News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Despre contra antiprociubucareala si alte povestiri

Started by Qvadratus, February 07, 2005, 02:42:18 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Qvadratus

Enervat fiind de stilul razboinic si mai ales stereotip in care se discuta probleme cum ar fi ciubucareala medico-sanitara in societatea din Ro, am decis sa fac acest topic, pentru a favoriza si alte aspecte ale acestor probleme.
Pornesc mai intii de la principii ca de exemplu faptul ca ciubucareala, de orice tip ar fi ea, nu este un lucru corect, desi anumite nuante care tin de context sunt interpretabile,daca nu sub raportul corectitudinii in sine, atunci sub raportul contextului.
In acelasi timp am de gind sa evidentiez situatii care tind sa puna intr-o lumina favorabila personajele implicate, din pura dorinta de a scoate in evidenta si faptul ca mai exista si altceva decit culori precum negrul, negrul si iar negrul sau cenusiul, cenusiul si iar cenusiul.

Qvadratus

Ieri seara discutind cu un coleg, mi-a povestit un caz in care in garda lui venind un tip pe la vreo 40 si ceva de ani cu lombalgie acuta. (spatele lui era beton din cauza contracturii musculare pe partea stinga intr-un triunghi care-i ocupa 2/3 din spatiul coloana, aripa sacru, ultima coasta). Dupa ce acesta a fost examinat si colegul meu a inceput sa scrie prescriptia (trecem peste alte amanunte strict medicale), s-a uitat la un moment dat la om si  a inceput sa-l intrebe daca mai lucreaza, daca are carte de munca unde lucreaza,... etc. Raspunsurile au fost ca individul respectiv datorita problemelor de sanatate (APP de HDL) tocmai fusese obligat de vreo 2 luni sa renunte la locul lui de munca, in conditiile in care domiciliul lui era intr-un camin de familisti, era singur, fara familie si fara nimeni dispus sa-l ajute. Omul era la capatul resurselor financiare, prezentarea lui facindu-se la camera de garda in extremis, dupa o saptamina de chin in speranta ca lucrurile se vor rezolva de la sine. Dupa primirea raspunsurilor, urmatoarea intrebare a colegului meu a fost: “Bine, eu iti scriu reteta asta,dar ai cu ce s-o cumperi ?” Evident raspunsul a fost “-Nu”. “-Bine, bine, dar din ce traiesti ?” “-Pina acum am mai dus-o cum am mai dus-o, de miine insa trebuie sa ma prezint la un nou loc de munca, urmind sa semnez tot miine contractul. Ma gindesc ca miine sa ma duc dupa ce semnez si las actele la patron si sa-i cer un avans ca sa pot sa-mi cumpar medicamentele.”- Pai bine mai, tu nu-ti dai seama ca daca te duci din prima zi de munca pentru ca sa ceri bani de la angajator, asta o sa se gindeasca la cine stie ce si poate ca o sa-ti zica sa nu mai calci pe la firma respectiva ?” “- Nu stiu domnule doctor, nu stiu ce altceva sa fac, nu am cu ce sa-mi cumpar medicamentele.” (discutia se desfasura foarte linistit). “-Si ce-ai sa faci ?” “-Nu stiu, dar de cersit nu ma duc sa cersesc”
Asistenta de la camera de garda, enervata de doctorul care o lalaia cu pacientul in discutia respectiva, la un moment dat iese din camera de garda, faza la care colegul meu isi aminteste ca primise mai devreme o hirtie de 500.000 de la un pacient (lucru care-l bucurase tare, deoarece pina la acel pacient nu facuse cine stie ce suma, dupa aproape o garda intreaga). Un calcul rapid facut pe prescriptie a condus la o suma de aproximativ 300.000. rapid, pina sa nu se intoarca asistenta, colegul meu s-a dus la pacient, i-a intins 300.000 si ia zis: “- Uite, pentru medicamente !” “- Pai... nu se poate domnule doctor !!!” “-Hai mai omule, ia banii astia si cumpara-ti ce-ti trebuie, nu mai face sa stau aici, ca apare asistenta si ma fac de bafta in tot spitalul !” Sovaind, omul intinde mina si ia banii. Amicul meu se intoarce la birou si incepe sa explice prescriptia. La un moment dat se intrerupe brusc si zice: “Sper ca ai sa-ti cumperi totusi medicamente din banii astia, sper ca intelegi cit e de important.” “Domnule doctor, daca nu fac asta e pacatul meu.” “Nu stiu al cuie pacatul si pe mine nu ma mai priveste, dar as vrea sa faci ceea ce ti-am zis ca trebuie sa faci” “- Domnule doctor, daca vreti va dau banii inapoi.” “-Mai omule, asa cum alti pacienti mi-au dat si mie in garda asta, asa iti dau si eu tie, ce-i asa de greu de inteles ? Hai, termina odata, ca intra acusi asistenta si n-as vrea sa afle !”
Discutia despre subiect s-a oprit aici.
l-am intrebat pe colegul meu cum de i-a venit sa faca asta. “- Pai simplu, mi-a venit asa deodata. Eram bucuros ca totusi primisem ciubucul ala de 500.000 si m-am gindit ca daca dau din el 300.ooo nu se observa cine stie ce in buzunarul meu. Nici nu ma imbogatesc, nici nu saracesc cu 300.000. Mi-a venit la un moment dat sa nu-i dau si dupa aia sa dau mai putin, dar nu i-ar fi ajuns sa-si ia reteta. Si sa stii ca si acum ma simt fericit ca am facut-o.”

Qvadratus

Citi dintre voi nu ati cumparat mincare pentru boschetari in garzile voastre ? Asa-i ca macar citiva dintre voi ati platit taxiuri care sa duca pacienti acasa, dupa ce salvarea abandonase pacientul nedeplasabil respectiv la camera de garda si individul/ individa respectiva nu aveau ce cauta de fapt intr-un spital ?
Vi s-a intimplat sa primiti un ciubuc de la un pacient si dupa aia sa constatati ca pacientul nu are bani sa-si plateasca investigatii necesare si care nu pot fi facute decit cu plata ? S-au dus cumva unii dintre voi la bolnav si i-au returnat ciubucul spunindu-i “- Sa faci bine sa-ti faci analiza aia, uite-aici.” “Pai domnule doctor.....” “Ori faci ce-ti spun eu, ori te externez sau iti cauti incepind de miine un alt doctor !” S-a intimplat vreodata sa-i dati pacientului pe linga ciubucul pe care vi-l daduse si o suma in plus pe deasupra cu titlu de imprumut, pentru a-si putea finaliza investigatiile ? (suma dealtfel rezultata tot din ciubucul de la alti pacienti care vi-l livrasera si ei in ziua “faptei” respective ?)

Cele de sus sunt cazuri reale, intimplate prin garzi si prin spitale si auzite de la altii.
Nu toate lucrurile sunt negre pe lumea asta.
Tipii sau tipele care mi-au povestit chestiile alea mi-au spus ca uneori daca nu ar fi avut in acele zile banii de la alti pacienti in buzunarele lor nu ar fi procedat astfel.
Ceea ce am spus nu este un argument sau contraargument, lucruri cinice sau naive, sunt pur si simplu povesti. Reale.
Tin minte o conferentiara care recent i-a platit unui amarit o tomografie cu substanta de contrast unui amarit: citeva milioane.... A pus asistenta sefa sa delege o infirmiera sa se duca la spitalul respectiv care facea tomografia si sa plateasca investigatia. Pacientului respectiv i s-a zis ca se obtinuse aprobare pentru tomografie gratuita..

Evident ca unii pot spune ca cei dintre noi care fac astfel de lucruri o fac pentru a-si apara pielea in anumite circumstante.
Nimic mai adevarat.....
Dar doar pina la un punct......

Cetateanul turmentat

Bai Qvadratus, no offense, dar mi se face rau cand imi amintesc de chestiile astea.  Ce ma oftica cel mai tare in Ro inainte sa plec nu erau maidanezii, nu erau manelistii nesimtiti suiti in Opel-uri Vectra,  nu erau gropile din drumuri, si nici chiar gunoaiele de pe strada.  Ce ma oftica cel mai tare era senzatia ca saracia asta era ubicuitara, fara limite si fara perspective.  Am facut si eu asemenea gesturi in practica dar am sa-ti dau si un exemplu "nefericit": pe vremea cand lucram la dispensar la Merisani asteptand sa plec in State, un pacient mai colorat a venit cu o colica renala ce parea f serioasa. Omul s-a tot plans ca are trei copii si ca n-are cu ce-i hrani, ma rog, o atitudine pe care am mai vazut-o eu la coloratii din comuna dar parca asta era mai convingator decat altii. De mila de alte alea, am rugat-o pe asistenta care tinea si o mica farmacie in dispensar sa-i dea ea medicamentele pe gratis ca i le platesc eu mai incolo(era la inceputul turei asa ca ciubucuri inca pauza).  Femeia ii face o injectie cu spamoliticele de rigoare, ii da sa aiba si orale pt cand l-o mai apuca, ii dau si eu un concediu de 1 zi si, dupa ce se mai usureaza cu durerea, pleaca omul acasa (am crezut noi). Peste vreo ora se duce asistenta sa ia niste apa minerala de la MAT si, acolo, ce sa vezi? Omul nostru statea la carciuma, sanatos bine-merci si dadea pe gat niste cinzeaca (asa, ca sa se intremeze dupa durerile colicii renale banuiesc).  Sa-ti spun sincer, m-am cam ofticat la faza asta. Ceea ce nu inseamna ca am incetat sa mai fac acte de caritate dar am devenit mult mai selectiv in a alege cu cine le fac. Hac!
Eu cu cine votez?

manolo

hmm, daca imi aduc bine aminte, prima si singura data pana acum cand am primit spaga a fost in practica de vara din anul I. initial o incepusem la spitalul municipal din Mangalia, la chirurgie. am zis sa vad si eu actiune...

numai ca in noaptea dintre luni si marti (adica dupa prima mea zi de practica) taica-miu se gandeste el ca i-ar prinde bine un infarct si il si face. Il internam la Judetean la Constanta si normal ca imi mut si eu practica acolo, ca oricum veneam in fiecare zi ori eu ori maica-mea sa il vedem.

Asa. Eram prin a doua saptamana de practica si vine un tip de la mine din oras, internat in urgenta. Cum era la medicul lui taica-miu si care imi era mie indrumator de practica, l-am luat in primire, analize de sange, ECG, the works. Tipul era alcoolic cronic si dupa vreo 12 ore deja intra in sevraj. Tremura tot, ii clantaneau dintii, maraia. Dar maraia in asa hal incat nu puteai sa il asculti cu stetoscopul.
Intr-una din nopti, in plina criza, si-a smuls toate legaturile si a luat-o de nebun pe culoar. Din pacate pentru el  :) , o luase spre capatul gresit. Au trebuit 3 asistente si 2 pacienti sa il opreasca.
Ma rog, am reusit sa il linistim. Am tot stat de vorba cu el, incercam sa il fac sa uite. Fiica-sa avea nunta la scurt timp si el avea chef sa mearga. chiar si asa, cu coronarele vraiste. L-am convins noi sa nu...
Finalul povestii: familia si in special sotia a fost asa de multumita ca era cineva care il intreba de sanatate mai des decat era strict necesar nu s-a lasat pana nu mi-a indesat in buzunar 200.000 de lei (era 2001). Jumatate i-am varsat la fondul de garda (din care se luau mancare, dulciuri si suc pentru doctorul si asistentele de garda), de cealalta 100.000 mi-am luat un CD. Am tot incercat eu atunci sa nu ii accept, mi se parea ca nu facusem nimic extraordinar sau in afara lucrurilor pe care trebuia sa le fac, dar femeia nu s-a lasat. E ciudat, dar ea se simtea mai impacata dupa ce a facut asta.

Acelasi medic, alta intamplare. Internata o batranica (80 si ceva de ani), de catre nepoti. Nepotii cu BMW si Mertan, venisera fiecare cu masina proprie. Normal ca l-au uns pe medic ca sa mearga treaba bine. Doctorul a acceptat banii lejer, de fata cu mine. Din nou a contribuit serios si el la fondul de garda (asistentele il adorau efectiv pentru chestia asta, nici un alt doctor nu mai facea asa; din cauza asta aveam si eu statut special printre ele).
In aceeasi seara, internat un barbat de vreo 65 de ani, de catre sotie, cam aceeasi varsta. Se vedea pe ei ca nu venisera nici cu BMW, nici cu Mert. Desi a incercat sa ii dea ceva medicului, a refuzat! A spus textual: are cine sa imi dea, nu matale!
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

manolo

am mai scris, cred, pe imed, despre SMURD si faptul ca acolo nu se ia spaga. revin, daca tot a deschis patra topicul.

asadar, e lucru impamantenit ca la SMURD Tg. Mures nu se ia spaga. Si si mai impamantenit e ca nu sa DA spaga, adica populatia din tot judetul stie asta. Si acolo pe pereti sunt afise ca nu se ia spaga. Ei au pus in functiune 2 chestii alternative: una oficiala si una mai putin.

Cea oficiala este asa: cine vrea sa faca o sponsorizare (parca minimul e 100.000) poate sa o faca direct la asistenta sefa sau la asistenta sefa de tura, cu chitanta, frumos. nush daca nu conteaza si ca deducere la impozit ptr firme.

cea neoficiala am descoperit-o intr-o tura de noapte (preferatele mele acolo, din multe motive). astfel, e adusa cu salvarea o femeie la vreo 60 de ani, romanca evreica plecate de mult din tara si intoarsa intr-o excursie. cazuse pe scari parca si avea un hemator periocular drept destul de marisor, dar in rest nimic. Se face CT-ul de rigoare, nu are nimic, asa ca o pregatim de plecare. Cu ea venise la spital insotitoarea de grup, o tipa din Bucuresti. La plecare, da sa impinga ceva bani in buzunarul medicului (in paranteza  :lol:  fie spus, era Petrisor Varasteanu, unul din cei mai pontosi de acolo) la care tipul ii da toata conceptia despre viata si medici peste tot si ii raspunde senin ca aici nu se DA nimic! Tipa intai se scutura asa un pic de neincredere, mai incearca o data! Tipul nici nu se uita la ce are ea in mana (mi-a spus mai tarziu ca nu stia daca erau lei sau alta valuta). La insistentele ei ii spune ca ori sa astepte asistenta-sefa sa vina cu chitantierul, ori sa ii depuna intr-o cutie de plastic fixata pe perete in hol (in acelasi scop de donatie), ori daca vrea sa cumpere un suc pentru cei care eram acolo.

Inca sovaind, tipa iese. Noi am zis ca a plecat de tot. Dupa 15 minute, se intoarce cu vreo 2 sticle de Coca-Cola si mai multe pachete de dulciuri, luate probabil de la chioscul spitalului (tot in paranteza, bufetul spitalului Judetean din Mures e foarte fain, cu de toate; preturi un mai mai mari decat media din oras, dar calitatea buna si atmosfera faina). Ne marturiseste ca nu ii vine sa creada si ca la Bucuresti la Floreasca a trebuit sa scoata lejer 1 milion ca sa se scoale radiologistul la 3 noaptea sa ii faca un CT mamei ei, dupa un AVC, cu vreo 2 luni inainte.
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

Cetateanul turmentat

Manolo, chiar sunt platiti asa de bine medicii la SMURD sau pur si simplu au angajat doar oameni cu "simtul datoriei" (sic)?
Eu cu cine votez?

manolo

hmm, e mult mai interesant decat pare la prima ocheada.

dpdv financiar, stiu ca abia in ultimul an si ceva a reusit Raed sa le mai obtina sporuri, adica sa aiba aceleasi drepturi ca si cei de la Ambulanta. Poate tu nu stii, dar SMURD nu e privat, ci e de stat-stat. Partea fixa a SMURD este de fapt UPU pentru Spitalul Judetean Tg. Mures. Partea mobila (adica ambulanta) e gazduita de pompieri, iar angajatii SMURD lucreaza in ture si pe masina SMURD-ului. Personalul stiu ca e platit de sectia ATI a spitalului.

Apoi, cum spuneam mai sus, pana acum ceva timp, ei erau platiti mai prost decat medicii si personalul de la ambulanta.

Vezi tu, SMURD e un exemplu gigantic de ce inseamna omul si cum omul sfinteste locul. Din cate stiu, Raed Arafat nu traieste si nu a trait niciodata din salariu. De altfel, el a inceput SMURD ca voluntar, deci neplatit.
Apoi el a impus chestia asta, ca nu se accepta spaga. Mai mult, populatia din Mures a invatat asta de la inceput. Si ca sa vezi ca oamenii sunt totusi inteligenti si mai mult inteleg situatia, cand SMURD a inceput o campanie de strangere de fonduri pentru a-si cumpara o ambulanta din Germania, au reusit sa stranga 70.000 de marci germane din donatii de la firme si persoane fizice. Cei care au mers din usa in usa mi-au povestit chestii impresionante, cu batrani care dadeau bani din pensia amarata, spunand ca mai bine dau, daca maine trebuie sa vina la ei ambulanta...

Plus ca el se zbate continuu pentru donatii, sponsorizari si programe care sa ii aduca finantare. Astfel, din cate stiu si am vazut, a desfasurat si desfasoara programe de training pentru medici, finantate de Fundatia Soros si Banca Mondiala, in urma carora isi procura cele necesare. Daca ar fi sa ramana la mana si fondurile pentru materiale ale Spitalului, ar trebui sa inchida sandramaua dupa primele zile din luna.

Din ce imi povestea chiar el, a "determinat" sa plece din serviciu un medic care lua spaga, o tantie mai in varsta care se obisnuise cu sistemul vechi. Era venita prin absorbtia camerei de triaj din spital in cadrul UPU. Acum lucreaza la Ambulanta! Frumos, nu?
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

Qvadratus

Quote from: Cetateanul turmentatBai Qvadratus, no offense, dar mi se face rau cand imi amintesc de chestiile astea.

Din punctul meu de vedere iti dau dreptate, dar problema e ca prin Ro lumii ii place sa discute la nesfirsit pe temele: “e imoral si rau si satanic si e hotie si felatie si rahat si gunoi sa iei spaga si sau ciubuc si uite nemernicii nesimtitii imbuibatii raii si avarii si far-de-inima si dobitocii si cretinii cum o iau” alaturi de tema “vai dar avem salarii mici si invatam atita si ne futem viata atita si vrem si noi atita si nu e fair ca voi sa ne dati numai atita” alaturi de tema “ce ne mai place noua sa ne turnam cenusa in cap si sa ne plingem tot timpul de cum e sistemul si de faptul ca nu putem face nimic cind de fapt daca ne-am pune curul in miscare am reusi sa facem ceva dar ne e lene si e mai simplu asa deci ne lasam curul acolo unde e el de fapt in acest moment”
N-am prea remarcat indivizi de aici din Ro, care sa nu-si subsumeze gindirea acestor scheme, iar treaba asta ma enerveaza teribil, de unde si acest topic.

doina

Pentru cine are timp si chef la dispozitie...iata un raport (88 pagini, pdf!)

Informal Payments in the Public Health Sector in Albania:
A Qualitative Study
Final Report
July 2004

http://www.phrplus.org/Pubs/Tech047_fin.pdf

(In collaboration with:
Development Associates, Inc. ! Emory University Rollins School of Public
Health ! Philoxenia International Travel, Inc. ! Program for Appropriate
Technology in Health ! Social Sectors Development Strategies, Inc. !
Training Resource Group ! Tulane University School of Public
Health and Tropical Medicine ! University Research Co., LLC.
Funded by:
U.S. Agency for International Development

(ma gindesc si ca cine e pe la CERCETARE in Public Health sau Health Management, poate fi interest sa dezvolte un proiect si pt. Romania...nu se stie niciodata...cineva poate fi interesat de vreun grant !)

laurad

Luni vine Raed la Turcescu.
Am auzit ca si in state s-ar prinde Realitatea TV, daca sunteti curiosi de personaj.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

A CERB

Smile! It confuses people!

manolo

cerbu, nu e nimeni curios sa vada daca esti tu curios.

hehe, era si timpul sa vina la Turcescu. sunt curios ce intrebare de bila alba-bila neagra ii pune...pariem ca o ia pe cea alba?
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

laurad

"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

Qvadratus

Alaah e mare, iar raiul Lui plin cu munti de pilaf si cadine cu occhii de caprioara !
Ghiaur sa fii si tot n-ai rezista la o asemenea oferta postmortem !

A CERB

Quote from: manolocerbu, nu e nimeni curios sa vada daca esti tu curios.


"nu prea" in mesajul meu se referea la realitatea tv, dar e corect si ce spui tu.
Smile! It confuses people!

manolo

Din Dilema Veche de saptamana asta:

"La sarcină, şpaga e pozitivă

   Adunînd materiale pentru Manualul de şpagă, am primit cîteva mesaje pe net care ne semnalau care sînt "tarifele" în maternităţile din România. Centralizînd datele, am ajuns la concluzia că "şpaga pentru o naştere normală pleacă de la 1.500.000 de lei într-un oraş mic şi ajunge la cel puţin 100 de euro în oraşele mari". În cazul unei operaţii de cezariană, "se cotizează" şi pînă la 500 de euro sau de dolari, dacă spitalul este cu pretenţii. "Mai grav este faptul că, de multe ori, medicii refuză să facă cezariană doar pe ochi frumoşi, dar chiar şi în cazurile cînd aceasta se impune, din motive medicale", scria un colaborator anonim.

   Aşadar, dacă te hotărăşti să devii părinte în România, nu-ţi rămîne decît să-ţi lichidezi contul din bancă, pentru a-i mulţumi pe doctori şi să spargi puşculiţa, pentru asistente. Se spune că există medici ginecologi care "ajută" o sarcină care, într-o primă fază, nu pare tocmai OK, prin tratamente hormonale, deoarece o gravidă reprezintă o vacă bună de muls timp de nouă luni, fără a mai pune la socoteală fericitul moment final. Un medic îşi aminteşte că, în urmă cu doi ani, pe cînd era rezident la o maternitate din Bucureşti, cîteva asistente mai "experimentate" de acolo declanşau naşterile unor viitoare mămici care păreau "bazate" pentru ca acestea să nască în tura lor. Mai exact, în momentul în care începea travaliul - ce poate dura şi mai bine de zece ore - le invitau pe paciente la un "control de rutină", le urcau pe mesele ginecologice şi "apa se rupea" ca prin farmec! Apoi le comunicau sec: "Vezi că acuma naşti!" şi apoi alergau după medic. Odată, rezidentul chiar a surprins o discuţie între două asistente pe holurile maternităţii. "E una mai fraieră de la ţară, care sare cu banu', la salonul 9! Hai s-o rezolvăm repede!', i-ar fi zis una dintre asistente celeilalte. Respectiva pacientă era atît de încîntată de faptul că naşte la un spital din Bucureşti, încît nu se mai uita la bani, doar ca toată lumea să fie mulţumită şi copilul sănătos.

   Printre mesajele primite pe net care blestemau buzunarele prea încăpătoare ale halatelor albe, am primit însă şi unul laudativ din partea lui Nini, care se poate considera un tătic fericit. "Naşterea sub apă este posibilă în orăşelul Victoria, din judeţul Braşov. Nu se acceptă şpagă în bani, ci numai cadouri tip recompensă: un parfum scump, o băutură fină. La etajul al patrulea al spitalului orăşenesc, totul este diferit: condiţiile decente, şi personalul. Sînt oameni care te privesc altfel decît la alte maternităţi, deşi nu primesc bani în plus pentru asta. Tăticul aşteaptă pe coridor pînă la finalul naşterii, dar este chemat la expulzare pentru a tăia cordonul ombilical. Mămica stă cu bebeluşul în aceeaşi cameră şi e învăţată să alăpteze", ne povesteşte Nini. El mai precizează că medicii de acolo s-ar simţi jigniţi dacă ai încerca să le dai şpagă şi că "atenţiile" pe care, totuşi, le oferi se stabilesc în funcţie de sexul copilului: dacă e băieţel - o sticlă de băutură scumpă, dacă e fetiţă - un parfum sau un coş cu delicatese. "Asistentele au o cutie a lor pentru bani pe care-i dai dacă consideri că nu au mîncat suficientă pizza sau destule prăjituri, în timpul serviciului. Astfel, spitalul nu mai trebuie să se îngrijească de mîncarea asistentelor care, pe de altă parte, nu mai sînt nevoite să fure mîncarea de la bolnavi", ne mai spune Nini. Aşadar, le putem da un sfat viitoarelor mămici: încercaţi o naştere "victorioasă" (şi mai puţin păguboasă) la Victoria!

   Adina POPESCU"
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

elfstone

*bump* (topicul a "cazut", cred, din cauza schismei :) )

Ca sa nu mai fac inca un post aiurea am raspuns la cel de mai jos aici:

Nu, bre, ziceam ca a cazut de-adevarat, in lista de topice, din cauza ca s-au mutat ultimele si last post era de hat-hat

\/
\/
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

Qvadratus

Poate ! Eu unul sunt insa optimist, sunt convins ca daca cineva are ceva cu adevarat de spus, in Vizuina e un loc foarte potrivit. Evident, mai intervine si problema de optiune, dar asta este dreptul fiecaruia de a hotari ce e mai potrivit.

tapirsis

Asta cu ciubucul este grea de tot (se discuta tot timpul, dar tot timpul in Ro)

La TV (pana si la ATOMIX canta 1-Q Sapro "Nu mai da spaga", presedintele tarii ii da si el cu "in data de xx februarie nimeni sa nu dea spaga" (ca de, pica bine la astia cu EU lor), la servici cucoanele numa' despre asta povestesc: care la doctor, care la aia de monteaza apa-gazele-curentu la o casa nou construita, care la functionaru'public, care la nenea judecatoru'
ba chiar inainte de Craciun eu imi faceam o problema din faptul (si sa nu radeti de mine) ca-mi venise in casa preotul cu crucea si eu, atenta la copilul meu care dormea sa nu se sperie sculat asa brusc din somn, am uitat sa-i dau bani si apoi mi-a fost jena sa alerg dupa el prin bloc, deci primul meu gand nu a fost ca mi-a adus in casa Craciunul ci ca nu i-am dat eu obolul ... cred ca avem creierele spalate, nu mai putem gandi nimic decat in tarife (si nu este vina nimanui, decat a noastra personal).

Relativ la doctori, ca sa raman mai aproape de voi, parerea me este asa: actul medical sa nu fie in nici un fel conditionat de ciubucul respectiv.
Daca eu consider ca vreau sa-mi exprim recunostinta fata de un medic care m-a tratat de m-a uns la suflet (nu numai medical ci si uman), o floare pot, o floare ii dau, 1000 $ pot 1000 i-as da
iar daca mai face si el ce a spus Qvadratus mai sus, acte caritabile pentru alti pacienti mai in nevoie, jos palaria!

Dar overall vorbind, sunt de acord cu JOS SPAGA!
Va fi bine!

vlad

Quote from: tapirsisRelativ la doctori, ca sa raman mai aproape de voi, parerea me este asa: actul medical sa nu fie in nici un fel conditionat de ciubucul respectiv.
(Subliniera e a mea)
Mie aici mi se pare ca e buba. Cum sa faci asta? E practic imposibil. Nu e nici pe departe suficient sa nu ii ceri pacientului. E larg raspândita in populatie ideea ca TREBUIE sa-i dai ceva doctorului. Pentru ca "asa se face", si pentru ca "altfel, nu se ocupa de tine". Pacientul se prezinta la tine gata conditionat. Ar trebui, teoretic, sa-l deconditionezi tu. Ca sa faci asta, ai doua optiuni:
1.sa refuzi net orice ciubuc
2. sa nu refuzi, dar atunci sa stai un minut si sa-i explici pacientului ca indiferent ca da sau nu,  te vei purta la fel cu el.
Optiunea 1 vaz ca e "de neacceptat". Suntem saraci, etc. Pe imed se discuta de zor ce specialitati au spaga mai buna.
Optiunea 2: va dati seama ce moment penibil. Nimeni nu ar da o astfel de explicatie.
Concluzia: Pacientul se simte obligat sa dea bani, pentru el calitatea actului medical e conditionat de acesti bani, iar noi nu facem nimic in privinta asta. Parca nici nu ne-ar interesa. Treaba pacientului la ce se gândeste, noi doar acceptam plicul.

Exemplul lui Qvadratus, cu Robin Hood (luam de la bogati si dam la saraci) e un caz particular, nu putem sa-l aplicam pe scara larga, nu e un principiu.

Eu sunt in anul II de rezidentiat, si pâna acum am incercat sa aplic optiunea 1. Am refuzat sistematic orice ciubuc. E drept ca a fost usor, pentru ca la psihiatrie rareori se dau ciubucuri la rezidenti. Nu stiu ce o sa fac mai incolo. Ma gândesc deja cu mult mai multa seninatate la schimbarea de meserie, dar mai sper totusi ca n-o sa fie nevoie.

***

Las la o parte chirugia, am impresia ca ce se intâmpla acolo, la toate nivelurile, e de-a dreptul grotesc.
Mai ramâne inca o problema, extrem de grava, una cu care eu unul ma confrunt direct. Ciubucul, pe scara mare, cu conditionare fatisa, badniteasca, a actului profesional, are loc mai ales printre cadrele medii. Buzunarele infirmierelor si asistentelor pur si simplu nu au fund. Se petrec lucruri la limita imaginatiei noastre. Si noi, dragi colegi, suntem direct raspunzatori. In timp ce ne autoiertam cu candoare pt pliculetul pe care l-am primit,  inchidem ochii la ce fac cei care sunt in subordinea noastra, cu pacientii nostri. Pur si simplu nu ne pasa. E sub "demnitatea noastra". Treaba lor.

vlad

Inviez morii pentru ca existat o lunga perioada in care am fost impiedicat sa vin aici. Incerc sa recuperez. Imi pare rau ca nu am inceput mai devreme.

Qvadratus

Quote from: tapirsisba chiar inainte de Craciun eu imi faceam o problema din faptul (si sa nu radeti de mine) ca-mi venise in casa preotul cu crucea si eu, atenta la copilul meu care dormea sa nu se sperie sculat asa brusc din somn, am uitat sa-i dau bani si apoi mi-a fost jena sa alerg dupa el prin bloc

Da' printre ideile, astea, ti-a trecut cumva prin minte si faptul ca erai datoare sa platesti serviciul facut ? In speta nu erai datoare sa-i deschizi usa, n-aveai decit sa nu-l primesti daca nu aveai chef sa scoti din buzunar.

Ca de obicei discutiile de acest gen eludeaza sistematic esenta problemei, ocupindu-se de fascinantele motive ale caracterului apostolic pe care ar trebui (da' vezi Doamne ce pacat ca nu se poate) al anumitor servicii sociale.

Discutiile de acest gen incep cu lucruri foarte simple cum ar fi cele la care asist la gradinita la sedintele cu parintii, cind mamici aparent educate si care isi fitie cite un telefon mobil de ultima generatie, se indigneaza pentru faptul ca trebuie sa contribuie financiar la renovarea si intretinerea mobilierului, consumabilelor, spatiilor de invatamint. Mare parte dintre ele zbiara indignate in timp ce mobilul de 18 milioane bucata li sa bitie indiferent la git, de scumpetea tuturor lucrurilor si comenteaza negativ faptul ca in speta societatea le cere sa contribuie financiar la educarea odraslelor lor.

Eu am acasa in evidentele bugetului familial la rubrica de cheltuieli obligatorii, evidenta sumelor pe care le consum pentru intretinerea si promovarea sanatatii mele si a familiei mele. Sunt constient ca o parte din buget trebuie directionata spre aceasta zona, cu atit mai mult cu cit obligatiile familiale si virsta tuturor membrilor cresc.

Daca vrei sa ai o masina functionala trebuie sa cheltuiesti cu intretinerea ei, cu reparatiile si in acelasi timp trebuie sa incluzi in calcul si ideea de amortizare a investitiei, fiind constient de faptul ca pe masura ce cheltuiala initiala si cele ulterioare se amortizeaza, cheltuielile ulterioare tind sa creasca si ele.
Atit intretinerea cit si reparatiile includ pe linga sumele cheltuite pentru materiale si pe cele cheltuite pentru serviciile respective cheltuieli pe care le platesti in calitate de proprietar al masinii, in baza unui echilibru care se stabileste intre ceea ce doresti, resursele tale si solicitarile prestatorului de servicii alaturate unor solicitari mai putin vizibile ala societatii in ansamblu (cum ar fi faptul ca gunoaiele rezultate din consumul si reparatia masinii trebuiesc reciclate, de exemplu)

To be continued...

vlad


mada

Mie mi se pare o discutie interminabila chestia asta, pina in momentul in care medicina va fi in totalitate privata.
mada - once again: mada. not anyone else.

vlad

Asta-i alta chestie. Cum va putea fi toata medicina privata???
Ma uit la amrâtii de pacienti care practic locuiesc pe la spitalul 9. Cum ar beneficia ei de medicina privata? Cine le-ar plati facturile? Ce asigurare ar putea ei plati?

mada

Acolo si-ar avea rostul protectia sociala a statului si ONG-urile si fundatiile care sa creeze cabinete (sau colaborari cu spitale si cabinete private) pt pacientii saraci.

Nu stiu ce alt compromis ar satisface pe toata lumea.

Rectific: nu "in totalitate" ci "in majoritate" privata
mada - once again: mada. not anyone else.

stefan

E o diferenţa între şpagă şi serviciile plătite pe o bază contractuală. Banii daţi preotului care sfinţeşte casa de Bobotează sunt şpagă. Banii daţi firmei de curăţenie pentru care primeşti o chitanţă şi statul îşi ia dreptul sunt în regulă. "Fondul clasei" prin care se suplimentează veniturile bugetare ale unei instituţii de stat (şi de la care sunt exceptaţi copii de profi) e o ilegalitate şi o activitate imorală (poate aţi văzut copii făcuţi de ruşine în faţa clasei că nu au cotizat părinţii lor la timp). Hai să delimităm întâi şpaga de retribuţia legală şi după aia putem discuta despre necesitatea ei în societate.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Qvadratus

Problema Stefan, e ca nu exista in realitate nici un contract valabil.
Un contract valabil presupune si posibilitatea de a-l duce in mod realist la capat de ambele parti, este rezultatul unei asumari realiste a posibilitatilor de respectare reciproca a cointeresarii contractantilor pentru ducerea la bun sfirsit a unei probleme.
Valabilitatea unui contract, nu o poti postula pur si simplu dupa criterii absolut arbitrare, acele criterii pe care tu le postulezi ca identificind un contract valabil, trebuie sa fie expresia unui acord la nivelul societatii.

Aici sunt chestiuni foarte clare in discutie (dupa parerea mea)
- romanii nu vor sa scoata bani din buzunar, e in firea rominului sa incerce sa obtina cit mai multe pe gratis, la smecherie
- oamenii din ochiurile sistemului au pretentia normala de a obtine pentru munca lor, asa cum si-o valorizeaza ei insisi foloasele cuvenite
-expectatiile oamenilor din ochiurile sistemului sunt mai mari ca posibilitatile oferite de realitate, de unde si pretentiile supradimensionate
- fiindca sunt tot romini, si acesti indivizi care constituie sistemul vor sa obtina mai mult decit li s-ar cuveni (poate)
- cel mai important lucru - regulile sociale caracteristice societatii romanesti nu lasa sa intervina libere mecanismele de feedback social pentru a corecta problemele , deoarece asta ar conduce rapid la o responsabilizare a actorilor implicati, ceea ce rominii nu-si doresc in nici un caz.

stefan

Mă refer doar la aspectul legal. Plăteşte impozit la stat şi totul e în regulă. Din observaţiile mele, românii scot foarte uşor bani din buzunar să ungă rotiţele sistemului şi fac economie la alte lucruri (energie electrică, mâncare, apă - vezi magnetul de pe contorul individual). În spital, dacă medicul chiar nu are nevoie de şpagă, poate să le sugereze pacienţilor să facă o donaţie într-un fond din care se vor cumpăra medicamente sau aparatură pt. secţia respectivă, în loc să mimeze refuzul la îndesarea banilor în buzunar. Dacă are nevoie de bani trebuie găsită o metodă prin care să fie retribuit legal de pacient şi să elibereze o chitanţă pt. bani. Se pierde doar iluzia asistenţei sanitare gratuite, nu şi adresabilitatea pacientului căruia oricum îi e ruşine să mergă la doftor fără bani.
_________________
Copyright (c) 2006 by Ştefan Tălpălaru. All rights reserved.

şi forumurile au clone
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

tapirsis

Nu pot sa spun cat sunt de acord cu Stefan. Deja ma ambalasem citind postul lui Qvadratus. Stiu ca nu fac decat sa repet ceea ce a spus Stefan foarte concis mai sus, dar:
Preotul acela are un salariu lunar. Enoriasii din "zona lui de activitate" platesc taxe la biserica. Si nu despre asta era vorba in propozitie. Era vorba ca ma speriasem de conditionarea mea, cum a zis Vlad mai sus. Si ma blamez in continuare ca intretin aceasta stare a lucrurilor.
Cum adica nu exista nici un contract valabil? Exista dar nu-i cunoscut poate. Romanii or vrea ei sa obtina chestii gratis cum zici tu (asistenta medicala la cer am dreptul deoarece platesc impozit pe salariu dupa tine e gratis, sau ce?). Si referitor la o spaga de a mea (pt ca asta a fost de fapt in intentia), eu (intamplator) chiar asa am si ales sa-i spun doctorului cand i-am dat plicul si mi l-a refuzat "domnule doctor, folositi banii pentru ce aveti nevoie pe sectie aici" si asa i-a luat.
In alta ordine de idei, ca sa personalizez in continuare, in cat am avut eu de'a face cu sistemul medical pana acum niciodata nu mi s-a conditionat actul de banii dati inainte (aici Vlad vad eu conditionarea actului medical, cand medicul cere dinainte ce vrea ca altfel nu se baga). Mi s-a intamplat ori sa nu dau spaga deloc (fie ce-o fi) ori sa o dau la plecarea din spital. Si vorbesc numai de bani aici.
Un buchet de flori il duceam medicului meu de familie pur si simplu pentru ca o iubeam pe doamna doctor respectiva.
_________________
Patria e o ciocarlie care se inalta oriunde ...
Va fi bine!

tapirsis

A, si inca ceva, apropo de fondul clasei. Care-i problema? Ce are Ionica cu Costica? Una-i una si alta-i alta. Ce, daca n-are telefon are voie sa urle ca nu plateste fondul clasei sau ce? Fondul clasei si toti banii care se cer in numele acestei "institutii sfinte" sunt exact aia, ilegal si imoral. Discutia despre de ce sunt bancile rupte si peretii scorojiti este alta. Care poate merge de la situatia geosociopolitica a Romaniei si pana la educatie copiilor "cei sapte ani de acasa". Ca si discutia despre mamele sau vecinele sau colegele snoabe care se vaita toata ziua de bani dar cheltuie pe o comanda oriflameavonzepteruri cat salariu unui profesor pe o luna.
_________________
Patria e o ciocarlie care se inalta oriunde ...
Va fi bine!

vlad

Quote from: madaAcolo si-ar avea rostul protectia sociala a statului si ONG-urile si fundatiile care sa creeze cabinete

Hm, ONG-uri. N-o sa ma apuc sa va povestesc cum e cu ONG-urile la noi, cel putin in psihaitrie.

Mie chestia asta cu ciubucul mi se pare inca un detaliu sordid care mai impute un pic meseria noastra si asa pestilentiala. Sorry, asa cred eu. Nu stiu daca suntem si noi pestilentiali de la meserie, poate ca nu (toti); eu ma consider deja contaminat rau, sau, cine stie, nu contaminat, ci putred intrinsec, pe dinauntru. Suntem oameni si mirosim oricum urât, meseria nu ne sfinteste deloc cum poate am spera, pe undeva. Nu exista racla sau biserica in care moastele noastre sa fie pupate.

Ciubucul va disparea in timp, pentru ca asa e normal, indiferent ce altceva credem. Iar noi vom fi, inca o data, ultimii reprezentanti ai unei lumi care nu se mai opreste din murit.
_________________
haida haida de trei ori mirosi-ti-ar gura a flori

Furnika

Foarte frumos insa tu uiti ca esti privilegiat, te hranesti cu lapte din sfarcuri de cometa, nu ai famelie si nici copii iar parintii probabil te mai ajuta pe ici pe colo. Peste cativa ani cand vei fi burtos si casatorit cu o blonda cu nevoi si 3 tzanci care urla vei intra shashit in sistem.
_________________

Qvadratus

Tapirsis, poti sa-mi spui si mie care e salariul lunar al preotului, 's foarte curios. Si mai curios as fi sa stiu care sunt taxele alea de le platesti tu la biserica, apropo.

tapirul

ai mai patra, daca si dusul cu botezul a devenit o chestie ce se incadreaza in legile economice, ne ducem dracu'. Tu ai o viziune foarte economica asupra lumii (esti de dreapta conform patternului, sociologii de stanga, economistii de dreapta), dar viziunea asta nu e singura legitima, nici pe departe.
_________________
cre'că, nu ştiu...
cre'că, nu ştiu...

Ondina

Salariul preotului e undeva la minimum pe economie, iar taxe se platesc la biserica(cu chitanta) , cel putin asa stiu ca de boboteaza plateai contributia la beserica pe membru de familie..undeva la 300mii lei

tapirsis

Da'ce-am zis, Qvadratus, de te-ai ofensat?
Nu stiu cat e salariul preotului, dar de ce intrebi? 's foarte curioasa si io.
Intrebarea cu taxele a fost provocata deci previzibila, daca spun ca platesc dormi mai linistit? Daca spun ca nu platesc imi zici sa tac din gura aici? Cred ca mai am undeva chitantele de cand am cununat si botezat, nu le-am cautat.
Daca ciubucul e asa dulce si justificat economic, pai sa se dea, domne', la toti.
Si apropo de ofensare:
Quote...Da' printre ideile, astea, ti-a trecut cumva prin minte si faptul ca erai ...
Nu te preocupa, imi trec destule prin minte, chiar si chestii pentru care nu primesc nici o spaga (da, stiu, oi fi invidioasa).
Punct.
_________________
Patria e o ciocarlie care se inalta oriunde ...
Va fi bine!

ManuNastai

Daca tot ati ajuns aici: salariul maxim care-l poate primi un preot (in cat. maxima de vechime, "decoratii") este de aprox 5-6 milioane. La Boboteaza in unele locuri se plateste contributia (in altele nu se plateste decat la biserica) care, normal, se chitanteaza si se mai da la preot cine vrea, cat vrea.. subliniez ca preotul in mod normal nici nu aminteste ca aceasta atentie ar tre'i platita si nici vorba sa apara o conditionare a serviciului sau vis-a-vis de plata acesteia.
_________________
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. Dr. Florescu Petre)
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

vlad

E totusi interesanta comparatia. La preot, serviciile divine nu au un pret. Sau au? Interesanta dezbatere.
Daca eram musulmani, nu era nici o dezbatere. Qvadratus e mai musulman.
_________________
haida haida de trei ori mirosi-ti-ar gura a flori

Ondina

#40
Pana la urma si popa-i om, si lui i-e foame, si preuteasa are nevoie de rochii, farduri, are si copii..Totul e sa nu sara calul! Am intalnit si-si.
Sper sa nu ajung ziua in care sa-mi fie conditionata rugaciunea prin plata, sau ceva de genu:voi ati dat peste, ramaneti la predica, restul..acas!! :?

Un fapt care m-a intrigat profund l-am aflat la ceva stiri, cum ca un nene care fusese in armata tuata viata luia, iesise bineinteles la pensie la 40 si ceva de ani si s-a apucat de fac de teologie, a terminat-o(nu-mi inchipui ca s-a stresat la examene), si bineinteles ca a primit parohie( si astea se cumpara, stiati?? ca posturile de preparator sau doctorand) .
Problema lui cea mai grava era ca nesimtitii de sateni nu-i construiau casa parohiala, ca de, de-acu e popa!!! De asta ce mai ziceti?????? :?:

Qvadratus

Nu Vlad nu sunt musulman (desi uneori mi-ar fi util), dar cred ca pina o sa intru in mormint o sa ma intrige viziunea idilica a romanilor, contrazisa de tot ceea ce gindesc in realitate si fac tot acesti romani.

De exemplu treaba cu popa si biserica, daca esti enorias al unei biserici apartinind unui cult reformat sau chiar si la catolici sau uniti, discutiile astea despre cit ia popa sau cit ia cota parte biserica respectiva din buzunarele enoriasilor, se poarta foarte calm si la obiect.
In schimb la ortodocsi (auzi tu, ortodoxie cica, adica dupa cum carevasazica religia aia dreapta si simpla cu adevarat), enoriasi mai cirtitori, mai delasatori si fara responsabilitate, nu cred ca se afla. La fel cu enoriasii, preotii in mare parte sunt la fel de "responsabili" in ceea ce fac. Ca atare, enoriasii fug de biruri si de responsabilitatea de-asi intretine financiar cultul, simbolistica si pe reprezentantii ei, iar acesti reprezentanti fug dupa enoriasi sa-i calareasca atunci cind ii prind la cotitura, daca se poate.
In rest, implicare comunitara ioc, si de o parte si de alta, dar fiindca suntem romani, n-ar fi in firea noastra sa nu ne plingem.
Nu mai bine dai taticule, dai o cota parte sau esti obligat sa prestezi servicii in folosul comunitatii de cult ? Sa vezi ce repede devii interesat de modul in care sunt cheltuiti acesti bani sau folosite aceste servicii si repede apar implicarea comunitara, responsabilizarea si reglarea prin intermediul feedback-ului sociial.

Ortodoxie, puaaaahhhhhh !

P.S. Pentru Tapirsis: de unde si pina unde m-am ofensat ? :shock::shock::shock:
Pina la urma inteleg ca eu te-am ofensat pe tine, intrebindu-te niste chestii.

Last edited by Qvadratus on Tue May 23, 2006 11:00 pm; edited 1 time in total

Qvadratus

Pt. tapir:

Da mai recunosc sunt cit se poate de dreapta, am pretentia sa fiu cit mai eficient cit mai corect si cit mai responsabil in ceea ce fac.
Sunt cit se poate de dreapta si fiindca gindesc ca un lucru de calitate inglobeaza in el timp, gindire, munca, si resurse.
Tot de dreapta sunt si fiindca ma enerveaza ca cineva sa aiba pretentia sa i se ofere calitate, dar sa vrea sa obtina acea calitate la futu-i pomana.

Cit despre faptul ca viziunea de dreapta nu e singura viziune legitima, de acordeon, numai ca in jurul meu sunt destui socialisti care se dau de dreapta dar in realitate incearca sa obtina cit mai multe pe gratis, ca doar capitalismu' romanesc de la socialism stiintific se trage, nu ?

P.S. Apropo, in sat la bunica-mea, popa vreo 3 ani n-a primit de la onor Ortodoxa (puaaahhhhh !) Biserica Romana nici un sfant, ca cica nu erau bani sa-i plateasca salariul. Omul (ardelean de felul lui) a facut ce-a facut, pina la urma a facut un credit, si-a vindut masina, a cumparat un tractor dat la reforma de la colectiva si toata ziua cind nu-l vedeai facind ceea ce era de datoria lui profesionala sa faca, il zareai calarind tractorul si muncind ca un apucat. In timp omul si-a mai luat si scule pentru tractor, a luat pina la urma unul nou, in fine, a mai luat citva chestii conexe tot in materie de masinarii agricole, ma rog, muncea, nu statea sa se scobeasca in nas. Dupa ce a reinceput sa primeasca ceva bani de la stat (cam echivalentul unui salariu minim pe economie) Biserica (constructie pe un virf de deal de pe la 1800 toamna), a reusit sa faca in asa fel sa fie renovata sa fie pictata, dotata s.a.m.d. si toate astea intr-un sat cu 800 de familii.

Comentariile enoriasilor ? " -Uite pe ce-a dat asta banii nostri, ca sa-si faca el avere, tra-la-la....tra-la-la....tra-la-la....."

Last edited by Qvadratus on Wed May 24, 2006 12:09 am; edited 1 time in total

Qvadratus

QuoteFondul clasei si toti banii care se cer in numele acestei "institutii sfinte" sunt exact aia, ilegal si imoral

Adica de ce-ar fi asta ilegal si imoral, ca nu pricep ?! Adica e foarte moral sa zici ca e numai sarcina statului sa ne creasca copii, nu, ca doar platim impozite mincale-ar tata. Noi dam impozitu', statu' ne creste copii si ni-ii invata si gata, nu ne mai priveste ! Ce conteaza ca trebe sa coafam realitatea, si ai naibii bani de impozit nu ajung, copii nostri trebe sa se incadreze ca sa consume numai un sfert de creta pe semestru, ca doar la atita ajunge banu' de impozit.

tapirul

QuoteDa mai recunosc sunt cit se poate de dreapta, am pretentia sa fiu cit mai eficient cit mai corect si cit mai responsabil in ceea ce fac.
Sunt cit se poate de dreapta si fiindca gindesc ca un lucru de calitate inglobeaza in el timp, gindire, munca, si resurse.
Tot de dreapta sunt si fiindca ma enerveaza ca cineva sa aiba pretentia sa i se ofere calitate, dar sa vrea sa obtina acea calitate la futu-i pomana.
ei,a stea nu inseamna neaparat de dreapta.
problema ortodoxxiei nu e umai problema romanilor, ci una mai adanca. Ai citit pe Huntington, "The Clash of Civilisations"?

Problema e una de sistem. Americanul nu e calitativ superior romanului, ce are el este un sistem care e succesful in enforcing the rules. That's all. La ei se aplica pur si simplu "unde-i lege nu-i tocmeala".
_________________
cre'că, nu ştiu...
cre'că, nu ştiu...