News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

cezariana - to do or not to do

Started by A CERB, February 22, 2005, 06:56:45 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

A CERB

pe noi ne-a kostat cezariana( ku indikatie si dupa asigurare) cam 35 sute, da a fakut. la primu' n-am insistat suficient si ne-a parut rau. fetelor, daca aveti orice fel de indoieli, si mai ales pentru diabet gestational, go for it.  don't settle for anything else.
Smile! It confuses people!

mada

Cerbule poti sa dezvolti putin te rog, cu argumente stiintifice, de ce la diabet gestational e mai indicata cezariana ?
Dar despre diabeticii "obisnuiti" (de tip II sa zicem ca sa nu ne bagam la povesti cu insulina bla bla) tot asa zici tu ca ar fi mai bine (gandesc si eu prin analogie fata de afirmatia ta) ? De ce ?
mada - once again: mada. not anyone else.

A CERB

de ce? simplu. pentru ca sunt sanse mai mari sa aiba greutate mare la nastere( chiar la cele cu diabetul foarte bine controlat), ceea ce creeaza sanse mari de anoxie in travaliu si sanse de a avea un copil nenorocit.

exemplul nostru personal e destul de elocvent, diabetul a fost foarte strict controlat prin dieta, cu fasting sub 100 si 2 ore postprandial sub 140. cucoana a fost incredibil de inconstienta, a refuzat categoric sa faca un ultrasunet sa vada marimea( tot spunea ca e " average" ca mi-era mie jena sa mai intreb) a asteptat pana aproape de 40 saptamani pana sa induca( ca doar asa vrea asigurarea) si ne-am trezit ca impingem 3 ore pentru un copil de 9lb 9oz( adica peste 4 kile). daca vezi craniul lui riku dupa nastere iti trece cheful de vaginala.

post factum s-a speriat si cucoana si a facut gaze din cordon ca sa se protejeze legal  daca sunt probleme cu riku mai incolo.

la al doilea copil situatie similara, diabetul bine controlat, am mentionat ca am avut probleme cu primul copil si am baiguit ceva de cezariana, ni s-a spus sa asteptam si sa incercam vaginal initial( asta pe la 6 luni de sarcina). a doua zi ginecologul era concediat si am schimbat la altul care ne-a promis c-section. apa s-a rupt cu 3 zile inainte de programare( adica pe la 38 saptamani), si am facut emercency c-section. copilul avea 9lbs 11oz, adica mai mare ca primul. trebuia sa fiu idiot sa fortez norocul si la al doilea, sau sa fiu prea delicat cum am fost la primul.  

cam asta ar fi argumentul major( am uitat sa mentionez epiziotimia cat casa, dar astea sunt amanunte)

mada, am zis" daca aveti indoieli" nu am zis ca detin adevarul absolut. am zis ca  better be safe than sorry.
Smile! It confuses people!

mada

Mai, eu una nu am nici un fel de indoieli ca vreau cezariana cand va fi sa fie, INDIFERENT de cat de mic sau mare va fi copilul.

Eu te-am intrebat pt ca vroiam argumente stiintifice (bineinteles, pe linga argumentele financiare de rigoare), cu care eventual l-as putea convinge pe doctor sa imi faca cezariana (intimplator am antecedente heredocolaterale de diabet tip II aparut la tinerete - MODY, la unul din parinti).

Problema in Ro, dupa cum bine zicea si Qvadratus pe undeva pe imed, e lipsa controlului.

E clar ca din banii de asigurari de sanatate nu se justifica o cezariana la o femeie sanatoasa.
Dar, din cate am vazut eu pe la stagiul de gineco, ai nostrii nu fac cezariana nici la diabetice, nici daca copilul are > 4 kg, nici nimic, decit daca se lamuresc ei pe pielea pacientului ca nu se poate altfel (cam cum ati patit voi din pacate la prima nastere, doar ca un pic mai dramatic).

Din punctul meu de vedere, eu una as prefera sa suport eu costul cezarienei dar sa stiu ca medicul pe care mi-l aleg nu-mi va face nici o surpriza.

Cu alte cuvinte astept cu nerabdare momentul in care fie vor exista clinici private in care sa poti opta pe banii tai ce fel de nastere vrei, (dar de fapt nici asta nu ar rezolva problema lipsei controlului in alte aspecte), fie vor  incepe colegii sa se comporte in primul rind colegial fata de ceilalti medici (adica sa se poarte normal de fapt) si, macar noi medicii intre noi sa nu ne mai facem figuri si sa nu ne mai punem de-a curmezisul unul altuia, mai ales in chestiuni in care nimeni nu are nimic de pierdut ci amindoi castiga.

Zic asta pt ca am o prietena, tot doctorita, care si-a aranjat cu medicul sa faca cezariana si, cand a fost sa nasca, brusc si subit medicul respectiv s-a razgandit si a decis sa faca nasterea normal. Dupa principiul "hai ca atitea femei au nascut normal"...

Mie chestia asta mi se pare mare magarie si n-ar trebuii sa se poarte asa medicii intre ei indiferent de diferenta de varsta.

Alta cunostiinta, tot medic, duce tratative cu un ginecolog sa nasca prin cezariana. Tipa ii ofera 1000$ si incearca sa-l convinga sa-i faca cezariana. Tipul refuza.

Acuma stau si eu si ma intreb de ce refuza un ginecolog sa munceasca o ora (la o cezariana) ca sa castige cat castiga un programator muncind o luna intreaga sau cat castiga un alt medic in mai multe luni ?

Si de ce pisici ii face chestia asta unui alt doctor ?
De ce ?

Cat despre cunostiinte care nu sint medici si au incercat fara succes sa induplece medicii cu spagi foarte mari sa le faca cezariana, am o droaie de exemple.

Eu chiar nu mai inteleg nimic. Femeile care vor cezariana vor chestia asta pe banii si pe pielea lor si nu cer nimic rau sau imoral. Atunci de ce nu ?
mada - once again: mada. not anyone else.

A CERB

nu stiu ce sa-ti spun, singura sansa e sa-i innebunesti cu "dar daca imi defectezi copilu", sa nu creada neaparat ca e din confort. nu am statistici cu diabetici, e de bun simt, o sa incerc sa caut.

chiar si cu antecedentele noastre, la al doilea ar fi fost greu sa autorizeze c-section, a trebuit sa " stretch the truth" si sa zica "tear" in loc de "epiziotomie".

uneori, ca sa fortez asigurarile sa aprobe teste( de obicei vorbesti cu o imbecila ingusta la minte care iti spune tie cum ca pacientul nu are nevoie de mri sau mai stiu si eu ce) le cer o scrisoare semnata de directorul medical in care sa declare ca pacientul nu are nevoie de testul respectiv. de obicei se aproba imediat.  poti incerca asta si cu c-section. cand e vorba de responsabilitate, nimeni nu vrea sa asume riscuri.
Smile! It confuses people!

tapirul

eu unul sunt impotriva cezarianei doar pe motivul ca "asa vrea gravida". Probabil ca daca as fi ginecolog as refuza si eu. Zici ca "tipul refuza" - eu nu ma mir. Intr-o cezariana se pot intampla multe, si mamei si copilului, si in mod normal si logic o cezariana trebuie rezervata numai cazurilor cu indicatie clara.
Iar treaba cu "de ce face asa unui alt doctor" chiar ca nu o inteleg. Ai statut aparte pentru ca esti doctor, tre' sa fi tratat altfel decat sunt tratati toti??
cre'că, nu ştiu...

A CERB

de akord, tapiru, ideea era sa nu promiti initial si sa te " razgandesti" pe parkurs. aici era magaria. daka spui ka nu, ma duc la altu', ura shi la gara.

eu nu sunt suparat pe al doilea ginecolog pentru ca a zis nu, doar ca l-am concediat. banuiesk ka el e suparat pe mine, dar asta e karma lui. dar sa minta pentru ca stie ca altfel te pierde de klient, e dezgustator in orice circumstanta,  mai ales intre medici.
Smile! It confuses people!

tapirul

d'akord cu tine cu promisu'. Io in schimb am schimbat conversatia catre "avortul la cerere" care mi se pare o mare..nu mai spun ce.
cre'că, nu ştiu...

cnicu

Cind am facut gineco in facultate, asistenta ne-a spus ca nu se recomanda cezariana la orice femeie deoarece in timpul sarcinii femeia este la 180 de grade fata de starea ei normala. Organismul ei este dat peste cap si o operatie atit de invaziva poate duce la orice minune patologica. Asa ca se recomanda sa faci nastere normala si numai in cazurile bine selectionate sa faci altfel.
Sa nu confundam cezariana cu nasterea cu anestezie peridurala, care este cu totul alta mincare de peste..... care ar trebui sa se practice curent si in Ro.
Legat de cel care refuza spaga nu pot sa spun decit: pt 1000$ fac eu cezariana  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Acum lasind gluma la o parte, spaga e imensa, eu stiu ca se da 100 euro la ginecolog, 1000 este enorm si poate si el miroase ceva la suma asta si prefera sa zica nu....

tapirul

Da. Si nu e vorba numai de organismul mamei, ci si de cel al copilului.
cre'că, nu ştiu...

stefan

Mda.. Medic la medic nu-si scoate ochii...

Fac acum un stagiu de obstetrica-ginecologie si am vazut mai multe cezariene. Concluzia la care am ajuns este ca nici un om normal nu ar transforma cezariana intr-o operatie de electie. Este foarte utila in situatii de urgenta sau cand o nastere naturala este riscanta, insa trebuie sa fi cam prost sa-ti lasi uterul incizat pe 8-9 cm riscand astfel sa faci o ruptura la urmatoarea sarcina (1% din cazuri), sa te supui de buna voie si nesilit de nimeni riscurilor unei interventii chirurgicale majore si sa dai din lac in putz (in loc de o epiziotomie de 1-2 cm sa te trezesti cu 2 incizii serioase ale peretelui abdominal si risc de eventratie - chiar daca tensiunea se distribuie pe cele 2 linii de sutura aflate la un unghi de 90 de grade - iar daca ai facut-o sa scapi de "durerile nasterii" vei face cunostinta cu "durerile postoperatorii", la fel de blande cu pacientul).

Se stie ca noi, barbatii suntem mai sensibili la durere, dar avem noroc cu consoartele noastre care analizeaza la rece situatia si ne recomanda procedura cu cele mai putine riscuri pentru noi si copil. Este important, de asemenea si modul in care ne infemeieaza in momentele dificile...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

plure

Draga Stefane, la fel ca tine gandeam si eu, adica e o prostie sa faci cezariana etc etc.

Insa in Franta prof-ul de gineco ne-a spus ca facuse cezariana unei paciente de 7 ori (acesta fiind recordul lui personal), si ca in concluzie, daca pacienta vrea, se poate face si ulterior repeta de cate ori este nevoie.

In ceea ce ma priveste as limita cezariana la indicatiile medicale doar din cauza costurilor mari (poate si ce spune cnicu sa fie adevarat, cu organismul care e dat peste cap - eu stiu?); cu atat mai mult cu cat o cezariana in antecedente "predispune" la cezariana, inseamna costuri "in lant".

Nici durerea de dupa nu m-ar speria, ca femeie; ar trebui cu suficiente painkillers, eventual Tramal sa fie facuta suportabila orice durere. Evident, alte costuri, alta distractie.

De asemenea prevalenta herniei citesc acum pe net ca e intre 0,0 si 0,5. Nu mi se pare de speriat, din contra; probabil ca la orice alta interventie chir. pe abdomen e mai mare.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

A CERB

ia ziceti voi kam kare e incidenta incontinentei urinare dupa 2 nasteri vaginale? asha, de kuriozitate.

cezariana e traumatizanta, dar nu este by any stretch of imagination " major surgery" avand in vedere ca e extraperiotoneal.
Smile! It confuses people!

tapirul

nu stiu, care? Omenirea naste pe jos de cateva milioane de ani, though.
depinde ce referinte iti iei cerbu. Intotdeauna gaseti ceva mai traumatizant ca altceva. Io ma gandesc insa la riscuri. Io zic ca alea de dupa nasterea vaginala sunt mai mici (si pentru copil si pentru mama, cu toata incidenta incontinentei vaginale) decat dupa cezariana.
cre'că, nu ştiu...

originaltup

Quotecu atat mai mult cu cat o cezariana in antecedente "predispune" la cezariana, inseamna costuri "in lant".
la cartile astora de pe aici, se zice ca sansa sa fie nevoie de cezariana la o nastere dupa o cezariana facuta anterior (trial of labor after C-section parca) este de 70%, la fel ca si la o sarcina normala (valabil pt o cezariana low-section), si de aceea se recomanda nasterea vaginala (daca nu sunt contraindicatii).
Dar in acelasi timp ai dreptul sa faci cezariana cand vrei, doar ca ti-o plateste asigurarea normala.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

plure

Pai da, ca si eu m-am gandit daca o cezariana predispune la cezariana prin ea insasi sau pt ca se mentin indicatiile initiale (ex. un pelvis prea mic, diabet); ideea e ca o C-section in antecedente e data (aici in V Europei) la factorii de risc pt ca o nastere sa se termine prin C-section.
Din ceea ce zici tu inteleg ca de fapt nu influenteaza terminarea nasterii viitoare; cu atat mai bine.

Cerbe, la cea mai mica urma de indicatie medicala suntem cu totii de acord cu cezariana (nu mai vorbim de cazul tau); e vorba poate si de costuri in general, daca toate mamele s-ar convinge ca e cea mai buna solutie, n-am mai avea cu ce sa tratam mai-stiu-eu-ce (e o exagerare, desigur).

Esti convins ca pt. toate femeile ar fi mai bine (ex. ar scadea incontinenta de stres) sau exista si exceptii?

Ie-te ca am mai invatat ceva: vasazica daca e extraperitoneal e mai putin riscant; corect daca ma gandesc ca de cand am venit aici ma bat astia la cap cu  complicatiile (ileus) formarii de adeziuni intraperitoneale postoperator.

Da' de ce e extraperitoneal? Segmentul inferior ramane extraper?
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

A CERB

nu stiu bre ce face segmentul inferior.

din experienta proprie si personala recuperarea dureaza mai mult la cezariana( iulia nu s-a miscat bine pana nu i-am scos staples), mai este si ileusul post-op, dar, dupa cum zici si tu mai devreme, de-aia exista pain-killers.

din punctul de vedere al kopilului mateutza a fost mai fericit decat rikutza.

plure, " cea mai mica urma de indicatie" este, din pacate cu dus si intors, si e mai mereu diskutabil daka ai indikatie sau nu, si sa spui " imi pare rau" dupa ce ai facut rahatul si ai nenorocit copilul nu este suficient.

in legatura cu cele fara indicatie:o fi bine cezariana la cerere?  n-o fi bine? cred ca greseala e ca vorbim la modul general, statistic si economic. eu cred ca fiecare femeie are dreptul sa aleaga, atat vreme cat intelege consecintele. chestia cu costul nu tine, cel putin aici,unde costul e cam acelasi. faptul ca in romania o nastere " normala" e mai ieftina decat o cezariana este, evident, dezgustator.
Smile! It confuses people!

plure

O nastere vaginala care sa coste la fel de mult ca o cezariana trebuie sa "contina" si epidurala, nu?

Ei bine, in Olanda (si asta mi se pare nasol), ff multe femei nasc acasa. Cu verloskundige, care e o asistenta specializata in gineco, si totusi...
Asta e evident mai ieftin ca orice (poate nu daca iei in consideratie incontinentele de mai tarziu).
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

stefan

Quote from: A CERBcezariana e traumatizanta, dar nu este by any stretch of imagination " major surgery" avand in vedere ca e extraperiotoneal.
Of course I'll respect you in the morning, deer, now shut up and blow!
Ia zi cerbishoru' lu' tata, cum se face cezariana? Ce-i aia "peritoneu" si de ce? Care-i definitia ta pt. "major surgery" si de ce? Nu-i asa ca chirurgii este niste prosti si doar internistii stie carte?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

stefan

Draga plure, in urma cezarienei ramane o cicatrice transversala pe uter care se constituie intr-un punct slab al peretelui uterin. La urmatoarele nasteri exista riscul aparitiei unei rupturi uterine in acea zona cu rezistenta diminuata, motiv pentru care e preferata tot cezariana, care se lasa cu o noua cicatrice, s.a.m.d.

Ai inteles cum e cu "predispozitia" ?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

ok, am zis o prostie( cu peritoneul in cezariana), dar ideea se invartea in jurul a bowel trauma.

nu stiu cum e ku kirurgii, dar banuiesk ka nici tu. last time i checked erai inka in med school.

despre partea cu  blow, iti rekunosk maiestria  dar nu vreau lektii, mersi. prefer ignorantza mea.
Smile! It confuses people!

A CERB

daka tot suntem la stiinta, exista o tehnica de cezariana extraperitoneala( pune manata in linux si tasteaza www.google.com scrie in fereastra de search "extraperitoneal cesarean" si mira-te ka prostu, kum m-am mirat si eu) ma indoiesk ka asta a fost folosita in cazul nostru, dar o sa-l intreb pe kirurg, asha, de kuriozitate.

btw, ce e peritoneul. ka tu esti mai aproape de anatomie, eu am kam uitat.
Smile! It confuses people!

stefan

Aici ai dreptate, baietii s-au apucat sa decoleze peritoneul de pe vezica urinara si sa dezgoleasca segmentul inferior al uterului (as vrea sa vad, totusi, cum fac ei una ca asta pentru ca ai nostrii ciupesc vezica la banalul transperitoneal cand tot ce au de facut e sa o dea la o parte). Se pare ca motivatia initiala a acestui procedeu era diminuarea infectiilor postoperatorii (la inceputul secolului trecut lasau uterul nesuturat, astfel incat acoperirea cu peritoneu favoriza vindecarea). Astazi aceasta motivatie nu mai este valabila.

Peritoneul este una din cele 3 seroase (pleura, pericard, peritoneu) si are 2 foite:
- parietala - care tapeteaza peretele abdominal
- viscerala - o rasfrangere (continuare) a foitei parietale la nivelul organelor abdominale
Intre aceste foite se afla cavitatea peritoneala - in mod normal o cavitate virtuala cu o lama fina de lichid ce permite alunecarea foitelor. Inflamatia peritoneului se numeste "peritonita" si da tabloul de "abdomen chirurgical". Peritoneul parietal este o structura de rezistenta si merita o sutura separata la inchiderea pertelui abd.

Din cate imi amintesc, seroasele sunt de origine mezodermala (informatie inutila in acest context, dar poate impresionez vreo colega forumista ;-))
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

mada

Acum n-am timp decit 5 min dar sper ca o sa am timp alta data...

Quote from: tapirulAi statut aparte pentru ca esti doctor, tre' sa fi tratat altfel decat sunt tratati toti

Da, ai statut aparte pt ca esti doctor din simplul motiv ca intelegi toate riscurile.

Nu stiu cum e in legislatia noastra exact, dar am vazut ca in unele spitale (pe la chirurgie mai ales), ii pune pe bolnavi sa semneze ca e de acord cu operatia X de exemplu (ba uneori ii pune sa semneze inca de la internare). Adica, cel putin formal, se cere consimtamintul pacientului pt orice tratament vrei sa-i aplici. Presupun ca e o lege in sensul asta ca altfel nimeni nu s-ar misca.

Daca unul care nu e medic nu poate sa inteleaga nimic din boala lui pt ca nu stie medicina, sau pt ca degeaba ii explici ca nu-l duce capul, sau pt ca pur si simplu nu ai timp sa-i explici atit de detaliat cat sa-l faci sa priceapa, si in acest caz esti pus ca medic in situatia de a lua decizii in locul si in interesul pacientului care nu e in masura sa decida singur ce-i mai bine pt el (si-l pui formal sa semneze), cand ai de-a face cu un pacient care e medic, atunci se schimba treaba. Atunci pacientul medic este constient de toate aspectele optiunilor terapeutice care le are in fata. In cazul asta mi se pare normal sa fie un dialog in AMBELE sensuri.  Mi se pare normal ca deciziile sa se discute si sa se ia impreuna de comun acord (intre medic si pacientul medic).
 
Adica asa cum un pacient oarecare are dreptul sa REFUZE un tratament, nu vad de ce sa nu ai dreptul sa ALEGI un tratament, atita timp cat, ca pacient medic, esti cel mai in masura sa intelegi diferentele, beneficiile si riscurile ce decurg.

Si ti le ASUMI ! pe semnatura

In cazul asta, un pacient medic, fiind in cunostiinta de cauza si asumindu-si toate riscurile, platind pe banii proprii cezariana, de ce sa nu se puna problema invers: de ce sa fie de acord cu nasterea vaginala "doar pt ca asa vrea doctorul" ?

Cat despre riscurile asupra copilului, scuza-ma Tapi dar orice parinte este pus in fiecare zi sa ia decizii care, evident, implica riscuri calculate fata de copilul lui.
Atita timp cat un parinte are dreptul sa decida ca copilul lui sa se duca la scoala X ca e mai aproape si poate merge copilul singur la scoala dar e intr-un cartier de cutitari si stie ca drug dealerii dau tarcoale scolii si stie ca ceilalti copii dintr-un mediu socio-economic scazut si cu igiena precara pot sa-l imbolnaveasca si nu-l da la scoala Y care e mai selecta dar fiind mai departe si parintele ocupat nu are timp sa-l duca si aduca de la scoala, sau atita timp cat parintele are dreptul sa isi lase nesupravegheat copilul sa se scalde (si eventual inece) in rau, sau atita timp cat parintele are dreptul sa locuiasca impreuna cu copilul intr-o casa care sta sa cada intr-o zona cu risc seismic crescut, nu vad de ce sa nu aiba dreptul sa ia decizia cezarienei, care de fapt este alt risc calculat. Ti-am dat si eu niste exemple, poti sa gasesti si tu singur exemple care implica riscuri mai mari pt copil decit cezariana, intelegi ideea.
Plus ca riscuri pt copil exista si in cazul nasterii vaginale, in unele cazuri poate mai mari decit la cezariana.
mada - once again: mada. not anyone else.

plure

QuoteAi inteles cum e cu "predispozitia" ?

Da' tu ai inteles ce-a scris Originaltup?

Quotela cartile astora de pe aici, se zice ca sansa sa fie nevoie de cezariana la o nastere dupa o cezariana facuta anterior (trial of labor after C-section parca) este de 70%, la fel ca si la o sarcina normala (valabil pt o cezariana low-section), si de aceea se recomanda nasterea vaginala (daca nu sunt contraindicatii).

Carevasazica, cel mai mare pericol de ruptura uterina este, ai ghicit, chiar in timpul nasterii - contractii. Se vede insa ca nu este atat de mare incat sa valideze indicatia de cezariana dupa o cezariana.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

plure

Mada, acum serios, te-ai gandit bine la toate riscurile? Banuiesc ca da, in care caz imi cer scuze pentru intrebare.

Eu as lua in considerare nasterea cu epidurala. Evident daca sunt alte considerente de sanatate, oricare ar fi, care te indeamna la aceasta alegere, de asemenea imi retrag intrebarea.

Oricum ar fi, mult succes!
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

tapirul

mada, nu e vorba de "dreptul" de a face aia si ailalta copilului. E vorba pur si simplu de luatul in calcul a unor riscuri la care supui copilul numai ca sa iti satisfaci tu un nivel de comfort (că sa fim seriosi, tu si alte gravide care vor cezariana la cerere nu o vor ca sa evite mai stiu eu ce posibile riscuri ale nasterii vaginale, o vor pentru ca vor ca ele sa nasca comfortabil si fara mare tevatura si fara doispe ore de travaliu. Stiu, io sunt mascul care nu intelege ce si cum cu durerile nasterii, dar asta nu are imortanta in discutia de fata). Decizia unde iti dai copilul la scoala iti apartine, evident. Poti, also, sa vrei cezariene cat poftesti, ai dreptul la asta. Dar, ca medic, si eu am dreptul sa refuz o cezariana uncalled for indiferent cati bani mi-ai baga tu in bzunar, si am deasemeni dreptul sa nu fiu injurat pentru asta.

Treaba cu statutul de doctor, hai nu ma lua cu abureli ca nu te cred. Riscuri stiute, bărbi. Felul cum ai pus tu problema este ca vrei statut aparte, privilegiat, ca de, esti medic, in aceeasi tagma, nu faci asa ceva unui coleg )cum te+ai si exprimat adica. Ca stii mai bine riscurile da, e adevarat, dar de ce ar trebui sa ai parte de tratament privilegiat numai pentru ca stii riscurile mai bine?  Doesn't make sense.
cre'că, nu ştiu...

elfstone

Despre riscuri: vad ca pe aci s-a cam impotmolit treaba. Eu nu am timp sa caut, asa ca mada, te rog sa ne dai si noua ultimele concluzii in domeniu.

Asta imi aduce aminte de celebra butada: Does a doctor doctor a doctor according to the doctored doctor's doctrine or does the doctor doing the doctoring doctor the doctor according to his own doctrine?

O remarca aici este ca responsabilitatea actului medical ii revine doctorului-doctor, nu doctorului-pacient, indiferent de cantitatea impresionanta a cunostintelor sale.

In plus, teoretic, problema consimtamantului informat NU se modifica in functie de pregatirea si cultura pacientului. Medicul curant, cu alte cuvinte, trebuie sa ii explice pacientului riscurile si beneficiile unei proceduri, precum si toate alternativele. Medicul trebuie sa se asigure ca pacientul intelege si, daca pacientul nu este retardat,  acest lucru nu e imposibil. Mai important, daca pacientul este medic, asta nu il absolva pe terapeut de la obligatia de a ii prezenta aceleasi informatii: nu ai voie sa presupui ca daca pacientul e medic el stie deja.

Tapiru, nu stiu in ce masura ai dreptate. Pacientul are dreptul sa aleaga, sa refuze, sa se razgandeasca indiferent de pregatirea si studiile pe care le are. Medicul trebuie sa actioneze in felul pe care el il percepe a fi cel mai bun pentru pacient, dar numai atata vreme cat pacientul nu da instructiuni contrare. Medicul are, partial, acelasi statut ca un broker sau un fond de investitii. De aceea, cand pacientul are o anumita parere si da o anumita instructiune, medicul trebuie sa se asigure ca pacientul da acea instructiune dintr-un motiv corect. Daca medicul crede ca decizia pacientului e gresita, el trebuie sa incerce sa dea  de capat motivatiilor respective si sa incerce sa ii explice pacientului mai clar situatia. Oricum, decizia finala este cea a pacientului.

Am citit pe undeva ceva ce ar putea solutiona problema. Se presupune existenta unei reale fobii fata de nasterea vaginala. Exista metode de sprijin pentru astfel de persoanele care "sufera" de asa ceva: psihoterapie specifica si serviciile oferite de "doula" (trained labor support specialist). Daca tu, ca medic, esti convins ca este mai bine ca pacienta sa nasca pe jos, iar ea isi mentina dorinta de a face cezariana, atunci ii poti recomanda psihoterapia respectia. Daca ea accepta recomandarea, iar terapia nu are rezultat, zau, nu vad ce fel de vina, morala sau de alta natura ai mai putea avea...

In continuare, nu pot sa nu ma intreb asa: daca cezariana implica riscuri mult mai mari decat nasterea vaginala, de ce OB-ii din US o considera "defenisve medicine"? (NU e o intrebare retorica, intreb de-adevarat). Inainte sa raspundeti ca riscurile sunt mai ales pentru copil, din cate stiu eu, OB-ul american are responsabilitate si fata de acesta. Mai mult, responsabilitatea e "inghetata" pana cand copilul se face mare sa poata sa il dea (si) el in judecata.

Ah... uitasem: In general pe la noi (dar si in alte parti!) exista un mit urban extrem de puternic: medicii au probabilitate mult mai mare sa dezvolte o complicatie sau sa "aleaga" cea mai grava istorie naturala a unei anumite afectiuni. Iata de unde cred eu ca vine si realul "statut special" al doctoritelor gravide (TOATE ginecoloagele pe care le stiu au nascut prin cezariana; majoritatea doctoritelor / medicinistelor la fel; stiu - fooaarte stiintific din partea mea sa emit asa ceva :) )
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

elf, e defensive pentru ca, daca iti aduci aminte, edwards si-a facut averea dand in judecata doctori care au delivered copii cu cerebral palsy( nedovedit ca e legat de hipoxie la nastere). orice imbecil poate veni si pretinde orice, cata vreme arata poze cu copilul si spune juriului cum ca o aude pe fetita vorbind, si fetita ii comunica ce sa spuna jurilului( cazul edwards-no kidding).

on the flip side, eu am motive sa o dau in judecata pe imbecila care nu a facut cezariana( pot spune ca riku are delayed speech din cauza asta si nu trebuie sa dovedesc, de asemenea, cand si cand, mai ales cand e obosit, ii cade putin o pleoapa, chestie care e clar de la trauma nasterii). nu o fac, si sunt multumit ca nu avem probleme seriose, dar mi-e groaza sa ma gandesc ce se putea intampla. law-suit or no law-suit, nu ti-o ierti niciodata daca iese copilul nenorocit pentru ca tu ai avut prea mult bun simt.
Smile! It confuses people!

tapirul

decizia finala e a pacientului da.. Well, e cu dus-intors, linia dintre dreptul pacientului la decizie si dreptul medicului la decizie uneori e foarte incerta.... Pana unde poate merge dreptul pacientului, chiar si informat? D'aia e naspa aici ca a inceput sa fie implicat law-suit-ul foarte mult.
cre'că, nu ştiu...

laurad

cerbu, dar de ce ai decis sa nu o dai in judecata? Ai luat vreun pic in calcul varianta asta?
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

Qvadratus

Parerea sotiei mele de exemplu (si trebuie sa recunoasteti ca a ei a contat cel mai mult) a fost sa nasca ambele sarcini pe cale vaginala, daca cezariana nu avea justificari medicale. La a doua ar fi avut posibilitatea sa opteze pentru epidurala, dar a refuzat-o auzind ca asta ar putea prelungi nasterea si traumatiza copilul.
Ca fapt divers, desi am intrebat-o pe ginecoloaga daca nu ar fi bine sa repetam ecografia cu 1 luna antepartum si apoi dupa ce devenise clar ca urma sa nasca in citeva zile, ne-a zis ca nu-i nevoie (ma rog, ma timpisem si eu, ca de obicei cam trec peste parerile altora cind consider ca e cazul) Urmarea a fost ca fata avind dubla circulara cervicala de cordon, a trecut razant pe linga hipoxia perinatala cu tot palierul ei de consecinte neurologice. Noroc de ginecologul care a asistat-o pe nevasta-mea ca a fost iute de mina, oprind expulzia la timp pentru a preveni ce era de prevenit. (din fericire nu a fost asistata de ginecoloaga la care cotizasem toata sarcina, deoarece nu a raspuns la telefon si sotia a nascut cu echipa de garda). Tot din pacate, nu aveau un Eco la sala de nasteri, ca poate si-ar fi dat seama din timpul travliului de treaba.

Si-uite-asa, daca sotia mea ar fi ales epidurala nestiind ca tubul de oxigen e infasurat de doua ori in jurul gitului fetei, probabil ca acum as fi fost "fericitul" tatic al unui copil encefalopat. (Doamne fereste !)
Evident, aici cred ca cezariana s-ar fi impus, la fel de evident in cazul in care procedurile investigationale s-ar fi facut cum trebuie. Din fericire, alegerea instinctiva a sotiei mele, impreuna cu Mina-Iute, ne-au salvat de dezastru. (am fost in sala, stiu ce vorbesc)

elfstone

Asta ma intreb si eu, laurad. Daca descrierea data de Cerbu e completa si corecta, doctorita era 'liable' pana peste cap. Gaze din cordon, my ass! In primul rand, nasterea aia a fost fara consimtamant, daca e sa o luam la litera Fademului :) :) Doctorita nu a cautat si nu avea, ea insasi, informatiile pe care trebuia sa le prezinte pacientului. Nu le avea pentru ca a evaluat prost situatia si factorii de risc. Nu a prezentat corect alternativele terapeutice si nu a reusit sa adreseze corespunzator o ingrijorare fundamentata a pacientului. That's huge dereliction, right there. Am putea sa gasim si damage, daca vrem, chiar daca, slava Domnului, nu s-a intamplat nimic grav. Oricum, viciul de informed consent este important in sine si un avocat, sunt sigur, ar fi putut sa il "prelucreze" foarte avantajos.

Qvadratus, cu riscul de a starni un val de remarci rautacioase, trebuie sa mentionez ca si eu am fost beneficiarul unui numar oarecare de circulare cervicale. Recunosc, din motivul asta, complet nestiintific, sunt foarte biased pro-cezariana. In continuare voi fi mult mai parastiintific decat mi-as dori. Am vazut un numar mic de nasteri, dar mi se pare prea mare coincidenta: toate femeile "ca noi", educate, pe o anumita pozitie a scarii sociale etc. au avut o forma sau alta de distocie sau, macar, travaliu epuizant si nastere scarboasa in general, iar toate celelalte, colorate si vioaie, nasteri fascinant de rapide si curate. Puteti sa ziceti orice, sa ma acuzati de erezie fata de Dogma Centrala a Biologiei Moleculare sau ce vreti voi, dar iata: bunicii mei spargeau nuci in dinti; eu si colegii mei avem probleme cu cartofii prajiti o leaca arsi. Or fi nascut femeile, Tapiru, milioane de ani pe jos, dar astea noi si moderne au probleme din ce in ce mai mari. Ceva s-ar putea sa nu mai functioneze "zeiss".

In fine, Q lauda (subiectiv si justificat) intuitia sotiei lui. De ce sa nu o laudam si noi? De ce sa ignoram ceea ce poate fi tradus prin "fobie de nastere vaginala" dar care ar putea sa reprezinte exact asta - intuitie, mesaje receptionate din partea propriului corp - si cu ce drept sa invocam "lipsa motivelor medicale" si sa privam o pacienta de dreptul de a alege? Oare domeniul Doinei nu e medical? Pe de alta parte, chiar merita investigate cu mai mare atentie tehnicile de pregatire pentru travaliu care, la noi, din cate imi dau seama, ori nu exista ori nu sunt suficient de accesibile. La noi, din cate am vazut eu, femeile isi fac 15 echografii tridimensionale color degeaba, dar nu sunt pregatite in nici alt fel pentru travaliu decat cu celebra: "hai ca nu e greu, te scremi ca la caca" spusa de moasa. Am un prieten a carui prietena urmeaza sa nasca si nu stiu sa ii fi recomandat cineva, inca, vreun astfel de program. In alte tari si alte zari, din cate am auzit, tehnicile acestea imbunatatesc semnificativ macar rasunetul psihologic al travaliului, daca nu cumva si eficienta acestuia. Stiu ca ma repet, dar mi se par foarte importante aceste doua aspecte si perspectiva asta mi se pare mult mai corecta decat ridicolul si facilul "femeia e nesimtita si vrea cezariana pentru confort".
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

nu stiu de ce n-am dat-o in judecata. nu s-a intamplat ceva catastrofal, desi il urarim pe riku sa vedem cum se dezvolta. de vorbit vorbeste( tarziu, dar ok), si e foarte inteligent. chestia cu ochiul e minora, si parca e mai bine decat acum doi ani( pleoapa e droopy numai cand e foarte obosit, in rest pare simetric).

nu suntem genul de oameni care sa dea in judecata usor, si singura invataminte a fost ca daca e nevoie sa fiu nesimtit sau pushy sa obtin ce vreau, nu am nici o jena.( ginecologul pe care l-am dat afara- cu a doua sarcina-lucreaza vis-a-vis de mine, dar mi se rupe. nu aveam chef sa se joace inca un istetz cu copilul meu. nu ii mai trimit pacienti, nu pentru ca e un medic prost, ci pentru ca a intervenit ceva personal.)

tot ce sper este ca prima ginecoloaga( care ne fusese recomandata de alti medici) sa fi invatat ceva din treaba asta si sa fie mai putin aroganta, dar nu pot garanta.
Smile! It confuses people!

elfstone

Oricum, sper ca ce scrie la carte e adevarat si ca Riku, daca o sa vrea, o sa poata sa isi asigure un supliment la banii de studii pe chestia asta cand face 18 ani :)
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Furnika

Dogma centrala? Nu a murit inca?

elfstone

"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

nu stiu elf, eu nu m-as baza pe asta pentru edukatia lui riku. kred ca un 527 account e o idee mai buna.
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Off topic: e distractiv ca tot noi barbatii ne dam cu parerea despre ce ar trebui sa faca, sa desfaca, sa nu desfaca si sa nu faca femeile. (apropo si de topicul cu "dreptul de a alege"al femeii).... :roll:

stefan

Hei, accesul la discutii e liber. Daca fetele au ceva de zis pot publica linistite, daca nu... pot citi in liniste ;-)
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Qvadratus

Corect. A fost doar o remarca, atita tot .

magdutz

e interesant ca urmaresc in paralel un alt forum, desprecopii.com si, printre sutele de topicuri, tot cel cu cezariana imi atrasese atentia... ..titlul e "de ce atatea op de cezariana in ro....uite si linkul...
http://www.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=3

cred ca pe aici prin vizuina fetele citesc dar nu au chef sau timp sa scrie...

puteti adauga un poll pentru doamne si domnisoare...sa vedem ce ar "vota" ...
be the best and fuck the rest!

elfstone

Off topic: @Cerbu: "...asigure un supliment la banii de..."; glumeam, oarecum; 527 as in?... tax exempt sau ce?

@Qvadratus: ce, mai, n-au scris fete pana acum?! o fi deschis manolo discutia, dar mada a insistat, nu? pariu ca or sa scrie si in continuare?
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

sper sa nu zik prostii, parca e 527( daka nu e 529). este vorba de college savings, tax free. poti pune o gramada deoparte( parka in jur de $11.000 pe an).

de muncit ka doktor muncesti de-ti sar okii, si dupa aia vine un imbecil gen kerry( ka doar doamna kerry are avokatzi dastepti si skapa de taxe-plateste o suma ridikol de mica la irs) si vrea sa-ti ia toti banii ku taxele. cea mai desteapta treaba este sa protejezi banii de uncle sam, si o poti face legal prin mai multe metode: college savings si  401K retirement accounts sunt cele mai populare( de aia, dupa ce termini rezidentiatul, este foarte important sa primesti benefits-inclusiv pentru retirement)
Smile! It confuses people!

tapirsis

Eu am nascut 2 copii prin cezariana si nu la cerere (adica nici stiam ca se poate cere, sau nu mi-a trecut prin cap sa aflu).
La primul copil apa s-a rupt dimineata si nu au aparut contractiile pana pe la 7 seara (mi-au facut ceva perfuzii pentru declansare dar ala micu' tocmai atunci adormise la televizor si taiai lemne la capul lui) si doctorita m-a bagat in operatie.
La al doilea copil cezariana a venit oarecum de la sine, pentru ca o aveam pe prima facuta, chiar daca se putea si nastere normala (oricum nu tin minte sa fi discutat alternativele cu gineco).

Ce vreau sa spun, si vorbesc pur profan (nu dpdv medical, pt nu sunt medic/medicinist).

Este adevarat ca la ambele cezariene am avut eu probleme suplimentare post-operatorii (suplimentare insemnand infectii, pentru ca de refacut propriu-zis m-am refacut incredibil de repede si bine, tin minte ca a doua zi dupa operatie am urcat scarile si le-am coborat, un etaj, sa ma duc la bebe, bineinteles ca mi-a luat mai mult timp decat in mod normal dar oricat):
si dupa prima dar mai ales dupa a doua, am avut internare dupa 3 sapt, cu doze masive de antibiotice, pe toate partile si holesurile, si dupa inca ceva timp mi-a iesit prin incizia care nu se inchisese de tot un fir lung, probabil de sutura
(atentie, nu vreau sa sperii pe nimeni aici, probabil organismul meu este mai aparte, si bineinteles chestia cu firul n-am inteles-o nici pana azi).

Dar, daca ar fi sa aleg privind inapoi, nu as ezita nici o clipa sa aleg cezariana daca copilului i-ar fi mai bine asa (daca este mai fericit, ca sa il citez pe Cerbu despre Mateutza). N-as ezita NICI O SECUNDA, oricat de mica ar fi indicatia, pentru copil ar fi gandul inainte de toate, si acesta este si sfatul meu.

Copii mei au fost mici, deci nu era acelasi lucru ca la Iulia si Cerb (ai mei au avut 2.700 si respectiv 3 kg). Dupa cezariana au evoluat foarte bine, au avut Apgar foarte bun si dezvoltare fara probleme in continuare.

Sunt foarte de acord si cu Elf cand spune sa se tina cont de intuitia- mesajele pe care le primeste mama din interiorul fiintei ei.

Si asa, ca un gand pe final, ar fi foarte bine daca medicii ar explica pacientilor (pacientelor in cazul asta, pana la Nobel) , pe intelesul lor, care sunt avantajele, riscurile, justificarile pentru a alege una sau cealalta.
Va fi bine!

tapirul

problema este ca exista o linie tare blurred intre "necessary" and "marketable," iar pacientele sunt in general ultimile care sa stie sa faca distinctia. In cazul tau, tapirsis, in ambele situatii cezariana era de electie spre mai marea siguranta a copiilor, caz tipic de "necessary". However, in alte cazuri (multe) cezariana nu este decat o electie marketabila si atat. Mai scumpa, evident, si mai prestigioasa penru medic (o nastere normala poate sa o asiste si moaşa comunală, nu? ce atâţia bani...). Ideea este ca in cazurile "normale" (fara complicatii, that is, fara situatii care necesita cezariana), on average the child is better off nascut "pe jos" decat prin cezariana. Ti-o poate spune orice neonatolog/pediatru. Din pacate insa vocea lor e vox clamantis in deserto, when comparing with obstetrician's.
cre'că, nu ştiu...

tapirsis

Da, am auzit ca cei nascuti prin C Section sunt mai adormiti asa :P (e cazul meu) chiar ar fi o chestie sa faceti o comparatie a forumistilor de aici, care e prin cezariana care prin normal pentru studiat  behavioralurile :P  

Si da, ai si tu dreptatea ta, dar este pe aceeasi idee ca a mea, doar ca trebuia sa completez, daca mi s-ar spune ca in situatia mea, cel mai bine copilului i-ar fi prin normala, iarasi, nu as ezita nici o clipa si as alege ce spune neo/pedi nu obstetri
Va fi bine!

A CERB

nu e asha, sis . riku e mai mokait, mateutza e spirt. ne omoara cu energia lui.
Smile! It confuses people!

ManuNastai

Se vorbesc mai sus multe baliverne... aici la Romania, dragii mei nu e ca daca doctoru' sa ia sau nu; e ca doctoru oricum ia si femeia tre' sa ii dea. Va rog sa nu ma contraziceti de-astea ca nu toti ca nu tine. Chiar daca nu e la inceput, doctoru' ajunge sub influenta celorlalti.. un porc. Sunt convins ca si u as ajunge asa, de-aia vreau sa plec dreqului de aici, in credinta inocenta ca dincolo, daca iti dau bani destui nu faci rahaturi de care se petrec aici.

Cat despre cezariana, am si eu o sora... toanta, care o nascut de 1,5 ani. E a o tinea intr-una ca vrea cezariana si mi-o trebuit 8 luni sa o fac sa se gandeasca ca poate si nasterea pe cale naturala e o solutie. (argumentele au fost in mare cele expuse de stefan mai sus) Ginecologu' (in care ea avea incredere cu viata) zicea ca ar fi mai bine sa incerce nasterea naturala. Ideea e ca atunci cand tre'ia sa fie 40 sapt, asta tre'ia sa fie in concediu (ironia sortii), deci sor'mea care se tine cu scoli inalte, profesoara, sefa de catedra la liceu' la care preda si care e acum doctoranda, afirma ca ea fara el NU NASTE! (ei pe dracu nu nastea ea... cum se spune de musai-fericit).

Asa ca in ultima lui garda (sapt 38), ginecologul minune cheama gravida la nastere (sarcina care decrsese normal, copilas care vroia sa creasca linistit inca 2 sapt la ma-sa), baga in ea (nu stiu sigur da' cred ca) 15 fiole de ocitocine, gramada de calciu si nimic... asta nu se vrea contracta. Urmeaza dupa vreo 7 ore de incercari o cezariana in anestezie peridurala din care iese un copilas de 3,3 kg sanatos si frumos insa care din prostia lui ma-sa e alaptat cu lapte praf ptr ca ma-sa nu avea lapte (ocitocinele) si care chiar daca o fost privat in mare parte de imunitatea de la maica-sa  in perioada de pana la 1 an, o fost ferit de diferite boli infectioase etc.

Postpartum sor'mea avea sa afle ce inseamna acea "major surgery" pe care e o dorise atat de mult incat, din inconstienta, puse chiar si sanatatea copilului la risc.
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

Delphi

Buna tuturor!
Sunt insarcinata cu gemeni. Deocamdata isi schimba pozitiile in fiecare zi. Colac peste pupaza am un cervix scurt ( 1,9 cm ) si ginecoloaga mi-a recomandat bed resting cat de mult. Inainte de a fi insarcinata, eram ferm convinsa ca nasterea vaginala e cea mai buna, atata vreme cat nu se impune cezariana din motive serioase. Acum insa, cand e vorba de mine ma trec tot felul de ganduri. La un moment dat un bebe era asezat cu capul in jos si celalat era breech si ginecoloaga imi zice ca putem incerca la primul vaginal delivery si la al doilea sa faca inversie manuala. Cand am auzit de asta sa sar in sus!!! Nu vreau asa ceva sub nici o forma, sa-si bage mainile in mine si sa bajbaie cum sa-l scoata pe mititel! De la alte mame trecute prin nasteri aud tot felul de pareri, care au nascut vaginal si le-a fost bine , n-au avut nici o problema, altele care au avut c-section si la fel au reactionat bine. Nici nu stiu ce sa zic...ma gandesc in primul rand sa fie cel mai bine pentru bebelusi, dar sa-mi fie si mie bine ca sa pot sa am grija de ei.
Ce ziceti? Un sfat pentru o viitoare mamica?

stefan

Ai văzut vreodată o cezariană? Faptul că bagă ginecologul mâna în uter prin vagin pare floare la ureche. Discută pe indelete toate variantele şi riscurile aferente cu ginecologul, că doar de-aia îl plăteşti (apropo, pt. gemeni se dublează tariful?).

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Delphi

Da, am asistat la cezariene, dar am vazut mai multe nasteri vaginale. Dar cand e vorba de altii , nu doare deloc. ;D ar fi culmea sa te taxeze dublu pentru gemeni! Inversia manuala nu-mi surade deloc, nu din cauza mea, ci pentru ca ma gandesc la bebe, ca l-or suci pe acolo.

stefan

Delphi, dacă medicul suspectează probleme nu va ezita să facă cezariană. Eu zic să alegi naşterea naturală că tot e la superofertă (2 la preţ de 1 ;-)). Cezariana presupune un stres mare pt. feţi şi o oarecare manipulare (tracţiuni, rotaţii) la scoaterea prin incizie, ca sa nu mai zic de cicatricea de pe uterul tău...

Have fun! Şi nu uita să foloseşti presa abdominală (nu expiraţia cu glota închisă că diafragmul nu e util) pe contracţiile uterine.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

I agree with stefan. Depinde de multi factori, dar daca totul e okay, nastera normala e recomandata.
cre'că, nu ştiu...

Delphi

Azi am fost la doctor si o intreb , dupa cum se prezinta dragalasii mei acum, cam cum o sa decurga nasterea? Si ea zice, vaginal, of course! De parca nici n-a luat in calcul cezariana! Asa ca ii dau si eu inainte cu Kegel si cum o vrea Domnul! Multam pentru opinii, anyway!
Ma intreb si eu de ce prefera femeile c-section atunci? Tocmai ce-am vorbit zilele astea cu o femeie care avut 2 nasteri vaginale ( un singur bebe/nastere ) si apoi a avut gemeni si a cerut ea cezariana si a zis ca a fost incomparabil mai bine prin cezariana decat vaginal.

stefan

Femeile sunt fericite că le anesteziază şi nu prea ştiu ce se întâmplă cu fătul în timpul procedurii.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Ondina

Delphi, problema cu cezariana am studiat-o foarte intens in cursul stagiului de ginecologie. Aparent este o chestie salvatoare pentru gravida: e anesteziata, nu o doare mare lucru, perineul ramane integru, nu mai urli ca apucata, nu ai probleme cu statul pe fund dupa aia...o mica cicatrice pe burta si gata!! Asta aparent zis!!
Dupa ce am asistat la prima cezariana, mi-am cam luat gandul de la asa ceva! e clar, cezariana se face numai in cazul in care nu se poate naste vaginal, si o sa-ti si explic de ce!!
Anestezia in sine creeaza riscul unor complicatii, destul de importante. Pana la urma e ca o operatie pe abdomen, facuta intr-o foarte mare graba. Organismul femeii nu este pregatit pentru o chestie atat de brusca, prin urmare se va adapta mai greu la schimbarile hormonale si nu numai...
Pierderile de sange sunt duble in cazul c-section decat in nasterea vaginala.
Lactatia apare dupa cateva zile, nu in primele ore ca dupa nasterea normala.
Uterul se contracta mai greu si isi revine la forma initiala mai tarziu decat dupa nasterea vaginala.In afara de asta  mai are si o cicatrice care e destul de mare , si care la urmatoarele sarcini poate sa dezvolte alte probleme.
Din punctul de vedere al copilului, lucrurile stau mai rau!
Nasterea naturala se produce intr-un anumit interval de timp, in care fatul se acomodeaza la forma bazinului, se angajeaza in stramtoarea lui si coboara incet. Chiar daca este presat si comprimat in acest timp nu-i dauneaza! Este de fapt un test natural de triere a fetilor viabili de ceilalti. Prin comprimarea toracelui, se ajuta eliminare lichidului din plamani, astfel incat prima gura de aer sa fie pe plamani curati, liberi, nu plini de lichid.
Ei , toate astea in cazul c-section nu se intampla. Fatul este scos brusc dintr-un mediu cald, lichidian, de o anumita presiune, intr-un mediu ostil, si fara ca macar sa fie anuntat .Va avea plamanii plini de lichid, va respira greu, va fi mai moale, mai lenes. Nu zic, ca datorita ingrijirilor atente ale neonatologilor, isi revin rapid si foarte bine, dar totusi pasesc cumva cu stangul in viata.
Nu vreau sa te sperii, operatia cezariana are avantajele ei, daca e facuta cand trebuie, adica cand nu se poate naste pe cale vaginala.
  In cazul tau, sarcina cu gemeni presupune anumite riscuri:
Sarcina nu va fi dusa la termen, majoritatea sarcinilor gemelare se nasc pe la sapt 37. Copilasii vor fi mai mici si vor avea nevoie de mai multa grija, insa sunt sigura ca te vei descurca cu asta.
O mare problema este insa cum se pozitioneaza copilasii in uter inainte de a se naste. De obicei unul se aseaza cu capul in bazin( cum ar fi daca ar fi unul, normal) si celalalt se aseaza transvers. In cel mai fericit caz, dupa ce se naste primul, celalalt se intoarce si el cu capul, si vine bine. Daca nu, trebuie de musai cezariana. Sunt insa mai multe variante in care se pot aseza copilasii, fiecare cu complicatiile lor. sunt insa sigura ca medicul care te ingrijeste va urmari atent evolutia travaliului si-i va monitoriza pe micuti, si va lua decizia cea mai buna.




tapirul

ondina, felicitari. Explicatie clara si la obiect, detaliata si corecta
cre'că, nu ştiu...

Qvadratus

Nu stiu ce sa zic, cred ca cel mai bine ar fi sa te orientezi dupa indicatiile medicale ale uneia sau altei dintre variante, trecind ulterior problema prin filtrul instinctului tau propriu si personal (eu personal pun mare pret pe instinct in atari conditii).
In tot cazul, ai grija sa se respecte niste protocoale de investigatie pre si perinatala cit se poate de stricte, cu atit mai mult cu cit medicul poate sa ignore amanunte aparent neimportante, dar esentiale (cum ar fi de exemplu o ecografie care sa arate daca exista sau nu circulara de cordon sau ce se intimpla retroplacentar). Daca sotul tau este in domeniu (medical vreau sa zic), i-al cu tine in sala.
In rest, ce sa-ti spun, nastere usoara si sa te bucuri cit se poate de ei !

Ondina

Multumim frumos , tapirule, da mai erau cateva chestii de punctat, am zis totusi sa nu sperii lumea..  :taz:

Delphi

Multumesc, Ondina!
Asa sunt asezati deocamdata si la mine. Un bebe e chiar foarte jos cu capul acum, in spatele pubisului, la ultima sonograma nici n-au putut sa i-l masoare, iar celalalt bebe face tumbe mereu. Sunt sigura, ca mai intai or sa ma lase sa ma chinui pentru vaginala, si daca nu mere, c-section.
Cantarind avantajele si dezavantajele pentru vaginala si c-section, bineinteles ca vaginala are mai multe avantaje. Inainte sa raman insarcinata, gandeam ca sarcina si nasterea sunt procese fiziologice ( adica asa e ), si n-ar trebui sa fie atata durere si atatea frici, atatea riscuri...  Nu mai zic de faptul ca atunci cand esti pacient, faptul ca esti doctor ( in cazul meu ) si stii atatea despre riscuri si atatea alte fatete urate ale situatiei respective, este cateodata atat de nelinistitor. Ai prefera sa nu stii toate alea , numai ca sa nu te mai gandesti la ele!