News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

America, azi

Started by elfstone, October 20, 2005, 02:46:41 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

elfstone

Quote from: cerbul
Quote from: Adolf
- Intr-adevar "cleaning-ul" dentar este important dar cei de aici nu-l fac corect [dinte cu dinte], il fac ca on periaj superficial pe dintii de sus si jos.

sugerez fara nici un misto sa schimbi dentistul.

QuoteRestul de medici din USA nu sint mai breji. In afara de a recomanda o gramada de medicamente de care n-ai nevoie si teste medicale ce au un cost astronomic, nu poti astepta nimic bun de la ei.

imi permit sa spun fara nici un fel de rautate ca nu prea stii ce vorbesti.


QuoteIdeea doctorului de aici este azi: "Daca tu esti sanatos, doctorul NU faca bani".

vezi mai sus, plus defineste, te rog, "sanatos" . btw: tu schimbi uleiul la masina? daca da, de ce?


QuoteMulte medicamente existente azi pe piata americana te omoara in loc sa te vindece plus ca sint foarte scumpe.

agree, dar asta nu e un motic de generalizare.

QuoteNici celor de la FDA nu le pasa de nimic.

disagree, nu prea cred ca ai argumente

QuoteNici celor din Washington nu le pasa de sanatatea populatiei. Cu 45 de milioane de americani fara asigurare medicala, realitatea este trista si dazastruasa.

intr-adevar, washingtonul nu prea agreeaza medicina socialista( desi dezastrul medicaid cam contrazice ce spui tu acolo).

QuoteNumai bolnav sa nu fi azi in USA, ca nimanui nu-i pasa de tine.

extrem de neadevarat si misleading. e adevarat ca oamenii aia fara asigurare nu vor sa faca doctorii cu bani cata vreme sunt "sanatosi" si neglijeaza health maintenance( screenings care, chiar platite out of pocket sunt affordable si eficiente)). when shit hits the fan si isi dau semana brusc ca sunt bolnavi, primesc toata atentia si chiar mai mult decat cei cu asigurare( la care intotdeauna ai limite la ce poti investiga)



QuoteNOTA: Foarte important este ca cei din inchisori au acces liber la orice fel de asistenta medicala, nu ca oricare cetatean de rind care munceste din greu fara asigurare medicala oferita la locul de munca si fara bani ramasi sa-si permita una.

agree, but i still don't see your point.


QuoteAsa cum am spus si inainte "the health care system" de azi din USA este o FARSA, o problema majora ignorata de guvern, o problema care se agraveaza zilnic. Considerind ca USA ar fi azi "the best country in the world" [in opinia mea NU este], problema sanatatii este o rusine nationala

again, you're getting carried away si nu prea inteleg de unde atata ura pe sistem. raman cu senzatia ca vorbesti din afara.




Despre stock phrase-ul "45 million uninsured", citisem undeva niste lucruri interesante. Ce-i drept, dupa campania prezidentiala, ajunsesem sa cred ca americanii "de rand" sunt cu totii morti, pe moarte sau grav bolnavi si nu isi permit nici macar un paracetamol, ca sa nu mai zic de vizite la doctor. Acum, daca e sa dam crezare unei analize mai concrete a statisticei, o parte din fenomen ar putea, intr-adevar, sa fie doar expresia unui lucru care mie imi place la USA: nu te obliga nimeni sa iei deciziile cele mai bune pentru tine. Cu alte cuvinte, ideea esentiala este ca nu se poate deduce nimic din numarul celor lipsiti de asigurare. Chiar daca exista (si exista, evident) defecte in sistem, cifra asta nu le evalueaza sau evidentiaza in nici un fel.

Pe de alta parte, modelul folosit in atacul impotriva sistemului de sanatate este cam asa: un om sanatos si muncitor isi pierde jobul (de obicei pentru ca este outsourced la indieni); pierzandu-si jobul, isi pierde asigurarea; de suparare se imbolnaveste, dar nemaiavand asigurare nu se mai poate face bine si, evident, nu isi mai poate gasi alt job. Spirala asta descendenta pare, fara indoiala, inspaimantatoare, iar eu nu stiu daca este sau nu adevarat scenariul.

Probabil ca accesul la servicii este o probelma, dar eu percep destule semne care ma fac sa cred ca problema este "supraevaluata" in diverse discursuri din motive politice sau, macar, retorice.

Mi-e greu sa cred, rasfoind doar date demografice de pe who.int, ca americanii sunt lipsiti de asistenta medicala si ca medicina americana suge. Citind tot de acolo, insa, observ ca la efecte egale, medicina americana este infernal de mult mai scumpa. Intr-atat de scumpa de fapt, incat nu prea mai pare o simpla problema de randament scazut, ci una de filosofie manageriala daca intelegeti ce vreau sa spun...

Ceea ce m-a speriat si mai tare, insa, era o alternativa propusa destul de insistent de unii dintre "reformatorii" din jurul partidului democrat. N-am reusit sa inteleg exact despre ce era vorba, dar numai rezonanta expresiei imi dadea fiori pe sira spinarii: "single payer system".

In fine, daca nu se intelege nimic din ce vreau sa spun, fiti siguri ca asta e si intentia. Eu nu am cum sa pricep prea bine care este realitatea sistemului astuia. Stiu ca exista cateva probleme catastrofale: treaba cu generics, notele de plata umflate, birocratia hipertrofiata pe alocuri, felul in care HMO-urile dicteaza uneori absurd si substituindu-se medicului serviciile etc. In ideea asta, poate Cerbu sau Doina, in masura timpului disponibil, ati putea sa povestiti nepartizan cum vedeti voi problemele. E clar ca explicatii din astea gen "e o FARSA" au continut informational zero, dar imi este si mai clar ca exista o ingrijorare reala si sustinuta de argumente serioase asupra viitorului healthcare-ului din US. De sus si din media, chiar nu se intelege asa cum ar trebui. Cum se vede de la firul ierbii, ca sa zic asa?


[PS: Tapi, propun mutarea ultimelor posturi la America de azi]
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Adolf

- Totul explicat de mine mai sus este adevarat. Cine nu ma crede sa vina aici in USA sa traiasca si sa mearga la doctor cu incredere. Multi au impresia ca asistenta medicala de aici este formidabila. Spune asta celor 45 de milioane de americani fara acoperire medicala. Spune asta si unor pensionari americani care dupa 35-40 de ani de munca daca isi cumpara medicamentele necesare pentru o luna de zile n-au bani ramasi de mincare [sau invers], fapt pentru care ei merg in Canada sa-si ia medicamentele unde costa mai putin. Nu am ura pe sistemul de aici, doar sint necajit de cita nedreptate exista in tara asta. Cind am plecat din Romania te duceai la "D-l Doctor" cu plicul cu bani, "Kent"-ul si altele ca sa-ti dea atentie. Aici in USA "D-l Doctor" te judeca in functie de cit de buna si profitabila este asigurarea medicala ce o ai. In caz ca nu o ai, "D-l Doctor" american "doesn't give a damn about you". Cind esti azi interenat intr-un spital american cine crezi ca decide cind vei merge acasa??? Cel de la asigurarea medicala DECID, nu doctorul american. Sint destui doctori azi in USA care se lasa de meserie fiindca nu-si pot plati propria lor asigurare care-i acopera in caz ca sint dati in judecata de pacienti. In toata nebunia asta cel care pierde este tot omul de rind bolnav, nu doctorul. Este simplu sa vorbesti din auzite cind nu traiesti si muncesti in USA. Toata discutia asta n-are nimc de a face cu politica, cu Democratii si Republicanii care sint la fel de falsi in promisiuni si ceea ce fac [sau NU fac] daca sint alesi sa conduca. Este trist sa vezi cum toate merg tot ai prost an da an in detrimentul cetateanului obisnuit. Banuiesc ca sint o multime de doctori din Romania care cred ca venind in USA sa profeseze [daca o pot face legal] isi inchipuie ca o sa-l apuce pe Dumnezeu de picior. Le doresc succes sa-si reuseasca visul si sa vada cu ochii lor tot ce am spus eu mai sus. Adolf  10/19/05
IN VINO VERITAS

tapirul

am ametit posturile. O sa pun pe a lu cerbu cu quote
cre'că, nu ştiu...

tapirul

cerbu, cred ca si tu get carried away. Chiar daca esti in field, ai o viziune limitata. Tu ii vezi NUMAI pe aia care vin pe medicaid sau alte programe sociale si zici, frate, e bne. Pe aia care  NU au i nu primesc nimic nu ai de unde sa ii cunosti, ca nu ajung la tine in caninet sa ii vezi. Tot pe cifre statistice trebuie sa te bazezi cand discuti o chestie. NU poti nega ca in State medicina este prohibitiv de scumpa, NU poti nega ca exista multi oameni fara asigurare medicala (si nu vorbesc de aia care primesc medicaid si altre chestii sociale).
Faptul ca tu iti faci treaba si esti un medic bun nu neaga faptul ca in state, more likely than not, the health system sucks.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

QuoteEste simplu sa vorbesti din auzite cind nu traiesti si muncesti in USA.
Adolf, spre informarea ta, cerbu ESTE in USA, ba mai mult, este medic aici. So, nu ii spune ca nu stie ce vorbeste, ca stie. Ca are el alta parere, asta e treaba lui, poti sa il combati, dar el stie sistemul din interior, asa ca ar trebui sa ascultam ce zice inainte de a-l combate (asta nu o sa ma opreasca PE MINE sa il combat  :P  :wink: )
cre'că, nu ştiu...

elfstone

Adolf, eu iti accept frustrarile (ziceai ca Tennessee-ul nu iti prea place si din alte motive, anyway). Din punctul meu de vedere, insa, m-ar interesa sa ne si povestesti la un moment dat de ce simti asa. Sa dai detalii, sa profit si eu de faptul ca tu esti acolo si stii anumite lucruri. Ceea ce spui tu, repet, sunt stock phrases. Si astea sunt foarte interesante, dar ajunge sa le spui o data, n-are rost sa le repeti pe un ton din ce in ce mai acut. Tot ce ai spus gasim in media si in discursurile radicalilor de stanga; sunt idei comune, care traverseaza usor oceanul si pe care le auzi fara sa fie nevoie sa traiesti si sa muncesti in USA. Exista si o gramada contraargumente la ele in alte discursuri, just google it. Invitatia "veniti si traiti aici ca sa intelegeti" este similara cu un abandon de genul "eu nu pot sa va explic ce ma supara, dar e nasol". Sunt sigur ca mi-ar fi / ne-ar fi utila viziunea ta, daca ai fi dornic sa o detaliezi un pic mai pe racoare si mai personalizat.  :wink:
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Adolf

- Toata experienta mea cu doctorii americani din TN este vazuta prin prisma sotiei mele. Am norocul sa fiu sanatos [analizele mele recente arata printre altele valoare totala de 130 la colesterol si 80 la glicemie]. Sotia mea are o asigurare medicala ce nu-i grozava [nu o voi mentiona]. In ultimii 10 ani sotia mea a avut 3 operatii chirurgicale: un triplu bypass, cancer [histerectomie] si in final scoaterea apendicelui si bilei. La 48 de ore dupa prima operatie [la inima] sotia mea a fost fortata afara din spital [de cei de la asigurarea medicala]. La iesirea din spital sotia avea ambele picioare infectate cu puroi [la taietura de unde s-au luat venele]. "D-l Doctor" american NU i-a dat sotiei mele nici un fel de tratament pentru ranile de la picioare si mult mai important pentru operatia de la inima. Ulterior mergeam cu ea la doctor pentru controale regulate care erau doar o formalitate fiindca doctorului putin ii pasa de nevasta-mea. La citiva ani a venit diagnosticul "cancer" urmind histerectomia. Cei de la laborator i-au incurcat analizele sotiei cu altcineva cu alt nume. Nici azi nu sint convins 100% ca sotia mea a fost diagnosticata corect. Timp de 2 saptamini dupa operatie eu am fost acela care am caterizat acasa pe sotia mea, ea nefiind capabila sa urineze fara tubul de plastic intrudus de mine in locul respectiv. Doua surori medicale au fost platite sa faca asta sotiei mele [acasa] dar ele au luat banii de la "insurance" fara sa vina niciodata acasa la noi. Din cauza unor dureri puternice pe latura dreapta, alt doctor a recomandat sotiei a 3-a operatie [bila si apandicele scoase]. Au operat-o dar si pina azi durerea respectiva o macina pe sotie fapt pentru care operatia NU a fost necesara. Doctorul care a facut operatia s-a mutat in alt stat ulterior. La numai o ora si jumatate dupa ultima operatie au fortat-o afara din spital pe sotie. Ajuns acasa dupa numai 2 ore sotia lesina, mai sa dea in primire. Repede fuga la spital [prin traficul de dupa-amiaza sa nu-mi rup gitul], asteptare lunga la ER si-n final o accepta pe sotie sa ramina internata peste noapte. Celor de la asigurarea medicala din spital NU le pasa de tine, te scuipa afara ca pe o masea stricata. Doctorul chiar daca are intentii bune NU poate lua decizii contra asigurarii tale medicale. Lunar merg cu sotia la control [pentru sanatatea ei]. Atitudinea doctorilor lasa mult de dorit, majoritatea fiind foarte superficiali. In conditiile explicate mai sus NU pot avea incredere in asistenta medicala de aici din USA care-i [uneori] greu de inteles si imaginat pentru cineva ce nu locuieste in USA. Sotia mea nu-i tipul de pacient sa piseze doctorul, este tipul de femeie care rabda pina la lacrimi preferind sa nu se plinga. Cam asta-i situatia generala, spusa in linii mari. Daca intr-o zi voi fi bolnav aici stiu deja ce ma asteapta. Pot sa fiu confident si increzator in asistenta medicala oferita azi in USA omului de rind????? Raspundeti voi cu sinceritate. Ar mai fi multe de spus dar prefer sa ma opresc aici pe moment. Multa "sanatate" la toata lumea. Adolf  10/19/05  P.S. Exista idea ca ar trebui sa vezi si alt doctor pentru "second opinion". Asigurarea medicala NU va plati pentru acelasi lucru toti doctorii pe care vrei sa-i vezi. In plus daca cele doua diagnostice difera [dupa consultul la 2 doctori deferiti], cum poti sti care-i diagnosticul bun, primul sau al doilea???? Este un fel de "Catch-22".
IN VINO VERITAS

tapirul

problema cu statistica din articolul tau elf poate fi vazuta si altfel. E adevarat, statisticile sunt dinamice si fluide, si aia 40 milioane din ianuarie nu mai sunt aia 40 din decembrie. Dar asta se traduce si prin faptul ca, in fact, procentul celor care trec prin perioade FARA asigurare medicala (dar nu sunt neaparat caught by a statistic) este mai mare decat cifra fixa masurata cross-sectional.
Despre pacientii pe care ii vezi in spital, neasigurati, si care primesc ingrijiri "mai bune" (cerbu si otup, daca neasigurat primesti ingrijiri mai bune gratiei sistemului liberal de asigurari sociale, de ce voi PLATITI o asigurare medicala si nu profitati pur si simplu de sistem???), again, aia sunt cei pe care II VEZI. Despre ceilalti pe care nu ii vezi nu ai de unde sti. Si ca intrebare, ca sunt curios, la ce te referi cand spui ca primesc ingrijiri medicale bune? Dincolo de emergencies si stabilization, ce primesc? Nu sunt sarcastic, ci curios. Sa zicem, un pacient cu diabet, neasigurat, primeste insulina moka, analize, blood tests si hemoglobine glicozilate si tot tacamul? Si daca face o complicatie si are nevoie de surgery, i se face moka? Nu prea cred.

Problema se pune in discutie gresit altoghether anyway. Ca la global warming si ecologisti, nu e vorba NUMAI de un topic, oamenii fara asigurare medicala (aici intri iar in debate-uri politicizate, endless, o luam iar de la adam cu liberalii si politicile sociale), ci de faptul ca foarte multi nu isi permit o asigurare medicala de calitate, sunt subasigurati si primesc servicii minime, substandard. De exemplu, care e procentul de copii care nu sunt imunizati? Despre atitudinea doctorilor nu stiu, nu am avut de a face decat minimal, banuiesc ca nu este o problema de sistem ci una locala, dar SISTEMUL in sine este wrong.

Quote from: adolfDoctorul chiar daca are intentii bune NU poate lua decizii contra asigurarii tale medicale.

Asta cred ca e un punct foarte important. Nu da nimeni in medici, in general (adolf are motivele lui foarte intemeiate sa nu se mai increada in medici). Societatea americana a impins individualismul si mercantilismul la maxim (serviciile medicale sunt o marfa ca oricare alta, supusa legilor economice; la fel si educatia). Read my lips  :wink: mai devreme sau mai tarzu sandramaua se va darama.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

si intr-adevar elf, pierderea slujbei aici te arunca intr-o spirala urata constituita din cercuri vicioase. Baby boomerii care vin din urma nu sunt nici ei o gluma.
Discutia se poate lungi (si sunt si eu curios sa aud opiniile lui cerbu si ale doinei), dar cred ca toti agree ca sistemul medical in america nu se ridica la inaltimea pretentiilor unui stat ce se pretinde cel mai avansat in toate.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirulcerbu, cred ca si tu get carried away. Chiar daca esti in field, ai o viziune limitata. Tu ii vezi NUMAI pe aia care vin pe medicaid sau alte programe sociale si zici, frate, e bne. Pe aia care  NU au i nu primesc nimic nu ai de unde sa ii cunosti, ca nu ajung la tine in caninet sa ii vezi.

tocmai asta spun si eu, ca ii vad. am ceva pacienti fara asigurare( nu multi, dar am) si nu ii tratez diferit de restul pacientilor. vreau de la ei sa investeasca in analize de rutina( sunt resurse in comunitate pentru cei cu adevarat interesati-de ex spitalul meu da discount serios a doua marti in fiecare luna), ii ajut cat pot cu medicamente( mostre) sau cu patient assistance programs( big pharma nu e deloc proasta si are un PR destul de bun). daca e vorba de spital ii internez fara discutie( direct) si investighez tot ce e de investigat. cine plateste? daca costul nu e catastrofic spitalul poate aranja plata in rate si/sau discount. daca e catastrofic, fac tot ce pot sa-i ajut sa ia medicaid( stiu, o sa spuna adolf ca de fapt e interesul meu, ca sa fiu platit) cel putin pe termen scurt.

situatia cu medicaid este asa de catastrofica( birocratia care te impiedica sa-ti faci treaba) ca am ajuns sa nu accept pacienti noi medicaid, dar vad pacienti fara asigurare. asta iti spune ceva, tapi?


nu spun ca sistemul e perfect, are o gramada de parti proaste. spun doar ca nu am auzit argumente pentru asta, doar niste pareri personale generalizate bazate pe experienta personala( granted nu tocmai fericita)

ca sa raspund la intrebarea lui elf, cel mai bine se vede ca sistemul e prost la pacientii psihiatrici. aici ii dau dreptate lui adolf, daca nu ai asigurare( de obicei de la sot )esti screwed big time. si nici macar nu pot da vina pe psihiatri. cine vrea sa munceasca ca prostul cu responsabilitate mare pentru peanuts?
Smile! It confuses people!

A CERB

nici o legatura cu sistemul sanitar, dar legat de america, uite aici un articol din nenea ala citat de elf la " de peste hotare"


The European Descent

By Ilya Shapiro  Published   09/27/2005  




ATHENS, GREECE -- As I got on the ferry to return to this dirty, dusty, concrete-slathered megalopolis, I couldn't help but think that the cult of ancient provenance I'd witnessed over ten days' travels was but a microcosm of the general psychoses afflicting (post-)modern Europe.  Every museum, every tour, every billboard sponsored by the Greek Tourism Ministry urged visitors to pay tribute to the land of Homer and Plato, of great marble temples and artistic achievement, the source of democracy and of so many words in so many languages.


Similarly, Europeans insist that Europe is the font of civilization, the home of the Enlightenment, and the ultimate expression of the Marxist dialectic human progress.



Like the bedraggled patriarch in "My Big Fat Greek Wedding" who can't make sense of why his daughter would ever want to leave the fold, Europeans cannot for the love of Zeus understand why the world does not pay constant homage to their clear superiority.  



And Greeks, while geographically and temperamentally removed from their French, German, and Belgian brethren -- though risen in wealth and status in the wake of the 2004 Olympics -- share such Eutopian delusions.  (Athenian protests against the liberation of Iraq, for example, dwarfed those in Paris and Berlin -- and New York and San Francisco for that matter.)



Well.  Sorry to be so blunt, but what have you done for us lately?  Since long before the Second World War -- which marked Britain's decline in the same way that the Great War washed away continental pretensions at moral superiority -- Europeans have rested on their laurels.  With the end of the Cold War and the onset of new global economic realities, those laurels have become wreaths -- beautiful elegant verdant crescents like those that adorned the caesars' magnificent craniums, but symbols of glory days long past nonetheless.



This European descent has very little to do with growing anti-Americanism -- that is but a symptom -- and everything to do with the inability (and unwillingness) to grapple with the internal contradictions of the European economic and social models.  Look at Europe's two latest political debacles, the EU constitution and last week's German election.  French voters rejected the former because they feared it would force them to change their anachronous ways, while their German counterparts punished both a socialist chancellor who deigned propose modest reforms and a would-be successor who wanted the country's economic policies to make economic sense.



Shamefully, the European Union's constitution did not fail because citizens blanched at a retrenchment of sclerotic Eurocracy (quite the opposite).  Appallingly, Gerhard Schröder's biggest losses were to the unreconstructed communists and other disaffected leftists -- for whom even the existing labor and tax laws are too "Anglo-American."



To repeat what has become an unfortunate cliché, Europe is dying -- literally (in terms of population) and figuratively (in terms of living standards, social cohesion, and economic growth).  The United States meanwhile, while not without its own problems and pathologies, is prospering.

           

Robert Kagan identified the trans-Atlantic divergence in his prescient Of Paradise and Power, a sort of "America is from Mars, Europe is from Venus" approach to geopolitics.  The United States sees itself as idealistic, man's last best hope for freedom -- a freedom worth fighting and dying for.  Europe, pacifistic and cynical, wants nothing more than to conduct business as usual (under America's protective umbrella) -- and send diplomats to bargain with terrorists and tyrants.



The latest issue of American Enterprise magazine goes further, by detailing this rift at the socio-economic level in a series of stories on "Red America, Blue Europe."  As Karl Zinsmeister shrewdly writes:

"The irony is that for all their insistence on portraying the U.S. as a land of fired workers, poverty, and economic insecurity, it is now Europe where unemployment is twice as high and four times as deep, where immigrants and the young have far fewer openings, where the ladder of upward mobility has fallen to pieces."



Instead of the implosion of the New World's imperial hyper-puissance, it is the European Union that drowns in its own impotent decadence.  How infuriating!  Worse still, it may be the emerging mega-nations of China and India who are the true winners in the instant information and capitalist revolution -- at least if Thomas Friedman is even 1% right.



(Lest this space degenerate into "Dispatches from Purple Earth," however, recall that most ambitious Chinese and Indians -- and Canadians -- still prefer to move to the United States over riding the globalization wave in their own countries.)



As for the Greeks, we should be disappointed that they, like Europeans generally, are so ungrateful for the Marshall Plan and for protection against the Soviet Union (quite literally in Greece's case, as Stalin-backed troops would almost certainly have won the 1945-49 civil war were it not for U.S. assistance).



But even more, we should feel pity.  For no amount of anti-Americanism (or Windex) will counter Europe's malaise.



Ilya Shapiro is a Washington lawyer who writes the "Dispatches from Purple America" column for TCS.  His last piece was a mini-memoir of his year on the Gulf Coast.



Copyright Š 2005 Tech Central Station - www.techcentralstation.com
Smile! It confuses people!

A CERB

Quote from: AdolfLa 48 de ore dupa prima operatie [la inima] sotia mea a fost fortata afara din spital [de cei de la asigurarea medicala]. La iesirea din spital sotia avea ambele picioare infectate cu puroi [la taietura de unde s-au luat venele].

trebuie sa intelegi cum functioneaza sistemul. pacientul vine in spital, asigurarea este contactata si se acorda X zile. chestia asta o hotaraste o persoana care nu are nici o calificare medicala. persoana respectiva aplica niste criterii ( stabilite strict, evident, ca sa evite abuzul de servicii inpatient). bolnavii sunt o chestie curioasa care uneori refuza sa se incadreze in criterii. de aia e esential sa existe comunicare intre medic si case managerul( persoana care lucreaza pentru spital) si intre case manager si asigurare. limitele sunt orientative si sunt subject to dispute. o sa scriu cu litere mari: ASIGURAREA NU-L POATE FORTA PE DOCTOR SA TRIMITA PACIENTUL ACASA CATA VREME EXISTA UN MOTIV INTEMEIAT DE TRATAMENT INPATIENT. de ce? simplu. pentru ca pana la urma este responsabilitatea doctorului si nu a functionarei de la asigurari. poti apela orice decizie a asigurarii. inpatient, tratezi pacientul cum vrei. outpatient, daca un test nu este autorizat de asigurare si chiar crezi ca ai nevoie de el, vorbesti cu directorul medical al companiei( doctor) explici motivele si daca tot nu vrea il rogi sa-ti dea in scris cum ca pacientul respectiv nu are nevoie de testul pe care il vrei. in momentul asta devine responsabilitatea lui.

Quote
"D-l Doctor" american NU i-a dat sotiei mele nici un fel de tratament pentru ranile de la picioare si mult mai important pentru operatia de la inima.

if it's true and there is harm done, you have a good case in court.

QuoteCei de la laborator i-au incurcat analizele sotiei cu altcineva cu alt nume. Nici azi nu sint convins 100% ca sotia mea a fost diagnosticata corect. Timp de 2 saptamini dupa operatie eu am fost acela care am caterizat acasa pe sotia mea, ea nefiind capabila sa urineze fara tubul de plastic intrudus de mine in locul respectiv. Doua surori medicale au fost platite sa faca asta sotiei mele [acasa] dar ele au luat banii de la "insurance" fara sa vina niciodata acasa la noi.

daca suspectezi frauda trebuie sa notifici asigurarea cand primesti EOB
(explanation of benefits)


QuoteDin cauza unor dureri puternice pe latura dreapta, alt doctor a recomandat sotiei a 3-a operatie [bila si apandicele scoase]. Au operat-o dar si pina azi durerea respectiva o macina pe sotie fapt pentru care operatia NU a fost necesara.

acuzatia e foarte serioasa, inca o data, daca crezi ce spui ai o sansa in court.

to make a long story short, evident ca exista incompetenta, si evident ca asigurarile vor sa scape cu cat mai putina plata( it's a money making business), si fiecare are horror stories to tell, dar asta nu inseamna ca nu poti avea incredere in sistem, toti doctorii sunt hoti, asigurarile asa sau pe dincolo. sistemul merge. se poate si ( mult )mai bine? evident.
Smile! It confuses people!

tapirul

Quote from: cerbtocmai asta spun si eu, ca ii vad. am ceva pacienti fara asigurare( nu multi, dar am) si nu ii tratez diferit de restul pacientilor. vreau de la ei sa investeasca in analize de rutina( sunt resurse in comunitate pentru cei cu adevarat interesati-de ex spitalul meu da discount serios a doua marti in fiecare luna), ii ajut cat pot cu medicamente( mostre) sau cu patient assistance programs( big pharma nu e deloc proasta si are un PR destul de bun). daca e vorba de spital ii internez fara discutie( direct) si investighez tot ce e de investigat. cine plateste? daca costul nu e catastrofic spitalul poate aranja plata in rate si/sau discount. daca e catastrofic, fac tot ce pot sa-i ajut sa ia medicaid( stiu, o sa spuna adolf ca de fapt e interesul meu, ca sa fiu platit) cel putin pe termen scurt.

situatia cu medicaid este asa de catastrofica( birocratia care te impiedica sa-ti faci treaba) ca am ajuns sa nu accept pacienti noi medicaid, dar vad pacienti fara asigurare. asta iti spune ceva, tapi?
cerbu, you got me wrong. Ce am vrut sa spun eu este ca (poate, si cred ca sigur) pentru fiecare neasigurat pe care tu si otup ii vedeti mai sunt inca cinci neasigurati pe care nu ii "vede" nimeni. Cand am zis "vezi" nu am vrut sa zic "consultatie medicala" ci "stii de existenta lor". Therefore, faptul ca tu si otup si alte spitale consulta si ajuta pacienti fara asigurare NU inseamna ca TOTI aia 45 milioane beneficiaza de chestia asta. Pe care daca nu ii vezi habar nu ai ca exista.
Iar in cazul tau, pare a fi vorba mai mult de decizia ta personala, umana, de a a ajuta niste oameni, in masura posibilitatilor, nu o politica de sistem. Eu de sistem vorbesc, nu de cazurile particulare. Intrebarea mea este DE CE intr-un sistem care se pretinde avansat si progresiv ajung atatia oameni sa fie fara asigurare? Si, mai ales (am spus mai sus ca nu asta e singura problema), de ce ajung atatia oameni sa aiba asigurari de proasta calitate? De ce atat birocratie? Eu nu am nici o veleitate socialista (vade retro), dar cred ca sunt domenii in care ar trebui sa fie un control mai centralizat, iar sanatatea este unul dintre ele. Nu vreau asigurari medicale de stat, vreau ca procesul sa fie mai smooth si mai clar si mai usor de abordat.
Asta e o boala mai extinsa a americii, parerea mea. Aceasta descentralizare totala, cu sfaramitarea controlului si a autoritatiloi la nivel cat mai mic se resimte si in alte domenii, nu numai sanatate. Senzatia este ca america este o multitudine de mici cells care fiecare in parte functioneaza bine, dar ca un tot unitar functioneaza deficitar si cu un randament extrem de scazut. Alta "boala" (unii nu o vad ca pe o boala, ci ca pe progres), este ca america este prin excelenta o societate care a ales sa isi creeze si exercite capitalul social nu printr-un set de reguli si legitati, ci prin justitie.
cre'că, nu ştiu...

originaltup

QuoteDespre pacientii pe care ii vezi in spital, neasigurati, si care primesc ingrijiri "mai bune" (cerbu si otup, daca neasigurat primesti ingrijiri mai bune gratiei sistemului liberal de asigurari sociale, de ce voi PLATITI o asigurare medicala si nu profitati pur si simplu de sistem???), again, aia sunt cei pe care II VEZI. Despre ceilalti pe care nu ii vezi nu ai de unde sti. Si ca intrebare, ca sunt curios, la ce te referi cand spui ca primesc ingrijiri medicale bune? Dincolo de emergencies si stabilization, ce primesc? Nu sunt sarcastic, ci curios. Sa zicem, un pacient cu diabet, neasigurat, primeste insulina moka, analize, blood tests si hemoglobine glicozilate si tot tacamul? Si daca face o complicatie si are nevoie de surgery, i se face moka? Nu prea cred.
nu citi mai mult decat am zis; am zis ca sunt ingrijiti in medie mai bine (in spitalele teaching unde eu si ceilalti rezidenti ii vedem mai frecvent si mergem mai dupa guidelines-uri), si imi mentin parerea. Nu am zis ca sunt ingrijiti pe degeaba.
Ideea pe care vroiam sa o subliniez, referitor la spusa lui Adolf despre incompetenta medicilor din spitalele americane, este ca nu esti lasat sa mori daca ai o problema medicala. Platesti cateodata mult decat cei asigurati si asta e intr-adevar stupid.
Nu e recomandat sa vii fara asigurare pt ca platesti de te rupe, nu pentru ca ai avea parte de ingrijiri mai proaste. Iar in clinica incercam sa le dam sampler-uri cate avem, desi nu evident ca nu suficient.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

tapirul

QuoteCat despre pacientii neasigurati, in mare in spitalul unde sunt eu au parte de un tratament mai bun decat cei asigurati
eu credeam ca vorbesti de pacienti neasigurati care nu au bani sa plateasca din buzunar, si care banuiesc ca sunt majoritari (cred ca in genere un om care si-ar permita sa plateasca din buzunar are de regula o asigurare si nu merge pe noroc). Eu de aia vorbeam.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirul

cerbu, you got me wrong. Ce am vrut sa spun eu este ca (poate, si cred ca sigur) pentru fiecare neasigurat pe care tu si otup ii vedeti mai sunt inca cinci neasigurati pe care nu ii "vede" nimeni. Cand am zis "vezi" nu am vrut sa zic "consultatie medicala" ci "stii de existenta lor".

da, bre, dar tu nu asculti, exista resurse in comunitate,exista clinici care primesc subsidies de la guvern si medicamente, exista health fairs exista..... e nevoie de bunavointa din parea neasiguratilor si de investitii minime pentru routine screenings.

pentru situatii catastrofale am explicat deja.

Quote
Iar in cazul tau, pare a fi vorba mai mult de decizia ta personala, umana, de a a ajuta niste oameni, in masura posibilitatilor, nu o politica de sistem.

NU e adevarat, sunt o gramada de doctori foarte inimosi( majoritatea liberali-while at it) care fac voluntariat in free clinics si cam toti doctorii vad pacienti fara asigurare. costa din buzunar, dar mai putin decat premium-ul la insurance.  Moka primesti rar si nu vad de ce ai astepta. pentru asta exista medicaid.

QuoteIntrebarea mea este DE CE intr-un sistem care se pretinde avansat si progresiv ajung atatia oameni sa fie fara asigurare? Si, mai ales (am spus mai sus ca nu asta e singura problema), de ce ajung atatia oameni sa aiba asigurari de proasta calitate?

motivele sunt diferite, unii prefera sa nu cumpere asigurare, jucand la loterie cu sanatatea lor. eu cumpar asigurare de viata, desi sper sa nu o folosesc. platesc la asigurare( proasta, pentru ca grupul e mic si nu avem putere de negociere) de-mi sar okii si sunt sanatos. dar ma gandesc la copii.

QuoteDe ce atat birocratie?

de ce rasare soarele?

Quote
Eu nu am nici o veleitate socialista (vade retro), dar cred ca sunt domenii in care ar trebui sa fie un control mai centralizat, iar sanatatea este unul dintre ele.

disagree, controlul trebuie sa se refere strict la abuzuri, nu la cum sa decusrga lucrurile. piata se regleaza singura. daca vrei sa scada preturile trebuie sa-i pedepsesti pe avocatii care file frivolous lawsuits.

Quote
Nu vreau asigurari medicale de stat, vreau ca procesul sa fie mai smooth si mai clar si mai usor de abordat.

evident, dar in afara de reducerea costurilor prin reducerea practicii de defensive medicine nu prea vad cum obtii ce vrei tu.
Smile! It confuses people!

tapirul

e discutabil apropo de control mai centralizat si cum poate fi facut.
Cu doctorii inimosi, asta spun si eu, sunt decizii PERSONALE si nu o politica a SISTEMULUI.

Tu ai incercat vreodata sa descalcesti toata incalceala cu informatii si resurse in comunitate si restul? Este foarte complicat si time consuming si pentru unul cu high education, ce sa mai zic pentru average people. E descurajant, si trebuie mai mult decat bunavointa.

De acord cu avocatii liberali. Cum spuneam, caracteristica societatii americane este ca in loc sa creeze un sistem mai centralizat de reguli si legitati, prefera sa rezolve cazurile in curte. De aici o gramada de probleme (una fiind pretul excesiv la care au ajuns serviciile medicale in usa).
Tu esti un conservator, that is, on the right side of politics. Se spune ca economistii sunt de dreapta si sociologii de stanga. Am I wrong?

Nu stiu de ce rasare soarele, dar cu birocratia e mai usor de aflat. Si de schimbat.
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- Nu sint un "liberal" si n-am vederi de "stinga" dar ma supara faptul ca asigurarea medicala azi in USA nu este buna pentru omul SARAC. Sistemul de "health care" nu-i bun si intr-o zi va exploda. Locuiesc in Tennessee, stat ce face parte din "Dixieland" ori asa zisul "South". In statele Alabama, Mississippi, Louisiana si parti din Kentucky si Tennessee procentajul de oameni saraci este ridicat. Multi dintre acesti "saraci americani" NU au nici macar 600 de dolari pe luna din care sa traiasca. Chiar daca beneficiaza de o asigurare medicala mediocra, NU isi pot cumpara medicamentele necesare. Recent asigurarea medicala "TennCare" [din Tennessee] a fost ciopirtita si mii de oameni cu venituri joase scosi afara din sistem pe motiv ca banii multi sint necesari la sistemul scolar local [alt dezastru]. Situatia asistentei medicale este disperata pentru multi oameni ce traiesc de azi pe miine. Considerind ca sintem in USA in secolul XXI este greu de inghitit mizeria asta. ----- NU am pretins ca toti doctorii de azi din USA sint incapabili sau pusi pe jecmaneala. Marea majoritate fac cinste meseriei ce o practica. Altii au miinile lagate de sistem. Da, sotia mea a avut probleme cu unii medici de aici dar nu sint genul de om sa fug la avocat si sa dau in judecata [verbul "to sue" este la moda azi] doctorii. In plus avocatii vor si ei bani multi iar rezultatul unui proces este greu de anticipat. Incepind din vara aceasta sotia mea merge regulat la control la o doctorita ce a facut medicina in Polonia. D-na doctor poloneza este bine pregatita profesional si are o atitudine extrem de buna catre pacient. Mai rar vezi asa ceva la un doctor american. Imi aduc aminte de o doctorita stomatolog, romanca, ce avea un cabinet in Queens [New York City] unde am locuit dupa venirea mea in USA. Am fost 100% multumit de ce mi-a lucrat [citeva plombe dentare si un "cleaning"] si de atitudinea si intelegerea ei. Sint inclinat sa am mai multa incredere intr-un doctor ce a studiat si invatat medicina in Europa ori "abroad" decit un doctor local de aici. Poate gresesc dar asa simt eu. ----- Referitor la doctori pungasi si excroci din USA. Cam cu 2 ani in urma la TV la emisiunea "20/20" a fost o ancheta privind o gasca de doctori din California cu retele pe tot cuprinsul USA [inclusiv Tennessee]. Doctorul facea operatii chirurgicale care NU erau necesare, luind procentajul cel mai mare de bani. Pacientul era ales in functie de cit de buna era asigurarea lui medicala si dupa operatie lua un procent din bani. Intre pacient si doctor exista un intermediar care racola pe eventualul "pacient" si era mina in mina cu doctorul. Persoana pe post de "intermediar" isi lua si el "darul" in final. Totul era o frauda iar cei pacaliti erau cei de la asigurarea medicala. A durat cam 2 ani sa-i termine pe hotii respectivi [doctor, intermediar si pacient]. Dar asa cum stim "padure fara uscaturi nu exista". Adolf  10/20/05
IN VINO VERITAS

cataghe

Sint tare derutata de ceea ce scrieti voi aici. Eu sint in SUA de 8 luni, lucrez intr-un laborator de cercetare dintr-o universitate de medicina, nu practic insa am contact cu o echipa de fellows care lucreaza in sectia de care tine laboratorul. Am ocazia de doua ori pe saptamana sa particip la conferences din cadrul departamentului impreuna cu acesti fellows si restul medicilor din departament. Mie mi se par extrem de bine pregatiti, departe rau de tot de cei din Romania. In plus, sistemul de invatamant mi se mare incomparabil mai bun, nimic nu e lasat la voia intamplarii - adica nu e ca la noi, ca rezident, daca ai chef mai si citesti ceva, daca nu nu. Aici cred ca nu e o zi sa nu aiba un curs sau o conference - cel putin asa e la fellows, presupun ca asa e si la rezidenti - poate ma insel?
In plus, aceasta cerinta ca toata lumea de la un anumit nivel in sus sa faca "putina" cercetare cred ca le largeste foarte mult orizontul, au alta viziune despre cum se interpreteaza informatia in medicina. Nu mai vorbesc de cartile de medicina americane, nu stiu altii cum sunt dar mie mi se pare o adevarata placere sa inveti din ele.
Nu scriu la modul subiectiv (sau ma rog, exagerat de subiectiv :wink: ), pt ca eu oricum ma intorc in primavara in Romania sa imi termin rezidentiatul de acolo, deci nu am nici un motiv sa ridic in slavi acest sistem.
In rest, e drept ca asigurarile te rup, insa noi cand am avut nevoie am fost tratati foarte bine si cu mult profesionalism - cel putin cat am putut eu judeca din prisma unui medic.
Prin urmare, dilema mea este, lasand la o parte chestiunea economica, cum poate scoate sistemul de invatamant medical de aici, care mie mi se pare foarte bun, medici incompetenti?
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

originaltup

cand pornesti de jos, urci mai putin
sau
orice padure care si crengi uscate  :lol:

Una peste alta in medie medicii sunt bine pregatiti, cu siguranta mai bine decat cei din Romania

PS. nu gasesti specimene ca una din Colentina care spune ca "astmul apare doar in copilarie, mai tarziu nu e astm", ca "Singulair e inhibitor de Cox-2" si multe alte tampenii poate chiar mai mari dar de care nu-mi aduc aminte. Si nu era un caz izolat.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

Adolf

- N-ar strica sa vezi cum stau lucrurile si din prisma pacientului. Uita-te la noua reforma cu medicamentele si "Medicare" care-i facuta sa-i zapaceasa pe toti. Numai o minte bolnava si imbicsita poate sa conceapa asa ceva, o birocratie tipic "comunista". Uita-te la situatia actuala cind nu exista destule vaccine pentru gripa, exact la fel ca anul trecut pe timpul acesta. In statele Tennessee si Georgia [locuiesc in zona acesta] NU exista suficiente vaccine si oamenii in virsta risca sa fie bolnavi din cauza incompetentei si birocratiei ce sint cauza lipsei vaccinului. Iti imaginezi ce ar insemna sa avem azi in USA acel "bird flu"??? Lumea ar muri pe capete. Asta-i o sitatie de necrezut considerind ca sintem in USA, nu in Romania sau undeva prin Africa. Uita-te la pacientii care care stau cuminti la rind in sala de asteptare sa intre la doctor. Uita-te la pungile pline cu diferite medicamente pe care le cara dupa ei. Majoritatea pacientilor sint indobitociti de efectele secundare ale acelor medicamente, unde mai pui ca cei mai multi pacienti trebuie sa conduca masina personala in ciuda acelor efecte nedorite date de o medicamentatie abuziva. Uita-te la TV cind se face reclama la un medicament si cind spun ce efecte secundare acel medicament poate avea asupra pacientului. Ma intreb daca are sens sa iei acel medicament care iti poate face mai mult rau decit bine considerind posibilele efecte secundare sau efectele nedorite date de alte medicamente combinate. Uita-te cite medicamente au omorit oameni in tara asta si cite procese exista pe tema aceasta. --- Am noroc ca sint sanatos si nu depind de doctorii din USA dar din cite am tras cu sotia mea [vezi ce am scris inainte pe acest forum] si cu "asistenta medicala tip USA" mi se face sila si greata si nu doresc nimanui sa fie bolnav in tara asta. Nu ma voi mira in anii ce vin sa aduca aici si doctori "made in China" ca in rest majoritatea produselor ce le gasim azi aici in USA sint din China, tara comunista care nu doreaste decit dominatie mondiala si distrugerea tarii de aici [USA]. Adolf   11/20/05
IN VINO VERITAS

originaltup

Adolf, ca sistemul e prost conceput si se indreapta spre colaps daca nu e corectat ai dreptate.
Dar las-o mai moale cu medicamentele care fac mai mult rau decat bine. Chiar daca FDA mai are scapari e cale lunga pana la a omori sau traumatiza bolnavi ca asa vor companiile farmaceutice iar doctorii urmeaza ordinele ca niste mielusei. Daca tu crezi ca eu sau altii dam medicamente fara sa credem ca sunt spre folosul pacientilor te inseli amarnic.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

tapirul

da, dar "ask your doctor about cutare" are un efect tare puternic. Si, in plus, tu ca doctor nu STII ca medicamentul ala e bun sau nu (ma refer la "stiutul" stiintific), ci pur si simplu ai incredere in FDA si in producatorul respectiv. Cati medici citesc cu adevarat articolele (care sunt, si unde sunt publicate) cu studiile medicamentelor? Si, daca citesc, cati pricep ce citesc?
Nu zic ca medicamentele sunt otrava si ca exista stiu si eu ce conspiratie, dar nici extrema ailalta nu o cred. In USA (din pacate) totul e comert, inclusiv sanatatea.
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- In opinia mea FDA este mai mult interesat sa faca profit decit sa vindece bolnavul. Sint fapte dovedite ca unele medicamente puse pe piata si testate insuficient de FDA au provocat si provoaca inca probleme unor pacienti. De asemenea este un fapt dovedit ca FDA a pus pe piata medicamente luind mita de la companiile ce au fabricat respectivul medicament. Nu sint adeptul principiului "de a lua medicamente cu pumnul". Nu trebuie sa fi neaparat doctor ca sa intelegi ca medicamentele uneori dau efecte secundare nedorite plus ca medicamentele pot interactiona intre ele provocind probleme pacientului. In opinia mea azi in USA doctorul da mult prea multe medicamente pacientului iar prea multe medicamente fac mai mult rau decit bine. Nu-mi aduc insa aminte ca un doctor de aici sa fi recomandat sotiei mele sa ia vitamine sau diferite suplimente. Oricum n-am nevoie de "sfatul medicului" de aici ca sa-mi spuna ce-i bine sau ce nu-i bine. Bunul simt iti dicteaza directia cea mai buna. Adolf   11/21/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- In opinia mea majoritatea problemelor medicale de azi din USA sint din cauza unei alimentatii complet gresite. N-am vazut in nici o alta tara din lume atitia copii cu obezitate ca aici. Bolile de inima si diabetul sint si vor fi din plin intilnite aici in USA. Mincind laturi si gunoaie [gen "fast food"] nu te poti alimenta corect ca sa nu mai vorbesc de acele mizerabile "soft drinks" pline de "unwanted sugar". Majoritatea femeior americane sint prea puturoase si indolente preferind sa spuna "I do NOT cook!" in loc sa prepare acasa ceva bun de mincare pentru copil si familie. Este o reactie in lant care se termina cu o sanatate subrezita din cauza unei alimentatii gresite. Vorba romaneasca "Cum iti asterni asa dormi" nu-i cunoscuta aici. In viitor doctorii din USA nu se vor putea plinge de lipsa de pacienti considerind cita lume bolnava este azi aici. God bless America. Adolf  11/21/05
IN VINO VERITAS

tapirul

din cate stiu, FDA nu face studii pe cont propriu, ci analizeaza studiile facute de cate companiile farmaceutice.
cre'că, nu ştiu...

originaltup

QuoteOricum n-am nevoie de "sfatul medicului" de aici ca sa-mi spuna ce-i bine sau ce nu-i bine. Bunul simt iti dicteaza directia cea mai buna
si atunci de ce te plangi de medici? stai cu bunul tau simt
QuoteNu-mi aduc insa aminte ca un doctor de aici sa fi recomandat sotiei mele sa ia vitamine sau diferite suplimente.
da nu te-ai intrebat de ce, caci stii tu mai bine, right? Pt ca nu prea exista studii serioase care sa demonstreze beneficiul unor vitamine sau suplimente comparand cu o alimentatie snatoasa, ba chiar unele vitamine suplimentate fac mai mult rau decat bine.

Quote"ask your doctor about cutare" are un efect tare puternic
nu chiar; si diferenta e ca in cel mai rau caz ii dau un alt medicament din alta clasa care e la fel de eficient dar costa mai mult.
QuoteCati medici citesc cu adevarat articolele (care sunt, si unde sunt publicate) cu studiile medicamentelor? Si, daca citesc, cati pricep ce citesc?
De aceea exista guidelines
Quotedin cate stiu, FDA nu face studii pe cont propriu, ci analizeaza studiile facute de cate companiile farmaceutice.
da, si de aceea exista posibilitatea unor probleme, cand producatorul nu e foarte serios si trece sub tacere unele efecte adverse. Dar in general problemele sunt fie ca medicamentul nu e mai eficient decat altele pe piata sau nu are un safety profile mai bun.
Cam toate medicamentele au efecte adverse, problema se pune raport beneficii.efecte adverse. Si btw, in general pacientilor li se spune cand exista efecte adverse mai serioase sau greu de suportat si au posibilitatea sa aleaga sa ia medicamentul respectiv sau nu. In Romania ti se prescrie ceva si trebuie sa-l iei ca asa a zis doctorul, aici ti se spune cu te ajuta si ce face rau si care e recomandarea medicului, dar decizia o ia pacientul (cand e constient, etc)
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

adolf, de acord ca multe din probleme sunt cauzate de nutritie. cea mai buna rezolvare este prevenirea obezitatii.

orice doctor cu bun simt ii spune pacientului" ba, esti cam gras, mai da jos din burta ca faci diabet si mori tanar".

odata ce ai facut diabet sau infarct, nu prea vad cum scapi fara pastile sau numai cu vitamine. si aici intri in sistem, si iei pastilele alea pe care ti le baga farma pe gat.

sunt curios daca ai un link pentru afirmatia aia cu FDA care ia mita.
Smile! It confuses people!

Adolf

- Ma pling de medicii de aici din USA vazind cite figuri urite i-au facut sotiei mele. Am explicat totul mai inainte. Recent un doctor i-a prescris un medicament sotiei fara sa-i faca in prealabil un test la ficat. Acel medicament trebuie recomandat de doctor numai dupa ce se face un test la ficatul pacientului. Dobitocul de doctor NU a facut nici un test sotiei mele la ficat si cind l-am intrebat de testul la ficat de ce nu l-a recomandat, el [doctorul "made in USA"] a rinjit ca un prost cu diploma. Cum pot sa am incredere in asa "doctoras"???? --- Povestea cu "mita si FDA-ul" a fost la TV acum citeva luni in urma la ora 18:30 la "World News" [emisiune zilnica intre orele 18:30 si 19:00]. --- Ca vitaminele pot face rau organismului cind sint luate asa cum se recomanda [nu "cu pumnul"] NU cred. Mult mai rau cauzeaza unele medicamente de azi in special cind interactioneaza cu alte medicamente. Este adavarat ca atunci cind ai diabet, probleme cu inima sau tensiune trebuie sa stai pe medicatia recomandata. Fiecare pacient tolereaza in mod diferit o varietate de medicamente iar doctorul nu intotdeauna poate afla ce tratament medicamentos este cel ideal pentru un anume pacient. Pe undeva pacientul este pe post de "Guinea Pig" dar acesta-i riscul de a fi bolnav. --- Dupa stirile de azi, "GM" [compania de masini americana care in trecut era considerata ca "barometrul" economiei americane] isi va inchide portile la 12 uzine [una din aceste uzine este situata chiar in Tennessee in Spring Hill] iar 30.000 de angajati ai "GM"-ului primesc un sut direct in fund. Nu numai ca cei 30.000 de lucratori isi pierd "job"-ul dar isi pierd si acel "healthcare insurance", pentru ei si familia lor. Nu cred ca trebuie sa fi unul din cei 30.000 ca sa realizezi gravitatea situatiei si injustitia sistemului actual. Sint oameni care au muncit 20-30 de ani la "GM" si acum sint dati afara ca o masea stricata. Sint si pensionarii de la "GM" care isi pot pierde din beneficii, inclusiv asistnta medicala sau o parte din ea. Compania de automobile "Ford" va face si ea restructurari serioase in citeva luni. Oricum in USA sint azi 40-45 de milioane de oameni fara asigurare medicala dar cui ii pasa de asta??? Respectivii sint considerati doar o statistica, nu o problema si o RUSINE nationala. Nota: Nu-mi fac grija ca productia de automobile se va micsora in USA. Incepind cu anul 2007 ne baga pe git automobile "made in China". Daca o tinem tot asa cu chinezii, curind va trebui sa mincam numai un pumn de orez pe zi. Trist dar adevarat. Adolf  11/21/05
IN VINO VERITAS

originaltup

de curiozitate, ce medicament?
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

Adolf

- Nu-i nici un secret. Medicamentul cu pricina era NIASPAN, care-i recomandat pentru reducerea nivelului de colesterol. Este o idee excelenta ca inainte de a lua un nou medicament, pacientul sa faca un "research" pe cont propriu referitor la medicamentul respectiv in caz ca "doctorul" habar n-are de unele efecte secundare si alte probleme ce pot face ca pacientul sa nu tolereze acel medicament. Unele persoane nu pot reduce nivelul colesterolului nici daca tin un regim [dieta] riguros [cazul sotiei mele cu nivelul colesterolului de "230-240"]. Eu n-am avut niciodata o astfel de problema, colesterolul meu fiind "130" [n-am avut niciodate peste "150-160"]. Pentru "Niaspan" vezi aici la http://www.healthsquare.com/newrx/nia1587.htm    Adolf  11/21/05
IN VINO VERITAS

tapirul

cre'că, nu ştiu...

Adolf

- Este interesant de citit despre cite "side effects" pot aparea numai luind "Niaspan"-ul. Bineinteles ca doctorul nu-i un profet ce poate anticipa daca vei avea o problema sau probleme [ori nu] luind un anume medicament. Numai citind pe site-ul mentionat de mine mai sus despre efectele secundare ce pot fi cauzate de "Niaspan", te poti imbolnavi. Cam la fel este si cu alte medicamente de azi. Ramine la latitudinea pacientului sa decida daca isi asuma riscul de a lua medicamentul sau nu. Este ca o loterie unde miza este viata celui bolnav. Adolf  11/22/05
IN VINO VERITAS

stefan

Mda. Pacientul ca o lebădă vieneză vânată de ţigani cu halate albe... Totuşi sunt cazuri în care hipervitaminoza are aceleaşi efecte ca hipovitaminoza şî genul ăsta de "bun-simţ ştiinţific" ţi-l dezvolţi după câţiva ani de facultate, nu după câteva click-uri pe net în căutarea konspiraţiei doktorilor.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

Adolf, Niaspan este o vitamina, si banuiesc ca era luata asa cum e recomandat. see my point?
Smile! It confuses people!

Adolf

- Daca voi acestia care lucrati azi in USA in domeniul medical [cu studii facute in Romania] refuzati sa vedeti timpenia si prostia unor doctori americani si putreziciunea acestui sistem medical NU mai este nimic de adaugat. Poate intr-o zi o sa deveniti si voi pacientii acestori "dobitoci in halate albe cu diplome de doua parale" care n-au habar de meseria de doctor. Este prea mult RAHAT in sistemul medical american de azi ca sa poata fi acoperit. Uitati-va la sistemul medical din alte tari [Canada, UK, Olanda, etc] unde toti cetatenii sint respectati avind parte de o asistenta medicala onorabila nu de hotie, jecmaneala si hotie ca aici in USA. Nu-i de mirare ca azi aici in USA doctorul trebuie sa plateasca o imensa suma de bani pentru asigurare in caz ca este dat in judecata pentru prostie si incompetenta. Mi-ar fi scirba si sila sa fiu azi doctor aici in USA unde si medicina nu-i decit un "dirty business". Adolf  11/22/05
IN VINO VERITAS

A CERB

Nu refuza nimeni sa vada nimic. Doar ca tu ai tendinta sa generalizezi. Incompetenti sunt peste tot, nu numai in America( si chiar aici sunt mai putini decat in Romania). Doar pentru ca ati avut voi experiente proaste nu te indreptateste la blanket-statement-uri.

De ce nu e medicina socialista este o alta problema( la care unii ar vrea sa scoata din ecuatie responsabilitatea personala invocand pretinsul " drept" la health care). nu conteaza ca fumam, ne drogam, ne imbuibam si ne bem mintile, ne futem pe la colturi,  conducem ca nebunii pe autostrada si mai stiu si eu ce. statul trebuie sa aiba grija de noi. noi nu avem decat drepturi.

exemplu tau cu Canada este extrem de nefericit ales, acolo mori cu zile asteptand operatia programata in 6 luni iar canadienii bolnavi vin si platesc cash sa fie tratati aici.

socialismul nu merge pentru ca dispare incentivul doctorului sa munceasca( daca e platit de stat) sau al statului sa plateasca( vezi platile mizerabile si piedicile puse la tot pasul in cazul Medicaid)
Smile! It confuses people!

tapirul

pe de alta parte, si adolf are dreptate. In US sistemul medical este prohibitiv (si nejustificat, uman) de scump, iar sistemul (mai mult ca in alte sisteme mai "socialiste") este mult mai interesat de propriul kur. S-a ajuns la situatia in care, per ansamblu (nu particularizez) patient's well-being sa fie un soi de by-product al protejarii propriului kur, nu un scop in sine.
Care ar fi solutia optima? (socialismul cnadian si britanic nu e, dar nici extrema cealalta, americana)
cre'că, nu ştiu...

A CERB

nu exista solutie optima care sa multumeasca pe toata lumea.

fix-uri s-ar gasi, ar putea incepe prin a judeca performanta medicilor cu un comitee of peers, nu cu un juriu at best mediocru care ia decizii emotionale pseudoobiective( ajutate de " expert witness).( nu comparati cu colegiul medicilor din ro, unde se acopera incompetenta, nu despre asta vorbesc).

s-ar putea continua prin a pune avocatii sa plateasca by default pentru procese frivole.

de partea cealalata: schimbata legea sa permita companiilor mici sa se asocieze pentru a negocia asigurare( majoritatea neasiguratilor sunt oameni normali care lucreaza la companii mici care nu au putere de negociere).

reducerea enrollmentului in Medicaid( si nu a platilor pentru providers, asta duce numai la cost-shifting si la cresterea costurilor asigurarilor particulare).

numai neste idei, anuiesc ca sunt si altele.
Smile! It confuses people!

Adolf

- Nu sint adeptul "principiilor socialiste" si nu am vederi liberale. Am plecat din Romania cu pese 20 de ani in urma dezgustat de viata si demagogia de acolo. Este adevarat ca medicina practicata azi in USA este un subiect controversat si plin de probleme acute. Multi pacienti sint frustrati iar multi doctori se tem sa nu fie dati in judecata de pacient pentru diferite motive [mai mult sau mai putin intemeiate]. Este o problema actuala spinoasa care TREBUIE rezolvata mai devreme sau mai tirziu. Nu cred ca fiecare doctor din USA este un "bandit" dar este loc si pentru mai bine in "profesiunea nobila" de doctor. In momentul de fata marea majoritate a pacientilor in etate din USA cauta sa inteleaga "Medicare" si noua reforma cu medicamentele. Legal farmacistul n-are dreptul sa te influenteze cu opinia lui. Pentru multi NU exista un raspuns clar. Sistemul este confuz si incilcit iar in toate bulibaseala asta sint impreuna doctorii si pacientii lor. Adolf   11/22/05
IN VINO VERITAS

tapirul

ca este confuz si încâlcit, I totally agree. I have an average intelligence, but I still find it damn difficult to figure out my own insurance policy. Daca dă o maşină peste mine o sa stau probabil lungit in strada si primul gand va fi how the heck this is gonna go with my insurance.
cre'că, nu ştiu...

originaltup

aruncati toate problemele in aceeasi oala.
Rafirati-le un pic, medicii intr-o oala, sistemul in alta oala. Chiar daca si medicii fac parte din sistem au influenta minima asupra companiilor de asigurare sau medicaid, etc.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

A CERB

Quote from: tapirulca este confuz si încâlcit, I totally agree. I have an average intelligence, but I still find it damn difficult to figure out my own insurance policy. Daca dă o maşină peste mine o sa stau probabil lungit in strada si primul gand va fi how the heck this is gonna go with my insurance.

kiar ka esti konfuz. daca te calca unu cu masina asigurarea lui de masina( speri ca o are) plateste cheltuielile. majoritatea doctorilor de familie nu vor sa vada probleme legate de acidente de masina.
Smile! It confuses people!

Adolf

- Zapaceala cu "calcatul cu masina" este adevarata. Asigurarea mea auto imi va plati mie un maximum de 5 mii de dolari in caz ca cel care m-a lovit cu masina [fiind vina lui/ei] n-are "car insurance". Cit valoreaza $ 5.000 intr-o situatie medicala critica stim cu totii, inseamna aproape NIMIC. Totul depinde cita asigurare are cel care m-a lovit cu masina. Intre timp eu trebuie sa ma vindec pe banii mei [vinzindu-mi si casa ce o am] iar dupa aceea cu doate dovezile necesare [police report, medical files and of course the expensive medical bills] plus depozitia legala de la doctor [te costa bani buni!] angajez un avocat [care ma va taxa in final 33% din banii ce-i iau] si dau in judecata pe timpitul [sau timpita] care m-a lovit cu masina. Dureaza ani de zile cu avocati obraznici si de la "insurance"-ul celui care a provocat accidentul. Este un fel de "boala lunga moarte sigura". Problema esentiala este ca trebuie sa pui multi bani din buzunarul tau [ce faci daca nu-i ai?] ca sa te vindeci si abia apoi poti spera sa scoti ceva de la celalat tip ce ti-a distrus viata. --- NOTA: Cind ajungi la cheremul justitiei, niciodata nu poti fi sigur ca rezultatul final va fi in favoarea ta. Azi in USA daca vrei sa omori pe cineva nu ai nevoie de pistol, otrava sau cutit. Ai nevoie numai de o masina fiindca ai toate sansele sa scapi basma curata. Adolf   11/22/05
IN VINO VERITAS

tapirul

cerbu, era o metafora. Sau figura de stil, cum vrei.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

da' chiar si asa, sa zicem ca ala e cazu', adolf are dreptate cred. Vrei tu sa imi spui ca asigurarea lu' ala o sa plateasca docil toate chirurgiile sofisticate prin care trec? Da' daca intru in coma si tre' sa ma tina aia pe aparate doi ani, cine plateste? Asigurarea lu' ala? Nu red ca o sa cedeze fara lupta, cum zice si adolf. Apoi, frumos zis, "speri ca o are".. Si daca nu o are? Si daca e vina mea? Si daca ala a fugit de la locul faptei si nu a fost prins?  O gramada de si daca-uri. Unu, ca o sa fie un cosmar sa descifrez singur my insurance (trebe avocat), doi, insurance company o sa faca tot posibilul sa plateasca cat mai putin.
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- Imi pare bine ca intelegi toata situatia cu problemele ei majore. Daca accidentul de circulatie este din vina ta, roaga-te lui D-zeu ca celalalt sa nu fie accidentat prea grav. Daca n-ai destui bani in "your insurance car policy" pentru cel accidentat din vina ta, in final TREBUIE sa pui bani din buzunarul tau. Iti porti pierde casa [daca o ai], inclusiv izmenele de pe tine. NOTA: In anul 2000 un batrinel "ce lua medicamente cu pumnul" mi-a distrus complet masina lovindu-ma pe sosea din spate fiind 100% vina lui. In afara unei mici taieturi la cotul sting si dureri de ceafa n-am avut nimic. Sotia a fost zguduita bine si are si acum dureri de spate. Am trecut prin toata povestea cu politie, doctori, spitale, dosare, avocat, a durat citiva ani si abia daca ne-am recuperat banii pusi din buzunar. Masina noastra nu a putut fi reparata, distrugerea fiind prea serioasa. Adolf  11/22/05  P.S. Chiar cu o acuitate vizuala de 20/20 [ca a mea] este greu sa scapi basma curata din nebunia autostrazilor de azi din USA.
IN VINO VERITAS

Adolf

- Mai este si posibilitatea tipului de accident "hit and run" cind soferul care te-a accidentat dispare "like a fart in the wind". In cazul acesta banuiesc ca propria ta asigurare iti va plati dar numai pina la o limita, restul este durerea ta de cap. Cine isi inchipuie ca asigurarea ta [de masina, de casa] este cinstita si onesta este un naiv. Cu greu scoti bani de la asigurare, chiar si cind este dreptul tau sa te plateasca. Este alta poveste daca nu-ti platesti asigurarea la timp, te-au ras complet. Tu nu poti sa-i pacalesti de bani dar ei [asigurarea] o pot face oricind. Exemplul cel mai bun are loc chiar acum: cei care au "flood home insurance" ["flood insurance" costa foarte scump] si au casele devastate de uragane si furtuni [in Florida, New Orleans si toata coasta de la Golful Mexic] NU au primit despagubirile materiale necesare pe motiv ca asigurarile si FEMA nu au banii necesari sa-i plateasca. N-am avut niciodata incredere in cei de la asigrari, incepind cu panglicarii de la ADAS [din Romania] si sfirsind cu cei de aici. Adolf  11/22/05
IN VINO VERITAS

tapirul

mai gasisera o tehnicalitate ca homeowner damage insurance nu acopera flood, chiar daca acopera furtuni sau uragane....
Quote from: un linkRemember that flood insurance and earthquake damage are not covered by a standard homeowners policy. If you buy a house in a flood-prone area, you'll have to pay for a flood insurance policy that costs an average of $400 a year. The Federal Emergency Management Agency provides useful information on flood insurance on its Web site at www.fema.gov/nfip. A separate earthquake policy is available from most insurance companies. The cost of the coverage will depend on the likelihood of earthquakes in your area. In California the California Earthquake Authority (www.earthquakeauthority.com) provides this coverage.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

Quote from: otupRafirati-le un pic, medicii intr-o oala, sistemul in alta oala. Chiar daca si medicii fac parte din sistem au influenta minima asupra companiilor de asigurare sau medicaid, etc.
Pai tocmai. Medicii faca parte din sistem si danseaza dupa cum le cântă companiile. Faptul ca sistemul e prost il poate scuti pe medic de responsabilitatea directa (ca un soldat in armata care spune "asa mi s-a ordonat"), but nevertheless, impactul sistemului prost asupra pacientului se realizeaza si prin medic. Nu spun ca medicii sunt de rea credinta, nu am avut experiente cu medici aici in USA (cu exceptia lu cerbu care a vrut sa imi puna atropina in bere da' l-am prins) cum a avut adolf.
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- "Home insurance policy" NU include si "flood insurance" care-i extra si costa mult mai mult decit $ 400 anual. Daca vrei "flood insurance" intr-o zona cu antecedente [sa zicem Florida sau New Orleans] o sa te costa fantastic de mult. Ca sa scoti bani de la asigurarea casei in contul "flood damage" trebuie ca agentul de la asigurare cind vine sa-ti inspecteze casa sa vada dunga pe perete unde a fost nivelul maxim al apei. Iti va masura distanta de la parchet [carpeta] si pina la dunga murdara respectiva, iti va calcula si primesti compensatie numai pentru suprafata respectiva. Ce-i distrus deasupra dungii murdare de pe perete NU este acoperit de "flood insurance". Toata smecheria asta este foarte bine gindita si calculata, tu intotdeauna pierzi si [asigurarea] cistiga mereu. Numai o singura data sa ai de-a face cu ei si te lamuresti cum stau lucrurile. De multe ori ca sa-ti scoti bani de la asigurare ai nevoie de un avocat ca sa te reprezinte [nu pe degeaba evident]. Adolf  11/22/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Revenind la "actualitatile medicale din USA" tot pe la "news" zilele trecute au spus ca foarte multe din nasterile de azi se fac prin cezariana. Explicatia data de cei care au difuzat stirea a fost ca "doctorul se teme de eventualele complicatii ce pot apare in cazul unei nasteri normale si ca nu vrea sa fie dat in judecata de viitoarea mama". Any comments?????? Adolf  11/22/05
IN VINO VERITAS

originaltup

e explicatia data de cei care au dat stirea , nu de medicii care le fac.
Complicatiile sunt mai mari la cezariana, dar daca femeia vrea sa nasca prin cezariana, intelege care sunt complicatiile si are bani sa-si plateasca operatia (in caz ca asigurarea nu acopera), e optiunea ei in final.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

Adolf

- Foarte interesant. Inca o dovada cit de timpite sint unele femei americane [nu numai puturoase si indolente]. Adolf  11/23/05
IN VINO VERITAS

cataghe

Adolf, fara suparare, eu cred ca tu nu cu sistemul sanitar american ai o problema, ci cu societatea americana in general. E lesne de observat citindu-ti postarile ca nimic nu te multumeste. Sfatul meu, daca imi permiti, e sa incerci sa iei lucrurile un pic mai usor. Nu de alta, dar imi pare ca starea ta seamana cu starea pe care o avem eu cand am plecat din Romania, si stiu ce nasol e. Insa nu ai decat doua optiuni: sau te adaptezi, sau schimbi tara.
Din pacate, daca mai citesti si pe alte forumuri si vei vedea parerea celor stabiliti in Canada sau UK despre sistemele de sanatate de acolo, nu cred ca vei fi foarte incantat. Asta e, sistemul perfect nu s-a inventat inca...
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

A CERB

pai cam asta incerc sa-i spun si eu lui adolf, da' vad ca e cam suparacios.
Smile! It confuses people!

originaltup

QuoteMajoritatea femeior americane sint prea puturoase si indolente preferind sa spuna "I do NOT cook!" in loc sa prepare acasa ceva bun de mincare pentru copil si familie.

QuoteInca o dovada cit de timpite sint unele femei americane [nu numai puturoase si indolente]

Auzi Adolf, da' de unde ai ajuns tu la concluzia ca femeia trebuie sa stea acasa si sa gateasca?
Poate asta e situatia in Romania (sau era), dar nu vad nici un motiv pt care sa consider ca e de datoria sotiei sa gateasca in casa, sau chiar sa gateasca in general.
PS. Poti sa mananci cat de cat fara sa te ingrasi si la restaurante. Doar mai renunti la dressing-uri, la cartofi prajiti, etc.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

Adolf

- Oh, dar m-am adaptat perfect in USA unde traiesc de mai bine de 20 de ani. Voi de cind sinteti aici??? Pot sa vad an de an cum aproape totul merge mai prost. --- N-am pretins ca "femeia americana" ar trebui sa fie casnica si cu nasul in cratita. In fond daca femeile de aici nu gatesc [din motive diferite], familia maninca "garbage" la restaurant si toti devin mai devreme sau mai tirziu bolnavi din cauza unei nutritii infecte. Ce-i rau in asta, fara oameni bolnavi doctorii ar muri de foame, nu-i asa?????? Adolf  11/24/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Evident ca in societatea americana de azi sint si destule aspecte pozitive dar din pacare "health care system"-ul nu-i unul dintre ele. Banuiesc ca nu toti membrii activi ai acestui forum locuies in USA, unii dintre ei pot fi si in Romania. Este bine ca cei care nu locuiesc in USA sa aiba idee despre unele aspecte negative cu care noi ne confruntam zilnic aici [health care, preturi scumpe la benzina si gaz pentru standardul american, miliarde de dolari aruncate pe fereastra intr-o aventura militara care nu se va sfirsi cu bine, probleme majore cu sistemul de transport si educatie, plus multe altele]. Ca sa realizezi situatia dintr-o tara trebuie sa muncesti si traiesti acolo, nu sa-ti faci o impresie din stiri, ziare si filme de prost gust. Unii chiar traiesc aici in USA si tot se fac ca nu vad aspectele negative. Aspectul pozitiv cel mai important din USA [asa cum il vad eu] este libertatea de care avem parte, libertate de exprimare, de a circula fara restrictii [in USA], de a-ti alege drumul in viata pe care ti-l doresti. Aceste libertati NU existau in Romania cind am parasit definitiv acea tara in plina "epoca de aur" cu "un limbut si o savanta de renume mondial" la conducere. N-am ajuns in USA direct din Romania cu viza in pasaport ca altii, pasii m-au purtat prin citeva tari din vestul Europei unde viata unui emigrant era dificila si plina de nesiguranta de azi pe miine. Oricum nu am regretat niciodata plecarea definitiva din Romania. Patria ubi bene [daca retin bine din Latina invatata in liceu]. Adolf  11/25/05
IN VINO VERITAS

cataghe

Adolf, ma bucur daca consideri ca te-ai adaptat si felicitari pt curajul de a pleca pe vremea lui Ceausescu. Noi nu suntem de mult timp aici, asa cum am scris, si nici nu mai stam mult, a fost ceva temporar. Eu am comentat referitor la sistemul de invatamant medical american, daca iti amintesti, din care se intampla sa mai vad una alta, chiar daca nu atat cat cunosc cei direct implicati in el - iar apoi referitor la faptul ca, din cate am vazut, sunt multe lucruri care te nemultumesc aici. Scuze daca am jignit cu ceva.
Pe de alta parte, sint perfect de acord cu tine ca SUA se vede din Romania foarte diferit de ceea ce este de fapt, cel putin bucata de SUA in care stam noi (TX) pt ca eu alta nu am vazut cat am stat aici, deci nu ma pot pronunta. Si sint perfect de acord ca sunt multe aspecte pe care numai traind aici le poti percepe. Insa mai cred si ca cei ce vor sa vina aici, vor veni oricum, iar pe cei care nu vor nu ii intereseaza prea tare aceste aspecte. Odata ajunsi aici, unii sunt foarte multumiti, altii (ca noi de exemplu) pur si simplu nu rezoneaza cu locul. Nu stiu insa daca asta e vina societatii. Sint convinsa insa ca tu, fiind aici de 20 de ani, deja privesti lucrurile din interior si poate ca ai alta viziune. Totusi, in privinta sistemului sanitar, nu strica sa asculti si parerea medicilor care lucreaza in interiorul acestui sistem, pentru ca exact asa cum tu ai alta viziune despre SUA decat mine, pt ca o privesti "din interior", si ei au o alta viziune despre medicina decat tine... pentru ca o privesc "din interior" :D
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

lucisandor

Quote from: AdolfN-am ajuns in USA direct din Romania cu viza in pasaport ca altii, pasii m-au purtat prin citeva tari din vestul Europei unde viata unui emigrant era dificila si plina de nesiguranta de azi pe miine.
Unde nu mi-ar fi dat o viza in pasaport o tzara dintr-asta nesigura, ca Norvegia, Suedia, Anglia sau Elvetia si mai sint vreo 10... Vezi daca nu am televizor, nici nu imi dau seama ce bine e in America. Atita stiu, ca ma cac pe mine de frica cind umblu pe strada noaptea, probabil de la libertate.
De ex, azi ma duc sa imi iau pat ca m-am saturat sa dorm pe salteaua pneumatica. O sa platesc cum zice reclama romaneasca "numai cu buletinul": le pun alora de la Ikea viza pe masa.
M-ai atins la punctul sensibil si penibil: viza e inutila, nimeni nu m-a intrebat de ea si nu am primit de mincare de la viza.

In alta ordine de idei, sta e topicul ideal ca sa va spun ca am vazut "moartea d-nului Lazarescu" pe viu in spitalul bruclinez unde am lucrat. Unele asistente incearca sa spuna ca e grele computerele astea in diverse feluri. Un moshulica cu AVC a fost adus la ora 5:30 dimineata pe sectie dupa ce nu dormise toata noapte si il regulasera pe la camera de garda. Asistenta a incercat sa il faca sa raspunda la intrebarile din formularul de admission assesment, cu toate ca i-am spus de vreo 5 ori ca nu trebuie sa faca asta. O ora l-a regula, timp care moshul a trecut prin fazele:
- "trebuie sa merg la ragiografie si plec acsaa, nu am nimic si chiar daca am o sa vada radiologul"
- "daca iti spuneam sa imi aduci o cafea nu puteai, dar sa ma tii treaz poti"
- "ocupatia? shoemaker"
-"cite trepte am in casa? nu imi amintesc, tot ce stiu e ca am un avocat bun.. de ce ma intrebati? vreti sa imi luati casa?"
si apoi tacere..
Vaca aia cu accent de nici daca voia pacientul nu putea sa ii raspunda a trezit toata sectia de neurologie, tzipind intrebarile crezind ca acentul. poate fi compensat prin strigaturi.
Cind pacientul a tacut, ea nu l-a cautat sa vada daca e mort, ci a continuat sa strige intrebarile, intii catre moshulica, apoi doar de dragul de a se auzi.

Unele intrebari aveau raspunsurile in foile pacientului, m-am oferit sa ii arat unde sint, doar-doar o tacea. Nu a vrut, a zis ca poate ei o sa ii zica altceva, desi deja pacientul nu mai zicea nimic.

Imi pare rau ca nu am gasit unde sa o reclam.

mada

Quote from: Adolf- Banuiesc ca nu toti membrii activi ai acestui forum locuies in USA, unii dintre ei pot fi si in Romania. Este bine ca cei care nu locuiesc in USA sa aiba idee despre unele aspecte negative cu care noi ne confruntam zilnic aici [health care, preturi scumpe la benzina si gaz pentru standardul american, miliarde de dolari aruncate pe fereastra intr-o aventura militara care nu se va sfirsi cu bine, probleme majore cu sistemul de transport si educatie, plus multe altele].

Adolf, poti sa ne spui care e pretul la benzina / litru in USD (cu cat il cumperi de la benzinarie) - sau macar un interval de preturi (orientativ) ?
Si poti sa ne spui care e salariul mediu in zona in care locuiesti tu (orasul tau) ?

Quote from: Adolf- N-am pretins ca "femeia americana" ar trebui sa fie casnica si cu nasul in cratita. In fond daca femeile de aici nu gatesc [din motive diferite], familia maninca "garbage" la restaurant si toti devin mai devreme sau mai tirziu bolnavi din cauza unei nutritii infecte. Ce-i rau in asta, fara oameni bolnavi doctorii ar muri de foame, nu-i asa??????

Dar de ce nu gatesc barbatii americani ceva bun pt copil si familie, in loc sa manince garbage la restaurant ? Ei nu isi doresc sa fie sanatosi ?
mada - once again: mada. not anyone else.

A CERB

la mine pretul pe gallon(3.7 litri) e cam de $2.29. adika 61.89 centi/litru. salariul mediu  este foarte mic, in jur de 25.000 pe an, adika sub 2000/luna dupa taxe. mult, mult mai ieftin decat in ro.

adolf se refera la preturile de pe vremea lui bilutza( de muci), cand benzina a fost si 89 centi/gallon.

totusi, pretul la benzina nu prea are de-a face cu cine e presedinte( while at it poate imi esplika si mie conspirationistii care aberau la greu cu bush-vandut casei saud, cum nu a reusit bush sa scada pretul benzinei chiar pana in alegeri), ci mai mult cu banalul cerere-oferta.
Smile! It confuses people!

tapirul

kilu'. Adica vrei sa spui ca razboiul in iraq nu a influentat oil market si preturile...Iar razboiul din iraq ESTE related to who the fuck is president (it runs in family).
cre'că, nu ştiu...

tapirul

si nu e nici o conspiratie (hă,hă), familia Bushulescu chiar are relatii de afaceri cu familia de Sauditia, inclusiv cu familia lu' Laden (partea buna a familiei, Osama e oaia neagra), nu au negat niciodata asta. Familia Bushulescu este deep in oil business, Middle East are oil, asa ca sa nu imi spui tu ca bagatu' de trupe si dorinta de control in iraq nu are nimic de a face cu asta, si că când lucrurile se vor linisti, Bushulescu et Co (Moms and Pops family business) nu vor lua o felie buna din piata si profituri, pe long term. Asta pe banu' contribuabilului.
cre'că, nu ştiu...

mada

Quote from: A CERBla mine pretul pe gallon(3.7 litri) e cam de $2.29. adika 61.89 centi/litru. salariul mediu  este foarte mic, in jur de 25.000 pe an, adika sub 2000/luna dupa taxe. mult, mult mai ieftin decat in ro.

adolf se refera la preturile de pe vremea lui bilutza( de muci), cand benzina a fost si 89 centi/gallon.

Quote from: AdolfBanuiesc ca nu toti membrii activi ai acestui forum locuies in USA, unii dintre ei pot fi si in Romania. Este bine ca cei care nu locuiesc in USA sa aiba idee despre unele aspecte negative cu care noi ne confruntam zilnic aici

In ro benzina e 3,8 lei/ litru, adica aprox $ 1.23 / litru, si tocmai s-a interzis mersul pe bicicleta  :roll:

Salariul mediu vreo 7000 lei / luna brut, adica vreo 226 $ / luna, din care se vor scadea taxele (nu stiu cat sint taxele)

Despre transport, cred ca o poza ar fi fost mai sugestiva, pe lapovitza, cu statia de tramvai plina de oameni (cred ca erau vreo 100 pe putin) si cu tramvaiul (care inca nu ajunsese in statia respectiva; venea spre statie), plin de oameni cu fetzele lipite de geam ca nu mai incapeau in el.

So Adolf, stop complaining!
mada - once again: mada. not anyone else.

tapirul

de ce sa stop complaining? Comparatia asta mi se pare absurda. Pentru ca nu ma mai inghesuiesc intr-un cretin de tramvai, pentru ca nu imi mai mananc de sub unghie dintr-un salariu de rezident, si pentru ca benzina e scumpa in Romania, inseamna ca trebuie sa accept toate kkturile americane? No way. Asta mi se pare cel mai enervant argument (don't complain, la noi e mai rau... well, in this case, why the fuck you keep bitching in Romania about this and that, don't you see the situation in Somalia?), ca si argumentul lui cerbu ca daca nu imi place sa plec, sau ca de ce am mai venit, sau daca am venit de buna voie si nesilit de nimeni, nu am dreptul sa ma plamg de america si americani. America ARE o gramada de aspecte negative, si o sa le strig in gura mare (complaining) indiferent de mersul tramvaielor in Bucuresti si de pretzul benzinei la Rompetrol.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Tre' sa transformati pretul benzinei din dolari pe litru in dolari pe galon, ca altfel nu o sa inteleaga Adolf (ati vazut ca scrie si datele cu luna inainte de zi).
Ce se intimpla, dom'le... voi nu stiti cu ce probleme ne confruntam aicilea.. cind ma duc la MacD iau transportul in comun ca nu mai am bani de benzina. Viata e foarte grea in America, mult mai grea ca in Romania, si nu e de mirare ca unii americani s-au decis sa emigreze in Romania. Gazul naibii!
Problemele cu transportul sint insa reale. Azi cine ajungea la Ikea pina la 10 dimineata avea 10% reducere. Ce sa vezi? Ultimul autobuz de stat inainte de ora 10 nu a mai plecat. In loc sa plec la 9.05 am plecat la 10.05. Rushine! Voi in Romania sigur o duceti mai bine cu 336 alea ale voastre care macar il respecta orarul, desi nu il au.

Cit despre Amerikk, nu doar ca aveam dreptul sa imi racesc gura degeaba cind eram acasa, dar acum, ca platitor de taxe, cer sa se respecte legea. Fac scandal. Cer sa se bage 10 kile de rezidentiat pe MF sa ajunga la toata lumea. Cer ca natura sa fie protejata si Tapirului sa i se schimbe permisul de conducere cu un permis de pedalat. Cer ca doctorii sa primeasca shpaga, poate asa s-or misca mai repede. Poate ma repet, cer un job in mizerabila Elvetie.

Adolf

- Multumesc pentru toate comentariile facute. Am sa incerc sa raspund pe rind. --- Cineva a mentionat ca scriind data pun inaite luna, apoi ziua si anul. Asta-i America si asa punem noi data aici [11/25/05 data de azi, nu ca-n Europa 25/11/05]. --- Lucuiesc in statul Tennessee [TN] din "South" sau "Dixieland" cum ii zicem noi aici. Salariul legal minim aici este $ 5.15 pe ora considerind ca lucrezi cu acte in regula. Cred ca in California [poate si-n alte state] salariul minim este mai ridicat. Salariile aici in "South" sint mai proaste decit in nordul USA sau restul tarii dar taxele noaste sint si ele mult mai mici comparativ cu restul tarii. Tennessee este unul din putinele state ce NU are "state-incometax" ceea ce ne place. In "South" nu avem asa multe reglementari ca in nord, nu facem verificari tehnice la masina, nu platim taxe la autostrada, nimeni nu-ti faci mizerii daca vrei sa-ti cumperi legal o arma [pistol, pusca, etc] daca n-ai cazier si alte probleme legale. Fiecare cistiga in functie de "job"-ul lui si de cit vrea sa lucreze. Sub 15.000 dolari anual este considerata saracie [exact salariul multora ce lucraza la supermagazinele "WalMart" care pur si simplu isi exploateaza angajatii]. Acum 3-4 ani in urma comparam galonul de benzina din nordul statului Georgia cu 69 de centi [1 gallon = 3,7 litrii]. Anul trecut aici benzina era cam $ 1.75 - $ 1.85 dar acum este putin peste $ 2.00 [dupa uraganul "Katrina" am platit si peste $ 3.00 galonul]. Cu exceptia unor orase mari [Atlanta-GA, ori Memphis, Nashville, Chattanooga ori Knoxville din TN] aici NU avem alt mijloc de transport in afara de masina personala [masina mica, SUV or asa zisul "truck"]. --- Referitor la mincare, eu in Romania n-am mincat lucruri proaste ca "fast/junk food". Nu as putea minca asa ceva aici la restaurant. Eu si sotia mea [ea este din USA] gatim si mincam acasa. In Romania n-am curatat o ceapa in viata mea, mama m-a slugarit tot timpul si mi-a gatit [D-zeu sa-i dea sanatate]. Am curatat numai niste cartofi in armata [16 luni facute la "vinatori de munte"]. Plecind din tara mi-a fost greu cu mincarea dar "nevoia te invata". Imi fac singur ghiveci, supe, ciorbe, ardei umpluti, salata de boeuf, salate orientale, sarmale, pun muraturi si varza la borcan, vara pun in gradina din spatele case rosii, bame ["okra"], fasole pastai, ardei verzi si iuti, etc. In gradina mai am si 12 pomi fructiferi pusi de mine [meri, un cires si pruni iar spre rusinea mea nu stiu sa fac tuica]. De ce majoritatea barbatilor si femeilor din USA nu gatesc??? Cred ca sint prea comozi si dezinteresati. Imi place sa maninc ce am gatit stiind ca m-am spalat pe miini cind am preparat totul si in plus stiu ce am pus in mincare. La restaurante depinzi de altii care se scarpina in fund [sau in nas sau "both"] inainte de a-ti servi mincarea. --- Faptul ca unii dintre voi trebuie sa va intoarceti in Romania ma tulbura. Eu unul n-as putea sa o fac. Adolf  11/25/05  sau  Nov 25th '05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Cineva a amintit aici de "razboiul din Irak", un subiect foarte controversat azi in USA. In opinia mea nu-i un "razboi" pentru simplul motiv ca USA nu a declarat oficial nimanui "razboi". Nu cred ca dupa WW2 [World War 2] USA s-a deranjat sa declare oficial razboi inainte de a se amesteca intr-un conflict de peste hotare. Trebuie sa mentionez ca inainte de a ataca Romania, USA a declarat oficial razboi tarii noaste [primul bombardament a fost in anul 1942, urmat de bombararea Ploiestiului duminica 01 Aug 1943 si ulterior masivele bombardamente din perioada Aprilie-August 1944]. --- Inteleg foarte bina ca cei din Europa platesc mult mai mult la benzina, cumparind-o la litru nu la galon ca aici [1 gallon = 3,7 litrii]. Problema este ca multi din Europa NU vor sa inteleaga ca milioane de americani [ma refer la USA] n-au alt mijloc de transport cu exceptia masinii personle [cazul meu de asemenea]. Daca dimineata masina mea nu-mi porneste nu pot pleca la lucru, imi pot pierde "job"-ul si toata avalansa de probleme ce poate urma ca o reactie in lant. In Europa pot trai fara masina parsonala fiindca am sub nas metroul, trenul si autobuzul. In marile orase americane [Chicago, Los Angeles, New York si altele] pot de asemenea supravietui fara masina personala. Aici in USA noi am fost rasfatati cu preturi foarte joase la benzina si am vrea sa nu platim prea mult. Din pacate vremurile se schimba si nu cred ca-n viitor vom putea cumpara mereu benzina platind mai putin de 2 dolari pe galon. --- Sint originar din Bucuresti si stiu perfect de ce era capabil ITB-ul cu toti moldovenii angajati acolo [mizerie, inghesuiala, intirzieri, rable de masini si trolee, etc] fapt pentru care eu NU cumparam bilete [la timpul respectiv biletul de ITB era de 50 ori 65 de bani sau 1 leu]. Aveam colectia mea de bilete perforate ["biblioteca" o numeam] cu care ii fentam pe taxatori si controlori. Cu adevarat era o "epoca de aur" ...  Adolf  11/26/05
IN VINO VERITAS

Furnika

Funny post. Banuiesc ca ai o gramada de probleme cu masina aia. Chiar asa, ce parere ai de lipsa locurilor de parcare in USA? Cred ca de vina este sistemul corupt pana in maduva oaselor. E o rusine ca o tara cu o suprafata cat a unui continent sa nu pota asigura locuri de parcare, echitabil, pentru toata lumea.
Cat priveste metroul si autobuzul in europa: nu oriunde ai metrou si autobuz ci doar in orasele mari. Si atunci cand il ai e destul de problematic sa alegi: platesti un euro jumatate o calatorie sau iti iei un litru de benzina americana?Astep ka Komisia europeana sa dea o direktiva care sa rezolve problema milioanelor de americani care folosesc masina personala.

mada

Mda, acum imi dau seama ca as fi fost mai clara in exprimare daca as fi spus "stop complaining to us" (celor din Ro), pt ca de fapt Adolf facea referire la noi in postul lui (pe noi ne avertiza Adolf cat de "negativa" e viata in amerika) - de-aia am dat si citatul lui.

Cind vine unul care a plecat in america pe vremea cand romanii erau indobitociti cu lozinci anti-capitaliste (precum Adolf) si zice romani aveti grija ca in america viata e naspa si da aproape numai exemple negative fara sa intre de fapt in detalii comparative, mie una, chestia asta imi suna a propaganda (sau poate ca sint eu mai paranoica).
So, just to make sure ca nu e propaganda, am considerat ca e necesara o comparatie pt a fi foarte clar, inca de la inceput, despre ce discutam si din ce puncte de vedere.

Acum ti-e clar si tie tapire ?
mada - once again: mada. not anyone else.

stefan

Bine că ne-a avertizat, nu cumva să facem greşeala să venim acolo! Decât sărac cu 15000 de coco pe an în Amerika, mai bine bogat şi cinstit cu 1500 în Rămânia. Problemele cu sistemul medikal se pot rezolva foarte uşor cerând azil politic în Cuba (acolo asistenţa medicala şi şcolarizarea sunt gratuite pt. toată lumea; benzina e ceva mai scumpă dar femeile, romul şi havanele sunt ieftine). Hasta siempre, Komandante!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

mada

Corect Stefane!

Chiar Adolf, de ce nu vii tu inapoi in romania, ca doar sistemul de invatamint la noi e gratuit, health insurance-ul e extrem de ieftin, nu avem razboi, etc ?

On a second thougt, cred ca e mai bine (si pt tine si pt noi), sa ramai totusi acolo si sa le explici americanilor cum romanii au un sistem educational foarte performant, cum noi sintem f sanatosi pt ca nu avem probleme cu health care-ul, etc.
Sa faci cunoscute americanilor aspectele noastre pozitive.  

Ei, ce zici ?
mada - once again: mada. not anyone else.

lucisandor

Sa nu uitam ca acasa era bine ca puteam sa ne bagam picioarele in moldovenii de la RATB (serios vorbind, am o teorie privitoare la cum unii munceau ca boii pentru comunitate si altii au sapat comunismul mai bine ca Doinea Cornea, prin simplul refuz de a plati biletul ratb).Sa nu uitam ca in Romania voi aveti sarmale si cirnatzi, bulangiilor. Sa nu uitam ca Romania e mica si daca faci naveta 2 ore cu autobuzul (cum am facut) e numai vina ta ca nu iti iei masina - tzara e mica si costa mult mai putin; "noi, americanii, sintem obisnuiti sa mergem cu masina", "numai noi, americanii, nu lucram acasa sau vizavi", "numai noi, americanii putem fi concediati; voi lucrati cu totii la stat pina cind muriti".
Pe de alta parte, noi putem sa cumparam arme in America si sa ne impushcam in cur cind ne e foame.

stefan

Huo! N-aţi folosit Internet cu soia!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Referitor la chestia aia cu luna in fata zilei, din cite imi amintesc forumul asta este vizitat exclusiv de persoane formate in cultura romana (nu rideti ca suna ca o p.., ca la fel suna si cultura americana). Asta inseamna ca daca vrem sa fim intelesi, nu comunicam precum Raducioiu, jumatate in italiana, si scriem datele in asa fel incit sa le inteleaga majoritatea.
...Desi, de cind Tapiru a creat precedentul cu aia de "aveau sex", nu prea mai port sa corectez pe nimeni, am decis ca o sa devin si eu criptic si o sa incep sa comunic in limba lui Kant. Es ist ein Herzeleid! Ich wunsche Ihnen Gluck mich verstehend.

Furnika

Spreek het geen Duits, zal u worden vervloekt. Stom Fritz.

lucisandor

Is het gas goedkoper in Nederland? Babelfish biedt altijd een helpende hand aan.
Gott, verzeihen unserem europaischen Sprechen!

tapirul

mi-e clar, mada, m-ai pus la punct de-mi merg fulgii. Totusi, nu pricep logica ta... "stop complaining to us..", "pe noi ne avertiza Adolf..".. Pai pe cine voiai sa avertizeze?? Aia care sunt in america presumably know about america, mi se pare logic sa ii "avertizeze" pe aia care nu sunt in america...Nevoia ta de comparatie e nula, faptul ca romania si europa trec prin probleme similare si particulare nu schimba cu nimic faptul ca in america unele lucruri merg prost.  Tot nu ai clarificat, what's the point in "stop complaining to us"?? Adolf si-a exprimat un punct de vedere si si-a povestit experientele, si poa' sa o faca fara sa vina unul si altul sa ii spuna sa stop complaining. Indiferent daca to us or to others.

sarcasmul cu "sa le spui tu americanilor despre ce bine e in romania" e de prost gust, iar argumentul cu "de ce nu vii inapoi daca e asa de rau in america" e la fel de cretin ca ala cu "stop complaining to us"

stefane, pe tine nu te invita nimeni aici. Ar fi ca in bancul ala,
- Întrebare: se poate introduce comunism in Elveţia?
- Radio Erevan: Teoretic, da, da' ar fi păcat...


lucisandor, am suficient de multa bataie de cap la munca sa scriu academic si following APA style, nu am chef sa imi controlez limbajul si aici, asa ca il las sa curga asa cum iese. Si cum am mai spus, cand iti petreci viata 99.99% in engleza (intensiv, that is), "aveau sex" si "e ora 20 spre 8" come out naturally, si nu din dorinta lui Raducioiu de a arata ce italian e el.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

'steţi futere ca de obicei. Dincolo la "Romania mereu suprinzatoare" hăuliţi toţi ca ce naşpa e in Ro (bibliotecare cretine, politicieni tembeli), da' dacă vine unul sa spună că şi in america e rău, săriţi pe el....
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Quote from: tapirul'steţi futere ca de obicei...
Tapiru, din punct de vedere statistic (imi placecand ma adresez tie folosesc argumente statistice :P ) sunt mai multi romani si-ar dori sa emigreze in America decat americani care si-ar dori sa emigreze in romania. Mi se pare semnificativ si cred ca de aici se pornesc discutiile. E normal, voi ca noi americani aveti alte standarde si va pute cand nu gasiti locuri de parcare. In romania e o problema atunci cand ramai dator dupa ce-ti paltesti impozitele.

tapirul

nu e vorba de standarde aici. E vorba de atitudine - problema mea constanta. La fel ca si in alte discutii, vine un om cu niste idei personale si repede sar toti pe el cu teorii absurde ca sa nu se planga, la noi in romania e mai rau (si cretinelile corolare, daca nu iti place intoarce-te); chiar si tu, cu parcarea si impozitele, faci la fel (as a side note, in US, daca ramai dator dupa ce ti-ai platit impozitele esti in bigger shit than in Ro). Ideea subliminala pe care o percep (si care ma irita groaznic) este ca in Romania problemele sunt  reale si profunde,  noi suntem cei ce suferim cu adevarat, pe cand in America sunt numai probleme d'astea mundane, gen n-am parking spot. Un soi de complex al superioritatii prin inferioritate, daca intelegi ce vreau sa spun. Atitudinea asta ma irita si ma amuza in acelasi timp (imi aminteste de moşii din sălile de aşteptare de la cabinetele medicale, care spun incearca sa se convinga unul pe altul ca boala lui e mai serioasă).
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Quote from: tapirulIdeea subliminala pe care o percep (si care ma irita groaznic) este ca in Romania problemele sunt  reale si profunde,  noi suntem cei ce suferim cu adevarat, pe cand in America sunt numai probleme d'astea mundane, gen n-am parking spot.  Atitudinea asta ma irita si ma amuza in acelasi timp (imi aminteste de moşii din sălile de aşteptare de la cabinetele medicale, care spun incearca sa se convinga unul pe altul ca boala lui e mai serioasă).
Bey tapiru, sunt probleme si in america, nu contesta nimeni asta. Dar nu cred ca e un motiv intemeiat sa te plangi daca asta ai ales. Noi am ales sa plecam undeva unde speram ca va fi mai bine in romania. Ceilalti au ramas acolo, din diferite motive; poate ca unii si-ar dori sa plece dar nu pot. Ei nu au ales sa se nasca acolo si nici nu pot ii invit sa plece daca nu le convine. Nu pot sa ii citesc posturile lui lucisandor atunci cand, la nici cateva luni de cand a ajuns acolo observa societatea americana care i se pare de tot rahatul si care probabil nu il merita.
Inca o data, sunt sigur ca exista probleme in america si nu ne impiedica nimic sa le discutam dar pt numele lui dumnezeu nu va mai plangeti, nu v-ati nascut acolo si nici nu v-a obligat nimeni sa plecati .

tapirul

tocmai asta e point-ul, furnika, argumentul tau este absolut nul, asta incerc sa spun aici. Faptul ca nu m-am nascut aici si ca nu m-a obligat nimeni sa vin aici nu are nimic de a face cu faptul ca problemele de aici exista, ca problemele astea ma afectează direct şi, prin urmre, mă plâng. Am absolut tot dreptul sa ma plang, la fel cum am dreptul sa mananc si sa respir. Si o sa o fac indiferent de ce or sa imi zică mie martiraşii de prin romania. Motiv intemeiat? CINE p.. mă-sii decide pentru mine care sunt motivele mele întemeiate să mă plâng şi care nu????? Tu nu sesizezi absurdul situaţiei? Pentru tine cine decide daca ai dreptul sa te plangi de ceva, daca ai dreptul la o opinie sau nu?
Ai ales singur sa te duci acolo, asa ca nu te plange. Ha.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Ideea mea despre america nu e ca e total de rahat, ci doar ca au introdus un strat social intermediar intre flaminzii din Africa (sau, uneori, Romania) si umanitatea asa cum o dorim. E un strat de oameni naivi, care nu se revolta pentru ceea ce ar trebui sa aiba si se revolta pentru inchipuitul "100% satisfaction guaranteed"; care au masina, dar nu se revolta ca trebuie sa calatoreasca la serviciu cu zecile de mile (de parca ar fi parte din meserie); care se caca pe el ca vrea privacy si i se aud bashinile prin perete fara microfoane de la CIA. Etc. etc.
Problema e ca eu am nimerit cam in clasa asta. Trebuie muncit din greu pentru a iesi din cacatul asta, care exista datorita dragilor mei noi concetateni, care se complac in el. Pe linga astia de se complac asa, looterii din Ohio si din Paris sint geniali.

Fara indoiala ca la 10 mile de mine, la Montclair (unde e ca la Vatra Dornei, doar ca fara blocurile din centru), majoritatea nu mai aude bashinile vecinului, dar astea 10 mile sint probabil la fel de lungi ca 10 ani... si uneori cred ca s-ar putea sa nu le parcurg niciodata, si atunci ma pling... dar n-o sa ma auziti spunind acelasi lucru in ziua cind iau cecul :)

stefan

Furnica are dreptate. E ca şi când un director de bancă s-ar plânge măturătoarei că impozitele sunt mari şi ratele la ultimul BMW X5 îl omoară. Fiecare are problemele lui, oamenii în general fiind nemulţumiţi la orice nivel socio-economic, dar să te plângi unuia mai amărât ca tine e deja mârlănie.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

stefane tata, am venit io la tine in casa sau la furnika in casa (sau la oricine in casa) sa ma plâng?? V-am tras eu de maneca sa ma ascultati cu orice pret? V-am amenintat ca va ban-ez daca nu ma ascultati? Topicul asta se cheama "America, azi," si exact despre asta vorbesc.
Apropo de aia mai amărâţi ca mine, ce vrei sa fac, sa fac un survey inainte de a posta ca să figure out care e mai amărât ca mine, ca sa fiu sigur ca nu ma plang lui? Si cum pot sa make sure ca aia mai amarti nu imi citesc posturile? Si ca veni vorba de amarât, ce te indreptăţeşte pe tine sa crezi ca tu sau furnika sau la cine faci tu referire sunt mai amărâţi ca mine sau ca Adolf?  "Ca şi când"-ul tau nu e decat o alta comparaţie nefericita si nepotrivita, cum tot aud mereu. Aici nu e vorba de directori de banca versus măturatoare (diferenţele între noi aici pe forum la nivel de "amăraciune" nu sunt asa de mari ca alea intre un director de banca si o maturatoare si, in plus, cum am zis si la inceputul postului, eu nu ma plang tie personal (sau lui furnika personal) despre problemele mele (si nici adolf nu o face), ci pur si simplu ne plangem. Posturile noastre pot fi citite, la libera alegere, si de aia amarati, si de aia neamarati, si de oricine.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

acu' ca m-ai stârnit, hai spune-mi de ce tu si furnika si ... cine mai era?.. sunteti mai amarati ca mine?
cre'că, nu ştiu...

stefan

Or what? Gonna cry and puff and shout? Gonna scream like a little girl?

N-ar fi mai simplu ca Adolf să ţi se plângă ţie şi tu lui, pe email? Pe Luci nu-l bag în aceeaşi categorie că el ar fi nemulţumit şi în Shambala, e o chestie ce nu prea ţine de mediul extern ci mai mult de un mecanism patologic de apărare.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

"Ma' bine fraerii sa taca
cum se cuvine..
na, na, fraere,
nu depind de tine
te resping, eu ma respect, nu comenta...nu comenta..."

cel mai simplu ar fi sa ignori topicul asta (cum se cuvine) si sa iti vezi de alte topice.


...reacţie tipică de român, sindromul "şi-a făcut vilă, mai bine să tacă". Iar când nu mai ai argumente, o dai pe ale tale. Veke.
cre'că, nu ştiu...

Adolf

- Din pacate discutia aceasta se lungeste fara nici un sens. Este normal ca fiecare sa se plinga de unele aspecte negative de unde traieste [indiferent de meridian]. Probleme sint si vor fi peste tot. Cui nu-i place viata din Romania de azi ar trebui sa plece de acolo. Cum sa plece de acolo, asta-i priveste personal, nici mie nu mi-a fost usor si nimeni nu mi-a intins totul gata pe tava. --- In nici un caz americanii nu-s interesati de Romania. In mai bine de 20 de ani de locuit in USA am intilnit numai 2 [doi] americani care stiau care-i capitala Romaniei. Unul era student si avea clare notiuni de geografie si al doilea era un WW2 veteran de aviatie care bombardase in 1944 Bucurestiul si Ploiestiul. --- Draga "Furnika" te rog nu-ti face griji, masina mea porneste zilnic fara probleme [este un "Ford Focus 2005"]. La fiecare 2 ani schimb masina cu una noua ca sa n-am greturi cu reparatii si mecanicii auto. Aici unde locuiesc sint locuri de parcare din belsug si fara plata. In orasele mari situatia este diferita. Adolf  11/26/05
IN VINO VERITAS

tapirul

adevaru' e ca se lungeste prea mult. Si, cum zicea o vorba, decat lung si fara rost, mai bine putin si prost...
Eu cu americanii am avut surprize mai placute, though, referitor la geografie. Multi stiau destul de multe despre Romania.
Aia cu "cum sa plece de acolo ii priveste personal"este tare buna. Mi s-a acrit sa tot aud - direct sau insinuat - ca eu sunt un fel de privilegiat ca am ajuns aici.
cre'că, nu ştiu...

stefan

Korekt! Românii ăştia puturoşi ar trebui să-şi mişte curu' de pe fotoliu, să mearga până la bancă şi să cumpere un bilet de avion. Nu aveţi pâine? Atunci mâncaţi cozonac!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Furnika

Quote from: AdolfCui nu-i place viata din Romania de azi ar trebui sa plece de acolo. Cum sa plece de acolo, asta-i priveste personal, nici mie nu mi-a fost usor si nimeni nu mi-a intins totul gata pe tava.
Cui nu-i place viata din America sa plece in Elvetia.

lucisandor

Quote from: AdolfIn nici un caz americanii nu-s interesati de Romania. In mai bine de 20 de ani de locuit in USA am intilnit numai 2 [doi] americani care stiau care-i capitala Romaniei.
Sa speram ca americanii vor ramine neinteresati de Romania, ca tarile care le atrag interesul snt de tipul: Irak/ Afganistan/ Coreea/ Vietnam/ Panama/ Japonia/ Germania (se pregatesc Siria, Iran) etc sau de tipul (mai nou, mai subtil, la fel de distrugator.) Georgia/ Ucraina/ Uzbekistan (se pregatesc Kazahstan, Egipt). Singurele exceptii, Rusia, India, China, unde interesul lor este egal cu cel al Romaniei pentru America.
Daca ai fi stat mai in nord ai fi intilnit mai multi care stiu de Bucuresti - admit ca nu stiu decit de Nadia, orfelinate, Dracula si uneori Ceausescu. Landlordul meu sia multe despre Europa de Es 9placerile holocaustului, presupun) deja a invata "broasca", "ciine" etc., si ne spune mereu cum se zice in poloneza.
Am mai intilnit un tinar evreu ai carui bunici erau din orasul romanesc 'Szatmary" sia fost destul de complicat sa ii explic de ce Szatmary e un navestist printre tari. Sarumina, Eli Vizel!

Adolf

- Eu si sotia intentionam sa ne "retragem" in Elvetia dar mai intii trebuie sa cistigam la loterie niste milioane bune de dolari. Sint adeptul vorbei "decit o viata cioara mai bine o zi soim". --- Intr-adevar americanii din nord sint mult mai educati si au vederi mult mai largi decit cei din "South". Oricum este greu sa le explici americanilor cum se traia in Romania in comunism si-n "epoca de aur". Le place sa le povestesti despre viata aceea dor n-o pot intelege. Daca "comrade Stalin" ar fi avut chiar si un "part-time job" la Casa Alba americanii ar intelege mai multe. --- Nu va faceti probleme, americanii NU sint interesati in Romania. Nu au fost interesati despre soarta Romaniei nici la conferinta de la Yalta cind lumea a fost impartita si Romania aruncata URSS-ului ca un ciolan cu zgirci. Adolf   11/27/05
IN VINO VERITAS

Adolf

- Uneori americanii te pot pisa cu diferite intrebari stiind ca nu esti nascut aici si fiind curiosi sa afle cit mai multe despre tine. La intrebarile lor am raspunsurile mele deja pregatite. 1] "Cum ai ajuns in USA [stiind ca sint din Europa]???" Le raspund: "By plane of course ..." 2] Cum va place aici??? Le raspund: "I've seen even better." 3] "How are you today???" - ma intreaba. "I'm still alive, thank you." - le raspund. 4] "What are you driving [referindu-se evident la ce masina conduc]???" Le raspund: "I drive my wife crazy." Amuzant, nu-i asa??? Adolf  11/28/05
IN VINO VERITAS

tapirul

coincidenta, la "how are you" si io raspund tot "still alive." Sau (daca sunt prieteni de varsta mea) le fredonez din Bee Gees "Ah, ha, ha, ha, stayin' alive, stayin' alive..."
Eu, ca sunt student, trebuie sa raspund inevitabil si la alta intrebare: "so, after you finished, are you planning to going back to Romania?"
cre'că, nu ştiu...

A CERB

mda, eu raspund cu un aer tamp si aparent entuziast " never better".

daca sunt foarte indispus raspund " you don't wanna know"

intrebarea cu go back este inevitabila. din pacate, aud destul de des de romani care intreaba pe toti americanii pe care ii cunosc daca pot sa le faca o lipeala, o casatorie, ceva... destul de nasol.
Smile! It confuses people!