News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

America, azi

Started by elfstone, October 20, 2005, 02:46:41 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

so, stefan.. I am huffing and puffing, shouting and screaming and crying like a little girl... tot nu mi-ai raspuns, de ce esti domnia ta mai amărât ca mine si ca adolf? (besides having a lousy personallity, that is). Întreb pentru ca, daca tot mă acuzi de mârlănie, aş vrea măcar să ştiu de ce.
cre'că, nu ştiu...

mada

Quote from: tapirulTotusi, nu pricep logica ta... "stop complaining to us..", "pe noi ne avertiza Adolf..".. Pai pe cine voiai sa avertizeze?? Aia care sunt in america presumably know about america, mi se pare logic sa ii "avertizeze" pe aia care nu sunt in america...

Daca motivul pt care ai scris aceste randuri este acela ca romanii sa afle despre viata din america (vezi titlul topicului, apropo de afirmatia ta "Aia care sunt in america presumably know about america"), atunci logic ar fi sa "povesteasca" (nu sa "avertizeze", apropo de posibilitatea propagandei), despre viata din america, cu bune si rele, nu doar sa expuna numai lucruri negative (nu doar sa se plinga).

Parerea mea este ca pe romani i-ar interesa mai mult aspectele pozitive din america - si aici NU ma refer la "am masina noua si shmekera pe care o schimb la 2 ani", ci la atitudinea si mentalitatea americanilor care i-a ajutat sa ajunga la un asemenea status economic - si aici trebuie sa recunosti ca si tu Tapire ai putea contribuii cu multe informatii interesante si mult mai folositoare decit sa "discuti discutii" (si Cerbu si care mai sinteti prin america) - pentru ca romanii ar putea invata extrem de mult din astfel de experiente (fata de aproape nimic din vaicareli).

Deci, daca Adolf ar fi fost bine intentionat fata de romanii care traiesc in romania (caci pe noi ne-a avertizat; la noi a facut referire), si daca chiar ar fi dorit sa ne ajute, cred ca ar fi povestit lucruri folositoare pentru noi, in loc sa ne "avertizeze" ca "viata e rea in america" - chestie care pe noi oricum nu ne afecteaza/ajuta, pt ca nu traim acolo. Ce folos are un "avertisment" dat unor oameni care nu sint afectati de cele "avertizate" ?

Quote from: tapirulAdolf si-a exprimat un punct de vedere si si-a povestit experientele, si poa' sa o faca fara sa vina unul si altul sa ii spuna sa stop complaining.

Asa cum Adolf isi poate exprima punctul de vedere povestindu-ne experientele, tot asa putem si noi sa ne exprimam punctul de vedere spunindu-i sa "stop complaining".

Quote from: tapirulNevoia ta de comparatie e nula

Cine esti tu sa judeci cat valoreaza nevoile mele personale ? Ma cunosti cumva ca sa stii ? Esti in pielea mea cumva ?

Quote from: tapirulargumentul cu "de ce nu vii inapoi daca e asa de rau in america" e la fel de cretin ca ala cu "stop complaining to us"

Remarca "de ce nu vii inapoi daca e asa de rau in america" nu era un argument, ci o posibila solutie in caz ca omul nu face propaganda ci chiar considera ca in america e rau (uite ca noi incercam sa fim helpful fata de om si tu nu apreciezi...).

Nici remarca "stop complaining to us" nu era un argument ci un request, pt ca pe unii ii afecteaza negativ.

Oricum, in caz ca Adolf era bine intentionat, cred ca i-ar face si lui bine sa se concentreze pe aspectele pozitive ale vietii lui, sau sa se concentreze pe lucruri constructive, in loc sa-si reaminteasca de aspectele negative vaitindu-se; iar in caz ca era vorba de propaganda, era o modalitate foarte civilizata de a-i cere sa se opreasca.

Quote from: tapirulsarcasmul cu "sa le spui tu americanilor despre ce bine e in romania" e de prost gust

In primul rind eu nu am spus niciodata asa ceva (eu am spus: "sa faci cunoscute americanilor aspectele noastre pozitive", ceea ce este cu totul altceva).

In al doi-lea rand de unde stii tu ca e vorba de sarcasm ?

Nu stiu de ce ai ignorat tu faptul ca eu am admis posibilitatea cum ca s-ar putea sa nu fie vorba de propaganda (dar ce sa ma mai mir cand tu imi pui in carca afirmatii pe care nu le-am facut) - oricum vad ca Adolf acum a revenit la sentimente mai bune / echilibrate (la fel cum s-ar putea sa fi fost vorba de propaganda si acum "deconspirat" a dat-o cotita).

Oricum, ideea e ca ceea ce am spus eu poate fi interpretat in cel putin 2 feluri:

In caz ca era vorba de propaganda, atunci intradevar, remarca mea putea fi interpretata ca un sarcasm de prost gust, dar bine meritat zic eu, si oricum, de mai putin prost gust decit ideea de propaganda.

In caz ca omul era bine intentionat (in caz ca el incerca sa-i ajute pe romanii care traiesc in Ro, ca lor li s-a adresat, in felul in care credea el ca ii ajuta), remarca mea putea fi considerata ca o sugestie ca poate sa ne ajute in alt fel, zic eu mai constructiv -  anume exact ce am spus: "sa faca cunoscute americanilor aspectele noastre pozitive" (sa faca lobby pro-romani), pentru ca, din cate ati spus  voi, mare lucru americanii nu stiu despre noi in afara de "Nadia, orfelinate, Dracula si uneori Ceausescu" (adica din patru lucruri pe care ei le stiu, doua sint negative, unul poate fi considerat ofensator in felul in care l-au inteles ei, si doar unul singur e pozitiv).
Cred ca treaba asta ar fi mult mai de ajutor pt romanii care traiesc in Ro, decit "avertismentul" ala inutil si vaicarelile.


Acum ca am venit cu sugestii despre ce ar putea fi mai interesant de aflat pe topicul asta si mai util de facut pt romani, astept pareri.
mada - once again: mada. not anyone else.

mada

Wow, te lasau sa fumezi intr-un loc public - spital presupun !?

Apropo, daca am retinut eu bine, parca tu mai faceai si programare cand erai pe aici.

Acolo ai vreo sansa sa lucrezi macar part time (colaborari ceva) la proiecte de soft la firme de-ale lor ?
Ai incercat sa aflii (sau nu-ti mai ramane timp in afara de spital) ?

Ce sanse ai avea in raport cu faptul ca nu esti inginer (n-ai diploma in IT) si in raport cu portofoliul tau (din pacate nu stiu ce portofoliu ai in programare dar poate poti sa-mi zici pe PM, inclusiv raspunsul la intrebarile eventual deranjante pe care ti le-am pus acum).

Adica care e mentalitatea lor in priviinta asta?
mada - once again: mada. not anyone else.

A CERB

Smile! It confuses people!

A CERB

agree cu mada ca nu trebuie sa prezinti aspecte negative din romania. daca nu din patriotism( ubi bene ibi patria, nu?) atunci din interes propriu si personal. starnesti o reactie foarte negativa daca faci treaba asta.

nu spun sa vii cu baliverne( chestia cu romanii care sunt sanatosi se incadreaza acolo cu succes, mada, fara suparare. o sa cred cand o sa creasca speranta de viata.) , dar trebue sa fii obiectiv si sa spui chestii pozitive.

eu zic in general" it's a lot better than before. it takes a lot longer than expected, but we're getting there".ceea ce e foarte adevarat.

si pe mine ma deranjeaza astia plangaciosi( dar aici e vorba de optimismul meu superficial, egoist,  middle-class,  capitalist,  republikan si  burtos)
Smile! It confuses people!

tapirul

mada, esti buna de avocat   :)  o dai cotita si sucita cu ideile de nu mai stii de unde s-a pornit... S-a pornit de fapt de la faptul ca ati sarit pe adolf ca sa nu se mai planga, ca in romania e mai rau, tramvaie etc, oameni amărâţi, SI ATÂT, nicidecum de la ideea ca vrem sa fim ajutati, spune-ne lucruri folositoare (lasand la o parte faptul ca experientele povestite de adolf chiar SUNT folositoare)
o scapare de logica intai
Quotesi daca chiar ar fi dorit sa ne ajute, cred ca ar fi povestit lucruri folositoare pentru noi, in loc sa ne "avertizeze" ca "viata e rea in america" - chestie care pe noi oricum nu ne afecteaza/ajuta, pt ca nu traim acolo. Ce folos are un "avertisment" dat unor oameni care nu sint afectati de cele "avertizate" ?
Nu traiti acolo, deci chestiile negative (si avertismentele) nu va afecteaza/ajuta... De acord, da' in cazul asta nici alea POZITIVE nu va afecteaza/ajuta, pe baza aceleiasi logici ca nu traiti acolo.Si repet, stiind despre lucrurile negative ahead of time este la fel de folositor ca si stiind despre alea pozitive...

Faza cu propaganda nu o inteleg. Cine face propaganda, daca face de ce e rau, si ce e aia propaganda, si de ce propaganda e rea?
cre'că, nu ştiu...

tapirul

Quote from: cerbuagree cu mada ca nu trebuie sa prezinti aspecte negative din romania. daca nu din patriotism( ubi bene ibi patria, nu?) atunci din interes propriu si personal. starnesti o reactie foarte negativa daca faci treaba asta.
nu este in mod necesar adevarat. Eu am vorbit americanilor despre aspectele negative din romania fara sa starnesc nici o reactie negativa. Singura situatie  pe care o vad in care ar fi in interesul tau propriu si personal sa nu vorbesti de aspectele negative din romania este cand vorbesti (daca vorbesti) cu ofiterii INS (sau cum s-or mai chema). In rest faci ce vrei, vorbesti pozitiv sau negativ, nu prea te afecteaza personal, nici nu vad cum te-ar afecta.
cre'că, nu ştiu...

stefan

Fucking commies... Shoot them first, make a committee to ask questions later!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

Quote from: tapirul
In rest faci ce vrei, vorbesti pozitiv sau negativ, nu prea te afecteaza personal, nici nu vad cum te-ar afecta.

foarte simplu. nu vrei sa inspiri mila. altereaza relatia pe care o ai cu ei, nu prea stiu de ce, banuiesc ca nu vor sa se simta obligati sa se poarte cu manusi pentru ca le e mila. eu cred ca iti face un handicap foarte mare daca le starnesti mila.

nici sa fii superior ku kultura noastra si cum toata tzatza leana asculta beethoven( cum am mai vazut), nici inferior, cu complexul de tara mica, pe care ni-l baga toti in europa pe gat. doar diferit, dar fara issues si mai ales fara rusine de origine. cu alte cuvinte, fii normal.
Smile! It confuses people!

tapirul

mila le starnesti oricum. Sau nu mila, ci condescentenţă, că ei chiar cred ca the american way is the only way.
I think that it's not a matter of what you say (negative or positive), but a matter of how you say it, and in which circumstances. Atata timp cat nu exagerezi si nu dai cu nuca in perete, e okay sa spui ca in Romania e rau (in fond e adevarat), din experienta mea.
cre'că, nu ştiu...

stefan

În România e foarte bine! Cine vrea să se înscrie la Romanian Diversity Visa 2007 să mă contacteze. Reduceri de 50% pt. cetăţenii americani!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

Quote from: stefanÎn România e foarte bine! Cine vrea să se înscrie la Romanian Diversity Visa 2007 să mă contacteze. Reduceri de 50% pt. cetăţenii americani!

:lol:

reduceri la ce? cat e taxa?
Smile! It confuses people!

Adolf

- Prima impresie avuta de mine cind am pasit in USA [in marele aeroport "JFK" din New-York] a fost NEGATIVA din cauza murdariei de acolo si birocratiei "gen Romania". In plus imi ratacisera si bagajele [2 valize] dar le-am gasit dupa 2 ore de alergatura. Faptul ca stiam lb. engleza foarte bine [scris, citit si vorbit] m-a ajutat enorm de mult. Singurul translator pentru INS la acea ora tirzie din noapte era de fapt o doamna simpatica originara din URSS care oricum nu m-ar fi putut ajuta cu nimic. Ea vorbea rusa si engleza cu un accent oribil iar eu nu stiu lb. rusa [cu exceptia unor injuraturi pe baza de "mama"]. Oricum n-am avut nevoie de serviciile acelei doamne translator. Este imposibil sa nu observi aspete negative chiar de la bun inceput in USA. Oricum destul cu aspectle "negative" si dati-mi voie sa spun ce-i "pozitiv" in USA. Aici n-ai nevoie de "buletin de identitate" ori "flotant" cind te muti din loc in loc. Cu carnetul de conducere [valabil pe 5 ani] esti asigurat ca ai ID-ul ideal. Daca te muti dintr-un stat in altul trebuie insa sa-ti schimbi carnetul de conducere [o formalitate]. Este bina sa ai in "Driver License" adresa corecta. Daca ai statut legal in USA [viza valabia, rezidenta permanenta sau cetatenie] NU te doare capul. In mai bine de 20 de ani de locuit in USA numai o singura data politia m-a intrebat de acte pe strada [in Queens, New York City]. Muncind poti pune deoparte bani desi ai de platit chirie si altele. Incet, incet te poti descurca tot mai bine. Daca iti vezi de treaba ta esti pe drumul cel bun. Sint de principiul ca prefer sa-mi cumpar casa mea decit sa platesc renta lunar si sa-l ingras pe un proprietar carpanos. Este exact ce am si facut si azi impreuna cu sotia mea locuim intr-o casa care ne apartine 100% fara datorii. Toate astea nu se realizeaza peste noapte, trebuie muncit ani de zile. Cred ca sint printre foarte putinii care NU au "Credit Card" ca altii care in loc de evantai pot folosi toate credit card-urile ce le au. Daca n-am destui bani sa-mi cumpar ceva, NU cumpar. Majoritatea americanilor de azi traiesc "pe credit" si mie nu-mi suride varianta aceasta. Este extrem de usor sa te bagi in datorii si extrem de dificil sa iesi basma curata din ele. Sint multe locuri interesante de vazut in USA. Asa cum am mentionat inainte, imi place libertatea de aici. In Romania nu mi-as fi putut permite sa am "hobby"-uri ca aici. Nu-s probleme cu mincarea aici si nu trebuie sa stau la coada la carne si lapte toata noapte ca-n "epoca de aur". De asemenea nu trebuie sa inghet in casa fiindca nu primesc caldura tot ca-n "epoca de aur". Nu esti obligat sa faci politica si poti critica pe cine vrei si orice [dar unii din voi nu apreciati asta!]. Nu stau "cu fundul pe comoara" cum unii ar putea crede. Cind imi schimb masina la 2 ani n-am bani sa o platesc integral si lunar trebuie sa platesc o suma de bani [adauga pretul benzinei, asigurarea si ce-i mai important, riscul de a fi accidentat de alt dobitoc pe sosea]. Viata este asa cum ti-o si faci. Este greu de spus in citeva cuvinte tot ce-i pozitiv [sau nu] traind azi in USA. Din nefericire sint un "perfectionist" care mereu observa unele neajunsuri si uneori poate critic prea mult dar asa sint eu si nu cred ca ma voi schimba. --- Pentru cei care azi studiaza si se perfectioneaza in medicina in USA este poate dificil de a vedea ziua cind poate trebuia sa revina in Romania. Daca ar fi dupa mine, toti ar trebui sa ramineti definitiv aici ...   Adolf  11/29/05
IN VINO VERITAS

tapirul

am si eu o intrebare, adolf: cam cat de des vizitezi romania (daca o faci)?
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- In Romania la timpul meu a trebuit sa fac armata [16 luni dar mai erau 24 de luni la "Marina" si abia incepusera cu 9 luni la TR]. Nu stiu care-i situatia azi in tara cu armata. Azi in USA nimeni nu te obliga sa faci armata. Este o libertate si o optiune pe care cei din generatiile trecute de aici n-au avut-o. Nimeni aici nu vine cu arcanul sa te forteze sa mergi in armata asa cum am patit eu in tara. In plus daca aici n-ai facut armata, nimeni nu te va concentra. Majoritatea celor ce servesc azi in Irak sint voluntari care s-au inscris sa se joace de-a soldatii pe timp de pace, nestiind ce soarta o sa aiba. Oricum nimeni n-a venit de la "comisariatul militar" [amintire sumbra din Romania] sa-i bage fortat in armata. Daca-i bine sau nu sa faci armata este o chestiune personala dar libertatea de azi din USA iti da dreptul sa nu ai nimic de a face cu armata in caz ca nu-ti place uniforma, sergentul cu botul mare si curatirea de rahat a closetelor. Adolf   11/29/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Cind am parasit Romania m-am jurat ca NU voi mai reveni acolo. Pina azi nu mi-am calcat promisiunea. Ma doare totusi faptul ca lucrurile merg prost in tara si sint multe lipsuri. Nimeni nu pleaca de bine din Romania. Cred ca Romania si Albania sint azi tarile cu situatia cea mai grea din Europa. Singurul loc din Romania care-mi lipseste este promenada din fata cazinoului din Constanta cu mirosul marii, locul meu preferat cind mergeam pe Litoral de la Bucuresti. NOTA: Un american m-a intrebat odata daca intr-adevar Marea Neagra este neagra. I-am raspuns ca dupa ce ai inotat in Marea Neagra si iesi din apa nu esti negru, esti doar ud. La fel si cu Marea Rosie.  Adolf  11/29/05
IN VINO VERITAS

tapirul

s-a schimbat foarte mult romania. Mai ales daca nu ai mia fost de pe vremea lui Ceausescu, schimbarea este enorma. Sunt multe lipsuri inca, indeed, dar si multe alte lucruri incep sa se indrepte. Foarte important este faptul ca incepe sa se dezvolte, incet-incet, o clasa de mijloc.
cre'că, nu ştiu...

cataghe

Adolf, s-au schimbat mult lucrurile in Romania fata de vremurile in care ai plecat tu. Acum gasesti absolut tot ce doresti acolo, cu conditia sa ai bani, de la mancare pana la... nu stiu, orice alt produs. De criticat poti critica acuma si acolo pe cine vrei si cum vrei, ca nu iti pune nimeni pumnul in gura si nici secu nu te mai ridica. Cred ca Romania actuala te obliga la un materialism extrem, pt ca banii multi sunt singura posibilitate ca sa traiesti civilizat. Dar si daca ii ai... te cam doare la basca. :)
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Adolf

- Intr-adevar sistemul falimentar importat cu forta de la rusi, sistem ce a macinat constant Romania [1945-1990] a lasat urme adinci. Schimbarile in bine nu se pot face peste noapte. Intrebarea este: "Cui ii convine in Romania sa faca parte dintr-o alta generatie de sacrificiu in asteptarea unei vieti mai bune????" N-avem 7 vieti. Tatal meu obisnuia sa zica: "O viata are omul si-o gaura in fund".   Adolf   11/30/05
IN VINO VERITAS

tapirul

Quote from: catagheCred ca Romania actuala te obliga la un materialism extrem, pt ca banii multi sunt singura posibilitate ca sa traiesti civilizat. Dar si daca ii ai... te cam doare la basca.

Schimba "Romania" cu "America", si statement-ul still holds water.
In Romania mai sunt multe de schimbat la nivel de sistem si mentalitati ale sistemului. Si e mai greu sa "faci bani" in romania decat in america.
Un lucru pozitiv in America (comparativ cu Romania) este faptul ca educatia iti ofera sanse proportional mai mari sa ai o viata decenta.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

adolf, poti sa iti "vând" şi eu o vorbă (asa zicea my ex-roomate in Grozavesti): "măi...viaţa nu e lungă...păi atunci.. Hai s-o facem lată!Ţ
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- Discutie in "parlament" de reintroducerea draft-ului???? Care "parlament"??? National driver ID????? Pe ce lume traiesti tu???? Chestiile astea nu se vor materializa niciodata in USA. --- Americanii sub 50 de ani n-au habar de "draft" si nu cred ca tinerii de azi se vor ingramadi sa moara "eroic" in tarile arabe in timp ce altii fac afaceri de miliarde de dolari acolo. --- Crezi ca stampila de flotant in buletinul de identitate era floare la urechere in "epoca de aur"????? Erau zeci si zeci de mii de persoane in Bucuresti cu flotant sperind ca dupa 5 ani sa-si ia mult visatul "Buletin de Bucuresti". Cam la fel de mult dura sa-ti iei cetatenia in unele tari din Europa. --- In Romania aveam masina de scris. Conform legilor stupide de atunci, anual trebuia sa ma prezint la circa locala de militie pentru a da un text batut direct la masina mea de scris. Pierdem citeva ore in fata unui tablagiu de militie semi-analfabet care imi dicta cu jumatate de gura ce sa bat la masina. "Marele conducator si savanta lui" erau ingrijorati de posesorii masinilor de scris ca ar putea scrie manifeste contra regimului comunist. Cozile de topor ale lui Ceausescu mai trebuie sa fie si azi undeva lucrind prin Romania ori s-au pensionat cu totii si retras la odihna la Sinaia si Predeal????  Adolf   11/30/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Am de pus 2 intrebari: [A] Care-i salariul mediu lunar de azi din Romania??? Care ar trebui sa fie salariul mediu lunar de azi al capului de familie din Romania pentru ca o familie de 3 persoane [sot, sotie casnica, copil] sa traiasca decent [fara lipsuri si fara sa-si permita sa arunce banii aiurea]??? Nota: M-am referit la salariu lunar fiindca asa eram noi obisnuiti acolo. In USA se raporteaza la ce salariu ai pe ora sau cit faci anual. Astept un raspuns sincer. Adolf   11/30/05
IN VINO VERITAS

tapirul

salariu mediu in Romania la ora actuala este de 353$ pe luna (dar va fi, cica, $1,400 in 2014 (uau...). Salariu decent? Greu de spus.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: lucisandor
Cit despre buletinul de identitate, o sa ai o surpriza cu noul permis de conducere. Conform legii Real ID Act (care nu e proiect, ci lege a carui efect incepe in 2008), ti se vor cere aceleasi acte standard oriunde ai incerca sa il faci (si anume SSN, certificat de nastere, dovada de shedere legala pentru imimgranti si inca citeva), iar posesorii vor fi practic inscrisi intr-o baza de date nationala.

you're missing the point, luci. evident ca o sa vrea SSN si viza in regula. trebuie sa fii tembel sa dai permis la ilegali( cum face TN). de ce te-ar speria baza de date daca nu ai nimic de ascuns?

ramane o diferenta majora fata de buletin, si anume ca nu trebuie sa anunti politia si sa pui flotant de fiecare data cand te muti. poate tie ti se pare putin, dar nu e.


QuoteDisacutia despre salariul mediu este irelevanta. Daca o iei asa, pigmeii sau eschimosii, cu un venit mediu de 50 de centi pe intreaga durata de viata ar trebui sa fie morti dupa prima zi de viata. Ce vreau sa spun este ca chiria in Romania poate fi foarte mica, proprietatea imobiliara e asa ieftina ca nu a atins inca pretul de constructie (dar'mite sa fie speculata)


look again. last time I checked, era un boom in real estate si preturile cresc vertiginos.


,
Quotepamintul e de necrezut de ieftin, papa (daca o iei de unde trebuie, de la tzaran, nu dela supermarket) poate fi f ieftin, garantat fara GM si 99.9% fara chimicale.

eu nu stiu unde ai mancat tu organik in romania, se folosec pesticide la greu de pe vremea impuskatului.
Smile! It confuses people!

tapirul

Quoteconstructia e aproape nula, exceptind birourile
nu as zice. Senzatia mea, asta vara, a fost ca tocmai, in romania se construieste in draci. Nu cartiere nesfarsite de blocuri, indeed. In aia doi ani cat lipsisem din tara s-a construit enorm. Au aparut cartiere intregi acolo unde inainte era camp... Si nu ma refer numai la orasele mari (Bucurestiul cred ca se dubleaza ca suprafata), ci si in orasele mai mici, mai ales alea cu statut de staţiune de un fel sau altul  (Cheia, de exemplu, si multe altele, Valea Prahovei fiind exemplul cel mai la indemana)
Nu numai ca am vazut constructiile per se, dar am vazut (sesizat, mai bine spus) cam care este atmosfera de afaceri in romania. Daca te uiti numai la panourile publicitare de pe strazi, foarte multe se referea la industrii (nou aparute multe din ele) ce au de a face cu constructiile. De la firemele care construiesc cartiere intregi si de la care cumperi casa de-a gata, la firme de cuie si robineţi.
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- Lucisandor, este de necrezut cit de mult iti inchipui ca le sti pe toate. Nu te-ai gindit niciodata sa faci politica???? Ai toate calitatile necesare sa ajungi o celebritate prin "parlament" pe la voi. --- Intr-adevar in statul Tennessee "ilegalii" pot obtine "driver license". Azi in USA "ilegalii" [sint cam intre 5 si 8 milioane de persoane] sint un fel de rau necesar. Ei ocupa "job"-urile cele mai murdare si prost platite pe care un "american" NU le-ar accepta. Fara acesti "ilegali" economia americana ar avea serios de suferit. Nu sint de acord cu situatia actuala si cu "ilegalii" de aici dar nu eu fac legile care oricum nu se aplica. "Ilegalii" de azi din USA asteapta un fel de pomana-amnistie [la fel ca cea din 1986] dar nu cred ca vor fi fericiti prea curind. Adolf  12/01/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Citez din "perlele" lui Lucisandor [de mai sus]: <<< ... unul din teroristii de la 9 sept. avea viza de 6 luni pe care a schimbat-o cu un permis de conducere din Florida care i-a permis sa stea legal 6 ani (atit era valabil permisul). >>>   N-am auzit o NEROZIE mai mare ca asta! Teroristul "a schimbat" viza lui cu un permis de conducere, asa cum schimbi merele pe pere??? Faptul ca ai in USA un "driver license" asta NU insamna ca poti sta legal aici cit este valabil permisul de conducere. Un "driver license" in regula nu tine loc de viza ori "green card" [rezidenta permanenta]. Un "driver license" se elibereaza de cei de la "Motor Vehicle" care NU sint de la politie sau emigratie. Numai cei de la emigratie pot sa-ti acorde o viza de sedere legala [sau prelungirea ei] in USA sau rezidenta permanenta. Lucisandor, "desteapta-te romane" si bea rachiu de prune. Adolf   12/02/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Lucisandor, poti trai in USA ilegal toata viata asa cum o fac milioane de oameni. Se bate toba azi la Washington de "national security" dar in tara se afla milioane de "ilegali", majoritatea veniti de la sud de Rio Grande. Asta-i sitatia si basta, indiferent de cine-i la Casa Alba. --- Poti continua discutia aceasta cu altcineva [sau de unul singur] fiindca eu plec in vacanta sa vizitez prieteni in Belgia si apoi sudul Frantei. Nu voi reveni inainte de X-mas. Au revoir, Adolf   12/02/05
IN VINO VERITAS

mianna

ups! nu s-a speculat proprietatea imobiliara in Romania?  :roll: casele-s ieftine? chiriile mici? da, Adolf are o sansa sa creada toate astea.

mianna

nu ma leg de pretul de constructie fiindca nu ma pricep sa-l calculez. pretul real, la el ma refer.

dar daca nici in acest domeniu nu s-a speculat, atunci nu stiu in care mai poti folosi termenul asta. cred ca ar trebui sa pornim de la definitia speculei.

daca poti spune ca un apartament e ieftin - asta in care stau eu costa acum 3 ani vreo 26-27.000 $, iar acum e peste 60.000 E... daca o chirie de 300 E ti se pare mica...

compara "garsoniera" din Grozavesti cu un apartament intr-o zona decenta. de 6-7 ori mai mult se incadreaza la definitia de "mult mai mult?"  aici, nu acolo. aici, la salariul mediu de 300 si-un pic de dolari. deci chiria e mai mare decat salariul mediu.

la "categoriile defavorizate" i-ai uitat pe profesori - da' io nu despre asta vorbeam.

cataghe

Quote from: tapirul
Quote from: catagheCred ca Romania actuala te obliga la un materialism extrem, pt ca banii multi sunt singura posibilitate ca sa traiesti civilizat. Dar si daca ii ai... te cam doare la basca.

Schimba "Romania" cu "America", si statement-ul still holds water.
In Romania mai sunt multe de schimbat la nivel de sistem si mentalitati ale sistemului. Si e mai greu sa "faci bani" in romania decat in america.
Un lucru pozitiv in America (comparativ cu Romania) este faptul ca educatia iti ofera sanse proportional mai mari sa ai o viata decenta.

Tapirule, diferenta ca e in America nu trebuie sa fii in cei 20% cei mai bogati oameni ca sa o duci bine, pe cand in Romania trebuie - procentul l-am pus la nimereala, dar sper ca se intelege ce am vrut  sa spun. Cu restulsint de acord, mai ales cu ceea ce ai spus legat de educatie.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

cataghe

In ceea ce priveste preturile la imobile, uitati-va putin pe site-uri de profil si veti ajunge la concluzia ca decat sa iti iei casa in Bucuresti mai bine iti iei pe Coasta de Azur. Daca te preocupi putin, iesi mai ieftin. :lol:
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

mianna

a fost duminica un reportaj la "realitatea tv" tocmai despre preturi; asa, in general, nu doar la imobile.

concluzia era ca nu suntem chiar cea mai scumpa capitala din Europa in domeniul imobiliar - ne depasesc Londra si Parisul  :D

si-a mai fost ceva legat de "indicele - burger" sau naiba stie cum se numeste, ca eu acum am auzit prima data expresia. se pornea de la ideea de a compara preturile la un produs absolut identic pretutindeni - un hamburger de la mcdonald's. nici aici nu eram chiar primii, dar oricum in top.

ca-ti cumperi mai ieftin imbracaminte si incaltaminte de firma din alte parti, asta deja era bine-cunoscut.

mianna

io iar ma-mpotmolesc la "costul pamantului de sub bloc", ca asta chiar nu stiu de unde sa-l iau. aaa, pretul...da. dar costul?

tu in acest moment ce te consideri? sincer vorbind. roman? te incluzi in marea masa a celor care stiu numai a se plange? (din cat am apucat sa citesc pe acest forum, te califici cu succes  :)  ).

ai vazut prin posturile mele vreo lamentatie? eu m-am mirat ca cineva plecat de aici de putin timp poate spune ca nu s-a facut specula in domeniul imobiliar. hai sa-ti spun ce inteleg eu prin specula: am bani multi, cumpar apartamente, nu ridic un deget si le vand in 3 ani cu pret de 3 ori mai mare. nu s-a facut asa ceva? nuuuuu!

in cat timp iti cumperi o casa de-asta "ieftina" aici din salariul de medic? ai stat un pic sa socotesti?

si "mirarea" aia a ta cu "casa in Bucuresti" ma depaseste rau de tot. da, de ce dracu' mi-ar trebui casa aici cand muncesc aici? ce, nu-mi ajunge aia din Ardeal?

n-au americanii casa lor? da' platesc chirie o treime din salariu (sau cat o fi, subunitar oricum), nu triplu. daca s-ar gasi apartamente de inchiriat la 30$/luna n-as mai spune nici eu ca sunt chiriile mari.

cred ca trebuie sa specifici tu care e discutia despre haine, la ce-am scris eu nu cred ca e nevoie de traducere.


fraza asta mi-a placut cel mai mult din tot topicul:

Un lucru pozitiv in America (comparativ cu Romania) este faptul ca educatia iti ofera sanse proportional mai mari sa ai o viata decenta.

si asta-i unul probabil cel mai mare regret al meu, uitandu-ma la Romania, azi.

lucisandor

Roman sau american? stii, ar fi simplu sa zic roman, sint doar doua luni de cind sint aici, dar in afara de limba (in care inca mai gindesc) si de o potentiala intoarcere daca dau chix, nimic nu ma mai leaga de Romania.

lucisandor

Un pont: la Magurele (20 de minute cu mashina din Unirii) pretzurile sint mult mai mici, fie ca e chirie (era 50 de doalridoua camere), fie ca e cumparare (o treime fata de Bucuresti), fie ca e teren de casa (ai zice ca e moka). Acum, depinde, daca vrei sa scuipi seminte in capul celor de la Laptarie, asta nu se poate din Magurele.

dustweaver

Quote from: lucisandorE curios cum o larga categorie de tineri pot incapea la douazeci de ani ticsiti cite patru intr-o camera (exceptie facind aia carora mamica le-a luat masina la majorat), si cum la 30 de ani nu le mai incape fundul intr-o singura camera, tre' sa isi puna o buca intr-o camera si celalata in alta camera.
Profit de ocazie ca sa ma adresez tinerilor normali la cap care pricep ca o garsoniera in chirie tre' sa le fie telul maxim in domeniul imobiliar, n-am ce discuta cu aia care au idei stupide de marire in >2 camere : Ignorati urletele plodului / -ilor si continuati sa va ! Gradul de comuniune spirituala cu familia devine astfel inegalabil... Apoi cresteti-i, desigur, in aceeasi camera, nu vedeti cat de meschin este sa va ganditi la asta asa devreme, la 30 de ani? Or pleca ei la un liceu mai pe la tzspe kilometri... candva... Pana atunci sa nu carecumva sa va aud - nici pe voi, astia mici ! ce? "intimitate", aud? Ha! Scorneli ! :D

Ideea este profund meschina, da. Se pare ca bucile mele ignorante nu pot accepta mai mult de inca o pereche de buci perfect "legale" in aceeasi camera :lol:
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

lucisandor

ok... am inteles punctul vostru de vedere si o sa va raspund in maniera "mincati cozonac": luati-va o slujba mai buna. Sau macar inca o slujba.
acum ce facem, vorbim discutii? punem la ale o revolutie pentru ca sa inchiriem apartamente de doua camere? ii spurcam pe iliescu, constantinesu si basescu ca nu ieftinesc apartamentele? nu cumva se cer preturile care se cer pentru ca unii le accepta?
Nu cumva orasele civilizate au centru rezervat pentru birouri si alte asemenea si oamenii locuiesc in suburbii? welcome to Afumati!

tapirul

pai se dezvolta si suburbiile in Bucuresti, cat ar fi ele de inundat-becalizate acum. Asta e viitorul. Ii sfatuiesc mereu pe amicii mei mai in bani sa nu isi cumpere apartament in Bucuresti, ci sa investeasca in pamant si casa. NU intri cu ea in mormant, dar e a ta si poti sa o vinzi in castig la o adica. Sau in pierdere. Si in plus, cum zice si dustweaver, vrei sa iti cresti copii in liniste, rei sa decizi cata apa calda consumi si altele, nu vrei sa o ai pe doamna Borcan (fosta miliţincă, bă, io nu am fost securistă...) administratora de scara si vecin deasupra pe domnul Toma care te inunda trimestrial, si sa iti pui vecinii in cap ca ai decis sa te debransezi de la calorifer.
Pretul apartamentelor este greu de calculat acum. Nu e suficient sa calculezi pamantul de sub bloc si zidurile. Si nu poti compara construitul unui bloc nou cu pretul unuia vechi. Ala vechi are chetuieli de intretinere (daca vrei sa il mentii la standarde) mai mari ca construitul unuia nou.
Eu unul nu intru in calcul inca, pentru ca sunt student therefore sub poverty line. Castig o mie pe luna in mana, din care 312 dau pe chirie (partea mea). Apartamentul e bun, poate fi considerat two bedrooms (un "trei camere" in Romania), are one bedroom si un den actually, pe care l-am transformat in study room (e ingropat in bookshelves, calculatoare si printere).
Cerbu a intrat de mult in posesia unei case. Ca plateste inca la ea si va plati inca 15 ani or so, asta e regula pietei, nimeni nu cumpara o casa cu banii jos (ar fi ridicol si imposibil). Si eu, cand voi termina cu saracia si voi incepe real life ca profesor universitar, o sa investesc intr-o casa. Nu este greu, odata ce ai o slujba. NY, Boston, San Francisco sunt cazuri aparte, ca au niste chirii si preturi la case astronomice (acelasi apartament care ma costa aici $625 ar fi $1,800 in SF, de exemplu). Cand decizi sa cumperi o casa conteaza mai mult cad de mult vei sta in locul respectiv, decat pretul in sine (cand ai o slujba buna, that is, with higher education).Cerbu nu si-a luat casa in orasul in care a facut rezi nu neaparat pentru ca nu ii permitea salariul (cred ca avea suficient cat sa plateasca un mortage, mai ales cu o banca binevoitoare care stia ca va fi doctor cu bani), ci mai ales pentru ca stia ca in trei ani isi va cauta joc in alta parte. Da' mai bine il las pe el la faza asta.

..Nu stiu ce am vrut sa zic de fapt... Cred ca faptul ca in US, spre deosebire de romania, daca ai o slujba cat de cat, iti permiti sa cumperi si casa.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

ok, deci Cerbu e medic si plateste 15 ani la casa.. si tinerii medici romani (cu performantele lor remarcabile, surprinse de Lazarescu si de speranta de viata) in cit timp vor sa devina apropitari?
Lasati filmele si prostiile, se traieste oarecum la fel si aici. Muncesti o viata pentru o casa pe care f probabil la batrinete trebuie sa o dai, inainte de a muri. Difewrentele sint, cum spuneam, cu ipodul, cu gipanul, dar nu cu casa, iar standardele comuniste isi trag ultima suflare in gindirea unora dintre voi (geaca de piele fiind exemplul meu clasic... nu tine cald, nu e buna pe caldura, la ce dracu' s-o mai vinde?)

A CERB

pai luci, nu am cum sa-ti explic, pentru ca nu cred ca vrei sa intelegi.

lasand la o parte faptul ca fiecare om normal vrea sa fie propitar si sa apartina undeva si sa simta ca ceva ii apartine, si ignorand considerentele aberante ale lui weaver( fuck, who needs privacy? while at it, sexual ed for 3-4 year olds is appropriate, right?), nu este o idee tocmai rea sa investesti in real estate intr-o tara normala( cum au crezut si bunicii nostri prin anii 30-fraierii). de ce? simplu:

1. cu banii pe care ii dai pe chirie, mai pui putin si platesti mortgage. pentru asta trebuie sa ai credit, adica sa fii in sistem. nu merge daka esti cu alde flauar pauar.

2. desi dobanda pe ansamblu pare mare, in realitate nu este. o gramada de oameni destepti se folosesc de linia de credit pentru casa( home equity loan) pentru a avea bani disponibili de investit cu return mai mare. de mentionat ca dobanda platita la casa e scutita de taxe, deloc neglijabil mai ales in primii ani, cand dobanda e mai mare decat principal-ul.

3. daca zona e aleasa cu mare atentie, valoarea proprietatii creste in timp, desi casa in sine imbatraneste. motive?

4. desi nu iei casa cu tine in mormant s-ar putea sa vrei sa lasi ceva familiei( poti spera ca republikanii burtosi sa repeal death-tax-o aberatie)

5. poti cumpara real estate pe care sa o subinchiriezi la oamenii care nu stiu daca vor sa cumpere( ce spunea tapirou mai sus cu job-ul), dar nici nu prea sunt obisnuiti cu statul la bloc.

motive s-ar mai gasi.
Smile! It confuses people!

mianna

Quote from: lucisandoruite, tu ai facut chestia asta pe jumatate (ai luat un apartament ieftin, si poti sa il vinzi mai scump) daca am inteles bine

deja am dubii ca mi te adresezi mie. oare de ce nu ma mira ca n-ai inteles nimic?

nu, nu am apartament - nici ieftin, nici scump; m-am exprimat gresit cand am zis ca am in Ardeal - de fapt ma refeream la casa parintilor mei, adica un loc unde nu mi-ar cere nimeni chirie.

ei, se pare ca la chestia cu 1/3 am nimerit-o fara sa vreau. asa ca astept sa vad daca-mi poti demonstra ca aici, cu 1/3 din salariul unui rezident (100 E,  ca nu pari sa fi ancorat in realitate), deci cu 33 E gasesc o chirie in bucuresti.

despre locuintele proprietate personala - da, cerbu isi ia casa in 15 ani (bravo lui!), pe credit, presupun. astept sa-mi spui tu care banca mi-ar oferi un credit la 100 E  salariu.

m-a cam plictisit discutia. fie cum zici tu. in Romania-i bine, in America-i rau ( nu te mai intreb de ce n-ai stat sa huzuresti aici - aaa, stiu, tu ai plecat sa-ti iei jeep nu ardei... daca traiai macar o luna din salariu realizai ca nu-i asa usor sa iti iei nici acei ardei). nuuu, tu nu te plangi deloc, numai noi cei ramasi aici ne lamentam.

ca sa nu mai "speculezi"  :)  pe seama mea clarific cateva lucruri: cand ma refer la salariul de rezident nu ma plang pe mine personal - nu mai sunt rezidenta de mult ("pe vremea mea", maica, era 50 $  :D  ), n-am apartament, platesc o chirie comparabila cu cele de la voi, si m-ar bate Dumnezeu sa ma plang. dar reusesc sa vad ce e in jurul meu.

A CERB

bey, luci vrea bitziklu, nu jeep, ka kaii alora( putere) merg pe pur-sange arabesk.
Smile! It confuses people!

lucisandor

Quote from: miannaei, se pare ca la chestia cu 1/3 am nimerit-o fara sa vreau. asa ca astept sa vad daca-mi poti demonstra ca aici, cu 1/3 din salariul unui rezident (100 E,  ca nu pari sa fi ancorat in realitate), deci cu 33 E gasesc o chirie in bucuresti.
...
daca traiai macar o luna din salariu realizai ca nu-i asa usor sa iti iei nici acei ardei). nuuu, tu nu te plangi deloc, numai noi cei ramasi aici ne lamentam.
Eu am plecat de la medicina militara, unde luam vreo 500 de dolari. Nu prea mi-a pasat de haine. In general aveam un singur rind de blugi si doua rinduri de incaltzari, una de iarna, una de vara pe care le purtam pina se rupeau. Cind se rupea una din ele, o data la citiva ani, mergeam cu ele rupte pina in IDM, apoi pina in Carrefour, apoi pina in Unirii, si le inlocuiam. Nu mi-a trebuit mobila, decoratii interioare si alte asemenea, asa ca niciodata nu m-am putut plinge decit ca a aparut noul Pentium4 si ca poate mi s-ar scurta shezutul in fatza calculatorului daca mi l-as putea lua.
Daca e pe-asa, adevarul e ca eram desprins: de cind am inceput sa iau leafa niciodata nu am strins bani, niciodata nu am avut datorii importante, niciodata nu am stiut citzi bani mai avem in casa.
Copii as fi facut cind mi-as fi triplat veniturile. Nu s-au triplat, nu mai fac copii, ca sa nu faci educatie sexuala la puradei etc. Nu moare planeta fara mostenirea mea genetica si cred ca nu o sa moara nici fara mostenirea genetica a lui Dustweaver sau a Miannei. Cind filozofati despre birth control la africani e OK, dar nu cind vine vorba de noi, valorosii: daca nu au multe camere si posibilitatea sa se transfere la militara, Dustweaver sau Mianna pot sa aplice si ei birth control, atit inainte de primul copil, daca simt ca nu au spatiu, cit si dupa primul, prin metoda crestina a lui Cerbu&Bush, abstinenta, daca constata ca nu pot sa il faca pe al doilea in lift, fara copii pe linga ei (apropos de "while at it, sexual ed for 3-4 year olds is appropriate, right?").

Cerbu, toate motivele tale sint usor afaceristice. Oamenii astia nu vor casa ca sa profite, ci ca sa locuiasca. Stii, era comic cind ziceam ca tre' sa faca o revolutie sa se "ieftineze chiria", dar acum tu o sa propui o revolutie sa poata sa faca toata lumea o investitie imobiliara rentabila. Motivele tale sint disjuncte de ale lor: tu vezi proprietatea imobiliara ca pe o chestie recomandabila, dar nu obligatorie, pe cind ei vad cu incrincenare "dreptul lor", prevazut probabil in Carta Natiunilor Unite.
Eu te inteleg pe tine clar, si intr-un fel si pe cei din Romania.

A CERB

pai daka nu vrei kopii, parerea mea e ca ai low self esteem.

motivele citate sunt evident afaceristice, what's wrong with that? eu te sfatuiesc sa iesi din teen years cand crezi ca esti invincibil. evident ca toti murim, dar buba e ca nu stii niciodata cum o sa se intample. e ok sa speri ca o sa fie repede, dar nu ai nici o garantie( sinuciderea nu e mereu o optiune), asa ca putin planning este de fapt opusul egoismului de care te plangi ca te deranjeaza.
Smile! It confuses people!

tapirul

lucisandor, chiar ca nu prea pricep ce vrai sa zici...ca una peste alta si in romania si in america se traieste cam la fel?
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Cerbu, repet: nu facem o revolutie, nici macar nu ne vaicarim pentru ca nu ne iese o afacere.
Tapiru: evident ca unele aspecte ale vietii sint la fel. Daca nu ma crezi cu restul, o sa iti dau un exemplu: mergem la buda la fel de frecvent. Dar am un prieten arhitect care imi spunea ca in Romania mina de lucru in constructii a ajuns sa coste cam cit in Occident, iar cimentul, otzelul costa la fel (se chema globalizare). Prin urmare, exceptind pretul terenului (care de-abia acum, cu modif la Constitutie ce permit cetatenilor UE sa liciteze, incepe sa creasca), pretul caselor trebuie sa fie cam acelasi pentru Romania, Germania sau SUA.

A CERB

pai se traieste la fel, nu?

te skoli, mananci, mergi la servici, te faci ka muncesti, mananci, mai muncesti oleaka, vii akasa,mananci,  bei berea, bati kopiii ************( i'll let you fill in the blanks, eu mi-s puritan ), te kulci. intre timp, pipi si kaka, si asteptam sa murim.
Smile! It confuses people!

tapirul

la aia ma gandeam si io cerbu. Adaugand ca locuim in case cu pereti si acoperis, si calatorim in chestii pe roti.

Pretul o fi acelasi lucisandor, nu neg, dar puterea de cumparare nu e aceeasi, orice ai zice. Cum eram in romania sub poverty line cu salariul de rezident, sunt si acuma cu ala de student (seriously), dar viata e altfel. Imi permit totusi o chirie intr-un apartament unde am vrut eu, comoditati prin casa la care nu visam inainte, vin de la grocery shopping cu un rucsac de cumparaturi, nu cu o sacosica ca in romania, etc, etc, etc. Nu imi permit casa (sa imi cumpar), masina abia acum ma gandesc (desi o sa ma coste mult pentru ca my credit history sucks). Una peste alta, la acelasi nivel de saracie acum traiesc mult mai decent.
cre'că, nu ştiu...

stefan

Se moare şi în America?!?!?!? Păi atunci stăm cuminţi în România şi ne vedem de treaba noastră...

P.S.: copiii mai merg şi la grădiniţă, şcoală, video-chat, deci e loc.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Quote from: tapirulPretul o fi acelasi lucisandor, nu neg, dar puterea de cumparare nu e aceeasi, orice ai zice.
De-aia si pentru ca au fost date pe degeaba, un apartament nu costa 200-300 de mii si in Romania. Dar timp mai este.

Stefan, video chat este, dar numai in Windows, deci daca esti abstinent si folosesti Linux, copiii or sa fie puri.

dustweaver

My God, Lucisandor "se abereaza" foarte tare (iata, folosesc persoana a III-a, vad ca asa se discuta, ca si cum unii din noi "n-ar fi de fata"). Imi reamintesc - iertati-ma, rogu-va, ca mi se intampla astazi - de ce am tacut la atatea topicuri. :)

Multumesc pentru indicatii, am inteles, sa traiti ! (cu deshtele regulamentar duse pe bereta). Ce bine ca am aflat ca exista asa ceva ! Auzi, birth control ! Multam ! :lol:) Ciudat e ca nu simt momentan nevoia sa imbogatesc lumea cu urmasii mei, dar ce-ar fi sa aleg eu si sa vreau si una si alta, uite-asa, de-al dr*cu' ? Adica: si o locuinta cu 2 camere (poate fi inchiriata, nu ma agit pentru asta) si un plod care sa chiraie linistit intr-una din ele?

(aparte) dustweaver, impertinentule ! mai vezi-ti lungul nasului si mai abstineaza-te din cand in cand, oameni suntem, radem, glumim...
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

stefan

Luci, referinţă la jună de 17 ani înjunghiată de boyfriend în cabinetul directoarei liceului la care învăţa când nu scotea un ban cinstit la video-chat erotic (pretenu avea treizeci şi de ani, a văzut ce-i în interiorul unui psihiatru în tinereţe şi a mers puţin la facultate pe chestia asta, era împreună cu fata de vro 2 ani şi îşi mai cresta din când în când antebraţele - BTW, în state nu se prind ştirile de la ora 5?).

P.S.: avem gnomemeeting care se cuplează perfect (deşi cu scârbă) cu netmeeting-ul lui Bill
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

Quote from: lucisandor
Dar am un prieten arhitect care imi spunea ca in Romania mina de lucru in constructii a ajuns sa coste cam cit in Occident, iar cimentul, otzelul costa la fel (se chema globalizare).

pai daca otelul kosta la fel e bine. last time i checked, nu eram competititvi la otzel din kauta kinezilor care il dau mai ieftin. cimentul costa la fel pentru asa vrea piata, nu pentru ca suntem globali.

dupa cum spune si tapi, daca vorbesti de puterea de cumparare lucrurile nu se compara. si, kiar daca alegi sa stai ku kirie( adika skoti casa ca major expense din calcul) si sa mergi cu bicicleta, mancarea este tot mai ieftina la moedul absolut( adika nu relativ la salariu). stiu, hormoni, pesticide.
Smile! It confuses people!

dustweaver

Na, ca am cautat :lol:. Nu-i Carta, dar cred ca se descurca onorabil :P :
Ramane de definit termenul "demnitate umana" :D...

DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI
(adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 10 de septembrie 1948)

............................................................

Articolul 22
Orice persoana, in calitatea sa de membru al societatii, are dreptul la securitatea sociala; ea este indreptatita ca prin efortul national si colaborarea internationala, tinindu-se seama de organizarea si resursele fiecarei tari, sa obtina realizarea drepturilor economice, sociale si culturale indispensabile pentru demnitatea sa si libera dezvoltare a personalitatii sale.

Articolul 23
Orice persoana are dreptul la munca, la libera alegere a muncii sale, la conditii echitabile si satisfacatoare de munca, precum si la ocrotirea impotriva somajului.
Toti oamenii, fara nici o discriminare, au dreptul la salariu egal pentru munca egala.
Orice om care munceste are dreptul la o retribuire echitabila si satisfacatoare care sa-i asigure atit lui, cit si familiei sale, o existenta conforma cu demnitatea umana si completata, la nevoie, prin alte mijloace de protectie sociala.
Orice persoana are dreptul de a intemeia sindicate si de a se afilia la sindicate pentru apararea intereselelor sale .

........................................................
Articolul 25
Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei sale, cuprinzind hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batrinete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa.
Mama si copilul au dreptul la ajutor si ocrotire deosebite. Toti copiii, fie ca sint nascuti in cadrul casatorii sau in afara acesteia, se bucura aceeasi protectie sociala.
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

lucisandor

Quote from: stefanLuci, referinţă la jună de 17 ani înjunghiată de boyfriend în cabinetul directoarei liceului la care învăţa când nu scotea un ban cinstit la video-chat erotic (pretenu avea treizeci şi de ani, a văzut ce-i în interiorul unui psihiatru în tinereţe şi a mers puţin la facultate pe chestia asta, era împreună cu fata de vro 2 ani şi îşi mai cresta din când în când antebraţele - BTW, în state nu se prind ştirile de la ora 5?).

P.S.: avem gnomemeeting care se cuplează perfect (deşi cu scârbă) cu netmeeting-ul lui Bill
ProsTV Int e pe bani, acum o luna inca mergea furat.. dar nici ala nu cred ca da stirile de la 5.
NetMeeting a fost practic desfiintat acum citiva ani, dupa ce un proces i-a adus pe MS in situatia de aplati citeva zeci de milioane pe el, dupa ce ca il dadeau moka (Boardul, un fel de talk de linux, dar cu poza, era patentat). Daca deschizi NM acum, o sa te trimita la Windows Messenger (adica MSN-ul bundle la WinXP).

lucisandor

Iar in comitetul pentru pazirea acestei Declaratii era Siria. Pe comunisti nu i-a durut gura sa bage tot felul de chestii, iar capitalistii au inghitit in sec si au cedat in ideea ca or sa bage si ei dreptul la libera exprimare sau la vot (pe care, fara durerre de mina, comunistii l-au semnat)... discuta cu Cerbu pe tema asta.
Otzelul costa la fel, fiindca daca romanii sau americanii il fac mai scump decit chinezii, constructorii romani sau americani vor folosi otzel chinez.Iar romanii si americanii fac otzel pe stoc un an, apoi sint concediati (in Romania cu plati comensatorii, la misto).

A CERB

mda, si pe mine ma amuza cum iau unii in serios carta aia. din pacate, UN este o gluma sinistra.
Smile! It confuses people!

dustweaver

perfect de acord ;) .
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

cataghe

Quote from: lucisandorIntreaba-l pe Tapiru cit din salariu este chiria. Pentru mine a fost o treime din salariu, pentru o garsoniera intr-o zona atit de saraca ca nu nici macar Starbucks. Intreaba-l pe Tapiru citi ani mai are pina incepe sa se gindeasca sa isi ia casa. Probabil ca Cerbu a inceput deja sa plateasca o casa; intreaba-l citi ani de munca (destul de bine platita) a facut pina a inceput asta.

Mai putini ani decat in Romania, in orice caz, daca o pornesti de la zero si consideri o familie cu doi adulti care muncesc. Mult mai putini. Depinde insa, bineinteles, de zona.

Si sa nu uitam totusi ca apartamentele de inchiriat din Romania nu sunt ca astea din SUA. Adica ce ai de reprosat oamenilor, ca au pretentia, la 30 de ani, dupa 20 de ani de scoala, sa traiasca decent? Daca din salariu mi-as putea permite sa inchiriez un apartament decent, cum e cel in care locuim acum de exemplu aici in SUA, dar in Romania, crede-ma ca eu nu m-as mai plange absolut deloc! Unii avem familii, copii, nu ne-am chiar calugarit toti cand am dat la medicina, ne straduim, in draci, sa ducem o viata cat de cat normala in ciuda... "contextului".
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

A CERB

ca medic iti poti permite sa iei o casa imediat cum termini rezidentiatul. daca nu esti upper middle class probabil ca ai nevoie de doua salarii( si de good credit history-treaba care se construieste greu si se strica usor) ca sa iti poti permite credit. in general banca nu iti da 100% din suma necesara, ci cam 85%. deci ai nevoie de bani jos, sau poti obtine un alt imprumut pe diferenta( cu dobanda mai mare) si sa platesti so called mortgage insurance.

ca tot vorbim de constructii, este o meserie foarte bine platita si o gramada de lucru( cu real estate boom, dar si cu toate catastrofele naturale). nu toata lumea lucreaza la mikeyD pe 7.5 dolari/ora.
Smile! It confuses people!

manolo

sedeti, mai, linistiti la locurili voastre:

http://edition.cnn.com/2006/HEALTH/05/29/impatient.nation.ap/index.html

OVERALL
# Average time people wait in line in a store or office before losing patience: 17 minutes.
# Average time they wait on the phone before losing patience: 9 minutes.

GENDER
# Average time women were willing to wait in line before losing patience: 18 minutes.
# Men: 15 minutes.

EDUCATION AND INCOME
# College graduates and people with household incomes of $75,000 a year or more said 15 minutes -- on average.
# Those with some college and incomes of $50,000 to $75,000 said 19 minutes on average.

URBAN VS. SUBURBAN
# City dwellers can wait an average of 15 minutes before getting cranky
# Suburbanites get irritated after 18 minutes on average.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

mianna

Quote from: A CERB on November 29, 2005, 05:45:04 PM
agree cu mada ca nu trebuie sa prezinti aspecte negative din romania. daca nu din patriotism( ubi bene ibi patria, nu?) atunci din interes propriu si personal. starnesti o reactie foarte negativa daca faci treaba asta.


cand am dat click pe linkul asta mi-am amintit de replica lui cerbu:

http://www.youtube.com/watch?v=eSoruzRkj7g&search=romania%20ursus

stefan

Mişto reclama. Începe destul de bine, cu Eliade, Coandă, Paulescu (deşi extractul pancreatic nu e chiar la fel de util ca insulina izolată) dar cade în clişee (româneşti) de genul Dukadam, Nadia, albastru de Voroneţ, cimitirul vesel de la Săpânţa (de fapt nu se râde "în faţa morţii" ci se face mişto de morţi), români la Microsoft (nu cumva sunt mai mulţi indieni?), oina strămoş al baseball-ului (no shit! să mori tu, băi creativule?), curve mişto (de fapt nişte semi-naşpete cu sponsori bazaţi), etc. Apropos, ştiţi ce italieni vin la fete în România (mai mult în vest, e adevarat) ? Ăia care n-au bani de Brazilia (şi uite cum m-am incadrat în topic ;-)).
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

nu mai stau sa caut threadul unde tunam si fulgeram impotriva americanilor, dar uite aici un articol care confirma unul din fixurile mele
http://www.msnbc.msn.com/id/17349066/

PS Am comandat cartea prin InterLibrary Loan - va spun mai multe dupa ce citesc
cre'că, nu ştiu...

vlad

Hă, hă, hă, şi la noi ie la fel.

tapirul

nui tot aia. Acilea este un tabu extrardinar zisul de chestii negative la copii ("ai gresit" de exemplu).
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Hihihi
Iete ce am citit azi pe un blog:
"Tuesday, 30 January, 2007
Microundele nu's pentru americani :D
Filed under: America - mon amour — agatie @ 4:07 pm
Din ciclul "nu bagati animale vii in cuptorul cu microunde" inaugurat de inteligentul popor american, CNN va prezinta o noua manie a acestuia de a-si arde buretii de vase in speranta ca vor ucide astfel microbii. In aceeasi zi in care cativa destepti au descoperit valentele de sterilizator ale cuptorului cu microunde, sute de americani si-au distrus cuptoarele si si-au agresat simturile olfactive din cauza buretilor de vase topiti la datorie. Aparent, desteptii in cauza au supraestimat calitatile intelectuale ale conationalilor lor, omitand sa precizeze ca buretii trebuie sa fie imbibati cu apa :)))))."

Frumos ie ca imediat a sarit unu' la comments in apararea americanilor.
Va fi bine!

tapirul

hehe. Ce sa te mai miri. Urmatoare faza o sa fie ca americanii aia or sa sue companiile de bureti si companiile de microunde, si dupa niste procese televizate companiile de bureti si alea de microunde vor adauga un codicil la manualul de folosire (cheltuind aproximativ 3.4 milioane dolari)

MI-a venit cartea in sfarsit, sunt ingropat in ea, e bestiala.
cre'că, nu ştiu...