News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Dintii:dimineata,la pranz,seara

Started by rocsa, January 14, 2005, 01:46:56 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Furnika

Odata si-odata stiu ca trebuie sa le scot, numai ca nu sunt pregatit acum.

A CERB

ce s-a'ntamplat bey ku atza shi klantza?
Smile! It confuses people!

Furnika

Mda, funny. Cand a fost ultima oara cand ai incercat asa ceva?

A CERB

Smile! It confuses people!

tapirul

po' sa incerci numa' cu clantza, daca ti-e frica de atza.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Inteleg glumele de santier, nu trebe sa insisti.

A CERB

Smile! It confuses people!

Furnika


rocsa

Mi-e si frica sa te intreb ce se mai aude de maseaua de minte   Trebuie extrasa, alta solutie nu vad, intre timp mai da-i cu Plakout  8)

Furnika

E ok, mai doare putin dar cred ca o sa dispara de tot maine-poimaine . Are sens sa le scot pe toate?4 extractii totusi...nu-i cam mult? Mai ales ca celelalte nu ma deranjeaza in mod deosebit...deocamdata. Ce e Plakout? Eu  am Listerine antitartru.

rocsa

Am net in sfarsit. Furnica, plak out sau corsodyl sau clorhexidina e tot una si e mai indicata pt ca dezinfecteaza mai  bine (mai infectule :)  ), uf am mai scris despre el de mi s-a acrit. In fine, banuiesc ca nu te mai doare, dar ar fi bine sa te vada un dentist pt ca s-ar putea sa fie nevoie sa o scoti (cel putin pe asta), cele de sus au iesit? Daca se intampla ca dentistul sa fie chirurg cu experienta si maselele sa fie usor de scos atunci 4 dintr-o lovitura (daca nu au loc si nu intra in contact cu antagonistul e indicat sa le scoti, se cariaza mult mai repede pt ca periuta nu ajunge acolo, plus cariaza si dintele din fata lui)

rocsa


tapirul

anna are mere, tapirul are bere
(nu m-am putut abtine)
cre'că, nu ştiu...

rocsa

mda, iete si tapiru, las' ca te vad eu la detartraj cum te rogi de mine sa nu dau cu pietre/ cu mere, sau in fine..berea e de vina si nesomnul

rocsa

Nu-mi vine sa cred ca nu exista nici picior de Elmex pe plaiurile mioritice si m-au apucat nervii cand am descoperit ce restransa e piata romaneasca la capitolul produse de igiena dentara. Indiferent de firma producatore in romanica nu exista gel pentru fluorizare pr acasa. In schimb tampenii de paste de albire pentru acasa, fiecare-si cumpara fara nici o indicatie medicala, asta se gaseste! Am cautat pana si cu google si sigurele lucruri legate de el si de romania nu m-au lamurit daca se gaseste totusi pe undeva pe aici. http://www.referatele.com/referate/medicina/online1/Caria-dentara-Elmex-si-cariile-dentare-referatele-com.php Probabil ca o sa comand prin posta si cu asta basta. Daca doreste cineva si nu are cum sa-si faca rost sa-mi spuna.


anna_t

Tocmai ma pregateam sa intru sa va scriu ca am terminat deocamdata cu problemele cu dintii, mi-am completat lucrarile , etc,  cand .........urasc cand am dreptate, asa cum simteam ca se va intampla , m-a apucat ieri o durere de masele la cele pe care tocmai am pus o lucrare (de aprox 2-3 saptamani).
Acuma sunt doua "neplaceri" , aia fizica si aia financiara. Ma consolez cu gandul ca macar n-am ales portelan si daca o fii sa dam jos lucrarea :roll: , n-am aruncat chiar asa de multi bani.
Sunt hopeless.  :(
Pretuiti-va dintii, copiii si parintii! In ordine inversa!

jamesblond

Salutari tuturor,
am si eu rugamintea sa-mi dati o idee despre ceva ce am patit.

Sint in curs de reparare a dintilor (6 in total) din fata sus, care au toti carii de colet, numai sus linga gingie, cu dezvelire usoara a acesteia. (Fac o paranteza aici, nu am mobilitate deloc, doar usoara retractie, tartru destul de mult si recomandarea medicului sa-mi procur ney pulpin si sa-mi administreze pentru a preintimpina/stopa parodontoza, bineinteles corelat cu buna igiena si detartraj in prealabil. A spus ca pot sa stau linistit 6 luni - un an, nu este atit de avansata boala, iar daca nu vreau/pot acum sa cumpar ney pulpinul, mi-a dat oricum o reteta pentru o solutie cu care sa imi dau pe gingii, dau aici componenta ei: neomicina, stamicin, hidrocortizon, vitamina A, xilina, glicerina, menthol; apropo, pe reteta scrie diagnostic: paradontita cronica marginala superficiala de iritatie cronica)

Sa revin la problema principala.  Ultimul dinte plombat (nu lucreaza decit cu compozit fotopolimerizabil), un canin, avea inainte sa se apuce doar o gaurica/carie in partea de sus lateral. Bun, anestezie, freza, etc, oglinda arata super, plec fericit ca mai am un dinte rezolvat. Surpriza (neplacuta), doua zile mai tirziu, in timp ce mincam imi cade ditamai plomba care consta din toata suprafata dinspre obraz a dintelui, ma uit in oglinda si vad numai dentina in fata ochilor. Ma duc val virtej la cabinet ( e la doua scari distanta), cam suparat si iata ce mi s-a explicat:

Pentru ca a evitat sa ajunga la devitalizare, a frezat in asa fel incit sa nu ajunga la camera pulpara, ceea ce a dus la o suprafata de prindere probabil insuficienta si dezechilibru compozit/dinte natural.
Masuri luate: lipit plomba la loc cu glassionomer si doar in caz ca nu tine nici acum (mi s-a recomandat sa nu o menajez, dar nici sa dau cu ciocanul in ea), atunci devitalizare, tratament canal si alta plomba care de data asta ar avea sanse mult mai mari sa aiba pe ce sa prinda bine.

Intrebarile mele:  stiind ca o carie poate sa fie mica la suprafata si sa se intinda sub smalt pe o suprafata mare, pot sa presupun ca acesta e cazul la mine, sau exista dentisti cu exces de zel la curatare/frezare? Adica mi-e rusine sa-l intreb daca atit de mare era caria incit trebuia dat jos tot smaltul si inlocuit cu compozit? Poate sa fie o greseala de manevrare prin care sa fi "sarit" la freza tot smaltul pe suprafata de care vorbeam la inceput?
In alta ordine de idei, ce parere aveti de tratamentul din prima paranteza?

Mai mentionez ca medicul meu este genul acela care nu respecta programarile si are tendinta de a sta mult si de a lucra minutios (nu neaparat incet), mie mi-a spus prietena mea care e trecuta prin miinile multor dentisti ca de el ii place cel mai mult, printre altele pentru ca sta la finisare/alegere culoare cit e nevoie, nu se eschiveaza de la explicatii, etc.

Scuze pentru lungimea mare a postului, cred ca puteam sa-l fac si mai si daca nu incercam sa ma limitez :)
Si multumesc anticipat pentru lamuriri (si de ce sa nu o zic, astept mai ales de la Rocsa)

rocsa

Quote from: anna_tTocmai ma pregateam sa intru sa va scriu ca am terminat deocamdata cu problemele cu dintii, mi-am completat lucrarile , etc,  cand .........urasc cand am dreptate, asa cum simteam ca se va intampla , m-a apucat ieri o durere de masele la cele pe care tocmai am pus o lucrare (de aprox 2-3 saptamani).
Acuma sunt doua "neplaceri" , aia fizica si aia financiara. Ma consolez cu gandul ca macar n-am ales portelan si daca o fii sa dam jos lucrarea :roll: , n-am aruncat chiar asa de multi bani.
Sunt hopeless.  :(
pai nu fii hopeless, daca te mai doare inca, mergi inapoi la dentistul tau si va sti el ce are de facut mai bine decat altul, costurile ar putea fi si zero daca durerea e de la dintele tratat deja. Din ce povesteai demult, e durere la molarul ala cu conuri impregnate in clorhexidina?

Quote from: jamesblondIntrebarile mele
Pai daca spui ca la dintii respectivi unde sunt si cariile de colet a fost retrasa gingia (deci gingia intra in contact cu aceste carii, nu?) si mai spui ca aveai tatru mult, inseamna ca igiena e deficitara. Poate ca tu ti-ai dat silinta sa te speli dar nu ai stiut sa o faci cum trebuie. Normal e ca dupa ce cariile vor fi inlocuite cu plombe de compozit si  detartrajul odata facut, tu sa mentii cu sfintenie o igiena buna, corecta(am scris pe-aici cum e corect). A propos, carii de-asta langa gingie(colet ) nu ai si la dintii din spate=masele? In rest bineinteles ce ti-a prescris dentistul, nu gasesc nimic rau.
Legat de caninul la care crezi ca a slefuit mult, nu am de unde sa stiu, dar se prea poate sa fi fost nevoie intr-adevar sa indeparteze mult. Acum ca nu sta compozitul iar nu pot sa stiu, poate intr-adevar a depasit stadiul de fateta de compozit si nu mai are suficienta suprafata de adeziune si se poate deci sa aiba dreptate.

INDIANUL

rocsa, tu ce parere ai de articolul asta:
http://www.jurnalul.ro/articol_49515/semnal___bauturile_acidulate_ataca_smaltul_dintilor.html  ?

beau numai acidulat.bine, nu stau sa sorb printre dinti ca moshii. dar beau cam des si cam mult...
ramas bun...

Tasha-meseriasha

Rocsa, (mi-e dor de tine, sa stii) , gelul ala cu care ai inceput e bun si pt dinti sensibili? nu mai pot manca cipsuri de cateva luni, ma ucide durerea. sensodynu face treaba, da' uneori ma lasa la greu.
God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

rocsa

Quote from: INDIANUL
beau numai acidulat. cam des si cam mult...
acidulat poate insemna si apa minerala, nu? Nu cred ca poate ataca smaltul apa minerala cu toate bulele ei  :D  daca insa imi spui de cola sau fanta (care au acid ascorbic plus zahar) atunci orice dentist sare-n sus ca-ti faci dintii praf. O solutie ar fi sa bei cu paiul  :)  Parerea legata de articol e ca intr-adevar exagereaza cu bautura carbogazoasa dar face bine ca mai aduce in discutie consumul de bauturi racoritoare. Asa nici guma de mestecat care nu contine zahar si care e sanatoasa pentru dinti numai in prima jumatate de ora pt ca ajuta cat de cat la curatarea dintilor prin stimularea salivatiei insa dupa 30 de minute de mestecat trebuie aruncata la cos. Eu am renuntat la guma de mestecat ca-mi dezvoltasem un frumos bruxism (cand nu mestecam guma inclestam dintii si macinam in gol)

Tasha spui ca sunt sensibili dintii dar nu inteleg cum de sunt sensibili la cipsuri? Daca mi-ai spune ca sunt sensibili la rece, acrisor, dulce hai  as intelege dar la cipsuri? Eu folosesc gelul ala pt preventia cariilor si intr-adevar e bun si la desensibilizare. La noi nu se gaseste nimic la capitolul fluorizare la domiciliu din pacate daca doresti asta trebuie sa vizitezi dentistul.

Tasha-meseriasha

Rocsa, sunt sensibili si la rece, cald, dulce, chestii, dar cand mananc cipsuri si crapa coaja lu cipsu', cred ca se produc mici vibratii sau ceva, ca ma doare de mor. oricum, deja am ajuns sa am rectii organice numai cand ma gandesc la a manca cipsuri ( sau porumb prajit, floricele, si alte rontzaiciuri d-astea). De unde zicei ca pot sa iau gelul ala?
God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

rocsa

Pentru sensibilitatea asta legata de maruntirea cipsurilor nu o sa dea rezultat gelul cu fluor din pacate. Trebuie vazut daca nu cumva e vorba de altceva si nu de sensibilitate. Daca dintii care te dor nu au carii si nici plombe sau obturatii de canal (de radacina) durerea asta atat de evidenta la vibratie trebuie diferentiata de o parodontita apicala (la varful radacinii s-a intamplat ceva) si e suficient sa doara la un singur dinte si sa ai impresia ca e toata partea (hemiarcada). Sau mai poate fi altceva (prin tasarea cipsurilor intre doi dinti sa dea dureri parodontale importante, mimand o sensibilitate), dar trebuie un consult ca sa fiu sigura de raspuns.
Gelul Elmex nu se gaseste la noi si nici inlocuitor din pacate.

INDIANUL

Tasha, Colgate-ul Sensitive(ala roz) face minuni in parodontopatii(si eu cred ca ai asta-retractie gingivala): nu te mai dor dintii de la rece si sangerarile gingivale dispar.
ramas bun...

vlad

Grea e medicina asta dentara. Io nu inteleg nimica din ea.

Tasha-meseriasha

cica zice tanti dentista ca n-am retractie, nu-mi sangereaza gingiile, n-am tartru, si da, ma dor dinti care sunt perfect sanatosi. un amanunt important. durerea a aparut dupa ce am inlocuit niste amalgamuri(3, singurele mele plombe) cu composit. dar la niste masele care nu prea ma dor, ma dor alti dinti. a, si ma doare rau o masea de minte care se chinuie sa se inghesuie si ea pe arcada, si creste mai mult in mucoasa jugala.
sensodynul cu strontiu nu face minuni. e mai bine cu el, dar dupa 6 luni de utilizare, tot nu a facut minuni. adik pe scurt, tot nu pot manca cipsuri.
God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

rocsa

Nu m-as hazarda sa lansez ipoteze insa cum nu ma pot abtine... zic asa:
1.posibil sa fie o durere cauzata de una/unele obturatii noi facute in compozit si sa nu o poti localiza tu corect (se poate, este lucru stiut ca durerea poate fi declansata la un dinte si pacientul sa o resimta la alt dinte). Mergand pe firul acestei ipoteze spun ca prin contractia compozitului in momentul in care il fotopolimerizam se creaza un spatiu intre dentina cavitatii si compozit (imagineaza-ti o ventuza: marginile se lipesc si mijlocul este gol) care spatiu este cauza efectului gap, adica in momentul in care mesteci un aliment compozitul este apasat si declanseaza durerea. Acest lucru poate fi evitat printr-o tehnica de manipulare a compozitului in cavitate , tehnica numita selectiv bond. Nu vreau sa te ametesc mai mult diagnosticul diferential se poate face punand pacientul sa muste un rulou astfel iei dinte cu dinte si vezi exact care-i. Inca ceva: doare la percutie (cu un capat metalic loveste in axul dintelui)?
2. nu stiu cum se prezinta maseaua de minte dar daca erupe in mucoasa jugala (nu are spatiu pe arcada si dă sa iasa câş) ia-ti inima in dinti si intreaba dentista daca trebuie scoasa, altfel o sa-ti carieze maseaua din fata ei prin retentia mancarii. Maselele de minte (sunt 4: 2 sus si 2 jos,stanga-dreapta) de-a lungul evolutiei omenirii vor disparea definitiv asa cum si alti dinti au disparut , omul preistoric avea mult mai multi dinti decat avem noi azi. Treapta asta intermediara de evolutie e destul de neplacuta, unele persoane nu au suficient loc pt aceste masele (evolutia fiind spre maxilar si mandibula mai scurta, mai mica datorita modificarii alimentatiei, omul de azi are alimentatia mult prelucrata, rafinata, nu mai roade ca in preistorie) si apare situatia pe care o ai tu cu dintele partial erupt spre obraz. Daca insa ai si maseaua de minte antagonista si ele aproape ajung sa calce una pe alta, si exista spatiu, merita o decapusonare, scoatere de sub gingie. Insa nici cum nu o lasa asa pt ca iti faci mult rau, de exemplu infectarea ei.

vlad

Acesta e un topic foarte serios si eu imi fac autocritica ca am incercat sa glumesc dar acuma mi-am sters postul glumet la care se refera roxa mai jos. Va cer scuze.

rocsa

vlade muta-ti cuibu la bancuri aci e pe serioase  :D (sa nu care cumva sa te apuci sa ma corectezi pe text ca ieie urat) :P

Furnika

Exista dintzi de tabla sau e doar un banc?

rocsa

iexista ca tocmai am taiat eu cateva table ca sa le inlocuiesc

ada

Rocsa,exista ceva profilactic pentru cariile de colet?
Oare numai  dulciurile sa fie  unica lor cauza?
Daca stii si poti sa postezi vreun link de unde sa ma mai documentez,iti multumesc tare,tare mult.

ManuNastai

salut rocsa!

am si eu o problema. in urma cu vre'un an a inceput sa ma doara un incisiv central superior. normal, ca orice dobitoc, l-am neglijat ptr ca nu era "cestiueuce". peste ceva timp.. gangrena... imputzeala... hemifatza stanga cat o lebenitza... drenaj, ceva tratment... vindecare cu dinte mort!

problema e ca nu aveam nici o carie la ala. era "sanatos", chiar si stomatoloaga s-o mirat si n-o stiu ce am avut.

de vreo o sapt, incepe sa ma deranjeze ceva la ala de langa el. nu doare daca il percut, da' ma doare rau daca ma apas la radacina, acolo sus in vestibulu' bucal. na... io-s curios. c mama dreqului poate fi? se repeta povestea? si daca da, de ce? ca nici la asta n-am carie si nici nu e sensibil la rece sau asa ceva sa zic ca am ceva fisura... merci de raspuns anticipat!
"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

rocsa

Quote from: adaOare numai  dulciurile sa fie cauza pentru cariile de colet?.
pai cariile fie ele si de colet(=langa gingie) apar si daca nu mananci dulciuri si viteversa poti manca dulciuri la greu si sa nu ai carii. Caria apare doar in prezenta placii bacteriene=depozitul ala alb galbui cremos pe care il poti indeparta cu usurinta de pe dinti dupa ce nu te-ai mai spalat pe dinti o zi-doua (in functie de saliva, daca e incarcata cu saruri minerale placa bacteriana se transforma mai repede in tartru=piatra de pe dinti).
Te speli pe dinti dar poate nu ai facut-o in fiecare seara si poate ca fara sa bagi de seama nu ai ajuns cu periuta si pe la coletul dintilor. Unele persoane au o teama nejustificata ca si-ar putea rani gingia cu periuta sau nu au indemanare suficienta pentru a ghida periuta in dreptul coletului dintelui. Sunt persoane pentru care e de-a dreptul imposibil sa se spele corect oricat s-ar stradui, nu pot nici sa tina ca lumea o periuta. Si nu inseamna ca daca limba nu simte rugos, e curat (placa bacteriana e moale, tatru e detectabil pt ca e rugos). Legat de periajul corect am scris, poti gasi de-a lungul acestui topic. Mare grija nu confunda caria de colet cu leziunea cuneiforma (am scris si despre ea,gasesti in topic). Caria are margini neregulate, agata scobitoarea, si poate fi colorata pana la brun. Leziunea cuneiforma este neteda (prin frecatul cu periuta pe orizontala, dar mai sunt si alte cauze, citeste in acest topic), lucioasa, are culoarea dintelui.
Carie la colet poate insemna si caria dintre dinti situata langa gingie, carie de care poate nici nu stii. Acolo periuta nu ajunge si trebuie sa folosesti aţă (recomand Sensodyne pt ca spre deosebire de Oral B asta e formata dintr-un snop de fire matasoase si astfel curata mai bine.)
Sunt muuulte de spus la acest capitol. Despre caria de colet nu am un link dar poate gasesc ceva. Profilaxie: igiena strasnica si eventual fluorizari topice (la cabinet)

rocsa

Quote from: ManuNastaiin urma cu vre'un an a inceput sa ma doara un incisiv central superior. problema e ca nu aveam nici o carie la ala. era "sanatos"
Dinte intergru dar cu gangrena se poate datora:
-traumatism la acest dinte de care ai uitat: ai muscat ceva dur sau te-ai lovit
-un abces neodontogen (parodontal sau chist neodontogen, etc) adica nu a pornit de la un dinte dar i-a inglobat radacina prin evolutie(mai greu de crezut in cazul tau, radiografia spune multe,nu e complicat)
-un abces de la un dinte invecinat care i-a contaminat radacina prin vecinatate

Quote from: ManuNastaide vreo o sapt, incepe sa ma deranjeze ceva la ala de langa el. nu doare daca il percut, da' ma doare rau daca ma apas la radacina, acolo sus in vestibulu' bucal. sa zic ca am ceva fisura.
Cum spui de fisura in smalt tind sa cred ca e vorba de un traumatism de care ai uitat. Dar in cazul dintelui asta poate fi vorba de asemenea de contaminarea prin vecinatate. La cabinet se testeaza vitalitatea dintelui si se face o radiografie pe langa inspectia si palparea vestibulului. E important sa mergi cat mai repede la cabinet nu-si are sens amanarea.

ManuNastai

"Dragostea e singura inflamatie care coace in inima si fistulizeaza in alt organ" (Prof. D

ada

Multumesc,Rocsa.
Ce sunt fluorizarile topice?
Pe ortopantomografie se vad intotdeauna eventualele carii incipiente?

rocsa

Fluorizari topice inseamna cand aplici fluorul pe suprafata dorita (la colet carioprofilactic sau in caz de sensibilitate datorata retractiei gingivale), pe leziune (leziunea cuneiforma necesita fluorizare pentru ca s-a pierdut din cantitatea de smalt care acopera dentina si din aceasta cauza dintele este sensibil la rece, acru, dulce chiar daca nu e retrasa gingia).  In cazul fluorizarii la domiciliu (la noi nu se gaseste gelul cu fluor pentru acasa, am facut o obsesie cu asta, acu 3 ani se gasea nu stiu de ce a disparut) aplici o data pe saptamana gelul, sunt studii importante care atesta puterea lui carioprofilactica. Neavand gelul asta trebuie sa vizitezi medicul la cabinet daca vrei sa faci niste fluorizari(asta daca stii de ele pt  ca si dentistii din romania s-ar mira daca apari la ei in cabinet sa ceri o fluorizare). In elvetia nu exista adolescent care sa nu foloseasca Elmex, n-au nici urma de carii, sunt monitorizati din clasele primare. Aveam program de consultatie profilactica la ortodontie si mi-au trecut prin mana  8) o groaza de copii sau adolescenti, stiu ce vorbesc.
Fluorizarea poat fi si sistemica (pe langa cea topica de care am vorbit mai sus) sub forma de pastilute cu fluor (Zimafluor se inghite cu apa) care este indicata numai pana la varsta de 14 ani, adica numai in perioada de dezvoltare a dintelui, dupa ce dintele a erupt nu mai are valuare  aceasta fluorizare sistemica ci doar cea topica

rocsa

Pe ortopantomografie(radiografia mare, OPT ii mai spune) nu se vad cariile incipiente (cred ca prin incipient vrei sa spui carii mici, la debut). Pentru a vedea in detaliu trebuie sa faci radiografia mica (bite wing). OPT-ul nu are rolul de a-ti aduce informatii in detaliu ci doar pt a te pune in tema cu situatia generala a pacientului, se face in general cand iti vine un pacient nou in cabinet si pentru a completa fisa cu datele generale ale statusului la momentul consultarii ai nevoie de o astfel de radiografie, mai tarziu cand vrei o informatie detaliata faci radiografii mici. Se mai face de asemenea OPT si cand pacientul nu poate deschide gura din diferite cauze (de exemplu in trismus=iritatie a nervului muschiului maseter care provoaca blocarea mandibulei, situatie frecventa cauzata de molarul de minte in accidentul de eruptie)
Completez: OPT se mai foloseste cand vrem sa vedem ceva care nu se gaseste pe arcada dentara ci in os, de exemplu cand ai dinti inclusi in os.

rocsa

Stiu ca nu asta m-ai intrebat , cand se face OPT, dar daca tot m-am apucat sa scriu macar sa fie complet.
 Se mai face OPT si in tratamentele parodontale si in ortodontie este folosit OPT si nu radiografii mici. In orto pe langa OPT se mai face radiografie de profil.

ada

Merci mult pentru ajutor,rocsa.
Am fost azi la dentista,i-am zis de fluorizare si intr-un final,cu 1/2 gura,mi-a zis ca imi face (costa putin mai mult decit o plomba,probabil de asta nu se prea arunca sa-si informeze pacientii).Ea m-a trimis sa fac OPT,sa vada daca nu sunt si alte carii dincolo de punctul de contact (de aici am inteles eu,carii incipiente).Nu sunt,dar ma tot agit acum,inainte de a pleca din tara,sa am toti dintii ok si sa gasesc o metoda sa-i si mentin asa,pentru ca am inteles ca dentistul=faliment in america.

tapirul

auxi rocsa, cred ca am ami intrebat (Roza), e vro diferenta daca te speli pe dinti cu apa calda sau rece?
cre'că, nu ştiu...

rocsa

:P hai mai tapi de ce ma iei peste picior? cu ce-am gresit? poate ca scriu cu greseli? ce-i drept ca dau niste explicatii de-ti pui nervii pe bigudiuri dar asa trec eu printr-o pauza de inspiratie continua. Daca e vro diferenta intre apa calda si rece, de grade celsius in primu rand si in al doilea e recomandat sa te speli cu apa rece sau la temperatura camerei nu calda.

tapirul

:shock:
nu te iau la misto
"Roza" vine de la "roza-scleroza" - adica IO m-am sclerozat si am uitat daca am mai intrebat sau nu (era o vorba intre mine si pretenii mei). Ie doar o coincidenta cu numele tau.
Stiam ca e ceva cu apa calda/rece, m-am si contrazis cu cineva (io ma spal cu apa rece mi se spunea ca nu face bine la smaltz), d'aia intreb.
cre'că, nu ştiu...

rocsa

Quote from: tapirulauxi ... am ami intrebat  e vro diferenta daca te speli pe dinti cu apa calda sau rece?
stiam de roza scleroaza, nu de asta am zis ca ma iei peste picior  :lol:

tapirul

kilu si tu
scriam in fuga
mi se intampla frecvent. De obicei mai intru sa editez, da' azi eram pe fuga ca plecam la shopping si ma astepta toshiko batand din picior
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Toshiko are sabie? Intreb si io, ca-s curios.
Am un amic postdoc in Japonia si seful lui are ditai colectia de sabii in bureau.

tapirul

cre'că, nu ştiu...

Furnika


tapirul

shefa mea n'are, she's not into it that much
da' hai sa discutam de dinti
cre'că, nu ştiu...

Tasha-meseriasha

vreau si io sabie sa vanez tapiri si sa fac colectie de trompe impaiate pe pereti :D
God is dead. Long live God.

Floarea de zacusca.

rocsa

tapi smaltului ii poti face rau daaca treci imediat de la un aliment/bautura fierbinte la altul rece si invers. Variatia de temperatura mare face rau dintilor. Dar daca tie iti place sa te speli cu apa rece si nu ai dintii sensibili, e OK.

pilula

In ce consta mai pe larg detartrajul facut la stomatolog?

rocsa

Pilula, m-am trezit din amorteala si hai sa zic ceva de detartraj.  Ca o paranteza sefa mea de la clinica ar raspunde ca te-ai si gasit pe cine sa intrebi, e suparata pe mine ca am raspuns unui pacient ca nu e bine sa-si faca toata ziua buna ziua detartraj ci sa invete sa se spele pe dinti. Pai tu ce ai raspunde unui pacient care are dintii vai mama lor ( s-a mirat ca trebuie sa se spele pe dinti ca doar nu mananca dulciuri) si care e pacient vechi, vine de 3 ori pe an doar la detartraj. Omului i s-a spus ca oricum face tartru asa ca s-a gandit el ce sens mai are sa se spele?? Imi pare o grosolanie grava sa-i fac detartraj. Mi se explica raspicat ca trebuie sa trec la lucruri serioase cand vine pacientul nu sa ocup scaunul doar ca sa-l tin de povesti, ca doar nu pt asta sunt platita.  Unde am invatat eu ca detartrajul e daunator? Pai nu zic, e bine sa-ti faci detartraj, dar nu inlocui periuta de dinti cu mersul la dentist.

In functie de cantitatea de tartru si de starea de spirit a gingiei, detartrajul poate consta din una sau mai multe sedinte( exista si tartrul subgingival si daca gingia a apucat sa singereze e greu sa inlaturi totul din prima). Daca pacientul e sensibil (si cantitatea de tartru subgingival e convingatoare) se face anestezie in dreptul dintilor care vor fi curatati. Petele de nicotina se indeparteaza cu un aparat care arunca un jet puternic de solutie cu bicarbonat(airflow). Apoi se face periaj profesional si curatarea fetelor interdentare cu stripsuri de plastic nu de metal (!!!) Dupa detartraj imediat pacientul clateste cu solutie clorhexidina/plack out (o data). Detartrajul este obligatoriu insotit motivatie (ii arati unde are placa bacteriana si tartru si ii explici ce repercursiuni are deja prezenta acestora), de o demonstratie a unei tehnici de periaj, intr-o sedinta urmatoare se trece la ata dentara, si verificarea insusirii tehnicii de periaj. Printre altele daca sunteti curiosi un detartraj poate costa si 1600 000 lei vechi.

rocsa

A propos de temperatura apei cand te speli pe dinti, nu e bine sa fie mai calda decat temperatura cavitatii bucale (ce misto suna :lol: ) pentru ca parul periutei devine mai moale, mai flexibil decat a fost el conceput, nemaifiind eficient la o astfel de temperatura. Am spus de mai multe ori ca geaba apesi periuta pe dinti, astfel in loc sa speli cu capatul firelor (care este activ) acestea se indoaie si nu mai curata.  Periuta sa nu fie uscata cand te apuci de spalat, o clatesti nitelus, iar la sfarsit niciodata nu o clatesti cu apa fierbinte, ii strici parul , o clatesti cu apa calduta sau rece, o scuturi pe mariginea chiuvetei si o lasi in pahar sa se usuce (am avut o pacienta care o tinea in spirt).

lucisandor

Quote from: rocsaUnde am invatat eu ca detartrajul e daunator?
Io stiam ca ataca smaltzul si mi s-au cerut parca doua milioane, la un coleg, in august. Nu era cabinetul lui, dar s-au putut face reduceri.. mi-am luat detartraj cu discaunt, asa ca am dat mai putzin.

mada

mada - once again: mada. not anyone else.

rocsa

Mada te-ai suparat pe mine? Iti dau dreptate, ti-am raspuns la o saptamana diferenta (nu mai au sens explicatiile) dar spune-mi ca ai citit ce ti-am scris.

homefree

Rocsa, exista vreo metoda sa nu mi se mai strepezeasca dintii sau sa nu ma mai enervez cand ma spal pe dinti dupa ce mananc fructe?
Cu varsta mi se vor strepezi din ce in ce mai repede? Maica-mea nu se mai atinge acum de multe fructe pe care in tinerete le manca cu placere. ???
Merci.

rocsa

Dupa ce mananci fructe clateste cu solutie bicarbonat: o lingurita diluata intr-un pahar cu apa. Sa nu te speli pe dinti imediat dupa ce ai mancat fructele  ci sa te clatesti si abia dupa ce a disparut senzatia de dinti sterpeziti sa periezi. Sensibilitatea pe care o ai la acrisor este cauza subtierii smaltului si deci trebuie sa eviti orice ataca smaltul: nu faci albirea dintilor, nu folosesti pasta de dinti whitening, nu periute hard ci medium  ori soft, nu periezi pe orizontala (vezi in topicul asta ca am descris tehnica) si te speli constiincios doar de 2-3 ori pe zi nu exagera mai mult de 3 ori pe zi. Nu insista sa cureti dintii in partea vizibila a lor in detrimentul zonelor ascunse (fata care priveste limba, dintii posteriori=masele) Sunt atatea persoane pe care le uita Dumnezeu cu periuta raschietandu-si aceeasi portiune dentara cu gandul la cele sfinte si dupa ce-si revin din meditatie, gata s-a terminat spalatul. Nu faci decat sa subtiezi smaltul in portiunea respectiva plus tartru/carii in zonele necuratate. Si poate daca problema se agraveaza viziteaza dentistul, o consultatie te scuteste pe tine de vorbarie lunga saracia omului cu cineva ca mine care nu vede exact care e situatia pe teren

homefree

Adevarul e ca foloseam periute hard pana sa citesc ce ai scris aici despre periute in paginile anterioare.
Sensibilitatea la acrisor nu e prea mare, mai intai nu pot sa ma ridic de pe scaun de cate cirese am bagat in mine cu nesimtire, abia dup-aia ma iau dintii ;)
Multumesc.

rocsa


alandala

Am gasit produse Pearl Drops (www.pearldrops.com).
Pe prospect scrie ca efectul de inalbire a dintilor e dat de  "microparticulele pe baza de peroxid care ajuta la patrunderea oxigenului activ in smalt" ...
Ca idee...suna convingator in privinta inalbirii...da' oare pe termen lung nu strica sa dau cu apa oxigenata pe saracii dintishori ?

rocsa

Doar atunci cand e nevoie de albire medicul confectioneaza o gutiera (ia amprenta maxilarului si tehnicianul face gutiera pe baza amprentei) care are rolul de a proteja gingia si celelalte suprafete dentare pe care nu dorim sa actionam pt ca facem mai mult rau. Astfel ori ca-ti cumperi din comert un sistem de albire care contine gutiera universala ori ca faci gargara cu solutia de albit e tot una. Adica gelul ala ajunge in contact cu zonele care nu trebuie expuse perhidrolului, gutiera nefiind una individuala care sa reproduca exact (e ca si cum am cumpara coroane dentare gata comfectionate din farmacie si le-am lipi singuri cu Picatura). Daca se gasesc in farmacie produse care te fac frumos, destept, si devreme acasa, ramane sa hotarasti singura daca iti sunt utile :cool:
Perhidrolul asta se stie ca indiferent de concentratie trebuie sa-l folosesti cat mai rar, nu la fiecare spalare pe dinti. Dar e foarte cunoscut ca pasta de dinti whitening nu e buna pt dinti, daca tot ai cumparat-o spala tenisii cu ea ;D

mada

[edit: Rocsa, ti-am dat pe PM]

Inca o data iti multumesc!
mada - once again: mada. not anyone else.

alandala

Multumesc frumos de esplikatii.
N-am tenisi, da planuiam sa-mi iau...eniuei , nici n-am cumparat pasta de dinti, numa am vazut-o la farmacie.

alice

e normal ca atunci cand iti pune un antiseptic ca sa-ti omoare nervul sau ceva de genu si o plomba provizorie sa te doara maseaua :41:.? am avut infectie si am facut tratament cu oxacilina si acum mi-a pus asta si ma doare..am luat un algocalmin si mi-a mai trecut putin.

georgy

buna. am niste pete maronii pe dinti. cum pot scapa de ele? exista un produs care sa le indeparteze?

Furnika


rocsa

m?
-pete maronii trebe vazut cauza nu produsu  :razz:
-antisepticu nu omoara nervul ci doar il enerveaza iar oxacilina nu se prescrie in tt de radacina ca enerveaza endodontistul