News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

fisiere

Started by INDIANUL, February 04, 2006, 01:24:49 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

INDIANUL

pun aici o provocare gasita undeva:incercati sa creati un fisier sau director care sa se numeasca con.nu veti reusi! :lol:
ps:are idee cineva care e explicatia?
ramas bun...

mada

con este un nume rezervat pt consola.
mada - once again: mada. not anyone else.

stefan

E un "device file" mai primitiv. Mount the FAT fs from a real OS and create the damn file instead of whining about it.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

mada

Are deja un OS adevarat.

Pt device-uri Windowsul foloseste nume rezervate in timp ce Linuxul foloseste directoare rezervate. Nu inseamna ca linuxul e mai bun ca windowsul. Sint doar diferite, atita tot.
mada - once again: mada. not anyone else.

stefan

Linux nu are directoare rezervate. Poţi face fişierele speciale unde vrei şi cu ce nume vrei, contează doar major şi minor number (`man mknod`). Stupiditatea la windos e că deşi the devices hook onto the filesystem layer, nu au corespondent fizic în fs.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

mada

Atunci cum numesti tu directorul  /dev  in care apar device-urile pe Linux?
Parerea mea e ca e un director rezervat. Poate ca nu se  numeste "rezervat" dar conceptual tot asta e ideea.

Oricum discutia e inutila cat timp nu intelegi cat de ingenios si flexibil implementeaza Windowsul device-urile si cat timp tu nu poti accepta ca o implementare diferita de cea a linuxului poate fi mai buna.

Stii cum faci tu cu linuxul Stefane ? Ca si cum ai spune ca o pasare e mai buna decit un om pt ca are aripi in loc de maini si poate zbura, ignorind total ce poate face omul cu mainile sale si ignorind total ce are omul in plus fata de pasare (ignorind ansablul omului fata de pasare).
mada - once again: mada. not anyone else.

stefan

Nu-i rău că ai păreri despre ce nu cunoşti (ce naiba, suntem români), dar după ce ţi-am explicat că poţi face fişierele speciale oriunde şi ţi-am dat şi referinţă bibliografică tu susţii în continuare că "/dev" e "rezervat" ?!!?! E o simplă convenţie de structurare a sistemului de fişiere, fără nici o constrângere pentru kernel. Poate vrei să şi detaliezi "ingeniozitatea şi flexibilitatea" implementării din Winblows. Dacă ai timp...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

mada

Atunci faptul ca /dev nu este rezervat mi se pare o greseala majora de conceptie.

Asta inseamna ca sistemul de operare nu garanteaza ca device-urile sint sub directorul /dev, si deci un programator nu se poate baza pe asta atunci cind scrie un program.

Un sistem de operare adevarat trebuie sa ofere, printre altele, si acest gen de garantii.

Sub Windows ai sa vezi foarte rar aplicatii user-mode (deci care nu contine driveri) care merg pe o anumita versiune (sa zicem pe Windows 98 ) dar nu merg pe o versiune anterioara. Asta este avantajul faptului de a avea conventii si, prin extensie, avantajul de a avea o singura distributie a unui OS, nu o suta de mii de distributii.

Sub Linux exista multe aplicatii care merg sub o anumita distributie, dar sub alta distributie nu merg sau pot fi instalate doar cu mari eforturi. Un exemplu este Borland Kylix.

La runda asta iese invingator Windows.


Oricum ideea de fisiere care reprezinta device-uri este o idee care sub Windows este considerata invechita. Suportul pentru asa ceva exista numai ca legacy, pentru a suporta aplicatiile foarte vechi, de DOS sau Windows 3.1.

S-au inventat intre timp sub Windows alte mecanisme de programare pentru acces la device-uri, mai moderne si mai eficiente.

Sub Linux, aceasta idee inventata acum mai mult de 30 de ani (!!!) e considerata inca moderna.

Si la runda asta iese invingator tot Windows: API-uri moderne de acces la device-uri fata de idei primitive de acum 30 de ani.


Am observat ca multi dintre cei care folosesc Linux-ul tin foarte mult sa arate ca Linux e mai bun. Sint cam fanatici si sint aproape ca o secta religioasa.

Asta se intimpla poate pentru ca se simt sub asediu, intr-o lume care foloseste in principal Windows.

Desi nu inteleg de ce ego-ul unui om poate sa depinda atit de mult de OS-ul pe care-l foloseste.

Din pacate pentru ei Microsoft progreseaza foarte repede:

- Windows Vista contine multe features noi si foarte importante. Estimez ca va dura cel putin 2 ani pina cind Linux va reusi sa le copieze.

- In timp ce programarea Linux bate pasul pe loc folosind unelte de programare invechite, sub Windows au aparut limbaje noi (C#), biblioteci noi (Windows Forms, Web Forms) si metode noi de a defini interfete utilizator (XAML).

Toate lucrurile astea conteaza foarte mult pentru succesul viitor al unui OS. Un program pe care un utilizator Linux il scrie in 100 de ore va putea fi scris de un programator Windows mult mai rapid, pentru ca Windows a imbratisat metode moderne care vor aparea foarte greu in Linux.

- Avintul miscarii open source s-a mai diminuat. Exista acum mai putini studenti dispusi sa lucreze pe gratis la Linux. Atentia programatorilor si utilizatorilor se indreapta mai putin spre Linux si mai mult spre fenomenul Web 2.0 (vezi http://www.web20workgroup.com) din care, daca isi joaca cartile corect, Microsoft va avea o felie foarte consistenta.

Adoptarea unui sistem de operare de catre majoritatea utilizatorilor depinde de aplicatiile care exista sub el. La acest capitol, invingator este tot Windows iar lucrurile de mai sus arata ca si in viitor invingator va fi tot Windows.


Linux este un sistem de operare bun pentru servere Internet si cateva alte chestii minore.

Pentru orice altceva, adica pentru majoritatea utilizatorilor si pentru intreprinderi mari care vor sa isi faca programe proprii, Windows este o optiune superioara din foarte multe puncte de vedere.
mada - once again: mada. not anyone else.

stefan

Quote from: madaAtunci faptul ca /dev nu este rezervat mi se pare o greseala majora de conceptie.
Asta pentru că nu cunoşti alte sisteme mai bune de acordare a permisiunilor şi ţi se pare normală supraîncărcarea sistemului de fişiere cu interdicţii de numire a fişierelor (chestia cu 8.3 din FAT e genială).
QuoteAsta inseamna ca sistemul de operare nu garanteaza ca device-urile sint sub directorul /dev, si deci un programator nu se poate baza pe asta atunci cind scrie un program.
Garantează stadardul ierarhiei fs-ului pentru sistemele unix. Kernelul n-are treabă cu asta.
QuoteSub Windows ai sa vezi foarte rar aplicatii user-mode (deci care nu contine driveri) care merg pe o anumita versiune (sa zicem pe Windows 98 ) dar nu merg pe o versiune anterioara.
Serios? Deci majoritatea programelor merg şi pe win95 şi pe XP-sp2 ? Bravos! Da' pe 3.11 ?
QuoteAsta este avantajul faptului de a avea conventii si, prin extensie, avantajul de a avea o singura distributie a unui OS, nu o suta de mii de distributii.
Avantajul de a găsi la supermarket o singură marcă de biscuiţi. Nu te mai chinui cu alesul. Cel mai mişto ar fi să nici nu mai trebuiasca să mergi la supermarket, ci să găseşti mâncarea gata preparată în nişte cantine imense cu distribuţie pe bază de cartelă.
QuoteSub Linux exista multe aplicatii care merg sub o anumita distributie, dar sub alta distributie nu merg sau pot fi instalate doar cu mari eforturi.
De unde ai auzit asta? Orice program open-source vine cu codul sursă şi îl poţi compila cu mânuţa ta dacă nu e deja în package repository.
QuoteSub Linux, aceasta idee inventata acum mai mult de 30 de ani (!!!) e considerata inca moderna.
Nu modernă, ci eficientă. în acest domeniu nu contează ultima colecţie toamnă-iarnă, ci eficienţa unei metode.
QuoteSi la runda asta iese invingator tot Windows: API-uri moderne de acces la device-uri fata de idei primitive de acum 30 de ani.
Bravo! Deci eu aveam halucinaţii când mi se părea că win98 se blochează dacă accesez floppy-ul şi navighez pe net în acelaşi timp...
QuoteSint cam fanatici si sint aproape ca o secta religioasa.
All hail Linus!
QuoteIn timp ce programarea Linux bate pasul pe loc folosind unelte de programare invechite, sub Windows au aparut limbaje noi (C#)
Un limbaj de programare trebuie să fie independent de sistemul de operare (se poate folosi Mono sub Linux, deci nu e o problemă). Oricum, programarea asta "învechită" e destul de fiabilă pentru United States Army Theater High Altitude Area Defense (THAAD) program, aparatură medicală, tranzacţii bancare, servere Internet şi alte chestii minore.

Windows rămâne alegerea celor care vor să contribuie la evoluţia vieţii artificiale (virusuri, viermi), care vor să-şi facă propria viaţă mai interesantă prin crash-uri şi reinstalări de sistem, achiziţionarea de hardware scump fără de care nu merge ultima versiune a OS-ului (la care trebuie să treaca neapărat, că la cea veche nu mai apar update-uri - care, şi ele, apar o data la două luni, nu când apare problema, că deh.. tre' să mănânce şi gura crackerului o pâine). Deci e bun pentru marea majoritate a iuzărilor. Care iuzări, dacă ştiu VB devin "programatori". Să ne trăiască!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/