoscatoare pt asta..... stiu ca nu am de ales si ca tre sa o fac..... mi-e frica de anestezia totala, da asta e... am mai scapat de doua ori pana acum ....... mai scap si a treia oara.....
da spuneti-mi si mie un medic.........bun...... care sa opereze laparoscopic!!!
zau! merci anticipat!
cat despre transaminazele belea pe care le-am avut, ce sa mai zic...???? nici acum n-am scapat de tot de ele, adica si sapt trecuta cand mi-am facut analizele, tinand deci si regim de nus cat timp, tgo iar a iesit peste, de data asta insa cu mai putin.....adica era vreo 46... rezon, nu?
revin la rugaminte! ziceti si voi care e mai bun!!! si la clinica particulara, nu conteaza! :roll:

lucisandor

mai ales la clinica particulara! uite, mi-au zis unii pe un alt forum, in vreme ce eu imi tiriam putin prin kk colegii si "mentorii", ca Bradisteanu e asa destept ca are si clinica lui in Elvetia... ai incercat acolo?
PS. glumaaaa! lasa privatele in plata lui Trotski (ca doar nu in plata Domnului), capitalismul e prea tinar la faza asta

Qvadratus

Dr. Catalin Copaescu Sectia Chirurgie generala Spitalul Clinic Sf. Ioan Bucuresti, scoate si o galeata laparoscopic, din abdomenul cuiva, eu m-as lasa cu toata increderea pe mina lui.

P.S. Eu mi-as face totusi si o endoscopie digestiva superioara, inainte de a spune ca numai calculul e vina tuturor problemelor.......

magda

tot uitandu-ma pe net despre chestiile astea am vazut ca in anumite cazuri nu este recomandata operatia laparoscopica, si anume daca mai ai deja operatii pe abdomen. io mi-am scos apendicele de multisor. ce ziceti de asta? io am voie sa fac laparoscopic?
ca de nu..... vai de mine!

ManuNastai

magda draga, scuza-mi interventia da' io incep sa stramb din nas...

magda

manu draga, te scuz.
dar de ce strambi din nasuc? ce inseamna asta? adica nu se poate decat clasic?

ManuNastai

nu.. stramb ptr ca intrebarea asta, zic eu, nu-si are locul aici

Quoteio am voie sa fac laparoscopic?

nici un chirurg nu va risca sa intre laparoscopic daca va considera ca nu nu este indicata interventia minim invaziva.. oricum ar fi medicii romani (multi din ei, medici de exceptie), nu cred ca este cazul sa ii denigrezi chiar asa..

magda

draga tapi,
mai posteaza in continuare la threadul asta si posturile care erau deja puse de mine si de cerb..... altfel o sa creada manu ca nu i-am raspuns......
anyway, intrebarea mea ramane valabila. dati si voi hinturi, recomandari, antirecomandari pt un chirurg bun din romania care sa opereze si laparoscopic.
Thanks!

magda

well, voi astia din tara!!!!hei! aude cineva!!!!
se pare ca nu prea va iubiti colegii chirurgi, mai mult sau mai putini tineri, caci altfel nu pot interpreta tacerea de care dati dovada.... sau, se mai poate sa ramaneti atat de insensibili in fata suferintelor???? :))) don`t worry ! I was kiddin`!

ManuNastai

magda, tu mai ai la inventar colecist?

magda

dap! n-am facut nimik spre a rezolva problema .... stiu. rusine mie. deh. da s-au gasit alte lucruri de facut intre timp, nu spun neaparat mai importante, dar... alte lucruri. nush cand mi-oi lua inima in dinti si banii in buzunar sa ma indrept spre un doftor. 

magda

iar am facut plimbari nocturne pe la camera de garda .............

magda

dupa mult amar de vreme pot sa va dau vestea cea buna ca am scapat de fiere cu bolovani cu tot (intre timp crescusera 2  :razz:)
de fapt anul trecut am reusit sa fac si operatia, cam acum doua luni.
insa a aparut o alta problema, o dieta si mai drastica decat cea de dinainte. si sincer, nu inteleg de ce imi sunt interzise toate acele alimente. by the way doftoru mi-a zis ca tre sa tin 6 luni regimu asta. si zau, nu poftesc nici la ciocolata, nici la inghetata, nici la sarmale, sorici sau alte alea pline de grasimi ci numai la branza si ccascaval..... de imi lasa gura apa numai cand scriu. poa sa imi zica si mie cineva de ce nu am voie sa mananc cascaval 9 neafumat bineinteles?

multumiri anticipate!

A CERB

Bre, ai voie sa faci ce vrea muschiul tau. Cata vreme iti asumi consecintele. I would think a fatty diet iti poate cauza diaree, dar nu cred ca e contraindicata. Daca ai facut pancreatita din pietrele alea, poate e mai bine sa fii mai prudenta. Am observat ca doctorii suna foarte sententios si foarte specific, se pare ca le confera o oareshce prestanta. Asa ca try neste chestii si vezi ce se intampla. Start low, go slow.   Spune-ne si noua.

tapirul

bine zis.
cervid, te referi la doftorii din romania sau in general? Cu astia din america nu prea am avut de a face prea mult (except building fences and getting drank)
cre'că, nu ştiu...

A CERB

A cazut un copac pe gard, bre. Astept o zi mai calduroasa( vine curand) sa ies cu drujba si sa fac curat.

Doctorii in general, dar ma uit ca aia din romania care dau sfaturi pe la ziare.ro sunt teribili. O cucoana orelista cu patalama chiar a avut tupeul sa-mi explice( la feedback) ca rinita vasomotorie e alergica. Inca mai cetesc cum ca trebuie sa mananci o dieta de nustiu care in ulcer, etc, etc. Daca pacientul nu sufera, nu simte ca e tratat. Ca aia cu " nu beau, ca iau antibiotic". Si toata lumea se uita compatimitor.

Pe aici, in afara de tampenia cu fat free, mai vad diete ultrasupercomplicate la diabetici cu carb exchange, numaratul strict de calorii, etc, etc. Am cand si cand cate un pacient diabetic care se vrea high maintenance si, dupa ce si-a ignorat diabetul/ sanatatea ani de zile, are un new year resolution si ma intreaba " how come you never sent me to diabetic education?" ca si cum ce vorbim noi sunt floricele, el/ea vrea ceva mai serios. Ii trimit la dieticianul diabetic si astept amuzat confuzia de la follow up visit. Nu-ti poti imagina gradul de confuzie si de descurajare.

Vlade, voi ce diete dati la bipolari?

clebs

la femei in general apa sfintita

tapirul

si la barbati in general apa de foc.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Hă, hă, mie mi-a adus cineva o carte în care scria că schizofrenia e o alergie a creierului şi te vindeci de ea dacă mănânci nişte chestii.

Adevărul e că noi avem o reală problemă, fiindcă aproape toate medicamentele noastre îngraşă. Nu contează ce dietă manânci, că oricum te apucă un fel de foame de balaur (so I've been told) şi razi tot frigiderul. Şi pe al vecinului.

clebs

io n-am prea vazut pacienti grasi pe stagiu de psihi

vlad

Chiar ai nevoie de ochelari.

clebs

magda

mancat parmezan si n-am avut nica. acu ma gandesc la emmentaler....