News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Despre cum funcţionează de fapt sistemul medical din România

Started by cnicu, March 27, 2005, 10:56:14 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cnicu

Am deschis acest topic deoarece ne vaitam destul de des despre sistem. De aceea ar trebui sa-l cunoastem si sa intelegem mecanismele de functionare pentru a vedea ce nu merge si ce putem noi schimba.

In primul rind asigurarile (BANII) :
Exista asigurarea obligatorie de stat. Este un procent (6,5% parca) platit de angajat si un alt procent platit de angajator. Acesti bani se string la bugetul de stat. De aici banii merg la Ministerul Sanatatii ( www.ms.ro ) si de aici la Casa de Asigurari de Sanatate ( www.cnas.ro ).
CNAS are filiale in fiecare judet. Aceste filiale dau banii la spitale. Spitalele platesc medicii, asistentele si restul personalului. Daca le ramin bani cumpara diverse ( reactivi, platesc caldura, electricitatea, etc ).
Exista asigurari private. Nu stiu date statistice, cit costa sau alte amanunte de genul acesta. Aceste asigurari sint facute de firme private 100% care ofera pachete asigurare. Aceste pachete sint cumparate in general de firme cu capital privat 100% mai ales cele care fac parte din holdinguri internationale. Firmele care ofera aceste servicii sint putine ca numar din punctul meu de vedere. Ele sint mai mult policlinici decit spital. Nu au paturi proprii sau sali de operatie. Exista niste exceptii pe care le voi mentiona mai tirziu.
Spitalele:
Din cite stiu nu prea exista spitale private.
Sint niste exceptii:
1. La Timisoara exista un spital privat sau cel putin asa se spune, nu cunosc amanunte, dar Stefan poate sa spuna mai multe.
2. La Cluj am auzit de un medic chirurg care a deschis un spital de chirurgie, dar nu stiu cit de mare e sau daca functioneaza sau cum functioneaza.
3. La Podul Turcului este un spital privat, mai exact spitalul de stat era o paragina si primarul l-a dat pe bucati la diverse firme. Ele l-au pus la punct dar nu au medici care sa lucreze acolo.
4. In Bucuresti trebuia sa se deschida un spital privat grecesc (septembrie 2004 ). S-au laudat ca va fi la standarde occidentale. Dar am auzit ca directorul care este olandez, a refuzat sa dea spaga la autoritati si nu a primit autorizatiile. Asa ca nu s-a deschis. Sau poate informatiile mele sint vechi si s-a deschis deja.

Rog pe cei care pot completa ceea ce scrie eu sa posteze.
Miine continuarea.

elfstone

QuoteExista asigurari private. Nu stiu date statistice, cit costa sau alte amanunte de genul acesta. Aceste asigurari sint facute de firme private 100% care ofera pachete asigurare.

Aici sunt niste date din 2001. Nu cred ca s-a schimbat ceva substantial, avand in vedere ca este vorba de un segment extrem de ingust din populatie. Trebuie remarcat si altceva: marea majoritate a acestor plati sunt pentru controale obligatorii, vaccinari si alte asemenea, nu pentru servicii mai serioase sau macar pentru asistenta primara de-adevarat.

Pe de alta parte, unii furnizori privati au contracte cu firme mari (e.g. Aetna) pentru asigurarea serviciilor pentru cetateni straini. Nici asta nu stiu cum functioneaza exact si as fi tare curios.

Eu chiar cred ca tipul asta de servicii va bubui la un moment dat, cu sau fara voia stapanirii, cam cum au bubuit pe piata creditele de consum spre disperarea futila a lui Isarescu. Dar mai dureaza.

Daca vorbim despre forma de proprietate a furnizorilor directi ne incurcam, pentru ca majoritatea medicilor de familie si multi medici specialisti au cabinete medicale independente. Ele functioneaza la scara mai mica exact cum zice cnicu despre spitale: Casa le deconteaza si ei isi chivernisesc banii ca sa acopere costurile fixe, cheltuielile, taxele si impozitele. Treaba se face cumva cu niste puncte care se acorda pentru diverse consultatii. Practic, insa, marea majoritate a CMI-urilor ofera aceleasi servicii si in aceleasi conditii ca Policlinicile de pe vremuri.

Mai exista si ambulatoriile de specialitate de pe langa spitale in care medicii sunt platiti cu salariu fix, iar punctele lor sunt incasate de spital. Nu e injust neaparat atata vreme cat spitalul plateste curentul, asistenta si celelalte costuri. Problema e ca acesti medici mai sunt chemati si la consulturi pe sectii sau la camera de garda, lucru care poate chiar dubla numarul de consulturi maxim stabilit de Casa, iar pentru acestea ei nu sunt platiti cu absolut nimic.

Eu nu inteleg inca ce e cu tutela spitalelor. Pe vremea lu` bunicu` exista Eforia Spitalelor... acum nu stiu. Stiu ca spitalele-institut si alte asemenea au statut special, dar spitalele "normale"? Pana la urma de cine tin? De DSP, de Primarie, de Casa, direct de MS? Stiu ca toate cele enumerate si inca vreo cateva au autoritate asupra spitalelor, fac controale, presiuni si emit ordine catre directiile spitalelor - e un adevarat concert normativ. De pilda, nu mai stiu care dintre ele ii ordonase spitalului unde sunt eu stagiar sa nu mai faca radioscopii pentru ca nu se poate dovedi efectuarea lor asa ca nu se mai deconteaza... Eu am ramas mut.

Si e chestia asta ca aud din alte spitale diverse faze care nu se intampla la mine, iar ce e la mine nu e si dincolo. In ambele parti fiind vorba, sa zicem, de o norma de la DSP sau de o circulara de la Casa...

La categoria "platitor unic" mai intra vreo cativa platitorei unici despre care nu stiu mai nimic: Casele speciale ale unor categorii profesionale "favorizate" - judecatori, parca... politie / securitate?... ceferisti... help me out.

Ultima gaselnita fascinanta a fost cea cu licitatiile pentru medicamente. Inainte vreme, spitalele licitau pentru necesarul lor. La un moment dat, din motive de "coruptie", s-a decis ca licitatia sa fie facuta de un organ la nivel national pentru toate spitalele. Din motivul asta, cat am mers eu pe la stagiu lipseau aproape toate medicamentele... Nu se stia niciodata ce si cand va veni, condica se corecta de patru ori pentru ca pana sa ajunga dumneaei la farmacie se epuiza stocul. Problema amuzanta era ca multe medicamente si le cumparau oamenii (erau trimisi apartinatorii). Nenorocirea era cu medicamentele mai scumpe care erau si pe lista de compensare. Pacientul ar fi putut primi reteta compensata la externare. Deci, desi ar fi avut dreptul la medicamente gratuite in spital si compensate acasa, in situatia asta, internat fiind, trebuia sa le plateasca la pret intreg. Nu stiu cum / daca s-a rezolvat. Aceeasi problema cu materialele. Chirurgii faceau cheta (din spagi, ma rog) ca sa trimita o fata sa cumpere tifon, betadina etc. N-am inteles niciodata cum se putea asa ceva...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

dustweaver

Au aparut recent cu asigurarile lor private care "completeaza" dupa cum spun ei sistemul asigurarilor de stat (se gaseste acolo si legea asigurarilor private de sanatate) : http://www.medicover.com/ro/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1579&LangId=3
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

cnicu

Policlinicile:

Inca mai exista! Sint impartite in 2 categorii: cele care apartin spitalelor si cele care apartin directiilor de sanatate publica si implicit MS.
Cele care apartin spitalelor merg mina in mina ca buget cu spitalul si daca el merge bine merg si ele.
Cele care apartin DSP e mai complicat. Deoarece cladirile sint ale primariei, apartura e a DSP si medicii sint platiti in functie de incasari.
Adica e o brambureala totala!
In unele policlinici, unii medici au putut sa inchirieze spatiul in care lucreaza, dar modul de inchiriere, contractul, tipul de firma si contabilitatea care trebuie tinuta si in baza careia este platit acel medic de catre asigurari sint facute in bataie de joc in asa fel incit sa te descurajeze si sa nu ramii cu multi bani.
Deoarece policlinicile reprezinta spatii largi situate in pozitii cheie in orase, cu infrastructura ce se preteaza la a fi refacuta usor, ele reprezinta un punct de atractie pt afaceristii romani. Asa ca incet incet, acolo unde s-a putut s-au falimentata si se vor cumpara pe nimic. Ex cel mai bun este Policlinica Vitan ( aia de linga Mall pt a nu fi confundata ) din Buc. Locatie extraordinara, spatiu cit China in centrul Buc, mult spatiu verde ideal pt un parc si cladire mare ( mult spatiu ).

Qvadratus

Care ati vazut mai "Moartea domnului Lazarescu", filmul ala care acum e la Cannes si descrie periplul unuia printre camerele de garda ale unor spitale din Ro ?

cnicu

Din ce s-a descris la tv, cred ca vedem in fiecare zi un filmulet mai scurt (parca scurt metraj s-ar spune).

Qvadratus

Last but not least East side story

Povestea suna cam asa:

El asigurat+ Ea asigurata
El medic + Ea ... (nu este relevant)

El si Ea au un el si-o ea
ea are doar un an
ea s-a imbolnavit, lucrurile complicindu-se un pik.
In concluzie El si Ea cu ea (pe post de impricinata) merg la Spitalul Clinic Centrahahal de Copii Grigohohorehehe Hahalecsandrehehescu din Bucale (Spital de Urgenta pentru populatia pediatrica a Sectoarelor 1 si 6 from Bucale) dupa ce facusera o vizita de curtoazie mai intii, pe la Garda Infectioase de la Matei Bals.

Dupa cum spuneam mai sus El asigurat, Ea asigurata, in concluzie taxele sunt platite la zi, si fiind vorba de o Prrrrrrioritate Nationalaaaaaa cum sunt copii in Ro (asistenta medikala cica ar fi gratuita pentru bebei intre 0-16 ani si chiar pina la 25 ani daca inca se mai duc la gradinitza), se presupune ca nici macar nu ar fi nevoie de aceste tahahaxe. In plus e fiind medic, se presupune ca va beneficia de asistenta pentru ea, la standarde de-a dreptul Klingoniene.

Precedati de majorete, El plin de inkredere impreuna cu ea tinuta in brate de Ea intra la Herr Doktor Medik de Garda al Sectziei... (fara relevanta)............
.............(trecem peste unele amanunte)......................
Deodata majoretele dispar (fiind de fapt holograme): Lui i se spune  (in conditiile in care copilul de 1 an este febril bine, dezvoltase in ultima zi poliadenopatie generalizata si un rash macular evanescent si il mai si durea un pic pe sub falci, pe sub urechi la palpare) ca Oscilococinum tinut sub limba este suficient si ultraeficient, tinind de altfel loc si de analizele uzuale, care pe linga Oscilococinum, nu valoreaza mai nimik.
Cu o voce din kare incearka sa stearga orice akcent kritik, El intreaba umil daka ar putea totusi sa-i faka fetitzei lui makar kiteva dintre uzualele acelea total neimportante, oferindu-se de altfel sa le plateaska. Raspunsul vine prompt (cu un ton ceva de genul: "Pai ce kredeai matale, ka-tz merge !?"): "Bineinteles ka trebuie sa le platitzi, doar nu suntetz din Sektorrrul 1" (erau din 6). "Numai pentru kopii internatz nu se platesk analizeeele. Dak-atz fi din Sektoru' 1 ar fi altceva."

Simtind ca i se bulbuca ochi ca la melk, taticul incearca sa-si pastreze calmul. Evita strategic sa intrebe cum ar putea fi tzinut Oscilococinum sub limba de catre un copil de 1 an (presupune ca pastilele trebuiesc lipite sub limba cu un lipici special, folosit la etanseizarea navetelor spatziale). Cu o figura plina de bune intentii, simtzind precum Iuri Gagarin ca-i vine sa plece in Spatziul Kosmik, incepe tirguiala cu Herr Doktor Medik de Garda, pentru a-i fi parafate (altfel nu ar fi fost lucrate)  totusi niste investigatii cu plata, in cadrul spitalului. Ambii find din Spatziul Balkanik se pricep la tirguieli, astfel ca pina la urma mai lasa unu' mai da altul si iata biletul cu investigatii completat.
Fericit si incercind din rasputeri sa se mentina zimbitor in ceea ce priveste viitorul Marii si Arhicunoscutei Pe Mapamond Medicini Romanesti Halitoare de Taxe si Impozite Platite Degeaba Sac Fara Fund si Garaj Sigur Pentru Tembeli, Tatikul ambaleaza motorul spre Punctul de Recoltare Analize si Tratamente Ambulatorii (sau altfel zis PRATA). Din urma se aude vocea lui Herr Doktor von Oscilococinum, Medik de Garda: "Sa-mi aducetz si mie analizeeeelee kind or iesi !"

P.S. Intrebare pusa personalului de la Recoltari (El Tatik n-a mai rezistat !): "Auziti mai fetelor, la voi aici in conditiile in care sunteti spital de urgenta, voi de ce ii puneti sa plateasca pe aia la care se recolteaza analize in regim de urgenta ?" Raspuns: "Pai nu stim, probabil copilul dumneavoastra n-o fi urgenta. Si-oricum, nu sunteti din Sectoru' 1"

No comment !

A CERB

sincer? eu i-as phute o reklamatzie detaliata si as cere raspuns la treaba asta. in plus, ar trebui sa suni la asigurare si sa le spui sa benevoiasca sa plateasca analizele or else.  cam atat. a, nu, mai e ceva.

evita pe vita, asa, pe viitor.
Smile! It confuses people!

elfstone

Am vazut si eu chestia asta cu analize uzuale care se platesc. Pe bune, are cineva idee care este TOTUSI "pachetul" de la CNSAS?!

Nu stiu, dar sunt unele zile cand imi dau seama ca ar trebui sa ne intoarcem si sa reincepem realitatea curat si pur cu cateva linsaje...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

victor

Cica acum se chinuie MS sa propuna o lege a serviciilor incluse in asigurarea la stat, sa se poata dezvolta pe cele neacoperite asigurarile private, asa suna sin cate imi amintesc in agenda lui Cinteza prezentata de curand prin presa si pe site la ms. Deocamdata citeam pe undeva ca toti romanii au asigurare pentru orice si sunt "multumiti" ca oricum primesc mai mut decat platesc, toti ar putea primi oricand transplant hepatic etc.

Era pe undeva legea bugetului pe 2004, 2005 - acolo erau niste cifre foarte interesante - cume defalcat pe salarii, investitii, programe de sanatate publica, cheltuieli administrative etc.

si inca un articol interesant

QuoteRomania Medical Market Intelligence Report
Espicom Healthcare Intelligence

January 26, 2005


Countries covered: Romania

Romania Medical Market Intelligence Report


In European terms, Romania is a desperately poor country with a crudely developed healthcare sector. While the Czech Republic, Hungary, Poland and the Baltic states are finally leaving the communist legacy behind them, Romania has barely begun the task, more than a decade after the fall of communist dictator Nicolae Ceaucescu. This was reflected in the 1997 European Union decision not to include Romania in talks for joining the EU in 2004. However, the public health insurance system introduced in 1999, is an encouraging sign that the government is striving to reform the antiquated healthcare system.

Romania has virtually no domestic medical equipment industry, and therefore has to import 90% of its requirements. For more sophisticated items, imports supply 100% of the market. Lack of funding for healthcare means that potential demand for new equipment is huge. In the first half of the 1990s, the market tended to fluctuate due to the differing availability of funding, much of which is obtained through international credits. Since 1996, however, growth in the market has been much more stable, despite the country's inferior economic performance. In 2005, the Romanian market for medical equipment and supplies is estimated at US$240.9 million, or US$11 per capita. It is expected that the device market will continue to expand at a rate of 6.4% per annum.

Qvadratus

Acu’ adevarul e ca realitatea in Urgente e destul de tragica. Onor CNASS nu deconteaza de nici un fel analizele luate in urgenta fara Foaie de observatie (recte forme complete de internare).Pina de curind unele spitale de urgenta aveau un fond separat alocat camerelor de garda, acum se pare ca nici asta nu mai e actual, la bugetul absolut ridicol alocat, pur si simplu nu se mai poate sustine treaba. Sincer sa fiu nu stiu daca investigatiile si consulturile inregistrate pe o Foaie de prezentare se deconteaza, pentru mine treaba este destul de nebuloasa. Foarte sigur insa este ca daca omu’ n-are BI/ Pasaport la el sau nu-si stie pe de rost CNP-ul si Seria si Nr de BI, acele investigatii si consulturi nu se deconteaza absolut de loc, indiferent de existenta unei FO sau F de prezentare.
Eu de circa 2 luni fac un curs si sunt pentru o perioada cam decuplat de practica clinica, astfel ca nu mai stiu exact care mai sunt ultimele reglementari. Oricum este o confuzie totala, recent am tinut locul unui coleg la unul din spitalele de urgenta si, la intrarea in garda medicul care m-a precedat si asistentele de serviciu  mi-au precizat ca trebuie scris pe BT catre Laborator Ť Asigurat”, altfel nu se fac decit cu plata investigatiile. Intrebindu-l ce valoare are treaba asta, atit timp cit in lipsa unor evidente clare oricine poate declara ca e asigurat, raspunsul a fost o ridicare din umeri. Pe de alta parte ce faci cu un tip singur venit in coma si care necesita internare in alt spital de exemplu, il buzunaresti sa-i cauti bani sau ii scoti chilotii la licitatie pe hol la ceilalti pacienti de la usa camerei de garda ? Fiindca din punctul meu de vedere pe mine ma cam doare in pix de asazisele reglementari sub forma de vorbe spuse de la unul la altul si pe peretii camerei de garda nu exista nici o hirtie semnata de directorul spitalului care sa impuna asa ceva, am mers direct la Sefa Laboratorului care mi-a zis ca ea habar nu are ce sa-mi spuna, ea atita stie ca ei i se termina banii in iunie si  ca deocamdata nu exista vreo hirtie oficiala cu asa ceva.
Surpriza mare a fost insa aceea ca pacientii care vin in regim de policlinica (Spitalul are ambulator propriu fara personalitate juridica) isi platesc absolut toate investigatiile, indiferent daca sunt sau nu asigurati, gravide, sifilitici, tuberculosi, cu Isuficienta cardiaca….etc si indiferent daca vin sau nu pe filiera medicului de familie sau nu. Acest gen de impunere am mai intilnit-o intr-un spital de periferie, dar am crezut ca este doar un aranjament local oarecare pentru a mai trage din banii care vin pentru policlinica in buzunarul spitalului, acum vad ca treaba asta a a aterizat inclusiv in marile spitale de urgenta. Justificarea absolut jenanta cum ca Ambulatorul de Specialitate nu are contract cu Casa este pur si simplu o noua hotie impusa.

Eu unul am mai auzit de colegi care au afirmat ca  daca il prind pe unul de la CNASS pe post de pacient ii dau futai cit pot de mult, in caz ca permit conditiile si, ma jur ca incep sa le inteleg genul asta de atitudine.

Qvadratus

Azi noapte am avut în gardă o chestie care m-a revoltat de-a dreptul...

O gravidă în luna a 5-a cu o criză de astm severă declanşată dimineaţa pe la 5 şi care se duce prima dată la doctor pe la ora 7 seara, între orele 7 seara şi ora 1 noaptea cînd a ajuns la mine a fost văzută de 3 medici şi cărată cale de 20 şi ceva de kilometri cu Ambulanţa fără să se intervină terapeutic asupra ei de nici un fel !. Nici măcar o linie venoasă nu i-a fost prinsă în acest interval, fiind văzută de medicul de cabinet, ulterior de medicul internist de la garda respectivă a spitalului orăşenesc de unde a venit, ulterior de obstetricianul aceluiaşi spital, ulterior suită în Ambulanţă (fără oxigen, ţin să precizez) cu o asistentă.
Cînd m-am luat de asistenta de Ambulanţă întrebînd cum de şi-a permis să transporte între două oraşe un asemenea caz fără măcar un abord venos pregătit pentru orice eventualitate (trec peste faptul că abordul venos ar fi trebuit pus încă de la cabinetul primului medic şi gravida transportată cu mijloace auto pînă la prima cameră de gardă şi nu pe jos), am primit un răspuns stupefiant: "- Mi-a zis medicul de la ...... că fără oxigen să nu-i fac nimic !"