News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Intrebare

Started by plure, May 03, 2005, 11:50:54 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

plure

O intrebare pt Cerbu si/sau daca mai sunt si altii interesati.

Am observat ca aici in Olanda (desi nu am inceput inca propriu-zis cu stagiile, de la cursuri), patologia este mai ingusta decat in Romania. Traiul bun face in asa fel incat bolile sunt mai putin numeroase; nu intalnesti aceeasi mamaie cu toate bolile de inima la un loc, etc. In schimb intalnesti ciudatenii gen amiloidoza primara si trebuie sa stii sa le dg pt ca nu poti sa iti petreci timpul cu insuficiente cardiace care sunt cam rare (comparativ cu Ro).

Totul devine mai specific, se cauta pana la canalele ionice sa zicem. In Romania din cate imi aduc aminte era foarte mult pe ghicite (depinde evident si de spital).

Ceea ce vreau sa te intreb este daca ti se pare ca patologia este diferita fata de ce ai vazut in Romania; daca ti se pare ca oamenii sunt mai sanatosi; cam ce tratezi de obicei?
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

plure

PS Cred ca si la dentisti este la fel, ce spui, Rocsa? In Romania din cauza conditiilor vezi o patologie extrem de variata, daca esti interesat si ai putin talent, ca medic ajungi sa inveti sa faci multe lucruri. Aici majoritaea tinerilor pe care ii cunosc nu au avut niciodata vreo carie, ceea ce ma duce cu gandul ca si saracii dentisti, au mai putina experienta. Dar ei invata totul in facultate, nu e nevoie sa invete la locul de munca, prin trial and error ca in Ro.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

A CERB

nu stiu, bre, ca west virginia arata cam ca romania. toti sunt obezi, diabetici, hipertensivi si cardiaci. nu am vazut amiloidoza( sau nu am stiut sa o caut), rar cate o sarcoidoza. cancer-cat cuprinde, lung, colon, prostate. cand si cand cate un limfom.

canale ionice?????

nu e pe ghicite, totusi. in cabinet facem stress test, ultrasunete, bone-density, pulmonary function test, laboratoare. cateterismul cardiac e foarte accesibil( nu trebuie aprobarea komisie pentru un stent cum am auzit la fundeni). CT scan se face in aceeasi zi, MRI de doua ori pe saptamana. resurse sunt.
Smile! It confuses people!

rocsa

Pt ca sunt in anu 3 singura materie la care lucrez cu pacientii este chirurgia din pacate. In rest lucrez cu fantome (ingenios facute dealtfel, dar nu striga: au!). In vara asta voi face stagiul in urgente, super cool pt ca voi avea mana libera sa aplic pacientilor tot ce-am exersat, nu ca la noi in romania in urgente, unde asistenta imi ordona sa fac un pasament cand tocmai ala era contraindicat, numai asa ca vor muschii ei. Ii explicam ce are pacientul, ce tr sa-i fac, ea o tinea una si buna ca asa a vazut ea ca se face in urgenta. Na, ca mi-am amintit de vacile de asistente, una singura facea exceptie. Mi-au mancat zilele si daca as putea trece pe-acolo vreodata sa le trimit la origini poate m-as mai racori nitel, ca n-am apucat atunci. Aveam nevoie de o blestemata de semnatura si strangeam din dinti si le dadeam cadouri(ca toti colegii mei dealtfel) cand ma faceau carpa de sters pe jos niste vaci in frunte cu femeia de servici. Asta e in Romania: femeia de servici care are 3 clase e mai tare ca medicul. Ma chema directoarea spitalului sa ma intrebe de ce intre 17:00 si 18:00 am facut o extractie la chirurgie si nu am facut incasari la ei la urgente. Pai cucoana: dintele nu putea fi scos la matale, trebuia sa merg in chirurgie! Nu apucam sa deschid gura ca-mi replica: fetito, ramai fara carte de munca daca mai umblii cu smecherii, acu valea, asta de fata cu pacientii, cu femeia de servici. Care dadea banu (studentii erau tari la faza asta) mai gras vacilor, avea scaun rezervat si primea toti pacientii. Rezidenti, stagiari stateam la mana unei femei de servici si a unei asistente. Lucram cu materialele noastre, cu piesele noastre, ca facultatea nu are fonduri, in niste conditii mizerabile (scaunele aratau mai prost ca cel pe care il avem aici in vitrina sub care scrie 1880-1920). Ne feream cu totii si ajunsesem sa ne plangem de mila unii altora ca mai vedeai cate o colega cu lacrimi in ochi si buchet de flori la directoare, dand explicatii. M-a frecat pana n-am dat cadoul nu mi-a semnat. Le-as explica profilor de ce nu merge treaba in facultate, dar la ce bun, ii doare-n cur.In fine, am luat-o pe aratura, scuze. E o buba veche si la vara o sa aranjez povestea asta ca n-am apucat.
  Pacienti sunt si pe-aici cu multa patologie, pt ca geneva e un melanj de popoare. Gasesti tot ce vrei

rocsa

In plus, aici pacientul isi permite un tratament de calitate. Una doua isi fac implante. In romania am facut practica la un cabinet super luxos cu aparat laser si tot tacamul unde veneau sa se trateze vedete. Apoi gasisem sa lucrez la un cabinet unde mi s-a explicat ca daca ma rezum la tratamente fara prea mari pretentii sunt si eu bine platita, ca doar n-o sa cheltuiasca pe materiale atata timp cat preturile sunt facute ca sa atraga pacienti. Chiar si eu am ales cu inima stransa (dupa ce am cautat prin Bucuresti muuult) sa-mi fac o obturatie de canal de calitate la un pret de 2500 000 lei (dinte cu 3 radacini). Asta e, lumea nu-si permite tratament de calitate, majoritatea medicilor lucreaza pe banda rulanta fara pretentii

rocsa

e bine de precizat ca asistentele la care ma refeream nu sunt cadre didactice, sunt simple asistente care au datoria sa-ti pregateasca maclavaisurile in timp ce lucrezi pacientului. Nu-s puse acolo sa-si dea cu parerea si nici sa-ti ordone cum trebuie sa lucrezi.
Vad ca am speriat pe toata lumea de aici cu atitudinea mea, dar va poate confirma oricine, chiar si studentii ca asistentele astea plus femeia de servici trebuie date afara din faculta in suturi

Qvadratus

Doua intrebari scurte, clare si la obect:
     Unde se face (daca se face) colangio-RMN in Bucuresti si daca da, unde ar fi optim sa se faca ?
     Pe cine recomandati la Institutul de Morfopatologie Victor Babes sa citeasca niste lame de tesut subcutanat/ muschi/ eventual tesut nervos periferic ?

erika

Pentru ca tocmai s-a vorbit de stomatologie si eu am o intrebare, am sa o si intreb: in legatura cu albitul dintilor-ingalbeniti de fumat, cafea, genetica, etc, care e cea mai buna metoda si care sunt riscurile. Ultima data cand ma interesasem vag am citit despre distrugerea smaltului in cursul operatiunii. Dentista mea mi-a zis de albitul cu peroxid despre care mi-a zis ca nu e daunator.
Nu e urgent, oricum n-am bani, dar cum am mereu nevoie de idei optimiste(ca de exemplu ca o sa am dintii albi cand o sa ma imbogatesc),apreciez sugestii.
In alta ordine de idei, citesc forumul asta cvasi-regulat.In legatura cu autodistrugerea lui,inchiderea si alte idei extremiste, sunt impotriva. E ca intr-o prietenie, pe masura ce trec anii, participantii devin mai ocupati, vorbesc mai putin unii cu altii, nu sentimentele se schimba ci nevoile. Pe scurt mi se pare normala activitatea redusa, nu te astepti sa vorbesti cu prietenii in fiecare zi, nu? E dragut pt ca e format din oameni care au ceva de zis, exceptiile nu dureaza.
Eu momentan invat pt step 1(12 zile pana la examen), am tot felul de idei confuze si plictisitoare despre daca chiar vreau sa plec din tara definitiv lasandu-mi acolo familionul, ma lupt cu nehotararea mea caracteristica si unele decizii proaste care ma chinuie din cand in cand.
Back to study!

A CERB

eu beau cafea si vin rosu si nu am tupeu sa-mi albesc dintii.

bafta la examen.

4, de ce-ti trebuie MRCP? go for the real mccoy!
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Ce te deranjeaza la genul asta de investigatie, 's curios ?

A CERB

nu ma deranjeaza, bre, dar daca suspectezi obstructie de canal biliar oricum vrei sa scoti piatra sau sa faci brushing pentru biopsie. adeka ERCP. in rest, nik de obektat si eram numai kurios.
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Eu unul ma gindesc la faptul ca mai vezi si pe la pancreas ce se intimpla mai fidel decit cu ERCP, in plus este neinvaziva si atunci cind e destul de greu sa gasesti pe cineva care sa vrea sa ti-o faca pe ailalta....

A CERB

am o cucoana cu pancreatita recurenta. are 87 de ani. dupa ercp cu oddi sfincterotomy si alte cateva episoade, a facut MRCP si i-a confirmat canalul accesor ca fiind de fapt cel principal. asa ca mai merge pentru o sfincterotomie, daca ii gasesc papila. asta e un exemplu in care te intereseaza intr-adevar ce se intampla cu pancreasul.
Smile! It confuses people!