News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Biblia.

Started by Furnika, May 19, 2005, 02:13:47 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Furnika

Va propun sa discutam despre Biblie.
Sa o luam de la inceput cu Geneza. Ceea ce ma intereseaza pe mine sunt inadvertentele. Neffind un expert in studiul bibliei astept un ajutor de la cei initiati pt a ma lamuri. Prima nelamurire: ideea incestului (sugerata de Dustweaver). Deci Cain si Abel se trag din Adam si Eva, primii oameni. Cain s-a 'impreunat' apoi cu sotia lui. Cine era sotia acestuia? Avea parinti tot pe Adam si Eva?
Alta problema: varstele 'matusalemice' ale urmasilor lui Adam.

lucisandor

Drama cea mai mare a Bibliei e aia cind Isus, Domnul  Iubirii, trecea pe linga un copac si, fiindca nu erau fructe, il blestema. Si copacul chiar se usca.
Pe mine m-ai iubit, vorba lu' Nietzsche ("ciinii lui preferati"), da' cu pomul ce-ai avut?

In alta ordine de idei, ar trebui sa nu fim smecheri daca am citi numai primele pagini. Primele cam 100 de pagini sint numai aberatii, fara valoare din punct de vedere intelectual, dar, in mod curios, sint cele mai epice, asa ca s-au facut probabil un miliard de picturi, de romane, de poeme si de filme pe teme de acolo.

Furnika

Poate ai si tu dreptate luci, nu pot sa te contrazic - ai expus niste puncte de vedere, ti le asumi. Poti sa pui tot ce se scrie acolo la categoria 'aberatii' , e la indemana. Dar nu se poate sa nu iti fi pus intrebare 'de ce' s-a ales varianta asta si nu alta ( ma refer la geneza). Cum se reuseste  evitarea unor probleme simple ca aceea a incestului. De ce Dumnezeu a facut pe Adam dupa asemanarea 'Noastra' si nu de examplu 'a Mea'.

lucisandor

Your point? oricind poti gasi contradictii intre doua parti ale Bibliei, deci nu este o carte de incredere. Atunci nu ne mai apucam sa emitem teorii despre "fiii oamenilor", a la von Daniken, bazindu-ne pe un text asa subred.
Personal am luat de acolo ce mi-a placut (si merita adaugat, spre consternarea crestinilor, ca impartasesc ideea lui Eliade, cum ca o opera buna e acea din care nu poti da citate - ex. Dostoievschi sau in alt domeniu, Bach).
Stiu ca era un psalm, printre primele 20, care imi placea f mult. La un moment dat, o tinara adventista dadea sa ma converteasca si i-am explicat ca stiu Biblia binisor. I-am zis numarul psalmului si cind s-a apucat sa citeasca, a dat in plins. M-am speriat si am dat bir cu fugitii. Am citit acum paslmii in ambele traduceri (desi eu citisem doar Cornilescu) si nu l-am mai gasit :) Evident, psalmul nu a disparut, dar nu mai sint asa sensibil - acum, cind vad Sion si Israel, vad rosu (de fapt brun Nazi) in fata ochilor, asa ca mi se par o lectura dezagreabila.
In ideea ta, e interesant psalmul 82 (versiunea Cornilescu) = 83 (in cea ortodoxa), versetul 1: "Dumnezeu stă în adunarea lui Dumnezeu; El judecă în mijlocul dumnezeilor.". Parerea mea: lol!

Mai era si Eclesiastul...

Furnika

Departe de mine gandul sa fac aici o adunare religioasa de Sabat. Ma interesau parerile voastre despre text; daca ma interesau ideile despre credinta ma duceam la biblioteca. Ai ales gresit pe Bach pt ca multi dintre compozitorii de dupa el l-au tot citat. Si daca nu ma inseala urechea chiar Britney Spears are niste cadente autentice prin cantecelele ei, citate direct din Bach (asta nu o face muziciana insa). Dar deviem de la subiect.

stefan

http://razboiulnevazut.org/biblia/carte.php?id=65&cap=81
<<
Psalmul 81
1.    Dumnezeu a stat în dumnezeiască adunare şi în mijlocul dumnezeilor va judeca.
2.    Până când veţi judeca cu nedreptate şi la feţele păcătoşilor veţi căuta?
3.    Judecaţi drept pe orfan şi pe sărac şi faceţi dreptate celui smerit, celui sărman.
4.    Mântuiţi pe cel sărman şi pe cel sărac; din mina păcătosului, izbăviţi-i.
5.    Dar ei n-au cunoscut, nici n-au priceput, ci în întuneric umblă; stricase-vor toate rânduielile pământului.
6.    Eu am zis: "Dumnezei sunteţi şi toţi fii ai Celui Preaînalt".
7.    Dar voi ca nişte oameni muriţi şi ca unul din căpetenii cădeţi.
8.    Scoală-Te, Dumnezeule, judecă pământul, că toate neamurile sunt ale Tale.
>>

Il inteleg ca pe o referire la germenul dumnezeirii "plantat" in oameni. Se adreseaza judecatorilor, in sensul restrans, sau tuturor posesorilor de abilitati analitice, in sens larg.

Bineinteles, poti sa "LOL" si sa-ti lasi imaginatia sa zburde atat cat e necesar pentru conservarea propriei imagini despre lume. May the farce be with you!
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

vlad

Recunosc ca nu sunt si foarte probabil nu voi fi niciodata calificat sa emit judecati de valoare (intelectuala, estetica) asupra cartilor sfinte, ale oricarei religii. Nu cred ca sunt aplicabile criteriile pe care le folosesc de obicei.

Acest lucru fiind spus, mi se pare interesanta evolutia diavolului in biblie, si in acelasi timp, evolutia opozitiei bine-rau.

Initial, satana nu era chiar asa de rau, si nici Dumnezeu nu era chiar asa de bun. De fapt, satana era in consiliul ceresc, sfatuindu-l pe Dumnezeu când era cazul. Lucru de altfel firesc. Nici nu exista rai sau iad, oamenii dupa moarte treceau in uitare (Eclesiastul). Exemplul cel mai clar e in cartea lui Iov. Dumnezeu nu ezita sa chinuie cumplit pe cel mai devotat dintre credinciosi (Iov), si asta la sfatul satanei. Intr-un fel, Dumnezeu era totul, si binele si raul, si femeia si barbatul, intr-o singura entitate.

De-abia mai târziu apare opozitia categorica bine-rau, Dumnezeu si diavolul devenind dusmani, atitudine care se mentine pe parcursul Noului Testament, culminând cu Apocalipsa Sf.Ap.Ioan. De unde aceasta schimbare?

Inainte de crestinism, a existat (si exista) un singur sistem care a mai opus pe Dumnezeu si pe diavol. Unul singur, va vine sa credeti? E vorba despre mazdeism, sau zoroastrism, daca vreti, religia majoritara persana pâna la cucerirea araba. Antagonismul Ahura Mazda/Ahriman a fost fondat cam pe la 600 i.Ch. De-abia peste 6 secole, acelasi "sistem" apare in secta evreiasca a esenienilor si apoi in crestinism, culminând cu sectele medievale timpurii ale gnosticilor si a lui Maniheu. Peste alte 6 secole, el a trecut in Islam, evident, dinspre crestini. Interesant ca marii doctori ai bisericii crestine mari au luptat din rasputeri impotriva acestei opozitiim elaborând teoria cu "privatio boni", adica raul ar fi  doar absenta binelui, produs al neglijentei. However, maniheismul, sub o forma sau alta, a ramas o doctrina universala, si am inglobat-o in felul nostru de a fi.

Dar revin la intrebare. Cum si de ce s-a produs schimbarea asta in Biblie?

stefan

Tovarasu Stroescu, dvs. ce biblie cititi? Sigur e in pozitia corecta? Cand a fost ultima vizita la oftalmolog? Nu mi-o luati in nume de rau, incerc doar sa gasesc alternative onorabile pentru aberatiile de mai sus.

lucisandor

Stefan, daca te limitezi la a flutura cuvinte la modul "dumnezei = exprimarea divinitatii in oameni", poate ca ar fi cazul sa te concentrezi asupra intrebarilor din primul post... Sa te vad cum le mai infloresti si pe astea... si oricum mai gasim paradoxuri flagrante, nu e nici o problema!
Am preferat sa spun lol decit sa spun ca exista mai multi dumnezei, dar probabil ca ai fi preferat a doua atitudine.

tapirul

lucisandor, totusi, sa incerci sa cauti relatii logice in Biblie si la Dumnezeu mi se pare cam far fetched...
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Pai eu nu le caut, le-am subliniat..
Quoteoricind poti gasi contradictii intre doua parti ale Bibliei, deci nu este o carte de incredere.
dar Stefan le-a cautat... si uite asa intram pe o cale batatorita... la un moment dat logica lui Stefan se va brokai, dar el nu va voi sa vada... apoi o sa inceapa iar ateii ca mine sa ii atraga atentia ca nu poate purta o discutie logica pentru simplul motiv (logic) ca nebanuite snt caile Domnului si, smeriti, crestinii nu s-ar putea ridica la nivelul intelepciunii Domnului..
alea alea

stefan

Luci, abordarea ta imi aminteste de un pasaj din manualul de filosofie pentru liceu care gaseste urmatoarea inadvertenta in Biblie: daca Dumnezeu a creat Soarele in ziua a patra, cum au fost delimitate zilele anterioare?
Este un foarte bun exemplu pentru diferitele nivele de intelegere la care se preteaza acest text ("Numele trandafirului" e lectura de gradinita pe langa Biblie). La prima vedere, termenul "zi" semnifica durata unei rotatii complete a pamantului in jurul propriei axe, sau intervalul de expunere la Soare din aceste 24 de ore. La o analiza mai atenta, "zi" devine o denumire simbolica pentru o etapa a creatiei cu incarcatura suplimentara a paralelismului cu sensul propriu (" Şi a fost seară şi a fost dimineaţă" - trecerea de la intuneric la lumina, de la necreat la creat).
Pasajul in discutie nu este, deci, ilogic ci avem doar o supraincarcare semantica a unui termen.

Nu cred ca un raspuns la primul tau post ti-ar fi util. Adevarata problema cu care te confrunti e ca nu vrei sa analizezi perspectiva simbolica - nu te suspectez de prostie (nu am motive), doar de autosuficienta.

tapirul

stefan, scuze ca ma bag off topic...Cred ca va trebui sa ma obisnuiesc cu stilul tau, dar mai cred ca vlad stroescu este ultimul care er merita un tratament ca ala ( (c) Stefan, that is  :D ). Cu mine e okay, pentru ca stiu ca si eu sunt in stare de "marlanii" si pot sa reply back, dar vlad e diferit. Cu el ar merita efortul discutiei ideilor si renuntatul la remarci personale.
cre'că, nu ştiu...

stefan

My bad. Nu sunt capabil de subtilitati mai subtile in fata unor asemenea gogoritze dar sper ca raspunsul meu nu e luat drept un atac la persoana. E doar mai evidenta agresivitatea din el. Din punctul meu de vedere, articolul lui Vlad e mult mai offensive (in raport cu nivelul intelectual al audientei, nu cu religia unora dintre noi) si nu s-a calificat pentru un raspuns serios. Poate data viitoare ajungem la un dialog mai civilizat.

doina

Mie nu mi s-a parut de loc "offensive" intrebarea lui Vlad. De ce ti s-a parut tie "offensive", Stefan?

(Mie intrebarea mi s-a parut foarte interesanta in sensul ca m-a facut sa imi doresc sa aflu mai mult despre acest subiect. Pe mine chiar m-a dus sa ma gindesc, in mod foarte digresiv si tangential (ca de obicei!), la asocierea boala=defect moral/pedeapsa divina, si re. "blestemul" dualismului in medicina. Deci mie personal, post-ul lui Vlad mi s-a parut atit educativ cit si foarte pertinent.)

lucisandor

Pai e simpla problema lui Stefan. Vlad priveste Bibila ca pe o chestie care evolueaza in timp, care se completeaza de la David la Solomon etc. in timp ce Stefan traieste intr-o biserica unde normele ramin aceleasi de cind se stie.
Doina, la tine e mai grav ca vii din lumea relativizanta ocidentale. Acolo a avea o carte de capatii care nu se schimba de-a lungul vietii este mai greu. Poti sa schimbi comunitatea de zece ori, dar ramii in aceeasi cladire, pasata de la un cult la altul, jusor egale,....

Qvadratus

Quote from: stefan...sper ca raspunsul meu nu e luat drept un atac la persoana...

Nu, dar modalitatea de expunere ar putea sugera ca ai un QI redus.

stefan

Quote from: Qvadratus
Quote from: stefan...sper ca raspunsul meu nu e luat drept un atac la persoana...

Nu, dar modalitatea de expunere ar putea sugera ca ai un QI redus.
Does size matter?
:-)))))

Doina, hai sa discutam pe text.
Quote from: vladInitial, satana nu era chiar asa de rau, si nici Dumnezeu nu era chiar asa de bun.
Hmmm, interesant, dar atata timp cat nu mi se aduc argumente afirmatia de mai sus e doar o alta cristalizare a deconstructiei la moda printre creierele partial luminate care daca nu pot reinventa lumea, se multumesc si cu reinventarea interpretarii ei. Asa, deci il luam pe diavol - personificarea raului - si pe Dumnezeu - creatorul cu un preaplin de iubire - si ii nivelam frumos cu mistria. Traiasca relativismul moral! De ce sa ne mai prindem urechile in logica, e doar o inventie a burgheziei menita sa minimalizeze importanta proletariatului in evolutia umana. Te intrebi cum ma ajuns la lupta de clasa de la o discutie teologica? Pai tocmai relativismul imi permite mie, om prost, dar egal cu voi in drepturi, sa-mi fac cunoscut propriul adevar (ce, nu stiati ca sunt mai multe adevaruri?). Daca, de exemplu, nu-mi place dihotomia bine-rau (violenta naste violenta, conflictele religioase nasc razboaie, samd.) emit afirmatia ca nici dracu nu-i asa de negru, nici D-zeu usa de biserica (ba se pare ca au jucat barbut impreuna cand erau mici). In felul asta am rezolvat problema si pot sa rad de voi, maniheisti blocati in absolutism cu abordari expirate ale mecanismelor gandirii. Ba chiar in timp ce voi dezbateti diferenta dintre Rai si Imparatia lui Dumnezeu, am sa merg la meci si-am sa ascult manele la maibahu lu nea Jiji; sa vezi acolo Iad cand apare garda!

QuoteDe fapt, satana era in consiliul ceresc, sfatuindu-l pe Dumnezeu când era cazul
N-am nimic impotriva fictiunii pe teme religioase cand aceasta e cinstita si asumata ca atare, dar faptul ca imaginea de mai sus e pusa in contextul analizei Bibliei este cat se poate de jignitor. Adica autorul a citit pe diagonala o pagina in care diavolul a facut o propunere si - pac! - l-a si bagat in consiliul suprem de aparare a cerului. Daca omu nostru citeste scena botezului lui Iisus, ce concluzie o sa traga? Ca Sf. Duh e mecanicul sef de pe nava ectoplasmatica a Elohimilor (fiinte superioare de origine extraterestra inruditi cu "micii cenusii cu ochii negrii") ?

Continui daca si cand mai am timp, chef si audienta. Acum dau o tura pana la Sarlota.

doina

Nu inteleg nimic.  :?

(Cred ca vorbim in limbaje diferite. Plus ca eu nu am pregatire de teologian sau filozof, si probabil ca marea majoritate a participantilor de aici sunt la fel. Eu, personal, sunt amator complet ignorant, de aceea probabil ca nici nu am ce sau cum sa raspund. Dar, in spirit de "fair play",  tot nu mi s-a parut intrebarea lui Vlad nici "offensive", nici "periculoasa", nici "grava", asa in spiritul sau general, asa cum a fost ea formulata. Cel mult, intreg topicul este "troll-istic", si se preteaza la diverse "flame", ca asa sunt toate topicele legate de religie in orice forum general de pe internet, prin definitie. Dar asta e problema lui Furnika, ca el a deschis topic-ul!)  :roll:

A CERB

Quote from: stefan

Hmmm, interesant, dar atata timp cat nu mi se aduc argumente afirmatia de mai sus e doar o alta cristalizare a deconstructiei la moda printre creierele partial luminate care daca nu pot reinventa lumea, se multumesc si cu reinventarea interpretarii ei. Asa, deci il luam pe diavol - personificarea raului - si pe Dumnezeu - creatorul cu un preaplin de iubire - si ii nivelam frumos cu mistria. Traiasca relativismul moral!
....
Daca, de exemplu, nu-mi place dihotomia bine-rau (violenta naste violenta, conflictele religioase nasc razboaie, samd.) emit afirmatia ca nici dracu nu-i asa de negru, nici D-zeu usa de biserica (ba se pare ca au jucat barbut impreuna cand erau mici). In felul asta am rezolvat problema si pot sa rad de voi, maniheisti blocati in absolutism cu abordari expirate ale mecanismelor gandirii. Ba chiar in timp ce voi dezbateti diferenta dintre Rai si Imparatia lui Dumnezeu, am sa merg la meci si-am sa ascult manele la maibahu lu nea Jiji; sa vezi acolo Iad cand apare garda!

oricat nu as fi de acord cu modul de expunere( desi violenta are multe forme, aici sunt de acord cu relativistii), sunt complet de acord cu ideea. maniheismul este necesar, iar ideea ca daca esti maniheist esti idiot, incuiat sau backwards este preposterous. exista bun si rau, indiferent ce vedeti la televizor si in talkshow-uri.
Smile! It confuses people!

Furnika

Quote from: doinaCel mult, intreg topicul este "troll-istic", si se preteaza la diverse "flame", ca asa sunt toate topicele legate de religie in orice forum general de pe internet, prin definitie. Dar asta e problema lui Furnika, ca el a deschis topic-ul!)  :roll:
Imi recunosc incompetenta si completa incapacitate de a-ti intelege randurile de mai sus. In absoluta mea ignoranta ( sunt doar un umil cititor al unor posturi prea complicate pentru limitata mea capacitate de a intelege) recunosc faptul ca habar nu am de ce spui ca intreg topicul este troll-istic si ca am o problema. In netarmurita mea naivitate recunosc totusi ca pot avea o problema dar as fi recunoscator sa imi explici in ce consta ea mai exact pt ca tu se pare ca ai un spirit de observatie ascutit ceea ce IMHO mie imi lipseste re. capacitatea mea de introspectie este absurd de limitata si am nevoie de o mana de ajutor fina, dar competenta. :roll:
PS: am spus ca personal ma intereseaza lucruri punctuale; discutia aluneca spre filosofii.
Am mai auzit teza cum ca Dumnezeul Vechiului Testament este mai crud, pedepseste f usor etc iar Dumenzeul Noului Testament pare mai iertator,  bla bla; personal nu sunt de acord cu punctul asta de vedere.

vlad

Stefanel, cruciatul mamii, n-am priceput ce-ai cu mine.

Care parte nu-ti place? Aceea in care am spus ca diavolul era in consiliul ceresc. Daca ii dadea sfaturi lui Iahve, si Acesta le si asculta, etimoogic vorbind, diavolul era un consilier al lui Iahve. Pe tine te deranjeaza de fapt forma "blasfemiatoare" in care poate ca am asezat ideea. Pentru asta iti cer scuze, serios.

Cât despre faptul ca opozitia categorica bine/rau, aici n-ai ce sa-mi faci. Ea e de origine persana si apare târziu in Biblie. Diavolul nu era la inceput intruparea raului, ci doar un rebel, care nu era rau in TOT ceea ce facea, ci doar in mutineria sa. (Daca vrei parerea mea, dualismul e  adoptat de esenieni in scopuri politice, pentru a-i demoniza pe romani.)

Daca nu e asa, explica-mi, rogu-te, problema lui Iov. Cum de Binele Absolut, Iahve, pleaca urechea si asculta sfatul Raului absolut, satan? Sau ce face, mai exact, concurenta, pariuri, "stai sa vezi ca eu am dreptate"? Cum de e posibila aceasta comunicare extraordinara, dinspre rau inspre bine (ca invers n-ar fi asa de fantastic), acest compromis? Astept cu interes, cavalare divin. Dupa care, poti sa-ti scoti bâta de sub rasa si sa-mi dai in cap, dupa cum te instruieste credinta.

lucisandor

Pai vezi, Vlad, ca tu nu intelegi? Biblia nu are o parte tirzie si una precoce, ea a fost publicata, sub copyright, de PS Anania, in 2003. Iar in engleza a scris-o unul, regele James.
Chestia e ca BOR sustine ca, acolo unde nu ne descurcam pe baza Bibliei, trebuie sa folosim scrierile necanonice ale celorlalti sfinti si Traditia. Daca te uiti in ele (dar mai ales in cartile necanonice pre-crestine, cum sint cele eseniene/qumraniene) o sa fie si mai clar. Devreme ce Satana cade (sper ca nu sint contestatii la punctul asta), el trebuie sa cada de undeva sus, deci era pe felie cu Barbosul (ca sa citez dintr-un mare antrenor din Divizia A)...

Revenind, eu nu as merge pe cronologia sugerata de Biblie, prin insertiile "un psalm al lui Solomon" sau prin simpla ordonare a capitolelor. Cei care inteleg textul dupa care s-a lucrat la Septuaginta ar putea aprecia daca se foloseste un limbaj mai vechi sau mai nou.

stefan

Ceea ce omiti, Vlad, in analiza ta, este formularea clara a problemelor. Vrei sa stii de ce este permisa existenta diavolului? Pai de ce nu zici asa? Iti e neclar rolul pe care un reprezentant al raului il joaca in interventia divina asupra omului? Pune cat mai exact problema si poti incepe cautarea raspunsului.

Partea cu existenta diavolului e simpla - Dumnezeu e incapabil de distrugere.
Utilitatea lui apare destul de clar in ecuatia libertatii umane. Pentru o balansare a ecuatiei, e necesara o personificare a raului care sa se constituie intr-o alternativa valida la binele reprezentat de creator. Doar asa omul are deplina libertate de a alege.

"Cartea lui Iov" e mai complicata si necesita un om mai odihnit decat sunt eu acum pentru a incerca o interpretare. Ramane pe data viitoare.

tapirul

lucisandor, din cate stiu eu, Biblia nu este un document "dintr-o bucata" (ca sa ramanem la citate din fotbal...Niciodata n-am inteles cum ur şut ar putea fi din doua bucati, though..). Adica, nu a fost scrisa de la un capat la altul intr-un anumit moment isoric. Biblia, asa cum o stim noi, este o colectie de texte mai vechi si mai noi, puse impreuna intr-o singura carte. Vlad se refera la textele mai vechi din Biblie, atat. That is, textele scrise inaintea alora mai noi...
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Era o gluma, dar reflecta perceptia lui stefan. Chiar daca e scrisa in mai multe evuri si in mai multe dialecte, Stefan tine neaparat ca Biblia sa aiba o conceptie unitara, ca altfel da de paradoaxe ca asta indicat de Vlad si apoi i se reduce nr. adevarurilor de credinta... pina la zero.

tapirul

mda, ma prind mai greu lately.. Too much academic work.
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

biblia este om insailare de povestioare absurde.mi-ar trebui pe putin o saptamana ca sa explic toate aberatiile di biblie.este un domeniu care m-a interesat:
-ce s-a intamplat cu toata apa din potopul lui noe?unde s-a dus ea?---cititi pt lamuriri Gheorghe Gabriel-Inadvertente in interpretarea biblica a potopului.
-de unde au aparut celelalte rase?erau doar 3 primordiale:ham, sem,. iafet.de unde a aparut rasa rosie?indienii aica(vb serios).
-este plina de acte de incest(cum s-au inmultit cei 2 copii ai evei cu o singura femeie existenta?), fratricid-cunoasteti cain-abel, proxenetism(parca avraam era ala care si-a inchiriat nevasta faraonului ca sa obtina bunuri).
-daca Dumnezeu este atotputernic, omniprezent si omnipotent de ce se teme de Satana??
-cititi si voi:Leo Taxil-Biblia Hazlie si alte carti ca sa va deschideti mintea.
sunt o groaza de exemple si contradictii care pot fi date.toata noaptea as scrie dar timpul e limitat.mai revin in topicul asta.
ramas bun...

tapirul

indianul, brace for impact. I predict a full blow from stefan.
cre'că, nu ştiu...

dustweaver

Deschis mintea  :) prin copilaria tarzie cu Biblia pentru necredinciosi sau ceva de genul, tiparita candva prin anii '50... supertare cartulia, am ras cu lacrimi...

-cum adica "se teme de Satana"? quote, please :) s-o fi temand, pt ca omul este liber sa aleaga oricand intunericul, daca asta voieste, fara interventii divine care sa indeparteze aceasta varianta ;

-textul zice foarte clar (Biblia ortodoxa pe care nu o am, din pacate, aici) ca fii lui Adam si ai Evei au luat neveste dintre "fiicele oamenilor" (de asemenea, foarte clar se spune ca a fost creat omul si i s-au dat in stapanire pamantul si animalele etc. iar Adam abia dupa ziua a saptea,  trimis fiind in Gradina Edenului...). Se mai fac referiri la "fiii lui Dumnezeu" care s-au amestecat cu "fiicele oamenilor"... ceea ce, IMHO, exclude definitiv ideea de incest...
Acu... io am pierdut sirul pe undeva pe la Potop... :)  

1. nu numai eu impartasesc aceasta interpretare, ci si oameni cu care nu discutasem niciodata astfel de probleme :shock:
2.persoane mult mai putin ignorante ca mine  :) mi-au dat raspunsuri evazive (care nici pe departe nu excludeau insa interpretarea asta  :roll: );
3. incerc sa ma feresc cat pot de tonuri sententzioase (sunt doar pareri / interpretari personale, care odata impartasite te vara intr-un luuung dialog al surzilor; ) - Furnik, tu ai fi vrut o analiza a textului, dar inclin sa cred ca fiecare alege interpretarile care se potrivesc credintei / necredintei personale  :wink:
4. due to my immaturity and ignorance (stefane  :wink:), prefer sa ma ascund ( :?: ) dupa Caile Domnului necunoscute sunt... avand in vedere, in ceea ce priveste strict textul Bibliei, ca nu pot fi excluse diverse greseli de transcriere / traducere / interpretare (si ca unele dintre ele ar putea fi strecurate chiar in Geneza  :wink: )

Gata, o sa incerc sa ma tin departe de topicul asta  :sulkoff:
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

dustweaver

"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

Qvadratus

Quote from: stefan...Partea cu existenta diavolului e simpla - Dumnezeu e incapabil de distrugere.
Utilitatea lui apare destul de clar in ecuatia libertatii umane. Pentru o balansare a ecuatiei, e necesara o personificare a raului care sa se constituie intr-o alternativa valida la binele reprezentat de creator. Doar asa omul are deplina libertate de a alege...

Interesant si in acelasi timp atractiv. Nu m-am gindit niciodata la asta pina acum.

INDIANUL

Quote-cum adica "se teme de Satana"? quote, please Smile s-o fi temand, pt ca omul este liber sa aleaga oricand intunericul, daca asta voieste, fara interventii divine care sa indeparteze aceasta varianta ;
m-am exprimat gresit:nu neaparat ca se teme:am vrut sa zic de ce este nevoie sa luptam impotriva Satanei daca Dumnezeu este atotputernic si ne apara in fiecare moment?? lasa cu alegerea omului ca asta te indeparteaza de biblie:acolo ai:sau esti de partea binelui(Isus s.a.)  sau a raului(Satana s.a.).aici vorbim de biblie adica de oameni care gandesc precum in evul mediu ca in biblie."Biblia pt necredinciosi" o am dar nu am citat-o pt ca intr-adevar este scrisa de sovietici si poate fi combatuta foarte usor prin asocierea cu sovieticii atei.
pai oi fi pierdut tu sirul pe la potop dar
Quote-textul zice foarte clar (Biblia ortodoxa pe care nu o am, din pacate, aici) ca fii lui Adam si ai Evei au luat neveste dintre "fiicele oamenilor" (de asemenea, foarte clar se spune ca a fost creat omul si i s-au dat in stapanire pamantul si animalele etc. iar Adam abia dupa ziua a saptea, trimis fiind in Gradina Edenului...). Se mai fac referiri la "fiii lui Dumnezeu" care s-au amestecat cu "fiicele oamenilor"... ceea ce, IMHO, exclude definitiv ideea de incest...
Acu... io am pierdut sirul pe undeva pe la Potop... Smile
ce cuplare cu fiicele oamenilor???eu stiu ca au fost Adam si Eva care au avut baieti.atat.ce fiice?
tu chiar crezi ce spune biblia ca adam fost facut din lut si eva din coasta lui adam? :lol: trezeste-te esti in secolul 21.pamantul este plat cumva?este acoperit de mai multe ceruri(7 la evrei si 9 la europeni)ca in biblie??pacat ca de descoperirile moderne beneficiaza si sustinatorii bibliei.
am uitat un alt argument:cat zice biblia ca are lumea facuta de Dumnezeu?7000 de ani parca.stiai de scheletul gasit de plopsor care este cel mai vechi om din europa?si culmea este chiar un oltean-pe bune daca nu stiai:
    Cel mai vechi schelet de hominid descoperit în emisfera nordica este Australoantropos Olteniensis, descoperit de Dardu Nicolaescu-Plopsor la Bugiulesti, pe Valea lui Graunceanu, judetul Vâlcea (vechime 1.800.000 - 2.000.000 ani) .
http://www.gk.ro/sarmizegetusa/civilizatia_daca/inventii.htm
cum ramane dustwear cu cei 7000 de ani?
ramas bun...

Qvadratus

Indiene, parerea mea apropo de o asemenea carte, este ca valoarea ei nu sta in veridicitatea sau coerenta celor descrise in ea, ci in posibilitatea aproape infinita de a extrage din ea interpretari care sunt cvasiperpetuu adaptabile conditiei umane. Fiecare poate gasi pornind de la ea o interpretare care sa se potriveasca persoanei respective, situatiilor careia trebuie sa-i faca sau lumii care ne inconjoara la un anumit moment ori anumitor evolutii ale societatii.

tapirul

Quote from: dodecaedruInteresant si in acelasi timp atractiv. Nu m-am gindit niciodata la asta pina acum.
yap. De aia imi place mie zisa lui Kierkegaard (nu pretind ca l-am citit si ca il inteleg pe Kierkegaard, though, dar expresia asta imi place si o inteleg) "contrariul pacatului nu e virtutea, contrariul pacatului e libertatea"
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

Quotenu sta in veridicitatea sau coerenta celor descrise in ea
evreii considera biblia ca un act de proprietate al pamantului pe care acum se chinuie sa-l smulga de la arabi.moneda actuala a statului israel daca nu ma insel este cea folosita in biblie.poti gasi interpretari mult mai subtile si mai folositoare in cartile de stiinta decat intr-o carte compilata acum cateva mii de ani de unii pe care soarele desertului ii batea in cap.biblia in sus, biblia in jos toti iti spun:SCRIE IN BIBLIE.pai daca scrie in biblie atunci scrie in biblie si nu aveti decat sa interpretati toate "metaforele" alea dar metafore se pot extrage milioane din ea si se pot roti pe toate fatetele.la un moment dat trebuie sa te opresti din rotitul metaforelor ca sa vezi totusi de la ce ai plecat care este supoertul de baza si cum este el.
ramas bun...

dustweaver

Nu am atins subiectul asta cu coasta  :) Am spus ca omul a fost trimis frumusel pe pamant, cu un scop precis. El a prins a se inmulti si la vremea caderii celor doi (Adam si Eva)- a caror functie initiala era de paznici ai Edenului- oamenii aveau deja fiice (ale oamenilor, da? ) dintre care "fiii lui Dumnezeu" (in prima faza Cain und Abel) si-au luat neveste...

Aplicam sabloane : ani lumesti, punem ceva ce PROBABIL este dincolo de intelegerea noastra pe un pat procustian alcatuit din experiente si, cum spuneam, sabloane de intelegere / perceptie...  Cei 7000 de ani - nici chiar asa! pot fi chiar o incercare de a sugera infinitatea, atemporalitatea :) ma cam indoiesc ca is ani "de-ai nostri" (cantitativ vb :) )  Dap, cunosc intreaga teorie pe care ai "linkuit-o" mai sus; da, e placut de crezut ca omul, scrierea, civilizatia au rasarit in Dacia, dar ... chiar, vorba ta, cum au aparut rasele apoi  ? ;)

Qvadratus

Nu te contrazic, ai dreptate, numai ca aici intervine o chestiune de optiune.Dupa cum ti-am spus, din punctul meu de vedere valoarea trebuie cautata in alta parte....

dustweaver

Quote from: tapirulKierkegaard : "contrariul pacatului nu e virtutea, contrariul pacatului e libertatea"

perfect de acord ... libertatea exista numai in conditiile existentei reale a alternativei...

INDIANUL

Aplicam sabloane : ani lumesti, punem ceva ce PROBABIL este dincolo de intelegerea noastra pe un pat procustian alcatuit din experiente si, cum spuneam, sabloane de intelegere / perceptie... Cei 7000 de ani - nici chiar asa! pot fi chiar o incercare de a sugera infinitatea, atemporalitatea Smile ma cam indoiesc ca is ani "de-ai nostri" (cantitativ vb Smile ) Dap, cunosc intreaga teorie pe care ai "linkuit-o" mai sus; da, e placut de crezut ca omul, scrierea, civilizatia au rasarit in Dacia, dar ... chiar, vorba ta, cum au aparut rasele apoi ?
ba chiar asa se calculeaza,nici gand sa aplic sabloane doar ma uit in jur:evreii numara anii de la inceputul facerii lumii si acum suntem in anul 6 mii nus cat.cautati un link ca nu am gasit;ei nu au anii ca noi au cateva mii in plus pt ca atatia reprezinta zic ei anii scursi de la facerea lumii...nus pe unde dracu sa gasesc eu in ce an suntem acum dupa evrei;poate gaseste careva pe net.
Quoteda, e placut de crezut ca omul, scrierea, civilizatia au rasarit in Dacia,
-nu am zis ca olteanul este cel mai vechi om din lume ci doar din europa.
-chiart avem cea mai veche scriere din lume TABLITELE DE LA TARTARIA cui cateva mii de ani mai vechi decat cele sumeriene;citeste cartea "De la tartaria la tara luanei" de paul lazar tonciulescu(apropo tapi:tara luanei este actuialul buzau).nu stiu daca o mai are editura miracol dar eu o am:sunt 3 placute de lut gasite intr-un mormant
QuoteTablitele de la Tartaria au fost datate cu exactitate!
Conform datarii cu C14 efectuate in Italia, vechimea tablitelor de la Tartaria este de 7.300 de ani! Datarea a fost facuta pe oasele de femeie impreuna cu care au fost gasite placutele, de catre o echipa de cercetatori italieni condusi de dl. Marco Merlini.
poze nu gasii pe net sa ti le arat.
ramas bun...

dustweaver

Cat despre descoperirile stiintzei ... hi hi, mi-l amintesc pe proful de biocel, dupa ce povestea fascinat de celule si molecule, cum cadea pe ganduri si intr-un final spunea, abordand un aer mistic : exista aici, in celula, o forma de inteligenta pe care noi nu o putem intelege... si nu stiu daca vom putea curand  :)

INDIANUL

QuoteCat despre descoperirile stiintzei ... hi hi, mi-l amintesc pe conf. Mixich Wink de la biocel, dupa ce povestea fascinat de celule si molecule, cum cadea pe ganduri si intr-un final spunea, abordand un aer mistic : exista aici, in celula, o forma de inteligenta pe care noi nu o putem intelege... si nu stiu daca vom putea curand
ma tu esti din craiova de ai facut cu mixich?si chiar asa zicea.
ps:desi razi tu de mixich tipul zbarnaie de inteligenta;singurul aparat din craiova pentru folosirea adn-uui in medicina legala este la el(chestii ca-n filme:gasesti un fir de par si apoi ii compari adn-ul cu al suspectului).erau o placere cursurile lui.nu scriai nimic iti arata doar diapozitive si iti exlpica ca sa intelegi.uitai ca esti la curs.stiai ca a facut experiente cu urziceanu bienergoterapeutul?au reusit sa modifice adn-ul prin bioenergie.
ramas bun...

dustweaver

Quote from: INDIANULevreii numara anii de la inceputul facerii lumii si acum suntem in anul 6 mii nus cat.
greseala lor !  8)

dustweaver

Asta a fost unul din cei mai faini profi pe care i-am avut. Afirmatia lui m-a pus pe ganduri atunci... ce stiam eu de stiintza pe vremea aia ? iaca, ziceam, ipoteza divina nu se poate exclude...  8) de fapt asta zic si acum :)

INDIANUL

am gasitttt:uite
QuoteCercetând manuscrisele, tipăriturile, însemnările manuscrise şi actele de cancelarie s-a constatat că numerele chirilice utilizate pentru datare exprimau, mai frecvent, anii erei bizantine, respectiv "de la Adam", sau "de la facerea lumii" sau "de la zidirea lumii" (ab origine mundi), dar datarea se făcea şi cu anii de la naşterea lui Hristos.

Convenţional s-a stabilit că "facerea lumii" a început cu 5508 ani înainte de naşterea lui Hristos şi că anul trebuia să înceapă la 1 septembrie, deci cu patru luni mai devreme decât data de 1 ianuarie stabilită pentru era creştină.

Aşadar, majoritatea anilor fiind consemnaţi în datarea convenită pentru era bizantină, pentru a-i transpune în anii de la Hristos se procedează astfel:

*

Dacă data menţionată este cuprinsă între 1 ianuarie si 31 august se scad 5508 ani din cei calculaţi în era bizantină;
   *

Dacă data se încadrează între 1 septembrie şi 31 decembrie, se scad 5509 ani.

În secolul al XVII-lea şi al XVIII-lea anii erei bizantine se întâlnesc mai rar în acte, ei fiind înlocuiţi cu anii "de la naşterea lui Hristos". În actele româneşti de cancelarie, redactate în limba latină, indiferent de secol, nu sunt consemnaţi decât anii erei noastre, însoţiţi de formula "anno domini".

De altfel, mitropolitul Dosoftei, într-o însemnare din 1685, denumeşte cele două modalităţi de datare astfel: "văleatul cel pravoslavnic" referindu-se la anii de la facerea lumii şi "văleatul cel latinesc" reprezentând era noastră.
acum e usor de calculat in ce an suntem dupa evrei:5508+2005=7513
ramas bun...

tapirul

acu' ar trebui sa verificam pe un perpetual calendar d'ala daca 1 septembrie 5508 BC a picat luni... :P
cre'că, nu ştiu...

vlad

Quote from: stefanPartea cu existenta diavolului e simpla - Dumnezeu e incapabil de distrugere.
Utilitatea lui apare destul de clar in ecuatia libertatii umane. Pentru o balansare a ecuatiei, e necesara o personificare a raului care sa se constituie intr-o alternativa valida la binele reprezentat de creator. Doar asa omul are deplina libertate de a alege.

Pardon?? Si Potopul? Si Sodoma & Gomora? Si tot felul de oameni care cazura "trazniti"? E adevarat ca majoritatea acestor binefaceri se petrec in vechiul testament. Tocmai ce spuneam, dualismul nu a existat dintotdeauna. El exista azi, si tu l-ai formulat foarte clar in urmatoarea fraza ("Utilitatea lui apare..."). Interesant ca formularea ta exprima aproape perfect doctrina zoroastriana, care, repet, a fost prima doctrina dualista din lume, si a aparut târziu, când buna parte din Tora exista deja.

Bun, nu vrei sa-ma lamuresti de ce Biblia a evoluat astfel. Atunci lamureste-ne de urmatorul lucru:

Sustii ca diavolul a fost creat ca omul sa poata alege intre bine si rau. Trecem peste faptul ca diavolul e anterior omului, sa zicem ca Dumnezeu e omnisicient si stia ca urma sa creeze oameni, si stia ca acestia o sa muste din fructul cunoasterii. (Nota: Nicaieri nu scrie in Geneza ca diavolul a ispitit-o pe Eva. Se vorbeste doar de sarpe.)
Deci, daca diavolul n-ar fi existat, atunci omul n-ar fi avut decât bine in jurul sau, si Dumnezeu nu mai avea cum sa-si dea seama care om e slab si care puternic, care e drept si care e pacatos. (Asta intra in start in contradicitie cu omniscienta divina, dar sarim si peste asta. ) Asta inseamna ca exista in fiecare om, independent de existenta unui diavol , a unei slabiciuni, a unui pacat, mai mare sau mai mic, in forma sensibila, subtila, platoniciana daca vrei, si care trebuie pusa in evidenta prin alegerea ticalosiilor diavolului. Deci, raul din om este imanent, si chiar anterior diavolului in intentia divina. Pai atunci, de ce-a mai fost nevoie de diavol? Q.e.d. Intrebare suplimentara: de unde vine acest rau? Nu oare chiar de la Creator, nu El l-a pus acolo?

Ce parere ai, quadratus? Nu ti se pare si asta interesant?

dustweaver

Pai daca recurgem la principiul omniscientei (in abordarea asta) mai departe ajungem usor la concluzia ca Divinitatea stie dinainte ce vom alege etc.etc. si astfel totul se reduce la o mare, imensa joaca  :shock:

Furnika

Quote from: INDIANULau reusit sa modifice adn-ul prin bioenergie.
Topicul despre filme SF proaste e in alta parte. :D

INDIANUL

furnika daca nu cunosti oamenii nu mai vorbi.am vb cu cineva pe private (nu conteaza cine e)si i-am explicat care e faza.daca nu crezi, nu ai decat sa nu crezi treaba ta dar poate sunt altii interesati.nu cunosti nici profesorul si nici pe urziceanu.sa stii ca pamantul nu este plat totusi...
domeniul bioenergiei nu este nou doar ca ce tine de el este tinut secret si folosit in special in scopuri militare(rar civile).
ti-am spus:explica-mi fotografiile kirlian si apoi mai stam de vorba.intre timp mai informeaza-te.lasa mistocareala ca s-ar putea sa avanseze stiinta si cunostintele despre lume si sa ramai blocat in evul mediu speriat de fulgere, traznete si zei.
ps:ca tot am vb de kirlian-la oamenii obisnuiti aura in fotografiile kirlian are cateva zeci de cm.la urziceanu are in jur de 1 metru.te gasisi tu furnika plecata la export sa contesti specialisti de la spitalul militar central(bucuresti),spitalul militar craiova si ministerul sanatatii cu care urziceanu a lucrat si cu care a facut experimente(si care au facut pe el teste pentru a verifica daca este reala capacitatea lui).am o brosura in care daca vrei ma uit si iti zic cine sunt.
ramas bun...

lucisandor

La Spitalul Militar Central un coleg rezident si-a dus bunica in sectia in care era rezident. "Profesorul" i+a dat aiurea tratament de HTA si in citeva zile a luat-o moarta acasa.
Asa ca eu unul as contesta "specialisti din SMC"... "primum non nocere si p-orma secundum bioenergiem".

INDIANUL

QuoteLa Spitalul Militar Central un coleg rezident si-a dus bunica in sectia in care era rezident. "Profesorul" i+a dat aiurea tratament de HTA si in citeva zile a luat-o moarta acasa.
Asa ca eu unul as contesta "specialisti din SMC"...
este un caz particular al tau: cu ruda unui prieten, care a auzit si el un prieten, care a auzit doua maimute, care vorbeau in bananier si barfeau un astronaut, care era prieten cu unu, care stie nus ce doctor care a dat nus ce tratament pentru nus ce afectiune si totul s-a sfarsit prin decesul prin moarte a respectivei bunici a prietenului....
total nesemnificativ.
ramas bun...

Furnika

La fel de nesimnificative sunt afirmatiile tale in legatura cu 'descoperirile' lui urziceanu&co.
Quote from: INDIANULca tot am vb de kirlian-la oamenii obisnuiti aura in fotografiile kirlian are cateva zeci de cm.la urziceanu are in jur de 1 metru.
Personal nu ma complexeaza aura domnului urziceanu.
Despre fotografiile kirlian iti poate vorbi mai bine lucisandor sau le poti gasi aici:http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/kirlian.html (@DrDoina).
Quote from: INDIANUL
te gasisi tu furnika plecata la export sa contesti specialisti de la spitalul militar central(bucuresti),spitalul militar craiova si ministerul sanatatii cu care urziceanu a lucrat si cu care a facut experimente(si care au facut pe el teste pentru a verifica daca este reala capacitatea lui).am o brosura in care daca vrei ma uit si iti zic cine sunt.
Eu nu contest specialistii doar ca nu cred pana nu vad scris negru pe alb un raport cu introducere, materiale si metoda, concluzii si discutii etc si care poate fi reprodus. Altfel experimentul dumnealor nu face nici cat o ceapa degerata. Nu poti sa ai pretentia sa iti fie recunoscutele rezultatele 'pe cuvant' indiferent cat de mare specialist esti in domeniul tau. Eu nu le contest meritele doar ca sunt surprins  ca nu au luat pana acum premiul Nobel pt ca daca lucrurile stau intr-adevar asa il merita cu prisosinta.
Cauta pe google Dr. Jacques Benveniste cel care a crezut ca a descoperit 'memoria apei' care ar explica homeopatia; cineva s-a gandit  sa repete experimentul facut de el (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8255290); datele din articolul sau din Nature de acum 15 ani erau false.  Revista a fost obligata sa revizuiasca articolul iar Benveniste s-a ales cu 2 premii IgNobel (caz unic):
http://www.improb.com/ig/ig-pastwinners.html#ig1998
http://www.improb.com/ig/ig-pastwinners.html#ig1991
desi el era un imunolog cu rezultate f bune in trecut (mare specialist cum spui tu).

INDIANUL

QuoteLa fel de nesimnificative sunt afirmatiile tale in legatura cu 'descoperirile' lui urziceanu&co.
pai scuza-ma furniko dar pari foarte interesata(si deci pt tine este semnificativ) de ceea ce vorbesc eu din moment ce ai preluat ce ii spuneam eu lui dustwear intr-un ps si ti-ai dat cu parerea.adica te bagi ca musca in curul calului intr-o discutie intre mine si dustwear, arunci replica, eu dezvolt discutia si apoi vii ca e nesemnificativ.
QuotePersonal nu ma complexeaza aura domnului urziceanu.
asa si ce ma intereseaza pe mine chestia asta?e treaba ta daca te complexeaza sau nu.
Quotedoar ca nu cred pana nu vad scris negru pe alb un raport cu introducere, materiale si metoda, concluzii si discutii etc si care poate fi reprodus. Altfel experimentul dumnealor nu face nici cat o ceapa degerata. Nu poti sa ai pretentia sa iti fie recunoscutele rezultatele 'pe cuvant' indiferent cat de mare specialist esti in domeniul tau. Eu nu le contest meritele doar ca sunt surprins ca nu au luat pana acum premiul Nobel pt ca daca lucrurile stau intr-adevar asa il merita cu prisosinta.
gata maestre.dimineata ai un raport complet pe birou :lol: stii ca esti tare?pai ce vrei sa vina informatiile la tine?pune mana si cauta-le.scrie la ministerul sanatatii si solicita rapoartele.ce-s eu aici?ce-ai vrea?sa pun eu mana sa colectez rapoartele si umil sa ti le prezint tie?hahaha.buna, chiar buna.
QuoteEu nu le contest meritele doar ca sunt surprins ca nu au luat pana acum premiul Nobel pt ca daca lucrurile stau intr-adevar asa il merita cu prisosinta.
poate l-ar lua daca s-ar face un premiu nobel special pt asa ceva?tu cam la ce categorie l-ai incadra?medicina?fizica?chimie?ai face disciplina noua?
QuoteCauta pe google Dr. Jacques Benveniste cel care a crezut ca a descoperit 'memoria apei' care ar explica homeopatia
nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie;am alte domenii de interes;iti repet:te-ai bagat intr-un ps in care eu si dustwear vorbeam despre lucruri comune.
ramas bun...

Furnika

Bre daca vrei sa vorbesti despre lucruri care va privesc doar pe voi exista ms prv.
Ca sa nu mai imi dau cu parerea adu-mi argumente in sprijinul a ceea ce zici: cum ca urziceanu-biowatt a modificat ADN-ul prin 'bioenergie'; ceea ce mi se se pare mai grav e ca un prof univ de biocel e implicat in chestiunea asta si ca inca mai are tupeul sa predea la o fac de medicina. Daca proful respectiv are o colaborare un impostor atunci dupa parerea mea nu are ce sa caute la catedra.
In general informatiile noi, descoperirile in domeniul asta despre care vorbim (sincer sa fiu nici nu prea inteleg de ce continui discutia) se pubica, asa e normal; nu trebuie sa ma duc la fiecare sa il intreb cum mai sta cu sanatatea si ce a mai investigat intre timp.
Daca indivizii au dovezi ca au modificat ADN-ul din partea mea pot sa ia toate premiile Nobel. Eu as fi multumit si daca ar lua macar un IgNobel.
PS: nene indiene mai micsoreaza-ti din avant ca o sa vorbesti singur daca o sa tii in continuare directia asta; mai bine ai da un click aici: http://www.csicop.org/. Il rog pe tapiru sa mute discutia de aici pt ca viciaza topicul. 10X

INDIANUL

QuoteBre daca vrei sa vorbesti despre lucruri care va privesc doar pe voi exista ms prv.
stai linistit ca am detaliat discutia si pe privat;eu ti-am zis ca tu nu aveai ce sa discuti in respectivul caz dar daca tu vrei poti sa faci si pe musca  :wink: nu te pot retine;e democratie.
QuoteCa sa nu mai imi dau cu parerea adu argumente in sprijinul a ceea ce zici: cum ca urziceanu-biowatt a modificat ADN-ul prin 'bioenergie';
io ti-am zis:da-ti cu parerea cat vrei.musca intra tot unde stie ea.tu chiar ai impresia ca ma intereseaza catusi de putin daca tu nu ai informatii?important e ca eu le am si din moment ce nu te privea discutia nu vad de ce le-as aduce
Quoteceea ce mi se se pare mai grav e ca un prof univ de biocel e implicat in chestiunea asta si ca inca mai are tupeul sa predea la o fac de medicina. Daca proful respectiv are o colaborare un impostor atunci dupa parerea mea nu are ce sa caute la catedra.
bahaha tu te tii de poante cu mine?pe cuvant:benny hill e mic pe langa tine.cum ai spus si tu:ti se parene-am dat dracu vine furnika cu mitraliera sa rada impostorii;pe stadion cu ei!!nu? :D
auzi furniko:eu vad ca da pe dinafara di tine energia;ia pune mana tu prietenul meu si rade impostorii aia care se ocupa acum de la minister de rezidentiat.pe bune ca ti-as da o bere pt asta si ti-ai consuma si energia.
QuoteIn general informatiile noi, descoperirile in domeniul asta despre care vorbim (sincer sa fiu nici nu prea inteleg de ce continui discutia) se pubica, asa e normal; nu trebuie sa ma duc la fiecare sa il intreb cum mai sta cu sanatatea si ce a mai investigat intre timp.
Care discutie?tu nu vezi ca fac misto de tine?
Quotenene indiene mai micsoreaza-ti din avant ca o sa vorbesti singur daca o sa tii in continuare directia asta;
Ei las' ca-mi fac o clona:doar sunt la moda acum nu? :wink: dupa ce epuizezi credibilitatea unui user revii nou-nout sub alt user.te gasisi lupul moralist.

nu stiu daca observi cine viciaza topicul:discutia revenise ontopic(dupa un foarte mic offtopic cu dustwear) atat la mine(calcularea anilor de la facerea lumii legat de biblie) cat si la ceilalti.uite punctul de pornire al vicierii topicului.
QuoteTopicul despre filme SF proaste e in alta parte. Very Happy
ramas bun...

Furnika

Bre cand iti dispare mahmureala si termini cu aratul sa imi dai de stire; pana atunci May the Fart be with you. :P:

lucisandor

Indianule, tu esti total nesemnificativ. accidental sint de 3 ani salariat al SMC, iar ala, rezidentul, mi-a fost coleg de modul.
Ce aia a ma-tii vrei? sa imi omor bunica ca sa intelegi ca e pe bune si ca, in rarele ocazii cind ma cauta careva de pe acasa sa ii bag la SMC ca "am pile", ii duc, dupa boala, la Fundeni, Floreasca etc? Mai zilele trecute m-am internat in alt spital.
Daca nu as fi inca in armata, ti-as da si numele respectivului profesor la care, voi, civilii, veniti sa ii faceti foile si pantofii pentru 10% (cam 15$)  in plus la salariu...

Sistemul militar este departe de ideal. Armata americana din Irak are 300 de mii de soldati cu doi generali, iar SMC are vreo 10, la 600 de salariati militari (in mai largul context al celor 700 de generali la 70 de mii de militari angajati)... Pina si ala de scria culegeri de matematica de gimnaziu, Gheba, era general si matematician, iar fratele lui Ceausescu era general-istoric. Prin urmare, in afara de prof. Voicu (toxicol.), medicina generala din Bucuresti nu beneficiaza de stiinta marilor profesori militari... a fi prof in SMC sau "expert" este oarecum a fi asistent prin afara sistemului kaki.
alta la mina... armata are un institut separata, undeva pe la Rosetii, unde prof. Voicu este seful... am trecut si prin "facilitatile de cercetare" ale SMC si cineva de acolo mi s-a plins ca la 10 oameni nu au nici un calculator, desi asteapta de citiva ani...
Desigur, poate nu am nimerit la sectia de aura, unde e suficient sa ai un set de carti de joc si o lupa pentru cititul in palma.

INDIANUL

Quote from: lucisandorIndianule, tu esti total nesemnificativ. accidental sint de 3 ani salariat al SMC, iar ala, rezidentul, mi-a fost coleg de modul.
Ce aia a ma-tii vrei? sa imi omor bunica ca sa intelegi ca e pe bune si ca, in rarele ocazii cind ma cauta careva de pe acasa sa ii bag la SMC ca "am pile", ii duc, dupa boala, la Fundeni, Floreasca etc? Mai zilele trecute m-am internat in alt spital.
Daca nu as fi inca in armata, ti-as da si numele respectivului profesor la care, voi, civilii, veniti sa ii faceti foile si pantofii pentru 10% (cam 15$)  in plus la salariu...
lucisandor te bag in pizda ma-tii.daca tu ma injuri pe mine iti raspund cu aceeasi moneda.ma doare fix in cur de experientele tale personale care deraiasera de la oftopicul care deja era offtopic.esti in armata?las ca stim si noi armata.civila o fi maica-ta nu aia cu care vb aici..asa sa pricepi tu cacat cu ochi.vrei sa ne injuram?nu cred ca vrei sa stii ce injuraturi stiu si iti pot adresa.pana acum nu am injurat pe nimeni(nici pe cerbu care m-a injurat)dar tu esti un cacat cu ochi scapat proaspat din spital(dupa cum spui-porbabil ca era de boli nervoase).ce treaba are bunica-ta cu biblia respectiv cu ce vb eu dustwear si apoi cu furnika?esti total cretin sau nu pricepi ca eu vb de oameni care au scris carti care sunt(sau au fost)academicieni si care experimentasera ceva nu despre oameni care te-au tratat pe tine si pe bunica-ta.du-te ba si imbunatateste viata din spitale si rezolva-ti problema cu respectivul prof.du-te si ia-l de guler si cearta-te cu el.ce vii si-mi bocesti mie ca ala te nedreptateste.ce vrei de la mine?sa vni eu sa-l iau la omor ca nus ce ti-a facut tie?.te caci pe tine de frica si pana sa-i dai numele si eu te trimit sa il iei de guler.gelatina tremuranda ce esti...
ps:multe scuze lui tapi si celorlalti useri care m-au vazut nevoit sa folosesc injuraturi;si-l rog pe tapi daca el crede de cuviinta sa mute cat vrea de aici la "loc de dat cu capul").
ramas bun...

INDIANUL

Quote from: lucisandorIndianule, tu esti total nesemnificativ. accidental sint de 3 ani salariat al SMC, iar ala, rezidentul, mi-a fost coleg de modul.
lucisandor te bag in pizda ma-tii.daca tu ma injuri pe mine iti raspund cu aceeasi moneda.ma doare fix in cur de experientele tale personale care deraiasera de la oftopicul care deja era offtopic.esti in armata?las ca stim si noi armata.civila o fi maica-ta nu aia cu care vb aici..asa sa pricepi tu cacat cu ochi.vrei sa ne injuram?nu cred ca vrei sa stii ce injuraturi stiu si iti pot adresa.pana acum nu am injurat pe nimeni(nici pe cerbu care m-a injurat)dar tu esti un cacat cu ochi scapat proaspat din spital(dupa cum spui-porbabil ca era de boli nervoase).ce treaba are bunica-ta cu biblia respectiv cu ce vb eu dustwear si apoi cu furnika?esti total cretin sau nu pricepi ca eu vb de oameni care au scris carti care sunt(sau au fost)academicieni si care experimentasera ceva nu despre oameni care te-au tratat pe tine si pe bunica-ta.du-te ba si imbunatateste viata din spitale si rezolva-ti problema cu respectivul prof.du-te si ia-l de guler si cearta-te cu el.ce vii si-mi bocesti mie ca ala te nedreptateste.ce vrei de la mine?sa vni eu sa-l iau la omor ca nus ce ti-a facut tie?.te caci pe tine de frica si pana sa-i dai numele si eu te trimit sa il iei de guler.gelatina tremuranda ce esti...
ps:multe scuze lui tapi si celorlalti useri care m-au vazut nevoit sa folosesc injuraturi;si-l rog pe tapi daca el crede de cuviinta sa mute cat vrea de aici la "loc de dat cu capul").
QuoteSistemul militar este departe de ideal. Armata americana din Irak are 300 de mii de soldati cu doi generali, iar SMC are vreo 10, la 600 de salariati militari (in mai largul context al celor 700 de generali la 70 de mii de militari angajati)... Pina si ala de scria culegeri de matematica de gimnaziu, Gheba, era general si matematician, iar fratele lui Ceausescu era general-istoric. Prin urmare, in afara de prof. Voicu (toxicol.), medicina generala din Bucuresti nu beneficiaza de stiinta marilor profesori militari... a fi prof in SMC sau "expert" este oarecum a fi asistent prin afara sistemului kaki.
alta la mina... armata are un institut separata, undeva pe la Rosetii, unde prof. Voicu este seful... am trecut si prin "facilitatile de cercetare" ale SMC si cineva de acolo mi s-a plins ca la 10 oameni nu au nici un calculator, desi asteapta de citiva ani...
Desigur, poate nu am nimerit la sectia de aura, unde e suficient sa ai un set de carti de joc si o lupa pentru cititul in palma.
stai si bocesti ca o baba senila ca ce varza e armata.te asigur ca eu cunosc mai bine decat vei sti tu cu tot neamul tau despre armata.vino in craiova sa vezi unitate militara desfiintata in care tiganii intra cu caruta si fura tigla si gard de la poarta unitatii, vino sa vezi cum se prabusesc cladiri si anexe ale armatei si tu stai si bazai pt un calculator la 10 oameni.vino sa vezi unitate in care zici ca s-a dat cu gaze toxice de lupta si cladirile au ramas exact cum erau iainte de desfiintare dar se darama si nici picior de om intr-o unitate care inainte avea o mie de oameni.
ramas bun...

lucisandor

poate prefer sa va vad facind sluj pe linga respectivul prof... mi-ai spus ca stiu de la doua maimute dintr-un bananier... se vede treaba ca erau doi indieni si nu birfeau un astronom, ci un energoterapeut
daca vrei vorbim si despre kakademicieni... spune-mi si mie ce au facut pentru omenire personaje ca d-na Maia?
Cel care a trecut la offtopic esti tu si nu vad de ce PS-ul tau cu Kirliani este mai legat de biblie decit SMC (pe care tot tu l-ai adus in discutie) sau orice alte fabulatii ale tale.. pina sa te bagi tu ca musca in curul calului energetic aveam 6 posturi ontopic si cit s-a putut de respectuoase.

INDIANUL

Quotepoate prefer sa va vad facind sluj pe linga respectivul prof
hai nu zau :D esti sigur?stii tu cam ce relatii am eu prin armata incat sa fac sluj in fata aluia.esti un copil prost daca tu ai impresia ca eu stau sa fac sluj la un prof din smc si nici nu ma cunosti.
Quotespune-mi si mie ce au facut pentru omenire personaje ca d-na Maia
cine mai e si asta?si ce ma intereseaza pe mine de doamna maia a ta?
QuoteCel care a trecut la offtopic esti tu si nu vad de ce PS-ul tau cu Kirliani este mai legat de biblie decit SMC (pe care tot tu l-ai adus in discutie) sau orice alte fabulatii ale tale.. pina sa te bagi tu ca musca in curul calului energetic aveam 6 posturi ontopic si cit s-a putut de respectuoase.
esti redus mental?nu intelegi ca eu nu am supus spre nici o dezbatere ce vb eu cu dustwear????am facut un topic separat despre asta?am intrebat ce parere aveti???ti-am zis eu:ba sandoare ia sa aud eu teoria ta asupra lucrului asta??aberezi.i-am comunicatceva lui dustwear(poate am gresit ca trebuia s-o fac de la inceput pe private) si apoi am continuat cu el pe private.atat.in schimb ce am spus eu acolo nu se potrivea de nici o culoare cu cacao din capul tau si ai zis sa-ti dai cu parerea de plictiseala.
ramas bun...

lucisandor

mda.. nu pot sa imi reprim acest esprit d'escalier... oricit de otzarit ai fi, este foarte ciudat sa dai crez unor cercetatori din armata romana, in timp ce peste gard la tine ai o unitate militara care indica precis nivelul la care se afla armata romana. Ma rog, fiecare cu axiologia lui.

INDIANUL

Quote from: lucisandormda.. nu pot sa imi reprim acest esprit d'escalier... oricit de otzarit ai fi, este foarte ciudat sa dai crez unor cercetatori din armata romana, in timp ce peste gard la tine ai o unitate militara care indica precis nivelul la care se afla armata romana. Ma rog, fiecare cu axiologia lui.
respectiva unitate militara a fost desfiintata de 2 ani si ceva.cercetarile despre care vorbeam eu au fost facute acum 10 ani(oricum acum destul timp).incearca sa plasezi evenimentele in timp si nu vei mai face confuzii.
ps:imi pare rau ca te-am injurat dar asta e, eu injur in replica niciodata primul.
ramas bun...

A CERB

ps:imi pare rau ca te-am injurat dar asta e, eu injur in replica niciodata primul.

disagree, injuratura de care te plangi tu ca am zis-o era" nu ma mai fute la icre". nu prea vad unde te-am injurat, dincolo de limbajul kolorat, but i'll let it slide.

lucisandor

Mie nu mi-e de injurat, mi-e ca mai stiu cite ceva si eu si sint dispus sa comunic si atunci ma trezesc cu ploaia de ocari. Ideea de baza la mine e ca SMC e in kk, cu exc. citorva sectii.

INDIANUL

cerbule nu e aia de care zici tu.expresii de astea mai folosesc si eu asa ca nu-i nici o problema.ai zis si tu mai demult ceva cu "nu mi-e rusine sa te bag in aia ma-tii" , atunci cand mi-ai zis ca eu iti umflu ochiul(ca te cam amenintam voalat eu) si dupa aia glumeam impreuna cu alegerea ochiului pe care vrei sa ti-l umflu si in final s-a terminat ca o poanta.daca vrei poti sa cauti dar nu mai are nici un rost, a fost demult si s-a terminat glumind.ce-a fost a fost.nu mai inviem mortii.

sandor joci teatru :
Quoteeu si sint dispus sa comunic si atunci ma trezesc cu ploaia de ocari.
ploaia mea de ocari a venit dupa ce ai initiat-o tu pe a ta(eu in postul meu referitor la tine- cu prietenul prietenului- faceam misto de tine apoi tu ai apucat-o pe ciobaneasca din deal si ai inceput sa bagi injuraturi si sa arunci cu rahat) asa ca nu mai face pe virginica sensibila(semeni vant culegi furtuna)..cat despre cat de dispus esti sa comunici sa nu-mi aduc aminte ce-ai facut cu manolo de nu-l mai vedem pe aici cand omul a spus foarte clar ca ii displace atmosfera.pozezi in interesantul, te enervezi si injuri si apoi faci pe inocentul.eu am putut sa discut pana acum si fara sa injur.
eu pun punct aici discutiei mele cu tine ca mai sunt pe aici baieti si fete inteligente cu care as putea sa discut, nu sa-mi pierd timpul ascultand aiurelile si jignirile tale.
ramas bun...

INDIANUL

o mica scuza pt dustweaver:ti-am scris numele ca "dustwear" si l-am tot repetat in varianta gresita.o sa incerc sa-l scriu corect de acum. :)
ramas bun...

Qvadratus

Tapirus, fa si tu o placere unui batrin circotas, muta si tu ultimele 20 de posturi in alta parte (Lok de dat ku kapul, paregzampal), nu de alta, dar discutia despre Biblie chiar m-ar ifi nteresat sa continue.
Reperu'primului post de la care sa se inceapa mutatu' ar putea fi asta:

Quote from: Furnika
Quote from: INDIANULau reusit sa modifice adn-ul prin bioenergie.
Topicul despre filme SF proaste e in alta parte. :D
[/size]  

(0daca ma trazneste ma trazneste, asta e...)

Furnika

Da, buna idee (exprimata si de mine mai sus dar se pare ca tapirul nu isi apleaca urechea paroasa la sugestiile mele-dar pe tine te stiu pilos) desi nu de acolo se rupsese filmul.

tapirul

bre, stau cam prost cu timpu'. O sa mut, sunt deschis la pareri, cum....
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Furnik, n-a fost cu intentie, doar ca dupa postul lui Dusty, nu am mai gasit nici unul care sa afirme ceva despre Biblie. Uite, ca sa fiu corect politic, am sa deschid un topic separat despre fenomenul Kirchilian, Bioenerdzie si alte ADN-uri....

sictir

pana la urma e pe liber topicu' sau nu?..
  fie ce-o fi,io-mi arunc cu parerea,poate se-nnoada ceva..chiar dc nu-s teoloaga sau alte alea,am citit ceva si pare interesant subectu'.

Quote. Prima nelamurire: ideea incestului (sugerata de Dustweaver). Deci Cain si Abel se trag din Adam si Eva, primii oameni. Cain s-a 'impreunat' apoi cu sotia lui. Cine era sotia acestuia? Avea parinti tot pe Adam si Eva?
Alta problema: varstele 'matusalemice' ale urmasilor lui Adam.

da,tot adam si eva sunt indivizii,numai ca afacerea nu se punea sub forma incestului..era o masura necesara,pt a se implini porunca biblica de a "se imprastia si inmulti"..dc citesti cu atentie, scrie pe-acolo pe undeva ca primii oameni au mai avut "fii si fiice" (stiu c-ar face bine la imagine sa dau citatele exacte,dar nush pe unde e Biblia acum...dc vrea cineva,sa ceara si le caut///).
cu varstele matusalemice care-i pbema? am fi avut si noi varstele astea daca n-ar fi prins Dumnezeu dragan la noi si nu ne-ar fi vrut mai devreme la El(asta i-a venit dupa faza cu potopul,citatul tot la cerere)

QuoteDrama cea mai mare a Bibliei e aia cind Isus, Domnul Iubirii, trecea pe linga un copac si, fiindca nu erau fructe, il blestema. Si copacul chiar se usca.
Pe mine m-ai iubit, vorba lu' Nietzsche ("ciinii lui preferati"), da' cu pomul ce-ai avut?

faza cu blestematul eu o vad astfel:lui Iisus ii era foame,avea nevoie de poamele acelui smochin,insa pt ca acesta nu a avut,l-a uscat definitiv. paralela cu omul:in momentul in care acesta arde gazul de pomana si nu are "roadele" sale(prin roade intelegandu-se intelegerea si indeplinirea scopului pt care a fost trimis pe pamant),va fi anulat ca si entitate,sau ca ce vrea fiecare sa inteleaga.

QuoteDe ce Dumnezeu a facut pe Adam dupa asemanarea 'Noastra' si nu de examplu 'a Mea'.
tu ai pbeme cu treimea,sau chiar n-o intelegi? asa cum soarele este definit prin lumina,caldura si energie,asa si Divinitatea e prin Tatal,Fiul si Duhul Sfant. inca esti incurcat?

Acest lucru fiind spus, mi se pare interesanta evolutia diavolului in biblie, si in acelasi timp, evolutia opozitiei bine-rau.

Initial, satana nu era chiar asa de rau, si nici Dumnezeu nu era chiar asa de bun. De fapt, satana era in consiliul ceresc, sfatuindu-l pe Dumnezeu când era cazul. Lucru de altfel firesc. Nici nu exista rai sau iad, oamenii dupa moarte treceau in uitare (Eclesiastul). Exemplul cel mai clar e in cartea lui Iov. Dumnezeu nu ezita sa chinuie cumplit pe cel mai devotat dintre credinciosi (Iov), si asta la sfatul satanei. Intr-un fel, Dumnezeu era totul, si binele si raul, si femeia si barbatul, intr-o singura entitate.

n-o fac pe desteapta,dar din cate stiu eu,satana asta a fost un inger,ce se numea Lucifer(s-ar traduce prin "purtator de lumina")..cik unu' mare si tare in toata ceata ingerilor,dar care,intr-o zi s-a intrebat de ce n-ar fi si el asa slavit si atotputernic cum e Dumnezeu.a mai strans o gasca pe langa el,si s-a razvratit.urmarea:D-zeu l-a zburat in intuneric.
iar faza cu Iov o stiam altfel(si asa e in Biblia mea):Dumnezeu SE LAUDA cu Iov ca fiind un om desavarsit,iar satana II CERE sa-l puna la incercare, motivand ca aceasta credinta puternica a omului va fi spulberata in fata nenorocirilor.Iar Dumnezeu ACCEPTA.E ca un joc. nu ca o sfatuire.

iar femeia si barbatul sunt niste CREATII!ei nu-s a priori,la inceput a existat doar Dumnezeu(eventual intelepciunea,cum ea insasi afirma prin pilde,pe undeva...

tre' sa plec,am ramas pe undeva pe la Tapir,revin cand oi reveni.
I-auzi,lele,cum mai canta,
Bata-l maiculita sfanta!

Furnika

Eu nu sunt sigur ca se vorbeste despre Sfanta Treime in Vechiul Testament ci despre faptul ca 'Dumezeu e unul' de aici nedumerirea mea. Despre Eva se spune: 'ea a fost mama tuturor celor vii', clar. Problema e la Cain pt ca el a avut o sotie despre care nu se spune nimic.
Ceea ce e interesant e ca dupa ce a fost omorat Abel Eva 'a primit alta samanta de la Dumnezeu', nascandu-l pe Set (iarasi curios pt ca Set e conceput 'dupa chipul si asemanarea' lui Adam). Astfel (dupa mintea mea nepriceputa) s-au format 2 linii : neamul lui Set si cel al lui Cain, conceputi din 'samanta' diferita.

Qvadratus

Quote from: sictirpana la urma e pe liber topicu' sau nu?..

Mai, da, e pe liber, numai ca mai aveam si eu un singur dor, in linistea serii.....,  anume acela de a vedea si eu ce mai zice unul si altul de "Cartea Cartilor".

INDIANUL

pai uite ce mai zice unul si altul in linistea serii:
QuoteNu, dar modalitatea de expunere ar putea sugera ca ai un QI redus.
Quotedar discutia despre Biblie chiar m-ar ifi nteresat sa continue.
yeah right, curat interes( vezi egzemplul din capul postului).probabil ca daca ii spui lui stefan ca e prost inseamna ca aprofundezi studiul bibliei.
QuoteTapirus, fa si tu o placere unui batrin circotas, muta si tu ultimele 20 de posturi in alta parte (Lok de dat ku kapul, paregzampal), nu de alta, dar discutia despre Biblie chiar m-ar ifi nteresat sa continue.
Reperu'primului post de la care sa se inceapa mutatu' ar putea fi asta:
ce ne faceam noi daca nu veneai tu cu solutia asta magistrala??asta e imi pare rau ca nu mi-a venit mie ideea asta pe 26 mai:
Quoteps:multe scuze lui tapi si celorlalti useri care m-au vazut nevoit sa folosesc injuraturi;si-l rog pe tapi daca el crede de cuviinta sa mute cat vrea de aici la "loc de dat cu capul").
respectiv
Quotenu stiu daca observi cine viciaza topicul:discutia revenise ontopic(dupa un foarte mic offtopic cu dustwear) atat la mine(calcularea anilor de la facerea lumii legat de biblie) cat si la ceilalti.uite punctul de pornire al vicierii topicului.
Quote:
Topicul despre filme SF proaste e in alta parte. Very Happy
vrei sa facem un topic separat despre falsitate?cearta se incheiase(observa alte topice unde vorbesc normal cu lucisandor chiar sunt de acord cu el in unele puncte de vedere-uniunea europeana-),ii propusesem lui tapi sa mute cearta de aici,ii sugerasem si un punct de pornire, DAR totul era fara nici o valoare daca nu aparea un "batran carcotas" pe un cal alb, insetat de cunoasterea bibliei cu sabia lui taind in topic tot ceea ce este off(uitand ca si el fusese off).
patratele...falsitatea asta te mana in unele momente sa pozezi intr-un arhanghel.
ps:vei spune ca nu ai citit posturile total.pai altadata ar fi bine sa le citesti inainte de a critica.[/quote]
ramas bun...

Furnika

Quote from: Qvadratus
ce mai zice unul si altul de "Cartea Cartilor".
Ehhh...facem si noi ce putem, in limita kunostintelor si prieceperii noastre.

Qvadratus

Quote from: INDIANULvrei sa facem un topic separat despre falsitate

Esti invitatul meu draga !

Quote from: INDIANULfalsitatea asta te mana in unele momente sa pozezi intr-un arhanghel

Faci confuzia de a-mi atribui mie modalitatile tale de a privi si de a gestiona lucrurile, dar confuziile tale nu constituie pentru mine probleme capitale.

P.S. Daca mai ai pretentia sa-ti raspund la astfel de probleme, fa te rog un topic separat acolo unde e cazul.

INDIANUL

QuoteEsti invitatul meu draga !
amice, draga sa vorbesti tu cu sotia ta ca eu nu-s pe invers, ok? :D si nu cred ca te-ar avantaja un topic cu subiectul amintit.ti-ar sifona imaginea de care ai atata grija.
QuoteFaci confuzia de a-mi atribui mie modalitatile tale de a privi si de a gestiona lucrurile, dar confuziile tale nu constituie pentru mine probleme capitale.
asta este ceva in genul "ba tu".abordare copilareasca.nu stii nici cum gandesc, nici cum privesc lucrurile si nici cum le gestionez.eu faceam afirmatii dand exemplu si posturile tale in care pozezi intr-un bunicutz(vrei citatul?),te doresti a fi un fel de admin paternalist unul al carui cuvant cantareste greu.tie nu ti se pare ca esti total pe dinafara??ti-am atras atentia ca ce spui tu sunt repetari a ceea ce am spus eu(solicitarile de mutare).apoi repeti ceea ce spun eu in continuare.cred ca ti-ai descoperit vocatia.
QuoteP.S. Daca mai ai pretentia sa-ti raspund la astfel de probleme, fa te rog un topic separat acolo unde e cazul.
hohoho auzi la mine:pretentie!(eu ce zic?poate e nevoie de un feedback pt domnul admin patratus) sa imi raspunda musiu patratus.stai linistit ca nu te-am intrebat nimic incat sa-mi raspunzi tu.doar ti-am atras atentia.
reciteste postul meu,vezi ca esti pe dinafara, reciteste postul tau referitor la stefan si vezi cat de "pe felie" erai cu studiul "Cartii Cartilor".
ramas bun...

stefan

Quote from: FurnikaEu nu sunt sigur ca se vorbeste despre Sfanta Treime in Vechiul Testament ci despre faptul ca 'Dumezeu e unul' de aici nedumerirea mea.
Biblia incepe cu cuvintele "Bereshit bara Elohim" a caror traducere mot-a-mot ar fi "La inceput" "a creat" "Dumnezeii". In ebraica, forma de singular pt. Dumnezeu este "Eloah".

Revin cand imi fac timp pt. niste interpretari mai profunde.

lucisandor

Stefan are dreptate. "Elohim" este f frecvent in Vechiul Testament, si asta stiu gratie editiei Cornilescu adnotate... prilej pentru noi fabulatii ala von Daniken.
Imi aduc aminte ca prin cls. a 9-a au venit unii prin liceu sa ne intrebe una si alta: am zis ca cel mai mult mi-as dori sa ajung senator (apoi... deputat :) ) si ca daca ar fi sa iau doua carti pe o insula pustie, as lua Biblia si "Amintiri din viitor". Offff.... aveam 14 si de atunci a trecut cam tot pe-atit. Probabil ca as lua tot Biblia, fiindca nu e doar o carte, acolo sint tot atitea carti cite chei de interpretare.

Usor offtopic: ati remarcat obsesia de ieri de la TV cu sprinkle of urine pe Coran? M-a mirat ca, pe linga niste valori stupide cum e drapelul (nu imi imaginez un stol de pasari sau de lacuste dinu-si viata pentru drapel), mai nou trebui si sa venerezi copiile Coranului. Pe linga cele ale Bibliei...
Normal ca te apuca un fel de dezgust referitor la rasa asta care adora carton si hirtie, fara a conta continutul sau selectind din continut dupa bunul plac.

stefan

Nu e vorba de veneratie, ci de respect. Respect pentru oamenii care considera sfanta acea carte (in cazul Coranului) sau care pur si simplu o pretuiesc (cum ar fi sa te pisi pe o carte de Shakespeare?). Nu cartonul si hartia conteaza, ci ideile capturate in cuvantul scris. Un avans imens fata de animalele pe care le stimezi atat de mult.

O observatie interesanta referitoare la primele cuvinte ale Vechiului testament este posibilitatea de a extrapola succesiunea singular-plural (bara="a facut", Elohim=Dumnezeii) in succesiunea istorica monada-triada. Tipul asta de persistenta a "formei" la scale diferite este o marca a creatiei (vezi fractalii).

lucisandor

Hmm.. incidentul s-ar putea ocura si cu o carte de Shakespeare. O sa ajungem ca in seinfeld, cu book defiler-ul. Mai grav e ca armata americana nu are un standard egal pentru carti; crezi ca ar fi avut loc o anchta si in cazul unui sprinke pe Shakespeare?

Furnika

Eu ma intrebam de Sfanta Treime si Vechiul Testament. Stiu ca se vorbeste cand la sigular cand la plural, nu asta era problema.

sictir

intrebare:de ce nu precizezi exact  versetele respective? eu am gasit la plural in genesa,la faza cu "om dupa chipul si asemanarea noastra",insa,in rest,toate sunt la modul "eu sunt Domnul Dumnezeul Tau"..,deci separat de Fiul care e "intruparea Dumnezeirii pe pamant"(Sf Pavel) si de Sf Duh.

faza cu sotia lui Cain e in ceata si pt mine...chiar,nush de unde-au scos-o,ma rog,am sa mai caut..

QuotePartea cu existenta diavolului e simpla - Dumnezeu e incapabil de distrugere.
Utilitatea lui apare destul de clar in ecuatia libertatii umane. Pentru o balansare a ecuatiei, e necesara o personificare a raului care sa se constituie intr-o alternativa valida la binele reprezentat de creator. Doar asa omul are deplina libertate de a alege

what???deci crestinismul e un sistem filosofic din acre mai scoti ,mai adaugi pe ici-pe colo,pt a-l face viabil???
si cu Atotputernicia lui Dumnezeu cum ramane? adik zeul asta creeaza ABSOLUT totul,insa nu poate avea trasaturi pe care le-a creeat? Bizar!

Quotecititi si voi:Leo Taxil-Biblia Hazlie si alte carti ca sa va deschideti mintea.
de ce n-ai citi Biblia,ca sa te luminezi,decat facaturile alea?

Quote-daca Dumnezeu este atotputernic, omniprezent si omnipotent de ce se teme de Satana??

deja ma doare mecla de cand citesc atatea amatorii..
mai bine da toata lumea citate referitoare la sub abordate,nu pareri dupa chelie..
Bata-l maiculita sfanta!

stefan

Quote from: a lamerdeja ma doare mecla de cand citesc [...]
[...] pareri dupa chelie
Mai incearca, nepoate! La un moment dat vei ajunge si la organul care trebuie folosit in contextul asta.

sictir

vezi,stefan,ataca-ma pana ti se face rau,injura-ma cat de urat stii,n-o sa  pun bot la astea,asa ca poti sa te apuci de sport deconectat...
chiar nu ma legashi de tine sau de alt iusar,ci de modul de-a foruma al vostru,dar,ma rog,nu-si au rostul acum justificarile,asta s-ar fi putut intelege usor daca ar fi existat putina atentie.
cam asta.
Bata-l maiculita sfanta!

A CERB

siktir, sunt nevoit sa-ti spun si tie ce i-am spus lui stefan cand a debutat fulminant pe imed.

nu prea se vede spiritul crestin pe la tine. vorbeam mai ieri cu un prieten si ii spuneam ca americanii, cu toata superficialitatea de care ii acuzam noi, au cuvantul "humble" in vocabular. ii spuneam ca nu stiu un echivalent in limba romana. mi-a raspuns imediat" smerit". din pacate, cuvantul dispare din limba romana. de ce oare?

think about it.

stefan

E... hai ca nu eram chiar asa de naiv, masochist si beligerant. In plus, eu chiar aveam dreptate ;-)

A CERB

nu, nu am zis ca erai naiv sau ce zici tu acolo, si nici macar ca nu aveai dreptate( culmea ca eram de acord pe undeva cu tine).

atitudinea mi s-a parut ciudata. era vorba de discutia despre popi, cu ipocrizie samd, in care ai mutat discutia la nivel teologic si argumentai cu luci pe criterii matematice/fizice.

eu nu sunt de acord cu mai nimic din ce are luci aproape la inima, dar imi dau seama ca nu poti argumenta cu el( nu pentru ca ar fi prost,din contra,  ci pentru ca pleaca de la premize gresite). va avea epifania mai devreme sau mai tarziu, dar se va intampla fara kontributia mea sau a ta.

sictir

cerbe,dc tu nu stapanesti prea bine lba romana,de ce generalizezi? cate kile de smerenie sunt necesare pt a posta pt un topic in care se emit judecati la plesneala pe marginea unor texte din Biblie?
sau cati metri de spirit crestin?
 evident,tu ti-ai facut datoria,vad ca ma bagi in acelasi buillon cu stefan,nu prea inteleg de ce,nu m-am legat de nimeni aiurea,nu am incurcat sexul nimanui,nu am captusit omu' cu termeni precum "naiv","masochist( :shock:  :shock:  :shock: ),beligerant...dar,ma rog,e prietenul tau,se intelege,nu ma bag,nu ma simt persecutata,aprob,oricum subiectu' presimt ca a intrat la apa,asta e...
Bata-l maiculita sfanta!

tapirul

ups, sictir e o sictiră actually..
sau se stia si vin si io ca Ion a lu' Miai...

iar cerbu pretenu' lui stefan.. Well, not yet. Then again, who knows? Dumnezeu a creeat pamantul in sapte zile, de ce nu i-ar face prieteni pe stefa si cerbu in sapte ani?

PS smerit e o traducere perfecta pentru humble.. Nu imi trecuse prin cap.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: sictircerbe,dc tu nu stapanesti prea bine lba romana,de ce generalizezi? cate kile de smerenie sunt necesare pt a posta pt un topic in care se emit judecati la plesneala pe marginea unor texte din Biblie?
sau cati metri de spirit crestin?

pai nu prea stiu ca eu, in nimicnicia mea, gandesc in lbs si ft. ce treaba are necunoasterea limbii romane de catre mine cu durerea ta de mecla?

Quoteevident,tu ti-ai facut datoria,vad ca ma bagi in acelasi buillon cu stefan,nu prea inteleg de ce

am esplikat, nu prea ai cum sa intelegi, rekunosk, pentru ca ma refeream la o discutie despre care tu nu stii. however, am rezumat-o mai apoi ca sa nu ramai incetzoshata.

Quote...dar,ma rog,e prietenul tau,se intelege,nu ma bag

in afara de indianul, sunt putin oameni pe forumul asta pe care i-am calcat mai mult pe nervi decat l-am calcat pe stefan. in afara de o injuratura spaniola( pendejo) a ramas destul de creshtin in spirit, recunosc( desi mai are de invatat la intinsul celuilalt obraz but don't we all?)

ce nu intelegi tu este ca si eu, si stefan si tu suntem in aceeasi barca. tocmai de asta ar trebui sa reflectezi, ceva nu e in regula cu modul in care-ti expui parerile.

Quote,nu m-am legat de nimeni aiurea,nu am incurcat sexul nimanui,nu am captusit omu' cu termeni precum "naiv","masochist( :shock:  :shock:  :shock: ),beligerant

ok, so he got carried away. sue him!

Quotenu ma simt persecutata,aprob,oricum subiectu' presimt ca a intrat la apa,asta e

si de ce ma rog sa te simti persecutata? asta numesti tu persecutie? faptul ca ti-am spus sa fii humble? sorry, i take it back. fii aroganta daca asa te simti bine, numai nu veni cu persecutii.

INDIANUL

Quotece treaba are necunoasterea limbii romane
cerbul recunoaste si aici si a recunoscut si mai demult ca a mai uitat romana.chiar eu sarisem pe el altadata.eu zic sa-l lasam ca e plecat de mult timp si are dreptate.se mai uita mai ales cand nu vb curent.ar putea foarte bine sa intre pe alt forum englezesc cap-coada dar intra pe unul cu prieteni din romania sau din alte tari romani(cerbule sa stii ca nu ti-am luat partea gratis:te costa o bere cand vii la craiova).

Quote from: sictirde ce n-ai citi Biblia,ca sa te luminezi,decat facaturile alea?
pai trecusem de cititul bibliei.ajunsesem la carti care iti arata mult lucruri interesante despre biblie.oricum biblia nu-ti deschide mintea citind-o asupra ei, aintelesului ei.alte carti fac asta.
fratilor biblia ar trebui pretuita si vanduta la baloti sub forma de sul dublu si fin.biblia este compilata de kabalisti dupa niste sisteme aberante de corespondenta intre cifre-litere, numerologie.de kabala se ocupau vechii rabini.formula"god is love" a fost compilata astfel:fiecare litera in kabala are corespoindent o cifra.ei au anumite numere considerate "sacre".pt fraza/propozitia ce trebuia construita au ales un numar sacru care trebuie compus din literele din propozitie.au insailat literele pana corespondentii lor in cifre adunate au dat numarul "sacru".toata biblia a fost compusa astfel si din povestiri puerile ale triburilor(parca erau 12 nu?exista al-13-lea khazarii sau nu?).nu vorbesc de kabala practicata de madonna ca sa se dea interesanta, vb de kaballa vechilor rabini.
cat despre metaforele gasite acolo sa nu amintesc de "metaforele" gasite:faza cu eu aduc sabia razboiului, daca nu-ti urasti tatal, mama s.a.m.d. nu te poti apropia de mine.cand l-am intrebat pe un popa chestia asta a tacut nu a stiut ce sa zica.
principalele instrumente folosite la compunerea bibliei au fost :astrologia, anagramarea, simbolistica, kabala si gematria.
daca nu stiti ce este gematria uitati o explicatie succinta:  http://en.wikipedia.org/wiki/Gematria
ps:un mic pont-termenul de gematrie este format prin anagramarea "trei magi".remember trei magi? :wink:
pps:Adam, Eva si Dumnezeu le zicem noi;ei le ziceau Haddam, Hawwah si Yahweh(de la yhwh-nu va spun care e treaba cu yhwh va las sa vedeti singuri ca va dati cunoscatori).
ramas bun...

stefan

Hai sa canalizam discutia despre sictir intr-un nou topic. Hai, sictir!

lucisandor

un mic pont-termenul de gematrie este format prin anagramarea "trei magi".remember trei magi?
mda, si era si imperiul roman pe vremea aia, asa ca si in originalul aramaic si in traducerea septuagintei, ei au fost numiti "trei mage".. numele lor era intraductibil, precum un brand...
ma rog flamingul vine de la influentele malefice ale numarului 3 (08.06.2005=> 8+6+2+5=21=> 2+1=3)... vorba magilor: three happens!

INDIANUL

nu am inteles ce vrei sa spui.e cam greu de citit postul.quoteaza si tu daca citezi(nu e nevoie sa zici indianul wrote... ca pricep eu ca e vb de mine-asa fac si eu nu mai zic cutare wrote).
in rest:ce zici acolo?ca eu m-am exprimat destul de clar la mine in schimb la tine nu inteleg.pe vremea aia in imperiul roman daca nu ma insel religia predominanta era mithrianismul(cultul soarelui) crestinismul aparand apoi si nefiind adoptat decat de oraseni, taranii care se schimbau mai greu ramanand la vechiul cult.de aceeau au fost numiti pagani(ca ramasesera la vechiul cult) de la paganus=tarani.hai ca reveniram pe fagasul discutiei de pe al certei si putem discuta calmi(cel putin eu).
ramas bun...

lucisandor

ma refeream la faptul ca interpretarea este dispusa la tot felul de sacrificii ale logicii: discutam despre cabalism, dar ne numim stiinta dupa cei trei magi (care se afla in Noul Testament, care nu prea are treaba cu cabala, ba chiar are audienta disjuncta cu cabala); folosim numele lor in latina cind de fapt cabala e scrisa doar in aramaica, iar Biblia crestina are si o varianta cit se poate de oficiala in greaca, dar nu si in latina...
de fapt, ce sa zic... "gematria" nu este anagrama lui "trei magi" si nici a lui "tria magi", cum pare sa spuna in latina, dar termenul e chiar de origine evreiasca... sa fi facut evreii un joc de cuvinte in Talmud cu referire la o situatie ce neaga Talmudul si referindu-se la cuvintele stapinului roman????
Si asta e doar un exemplu. Din cite stiu, din noul testament, cea mai interpretata a la Nostradamus e apocalipsa, care are tema provocatoare - nu am auzit pe nimeni sa traga mari concluzii din epistolele lui Petru, ca sa nu mai zic de importanta covirsitoare a lui Habacuc atit pentru cabalisti, cit si pentru crestinii aia care apar pe post de teleshopping la TV duminica dimineata
(asta ca stire pentru cei plecati: avem si noi dintr-astia, iar cel care ne vorbeste este pastorul romano-american Steve Boros... va imaginati cita lume poate seduce asta!)

INDIANUL

sandor esti in eroare:pai tu gandesti in limbile de acum.la vremea respectiva limbile erau destul de amalgamate si unele se intindeau destul de mult chiar incrdibil de mult.nu mai detaliez ca incepeti iar cu misto-ul:nu sunteti pregatiti pentru teorii si de altfel fel.dau un singur exemplu referitor la influenta limbii noastre si intinderea ei:cum iti explici faptul ca americanii actual folosesc cuvantul BANK pentru locul in care se depoziteaza banii-MONEY zic ei.deci la bani zic money iar la locul unde-i pun:bank de la cuvantul ban din romaneste.Gheorghe Gabriel un ingvist stralucit al nostru care scotea revista Getica(comandata de academii celebre-din pacate aparuta in doar 2 numere pe care am dat la vremea resp o groaza de bani:50 mii acum sigur nu se mai gasesc)a studiat numai teorii de astea care cum zicea Doina iti deschid ochii.

Referitor la faptul ca nu corespund unele litere cand anagramezi un cuvant:se pot face niste substituiri de litere pe niste principii la care ma ia durerea de cap sa ti le explic, bazate pe echivalente litere-numere litere-litere(literele se pot inlocui unele cu altele).mi s-a parut ca imi atribui mie ilogica procedeului prin care s-a compus biblia, prin care se anagrameaza litere, prin care se folosesc simboluri cu valoare de putere si alte tampenii.NU.eu doar ti-am explicat de ele.si eu zic ca-s ilogice, dar ti-am explicat tie si am plecat de la teorema reducerii la absurd:daca ar fi asa....
ramas bun...

Qvadratus

Pe cine pasioneaza o viziune ”science” documentata in legatura cu subiectul in cauza , Horia Matei in ”Enigmele Terrei” are doua capitole calare pe problema : ”Vechiul Testament : ipoteze… apocrife”  si ”Noul Testament : traditii, simboluri, relicve”
Oricum, presupun ca sunt foarte putini cei care nu au citit cartea.