News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Romania de azi

Started by doina, February 09, 2005, 07:17:09 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

doina

(Mi-e frica sa nu se supere Manteuffel, dar el mi-a dat indrazneala de a intreba!)

Cum e in Romania de azi?...asa din perspectiva celor care au plecat din tara in ultimii 2-4 ani max., sau poate chiar a celor care sint inca acasa?

Stiu ca intrebarea este in fond naiva si nu este usor de raspuns...nici nu vreau sa dau "teme" pt. "eseuri" sociologico/politice. Stiu f. bine ca perspectivele nu pot fi decit individuale si fiecare se zbate cu ce probleme specifice are de rezolvat/sperat in momentul de fata. (Plus ca medicina are problematica specifica, prin felul ei de a fi!)

Dar, asa in "planul cincinal" curent :shock: (!), exista o oarecare evolutie spre favorabil, mai ales re. chinurile tranzitiei mai mult sau mai putin fortate catre mai multa transparenta/mai putina coruptie, sau spre sansa infiriparii a unei oarecare clase de mijloc? Care este, de fapt, nivelul general de "confidenta"/incredere/speranta, asa cum il percepeti in momentul actual?

lucisandor

Treaba e groasa: maica-mea isi da o treime din pensie pe tigari. Fiindca tigarile nu vin pe datorie, dar intretinerea merge pe datorie, are vreo 20-30 de milioane la inttretinere, pe care nu o sa poata sa le plateasca niciodata.
In tot orasul s-au taiat intii caloriferele sau/si s-au bagat apometre la calorifer, pentru ca apoi centralele recent modernizate sa fie date la fier vechi. Asa ca zilnic se moare de la sobele improvizate prin blocuri: ori e CH4, ori e CO. Evident, ferestrele termoizolante (aka termopanele) nu fac caldura, asa cum se credea.
Tinerii de virsta mea sint in Jermania sau in Italia. Ce zic eu? Sora-mea are 20 de ani si deja se intoarce in Italia pentru a treia oara.
Un coleg de facultate, absolvent, lucreaza la Carrefour si probabil ca ia mai mult decit profesorii de gimnaziu. Era multumit ca guvernul Nastase i-a facut loc de munca. Acum e trist ca l-au chemat in armata, dar nu s-a prins ca guvernul Nastase ii promisese ca scoate armata obligatorie. Saracul, e bucurestean si aici nu prea a ajuns moda Italiei.
Bucurestenii au devnit si mai nebuni decit acum 8 ani cind am venit aici. Pe linga obsesia cu circulatia aglomerata (de parca nu stiau d aglomeratie cind si-au luat masina), a aparut obsesia Carrefour-ului ("vai, ce aglomeratie! cit de gru e sa faci cumparaturi!", de parca cumparaturile sint mai grele decit munca pentru acei bani) si mai vechea obsesie a Mall-ului, acum dublata. Da, Bucurestiul are acum doua Mall-uri, iar numarul de dobitoci care cred ca plimbarea prin Mall tine loc de iesit in oras s-a dublat.

Noi sintem in general rupti de realitate. Prea rar ajung la tara. Ziaristii sint si mai rupti: CTP spunea de ex ca votantii lui Basescu sint loviti de noul impozit pe cistigurile de la bursa. D'apoiu daca Basescu era votat numai sau mai ales de afaceristii de la Rasdaq, lua mai putin decit Gigi Becali.
Cind ploua, reporterii se pling ca s-au udat la glezne; cind nu ploua, se ingrijoreaza de seceta, desi cel de la rubrica economica scrie ca e mai rentabil sa cumparam griul din Ungaria. Cind nu ninge, vine vorba iar de recolta; cind ninge, drumurile sint prea blocate.
Un deranj legat de ninsoare a fost ca unii oameni au murit pe la casele lor fiindca nu le-a venit ambulanta, din cauza de zapada. Eu stiu insa ca spitalele nu au bani de betaina si ca acei pacienti nu au nici atit (pe linga faptul ca nu au asigurare).... daca ajungeau la spital era mai cool, mureau dracului prin calarasi, nu ca taranii fraieri, la ei in comuna.

In legatura cu presa, una dintre cele mai obositoare institutii este jandarmeria, neavind justificare pentru a exista. Generalul Cearapin, seful jandarmeriei, isi face planuri cum sa aduca tot felul de subiecte in atentia presei. Prin urmare, o data la doua saptamini trebuie sa urmarim cum "mascatii" (adica jandarmi cu cagule) ridica licenii din baruri si ii duc la sectie cu duba. Alte distractii sint darimarea caselor de carton, aducerea unor persoane evident handicapate sub paza acelorasi mascati (de parca un obez de 150 kg ar putea sa fuga sprinten).

Politicienii sint varza.
Primul ministru a pus impozit pe bani depusi la banca (ca asa e bine, cetatenii sa puna banii la ciorap, nu in banci, ca sa intre in investitii); tot el a constatat ca profesorii fac evaziune fiscala cind dau consultati. Prefectul Bucurestiului este fotomodel. Zilele astea, din PD s-a retras Cosmin Gusa, unul dintre cei mai importanti activisti ai aliantei de guvernare. Cu el au plecat o parte din oamenii lui, printre care Lavinia Sandru, fosta prezentatoare la circ. O alta persoan pe care s-a baza Gusa a ramas in PD, ea fiind Roberta Anstase, singurul ei merit in viata fiind Miss Romania Univers 1994.
Trei ministri sint de la un partid pe care nu l-ar vota absolut nimeni, PUR... cei plecati de mai demult s-ar putea sa nu fi auzit de asa ceva.
PSD se reformeaza, in frunte cu noul sau presedinte.... Ion Iliescu.

Combinatul Sidex cumpara curent de la o firma privata. Toate bune, dar noi nu avem producatori privati de curent. Pentru a inventa liberalizarea pietei, s-a divizat producatorul de curent in 3: Hidroelectrica, Termoelectrica si Centrala Nucleara. Curentul costa diferit la cele 3, dar nu ai cum sa alegi sa iei curent ieftin, fiindca toti ar vrea curent hidro sau atomo, mai ieftin.... Din pacate, 35% din necesar este acoperit de Termoelectrica, ceea ce face absolut necesara existenta sa. Prin urmare, la consumatorul casnic se face o medie.... Dar Sidex ia de la acel SRL curent ieftin, hidro-.  Totul e bine, Sidex consuma 60% din necesarul jud. Galati. SRL-ul are sediul in Cipru la o casuta postala, iar actionar unic este o firma israeliana, care, din pacate, nu exista. SRL-ul nu produce, deci nu a concurat cu alti producatori, ci cu alti distribuitori. Si aici intervine alt shmen: perdantul licitatiei este una din regionalele Electrica SA, firma de distributie de stat care a fost impartita in mai multe firme, ca sa, chipurile, concureze intre ele. Ce credeti ca o sa faca SRL-ul? O sa intinda cabluri noi de la hidrocentrala pina la Sidex. Nu! O sa foloseasca cablurile Electrica Sud.  Traiasca privatizarea si economia de piata, mai ales cind ai firme de stat de capushat.
Daca credeati ca asta e o neregula, aflati ca si combinatele de aluminiu de la Tulcea si Slatina cumpara de la un intermediar privat, care stie tactica capushatului foarte bine.

Ungurii au mai facut un film de doi bani in care isi exprima regretul pentru Ungaria Mare. Musca l-a oprit printr-un artificiu tehnic, Marius Tuca l-a dat pe Antena 1. Din cite vad eu pe forumul Antenei 1, a "crescut" enorm dragostea intre romani si unguri. Neam de traista, ungurul ne reaminteste ca nu sintem departe de Kosovo. Ei, asta mai lipsea!

Eu m-am injurat cu Mircea Badea pe DC++. L-am intrebat de ce are bani sa cumpere o fabrica, dar nu are bani de filme sau muzica originale si m-a intrebat daca il invidiez pentru asta. Restul a fost o mare spurcaciune.
Cu toate astea, am scris asta urmarind emisiunea lui, care e o oaza de realitate. Unul dintre putinele lucruri bine care s-au intimplat in ultima vreme.

manolo

hmmm, stiam de ce mi-e dor de Luci Sandor... chiar si daca ne ciondaneam pe teme smurdiste... bine ai revenit...

Doina (si iti spun cu o mare placere pe nume, este acelasi cu al mamei mele, pe care nu am vazut-o de anul trecut, din toamna... si va fi primavara cand o vad din nou), deocamdata nu vreau sa scriu. pentru sufletul tau, insa, iti recomand sa citesti pe net Dilema Veche. Eu o citeam si in tara, dar acum din Italia, are un parfum si mai puternic...
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

doina

Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Sper si doresc ca discutia sa continue.

Din curiozitate, cine este Mircea Badea? Si ce este DC ++?

manolo

Quote from: doinaDin curiozitate, cine este Mircea Badea? Si ce este DC ++?


vai, am ras de mi-au sarit castile din urechi... absolut memorabil! L-am trezit si pe colegul italian (aici e 3 fara), care, vazand ca sunt pe tapirie (s-a obisnuit cu skin-ul) a zis "a, si!" si s-a culcat inapoi.

Doina, de cand esti plecata? Sa inteleg ca nu ai prins perioada de glorie a matinalului de la Antena 1, cu Teo (acum la ProTV) si Mircea? A fost fara indoiala cea mai buna reteta ever pentru un matinal (morning show) in Romania.

Cat despre DC++, erau niste programatori pe aici, ii las pe ei sa raspunda. Daca nu se intorc, o sa iti explicam tot noi astia, neofitii
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

lucisandor

Mircea Badea e un baiat de TV.  E atit de vechi, ca a fost pe la toate televiziunile private importante. Emisiunea pe care o face acum este despre ziarele de a doua zi, motiv pentru care este foarte serioasa (desi haioasa), spre deosebire de ralizarile anterioare, cind prezenta cintareti de etno sau dance si fotomodele, de-a valma.
Intr-o vreme cumparase fabrica de chibrituri de la Gherla (sper ca nu ai plecat din copilarie, ca sa ma intrebi ce sint alea chibrituri :) ). Dupa necazuri "atopice" (nu e clar cu cine, cu sindicatele, cu concurenta, cu mafia ori politia cae vrea taxa de protectie...) a invatat pe pielea lui ce inseamna a face afaceri in Romania.
DC++ este un program de file-sharing (precum Kazaa, Morpheus, Napster, Audiogalaxy etc.), doar ca are un chat f proeminent, ca sa zic asa, adica e si inlocuitor de IRC.

doina

AHA! Chiar imi pare bine ca am reusit sa smulg un zimbet!

Eu am plecat din tara de mai mult de zece ani. Cind am venit prima oara aici, singurele prezente Romanesti pe Net erau niste tipi care post-au injuraturi f. explicite, nici macar haioase, pe AOL community forums...Abia dupa un timp au inceput ziarele din RO sa fie mai accesibile, dar eu eram in plin rezidentiat, numai timp de ziare pe net nu aveam in primii ani aici! Si numai abia in ultimii ani, poate 4-5, au inceput sa apara mai multe forumuri independente, mai recent blog-uri mai de calitate in limba Romana. Eu, bineinteles, eram mai mult interesata si de mediul medical, nu numai social...dar prezente medicale calitative Romanesti pe net sint inca destul de sporadice. Nici facultatile de Medicina nu prea si-au dezvoltat f. mult site-urile, se pare.

Deci, mi se pare mie, desi am prins ceva din "circul TV" imediat post-1989, era un circ cu totul diferit (nuante mai tragice, mai incrincenate, dezbateri post-revolutionare, infiriparea politicarelii, etc.) de cel care s-a dezvoltat asiduu in ultimii 10 ani.

Acum, deci, mai ales in ultimii 5-7 ani, lucrurile par a fi alunecat mai mult catre grotesc, in ceea ce priveste presa si TV. Deci, intr-un fel, TV si presa tin pasul f. bine la acelasi nivel de activitate/calitate cu alte tari dezvoltate/civilizate  :wink: Desi, mie mi se pare chiar ca in Romania, exista poate, in momentul actual un nivel mai larg de interactivitate intre populatia "spectatoare" si "media" TV/presa/chat cu publicul, etc. Asta oare inseamna ca o parte din public inca priveste mediul TV in mod serios si il ia chiar mai "in serios" la un anumit nivel, nu numai ca circ total? Care este parerea generala despre nivelul de "spin" (influenta) politic sau comercial?

Well...in concluzie...noroc cu netul si open source si forumuri si bloguri in ultimii ani...altfel deci am fost complet rupta de realitate!

lucisandor

vezi ca si eu am blog, intra cit va mai dau voie gratis, intelepciunea mea e nepretuita (inca, face Meryll-Lynch un studiu de pre-fezabilitate si o pretuim dupa aia) http://lucisandor.tk linkul catre blogul politic in meniul din dreapta.

doina

Luci, multumesc pt. link!

Daca mai stie cineva si alte bloguri de calitate, mai recente, create in ultima vreme, in limba Romana, puneti-le linkurile aici!

lucisandor

vezi tot in meniu din dreapta, mai jos, Romanian blogroll (doar ca acolo sint si straini aflati in Ro, si romani aflati in alte parti ale lumii).
Si in afara de alea mai exista www.argumente.ro si http://business-romania.blogspot.com/

manolo

hmm, ce gura de aer proaspat (copyright Reaktor) e Robert Turcescu...

Dilema Veche de saptamana asta:

Spre UE

   "Pe domnu' Învăţător nu l-aţi chemat?", întreabă îngrijorat nea Ilie, în timp ce ascute pentru a nu ştiu cîta oară jungherul. "L-am chemat, uite-l că intră pe poartă!", îi răspunde repede nevastă-sa, o femeie mică şi rotundă care se învîrte de azi-dimineaţă prin curte pregătind cele necesare. E decembrie, ninge şi, în curtea strîmtă a satului de cîmpie în care locuieşte un văr al mamei, se pregăteşte tăierea porcului. Nu durează mult. Eu mă lupt cu un picior din faţă, Învăţătorul trage cu o sfoară de pulpa din spate şi, în cîteva minute, nea Ilie înfige jungherul adînc şi precis. Se lasă liniştea peste curte şi o pată mare, roşie, peste zăpada înaltă din faţa casei. Tanti Nina aduce ţuica fiartă, Învăţătorul îşi aprinde o ţigară şi dă să plece imediat după prima înghiţitură. Îl opreşte nea Ilie şi-l roagă să mai stea pînă la spintecare, să-i dea să ducă acasă o bucată de şorici. Învăţătorul se opreşte pe vîrful piciorului şi mi se pare că rămîne aşa o veşnicie, atîrnat între porcul din zăpadă şi zăvorul porţii. În cele din urmă, se aşază pe un scaun mic, îngropat lîngă căldările cu apă caldă şi începe să prepare un amestec ciudat de mălai cu sare. "Pentru curăţire!", şopteşte stins cînd îmi vede privirea întrebătoare. N-are patruzeci de ani. Merge pe treizeci şi opt, dar nu l-ar crede nimeni. Cînd duce mîna la gură, i se vede tremurul de alcoolic şi verigheta groasă care-i sugrumă inelarul. Are trei copii cu a doua nevastă şi o fată de liceu din prima căsătorie. E învăţător în sat de cînd a terminat Pedagogicul şi, dacă mîine şi-ar lua lumea în cap, paisprezece suflete nevinovate n-ar mai buchisi abecedarul. Dar n-are unde să plece. N-a mai ieşit din satul de cîmpie de vreo trei ani, adică din ziua în care l-au chemat la Inspectoratul de judeţ să-l pună să semneze nişte hîrtii pentru sporuri. A primit vreo patru sute de mii în plus, aşa că ia acum trei milioane jumătate bani în mînă, plus alocaţia copiilor. Un pic peste patru milioane cu totul, din care dă cîteva sute bune pentru pensia alimentară a celei mari. "Da', nu aici e problema, că eu mă descurc, problema e cu şcoala!", suspină Învăţătorul, în timp ce toarnă apă caldă peste şoriciul încins.

Şcoala e mică. Două camere au rămas, că în celelalte  două s-a mutat arhiva de la Primărie şi sediul tuturor filialelor de partid care au membri în comună. Sînt patru: ţărăniştii, ai lui Iliescu, ai lui Vadim şi liberalii. La alegeri îmi spune că a ieşit la lipit afişe cu copiii. N-a cerut nimic în schimb, doar o vorbă bună la judeţ, pentru cîteva bănci şi-o sobă nouă. Primăria n-are bani, ştie asta de cînd a intrat în şcoală, dar, dacă nu rezolvă măcar problema cu soba, nu mai vine nici un prichindel la ore şi el e neputincios, n-are ce să facă şi nici cum să-i oblige pe copii să scrie cu mănuşile în mînă. E frig în şcoală, nici nu prea sînt lemne, dar problema e cu soba. A vrut să strîngă bani din sat pentru reparaţii, dar oamenii sînt săraci şi nici nu vor să-i dea bani pe mînă, pentru că lumea îl ştie cu patima băuturii. "Ce să spun, parcă sînt singurul!", oftează Învăţătorul, în timp ce freacă şoriciul cu amestecul de mălai şi sare, peste care tanti Nina toarnă, la răstimpuri, şuvoaie de apă fierbinte. "Da' copiii vin la şcoală?", întreb după o vreme, aşa, mai mult ca să sparg tăcerea lungă întinsă peste curte. Învăţătorul zîmbeşte stins, apoi îşi înfige privirea verde ca iarba de martie undeva spre acoperişul casei lui nea Ilie şi rosteşte scurt, ca o înjurătură: "Vin pe dracu'...". Sau, cine ştie, poate că ar veni, dar toamna şi primăvara e multă treabă prin curţi sau la cîmp. Iarna e frig, iar vara e vacanţă. Mă duce gîndul la Niculae al lui Moromete şi-i spun şi Învăţătorului. "Ăla vroia să înveţe carte, ăştia visează doar să se facă mari şi să plece din sat cît mai repede!"

Cînd înfige nea Ilie jungherul scoţînd pe masă prima talpă de şorici e aproape de amiază. În cîteva minute porcul e spintecat în două şi un miros greu, de maţe încinse, se ridică din zăpada înroşită. Învăţătorul mai cere o ţuică şi-şi aprinde o ţigară strîmbă, pescuită din buzunarul cămăşii. Primeşte un pachet cu două limbi de muşchi, o bucată de carne şi un sul de şorici, zice bogdaproste, apoi mai trage o ţuică şi, în timp ce el se clatină spre poartă, nea Ilie rupe liniştea curţii cu o glumă la care nu rîde nimeni: "Mai facem unu' la anu', domnu' Învăţător, şi gata, intrăm în UE, nu ne mai lasă neamţu' să tăiem porcu'...".

Robert TURCESCU
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

manolo

si tot din Dilema Veche de saptamana asta, un articol intre doua topice, Romania de azi si America de azi:

"Gustul României

   În septembrie anul trecut, la Chicago, a avut loc a-14-a ediţie a festivalului "Taste of Romania" care putea fi parţial urmărit în direct pe TVRi. Din fotoliul de acasă al unui român care nu şi-a părăsit niciodată ţara mai mult de o săptămînă, timp în care nu a avut cum să uite mirosul de Obor din tramvaiul 21, cîinii hămesiţi şi agresivi din spatele blocului şi privirea scîrbită a casierei de la supermarket, festivalul comunităţii româneşti din Chicago căpăta nuanţe de soap-opera de tipul Tînăr şi neliniştit, în care Jane şi George, să zicem, petrec zece episoade blocaţi în lift, ba ciondănindu-se, ba făcîndu-şi tainice declaraţii de amor. Atmosfera de acolo era cînd veselă, de barbecue cu mititei şi sarmale, unde cîţiva vecini mai intimi bîrfesc întreaga comunitate, cînd de dramoletă, cu ochi înlăcrimaţi, nasuri suflate în batiste din pricina unui patetic dor de ţară. Un amestec de rîs cu plîns din care la un moment dat nu mai pricepeai nimic. Momentele mai interesante erau cele cînd "românii de peste Ocean" (aşa îi denumea uneori prezentatoarea) stăteau la coadă pentru a intra cîteva secunde pe post şi a transmite mesaje celor de acasă: "vrem să i-l arătăm lu' bunica pe Vlăduţ pe care nu-l ştie decît din poze... Haide, Vlăduţ, fă-i cu mîna lu' bunica!", "...şi mai ales la toţi fraţii mei să le meargă bine şi îi aşteptăm în vizită...", "...la toţi concetăţenii mei din Bacău multă sănătate!" etc. În scurtele "interviuri", însoţite de mesaje, prezentatoarea transmisiei punea un accent atît de puternic pe dorul de ţară, încît acesta devenea sufocant. Dincolo de apartenenţa la naţie, subliniată la tot pasul, inclusiv de muzica populară de pe scenă, participanţii la festival erau clujeni, timişoreni, suceveni etc., căci, divizaţi fiind în grupuleţe, purtau pancarte cu numele oraşului natal pe care le agitau cu entuziasm la răstimpuri. Aşadar, nici măcar în America, ardelenii nu se amestecă cu bucureştenii, iar moldovenii îşi au gaşca lor, împărţită în alte găşculiţe din Tecuci sau din Focşani. Pentru mulţi dintre acei cetăţeni sau rezidenţi americani, patria natală era reprezentată probabil de rudele şi prietenii rămaşi acasă, de străduţele şi cafenelele oraşului în care s-au născut, dar şi de versurile unei formaţii ca Direcţia 5, pe care unii adolescenţi le ştiau pe de rost şi le cîntau în acelaşi timp cu membrii trupei de pe scenă.

   O părere despre acei oameni pe care nu-i cunosc, dar pe care i-am văzut în direct la televizor: probabil că au case frumoase, îşi permit să-şi schimbe maşinile la cîţiva ani sau să-şi arunce cu adevărat televizorul pe geam, dacă li se pare că "şi-a trăit traiul...", job-uri cu venituri bune, copii apreciaţi la colegii respectabile, vacanţe unde vor ei în lume, un sentiment confortabil de siguranţă (dacă n-au căzut întîmplător în plasa gogoriţei cu terorismul), iar un festival gen "Taste of Romania" se poate constitui într-o distracţie tematică. Tema: "dorul de ţară". În week-end-ul viitor vor merge la biliard sau la pescuit.

   Nu poţi face însă comentarii, dacă n-ai trăit o experienţă similară cu a lor. Poţi observa doar anumite aspecte care te diferenţiază pe tine, românul care n-a plecat niciodată din ţară mai mult de o săptămînă, de el, românul care trăieşte de zece, douăzeci de ani acolo. Într-o conversaţie recentă la telefon, un român plecat de aproape douăzeci de ani în State comenta ca pe o mare greşeală faptul că Băsescu vrea cu orice preţ "să se aibă pe bune" cu americanii, deoarece, în momentul de faţă, "America e un big shit!", din cauza administraţiei Bush. America fiind ţara care l-a "înfiat" cu multă bunăvoinţă (pe vremea cînd în România nu găseai la băcănie decît creveţi vietnamezi) şi a cărei administraţie, oricare ar fi ea, îi dă şansa să-şi petreacă în fiecare an concediul în România sau oriunde în altă parte. Aici regăseşte o atmosferă mult mai fun decît acolo, căci necazurile prietenilor români, care se plîng de sărăcie şi de interminabila tranziţie, se diluează în paharul de vin de bun-venit care e desigur "mult mai bun decît vinul de California!". Redescoperă gustul mîncării româneşti. "Ce bună pîine aveţi voi aici!" - spune, în timp ce muşcă dintr-o felie de pîine de la cuptorul turcesc, îmbibată cu amidon şi lipsită de consistenţă, dar, desigur, el nu cunoaşte aceste detalii. Călătoreşte cu metroul, poate dintr-o uşoară nostalgie. Rîde cu lacrimi, ca la cel mai bun episod din Seinfeld , cînd vede la televizor campania noastră electorală pentru prezidenţiale; pentru el, Vadim şi Becali sînt doar amuzanţi şi ireali, căci prezenţa lor pe scena politică de aici nu-l incomodează cu nimic. Cînd vine vorba despre ultimele alegeri din State, devine brusc foarte serios. E clar că s-au furat alegerile şi dezvoltă o întreagă teorie a conspiraţiei, demnă de Michael Moore. Punctează o conversaţie cu cîte un grav "o, da!", echivalentul lui "oh, yeah !" american. E interesat de taxe, impozite, costuri la întreţinere, discount-uri. E un american get-beget. Dacă nu ar vorbi româneşte, nimeni nu şi-ar putea închipui că ar fi avut vreodată vreo treabă cu România. Îi e dragă într-un fel care pare dacă nu superficial, atunci foarte inocent: România copilăriei şi tinereţii lui, a creveţilor vietnamezi şi a călătoriilor cu metroul spre vreun chef sau spre vreo fată iubită.

Necazul cu cei care se întorc chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp este că nu ştii ce vor: să-i pui la curent cu ultimele noutăţi din viaţa politică, culturală etc. sau a foştilor colegi şi amici, să le povesteşti cum a fost la nunta lui Sanda sau cum a murit unchiul Sile, să-i plimbi pentru a le arăta primul mall românesc sau mizeria din Rahova, ca să nu-şi mai regrete niciodată decizia plecării, să-i îmbeţi cu ţuică "sută-n sută naturală, de prună, care nu dă dureri dă cap ca whisky-ul de la discount-uri" şi să-i dregi dup'aia, să le explici de ce îţi merge prost sau să-i lauzi pentru "realizările" lor de acolo, cînd ţi-arată pozele cu casa, job-ul, palmierul din fundul curţii etc., să le fierbi sarmale sau să le coci cozonaci... Şi mai e sentimentul de jenă că eşti mai sărac decît ei şi că-i laşi să achite nota de plată de la cîrciumă, dar mai ales "să nu care cumva să-şi închipuie că ţi-ai dori să vii pe capul lor ca să faci şi tu nişte bani sau să te propăşeşti pe-acolo!". "Mi-aş dori să vin şi io în Germania, da' nu ca să rămîn, doar aşa ca să vizitez, să văd locurile, să...!", a fost o sfioasă afirmaţie la un pahar, adresată unui proaspăt cetăţean german, născut în Drumul Taberei. "Vino, da' nu pe banii mei!", a sosit replica, însoţită de un hohot de rîs. Am înţeles destul de greu că era vorba de o glumă.

O scurtă notă de pe Global Romania News observa că la ediţia a-14-a a festivalului "Taste of Romania", "preşedintele Iliescu a fost aşteptat şi primit mai bine decît la Montréal". Nota mi-a amintit de Florin Oncescu, un scriitor şi inginer român care a plecat în Canada după '90, probabil odată cu valul celor dezamăgiţi de "schimbare", care ulterior l-au "atacat" pe fostul preşedinte cu produse fast-food. Două dintre cărţile lui tratează chiar tema "dezrădăcinării" celor care au plecat în Canada pentru a începe o nouă viaţă, în general oameni cu profesii tehnice, ingineri sau arhitecţi care la prima vedere par pragmatici, lipsiţi de sentimentalisme. Scurtele povestiri, dialogurile, întreaga experienţă "montrealeză" a personajului principal, dincolo de convenţiile pe care ţi le stabileşte în general ficţiunea, sînt atît de autentice, încît "după ce le citeşti nu-ţi mai vine să pleci, da' nici să rămîi aici!", după cum mi-a zis un prieten care participase pentru a treia oară la Loteria Vizelor. Marcel şi Ramona, un tînăr cuplu din "Întoarcerea" au aterizat de trei ori pe pămînt canadian, dorindu-şi să o ia de la căpat şi pînă la urmă s-au reîntors în România pentru a-şi începe cu banii strînşi o afacere, nefiind lămuriţi, în final, "unde le este bine". Ulterior l-am cunoscut pe Florin în trecere prin Bucureşti şi, pe terasa de la Casa Universitarilor, într-o atmosferă optzecistă, dar fermecătoare, în felul ei, am avut tendinţa aproape instinctivă de a-l identifica cu personajul său principal, cel care încerca să se adapteze traiului destul de rutinat şi de searbăd din Montréal, dar safe, cum spun americanii, visînd însă în permanenţă la o întoarcere definitivă în ţară. N-am reuşit. Florin părea bine informat despre ceea ce se întîmplă în România, neafectat emoţional de schimbarea majoră ce se petrecuse în viaţa sa, un om normal care se poate simţi bine şi aici şi acolo. N-am simţit deloc acea jenă pe care o încercasem faţă de lacrimile şi patetismul celor prezenţi la "Taste of Romania" şi nici sentimentul că ar trebui să-i povestesc noutăţile (mai bine vorbim despre un film a lui Jarmush!), să-i arăt Bucureştiul şi să-i explic de ce îmi merge cum îmi merge. Nu m-am simţit prost nici măcar în momentul în care a achitat el nota de plată. Îmi permit să citez o replică a unui personaj de-al său din "Întoarcerea": "Ţara... ţara există aici! (Îşi ciocăneşte capul c-un deget.) Ce-i acuma acolo nu seamănă cu ce ştim noi! Dacă te-ntorci, te iau de prost! Sau, dacă nu, te vor simţi străin... Vei fi pentru ei... canadianul! ".

Adina POPESCU"
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

manolo

si ultimul de azi, din aceeasi sursa

"Sărmăluţe pariziene

   Deşi niciodată nu mi-am dorit cu adevărat să emigrez, totuşi de cîte ori "evadez" în vacanţă în ţări mai calde, mai curate sau doar mai civilizate, mă încearcă o dorinţă subită de a rămîne acolo definitiv. Simplul fapt de a mă trezi în fiecare dimineaţă într-o mansardă din Montmartre, de unde să cobor pe una din străduţele pietruite pentru un croissant proaspăt şi o cafea fierbinte la una din cafenelele "de cartier" pline de farmec, mi se pare că merită orice efort. Perspectiva de a spăla vase într-un restaurant din Paris (deja devenită clişeu) începe să nu îmi mai pară chiar aşa de sumbră, dacă recompensa este fericirea zilnică de a mă topi în oraşul frumos, plin de stil şi chiar romantic, de care te îndrăgosteşti iremediabil la prima vedere. Dar asta rămîne, din fericire pentru mine, doar un vis "turistic"!

   Românii care au plecat "dincolo", "afară", în Europa, au plecat nu pentru ambianţa culturală, nu pentru străzile cu clădiri istorice sau cafenele pitoreşti, ci pentru a "se realiza". Realizarea vine de regulă în intervalul 30-40 de ani şi se materializează prin capacitatea financiară de a plăti pe termen lung ratele pentru: apartament sau uneori o căsuţă în suburbii, maşini, asigurări, televizor, aparatură, etc. Lucruri pe care în România nu oricine şi le poate permite.

   Există de obicei două tipuri de emigranţi: cei care reuşesc să-şi dizolve identitatea românească şi să se integreze perfect în peisajul local, devenind parizieni sau newyorkezi adevăraţi, perfect adaptaţi la noua lor identitate de împrumut şi există cei adaptaţi doar aparent, dar ancoraţi încă puternic în structura lor românească, legaţi de amintirile şi spiritul "de acasă".

   Ei ţin mereu legătura unii cu alţii, formînd o  mini-celulă românească, ce se reuneşte de sărbători şi aniversări, savurînd cu voluptate tradiţiile, păstrînd vechile obiceiuri şi perpetuînd nostalgiile. Se comentează ultimele noutăţi politice din România (ştirile fierbinţi sînt culese de pe Internet), se rememorează amintiri comune, de 1 martie se organizează petreceri tematice cu mărtişoare, iar vedetele party-ului de Revelion sînt sărmăluţele-n foi de varză murată, cumpărată de la magazinul sîrbesc (singurul unde se poate găsi asemenea "delicatesă" specific balcanică).

Românii se strîng în jurul oalei cu sărmăluţe (servite cu crčme fraîche dietetic, fără calorii şi cu colesterol scăzut), muzica este dată mai încet în semn de respect absolut, se elogiază gustul divin al minunatelor sărmăluţe, precum şi talentul incontestabil al gospodinei "creatoare", toată lumea devine brusc mai deschisă şi prietenoasă, iar discuţiile alunecă încet-încet pe panta dulceagă a amintirilor despre casă.

Puţinii "localnici" invitaţi la petrecere privesc oarecum îngroziţi la cantităţile uriaşe de sarmale, care dispar din farfuriile românilor, şi se întorc resemnaţi la rafinamentele lor culinare: somonul, scoicile şi clasica brînză cu mucegai.

Sărmăluţele rămîn simbolul indestructibil al celulei româneşti înstrăinate, alături de mai-noul-fenomen O-Zone, mîndria naţională care a "spart" topurile europene. Părinţii europeni, grijulii în privinţa vocabularului odraslelor lor, se interesează la părinţii români dacă nu cumva printre idilicele versuri ale formaţiei s-au strecurat cuvinte româneşti obscene, pentru a şti dacă aprobă fredonarea lor de către copii. Mon Dieu! Or fi stupide versurile, dar măcar sînt cît se poate de decente!

Adina ROSETTI"
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

doina

Despre articolul Adinei P. "Florin, Emigrantul Ideal Adaptat":

Desi bineinteles bine scris, articolul mi se pare cumva lipsit de compasiune si scris pe un ton usor condescendent/pedantic (iar eu, se pare, ma pricep sa recunosc acest fel de ton "din prima" deoarece nu am uitat inca zicala "cine zice...ala e!"  :wink: ).

Florin, emigrantul ideal adaptat este bineinteles un om obisnuit, inteligent, intreprinzator, si mai ales, cred eu, cu un venit stabil (si perspective de venit stabil pe termen indelungat!), spre deosebire de altii mai "naivi" sau "mai slab pregatiti", si care..."nici acum, dupa atitia ani de emigrare, tot nu stiu cum sa se poarte, sau sa se adapteze naiba odata, "tot cu fundul in doua luntre" si mioritico-plingatori, mama lor de Romani!"

Dar, serios, orice emigrare reprezinta o pierdere si aduce cu ea un stres destul de ridicat. Adaptarea, la rindul ei, depinde de multi factori, ca personalitatea premorbida, virsta, pierderi anterioare, capacitati de adaptare/flexibilitate, conditiile emigrarii (ex. refugiat, "loterist", sau la studii, sau alte combinatii!), sistemul de suport din jur, etc; plus lucrurile mai evolueaza, oamenii se mai maturizeaza, sint supusi altor stresuri post-emigrationiste...whatever. Si daca cumva cineva se intreaba acum cum sa facem ca si noi, cei in prag de emigrare, sa ne adaptam mai usor, sa devenim ca Florin "adaptatul" in loc sa ne vedem in lacrimi, ca niste "ratati", pe cine stie ce emisiune la TV peste 10 ani...parerea mea este ca nu exista o RETETA ANUME pt. o "optima" adaptare. Fiecare, in felul lui se va izbi de pierdere si de stres. Unora le va fi dor de mama, altii se vor izbi de stresul PGY I (anul I rezidentiat Medicina Interna SUA)  :shock: , altii vor avea grija copilului pe care l-au adus sau nu din Romania, altii n-au carnetu de condus din prima zi, si Luni trebuie sa inceapa serviciul...etc. Si nu e nici o rusine sa recunosti ca iti esteteama, ca este greu, uneori pare chiar insuportabil, nici sa-ti fie teama ca nu ai atins inca "nivelul ideal de adaptare" al lui Florin, sau nici macar, cred eu, in cazuri extreme, de "ce o sa zica" "aia" acasa despre mine daca dau gres la adaptare" si ma intorc "ca un prost". Nici macar nu exista niveluri cu trepte de strabatut neaparat, ca in scoala (desi poate acest punct poate fi mai larg dezbatut). Exista o anumita evolutie, bineinteles, dar nu exista Premiul I, II, si III, la adaptare. Si nici "picat" sau "restantier"! Fiecare are experientele proprii individuale, fiecare are mecanismele lui de aparare impotriva pierderilor si stresului, din care unele pot parea mai "superioare", altele mai "primitive", dar toti sintem oameni! Ar fi si trist daca am fi toti ca Florin, emigrantul ideal adaptat!

lucisandor

Reactorul din Magurele este expediat in Rusia Mama
http://www.ziua.net/display.php?id=4071&data=2005-02-14
Primul reactor din Romanika, material didactic pentru Facultatea-mi de Fizica, suport al pretentiilor nucleare ale Tovarasului, fusese inchis de mai multi ani, dar acum avem certitudinea ca nu se va mai re-porni.

elfstone

"I'd rather be happy than right, any day of the week"

lucisandor

Si-o fi scos lenjeria murdara... ce chestie interesanta! Povestea asta trebuia discutata in campania electorala, nu acum.

lucisandor

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol&article_id=117019
Articolul lui CTP, pe linga o descriere clara, are si o concluzie f buna.
QuoteNu stiu cine ar trebui sa ma intristeze mai mult: cei care se vor incapatana si acum sa-l "iubeasca" neconditionat pe Basescu sau cei care vor trece fara sa stea pe ganduri de partea PSD-ului lui Iliescu?

elfstone

Prolly am eu o viziune prea idealista (monarhista?) aspura presedintiei. As in: deasupra cacaturilor de genul asta etc... . Inteleg ca in noaptea victoriei a dus la bot sticla de sampanie si a dat pe gat, in piata, da` de-a doua zi trebia sa incerce macar sa se metamorfozeze...  :kermit:

Later edit: nu asta e problema, anyway...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Tez

You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

elfstone

Bah, Tez, ala-i benign! E suficient de sarit incat sa nu poata sari niciodata peste un anumit procent... . Aia care par cat de cat normali sunt buba  :cheers
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Tez

da,mai, dar in momentul in care un meserias de genul  asta ajunge sa candideze(la un moment dat chiar cu sanse) la prezidentiale si sa mai conduca si un partid parlamentar cu ceva locuri,mi se pare un detaliu semnificativ pt patrie si popor....
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

lucisandor

QuoteArdelenii sunt mai destepti decat alti europeni
Coeficientul de inteligenta al ardelenilor este mai ridicat decat al altor europeni, sustine intr-un studiu academicianul profesor doctor Berdj Asgian, din Targu Mures, transmite corespondentul Rompres. Motivul care a stat la baza studiului este numarul extrem de mare de oameni de stiinta care s-au format indeosebi la Targu Mures, care au devenit faimosi si peste hotare.[...]
"De exemplu, din 120.000 de medici care au absolvit in cei 60 de ani de existenta Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, in aceasta carte sunt inglobati peste 550 dintre ei, adica personalitati medicale care au facut ceva in domeniul medical", a declarat academicianul Berdj Asgian.
...adica, ma-ntzelegi, UMF TgM are 2000 de absolventi pe an, chiar si pe timpul foametei de la '46...
Lauda-ma gura, ca ti-oi da Ardeal!

manolo

domnule, prea mult O-Zone face rau. ca de exemplu, unui american. care si-a pus pe net un flimulet in care face playback pe Dragostea din tei. dar nu numai atat.

il puteti gasi aici, in dreapta este un link Watch this movie. va recomand varianta cu subtitrare...

a devenit atat de faimos (cateva milioane de accesari), incat apare si pe prima pagina a NYTimes de azi, sambata.

romanie, romanie... sau de fapt o putem da la intors, ca astia sunt din Moldova, nu?
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

tapirul

ce aveti bre cu songul? Mie imi place, are beat, imi vine sa il sing along, e catchy, se poate dansa, versurile nu sunt chiar tampite, ce vreti? De unde domne complexele astea?
cre'că, nu ştiu...

manolo

Quoteversurile nu sunt chiar tampite, ce vreti?

:shock:  :shock:  :shock:

pai si ce canta Colin Powell era mai fain...

vino tu aci, la italieni tampiti, si incearca sa le explici ad nauseam si sa le traduci versurile... timp de 3 luni... si apoi mai vedem daca iti mai plac asa mult...
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

tapirul

bre, e o melodie de discoteca, nu filozofe socratica. Cum vrei sa fie vresurile?? Te-am sunat, te iubesc, ne ducem, plecam, dragostea mea, etc. Ca te-ai saturat de tradus inteleg, dar asta nu face versurile din ce in ce mai tampite. Doar din ce in ce mai nesuferite.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Am vazut pe ProsTV pe americanul ala si ma intreb ce dracu' vede lumea atit de interesant. Asa ceva puteam sa fac si eu daca eram ceva mai retardat.

manolo

da, dar n-ai facut-o!

eu zic ca e funny. mai ales cum incearca sa lip sync cat mai aproape de realitate...
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

Tez

melodia mi se pare  in cel mai bun caz banala si in cel mai rau stresanta(depinde de starea in care o aud),dar e o parere  strict personala si n-am pretentia sa o impartaseasca si altii,necum s-o ridic la rangul de opinie avizata
You labeled me
I’ll label you
So I dub the unforgiven

lucisandor

QuoteHomosexualii se plang de TAROM
Asociatia ACCEPT si Centrul de Resurse Juridice au reclamat compania TAROM la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, pentru ca a lansat oferte speciale de bilete de calatorie, cu ocazia Zilei Indragostitilor/Dragobete, numai pentru cupluri heterosexuale.

lucisandor

Si din Adevarul, cel mai bun ziar de pe la noi una care nu o sa vi se para comica:
http://www.adevarulonline.ro/index.jsp?page=articol&article_id=118748
QuoteTot vineri, un alt agent al politiei sucevene a fost ranit in timp ce efectua o misiune de patrulare pe o strada din Radauti. Unul din soferii opriti in trafic a refuzat sa prezinte documentele la control, blocand usile prin interior. Profitand de un moment de neatentie al politistilor, a incercat sa dispara accelerand nebuneste pe acceleratie.
Vorba unui comentariu:
QuoteComentariu
Trimis de: tudor la data/ora 2005-02-27 23:15
mdaaa...accelerand nebuneste pe acceleratie.
acum o sa trimit nebuneste pe trimite :)
(butonul de submit din formularul de comentarii poarta titlul "Trimite")

stefan

Cine spune ca Adevarul (ziarul cu reclame la CFR-Marfa) e cel mai bun ziar din Absurdistan e pesimist sau n-a citit Cotidianul.

Tin sa va atrag atentia asupra unei duble discriminari facute de Tarom: nepermitand accesul pinguinilor homosexuali la bilete cu reducere se fac vinovati de ura de rasa si de persecutia inversiunii sexuale. Ce pazesc asociatiile pentru protectia animalelor homosexuale pe cale de aparitie?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Cotidianul nu e ala cumparat d Cacademia catavencu? Domnii de la Cacatavencu nu sint aia, care dupa ce Dinescu si-a vindut actiunile lui Sorin Ovidiu Vintu, au bagat reclama la SOVInvest vreme de vreo 3 ani pe prima pagina? cei care tot zic ca Ioana Maria Vlas a furat toti banii FNI si trec sub tacere existenta lui SOV?
...spuneam pe vechiul forum ca umbla vorba prin Univ. Buc. cum ca Mircea Toma e voyeurist, pen' ca o cunostinta a unei cunostinte (e la mina a treia, dar destul de veridic), a fost surprinsa sa il gaseasca la gura cortului la Voma veche, scuturindu-si-o, in timp ce facea si ea, ca femeia cu omul ei, treaba rushinoasa...
Zilele astea am aflat un lucru si mai haios, de data asta cam din gura in gura. Se facea ca un baiat de la Cacatavencu, care s-a recomandat doar Alex, s-a slobozit la gura in timp ce se alcooliza printr-unul din "cluburile" din zona pietonala Lipscani si a fost auzit si de alte urechi. Cica tocmai ei, moralistii de la cacatavencu, beneficiaza de prostitute pe care le aduce baiatul asta la redactie, fiin'ca el de fapt in tinerete se ocupa cu dus fetele la trotuar german.
Asta in conditiile in care Cacatavencu, plin de moralitate, dezvaluia ca Vadim ducea curve lui Eugen Barbu, cf dosarului sau de supraveghere de la Securitate... Ridea ciob de oala sparta.

Eu unul ma intreb daca evident-needucatul Turcescu..... amu' o sa iti dau moara la apa daca iti vorbesc de culoarea tenului, dar pot sa amintesc de "orasul cultural" Pitesti unde a citit el biblioteca-academiei-ochii-lui-dobrin si unde a devenit tinar solist de rock, stiut fiind ca rockerii asta sint f educati la betie.... Zic, acest Turcescu poate fi un editorialist de nivelul lui CTP sau poate fi un rocker de inteligenta lui Courtney Love?
Mi se pare trist, dar ma intreb: oare cu ce fel de curve este servit Exarhu la radio? sau le ajunge Raduleasca?

Eu stiu ca Tinu "o ardea cu afaceristul babuinu" (vorba Parazitilor, e vorba de Zaher Iskandarani), dar CTP nu este Tinu si nici Turcescu. Cu gecile lor cu fermoar, CTP si Cristoiu sint niste fapturi oripilante si pentru filfizoni ca Ponta/Nastase/Tariceanu, si pentru Andresane tentate sa faca o magarie cu oricine merge "dat la gazeta",  si pentru Tiriaci/Coposi, etc etc. Toti astia or sa umble cu manusi si cu sarumina la ei, pe cind Turcescu o sa umble cu sarumina la orice Andree Marin sau Daciana Sirbu, poate-poate i-o pune... Au si CTP/Cristoiu fixatiile lor, dar ii consider onesti, spre deosebire de catzeii crescuti la Dilema (unde si filozoful Mindruta si fra Turcescu au deprins aptitudinea de a zgiriia hirtia de ziar)...
Ca sa lovesc si in asta, Dilema era un grup de opozitie de dreapta care halea cu pofta buget de stat de la guvernul de stinga. Cum reuseau sa puna laba pe cite un radical de la 22 (nu zic, au si aia bubele lor, dar macar stiu ce vor), cum il faceau sa fie mai domolit la tastatura...

Si uite asa am mai descris un crimpei din Romanica.
La voi la TM, poate mai tin vrajelile astea cu independentii de la Cacatavencu, cu dreapta e f buna pentru chirurgii plasticeni, ca si pentru cardiologi, cu imoralitatea rezervata exclusiv lui Vadim... Pentru mine, spurcaciunea lui CTP este un dus rece, o vizita in realitatea pe care, daca te uiti la porcariile de oscaruri, o uiti usor.

manolo

luci, raman un pic perplex citind postul tau de mai sus. Spui ca CTP si Cristoiu sunt cu mult mai buni decat AC si Turcescu? Ca sunt mai morali????
I-auzi, domne!

Pai hai sa vedem:
1. CTP: sa iti aduc aminte ca daca AC lua publicitate de la SOV (firma privata), Adevarul a luat publicitate la greu de la Guvernul RO (adicatelea de la stat, adica din buzunarele noastre).
Sa iti aduc aminte prestatia lui CTP din emisunea electorala cu cei 2 candidati la presedintie, dintre cele 2 tururi de scrutin?
Mai vrei si alte argumente, mai aduc daca e cazul...

2. Cristoiu: adu-ti aminte de emisiunea cu Geoana de la Antena 1, unde mai ca nu i-a facut pantofii nea Cristoiu. Mai bine il invata unde e Magurele.
Editura facuta de Cristoiu cu multa pompa dupa ce a plecat de la National a fost cumparata de catre Vantu, dupa ce Cristoiu s-a rugat de el mult timp. Asadar, e bun sa il desfiinteze prin editoriale, dar e bun si sa ii cumpere jucaria falimentara.

Cat despre Turcescu... Heh. Spui ca ii pupa mana Dacianei Sarbu. Adu-ti aminte ca in emisiunea lui in care a fost ea invitata a facut-o de tot rahatul, intreband-o ce inseamna pe lung acronimul NATO.

Cat despre argumentele tale cu vorba din gura in gura despre nush ce prostituate... chiar vrei sa o luam de argument serios? vezi ca din gura in gura mai circula si rahatul, nu doar informatii. Vad cu tristete ca si aici procedezi ca in cazul SMURD, adica vorbesti fara sa ai informatii la prima mana sau nici macar dintr-o sursa veridica!
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

lucisandor

D-apai, daca omul care l-a auzit e un bun prieten al meu... cum sa nu cred?
Cei care ma iau cu fazele astea cu "din banii nostri" ma oftica. In primul rind, ca noi nu prea am contribuit la buget si am supt mai mult decit au cntribuit parintii nostri intr-o viata. In al doilea rind, cind Chisu a facut turul lumii ca sa cheme (zice-se) oamenii din toata lumea la un festival al filmului fantomatic in Delta, sau cind, in fiecare an, au frecat menta cu papucii prin desert... toate pe banii TVR, adica "ai nostri", de ce nu ai mai sarit asa?
Toti sint intr-un fel in rahat, dar mai in rahat decit cacatavencii nu e nimeni, pentru ca ei pozeaza perfect in onesti, aparatori ai adevarului etc.
CTP i-a zis-o si lui Nastase, cu vinatoarea, cu controlul asupra presei (si nici avea cum sa sa nu vorbeasca despre asta, cind, din pozitia de presedinte al CRP, l-a batut la cap pe Nastase atita timp cu asta). Am trecut noi cu vederea si ne-am suparat ca i-a mai zis-o si lui Basescu. Acum i-o zice lui Basescu de cite ori scrie, pentru ca Adrian nici n-a stiut / cit de mic el s-a facut... iar Basescu este responsabil de tot acum.
Nu pot sa te contrazic, amindoi sint de stinga.. si poate de aia ma simt mai aproape de un jurnalist rupt in fund decit de un jurnalist "pus in cap".

Toate ca toate, dar pe asta cu prostitutele chiar vreau sa o iei in serios.

manolo

daaa, i-a zis-o lui Adelu cu vanatoarea. hai, da-o dracu! pe Basescu l-a intrebat chestii extrem de dure (cum si trebuia), precum balba cu procentul de homosexuali si alte lucruri. De ce nu l-a intrebat pe Adelu de avere, de numarat ouale, de implicarea nevestei in afaceri cu statul, de contractele cu Bechtel, EADS si altele asemenea. Zici ca l-a intrebat de libertatea presei? Ha, sper ca glumesti! Iti recomand citirea stenogramelor PSD si mai vorbim pe urma. Daca intr-adevar ar fi avut putere ca breasla si ar fi fost necumparati, ar fi reusit ca dupa toate scandalurile cu jurnalisti batuti, fugariti si mai stiu eu ce sa provoace schimbari drastice. As!

Ma gandesc usor cu groaza cum ar fi aratat Romania sub Nastase ca presedinte si Geoana ca prim-ministru... Ce zici, in cat timp am fi avut poza lui Adelu la inceputul Ab
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

manolo

daaa, i-a zis-o lui Adelu cu vanatoarea. hai, da-o dracu! pe Basescu l-a intrebat chestii extrem de dure (cum si trebuia), precum balba cu procentul de homosexuali si alte lucruri. De ce nu l-a intrebat pe Adelu de avere, de numarat ouale, de implicarea nevestei in afaceri cu statul, de contractele cu Bechtel, EADS si altele asemenea. Zici ca l-a intrebat de libertatea presei? Ha, sper ca glumesti! Iti recomand citirea stenogramelor PSD si mai vorbim pe urma. Daca intr-adevar ar fi avut putere ca breasla si ar fi fost necumparati, ar fi reusit ca dupa toate scandalurile cu jurnalisti batuti, fugariti si mai stiu eu ce sa provoace schimbari drastice. As!

Ma gandesc usor cu groaza cum ar fi aratat Romania sub Nastase ca presedinte si Geoana ca prim-ministru... Ce zici, in cat timp am fi avut poza lui Adelu la inceputul Abecedarului? Sau cate universitati s-ar fi grabit sa ii acorde primei Dane a tarii titlul de doctor HC?
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

stefan

Nu ma mira deloc atitudinea lui Luci. Omul e un adept al relativismului moral si isi urmareste propriile interese (nu poti zice ca nu stie ce e ala comunism, doar e la doua facultate, asa ca stangismul lui e dublat de pragmatism - poate ai amabilitatatea sa ne lamuresti, Luci). Acum mi-e cam lene sa raspund punctual la barfa indreptata impotriva AC, dar arama s-a vazut in elogiile aduse pit-bull-ului in lesa (CTP) si romanului rupt in fund (Cristoiu, care apropos, ar fi putut si el sa foloseasca un lubrefiant, sau macar sa nu se laude cu asta).

P.S.: Citesc Cotidianul, Academia Catavencu si Dilema Veche. Restul e gandire.
P.P.S.: Mircea Toma e nudist, C.V. Tudor si Eugen Barbu erau pedofili, ziaristii de la Catavencu nu sunt moralisti iar unii din detractorii lor sunt scatofagi.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirul

nu pot sa ma abtin

QuoteMircea Toma e nudist, C.V. Tudor si Eugen Barbu erau pedofili
Nudist? Si ce e asa remarcabil in asta?.. Si CV Tudor era pedofil? He gave it up? Sau a murit si nu stiu eu?

I'm just very picky...
cre'că, nu ştiu...

stefan

Quote from: tapirulI'm just very picky...
That's not how I'd put it...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Daca admitem ca doftorii sint ai statului, cel putin la Basarabi, Pecica sau Darabani... ca acolo oamenii sint tarani (si asa o sa ramina cel putinpina ies eu la pensie) si ca nu se duc la doctor fiindca nu au posibilitatea (si nu vor avea) sa isi faca asigurari smecherite ca sa se duca sa se consulte la alde Cerbu, "am devenit biploar de cind mi-a murit pisica, da-mi un Diazepam cu nume pisdos".... nu poti fi medic in Romania decit daca esti de stinga. Nu toti vor ajunge sa lucreze in parterul spitalului Sf. Oprescu, care este de fapt privatizat. (Manolo, stii ca s-a suparat rau Opr. si l-a facut pe Arafat al tau "ayatolah al medicinei romanesti", fiindca se baga in privatizarea parterului, care a ajuns la departamentul de urgente?) Nu toti vor ajunge sa lucreze in viitorul Fundeni privat sau in bojdeuca ridicata de banca austriaca la Timisoara, laudata ca "cel mai mare spital" din tara, care are de fapt vreo doua sectii si inca depinde de chestia asta oribila pentru liberali, numita CAS.
Despre partea cercetarii insa, Doamne, sa ma ierti... Reteta americana se bazeaza pe emigrare, care la rindul ei se bazeaza pe buna educatie a europenilor, japonezilor, chinezilor si indienilor.... care educatie e data in universitati de stat. Mentionez citeva articole recente din NYT : cel mai mare sponsor al Stanford-ului a fost needucatul ala de... Adolf Hilter, procentul de americani care termina o facultate este de 18% din cei intrati la liceu (locul 4 in lume, nu primul cum ai crede dupa realizari... si daca mai scad si "foarte utilii" MBA....), iar problema cea mai mare a copiilor cu SIDA este ca, scazind procentul euroenilor cu acest necaz, firmele de medicamente sint mai putin motivate sa faca forme pediatrice, mai adaptate ca gust si dimensiuni,  pentru medicamentele lor (de parca ar fi o mare smecherie sa gasesti un sirop dulce in care sa le scalzi, sau e nevoie de mari fonduri de cercetare ca sa faci pastilute mai mici)...
Americanii stau bine cu banii investiti in cercetare, fiindca li se permite... Statele celelalte investesc mult mai mult in buna educatie de la inceputul carierei, fiindca au sisteme de stat.
Prin urmare, buna sau proasta mea educatie (om vedea noi mai incolo) sint datorate idiotului sistem socialist in care am trait. Nu am experienta first-hand in ceea ce priveste taranii sau muncitorii, dar am certitudinea ca toti care va vinturati pe forumul asta sinteti educati in acest sistem "infiorator" de stinga (eu am mai discutat asta cu Cerbu, daca era sa plateasca 500 de mii ca sa faca la UMF-ul din New York, nu mai era el asa conservator). Sint de stinga pentru ca tot ce am datorez pina la urma acestui sistem de stinga si pierderile pe care le-au suferit bunicii mei in anii '50, cind s-a produs pseudo-egalizarea, nu sint asa mari precum cistigul pe care il am eu. Daca bunicul raminea taran sarac, probabil ca eu as fi fost prima generatie la oras, strungar priceput sau mai stiu eu ce altceva.

In alta ordine de idei, Vadim nu este dovedit ca pedofil. E vorba despre faptul ca in dosarul de supraveghere a lui CVT au gasit o convorbire in care ii transmitea lui Barbu ca mai pe seara ii aduce o curva minora... unul din nume este fals - nu exista nimeni in Romania cu numele asta, iar celalalt apartine unei prostituate mai in virsta decit au spus cei de la Cacatavencu, care avea vreo 24 de ani la momentul convorbirii, asa ca pedofilia e mai mult "file de poveste".
si in aceeasi ordine de idei, la Voma veche sint multi nudisti, dar nu cred ca asta este numele potrivit pentru masturbatorii publici. Mai bine i-am numi "open minded" :D

Eu il detest pe Vadim cel putin la fel de mult ca pe cei de la cacatavencu si regret ca sint puis in pozitia de aparator al tribunului. Dar, Stefan, argumente ca "ar fi putut sa foloseasca un lubrefiant" apartin registrului vadimian (in care si Cristoiu s-a scaldat in perioada in care imi era antipatic, numind-o pe Adamesteanca o femeie atit de urita ca nici "marinarii statuti de 4 ani nu s-ar atinge de ea"). Lubrifiantul si marinarii statuti sint niste glume cu care s-ar putea ridiculiza copii de la scoala primara, imediat dupa ce ar invata astfel d cuvinte. Pastreaza nivelul, asa jos cum ti se pare.
De regula nu aduci vorba de obiceiuri sexuale intr-o "disputa de idei", dar cei de la catavencu, pe care ii discutam, sint in situatia aparte de se considera mai gazetari decit cei de la revistele de scandal, de a scrie totusi despre obiceiuri sexuale anormale, tocmai ei, care zac in zona patologicului (voyeurul) sau ilicitului (traficantul de curve)  si isi scriu de la 40 de ani scriu memoriile sexuale, ca sa se laude ca si-au pus-o cu Raduleasca:

Apropos, Stefan, stii cine i-a scos memoriile lui Chisu? Valentin Nicolau, patronul Nemira, un om independent, atit de independent, ca, cei din strainatate nu stiu, a fost numit de pesedei la conducerea TVR. Alaturi de Seuleanu de la radioul national au scandalizat toata tara cu minciunile pro-pesediste din campania electorala. Iar cind, in ianuarie 2005, pesedeii fugisera la Sinaia, ca legionarii in munti, doar ca la vilele lor, de rusine ca i-a batut Basescu, singurul care facea opozitie era Nicolau: ba ca a auzit el ca va fi inlocuit de Basescu (desi TVR era sub control parlamentar), ba ca el isi da demisia conditionata de adoptarea unei legi. Deci nea Personalitate asta, care publica anual almanahul cacademiei catavencu, conditiona intregul Parlament cind a vazut ca s-a facut majoritate fara pesedei.
Si stii cu ce se leaga asta? Ce-a scris cacademia catavencu in prima saptamina dupa alegerile locale la pagina 3 (aia cu articole serioase)? Despre "baronii Aliantei" (care cistigasera alegerile cu o zi inainte de inchidere editiei)! Parerea mea este ca aia sint niste ziaristi la comanda, doar ca te costa ceva mai mult, fiindca au tiraj mare... iar PSD a marcat banul (sau le-a mai publicat cite o carte, le-a mai dat un spatiu de la stat sa isi faca bar, le-a mai oferit un tur al globului) ca sa dreaga busuiocul pentru turul 2.

Citi nu i-or fi dat tururi in jurul lumii lui CTP... Si in cite din tururile astea s-o fi dus... Dar poti sa spui cine? Nu (spre deosebire de catavencu), omul ii spurca pe toti (exact ca mine).

Iaca articol din 23 oct. 2004.
Quote
Adrian Nastase se face singur afis

Ca Traian Basescu n-are treaba cu Constitutia Romaniei nu-i de mirare. Prezidentiabilul Aliantei nu se asteapta sa fie votat pentru cunostintele sale constitutionale, ci pentru vehementa cu care vestejeste coruptia din PSD. El stie ca o declaratie ca "o sa-l lipesc de pereti pe Adrian Nastase" are mai mult impact la electoratul sau decat orice raspuns corect la intrebarile legate de carticica fundamentala puse de Marius Tuca. Iar C.V. Tudor este si mai relaxat in legatura cu Constitutia, ca si cu oricare text de lege - candidatul Fete-Fete e preocupat doar sa-si asculte propriile rostogoliri oratorice pe orice tema, sa ranjeasca la glumele pe care crede ca le face si sa ridice "patriotic" tonul cand e la stramtoare. A fost insa o mare surpriza sa-l vad pe prof. univ. dr. Adrian Nastase, fost ministru de Externe al Romaniei, fost presedinte al Camerei Deputatilor, actual prim-ministru si candidat la presedintie comportandu-se ca o loaza scoasa la lectie pe tema Constitutiei. La intrebarea "cum poate fi suspendat din functie presedintele Romaniei de catre Parlament", dl. Nastase a produs o balmajeala despre Parlament si "o procedura greoaie", si a pronuntat termenul englezesc pentru asa ceva, impeachment, ceea ce e aberant: nu raspunzi cu un termen specific politicii americane la o intrebare despre Constitutia Romaniei. Raspunsul corect era simplu si precis: la propunerea a cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor suspendarea poate fi aprobata prin votul majoritatii membrilor celor doua Camere, dupa consultarea Curtii Constitutionale. A doua intrebare s-a referit la atributiile presedintelui in caz de remaniere guvernamentala. Aici, dl. Nastase "pur si simplu", vorba colegului sau de tandem Mircea Geoana, nu stia ca daca prin remaniere se schimba structura sau compozitia politica a guvernului, atunci presedintele revoca si numeste ministri la propunerea premierului numai cu aprobarea Parlamentului, acordata la propunerea aceluiasi premier. Aici dl. Nastase s-a "aparat" spunand ca e vorba de o "situatie-limita" si ca n-a pus bine Tuca intrebarea. Daca mai aveam vreo indoiala in legatura cu competenta constitutionala a prof. univ. Adrian Nastase, ea mi-a fost spulberata de raspunsul la ultima intrebare: "In ce termen Presedintele supune spre ratificare Parlamentului tratatele internationale pe care le incheie in numele Romaniei, negociate de guvern?". Vasazica: Parlament, Guvern, Presedintie, tratate internationale - adica suma domeniilor in care se presupune ca dl. Nastase este si va fi competent. Raspuns: cred ca termenul e 2 luni. Aproape cu durere in glas, moderatorul i-a citit din art. 91 (a): "intr-un termen rezonabil". Dl. Nastase a facut Fete-Fete mai ceva ca C.V. Tudor. Ar fi avut macar sansa, bicisnica, dar morala, sa spuna "nu stiu". Dl. Nastase a preferat sa mearga "la plezneala", ca ultimul elev nepregatit care incearca s-o abureasca. In urma cu cateva zile, tot in studioul si tot in soul lui Marius Tuca, spuneam ca in aceasta campanie vom asista la un adevarat teatru cu masti. Fiecare dintre candidati va juca un rol, pe care-l poate schimba in functie de situatie. Emil Constantinescu este cel care a acreditat, din 1996, prestatia actoriceasca, show-ul in competitia politica din Romania. In anul 2000, C.V. Tudor a ajuns in turul doi al prezidentialelor cu o partitura de showman de divertisment televizat, in fata unor adversari, Isarescu si Stolojan, incapabili de asa ceva. Acum, in 2004, spectacolul este cel care primeaza de la bun inceput. Dezbaterile pe programe si doctrine sunt sortite esecului. Electoratul vrea ciocniri frontale, atacuri la persoana, poante, capcane, ziceri apasate, demascari, infierari etc. Votul va fi bazat in mare masura pe "impresia artistica" si va putea varia de la o zi la alta in functie de performantele de scena ale candidatilor. Traian Basescu si C.V. Tudor, personaje histrionice, cu instinct si tupeu, sunt excelent pregatiti pentru asa ceva. Adrian Nastase nu le poate face fata pe acest teren. Si atunci, era de asteptat ca premierul va juca rolul omului serios, competent si autoritar, care nu umbla cu prostii. Acest rol are insa un mare neajuns: competenta nu poate fi mimata. Cat priveste autoritatea, dupa alcatuirea listelor electorale, PSD o duce din criza in criza, fara ca Adrian Nastase sa mai poata exercita vreun control. Dupa aceasta ultima aparitie televizata, nu stiu ce-ar fi mai putin dezastruos pentru Adrian Nastase: sa refuze confruntarile directe sau sa se infrunte la scena deschisa cu Basescu si C.V. Tudor. Ca si PSD-ul zguduit de convulsii, dl. Adrian Nastase are, inainte de a lupta cu cei doi, o mare problema: pana sa-l ajunga Basescu sa-l "lipeasca de pereti", se face singur afis.

stefan

Luci, nu te citez in speranta ca nu te apuci sa editezi.

Sa incepem cu problemele minore.
Bojdeuca facuta de austrieci la Timisoara (Casa Austria) are o sectie de traumatologie (noua in TM, pana acum trebuia sa vina ortopedul in Judetean daca era nevoie de vreo colaborare) si intreaga sectie de chirurgie plastica si reparatorie. Dotarea e modesta la nivelul standardelor occidentale, dar la nivel de Disneyland fata de Judetean. Singura problema e ca n-au adus si medici austrieci, in rest totul e OK.

In universitatile de stat europene nu se pregatesc specialistii americani de maine doar prin efortul sistemului. Oamenii astia invata singuri, lupta pentru granturi. iar cand ajung la concluzia ca nu sunt recompensati la nivelul valorii lor au tot dreptul sa plece in SUA. In Romania au chiar obligatia.

Procentul scazut de americani care ajung in sistemul superior de invatamant este o consecinta a nivelului economic ridicat. Ei nu au nevoie de facultate pentru a-si asigura un trai decent. Noi avem nevoie pentru a subzista.

Vadim a demonstrat "inexistenta" fetei astfel: a intrebat CNSAS-ul daca acel nume mai apare in vreun dosar. Daca ai pus botul la demonstratia asta e cazul sa te autoflagelezi in public. Apropos, numele tau apare in vreun dosar al CNSAS-ului? Existi in Romania cu numele tau?

Te arati oripilat de gluma mea despre Cristoiu si cartea lui. Te-a lovit brusc pudoarea sau ai epuizat argumentele?

Atacul la baronii aliantei din AC a venit dupa alegeri, deci nu pot fi acuzati de influentarea electoratului, si s-a vrut o echilibrare a registrului (pana atunci i-au facut zob pe PSD-isti).

Iti place CTP pentru ca ii spurca pe toti (exact ca tine). E ceva mai profund de analizat aici, dar hai sa plutim pe argumentatia echidistantei. Conceptul asta este artificial si apartine corectitudinii politice. Adevarul e rareori la mijloc, iar improscare cu noroi a ambelor tabere nu te situeaza intre ele, ci la o mai mare distanta, in spatiul bi-dimensional, mai departe probabil de adevar decat oricare din ele. Iar daca confunzi curajul cu marlania (cum face Cerbu) te minti singur.

Acum sa abordam problema. mai grea, a stangismului tau.
M-ai scutit de a demonstra legatura cu comunismul asa ca intram direct in vaginul problemei. Atitudinea centrala a doctrinei socialist/comuniste este ca o suprastructura sociala trebuie sa aiba grija de cetatean. Sa-i asigure loc de munca, casa, masa, distractii, ideologie, tot ce are el nevoie. Il degreveaza astfel de responsabilitatea liberului arbitru. Ai prins perioada asta (cat aveai in '89? 13 ani?) si te incearca acum nostalgii care pe mine ma ingrozesc. Lasand la o parte mentalitatea de sclav necesara bunei convietuiri in societatea comunista, chiar n-ai auzit de ororile urbanizarii Romaniei? Mecanizarea agriculturii cu ulei in carotida cailor? Colectivizarea cu pistolul pe masa? Mutarea fortata in Baragan?  Nimic? Prea putin pentru a contrabalansa bunastarea de care te bucuri tu acum? Dar de nivelul economic al Romaniei interbelice, comparabil cu al altor tari europene, ai auzit? Conteaza ceva din toate astea, sau doar stomacul iti dicteaza politica? Cum arata universul cu 6 miliarde de burice? They shoot horses, don't they?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Si bunicului meu i-au luat pamintul la tara, iar cind s-a mutat la oras si si-a facut o casa, i-au luat-o ca sa fac un bloc peste ea. E destul de sigur ca nu voiam eu in America daca ramineam la tara.
Cit despre Baragan.. eu m-am nascut la Canal, tata a muncit acolo vreo 7 ani. la un moment dat, maica-mea s-a saturat si a divortat - din cauza de Canal. Am ramas la 4 ani cu un singur parinte, ceea ce nu ma face sa pling acum, dar nici nu m-a facut sa ma simt cool atunci.
Nu stiu cit te-a afectat pe tine Baraganul...

Nu e exclus sa am si dosar la Securitate, sau macar sa am un loc bun in dosarul lu' tata. Mi s-a luat cravata de pionier pentru "mutilarea" unui tablu cu tovarashu'. M-a mai mincat in fund sa scriu pe un caiet "muie ceausescu" si altele asemenea si sa fiu lucrat de un baiat-de-baiat vreun an cu "dau caietul unde trebuie". Nu stiu daca a mai apucat sa dea caietul unde trebuie, fiindca a venit revolutia si nu a mai avut cui sa il dea. Nu puteam sa dau jos guvernul la 12 ani (si adevarul e ca nici nu m-as fi gindit la asta), dar erau semne destul de clare ca la noi acasa se asculta Europa Libera. De altfel mie imi displacea numai tovarashu', nu stiam care sint alternativele la comunism...

De fapt eu am intilnit citeva personaje ale caror predecesori nu au fost suficient de "nivelati". Parca ai bunic preot, imi amintesc de pe Imed... daca e corect, atunci esti unul dintre cei insuficient nivelati.
Acum nu pot ajunge ca unii dintre acesti ne-nivelati si cred ca, chiar daca mi-e groaza ca n-o sa ajung ca ei chiar daca eu plec in SUA si ei ramin aici, copii mei o sa fie mai saraci si mai needucati ca ai lor. Uite de ex, tov, Nastase... poate crezi ca s-a ajuns fiindca tatal lui a colaborat cu comunistii. Tatal lui a fost copil de trupa in regimul "democratic" dinainte de razboi si a facut scoala de ofiteri pe pilot automat... de aici a inceput ascensiunea acestor Paturica.
Culmea e ca tocmai cei care au pastrat o serie de privilegii au chef sa se plinga de regim. Uite, tov. Noica, mare dizident: ani buni  a avut domiciliu fortat.... cu fereastra in Cismigiu. As vrea si eu un astfel de domiciliu fortat.
Aceste nivelari au venit si in Occident, cu marile exceptii ale Angliei si SUA, care s-au resimtit mai putin, fiindca nimic din afara nu le-a influentat. Caderea imperiilor habsburgic si tarist au facut exact acelasi lucru ca si comunismul, la fel revolutiile si restauratiile din Franta, cele doua infringeri in razboaiele mondiale in Germania... Nu e nevoie de "cooperativizari cu pistolul pe masa" ca sa te trezesti intr-o buna zi in curul gol.

Nivelul economic al Romaniei era comparabil cu al occidentului, ca nu s-au facut inca centrale nucleare in Burkina faso (de altfel, nici capitalistii din UE nu au cu totii. Dar nu erau tv color, jocuri pe calculator, multiplexuri si bonibon.
QuoteOf the 15 member states, seven have abandoned or never established nuclear programs (Austria, Denmark, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg and Portugal).
Sint convins ca daca voiau, grecii sau portughezii chiar faceau centrale nucleare :) (poate din bani englezi, cu ingineri germani...)

Apropos de valorile nationale si de opozantii de carton, imi amintesti de intelectualul ceh din Lentoarea lui Kundera.

Ce voiam sa spun cu marele spital austriac este ca:
- nu toti putem fi proprietari de baruri (eternul etalon in materie de patronat)
- deci chiar daca tu si vreo doi prieteni de-ai tai mai faceti un smen mic bazat pe reselling, pe "risc" (cacat de risc, daca firma face bani incasezsi, dar daca firma pierde, tu nu pierzi ca e cu "raspundere limitata"), pe evaziune fiscala, pe indeplinirea unor nevoi "primare" ale oamenilor cum sint barul si taxiul, nu putem sa fim toti patroni; stiu ca in Tm italienii au o gramada de intreprinderi de textile si incaltaminte, iar fetele care lucreaza acolo 60 de ore si mai bine (si lucreaza, nu plimba mapa ca noi) pentru 3 milioane pe luna NU SINT patroni
- prin urmare, chiar daca te faci ca nu mai vezi saracii, ei sint majoritari si pe linga un spital mai mare sau mai mic, mai austriac si mai occidental decit prevede legea, trebuie sa mai fie vreo doua spitale infecte, pe care tu te faci ca nu ar exista; iar daca ar avea tupeul sa existe, ai sustine ca trebuie desfiintate.
- Care e starea spitalului din Faget sau din Deta? Unde nasc femeile din Lugoj? (iti spun eu, ca am vazut cu Google prin Ziua de vest, spitalele au trecut la primarii, ca sa nu ii mai incurce Miticii si cu toata gospodarosenia banateana, au probleme cu betaina si cladirile stau sa cada). Ce traumatologi viziteaza aceste orase?
- Desigur, ai sa spui ca "greaua mostenire" este de vina, dar eu te sfatuiesc sa te uiti pe statistici ca sa vezi ca romanii in comunism erau mai sanatosi decit liberalizatii d americani de acum si de cit proaspetii capitalisti din Romania de azi...
- Cerbu crede ca toti care vor sa munceasca sint doctori, iar ne-doctorii, la gramada, nu vor sa munceasca mai mult, vreo 120 de ore pe saptamina, ca sa aiba si ei. Asa si tu, crezi ca oricine vrea, poate sa se interneze la spitalul semi-privat de la Tm, dar adevarul e ca sint foarte putini. Sint doar citeva cunostinte de-ale tale.
Statul mai trebuie sa controleze, si chiar in asa-zisul liberalism american, controlul este f dur. De ce crezi ca e vorba aia cu moartea si fiscul? Stii ca in America nu ai voie sa dai cadouri de mai mult de 10 mii $ pe an fara sa le declari? daca ai depasit 10 mii se baga taxa 30%... chiar daca ai dat cadouri copiilor sau parintilor (de ex, daca i-ai luat lu' Stefan cel mic un apartament).  E drept ca se dau bani aiurea prin Irak, dar multi se duc si pe invatamint si sanatate.

Stii ce-a spus Cozma cind a iesit? "Eu am fost mai liber". De Cozma am groaza, mult mai mare decit de Vadim, dar aici a nimerit-o, fiindca asa a zis acum citeva zeci de ani si Malcolm X (alt nebun periculos). Daca tu crezi ca esti liber citind doar publicatiile scrise, la gramada, de baieti de la o masa dintr-un bar de pe Lipscani, unde la o bere stabuilesc idei fixe comune, atunci ti-ar fi mai bine la inchisare unde ai scapa de a asculta aceeasi litanie, scrisa in 3 ziare cu 3 fonturi diferite.

PS. cu ocazia asta am mai descris situatia prezenta din Romania, in timp ce tu te indepartezi pe offtopiceala, cind vorbesti de istorie fara consecinte.

stefan

Daca ai ajuns sa tipi "off topic" insemna ca te-am atins pe undeva...
OK, sa punem o frana aberatiilor care ma vizeaza: am avut un bunic militian si un altul CFR-ist; cand voi tipati de foame in perioada vegetarianismului impus, tata (barman-ospatar) avea suficiente relatii la macelari pentru a aduce carne, la marinari pentru ciocolata, mergea de la Constanta la Fetesti sa cumpere mancare (bani avea suficienti, dar, ca peste tot, magazinele erau pline de borcane de mustar). Asadar stomacul meu ar fi dus-o mai bine daca nu venea "revolutia", ceea ce nu ma impiedica sa fiu un om de dreapta acum.

Casa Austria e spital public si n-am rude pe acolo (nici medici, nici pacienti). Nu stiu cat de greu este accesul dar nu poate fi mai nasol decat la centrul de cardiologie unde-i sef actualul rector UMFT. In orice caz, sa-i injuri pe austrieci ca ti-au facut spital aminteste de povestea cu tiganul a carui caruta a fost scoasa din sant.

Exista si o parte ironica in toata povestea: tu, socialistul, vei ajunge sa beneficiezi de imperialismul american, pe cand eu voi fi, probabil, nevoit sa muncesc cativa ani ca administrator de sistem dupa facultate si sa strang bani de plecat in Italia, ca pentru SUA ar trebui sa sparg o banca. Isn't it ironic?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Chestia cu offtopic era ca sa revii cu picioarele pe pamint, sa imi descrii consecintele Braganaului si colectivizarii asupra ta.
Cit despre SUA, trage si tu la loto... la loteria vizelor. Sint 5 milioane de aplicanti la 30 de mii de calificati. Daca ai si prietena/nevasta, sansa e de 1%, mult mai buna decit la Loteria Romana.
De tzipat de foame... atunci nu m-a atins. Apoi din '92 in liceul militar am facut o foame destul de urita, credeam eu. Si ma uit ca acum as vrea sa se intoarca foamea aia, fiindca m-a prins moda capitalista a pusului kilelor si a foametei de frumusete...

Apropos de slabire, sint impresionat de numarul mare de cunostinte hotarite sa slabeasca, chiar daca nu sint 'telectuali (desi nu stiu ce dracu' au si 'telectualii cu slabitul*) sau fotomodele. Pur si simplu, sa auzi vinzatorul la chiosc cu 3 milioane pe luna spunindu-mi ca mai trebuie sa slabesc si ca el a salbit x kile este demn de 1984... dar se intimpla acum in capitalism, si nu atunci cind oamenii nu aveau liber arbitru... Foarte liber arbitru, n-am ce zice... Se exercita o presiune irezistibila pentru slabit, mai mare decit cea pentru felatie pe site-ul coolgirl si mult mai mica decit cea pentru psihoterapie intr-o tara declarata de specialisti cam intr-o ureche...
Ma bucur ca, datorita reminiscentelor trecutului comunist, mai am puterea sa ma mir, "da' ce-am, bai frate, de ma infometez?"... presupun ca cei de dincolo de ocean nu mai au astfel de pusee de realitate....

*Tapire, frumusetea e inauntru, bre... Ce sa va mai zic, frati de foame din tara...

doina

re. "Procentul scazut de americani care ajung in sistemul superior de invatamant este o consecinta a nivelului economic ridicat. Ei nu au nevoie de facultate pentru a-si asigura un trai decent. Noi avem nevoie pentru a subzista."

Nu stiu cum era acum 25-50 de ani, dar in momentul de fata nu prea e valabila perceptia asupra nivelului economic "ridicat" al masei uriase (si in crestere) de Americani ne-educati. (Bineinteles, nivelul "mediu" este "ridicat" fata de alte tari subdezvoltate sau chiar in dezvoltare, dar sa va fereasca Domnul sa ajungeti pe minimum wage in SUA, la nivel de copii crescuti/educati in Romania. Chiar cei cu MEDIAN wage se lupta relativ din greu, in momentul de fata, cu 2 joburi, cu ambii parinti/soti lucrind, ca sa acopere costurile vietii zilnice, fara economii, etc. Sigur ca intervine si "consumerismul" ridicat, dar si el face parte din "sistem" si cultura specifica).  Bineinteles nu este vorba de cazurile de talent exceptional in afaceri, arte, sport, inovatii (nici Bill Gates nu are colegiul terminat!). Eu vorbesc despre oamenii obisnuiti, din comunitatile obisnuite/medii.

Iar. re. cei "de stinga" (chiar principiali): in SUA nivelul protectiei sociale este relativ firav pt. cei "mai slabi" (copii, batrini, bolnavi) in comparatie cu tarile UE. Asta este clar si sper ca este bine inteles in momentul de fata chiar de cei care nu au pus piciorul aici niciodata. Aceste lucruri practice de protectie sociala, in opinia mea, NU se vor imbunatati pe termen scurt previzibil. In general in momentul de fata bate un vint ideologic anti-stinga cam puternic in societate (dar vinturile astea se mai schimba si ideologismul fanatic, ba chiar nici politicianismul, nu au avut niciodata mare putere durabila sau consistenta "periculoasa" in sistemul American, deci nu prea conteaza. Dar, bineinteles, au existat anumite perioade, chiar relativ recente, in care diverse populatii/grupuri au avut de suferit si din cauze ideologice, dar bineinteles nu la extremele atinse in Europa secolului 20).

Dar in SUA, "individualismul" conteaza cel mai mult. Exista o oarecare favorizare pt. cei cu studii (cit mai inalte) fata de cei fara studii, dar exista si alte talente, extra-"intelectuale", care pot fi uneori exploatate mult mai benefic! Deci atentie la posibile dezamagiri!

(iarasi simt nevoia sa imi cer iertare pt. intruzie; thread-ul este, intr-adevar, despre RO, nu despre US)

lucisandor

http://www.revista22.ro/html/index.php?art=1511&nr=2005-02-18
QuoteApararea lui Vadim (RASVAN POPESCU)
In esenta, apararea lui Vadim se bazeaza pe doua aspecte si un precedent. Mai intai, una din minorele invocate nu exista, numele respectiv nu apare in evidenta populatiei. A doua, Anita Barton, exista, dar la vremea respectiva ar fi avut 19 ani, nu 15. Concluzia lui: o facatura menita sa-l compromita, asa cum odinioara i s-a falsificat un angajament de colaborator al Securitatii, in care i s-a gresit data nasterii. Dar sunt si alte interpretari posibile. De pilda, ca cel care a copiat stenogramele din dosar sa fi transcris gresit numele primei fete. Sau chiar ca lucratorul de Securitate de la interceptare sa-l fi auzit slab la telefon si sa-l fi inscris gresit. Putea sa si motaie, plictisit, doar se vorbea de femei, nu de siguranta nationala. Cat despre a doua fata, Buchet insusi a opinat ca ofiterul ar fi putut inscrie varsta cu larghete.
Il citisem in tren in vacanta, nu mai stiam de unde sa il iau... Rasvan Popescu e un personaj destul de lunecos, dar la treaba asta nu cred ca avea vreun interes sa il apere (il zboara aia de la 22...)

lucisandor

De peste ocean, de la christianpost.com, aflam despre salbaticii din Romania.
QuoteVolunteers from nine local evangelical churches in southern Romania and 100 youth from Bucharest Bible schools and child evangelism teams joined with missionaries, missionary kids and U.S. Convoy of Hope (COH) representatives to minister to more than 3,500 people during a recent COH event in the city of Craiova.
Led by missionary Michael McNamee and hosted by missionaries Rick and Jan Cunningham and Pastor Luca Cretan of the Romanian Pentecostal Union, the outreach provided music, free food, medical help and evangelism presentations to children, youth and adults.
Craiova, a city of more than 300,000 people, is reportedly one of the least-evangelized areas in the nation, and a large number of its residents are Gypsies, most of whom are unemployed.

stefan

Mie-mi plac la nebunie mormonii in costume si cu etichete care au venit in Africa sa-i crestineze pe bastinasi. Penticostalii sunt bieti copii care n-au aflat cum e cu tziganii.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Offtopic: in America ce poti sa faci cu un misionar? poti sa ii dai un brinci sau un shut in posterior daca e intr-o casa pe care ai inchiriat-o? poti sa ii spui ca e nebun sau alte asemenea? In Ro, sint f bine protejati nenorocitii si se folosesc de traditia locala... am un coleg care e f politicos si i-au venit de trei ori mormolonocii, fiindca nu a gasit vreo scuza valida ca sa nu ii mai primeasca. Ba chiar ii ziceau sa inchida televizorul... S-au lasat ei pagubasi, ca veneau degeaba...

tapirul

auzi, chiar, aia de bantuiau "pe vremea me" prin bucuresti, in costume cu cravata-tip, cu etichete in piept si gentute negre, baieti tineri in general, erau mormoni sau penticostali or what?
Mie mi-a batut odata un evanghelist (o evanghelista mai degraba) la usa in caminul E sa imi dea brosuri.. Ma grabeam sa ma duc in Cecenia, ca era seceta mare, si i-am spus, incruntat, ca io sunt mahomedan (cine a vaz't pozele cu mine poa' sa inteleaga ca m-a crezut). A sters-o urgent. Von Mutzufanul poa' sa confirme, a ras de s-a cacat pe el dupa aia.
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

QuoteInsa un studiu realizat la nivel national de o firma germana arata foarte clar faptul ca spitalele iesene au fost "uitate" de conducerea de la Bucuresti cind a venit vorba de dotare cu aparatura performanta. "Este evident ca toata aparatura medicala s-a Ťpolarizatť in Bucuresti si in zona Ardealului. In acest studiu, care este o premiera in Romania, cifrele vorbesc. Si datele arata foarte clar ca, desi e al doilea oras ca marime din tara si deserveste intreaga Moldova, Iasul este abia pe locul III la capitolul aparatura si dotare medicala", a spus prof. dr. Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi. Cifrele arata insa ca nici macar pe locul III nu sintem, fiind depasiti de centre ca Tirgu-Mures, Cluj-Napoca sau Timisoara.
Stirea proasta pentru mindrii ieseni este ca Iasiul este acum al patrulea oras al tarii, iar in max. un an va fi al cincilea, diferenta intre IS (care este in scadere) si GL (in crestere) fiind de sub o mie. Nefiind la fel de mindri, galatenii nici nu stiu ca sint noul buric al Moldovei.

doina

Quotein costume cu cravata-tip, cu etichete in piept si gentute negre, baieti tineri in general, erau mormoni sau penticostali or what

Cel mai probabil erau mormoni (Latter Day Saints). Ei au un fel de "armata" de misionari; dupa ce termina liceul sau colegiul, iau un an doi si se raspindesc in toata lumea sa prozeliteze. In US, pot sa-ti ia adresa sau telefonul de pe mailing lists; arhivele/datele de baze de tip "census" si "ancestry" ale populatie tinute de mormoni fac parte din cele mai comprehensive care exista. De fapt, am impresia ca si site-ul ancestry.com a fost initial pornit din sursa "mormona". Sau mai apareau mai demult uneori la TV anunturi re. "daca vreti o biblie gratis" (si nu anuntau clar ce fel de biblie), si daca sunai, peste 2 zile erau in fata usii. Uneori si adventistii au tehnici asemanatoare, dar sint mai putin "organizati" decit mormonii, cel putin pe domestic, dar cred ca si pe "international". La un moment dat, din curiozitate, am incercat eu sa mai invat ceva despre istoria si defintiile diverselor secte/culte (whatever!), dar m-am plictisit repede si nici n-am prea avut timp.

Pe mine cel mai mult m-a enervat la inceput in US ca usile bisericilor (de orice denominatiune) sint deschise numai cu "orar" (chiar in timpul zilei; ca noaptea inteleg ca poate se tem de hoti sau sa nu intre homeless). Adica nu poate omul, daca vrea, sa intre intr-o biserica cind vrea. Chiar si la majoritatea bisericilor ortodoxe sau catolice (mai ales in orasele medii sau mici). Chestia asta cu usile inchise cred ca m-a enervat cel mai mult din tot in primii ani. Nu va dati seama ce m-am bucurat eu, in primii ani, cind am avut o calatorie la NY si am intrat prima oara in St. Patrick's ca avea usile larg deschise pantru toti, desi nu era ora de slujba. In momentul ala, nici nu a contat pt. mine ca era catolica sau ce fel de biserica era, asa de mult m-am bucurat, efectiv de parca "L-am prins pe D-zeu de picior" (scuzati blasfemia).

Tot ca sintem sub "RO in ziua de azi", din curiozitate, eu observ ca exista destul de mult comentariu metafizico-religios (ortodox, bineinteles) in jurnalism/comunicatii de masa. Inteleg ca era inevitabil un val in decada imediata post 1989, dar observ ca si in ultimii ani este destul de puternic. Aveti si voi aceasta impresie? Sau este tot o chestie de distorsie informationala inevitabila mediilor/metodelor de comunicare? Sau, intr-adevar discursul "filozofic"/metafizic in publicul larg pe teren, este dominat si in RO in acest timp de perspectivele teologice, mai ales pe domeniile de etica? (Nu ca este ceva "rau" in asta. Poate fi chiar benefic, in timpuri grele. Eu, personal, re. probleme de etica, mai ales etica medicala, am ramas cu Aristotel, cred. Cred ca ar fi fost si greu altfel de reconciliat diverse perspective, deci "compartimentez" si improvizez si eu cum pot, de pe o zi pe alta, intre domeniile spiritual/individual si etic/profesional! Cred ca foarte multi medici, de oriunde, se afla in aceeasi "barca".)

Stiu ca intrebarile mele sint complet naive, de fapt, recunosc, am fost chiar acuzata la un moment dat de "simplism" in alte locuri, iar in niste conversatii mai "infierbintate" pe teme religioase intre niste colegi de aici am primit chiar "observatii" de gen "pai este si normal ca esti asa, deoarece ortodoxismul este o religie primitiva, simplista, emotionala", etc., iar eu, de fapt, nici nu am avut argumente contra, deoarece eu recunosc de la bun inceput ca mie personal imi lipsesc cunostinte esentiale atit in limbajul metafizic cit si in cel teologic, deci mereu ma uit ca vitelul la poarta noua, (sincer, fara nici o falsa modestie), si incerc sa pricep perspectivele de unde gindesc altii cu care incerc sa comunic, ca sa pot sa inteleg cam in ce limba vorbesc/gindesc ei si cum sa incerc sa raspund/intru in comunicare, chiar si prin gesticulatii sau desene daca este cazul, nu neaparat prin cuvinte! (De fapt, scuzati iar digresia, din ce in ce mai mult, in ultima vreme cred ca a avut dreptate John Lukacs in "At The End of an Age" ca ne miscam iar mai mult spre o era "pictoriala" dpdv al descrierii/reflectarii asupra lumii inconjuratoare dinspre fosta/recenta era a "cuvintului", desi poate aceasta speculatie este si ea originata de anxietatea milenarista de la sfirsit/inceput de secol plus de "babilonia" informationala/tehnologica care ne inconjoara in acest moment). Iar de ce ma intereseaza pe mine personal limbajele si comunicarea...asta este evident o deformatie profesionala plus personala (din perspectiva mea anxioasa de calator permanent intre diverse culturi si civilizatii).

lucisandor

La ultimul recensamint, numai 0,85% s-au declarat ne-crestini (musulmani, atei etc.).
La alegerile din 1996, la ultimul talk-show, Constantinescu l-a intrebat pe Iliescu daca crede in D-zeu, iar Iliescu a zis ca e "liber-cugetator"... Se poate ca asta sa il fi costat alegerile. Intre timp, Iliescu a inceput sa se afiseze la Patriarhie. Nastase a insitat in clipurile electorale si in emisiuni cu maicutze, biserici renovate si multe cruci.
Noul pol de dreapta este mai putin habotnic, daca ne gindim la controversa locului Catedralei Mintuirii Neamului...(Din nefericire pentru habotnici, Basescu avea dreptate, Catedrala nu se putea pune in parc, fiindca ar fi avut perspectiva doar de pe nord, perete lateral si intunecat).
In ultimul sondaj referitor la institutii, cele doua mari valori ale poporului (Biserica si Armata) au fost inlocuite de... Biserica si UE.

A propos de etica, presa si lumea din jurul meu face un misto teribil de hotaririle "CC" al BOR care interzic de ex. clonarea umana... de parca noi am clona oameni sau de parca fetele alea care au vindut embrioni inteleg ceva sau le f... grija (se pare ca zeci de mii de ovule au fost vindute cu 20 de dolari bucata in Anglia numai de la o clinica).
E un lasa-ma-sa-te-las generalizat: poporul se lasa cu dosarele preotimii ascunse, preotii se fac a nu vor sa se dezvaluie sau ca nu au colaborat sau ca au semnat doar un angajament... si totul fara tragere de inima, de fapt pastrindu-se status-qou-ul.

lucisandor

QuoteNumarul de ieri al cotidianului "National" a aparut sub o noua denumire, "7 plus". Desi la prima vedere pare doar o simpla schimbare a numelui, in realitate este vorba despre consecintele unui scandal izbucnit intre actionarii ziarului: grupul german de presa WAZ, pe de-o parte, si directorul executiv Iliuta Naghi, pe de alta parte.
Neintelegerile dintre asociati se pare ca au la baza existenta unui pachet de actiuni care putea fi achizitionat pana la o anumita data de Naghi, in baza dreptului de preemptiune al acestuia. In caz contrar, actiunile ar fi revenit trustului de presa WAZ. Ceea ce practic s-a si intamplat. Intrucat Naghi nu a cumparat pachetul si a rupt colaborarea cu germanii, trustul WAZ a devenit actionarul majoritar al cotidianului "National". Doar al brandului insa, pentru ca sediul si aparatura ziarului apartin in continuare lui Naghi care a decis, de altfel, editarea unui nou cotidian, cu angajatii fostului ziar "National", sub numele de "7 plus". Si asta dupa ce redactorii si-au dat demisia din cadrul trustului WAZ si au trecut la o societate noua creata de Naghi.
Exista insa si alte variante in ceea ce priveste ruptura de la "National". Potrivit unei informatii aparute intr-un cotidian central, motivul rupturii este unul de natura economica, editorul ziarului, Trustul de Presa "National", fiind inglodat in datorii.

lucisandor

http://www.ziua.net/display.php?id=6082&data=2005-03-08&kword=
QuoteInainte de Cocieri, am ajuns la Corjova, ceea ce parea mai degraba o suburbie a orasului Dubasari. Satul Corjova este localitatea natala a presedintelui Voronin. Se ajunge aici greu. Nu din cauza drumurilor, ci din cauza istoriei mai vechi si a politicii mai noi a locurilor. Corjova este impartit in doua: partea soselei dinspre Nistru este Moldova. Partea soselei dinspre Dubasari este Transnistria. Punctul central al Corjovei romanesti este liceul, situat intr-un bloc care odinioara era destinat nomenclaturistilor, veniti din tot URSS-ul, veniti la "recreere" pe malul Nistrului. Punctul central al Corjovei transnistrene este fostul camin cultural, aflat peste drum, unde sta primarul "rus". Serios bombardata in timpul razboiului din 1992, cladirea unde se afla acum scoala a fost restaurata cu greu de catre comunitatea locala, cu putinul ajutor primit de la guvernul de la Chisinau.
...
Pe unde n-au umblat corjovenii - au fost la guvern, la Voronin - dar mare lucru nu s-a intamplat. Nici in Romania n-au gasit sprijin, desi s-au dus cu mari sperante la Bucuresti. Dar, ghinion! Iliescu era "plecat", iar mica delegatie din Corjova a fost, in cele din urma, primita de un consilier care i-a ascultat intelegator si le-a urat drum bun inapoi. Guvernul Adrian Nastase nu numai ca le-a refuzat orice sprijin, dar, practic, a si recunoscut existenta autoproclamatului stat nistrean, prin raspunsul stupefiant pe care Motul l-a primit: guvernul Romaniei nu ii poate ajuta in vreun fel, pentru ca orice ajutor ar insemna "amestec in treburile altui stat"; iar acest raspuns l-au primit, din coltul buzelor, de la un oficial al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.
...
La sfarsit, l-am intrebat pe primarul din Corjova ce le-a cerut el "fratilor romani" de la guvern si presedintie, cand a fost la Bucuresti. Uriasul a devenit dintr-o data sfios si rusinat poate de cutezanta sa: "un tractor", zice. Veteranii, care nu sunt primiti la lucru pe nicaieri, s-au gandit ca astfel ar putea incropi, pe pamanturile lor adunate, o microferma. Dar nu au avut, pana acum, noroc. "Dar ce sa-i faci", se resemneaza primarul. "O fi poate de-acum mai bine pentru tara, ca pentru noi n-avea cum", incheie el, privind peste coroanele copacilor, spre marginile acestui loc uitat de Dumnezeu si de semeni.

tapirul

tot de la ziua

Quote from: Ziua
30 de persoane izolate de o avalansa in Bucegi
Politistul, cabanierii si personalul de la statia meteo de pe platoul Bucegi - in jur de 30 de persoane - au ramas izolati in urma unei avalanse care a avut loc duminica seara, in masivul Bucegi, autoritatile locale cautand o solutie pentru deblocarea caii de acces spre platou. Prefectul judetului Dambovita, Jean Popescu, a declarat ieri ca avalansa a blocat drumul de acces catre platou, pe tronsonul Cabana Bolboci si Cheile Tatarului stratul de zapada ajungand la cinci metri. "Avem o problema cu deblocarea drumului. Acesta este in administrarea Regiei Nationale a Padurilor, numai ca regia spune ca nu are exploatari in zona, deci nu are interes sa aloce bani pentru deblocarea drumului. Acum noi negociem cu ei sa plateasca macar pretul motorinei pentru un utilaj pe care il vom lua de la Administratia Nationala a Drumurilor. Inca negociem", a mai spus prefectul. Intre timp, cele 30 de persoane raman izolate pe munte, pana cand autoritatile vor gasi o formula pentru a curata drumul acoperit cu o zapada. "Le este greu si celor de la Regia Padurilor sa cheltuiasca sute de milioane de lei. La fel de greu ne este si noua sa lasam 30 de suflete izolate pe munte, pana cand se topesc cinci metri de zapada. Ei au provizii suficiente si sunt invatati cu muntele, dar Doamne fereste...", mai spune prefectul. Pentru a rezolva situatia, Prefectura va propune Consiliului Judetean sa preia in administrarea sa drumul respectiv. (C.P.)

Soseaua este in administratia RNP, da' aia nu au interes sa aloce bani pentru deblocarea drumului...
cre'că, nu ştiu...

lucisandor

Ultimul numar al revistei Superbebe, apartinind aceluiasi grup ca si Radio Guerrilla, cacademia catavencu, b-24-fun si Cotidianul, sfatuieste mamicile sa isi circumcida baietzeii. Noroc ca audienta lor este aproape nula, revista fiind in pragul desfiintarii.
Mai aprofundeaza-i, Stefan, si o sa ai o surpriza in pantaloni.

stefan

Poate nu ai inteles ca simpatia mea nu se extinde la toata shandramaua (de ex. nu-mi place deloc Alice Nastase, fosta directoare la Tabu si actuala mazgalitoare in Cotidianul). Generalizarea te induce iar in eroare. Mai citeste un interviu al lui Istodor poate-ti revii.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

ibrahim

Quote from: tapirultot de la ziua

Quote from: Ziua
30 de persoane izolate de o avalansa in Bucegi
Politistul, cabanierii si personalul de la statia meteo de pe platoul Bucegi - in jur de 30 de persoane - au ramas izolati in urma unei avalanse care a avut loc duminica seara, in masivul Bucegi, autoritatile locale cautand o solutie pentru deblocarea caii de acces spre platou. Prefectul judetului Dambovita, Jean Popescu, a declarat ieri ca avalansa a blocat drumul de acces catre platou, pe tronsonul Cabana Bolboci si Cheile Tatarului stratul de zapada ajungand la cinci metri. "Avem o problema cu deblocarea drumului. Acesta este in administrarea Regiei Nationale a Padurilor, numai ca regia spune ca nu are exploatari in zona, deci nu are interes sa aloce bani pentru deblocarea drumului. Acum noi negociem cu ei sa plateasca macar pretul motorinei pentru un utilaj pe care il vom lua de la Administratia Nationala a Drumurilor. Inca negociem", a mai spus prefectul. Intre timp, cele 30 de persoane raman izolate pe munte, pana cand autoritatile vor gasi o formula pentru a curata drumul acoperit cu o zapada. "Le este greu si celor de la Regia Padurilor sa cheltuiasca sute de milioane de lei. La fel de greu ne este si noua sa lasam 30 de suflete izolate pe munte, pana cand se topesc cinci metri de zapada. Ei au provizii suficiente si sunt invatati cu muntele, dar Doamne fereste...", mai spune prefectul. Pentru a rezolva situatia, Prefectura va propune Consiliului Judetean sa preia in administrarea sa drumul respectiv. (C.P.)

Soseaua este in administratia RNP, da' aia nu au interes sa aloce bani pentru deblocarea drumului...

Vaai ce catastrofa!! Oare ce-or sa faca bietii oameni, acum, izolati? Or sa se manance oare intre ei? Ar fi interesant...
De fapt articolul este catastrofa, daca in ziar au putut sa scrie asta, imi dau seama ce reportaje la tv... CRT in vesta si pufoaica relatand emotionat si emotionant cum a blocat drumul avalansa.. si cat de singuri se simt cabanierii (care din ei, babele, caraiman, miorita... ca omu e inchisa iarna) si cum nu pot ei saracii sa coboare, ca avalansa a luat si telecabinele, si cele n-shpe trasee sigure de coborare, si cum sufera saracii meteorologi, ca nu mai are cine sa-i aprovizioneze cu palinca si vin... si politistu vai viata lui..

Ce aberatie profunda, m-am enervat asa tare ca mi-am facut si cont aici, desi nu obisnuiesc de obicei. Poti sa fii multumit tapiru, citatul tau ti-a mai adus un user  :lol:

tapirul

ma bucur. Io din tot articlolul nu am extras decat replica alora de la Paduri ca ei dezapezesc drumu' numai cand au ei chef si interes. Restul era irelevant (pentru mine)
cre'că, nu ştiu...

doina

Indraznesc sa intreb...sa deduc ca "Romania de Azi" = "ziare.com" de azi ?

Ma refugiez si eu aici, in aceasta seara, ca in Medscape discutiile de psihiatrie au fost aparent recent "patrunse" de 2 medici psihiatri din Romania si sint atit de infocati "postatori" incit nu prea indraznesc multi sa intre in dialog cu ei. Unul, se pare, mai mult monologheaza, re. ce oribil e in RO. Celalalt e mai "seducator", probabil mai tinar, si ii place metafizica. A atras deja niste "groupies" doctorite interniste si ob, care se vaita de mult pe acolo ca au PTSD, si el le face psihoterapie si le da citate din carti! Hai ca e clar ca sint chiar invidioasa! Dar baietii sint evident destepti. In curind US va fi invadata de tinerii absolventi RO, ca EU este cam baricadata pe clinical residency training oppts. in comparatie cu US. Este un brain drain extraordinar de accelerat in ultima vreme. US este foarte primitoare din acest punct de vedere. Pe SDN, in ultimul an sint de fapt din ce in ce mai multi Europeeni (Vest/Nord) care sint interesati sa faca rezidentiatul in US. Nu stiu daca exista o asemenea miscare/fluctuatie masiva sau e o chestie de perceptie, insa e clar, ca in sistemul EU sint niste bottle-neck-uri pe filiera training in specialitate greu de depasit, chiar pt. absolventii din tarile respective, deci este normal ca toate privirile sa se indrepte catre singura tara curent absorbanta in mod rapid si eficient de forta de munca ieftina a celor educati pe banii altora. Nu vreau sa fiu rea, bineinteles ca fiecare are dreptul si chiar datoria sa isi urmareasca propriul sau destin si interes personal si profesional, dar asta mi se pare situatia in momentul de fata. Intre timp USD tot scade fata de Euro. Am cheltuit aproape $ 60 pt. o comanda de carti de 30 Euro. In curind nu voi mai avea posibilitatea sa imi mai permit acest lux cu adevarat rar si nu des abuzat de a rasfoi si deschide carti din EU din cind in cind (cam o data pe an in cazul meu). Sint f. egoista si cam enervata in aceasta seara, se pare. Plus ca nu mai sint in vacanta si am fost iar bombardata cu niste cazuri extrem de triste de copii/adolescenti practic insolubile si nedistribuibile altora (caci au plecat si ei la rindul lor in vacanta).

Aici, in Vizuina, totusi, mi se pare mai blajina atmosfera pina una alta.

lucisandor

In ultima luna am iesit din Grozavesti de vreo 4 ori, colegii s-au maturizat si (mai ales aceia care au impumutat DVD-uri) s-au mutat pe la caselelor si nu mai stiu drumul incoace.
Pe ziare.com nu ma uit. Aflu rezumatul ziarelor de pe Antena 1, la 1 noaptea (aia e, victoria mass media clasice).

stefan

Mircea Badea e sursa ta de informatii?!?!?!? Mai bine a rabdare pana a doua zi cand pot sa vezi la Realitatea o revista a presei mai serioasa, la fara un sfert.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

lucisandor

Parerea mea umila este ca nenea cu inceput de chelie este cam fara treaba in meseria asta si mai era si seful redactiei stiri in perioada stalinist-prigonista a realitatii (cind veneau nu doar Cristoiu, ci si Paunescu, Sholoc etc.). Teme importante pentru MB, ca salariile indexate, medicamentele compensate, pensii recalculat sint inexistente pentru cei de la Realitatea, care au treaba cu impozitul pe tranzactiile bursiere ori vinzarile imobiliare.
Plus o voce extraordinar d enervanta, cam ca a lu Richard Quest pe la CNN sau a colegului de Realitate, Gamaletz.
Realitatea si-au ales ca tinta clasa de mijloc, care din pacate nu exista... eu unul schimb masina des, adica 601 cu 306, asa ca nu sint de-al lor.
MB duce razboaiele lui Voiculescu, vorbeste cam mult de Jurnalul national, dar asta merge trecut cu vederea: ieri spunea ca l-a intrigat ca in citeva nterviuri recente, Nashul de la B1 spunea ca are o audienta record... si cind a comparat audienta Nashului din prime-time cu a doua reluare a lui MB (de la 10 dimineata), "il bat de ii pun oglinda la gura sa vad daca mai traieste".
Asa trebuie vorbit, fara planuri scrise de secretare, fara expresii nobile... parerea mea. Cind esti inginer, ramii la nivelul de inginer..

info despre Cazan:
http://www.intelinews.ro/index.php?z=citeste-stire&id=2850 (interviu luat de marele profesionist Istodor: top masini, top modele din istorie... care top masini? ca sint vecin de etaj cu webmasterul de la Realitatea si treaba e nasoala de cind i-a vindut Prigoana, cred ca o sa ii plateasca in catofi si oua...)
QuoteVocea
Asa mi-a dat-o Dumnezeu. N-am facut o ora de dictie. Totul e natural. Nu fac nimic deosebit sa am grija de ea. Doar o rulez in fiecare seara.

plus un blog, gasit de google, care desrie cenzura pro-PSD de la Realitatea si modul cum ea se aplica chiar in emisiunea lui Cazan.. http://www.weblog.ro/000/2004-03-26.html
QuoteAl doilea exemplu de punere la respect a ziarului Evenimentul Zilei este mult mai subtil. L-am observat in mai multe rinduri, urmarind emisiunea Revista Presei de la televiziunea Realitatea TV. Iniţial o voce independenta (deci, inevitabil, critica), Realitatea TV a intrat de curind in anumite sfere de influenţa, care i-au provocat un guturai puternic. Vocea cristalina de la inceput s-a transformat intr-o tuse de om batrin şi suparat (insa, din motive neelucidate, suparat numai pe opoziţie).
Cum spuneam, la emisiunea Revista Presei de la Realitatea, ziarul Evenimentul Zilei are parte de un tratament preferenţial. Lasam la o parte ordinea in care sunt alese ziarele care sunt prezentate de Radu Cazan. Relevant este faptul ca ziarul Adevarul este prezentat de-abia la jumatatea emisiunii, iar Evenimentul Zilei este inghesuit chiar la sfirşit, in ultimele trei minute.
Acum vine insa partea interesanta. Evenimentul Zilei este prezentat astfel incit privitorul sa nu poata distinge titlul mare de pe prima pagina, care mai mereu este vadit critic la adresa PSD. Metoda e simpla. Editorul pune pe ecran un screenshot al site-ului ziarului, astfel incit sa poţi vedea toata pagina, insa nimic in detaliu. Spre exemplu, joi 25 martie, titlul ziarului facea referire la un caz dubios de adopţie, subiect extra-sensibil, iar pe ecranul televizorului puteai vedea, clar, urmatoarele indicii: culoarea roşu predominanta pe margini (da, e clar ca-i Evenimentul Zilei!), o poza cu nişte oameni (mai mult nu se distingea, jur) şi un titlu pe doua rinduri, evident, indescifrabil.
Dar asta nu e tot! Pentru ca uzanţele oricarei reviste a presei cer ca, odata ce ai apucat sa vorbeşti de un anumit ziar, sa pomeneşti şi macar un titlu de articol aparut acolo, iata! Ştirea ucigaşa loveşte din paginile Evenimentului Zilei, cu prim-plan in detaliu cu tot! Moderatorul citeşte cu pasiune: "Anul acesta, vara vine mai devreme. Ne aşteapta o vara torida!"
Şi gata, a şi zburat la urmatorul ziar, ca timpul e scurt şi se termina emisiunea!

Evident, astea sint dinainte de alegerile de anul trecut. Intrebare suplimentara: de ce bloggerul de mai sus pune anti-psd-isul EvZ in aceeasi oala cu Adevarul, daca el este asa aservit lui Nastase??

lucisandor

La-Be-unu-teve e un talkshow cu Basescu din USA. In colt scrie FoxNews... stiu ca ei au un contract cu FN si chiar au dat o vreme noaptea 2-3 ore de FN retransmis. Chiar e live si pe FN?

stefan

Basescool a intrat pe Fox News doar cateva minute intr-o interventie din timpul stirilor. Restul a fost doar pt. B1, si a fost tare. Din . meu de vedere, omul asta are un singur defect - nu e in totalitate de dreapta. In rest toate bune, dar eu tot emigrez.

Luci, orientarea politica nu ar trebui sa tina de apartenenta la o clasa sociala, ci de aparatul analitic al fiecaruia. Asa ca proletari din toate tarile puneti mana pe carti si nu mai tipati in fata Prefecturii.

Realitatea TV a avut si are multe bube. Ultima si cea mai enervanta este emisiunea lui Cristoiu pe care nu rezist sa o vad pana la capat. E atat de scarbos in servilismul si probabil simpatia sincera pentru batranul KGB-ist, incat nu pot sa gust nici macar umorul involuntar. 'r-ati ai dracu' cu cravata voastra rosie cu tot!

Mircea Badea are o boala care imi este profund antipatica: isi alimenteaza egocentrismul printr-un simulacru de autoironie, la fel ca Teo. In rest, joaca cum i se canta. "Cum ati zis? Jurnalul National? Da, sa traiti!". Lamentatia lui cu microintreprinderea de rahat pe care o conduce la faliment a fost penibila. La fel si nemultumirile fatzarnice ca guvernul le da cu o mana si le ia cu trei. Daca nu stii despre ce-i vorba, ai impresia ca toti romanii joaca la bursa si traiesc din dividende. Cat despre dialogul lui cu producatorul si cameramanii, nu-i permis boului ce-i permis lui Andrei Gheorghe.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

doina

Stefan:
QuoteIn rest toate bune, dar eu tot emigrez

Stefan, nu stiu daca am dreptul sa intreb intr-un forum public, si, de fapt, nici nu esti obligat sa raspunzi, dar care sint, in general, motivele tale personale de emigrare in momentul de fata, asa cum ti le explici tie?

Am indraznit sa intreb deoarece ai folosit cuvintul "emigrare" si nu "plecare" (sau nu alte cuvinte)... la studii, la munca, etc. Adica, de exemplu, nu as fi fost atit de anxioasa daca ai fi scris: "ce-ma pasa mie de politica/politicieni, ca eu tot plec, sau tot n-o sa mai fiu aici sa ma enervez din cauza lor, etc." Insa, ai spus "emigrare", care implica rupere totala, ca un fel de adevarat "divort final"...poate ca exagerez semnificatiile...nici nu e greu de avut perceptii false in acest mediu virtual si de a atribui semnificatii false anumitor cuvinte. Eu, recunosc, sint destul de izolata, dar efectiv nu am cunoscut multi Romani care au folosit sau folosesc acest cuvint (si nici corolarul lui "imigrant") prea des, fie in lumea reala, fie in discutii virtuale. Pina si cei cu loteria greencard, folosesc mai des eufemisticul si umoristicul "loterist". De aceea m-a izbit, intr-un fel, ca un cuvint aproape nou. Dar poate este totusi un cuvint care este folosit foarte des, in mod colocvial, in momentul de fata in Romania, si nu are aceeasi semnificatie cu cea perceputa de mine. Poate este o chestie de evolutie a culturii si societatii din RO, o chestie de limbaj recent...sau poate nu inseamna nimic, doar o expresie aruncata in vint, un cuvint ca oricare altul...

A propos, oare exista ceva imigranti in momentul de fata in RO? Si de unde vin ei? (Nu introduc aici pe cei din Rep. Moldova.) Stiu ca a fost un mic val de Albanezi, la inceputul anilor '90, si apoi am auzit ca ar fi venit un oarecare numar de Chinezi (?).

Furnika

Doina dar tu de ce ai emigrat?Poti incerca un raspuns politic in care sa nu spui mare lucru dar as aprecia un raspuns la obiect, din cat mai putine fraze. Thanks.
Nu stiu de ce mi-a fost intotdeauna mai simpatica fata cea mare a imparatului decat fata cea mica. E o chestiune subiectiva, evident nu inseamna mare lucru.

lucisandor

Pai, emigrantii in Romania sint asiatici, de aproape si de departe. In Colentina sint probabil citeva mii de chinezi. La revopsirea si inaugurarea complexului de tarabe numit pompos Europa au participat ambasadorii Siriei si Chinei.
In vestul tarii sint multi italieni, dar nu stiu cit de stabili sint.
Asiaticii, mai ales chinezii, sint aici ca sa ramina aici, iar eu cred, fara sa fi vorbit cu ei, ca marea lor problema de acasa este reproducerea iepureasca... Vin aici ca sa poata sa faca copii. Paradoxul e ca cei pe care ii intilnesc in supermarket nu au mai mult de un copil-doi. Probabil aici se molipsesc de boala europeana a blazarii sexuale.
Africanii sint la a doua generatie, dupa avintul socialist de a aduce din tarile socialiste si prietene studenti care ar fi trebuit sa propaseasca socialismul de la ei, dar au ramas cu cel de la noi. O poveste frumoasa a fost la primul curs de anatomie, in anul 1: prof. Voiculescu o intreaba pe o colega, de dragul conversatiei familiare, "tu de unde esti?", la care ea raspunde "din Drumul Taberei".

"Fratii" basaraneni se declara in mod constant nemultumiti de Romania si spun ca se vor intoarce acasa, dar cei mai inteligenti dintre fostii colegi au ramas aici. Asta inseamna ca nu exista si o imigratie moldovana dintre poporul de rind. In Galati, foarte aproape de Moldova si Ucraina, sint mai multi arabi decit basarabeni.

Desigur, mai e si problema ca in Romania, daca vrei sa muncesti ca maturator sau strungar, nu prea mai ai unde. Arabii sint aici pentru "afaceri", nume generic pentru tot felul de intermedieri comerciale.. un fost vecin, sirian, vindea la propriul chiosc intr-un "angrou".

Pentru a capata cetatenia romana, procedura este ceva mai dificila decit in America de ex. Este usor sa stai aici fara cetatenie, desi suferi de discriminare: copiii platesc la scoala, asistenta medicala se plateste, legal prin suprataxa (si inexistenta asig. de sanatate pentru straini) si ilegal prin bacsisuri sporite) etc. Dar cind vine vorba de "naturalizare", ori dai o spaga masiva (si din ce in ce mai greu de gasit cui sa o dai), ori inveti limba, istoria, geografia, si stii mai bine decit romanii cine a fost Stefan cel Mare.
Asa se face ca chinezii si arabii nu au inca un partid al lor, cu loc asigurat de Constitutie in camera deputatilor, iar italieni sint considerati doar niste tarani din Dolj si Suceava, care au ca reprezentanta pe cotzohirla Ileana Stana Ionescu, care nu stie italiana.

Cit despre plecare, atitudinea Doinei mi se are usor naiva.
In anii guvernarii PSD, nuanta asta emigrare/plecare a fost mai evidenta ca oricind. Datorita propagandei guvernului (care avea, ca in Africa si Irak, un ministru al Informatiei), multi romani au ramas cu impresia ca ar fi bine sa plece la munca pentru un an - doi si apoi sa se intoarca in tara, unde viata ar deveni mai buna. Ba chiar statul organiza niste cozi umilitoare, prin Oficiul Migratiei Fortei de Munca, unde oamenii stateau cite trei zile la coada pe afara in ger, cu promisiunea ca li se va citi dosarul si eventual li se vor da locuri de munca prost platite la cules fructe in Spania.
Au trecut 15 ani de la revolutie, de cind plecarea din tara a devenit semi-legala in Romania si ilegala in Occident. (Pe vremea dinainte, puteai lua azil politic, chiar daca aici aveai ce minca.. sau poate tocmai de aceea. Cui ii mai ardea de plecat, o data ce se lasa in voia sistemului?) Au trecut 4 ani de cind Nastase ne-a tot batut la cap ca o sa intram in UE si o s-o ducem bine. In principiu, proportia celor care pleaca de tot a scazut (in sondajele facute acasa, sub 30% din cei interogati vor sa plece de tot, fata de 80-90% in 1999.. totusi nu ar trebui intrebati cei care "ar pleca", ci cei care chiar au plecat). Dar toti cei pe care ii cunosc, fostii mei colegi, se intorc acasa cite doua saptamini si apoi iar la munca in Italia/Spania etc. La inceput, unii au spus ca vor pleca doar de citeva ori (mai ales cei care au facut si facultatea si au plecat prima data dupa 2000), dar acum nu ii mai auzi spunind asta. Cei care au facut copii i-au dat la scoala acolo, si nu cred ca aia micii vor mai veni in Romania altfel decit ca turisti.
Cei care au plecat inainte de revolutie sau imediat dupa, au fost prinsi de o scirba iremediabila, de amintirea unui Ceausescu orator bilbiit si unui Iliescu rinjit; s-au integrat bine acolo unde sint (exista biserici ortodoxe de limba engleza... doh!) si sigur nu se vor mai intoarce. Cei care pleaca acum, inca sub eefctul telejurnalelor pesediste, inca nu realizeaza ca asta e si viitorul lor.

De ce spun ca atitudinea Doinei e naiva?
Pai sa luam tinerii care dau USMLE: te duci in USA si faci rezidentiatul, iar aici iti pierzi si dreptul de practica ca medic generalist. E clar ca pleci de tot daca dai step-urile.. cel mult sa te intorci dupa 30-40 de ani de SUA, dar nu cred ca singurul avantaj, preturile scazute care asigura o pensionare linistita, va mai exista dupa intrarea in UE. Tu crezi ca te vei mai intoarce, Doina?
Realitatea este ca majoritatea, vor-nu vor, pleaca de tot.

Si asta dincolo de motivele obiective: eu unul nu am incredere ca societatea asta nu se va mai scutura macar inca o data, cu nationalizare, inflatie, saracie lucie, pina se termina "durata mea de functionare normala". Si, exprimat asa sau altfel, la fel gindeste si Stefan, mai ales ca printr-o astfel de reasezare trecem chiar acum. Fara sa isi dea seama, Stefan detesta chiar acest capitalism care face ca Ratzushka, care "trebuie sa mai citeasca", sa mearga in vacanta in Croatia, iar buncii nostri sa dea la sapa si in mileniul trei si sa nu mai poata pleca nici macar la Slanic la bai.
(Stefan, daca:
- ai o problema cu taranoii cu gipane din Romania, asteapta sa ii vezi pe aia din Occident, cum e deja mentionata Martha Stewart, care a facut la facultate chimia si arta :D , sau proasta aia de Paris Hilton
- ai o problema cu pensionarii din Romania care voteaza cu PSD, sa vezi ce rupti in fund sint aia din occident care voteaza cu Chirac, Blair, Berlusconi si Bush, mari iubitori ai desfiintarii - pardon, "reformarii" - asistentei sociale si planurilor de pensie
- ai o problema cu buticarii, sa-i vezi pe afaceristii de buzunar care au firme de asigurari cu un contract pe luna si traiesc pe datorie
- ai o problema cu "libertatea furata"... deja a aranjat-o Bush cu actul patriotic, iar Blair se chinuie sa o aranjeze in chiar azi in camera lorzilor)

Poate ca majoritatea celor care discuta pe net si nu au plecat inca, mai spera intr-o intoarcere, chiar daca ei au sansele cele mai mari de succes in Occident (astia sint 'telectuali de regula, au descoperit tastatura si internetul...).  Cert e ca nepoata mea nu prea vorbeste romaneste.

doina

In mod foarte simplu: eu am venit initial la oportunitatea de rezidentiat si apoi am decis sa raman in US la munca deoarece, in acel moment, la acea virsta, am devenit "cap de familie" si deci a trebuit sa incep sa imi intretin familia si nu cred ca am avut, si/sau nu m-am priceput prea bine sa imi creez, efectiv, posibilitatea practica si concreta de a avea in final prea multe oportunitati intre care as fi putut sa "aleg", in mod ideal sau optim, desi, bineinteles, ca orice om, din timp in timp, tot mai caut diverse oportunitati care ar putea imbina mai bine, in situatia mea curenta, "idealul cu concretul" pe plan atit personal cit si profesional...dar nu am prea gasit alte alternative.

Pt. medicii clinicieni, in special, portabilitatea profesionala sau recalificarea (pe plan international) este destul de complicata, mai ales dupa ce trec anii, si ai raspunderi/obligatii familiale in plus de cele profesionale. Din pacate, drumul catre US este destul de usor pt. medici, dar drumul inapoi catre EU, inclusiv RO, este f. complicat, in mod concret, practic, si logistic. Nu zic ca nu este imposibil, bineinteles, fiecare isi croieste drumul pe plan individual, in circumstante individuale, si...nimic nu este teoretic imposibil.

Daca ar fi sa incerc sa gindesc in mod "ideologic" (desi recunosc ca nu ma pricep de loc la ideologie, istorie, economie, politica, metafizica, etc. si nu imi plac "cliseele" si imi este ingroazitor de teama de conotatiile/interpretarile lor subiective), cred ca eu sint, ca multi altii, un fel de om prins sau tirit de valul "globalizarii fortei de munca". Dar acestia sint termeni mai mult sau mai putin "politici", si eu nici nu prea sint inclinata sa gindesc in aceasta paradigma, deoarce mi-e teama ca nu cunosc bine semnificatiile acestor termeni, deci in general evit sa folosesc cuvinte asupra carora pot exista umbre de indoiala asupra translabilitatii lor in diverse medii de comunicare. (De aceea, mereu cind scriu, mereu mi-este teama ca nu stiu sa ma exprim foarte bine, sau ca nu voi fi inteleasa prea bine, sau ca se pot ivi mis-interpretari, si mereu simt nevoia sa clarific.) Dar eu incerc mereu sa fiu sincera si directa in general, atit in real cit si in virtual, deoarece pretuiesc (cu o persistenta si poate chiar naiva intransigenta, si incapatinare! "defectul" meu atit personal cit si profesional!) aceste valori in comunicarea directa intre oameni...de oriunde vin ei si oriunde se indreapta ei in acest moment.

Asta nu inseamna ca nu imi place sa "glumesc" sau sa "filozofez" in mod amatoristic, din cind in cind! Dar, eu am perceput, furnika, ca intrebarea ta era serioasa, nu glumeata, nici "fitilista/trollista", deci am incercat, cit am putut mai bine, sa iti raspund serios, in paragraful 1. Paragrafele 2 si 3, insa, sint complet subiective, si pot reprezenta cel mult un posibil punct de pornire pt. conversatii/dezbateri ulterioare.

doina

Postul meu de sus era raspuns la furnika.

Re. luci...da, in mod cert, ai dreptate, eu stiu si am recunoscut de multe ori, ca sint foarte naiva, atit in real cit si in virtual. Este si acest lucru o chestie probabil care tine atit de personalitatea mea in-nascuta proprie, de educatia mea si de alte chestii de environment socio-cultural. Deci motivatia mea principala de participare in acest acest forum este chiar egoista: educatie si relaxare, desi stiu f. bine ce greu si complet ineficient se pot obtine aceste lucruri in mediul virtual; de asemenea participarea mea aici reflecta, in mod realist, si izolarea mea de posibilitatile de a conversa in lb. Romana in viata "reala". Dar cred ca aceste lucruri sint bine de precizat, incit sa nu existe mari dubii sau neclaritati.

Deci, pt. cei "pragmatici", eu nu am mai nimic de "oferit" in acest forum. Sint si eu doar un trecator/privitor/bagator in seama...atita timp cit mi se va permite acest lucru sau atita timp cit ratia placere/distress ramine inclinata catre numarator. Ceea ce imi este mereu mie teama, chiar aici in mediul mic si relativ "safe" al Vizuinii (thanks, tapir!), este sa pun intrebari si am stiut ca potential voi deschide un "can of worms" emotional cind am indraznit sa il intreb pe Stefan re. cuvintul "emigrare". Dar nu am avut intentie de "flame". Toti sintem oameni si este normal sa avem prejudecati si emotii si "bagaje" de descarcat, mai ales pe teme "hot topics" (religie, politica, sex, conditia umana, etc.). Pt. RO, in momentul de fata, unul din "hot topics" in acest forum este si conditia de emigrant/imigrant/calator "educational/profesional" a medicilor, ca majoritatea cred, aici, sintem fosti/viitori absolventi Medicina. Si stiu ca fiecare se framinta in mod real cu multe emotii legate de aceste pasuri foarte complicate. Dar este totusi bine ca avem posibilitatea de catarsis virtual. De aceea, in continuare, am sa incerc cit pot mai bine sa nu "rascolesc" emotiile prea mult. Desi, uneori, simt si eu nevoia sa intreb, nu numai sa "lurk", sau sa-mi dau cu parerea...dar inca am dubii serioase personale etice legate de comunicarea virtuala intre colegi, re. cedrept am eu sa intreb chestii "serioase" pe altii sau, ce drept am eu sa imi permit sa-mi dau cu parerea peteme "serioase". Asta nu inseamna ca nu trebuie sa indraznim sa mai zicem nimic. Cred ca face parte, poate,in continuare si din emotiile legate de tranzitia imed/vizuina, dar asta este iar o chestie total speculativa, si fara mare valoare practica pt. cei de aici!



lucisandor

Sa nu crezi ca ma refeream la naivitate la modul "o sa iti fur acadeaua intr-un moment de neatentie"... dar nu m-ar mira sa fi plecat cu ideea de a te intoarce sau, si mai grav, :) sa fi ramas cu ea pina azi.
Aici nu sint interdictii privitoare la flaming, fiindca in majoritatea timpului reusim sa ne abtinem, dar chiar daca ra fi cazul, multi am venit de undeva de unde prevenirea flamingului era pretext de cenzura ... Nu cred ca va aparea prea curind cenzura sau problema flamingului.
In alta ordine de idei, pe vremea cind era tanti aia pesedista de la spitalul Floreasca ministra, am auzit ca ar fi cerut 25 de mii $ shpaga pentru a recunoaste un rezidentiat in America. O fi mult, o fi putin? Pentru ea, depinde de ce i-a mai picat de la pacienti, privatizari, firme de medicamente; pentru rezident, nu prea depindea de venit, ca probabil isi permitea... dar depindea de cit de mult iubea patria.

Qvadratus

Bey, nu mai incerca sa editezi folosind optiunea "Back", fiindca te autocopiezi precum replicile virale defective in genom.....

lucisandor

sorry, s-a bulit o tzira netul si am dat de vreo trei ori submit... si vad ca nu fara folos :)

Qvadratus

Asa zice si HIV-u'...  :D

lucisandor

Bai nene, ma uit la tineri care promit cum e panarama asta cu tzoale de stewardesa de la http://www.stetoscop.ro/arhiva/2003/14/tinericarepromit.php ...
Al meu prof englez de la fac de biologie, cel cu care ma laud ca publica in Nature si care e in cursa pentru explicarea functionarii rec frigului, zice ca nu a inteles obsesia cu apa de la UMF si de ce ceea ce face Zagrean se numeste neurostiinte... amu' vad ca promit si o gasca de tineri din haita lui Zagrean... ma intreb, voi astia care ati plecat si sinteti printre cei verificati de o autoritate neutra (ETS, de ex) ca ati invatat in facultate, de ce n-ati promis, baaaaa?

Furnika

Da luci, uite-te putin la pagina fac de med din craiova la sectiunea cercetare/doctorate, sunt niste titluri de pici pe jos de ras. Gordon al tau e un tip tare, idealist dar are o problema-se incapataneaza sa miste ceva in romania,i-am citit articolul in care povesteste cum a reusit sa puna pe picioare departamentul ala de la fac de biologie si ce obstacole a avut. Si cand te gandesti ca in timpul asta zagrean publica lunar in jcmmmm...
http://www.stetoscop.ro/arhiva/2005/35/tinericarepromit.php
Doina ma indoiesc de sinceritatea ta cand spui ca ai plecat in US pentru oportunitatea de a face un rezidentiat dar e dreptul tau sa spui asta. Eu unul nu pot crede ca ai plecat cu gandul de a face acolo o specializare si de a te intoarce in romania cu stiinta capatata acolo. Inca o data se poate sa ma insel si sa fii o exceptie fericita.
Eu am plecat cu gandul de a nu ma mai intoarce si imi pastrez ideea asta si incapatanarea de a nu ma intoarce si sila fata de felul nostru romanesc de a fi creste cu fiecare cantec siluit in ritmuri de manele pe care il aud in metrou in fiecare zi de 3 ori, e ca o portie de otrava care nu te omoara dar te imbolnaveste din ce in ce mai rau mai mult cu fiecare doza. Atat valoram, asta e demnitatea noastra. m-a socat HRP cand spunea chestia cu urinatul dar mi-am dat seama ca dreptate.
O domnisoara pe alt forum tinea lectii de patriotism si romanism. Bullshit.
Faptul ca m-am nascut in Romania nu mi-a adus nimic bun ba dimpotriva si atunci de unde sentimentul asta de romanism patriotism si alte cacaturi?
Acum ma duc acasa cu metroul, abia astept sa ascult concertul de [Sanie cu zurgalai] cantat sincopat, cu ornamentatii orientale nu de un tzigan ci de un roman de-al nostru, probabil bucurestean si cu scoala populara de arta la activ.

doina

Furnika, deoarece ma intrebi, iata raspund (atentie! e lung si plicticos si probabil redundant; nu aduce probabil mari informatii utile unui public cititor larg!):

La virsta si la vremea la care am plecat eu, desi absolvisem deja Fac. de Medicina, cred ca habar n-aveam de nimic, stiu sigur ca atunci nici nu mi-am pus intrebarea re. reintoarcere sau nu; eu am plecat relativ inconstient si aventuristic; voi mi se pare ca sinteti mult mai maturi decit eram eu pe atunci, privind in urma. Eu, pe atunci nici nu cred ca stiam ca aveam posibilitatea sau oportunitatea de a-mi face planuri de viitor. Eram si f. imatura dpdv social, cred. Plus ca eu nu am corespondat in mod serios decit cu un program, nici macar nu stiam de sistemul match, nu aveam legatura la Internet. Eram, efectiv, total inconstienta. Dar a fost f. bine pt. mine in timpul rezidentiatului. Eu cred ca am avut noroc cu rezidentiatul, mai ales dupa ce am vazut cit de complicata este navigarea sistemului de aici chiar pt. absolventii US, mai ales pt. IMG. Chestiile cu intretinerea familiei si decizia, la o virsta relativ, mai matura, de a ramine la munca aici au venit mult mai mult dupa aceea. Dar asta a fost experienta mea unica personala. In momentul de fata, atit informatiile cit si competitia pt. intrare in rezidentiat in US sint mult mai mari decit pe atunci. Cu personalitatea mea relativ ne-agresiva, naiva, si imatura, daca as fi eu acum o absolventa recenta a Fac. de Medicina, efectiv nici nu cred ca as fi indraznit sa intru in competitie pt. un rezidentiat in US. Mi s-ar parea mult prea greu, chiar coplesitor de complicat. De aceea, eu admir intr-un fel pe cei care ACUM intra in acest angrenaj si aceasta competitie. Intr-adevar, cei care pleaca sint mult mai motivati si mult mai informati si mult mai bine pregatiti in acest moment decit am fost eu. Este, bineinteles, de foarte bun augur pt. multe viitoare succese profesionale si personale. Dar imi pare si putin rau, pt. ca intr-adevar pleaca din RO, in continuare, cei mai "buni", si "din ce in ce mai buni"...si asta mi se pare un semnal inca nelinistitor provenit din RO. Eu nu am ocazia sa primesc prea multe informatii reale din RO, deci incerc si eu sa descifrez semnalele indirecte, in ciuda inevitabilei distorsionari. In ultimii ani, in ALTE domenii decit cele medicale, semnalele mi se pareau mai incurajatoare. Dar Medicina este o lume atit de aparte si de ciudata incit era clar ca nu se pot schimba multe lucruri in bine prea usor, si va fi in continuare greu de suportat. Este o profesie destul de austera, si inertiala, cred, prin definitie. Plus ca medicii, in sine, nu prea au mare putere de influenta asupra "health care policy" sau sist. de "medical education/training". Medicii sint mereu fragmentati si ei intre ei pe diverse interese de grup, nepotisme, etc., cu atit mai aprige pe cit saracia e mai mare. Plus ca fiecare isi doreste sa aiba la dispozitie posibilitatea de a practica in mod optim, iar daca saracia este atit de mare incit nici macar obiecte de uz curent nu exista, este f. f. descurajator pt. un medic. Deci, inteleg f. bine si motivatia etica si altruista din unele cazuri. (Si eu, aici, pe turful meu mic, am plecat de mult din practica in anumite sisteme, deoarece nu mi se mai parea etica participarea mea in acele anumite situatii si stresul devenise mai mare decit orice benefit/gratificatie.) Majoritatea din noi sintem f. individualisti si independenti prin fire, ca profesie, ca inclinatie, ca formatie, si multi ne dorim sa avem o anumita putere de "control" asupra practicii noastre, asupra relatiei cu pacientii, fara mari interferente birocratice, politice, corupte, etc. Da, la un moment dat, cred ca inteleg si pozitia celor care spun ca "este datoria noastra" sa nu mai contribuim sau sa nu participam intr-un sistem disfunctional. Inteleg si disperarea de a trebui sa iti intretii o familie si sa nu stii incotro sa te mai indrepti si sa trebuiasca sa ai curajul si raspunderea sa te arunci intr-o barca. Inteleg si visele antrepreneuriale ale celor care sint inclinati catre acest fel de activitati, si, bineinteles, in RO este probabil mult mai greu/poate imposibil sa devii antreprenor in momentul de fata. Sau dorinta de a avea oportunitati de cercetare, de avansare in cariera, de acces la carti, la o viata "decenta". Inteleg, cred, si intrasigenta inerenta a participantilor cei mai inteligenti si mai tineri.

Dar vezi bine furnika, aceste lucruri eu nu le-am inteles decit mult mult mai tirziu. Deci eu ramin, in continuare, sincera si directa. Eu consider ca am mult mai multe de invatat de la ceilalti participanti in acest thread, decit as avea de oferit eu altora. De aceea de fapt, am deschis thread-ul, din dorinta de a invata. La rindul meu, daca gasesc, in alte threaduri intrebari la care cred ca stiu cum sa raspund in mod util pt. cel care intreaba, am sa incerc sa raspund, bineinteles, cu "cautiunea" ca orice opinii trebuie privite ca fiind subiective si fara mare valoare de generalizare.

A CERB

ce-ai bre furnik cu ideea de patriotism? ma ridikuliza si pe mine dcc pe undeva cand am mentionat patriotismul( ca rapsuns la o remarka antiromanesca si sionista a d-lui).

daca reusesti sa pleci vei vedea ca, dupa o perioada in care te rupi total de romanism, te intorci incet, incet, la origini. doina ce crezi ca face pe forumul asta? se bucura sa se simta mai aproape. eu mai citesc ziare si ma minunez, ma simt complet rupt de toate pasiunile politice de acolo( ma shokeaza luci cum cunoaste o gramada de nume si care ce a facut, etc, etc) si recunosc ca mie dor de o romanie care poate nu mai e, dar adevarul e ca mi-e dor. n-am fost de 6 ani acasa( vezi, e inca acasa) si sunt convins ca o sa ma shocheze/ dezguste multe chestii. dar parca tot mi-e dor de un mers pe munte( chiar si numai juma de zi pe jepii mici) sau de mers pe jos prin bucuresti.

vei vedea peste cativa ani.

eu am mai zis si in alta parte, la mine ideea de patriotism se rezuma la a nu ma face de cacat. daca cateva mii de oameni( cu care vin in contact) pot spune ca cunosc un roman si ca e un tip OK in loc sa spuna ca au auzit  de orfani si de nadia, mie mi se pare o contributie suficienta.
Smile! It confuses people!

Furnika

Te simti roman si te simti mandru ca esti roman? Ai fi in stare sa iti risti viata intr-un razboi daca Romania ar fi amenintata? Ai fi in stare sa lupti pentru conationalii tai?
E firesc sa ai amintiri despre perioada petrecuta in Romania dar de la amintiri placute (persoane, locuri) pana la patriotism e cale lunga.

A CERB

ma crezi sau nu, nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt roman. mi-a fost rusine ca altii sunt. nu pot sa spun ca dau peste de mandrie.

kestia cu "ai fi in stare sa-ti dai viata" e o intrebare retorica. nu stii niciodata pana nu esti pus in fata situatiei. si nu asta e neaparat masura patriotismului.

eu acum incerc sa devin american, my allegiance will be towards usa, iau chestia foarte in serios si ma deranjeaza cand indianul sau altii alike debiteaza konspiratii, si tind sa iau asta personal. americanii sunt oleaca mai destepti decat romanii si dupa vietnam au facut armata voluntara;  adica e o meserie, iar cine se inscrie primeste beneficii dar se si expune la riscuri, deci patriotismul( sau lipsa lui) nu sunt in ecuatie. ca sunt lichele care beneficiaza de pe urma inrolarii dupa care descopera vocatia religioasa sau beneficiile socialismului in canada cand e vorba sa asume responsabilitati, asta e alceva si tine de lasitate si de lipsa de caracter mai degraba decat de lipsa de patriotism. that's the way i see it. stiu ca e usor sa judeci.
Smile! It confuses people!

Qvadratus

Reaktor, patriotismul nu ar trebui sa aiba o definitie, ci doar niste linii directoare. Patriot e si ala care moare pe cimpul de bataie (desi l-a luat Comenduirea militara cu japca de acasa, desi individul respectiv ar fi facut orice ca sa scape de front), si ala care de pe alte meleaguri pune o vorba buna pentru tara lui si-si aduce o contributie cit de mica la evolutia patriei lui (cit de desuet suna acum la 16 ani dupa caderea comunismului cuvintul asta, patrie.....!) spre ceva mai bun.

Furnika

Probabil ai dreptate: patriotismul e un sentiment personal si fiecare il traieste in felul sau. Eu unul nu simt ca il traiesc in nici un fel. Cerbu eu vorbeam de 'sanie cu zurgalai' auzita la Bruxelles in metrou, nu in Bucuresti; ma simt in metrou ca la nunta, lipseste boarea de tuica si furatul/batutul miresei.  
Sa pun o vorba buna la evolutia patriei mele? Nu sunt o persoana asa importanta sa pot influenta evolutia romaniei pe termen lung. Cred ca patriotismul, asa cum il vedem noi e un fel de idee inertiala ramasa din comunism. Nici nu e de mirare pt ca la generala ne impuiau capul cu dragostea de patrie, neam samd.
Americanii au un altfel de comportament cand e vorba de America: putin cam tamp si spectacular insa de inteles (mie unul mi se pare penibila mana tinuta la piept in timp ce se canta imnul).

A CERB

evient ka e ramasa din komunism. shi ka suntem satui sa ni se spuna sa fim patrioti( eu eram alergic rau la cuvant pe vremea impushkatului). pe masura ce imbatranesti reconsideri lucrurile si iti evaluezi altfel sentimentele.

m-ai nedumerit ku metroul for a second there am krezut ka esti din nou pe plaiuri carpatodanubianopontice. macar contribui la oamenii aia cu sania? just kidding, te inteleg, nici eu nu m-as identifika ku ei.

kestia ku americanii ni se pare noua rizibila, dar ei o iau foarte in serios si eu nu am nici o problema cu asta. stiu ca luci era oripilat de un camp de steaguri americane, i se parea dezgustator. era evident grandoman, dar cata vreme primarul a convins consiluil municipal nu e problema mea.
Smile! It confuses people!

stefan

Nu stiu cum arata Romania de la caldura Occidentului, dar va pot spune in ce siberie traiesc eu. Incerc sa nu alunec in patetism, dar e polei si drumul e in panta.

Statut economic: un rezident e platit cu aproape 100 EUR pe luna. Chiria unei camere cu 2 camere in TM e 100 EUR. Intretinerea 30-40-50 EUR, mancarea pentru o persoana costa cam 80 EUR pe luna, daca nu-ti bati joc de corpul tau. Singura posibilitate de supravietuire pe cont propriu e sa iei spaga. Incepi prin a accepta si sfarsesti prin a cere ("decat sa planga mama mai bine sa planga ma-ta"). De haine, transport, reviste, Internet nu mai vorbim. Pe strada trece un "mertzedes" din care ies manele. E condus de un tigan care a fost "la munca" in Franta.

Statut social: doctorii sunt niste shpagari ordinari. Daca nu-i dai te lasa sa mori.

Societatea: corupta de la student pana la presedinte. Colegii mei seamana din ce in ce mai mult cu parintii lor. In ultima sesiune au dat toti 30 de euro (spaga impusa) conferentiarului Alexandru Crisan pentru examenul practic de infectioase. Pentru unii a fost primul examen cumparat. Eu n-am cotizat dar am luat practicul ca doar nu-s prost, insa am picat scrisul ca doar nu-s nici asa de destept. Tot colegii mei rad de mine cand astept verdele sa traversez si cosul de gunoi sa arunc hartia din mana. Sunt insa intrepinzatori si mai toate fetele (chiar si un baiat) sunt distribuitori Avon. Studentele sunt mari consumatoare de cosmetice inutile. Accesul la biblioteca judeteana timisoara este conditionat de mutatie in buletin. Tot in TM abonamentele pentru mijl. de transport in comun sunt mai scumpe (cu 20% parca) pentru cei fara mutatie. Cinematografele nu ruleaza filmele daca nu au un numar minim de clienti (4-5). Vanzatoarele din farmacii te intreaba pentru ce-ti trebuie seringa (era pt. uns lantul de la bicicleta, BTW). Stagiile in UMFT sunt obligatorii pt. studenti. Preparatorii si asistentii universitari vin la stagii daca sunt foarte tineri si neexperimentati sau daca asta e politica catedrei (mai rar). Catedrele stabilesc reguli care de care mai nastrusnice pentru activitatea didactica (eliminarea procentului de absente permise la stagii, prezenta obligatorie la un curs care ar trebui sa fie facultativ si in care vine o tanti sa citeasca continutul cartii proiectat pe perete, obligatia ca fiecare din cele 3-4-5 subiecte ale examenului sa fie notat cu minim 5 - altfel nu se face media aritmetica. Ai luat 8-9 la 2 subiecte si 4 la al treilea? Ghinion, tocmai ai picat epidemiologia! Ai intarziat 6 minute la examen din cauza dificultatii cu care merg troleibuzele pe timp de iarna? Ghinion, tu si cei 5 colegi in situatia asta tocmai ati picat examenul de ATI, la care, apropos, se stiau din avans raspunsurile la grila si stagiile nu s-au tinut, nici cursul, iar cei din alte serii care au trimis doar carnetele la examen se prapadesc de ras. Daca ai coaie poti sa te plangi rectorului Dragulescu, seful cardiologiei, care e coleg cu Deutsch, proful de ATI si seful sectiei de ATI de la cardio, da' s-ar putea ca coaiele tale sa fie exmatriculate tocmai in anul 6...). Comportamentul functionarilor publici, al vanzatoarelor, al oamenilor in general, pare normal pana ai posibilitatea sa vezi lumea civilizata. Timp de cateva zile de la intoarcerea in tara esti contrariat de aceasta atitudine dar iti revii rapid.

As putea continua in acelasi sens cateva zile, dar sper ca ati inteles atmosfera de aici. Atitudinea in fata acestor agresiuni poate fi una mioritica, de lasare in voia curentului, donchijotesca, de lupta cu sistemul, sau fuga pur si simplu, "evadarea" cum imi place mie sa-i zic. Plecarea definitiva din romani, romana si Romania. Aceasta dorinta se apropie in cazul meu de apogeu (vreau sa renunt la cetatenia romana, dar nu stiu daca as renunta la practicarea medicinei pentru a emigra. Probabil ca da... In momentul in care voi "fugi" ca pe timpul lui Ceausescu, cu putini bani si haine intr-o tara in care sa incep viata de la capat, atunci voi fi ajuns la limita rabdarii).
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

elfstone

Quotemie unul mi se pare penibila mana tinuta la piept in timp ce se canta imnul

Pai... te-ai gandit ca multi dintre ei au senzatia reala ca US of A le-a dat ceva, le-a oferit ceva ce n-ar avea altminteri? Poate sunt sincer recunoscatori ca sunt americani. Fara indoiala ca exista o contributie din partea indoctrinarii, a propagandei. Dar, da-o-n pizda ma-sii, nu pot sa cred ca americanii sunt in bloc mai susceptibili la asta decat toti idiotii din Romania. Asta ma deranjeaza crunt: la spital, pe strada, in magazine imi dau seama constant ca marea majoritate a romanilor cu care vin eu in contact sunt cretini. Nu stiu cum sunt americanii (am o vaga banuiala ca la fel, doar ca sistemul ii ghideaza altfel), dar mi se pare CARAGHIOS sa vad cate un roman acuzand si ridiculizand presupusa prostie a americanilor. Mai prosti (in medie) decat romanii nu au cum sa fie. Or fi... nu stiu... dar daca sunt mai prosti, atunci e si mai nasol pentru noi. Diferenta este ca ei (in medie) traiesc mai bine. Noi avem amaraciune, scarba si lehamite. Ei traiesc, tampiti asa cum sunt, sentimente ca recunostinta, plictis si bucurii marunte. Nu stiu cum e mai bine, dar eu m-am saturat de atata scarba si lehamite.

Iar daca propagandistii romani au fost cretini, ce vina au americanii, totusi?

Romania nu mi-a oferit nimic decat... ma rog, a scris deja Stefan ce mi-a oferit mie Romania. Deci mi se pare penibila mana pe inima cand suna Trei culori sau Desteapta-te sau care o mai fi imnul peste cativa ani. Cand emigrezi, probabil, senzatia este ca ai realizat, ai obtinut ceva prin tine insuti, prin munca si dibacenia ta. Cu alte cuvinte ai LUAT ceva de la patria adoptiva, deci nu ai de ce sa lacrimezi la arborarea drapelului ei. Poate ca nu ai / nu avem experienta asta, nu am vazut culoarea asta niciodata. N-as cataloga imediat ceva de genul asta sub eticheta "penibil" doar pentru ca perceptia respectiva imi este inaccesibila...

Nu stiu... de ce sa zic ca stiu, daca nu stiu?!... S-ar putea sa fie la fel peste tot, mai stii? Ma deranjeaza din ce in ce mai rau faptul ca toti isi fac treburile prost, de la Rectorat pana la ISP, de la banca pana la manipulantul de tramvai, de la drumari pana la ministri. Am impresia ca toti incearca sa fure ceva, orice, oricat de marunt sau mare, sa scape de indatoriri si sa ii fraiereasca pe ceilalti. Toti se vaita ca unii castiga foarte mult incalcand legi si reguli, dar toti, toti incalca legi si reguli continuu, castigand, ce-i drept, mai mult, mai putin sau deloc. (Da, da, vorba lui Stefan... traverseaza toti pe rosu si se intrerup din conversatia despre nenorocitii de guvernanti pe care ii doare in cot de reguli, ca sa ii injure pe soferii care claxoneaza). Acum ceva vreme, am auzit o pacienta care incerca sa se invoiasca de la sedinta dializa! Zicea tot felul de chestii incercand sa o smechereasca si sa o abureasca pe doctorita, poate-poate o lasa sa chiuleasca! Incercam la un moment dat, dincolo, sa ii explic lui Cerbu ca perceptia generala pe aici pare sa fie ca a ajunge sa obtii ceva prin munca este o forma de ratare si nu pricepea nici o boaba -- asta mi-a dat sperante.

In plus, romanii din Romania sunt infernal de sumbri, tristi, palizi, incruntati... Am experimentat de cateva ori si, da, e o crima sa zambesti in tramvai, de pilda... te privesc toti cu ura. Chiar nu reusesc sa compar asta cu un steag in plus, sau o mana pe inima...
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

Quote from: elfstone


Incercam la un moment dat, dincolo, sa ii explic lui Cerbu ca perceptia generala pe aici pare sa fie ca a ajunge sa obtii ceva prin munca este o forma de ratare si nu pricepea nici o boaba -- asta mi-a dat sperante.


pai tu de ce krezi ka am plekat eu? pentru ka n-am talent la furat si ma dezgusta politicianismul( whatever that means). ai satisfactii enorme cand te uiti in jur si-ti dai seama ca esti pe picioarele tale fara mila sau pila nimanui si fara frika ka pierde partidu alegerile si tu ciolanul si mai ai sanse sa faci si parnaie. te simti mult mai om.
Smile! It confuses people!

doina

Imi pare rau, stefan  :(  si efectiv, ma simt neputincioasa, decit, in general sa comentez, poate nepotrivit si neaplicabil, ca perceptia mea a fost in general ca sansele de "success" si integrare ca emigrant generatia I oriunde, nu numai in US cred, (indiferent de background-ul profesional anterior), par a fi in general mai scazute in ultimele decenii pt. cei care vin ca "refugiati sau goniti" vs. cei care vin cu portabilitate economica sau profesionala. Nu stiu de ce este asa, poate ca este doar o perceptie personala complet distorsionata, deoarece, in cadrul profesiei, eu ma cam izbesc de cei care "cad" sau care au probleme vs. altii care "reusesc"; in ultimii ani au fost publicate si aici ceva studii re. starea de sanatate si "bunastare" generala a diverselor straturi de emigranti generatia I si a copiilor lor, pe ultima generatie si sint si ele cam pesimiste (fata de generatiile care au venit ca refugiati dupa WW II). Nu stiu bineinteles daca aceste studii sint "valide", zic si eu ce mai citesc din cind in cind; totul poate fi interpretabil. La urma urmei, cu multa motivatie si rezilienta, orice om poate sa aspire si sa indeplineasca ce isi doreste. Tot ce stiu este ca in general emigrarea este un stress destul de mare, gen "pierdere", si ca orice stress, poate crea complicatii destul de mari. De aceea cred ca poate multi chiar evita folosirea acestui cuvint...din superstitie aproape. Recunosc, si mie mi s-a facut frica cind l-am auzit de la tine. Are conotatii emotionale destul de mari.

Nu exista o "reteta perfecta" pt. succes, IMHO, ca emigrant generatia I, o "cale anume" de urmat, un "gimmick" sau un "trick" anume care poate fi aplicat cu valoare de generalizare. Experientele vor ramine individuale. Fiecare va "cope" cu stresul, asa cum poate. Nici o data nu mi-as permite sa fac comentarii cu valoare de "sentinta" si "generalizare". Doamne fereste. Scriu si eu ranturi pe ici pe colo. Plus este si acesta un fel de a "cope" pt. mine, evident. (LOL! Ologul vrea sa ajute pe orb! Rid de mine, nu de tine!)

La inceput, renuntarea totala la "Romanism" (inclusiv lingvistic) face si ea poate parte din mecanismele de aparare, cred. De aceea, este poate natural, pt. cei care sint chiar in prag de plecare, sau f. recent plecati, sa nici nu mai vrea sa auda de Romania, sub nici o forma, ba chiar sa isi reverse naduful in mod perfect omenesc si sanatos. Eu speculez aici, bineinteles, nu zic ca asta faci tu sau altii. Mai pe urma mai intervin si alte "mecanisme" mai superioare, gen altruism, etc. Dar tot mecanisme de "coping", cred ca sint in fond, daca puteti sa suportati jargonul.

Ce imi pare mie rau e mereu ca mi se pare ca pleaca "de tot" parca tot cei mai destepti si cei mai buni, desi poate si asta este o perceptie complet subiectiva. Eu am fost complet "average", nici nu stiu efectiv cum am ajuns aici. De aia probabil sint in faza "intre doua lumi" de ani si ani de zile. Si nici nu prea am motivatie sa "progresez" in "faza" urmatoare. Ca daca as avea aceasta motivatie, probabil ca as "progresa". Eu, din fire, chiar in mod istoric, si pe cind eram in RO, ma simteam cumva pe dinafara, ca "intre doua lumi". Deci este clar ca ce zic eu aici tine de persoana mea individuala, nu de realitate! Deci, inca o data, nimeni sa nu se ia dupa ce zic eu pe ici pe colo, doar pt. ca am avut sansa sa-mi portabilizez profesia. Eu in general mereu am fost cam dusa de val, nu am fost "lider" si nici nu m-am simtit niciodata in "control total" asupra destinului meu. Dar altii poate ca au o mult mai mare capacitate de a-si mina destinul si de a fi mai mult in control re. environment. Eu suspectez cumva, desi as putea sa ma insel ingrozitor, ca acel gen de oameni de fapt sint si cei care "se descurca" "mai bine" cam pe oriunde, si in RO si in EU si in US, in Africa, si sub "comunism" si sub "capitalism" (bineinteles exclud situatiile limita gen anii de razboi, sau vremea lui Stalin in Rusia sau Hitler in WW II, whatever), reusesc sa manipuleze "environmentul" ca se le fie lor bine in final, etc. Bineinteles, unele "environmente" sint mult mai greu de controlat sau de manipulat decit altele. Deci e clar, in RO, acum, poate, ca e saracia mai mare si tendinta catre coruptie mai mare, chiar "antreprenorii"/"liderii" (ca personalitate) au greutati mai mari decit in alte sisteme care par a fi mai favorabile, poate...habar n-am. Eu mereu incerc sa-mi corectez perceptiile subiective re. realitate. De aceea sint insetata de informatii reale din RO. Deci intr-adevar se pare ca nivelul general de "calitate" in invatamintul medical, si confidenta in el, asa cum este el perceput de studentii actuali, tot scade an de an, sa zic pe ultimii 5-7 ani (nu vreau sa introduc in ecuatie chestii de gen pre-89/post-89, pt. ca nu aceasta este intentia mea!) in loc sa se imbunatateasca, chiar la nivel de facultati mai cu traditie, chiar pt. cei cu adevarat pasionati si interesati inca de profesia medicala? (Stiu ca daca nu ai ce sa maninci, nimanui nu-i mai arde de "pasiune" pt. profesia medicala, bineinteles, si intra la modul "survival", vrind-nevrind, inclusiv profesorii si mentorii de care toti avem nevoie ca invatacei.) Eu tot am auzit pe aici de "coruptie" imensa "in crestere" in fac de Med. din Ro in ultimii 5 ani si nu prea stiam ce era adevarat si ce era zvon/naduf, pt. inevitabil incercam sa raportez la ce stiam eu. Deci, strict pt. Medicina, este clar ca este cam "rau". Saraca Medicina, si mai ales chiar medicii...parca mereu au fost sub vremi decit invers!

Nu ma refer direct inca la "spaga" din sistemul de sanatate de stat...asta o stiam si eu, si cind am venit aici si am mai discutat cu unii colegi/faculty AMG despre acest sistem (ca erau si inca sint si ei mereu curiosi sa vada re. sistem privat vs. sistem de stat, ca si aici se "framinta" si ei si sint impartiti re. cam cum ar fi mai bine sa fie, din punctul lor de vedere) si ei au comentat simplu ca, in parerea lor, era deci inca un sistem primitiv de "barter" dpdv economic, intr-o economie relativ primitiva care inca functiona cu bani gheata sau produse de schimb (desi lucrurile nu sint chiar atit de simple, bineinteles, si nu e vorba numai de aspectul economic; eu zic ce mi-au zis altii, mai ales, cred, cei care inca doreau sa gaseasca "motive" sa le suporte inclinatia proprie pt. sisteme de "stat" vs. "private" sau "mixte", nu ce cred eu.)

laurad

Si o fi grav ca unul minte, altul fura, altul nu-si face treaba, dar  acest haos iti inghite orice urma de entuziasm!
Mie asta mi se pare cel mai grav......
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

Furnika

Am spus ca e o perceptie personala. Comportamentul lor mi se pare putin tamp, nu am spus ca americanii sunt idioti. Nu am vazut un comportament asemanator printre locuitorii Luxemburgului sau Suediei sau Elvetiei de exemplu si slava Domnului au de ce sa fie recunoscatori pt faptul ca sunt cetateni ai tarilor respective. Daca mana la piept te face aprioric patriot atunci nu as avea nimic impotriva gestului. Impresia mea este ca la mijoc e ceva demonstrativ si teatral. Discutam gestul in sine si mai nu inteligenta americanului mediu.
Oricum e ciudat sa compari doua populatii in felul in care o faci tu respectiv care e mai prosti dintre noi. Pentru mine e clar ca bulgarii e mai prosti.

stefan

Problema nu este numai inteligenta medie ci si distribuirea oamenilor inteligenti in pozitii de conducere. De Vanghelie ati auzit? Da' de Patapievici? Cum sunt ei folositi in administratie?

Referitor la emigrare - "America, America" de Elia Kazan. Adevaratul stres e aici, in Romania.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

doina

furnika, "mina la piept" se invata aici din prima zi in scoala primara publica: in fiecare zi, copiii recita "pledge of allegiance" cu mina la piept; este traditional in mod istoric si cultural. Plus ca este popular si la nivel de adunari mari, la evenimente sportive, adunari politice, etc. Asa a fost de mult. E doar una din cutumele specifice cultural/nationale. Fiecare natie si-a dezvoltat si ea cum a putut ceva simboluri de "permanenta". US este o natie relativ tinara fata de altele si au fost nevoiti si ei sa inventeze sau in unele cazuri sa importe si sa adapteze eventual multe simboluri si cutume de cind s-au organizat, in mod mai mult sau mai putin "artificial", unele mai naturale, altele mai "contrived". Face parte, cred, din nation-building.

Unul din discursurile cele mai fascinante de urmarit pe plan intern aici este perpetua re-definire si clarificare a ceea ce este US ca natiune. Ei mereu sint "obsedati" sa se auto-defineasca...cred ca poate ca pt. ca s-au inventat relativ recent, si in mod mai mult sau mai putin "artificial" decit "natural"/istoric. Este o natie tinara si relativ vitala (relativ la natiile din EU). Uneori unii (mai ales "intelectualii!) au si oarecare "intimidari" re. EU, alteori isi baga "picioarele" la ce "crede EU despre ei", etc. E mereu interesant de urmarit.

Mie mi-a placut o carte relativ recenta a unui Italian, Beppe Severgnini, "Ciao, America!"...captureaza uneori destul de bine spiritul cultural/national, mai ales pt. cei din EU care sint si ei fascinati sa inteleaga cum e US. L-au intervievat si pe C-Span aici, in mod destul de serios, caci si in US le cam pasa totusi de cum sint descrisi de altii in literatura din alte tari.

Parerea mea cea mai recenta este ca "US ca natiune" este destul de greu de descris sau de "inteles" din exterior...pe de o parte functioneaza in mod aproape inevitabil ca o oglinda de proiectie pt. multe sentimente> realitati, pe de alta este f. f. greu sa razbati prin masiva "propaganda" culturala (cu scop mai mult de sales/advertisment, bun si ala, mai ales pt. economie, bineinteles!). La un moment dat, in socul national imediat dupa sept. eleven, a existat chiar si un puseu (rapid suprimat, din fericire, ca nu avea cum sa fie in fond eficient sau util oricum) re. "cum sa explicam ce este US pt. cei dinafara care "nu ne inteleg" si "nu ne iubesc".

Mie mi-e draga intr-un fel US ca era normal sa ma atasez dupa ce am trait aici atita vreme, plus ca nu ma impiedica si pe mine sa intru in discursul de auto-definire intern, plus ca aici m-am simtit destul de "safe" relativ la alte locuri pt. o perioada destul de lunga. Recunosc, dupa sept. eleven, insa, mie, personal, acest sens initial de siguranta/safety psihologic mi-a cam fost zdruncinat la baza intr-o oarecare masura si inca tatonez sa il regasesc...dar asa sint eu, mai sperioasa din fire. Ca parinte, mi-e si cam teama re. viitor copii/nepoti, etc. Cam pe aici ma aflu eu, in acest moment, cam cu geamantanul dupa usa pe 1/2 pregatit, doar in caz ca...nu se stie nicio data...dar asa sint eu; altii sint mai siguri pe ei. Plus ca mi-e teama sa nu fiu acuzata de chestii de gen "ubi bene...". Nu mai stiu nici eu. Poate ca e doar un middle-age crisis!  :?

doina

Patapievici...este un filozof, nu? Nu cunosc bine, dar am auzit ca este f. popular in RO.

Daca este filozof sau academic...cum naiba sa fie in administratie? Aici chiar ca sint confused.  :?

Desi...poate ca nu ar trebui sa fiu. Doar Havel a fost presedinte in Cehoslovacia, nu? Ce popular era aici in US, mai ales in mediul "intelectual"/academic pe vremea aceea...sa il dea de "exemplu"! Bineinteles ca politicienilor "adevarati" de aici putin le pasa de ce pareri au "intelectualii" (mai ales ca in mod traditional "academia" a fost cam "de stinga" in sec. 20 aici!) (US este f. f. "conservatoare" ca natie...nu le plac "''telectualii" prea mult, ii privesc cu mare suspiciune...poate chiar bine fondata in anumite cazuri! Eu nu aveam mari dubii re. alegerile din 2004, eram aproape sigura ca va iesi Bush, indiferent de pro sau contra/avantaje sau dezavantaje teoretice...mai ales in vremuri dure...este normal ca maj. populatiei sa "cada" spre ce stiu ei si cei ii face sa se simta mai bine...adica spre un oarecare "traditionalism".)

elfstone

laurad, ai pus punctul pe i :D Pe bune.

Furnika: yeah, whatever... "suprastructura" EU nu e penibila? Asa functioneaza chestiile astea care au de gestionat populatii distribuite cat de cat normal, iar tu, cocotat pe percentila ta, le vezi drept penibile...

Doina: cum sa iti explic... Romania imi ascute din ce in ce mai tare o latura de "passive-aggressive" care nu imi place deloc. E ceva care ne face rau aici. Sper ca vom scapa de acest ceva acolo. Daca nu... om trai si om vedea, dar ne datoram o incercare. Pentru mine, povestile tale despre integrare etc. sunt deja nuante, subtilitati... . Ma tem prea tare de momentul inevitabil in care, ramanand aici, o sa inceapa sa mi se para toate firesti, normale, acceptabile. Ce zici... ne dai un diagnostic pentru dorul asta de duca... And all will turn to silver glass / A light on the water / Grey ships pass / Into the West. Ha!... Chiar nu cred ca vreunul dintre cei de-aici are probleme cu halucinatii zoologico-panificante...

Undeva, in mintea si visul meu as vrea sa am vocatie de Don Quijote cum bine spunea Stefan (nu credeam sa ajung sa zic asta, dar cred ca a mai coborat, fara sa isi dea seama, de pe calutzul lui alb). Orgoliul meu ar fi mai satisfacut. Sacrificiul de sine, daruirea intru patrie ma atrag din cand in cand si la asta contribuie, fara indoiala, faptele si discrusurile inaltatoare ale lui Gigi Becali. Dar pana la urma... ceva nu se potriveste... . Nu-s turnat din aluatul de mamaliga moale al inaintasilor, pelagra sfanta nu imi calauzeste pasii catre panteonul eroilor neamului. Hmm... ar mai fi multe de zis, dar... .

PS: Stefan -- subscriu la ideea ca nimeni, nicaieri nu mai are slabiciuni pentru refugiatul cu trei boarfe si o poza cu statuia libertatii in buzunarul de la piept. Cat despre renuntatul la cetatenie, banuiesc ca e o gluma / figura de stil etc.
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

A CERB

nu-sh kum sa va esplik da' doina va spune despre amerikani, in stilul ei impaciuitor shi domol ( kum shade bine unui psihiatru ), kam tot ce v-am zis si eu, poate oleaka mai elaborat si mai civilizat :lol:
Smile! It confuses people!

deidre

Si in mod sigur mai lizibil... what's up with all the "k"s, man?
I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.