News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

diabet tip 2 :(

Started by annie, June 23, 2005, 03:11:56 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

annie

First of all, imi cer scuze de topic, e gugalu plin stiu. Dar deocamdata sunt cu un imens nod in gat si nu vad bine de ciuda, asha ca va rog mult de tot nijte raspunsuri rapide dak se poate..
Tata a fost diagnosticat azi cu diabet tip2. It came quite as a shock, s-a dus la niste analize de..rutina. Glicemie 3,17 acu 2 zile, a mai repetat niste analize , ma rog, asta cik e diagnosticul.
Intrebarile mele la care am nevoie de raspuns inainte sa tampesc cu totul:
-daca tine regim (pe care o sa il tina) si face tratamentul (pe care o sa il faca) si miscare si toate alea, ma rog, doctor's orders...cum evolueaza boala? Complicatiile alea de  le stiu io de prin filme si acu de pe un site, cu orbire, cangrena, cardio thingies cand se intampla? How many years of normal (ma rog, relatively normal) life mai avem?
FUCK FUCK FUCK
Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

A CERB

Quote from: annieTata a fost diagnosticat azi cu diabet tip2. It came quite as a shock, s-a dus la niste analize de..rutina. Glicemie 3,17 acu 2 zile, a mai repetat niste analize , ma rog, asta cik e diagnosticul.

skuze, annie, 3.17 ce? mmol/l? daca da, calculatoru meu zice ca ar fi cam 66 mg/dl, si asta nu e diagnostic de diabet. pentru a pune diagnostic de diabet ai nevoie de glicemie pe nemancate( 12 ore) > 126 mg/dl, confirmata, sau random >200 mg/dl confirmata plus simptome( bea mult, face pipi, mananca mult) sau de testul de toleranta la glucoza.

in afara de asta, ca sa vezi cam cat de rau e ai nevoie de hemoglobina glicozilata, care este o medie pe 2-3 luni.

Quote-daca tine regim (pe care o sa il tina) si face tratamentul (pe care o sa il faca) si miscare si toate alea, ma rog, doctor's orders...cum evolueaza boala?

diabetul intotdeauna progreseaza. indiferent de tratament, toti ajung pe insulina. in functie de cat de serios este el cu regimul( pentur inceput taie complet cartofii, orezul, coca cola, treci pe paine neagra si mai putina, nu chinui omu' cu numaratul caloriilor) slabitul( cel mai important, mai important decat bulinele) si activitatea( 10-15 minute de mers rapid dupa fiecare masa e beton), asta se poate intampla in 5 ani sau 20 ani. Insulina nu e o tragedie, doar iti arata ca diabetul a progresat.

QuoteComplicatiile alea de  le stiu io de prin filme si acu de pe un site, cu orbire, cangrena, cardio thingies cand se intampla?

are nevoie de fund de ochi o data pe an, mare grija la picioare( taiat unghii drept sa eviti unghie incarnata, nu umblat descult, tratament agresiv pentru orice taieturi, incaltaminte comoda cu juma de numar mai mare, etc) ,tratament agresiv al colesterolului( are nevoie de buline chiar daca e normal) si tensiunii( 120/80 sau mai putin)  ca sa reduci riscul de infarct sau AVC.

QuoteHow many years of normal (ma rog, relatively normal) life mai avem?

hard to say, could be 30 years, could be 3.for the most part it's up to him, so there is hope.  i need to hear more. nu e o tragedie, uneori este the best thing that can happen to you, because it's a life changing event.

un sfat: depresia e un lux, nu cred ca va puteti permite.

sper ca nu te-am incetzoshat.
lemme know.
Smile! It confuses people!

annie

Pai, cand ajunge acasa cu foaia o sa ma uit. 3.17 ceva unitati in conditiile in care valoarea normala e sub 1 (??); azi cand s-a dus sa isi refaca analiza la diabetolog i-a iesit 2.87 si prezenta de corpi cetonici in urina. Am inteles ca i-au facut deja o doza de insulina.
30 de ani ar fi super :).
Updatez cu unitatile, multumesc de raspuns si o sa mai apelez
Depresia e congenitala, cred.  Controled it until now when it found the perfect field to set in :(
Am gasit un site destul de cuprinzator www.diabetes.org. Din pacate noi n-avem acces la diabetes educators si 70 de feluri de insulina. Din cate ziceau oamenii aia, e destul de scary, da nu cel  mai scary. Aici e scary.

A CERB

socru-meu e gras, hipertensiv si diabetic. cam stiu care sunt resursele, agree ca e scary, mai ales daca ai nevoie de insulina.

annie

A CERB

mda, e destul de diabetic, si cred ca, intr-o prima etapa, s-ar putea sa aiba nevoie de insulina just to get the upper hand. astept mai multe date. btw, e gras?

annie

Deci: 58 yo caucasian male :).
96 kg /1.82 inaltime (supraponderal, a avut si peste 100 la un moment dat)
nivel de stres: maxim (job cu multe responsabilitati, familie nasuala - no kidding here)- intre noi fie vorba..cred ca de la asta i se trage.
medical history: operat de litiaza biliara (?) acum 20 de ani, ceva pancreatita acuta atunci (don't quite remember, I was 3)
analizele facute pana acu
eco abdo: ficat cu ecostr. omogena difuz reflect. , colecist absent (doh), aria (?) pancreatica are dim moderat crescute si ecstr. nodulara (?), rinchi normali.
sumar urina : albumina absent, glucoza prezent,sediment: rare saruri amorfe
blood: (scriu valorile numa la alea nasoale, restu is normale -N)
TP-N
urea-N
creat-N
ast-N
alt-63 (5-49)
alp - 347 iu/l (normal cik 80-280)
bilit-N
glucox-317 (65-120)
chol-N
trig 474 (35-160)
Ca-N
Ca I -3.9
lipid-960
Mg -N
Ac uric-N
HDL colesterol -27 mg/dl
LDL colesterol 54.2 mg/dl
fibrinogen 2.8g/l
hemoleucograma (?)- tuate is normale
tensiune: 14/8
glucox azi (cu aparat de ala digital )-245 (nu 287 cum am zis)
Alte cele nu mai stiu, maine cik se  mai duce odata (inca un BG si niste rezultate de luat, fund de oki, alea alea)

A CERB

1. trebuie sa slabeasca la 82 kg( asta i-ar aduce BMI la 24.8, acum e 29-impinge limita obezitatii) chestia asta i-ar aduce HDL mai aproape de 40 si i-ar scadea trigliceridele( target 150, preferabil <100).
2. surprinzator, LDL e perfect( target <100, preferabil<70). ar beneficia de fenofibrat sau gemfibrozil pentru trigliceride( nu stiu daca se gaseste ulei de peste-aici se vinde in capsule- dar e o alternativa)
3. microalbumina e ok, stati bine cu rinikii.
4. ficatul ala cu ALT crescut ma face sa cred ca are " fatty liver", desi ecografizdu nu specifica, nu e benign si poate duce la ciroza, dar e reversibil initial cu scaderea ponderala. vezi totusi la factori de risc pentru hepatita B, C( transfuzii, dentisti, tatuaje, etc)
5. nu inteleg bine ce zici de pancreasul ala.ceva calcificari? e greu sa dai in diabet din pancreatita, trebie sa o faci de multe ori si sa distrugi pancreasul destul de extensiv.
6 are nevoie de aspirina, 81 mg pe zi
7. are nevoie de enalapril( sau orice alt "pril"), tensiunea trebuie scazuta la 12/8
8. cat are hemoglobina( inteleg ca e normala, dar cat)
9. sforaie?
10 vin rosu, un pahar pe zi dar nu mai mult

cat are HbA1c? dar C-peptide?

once again, sper ca nu te incetzoshez.

annie

Cand o sa ma incetoshez o sa iti spun :). Multumesc oricum pt timpul acordat.

Asha: de la eco mai mult decat ce am scris nu stiu nik.
Hemoglobina e 16.3
Da,sforaie
nu-sh ce ii HbA1c, nici C-peptide, nu vad asha valori prin foile astea. Am identificat un grafic care cik ii electroforeza (multe valori normale).
Tata is on the good side, non smoker, non drinker (In afara de vinul roshu ala 1 pahar pe zi, pe care il bea constiincios de cand s-a apucat de cercetare in domeniul polifenolilor), no coffee,no sweets...makes u sad.
Am cumparat glucometru. Eu 99 mg/dl, el 210 mg/dl (la 2 ore dupa masa).
Maine updatez dak mai primeste ceva rezultate.
Thanks again.

A CERB

HbA1c e o hemoglobina glicozilata. este o medie a glicemiei pe ultimele 2-3 luni. glucometrul iti da un snapshot in time, nu-ti spune nimic alceva. target-ul este <6.5, ideal sub 6( desi ADA spune 7)

C-peptide masoara productia lui de insulina. ai mentionat ceva de cetone in urina. banuiesc ca erau din cauza de nemancat, m-as indoi sa fie cetoacidoza diabetica( adica sa-i lipseasca total insulina), dar se merita facut un C-peptide ca sa stii cam ce rezerva pancreatica are.

daca pancreasul lui face insulina si nu se simte chiar rau, medicamentul de electie ar fi Metformin, care l-ar ajuta sa slabeasca. nu actioneaza foarte rapid, poate dura pana la 2 luni sa-i scada fasting-ul in jur de 100 si postprandialul(2 ore) in jur de 140.

laurad

Cerbu, despre ficat zice ecografistu' - structura difuz reflectogena, are steatoza.
Asta e exprimarea autohtona si probabil nu suna ca la americani, nu stiu.

Si Annie, la spitalul Malaxa exista o echipa de oameni asa cum n-am mai intalnit nicaieri. Sper sa nu fi cazut spitalul, ca era o ruina si acum cativa ani, cand am fost io pe-acolo....
Cert e ca acolo poti gasi diabetes educators, chestie care e foarte importanta. Totul e ca tatal tau, dupa prima cunostinta cu diagnosticul si prima sperietura, sa nu se lase de efortul de a schima regimul de viata.
Exista acolo neste tovarasi care instruiesc de 20-30 ani copii cu diabet tip 1 si adulti care se lasa instruiti. Se fac niste cursuri, nu trebuie neaparat sa fii internat, poti veni si de acasa. Si te lamuresti cum e cu regimul, dar, ce mi s-a parut mie mai important, e ca pleci si cu senzatia ca esti on top of things, ca acum stii ce sa faci sa vii de hac glicemiei si nu mai esti un iepure speriat. Sanatate!
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

annie

editat ca am scris prostii

annie

Oi, pai medie n-am cum sa fac, ca abia a inceput balamucul. De aia o sa ne foloseasca glucometrul,nu?
Azi dimineatza (fast, nu, adik la >12 ore de la ultima masa) avea 219.

laurad

Nu tu trebuie sa faci media, Hb glicozilata e deja o medie, asta spunea Cerbu. Iti arata cum a fost glicemia pacientului in ultimele 3 luni, pentru ca tu poti s-o gasesti minunata la fiecare masurare cu glucometrul, dar Hb glicozilata sa fie mare, asta insemnand ca glicemia si-a facut de cap in restul timpului.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

deidre

annie, nu faci tu medie, o face organismul pentru tine. Hemoglobina e si ea tot o substanta chimica, un tetramer, si sub influenta glucozei din sange se face -- ne-enzimatic -- procesul de glicolizare. Stiu ca nu se masoara chiar in toate spitalele normale acest HbA1c, dar sigur se face la Malaxa, Cantacuzino (acolo se pare ca s-ar ocupa cel mai bine de rinichiul diabeticului), si cam la toate centrele particulare. E important de vazut valoarea sa, chiar mai important decat toate glicemiile luate la diferite momente ale zilei.

Si mai e importanta o chestie: nu te speria foarte tare, si nu-l speria foarte tare nici pe tatal tau. Cand un diabetic tine regim, isi ia medicamentele, face exercitiu fizic, supravietuirea este cat se poate de buna.

PS: sorry, am postat in acelasi timp cu laurad
I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.

manolo

confirm, la cantacuzino e cel mai indicat de mers (stiu asta de la un amic, rezident pe chir acolo si care are tangenta foarte des cu cazuri chirurgicale de cauza diabetica)
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

annie

Multumesc de explicatii, very embarassed I am.  :oops: Banuiesc insa ca o sa ma pun la punct repede cu toate alea. Unfortunately, stam in Iasi si nu stiu cand o sa ajungem  la Buc pt analize. Da o sa ma interesez, poate se face si la noi.
*embarassed again, dupa ce a citit mai cu atentie*

A CERB

nu fii bre embarasata ka nu-tz ia nimeni kapu'. da ku intrebarea, daca ai nelamuriri.

Qvadratus

Nu e cazul sa te panichezi chiar asa de tare cu diabetul tatalui tau. In calitate de hirsit cit de cit prin sistemul medical romanesc, iti spun sa aiba grija tatal tau sa-si faca o provizie de medicamente antidiabetice (c-o fi insulina, c-o fi buline) care sa-i ajunga vreo 2 saptamini. Asaaaaa.... pentru orice eventualitate.....
Daca se va ajunge ca insulina sa fie mentinuta pe timp nedeterminat (definitiv adica), vezi ca exista si posibilitatea unor pompe de insulina, care sunt mult mai comode si realizeaza un control superior al glicemiei. Se planteaza in corp si se alimenteaza la intervale determinate, sunt un fel de mici computere care elibereaza insulina in functie de nivelul glicemiei pe care si-l masoara singure. Una costa vreo citeva mii de coco (cam 3.000 - 5.000) si se pot eventual deconta prin casa de asigurari, daca gasesti acolo "Sus" pe cineva sa-si puna apostila. (ceea ce nu vreau sa te dezamagesc, dar daca nu ai pile strong, e extrem de improbabil)
Oricum, don't panic, tratamentul pentru diabet este extrem de standardizat si eficient in ziua de astazi, trebuiesc insa respectate niste etape obligatorii si este grevat totusi de niste costuri financiare pentru supraveghere si medicatie.

A CERB

annie, un update, ceva?

annie

Pai n am mai dat reply si imi cer scuze fiindca...ih, nu mai locuiesc acolo. Si ai mei nu considera necesar sa imi comunice ce si cum. Din ce am tras cu okiu prin caiete, cand am fost acasa:
a slabit (io zic ingrozitor, toata lumea zice ca arata super) - are cam 80 de kile acu. Glicemia e pe la 115 cu salturi la 150 cand il enerveaza mama. Cand pleaca pe la congrese and stuff, desi mananca "porcarii" (chestii necontrolate la miimea de gram de maica-mea) ii iese si 98. Hemoglobina glicozilata era "ok" dupa spusele lui. Pe la ficat- tot asa, cik e "ok".
Tine un regim de mi se rupe inima de mila si e in continuare super nervos si irascibil, dar oricum medicul nostru de familie o zis ca il pune la gazeta de perete de cuminte ce e.
Acuma nu stiu cat o sa il tina perioada asta buna (iete, s-a facut deja anul), sper cat mai mult.

A CERB

sa-l lase bre sa triseze odata pe saptamana. fikatu ce zice? ce buline ia?

annie

Ficatu cik era bine, ia lipantil (i guess). Faza ii ca taica miu nici nu vrea sa triseze cred ;), ca asta i a sugerat si doctorita (sa mai pacatuiasca). Mie mi e mila de el asha, da el e super tare pe pozitii si nu se plange de regim ci de stress. Asta ii singura chestie care ma oftica, chiar n am cum sa il ajut de aici.