News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Gerovital H3

Started by Furnika, February 23, 2005, 11:38:19 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Furnika

O inventie romanesca.
Clinica Mayo spune ca nu e mai mult decat un anestezic stomatologic si are acelasi efect ca placebo in studii dublu orb.
Romanii argumenteaza ca adjuvantii sunt totul. Adica nu poti lua procaina si sa si astepti sa intineresti ci mai trebe si niste metabisulfit, fosfat etc. Si un anumit mod de administrare.
In afara de rocsa aveti vreunul experienta clinica in administrarea procainei/gerovitalului H3?

Furnika

Nu trebuie sa va inghiesuiti, pana fac 70 de ani am tot timpul sa aflu.

INDIANUL

Quote from: furnika
Nu trebuie sa va inghiesuiti, pana fac 70 de ani am tot timpul sa aflu.
adica pana devii oldman si trebuie sa te culci:ai vazut ca nu trebe sa razi ca batranetea se ia? :D[/quote]
ramas bun...

Furnika

doina

furnika, cred ca eventual poti primi si raspunsuri utile in functie de cum formulezi intrebarea si de ce intrebi; ba chiar ca se poate dezvolta aici o discutie aprinsa re. relatia curenta intre CAM (complementary alternative medicine) si medicina "mainstream" alopatica.

(In Europa, am eu impresia, CAM este mult mai integrata si acceptata/acceptabila dpdv Medicilor "mainstream" in general; in SUA, cred eu, liniile de conflict si definitie sint mai pronuntate; bineinteles poate nu numai din cauze mai generale culturale, dar si economice, mult mai proeminente ca "grad de influenta" in sistemul medical curent SUA. Ma refer la punctul de vedere strict al Medicilor clinicieni-practicanti, nu al pacientilor, si nici al medicilor-pacienti-consumatori, sau al medicilor-ca-persoane particulare, ca din aceste puncte de vedere CAM este f. popular si cu popularitate in crestere in US, deci exista o oarecare presiune destul de importanta si spre stergerea unor linii de conflict anterioare, dar mai e cale lunga pina atunci...!)

Ca personane individuale, putem sa ne dam cu parerea pina ametim (si sa gasim si referinte argumentative pro- contra- din belsug)...dar nu stiu daca ele iti vor aduce raspunsul dorit pe tema ta de interes Gerovital. Poti de pe acum inca sa-ti dai seama ca subiectul poate aluneca f. usor si in batalii politico-ideologice. Si este si asta OK, pt. "distractie"/"conversatie"!

Dar daca ai vreo nedumerire concreta (mai ales ca ai zis ca ai rabdare sa astepti si 70 de ani, deci se pare ca esti destul de motivat si interesat!), zi si tu ce te doare, sau ce te intereseaza in mod specific re. Gerovital, ca poate reusim, in comun, sa gasim un raspuns. Nu cred ca, in mod obiectiv, ar fi multi dintre curentii participanti care sa aiba experienta clinica directa (ca medic, nu ca si consumator) cu CAM in SUA, dar poate ca sint multi altii in EU si in RO. Si discutia poate, in final, sa devina chiar utila dpdv educativ, cel putin, cred/sper eu.

A CERB

doina are rezon, de cate ori ma intreaba un pacient daka e bine sa ia nu-sh ce buline cu ierburi sau vitamine spun sek: nu stiu. sunt shokat de usurinta cu care colegii din ro prescriu tot felul de buruieni, pe motiv ca sunt naturale. eu am vazut insuficienta renala acuta cauzata de buruieni din kina si nu prea m-a amuzat. de asemenea, lipsa standardizarii e norma la supplements( kiar, doina, tu preskrii st john's wort?)
Smile! It confuses people!

Furnika

Eu am intrebat din punct de vedere strict medical. Gerovital H3 nu cred ca intra in categoria CAM, nu e fiertura de buruieni e procaina plus adjuvanti. Intrebam de studii (in afara de cel facut de Mayo) si daca voi ati prescris asa ceva. Inca o data Gerovitalul e un medicament (nu stiu daca e omologat in SUA) nu e praf de mumie. Un institut din romania isi datoreaza existenta Anei Aslan iar geriatria ca specialitate de bine de rau s-a nascut in Romania (asa zic romanii). Era o intrebare foarte serioasa despre un medicament. Nu trebuie sa imi spuneti de evidente si studii pt ca pe unele le-am citit; intrebam de experienta voastra a clinicienilor.
Incadrati vad GH3 la categoria CAM. Pe ce va bazati, aveti date in leg cu asta? Nu intrebam pt ca as vrea sa iau Gerovital (de aici si gluma cu 70 de ani) problema ma intereseaza din punct de vedere stiintific daca vreti.

A CERB

da, bre, si eu am raspuns foarte serios( desi indirekt) ideea era ka, daka nu vrei sa iei tu ai sa astepti vreo 40 de ani ka sa vezi rezultatu', trebuie sa ai studii. pentru asta trebuie sa ai standardizare, adika doua buline( sau kutii de krema) sa fie la fel. de asemenea, iti trebuie placebo-cotrolled. ma indoiesk ka ana aslan poate veni cu un studiu.

in rest, toate medicamentele naturiste omologate din romania au pe label" proprietati rejuvenante si tonifiante prin actiune antioxidanta.... flavonoizi...etc, etc. te face sa te intrebi cam care e procesul de aprobare si pe ce criterii.

cu toata koruptia si trafikul de influenta de aici, nu poti face afirmatii nebazate in package insertul unui medicament aprobat de FDA. dupa cum spunea si doina, parca, chiar la antidepresive spune ca actioneaza pe nu-sh ce kemical, dar ca mecanismul de actiune este necunoscut.

iar alea OTC fac o gramada de afirmatii mirobolante, dupa care spune mai jos, cu litere mici" these statements not evaluated by FDA, this product should not be used to treat any condition" si,bineinteles, "check with your doctor".

Furnika

Deci nu e aprobat de FDA. Eu intelesesem ca a fost aprobat initial ca antidepresiv iar apoi s-au razgandit.

A CERB

cine bre, gerovital? nu e aprobat, si nici nu are sanse. procesul e foarte costisitor, FDA nu revizuieste ceva decat la cererea manufacturierului, si chiar daca ar fi aprobat, nu cred ca ar fi aprobat de asigurari, deci proiectul e mort din start.

de-aia baiguiam de genericele care sunt folosite off label pentru ca, desi sunt studii care dovedesc eficienta, nimeni nu e interesat de procesul de aprobare.

doina

da, furnika, Gerovitalul in US este sub Vitamine si alte Suplimente Nutritive, stim ca nu este "iarba". Insasi conceptul de CAM (un concept cam ideologic, in fine), nu include numai "ierburile", aici sint si "suplimentele nutritive", si acupunctura, si homeopatia, si reiki sau mai stiu eu ce... In ultima vreme, CAM-ul a inceput sa mai aiba si niste aderenti mai "oficiali", este un departament fundat de NIH sa mai faca studii pt. CAM, mai sint niste centre universitare mai ales care se ocupa de Cancer (ca este fundat puternic) ca Memorial Sloan Kettering si MD Anderson Center, care mai fac studii pe unele elemente de CAM in cancer, unele asigurari medicale s-au bagat si ele regional, mai ales in California, ca ramburseaza unele chestii CAM, mai este si o universitate in Arizona, care vrea sa patrunda in studii mai "oficiale' CAM, etc.

(Dar banii pt. studii sint cel mai mult de la Pharma asa ca pina sa ajunga Nutritivele sa fie studiate "oficial", sistematic, sau sa prinda fonduri de la NIH-CAM...sau sa patrunda in mod larg rapid in armamentariul clasic "oficial" alopat, nu au nici o sansa in generatia noastra, cred eu.)

Pt. Gerovital a fost intr-un fel prea devreme pe atunci cind s-a inventat el prima oara, iar acum este deja prea tirziu, in interesele si lupta apriga curenta, pt. patrundere, pe de o parte, si regularizarea strinsa re. "safety" pe de alta. A incercat, cred eu, Gerovitalul sa prinda un "tren" la un moment dat in trecut, probabil ca la studiile alea de la Mayo la care te refereai tu (nu stiu sigur), si a cazut f. rapid. A propos, stie cineva cine a fundat studiile Mayo re. Gerovital?

Re. St. John Wort...tot asa, periferic, mai prin psihiatrie, aproape ca aproape a reusit sa intre in mainstream pt. un timp f. f. scurt, aparusera niste articole chiar in revistele "oficiale" de aici, insa in 2002, citeva studii publicate si in JAMA, fondate chiar de la NIH-CAM (deci NU de Pharma) au aratat ca nu este eficace...si s-a dus "trenul" si pt. St. John's worth. La un moment dat, inainte de 2002, pt. citeva luni, era un buzz intre colegi ca hai sa incercam, dar a durat f. f. putin. In psihiatrie toti incercam mai de toate, uneori, cu grija, bineinteles, mai mult sau mai putin "pe shest", ca tot nu prea avem unelte multe, eficiente, safe, deci, pe aici s-ar putea patrunde poate mai usor. Nu mai recomanda sau prescrie nimeni St. John's Wort, a fost un balonas care s-a spart f. repede, si toata lumea este f. cautioasa mai ales acum. In momentul de fata, "balonasul" este la Copii cu Omega-3-fatty acids pt. moods (un fel de echivalent sintetizat al uleiului de peste) si destui de multi colegi (relativ reputabili) care lucreaza cu copii, independent de Academia sau Pharma, toti se vaita ca nutritia e la pamint la copii si incearca sa le dea si vitamine si lecitina si ulei de peste (asa mai mult sau mai putin oficial), dar TOT nu e FDA-approved, nici "mainstream", sint eforturi locale, individuale, etc., plus fiecare cu filozofia lui (unii mai pro-altii chiar impotriva-mai mult tot ideologic e, decit "stiintific".)  Nu exista inca studii srioase care sa demonstreze o eficacitate anume. Tot in mod anecdotal, daca intereseaza pe cineva, din curiozitate, chiar Vitamina E a fost studiata un timp si chiar folosita, in practica, chiar in Academia, un timp destul de serios in doze cam 800-1200 IU/zi, re. Tardive Dyskinezia si re. Alzheimer. De curind, insa, au aparut studii masive care arata riscurile Vit. E>benefit, si nici Vit. E nu mai recomanda nimeni. (biata vitamina, a fost facuta cu ou si cu otet in ultimele studii chiar recente, nu numai ca ineficienta, dar chiar acuzata ca are efecte adverse la doze mari pe timp indelungat).

Dar Gerovital gasesti daca vrei, sub Nutritive si Suplimente, poate nu in toate Groceriile (ca nu toate si-au dezvoltat aceste raioane, desi ele sint in plina dezvoltare, si industria Nutritivelor si Suplimentelor are BOOM f. mare la consumatori!), dar il gasesti. Insa ca sa patrunda aici in mod serios ceva care nu e sintetizat de Pharma, n-are absolut NIMENI banii si nici interesul/motivatia sa fundeze sau sa se angajeze la studiile care sint necesare. Mai ales, ca oficial, imaginea Gerovitalului a fost facuta CU MULT MAI MULT PRAF decit St. John's Wort, si inca de mult de tot si in mod repetat, se pare. Nici baietii "mai tari " pro- CAM n-ar atinge Gerovitalul, cred eu, in acest moment sa mai incerce sa studieze Gerovitalul (de aia am spus ca este intr-un fel prea tirziu). DESI...eu personal cred ca poate ar fi o sansa...firava... daca ar incerca o patrundere pe Alzheimer, dar nu cred ca Gerovitalul a pretins vreodata ca ar fi eficient in acest domeniu (nu stiu). La ce este recomandat si folosit Gerovitalul acum, asa in mainstream, in RO sau EU? Si cine este proprietarul patentului original? Apartine el inca Romaniei (tarii) in acest moment sau e privat? Eu habar-n-am, dar chestiile astea conteaza f. f. mult.

In momentul de fata, sanse firave de patrundere pt. diverse CAM asa cit de cit mai in mainstreamul alopatic, si studii sponsorate necesare pt. aceasta patrundere (desi de la aceasta patrundere anecdotala din practica pina la FDA e cale LUNGA si nu cred ca e rezolvabila in timpul vietii noastre!) sint banii privati si fondurile NIH de pe Cancer si Alzheimer, si NIH-CAM. Si alte chestii psihiatrice mai cu interes recent, gen Autismul, in mod periferic, poate, dar nu prea sint bani de psihiatrie, nici privati nici de stat (NIH).

Asa e in US. Evident este regulamentare f. mare, ca trebuie sa fie mare "safety", evident ca exista si bias "contra" f. agresiv din partea Pharma; FDA-ul nici el nu e prea "cu miinile curate" cind e vorba de relatia cu Pharma, dupa cele mai recente revelatii/investigatii congresionale, etc).

Ziceti si voi cum e in RO sau EU, cu CAM-ul. Si la ce este folosit/promovat Gerovitalul in acest moment? Ca aici, dupa cum se observa, habar n-avem de el, si nici nu prea avem cum, din motive destul de obiective, doar putem sa ne dam cu parerea. (Eu personal, nu sint nici anti-CAM nici in mod special pro-CAM. Eu sint cu Hipocrate si "first do no harm"! Si mai sint si cu "common sense" dar asta, cred eu, este cel mai greu de aplicat uneori, mai ales, cind, ca medic individual, te zbati si tu cum poti sa functionezi intr-un sistem anume, oricare ar fi el!)