News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Dintii:dimineata,la pranz,seara

Started by rocsa, January 14, 2005, 01:46:56 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

plure

Multumesc pentru sfaturi. Tehnica de spalat pe dinti e super, ma spal asa de vreo saptamana si nu mi se irita gingiile de loc, si arata f bine (roz deschis). Zici ca evita retractia  in continuare a gingiilor? dar gingiile mai vin vreodata inapoi?


QuoteTehnica de periaj pe care ti-as recomanda-o (pentru ca sunt mai multe tehnici in functie de niste criterii ca: retractia gingiei, manualitatea persoanei, motivatia, varsta, etc) se numeste Stillman modificat si consta in: capatul parului periutei il asezi nu in dreptul liniei gingie-dinte adica la insertia ei pe dinte ci il asezi in intregime pe gingie iar prin miscari de vibratie (sau circulatorii daca nu reusesti) sa deplasezi periuta pana la marginea dintelui ca si cum ai matura. Vibratia sau miscarea circulara nu trebuie sa fie ampla a.i. sa te muti pe un alt grup de dinti (in functie de marimea capului periutei, grupul e reprezentat de 2-3 dinti). Astfel parul periutei nu se misca in plan orizontal (in fata sau in spate) ci doar coboara spre marginea dintelui. In felul asta masezi gingia si cureti dintele.

Dar nu inteleg de ce e important sa tii capul drept cand te speli pe dinti.
QuoteIn timp ce te speli nu tr sa-ti curga pasta din gura, tr sa stai drept si de-asta sa dizolvi pasta in f putina apa ( eu nu iau apa ci doar pasta). Deci te speli stand drept, uitandu-te in oglinda.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

elfstone

"I'd rather be happy than right, any day of the week"

rocsa

Cand gingia e retrasa in dreptul mai multor dinti sau retrasa generalizat la toti dintii, nu va mai recapata inaltimea pe care a avut-o initial indiferent de tehnica de periaj, doar ca nu se va mai retrage (in cazul in care asta era cauza: periaj incorect=traumatic sau lipsa igienei=placa bacteriana,tartru), Cand retractia este doar in dreptul unui dinte (o mica retractie cum am avut eu ca-mi derapa periuta in gingia unui incisiv inferior) se poate sa-si recapete inaltimea (insa niciodata nu se va reface si insertia pe dinte pe care a avut-o initial; dar nu-i bai, iti spun asta asa...ca teorie, ca vroiai sa stii mai multe). Spun de insertia pe dinte pt ca mai apare o situatie asemanatoare: in cazul pungilor parodontale=ca niste buzunare carora li se masoara cu sonda lungimea (acompaniata sau nu si de retractie gingivala), dupa indepartarea factorilor determinanti (tartru, placa bacteriana) gingia capata un aspect normal dar nu se reface si insertia pe dinte in ciuda faptului ca punga parodontala a disparut (tratamentul a reusit). Asta se face pe seama tonicitatii gingiei care se fortifica cu mai multe ligamente parodontale, asta va da gingiei aspectul ferm, de gingie sanatoasa. Ligamentele nu se prind si de dinte ca sa refaca insertia, insa punga dispare datorita faptului ca gingia se strange in jurul dintelui, nu mai sta labartzata si moale.
Cand gingia e retrasa mult si dintele capata sensibilitate prin dezvelirea radacinii se poate face o interventie chirurgicala de aditie de os care va aduce si gingia la inaltimea corecta. Interventia e simpla.

Cum a zis si elfstone, trebuie sa stai dreapta ca sa nu curga pasta de dinti in timp ce te speli. Pasta trebuie inainte de a te spala sa o omogenizezi (cu saliva) in gura, nu trebuie la sfarsit sa o scuipi ca scoasa din tub, dupa ce te clatesti cu apa. Ingredientele din doza care incape pe periuta trebuie sa actioneze in intervalul de timp in care te speli. Sunt dentisti care recomanda sa nu te clatesti dupa ce te-ai spalat ca sa ramana fluorul si celelalte sa actioneze. Eu nu pot sa nu ma clatesc, abia ma pot abtine dupa ce fac fluorizarea (Elmex gel=numai fluoruri) o data pe saptamana (periezi 2 minute si apoi nu clatesti)

smuci

Sa incep cu detaliile...am 31 de ani si am observat intamplator ca ceva nu este in regula cu dintii mei. Stomatologul meu nu a avut ochi pentru mine :oops: . Ma rog, am mers in Bucuresti la o clinica, la recomandarea unei amice. Am facut radiografie panoramica, unde se observa o retragere(nu stiu daca m-am exprimat corect)  osoasa la nivelul incisivilor centrali si laterali ai mandibulei, mai putin catre exterior....Despre mobilitate, ce sa spun...nu se misca nimic...decat, poate, daca trageam cu nadejde, ceea ce nu am facut. In ceea ce priveste maxilarul, se observa o incipienta retragere, dar nu cine stie ce. In schimb, mi-au aparut intre incisivii centrali si laterali, la baza gingiei, doua puncte minuscule ca niste cosuri....astea, probabil preced pungile parodontale, daca nu poate chiar ele sunt. Am mai facut o radiografie dupa ce mi s-au tratat maselele pentru efectuarea puntilor....s-a observat ca paradontiul era mult mai bine decat la prima radiografie...intre timp, am uitat sa mentionez, am urmat si tratatamentul. Cam asta ar fi.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Am uitat sa mai fac cateva mentiuni referitoare la igiena....Pe langa periajul de rigoare, seara imi masez gingiile cu bicarbonat de sodiu sau cu Aloe First. Cat de eficiente sunt, nu stiu...fac si eu ce mi s-a spus. M-ar interesa daca ai idee cumva despre noutati (eficiente) in tratamentul parodontitelor, vaccinuri sau altceva. Multumesc pentru informatii!
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Cand au aparut cele doua cosuri? De curand, adica dupa ce a terminat tratamentul si puntile de ceramica?

smuci

Nu, inainte de asta....si au ramas la acelasi stadiu, neschimbate...nici in bine, nici in rau.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Pai banuiesc ca le-a vazut dentistul, nu ti-a spus ce sunt? Nu-s neaparat legate de pungile parodontale mai poate fi ceva. Dar cum vad ca nu ati discutat nimic de pungi parodontale (in general dentistul descrie ce vede: pungi parodontale, retractie gingivala, rezorbtie osoasa, mobilitate) probabil ca nu ai avut pungi parodontale. Mi-e greu sa-mi dau seama (pot fi 2 variante) ce sunt in conditiile in care tu spui ca diagnosticul s-a pus pe radioagrafia panoramica, nu m-am lamurit ce te deranja pe tine cand ai spus ca
Quoteceva nu este in regula cu dintii mei
.
Legat de vaccin am spus chiar la al 4 post din topicul asta.

smuci

Ce mi se parea mie ca este in neregula cu dintii mei, s-a dovedit a fi retractia gingivala care, la momentul respectiv, era o necunoscuta pentru mine, chiar la nivel de teorie. Intre timp m-am documentat(in masura in care am avut acces la informatii, in marea lor majoritate de pe net), abia dupa care am mers la stomatolog...in micul meu oras de provincie. Aici, de exemplu, nu se lucreaza punti de portelan, asta asa ca sa iti dai seama de nivelul la care se afla medicina pe meleagurile mele. Nu mai spun ca eu am fost cea care i-a spus stomatologului ca banuiesc ca am parodontoza. Am mers la Bucuresti...am studiat radiografiile atat cat m-am priceput, le-am comparat cu radiografii gasite pe net si am citit despre diagnosticul pus pe fiecare dintre ele. Medicul mi-a spus despre retractia gingivala, despre rezorbtia osoasa...si despre eventualele perspective. Ideea este ca, la fel ca si tine, pune un mare accent pe igiena orala, pe tratamentul periodic cu antibiotice (plecand de la premisa ca, parodontita ca orice boala cronica, se face simtita mai ales primavara si toamna)...si pe ideea ca "daca ar fi mereu bine, am uita de Dumnezeu". Ce sa zic, nu mi-a pomenit nimic de minusculele puncte ivite...si, ca un facut, mereu am uitat sa intreb. Nu mai stiu ce sa zic, decat doar ca imi doresc mai mult decat orice sa imi pastrez dintii cat mai mult timp. Pentru faptul ca raspunsurile pe care le-ai dat pe forum sunt din punctul meu de vedere, extrem de profesioniste, am hotarat sa-ti prezint si cazul meu....impreuna cu rugamintea de a ma ajuta....firesc, cu informatii, nu cu altceva. Caut peste tot raspunsuri la intrebarile mele...greu de gasit, insa. Cam atat.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Da, ai dreptate, acum am citit inca o data despre ceea ce ao postat referitor la vaccinuri. Vreau sa spun doar, ca imudonul facut de mine nu a fost sub forma de vaccin ci administrat pe cale orala. E vreo diferenta majora? Poti sa-mi spui, te rog, care este rolul acestor vaccinuri si ce perioada maxima trebuie sa existe intre administrari?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Si inca o intrebare: cat de repede poate evolua o parodontita..si care este cea mai grava finalitate?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

A CERB

Smile! It confuses people!

rocsa

In primul rand tin sa-ti spun ca dentistul tau e tare priceput si a facut tot ce era mai bine din cate imi dau seama. A luat ca la carte totul pe rand.

Imudonul e un produs imunobiologic si singura cale de administrare e sub forma de comprimat sublingual. http://www.solvay-pharma.ro/products/imunology/imudon.php Din cate vezi se recomanda repetarea tratamentului de 2 sau 3 ori pe an cu imudon. Asta inseamna ca: 20 de zile dureaza tratamentul si trebuie repetat la 4 luni in cazul in care-l repeti de 3 ori pe an. Restul produselor imunobiologice nu ti se potrivesc:
-vaccinul stafilococic e indicat mai mult in caz de parodontita marginala cronica profunda
-cantastim mai mult dupa atacul acut de gingivostomatita ulceronecrotica, si dupa interventii chirurgicale.

Tetraciclina si metronidazolul sunt cele mai indicate in tratamentul parodontitelor. Tetraciclina inhiba rezorbtia osului alveolar, se concentreaza preferential in osul maxilarelor, dinti si lichidului santului gingival. Doza de administrare care e indicata e mica asa ca scade riscul efectelor secundare: candidoze,etc. Dar nici nu trebuie exagerat cu tratamentul. Este indicat sa fie alternat tratamentul acestor antibiotice pe cale orala (sistemica) cu tratamentul local: pasta TM, care e mult utilizata la facultatea de stoma si care contine cele doua si e aplicata in santul gingival.

Ca sa nu transform in... vorba lunga saracia omului, concluzia e ca trebuie sa mai dai o fuga din cand in cand la dentistul asta al tau si sa ai incredere in el. In geneva nu vor sa utilizeze antibiotice in tratamentul parodontitelor iar regula de aur este ca de la a doua sedinta (prima sedinta i se explica practic pacinetului care e tehnica potrivita de periaj si mijloacele de autoigienizare) pacientul e verificat daca se spala pe dinti cum i s-a spus, daca face progrese. Am vazut chiar cum au incheiat tratamentul de la a 3-a sedinta pt ca pacientul nu intelegea ca munca de tratare a afectiunii parodontale este egal dusa si de pacient acasa. Este esential sa te speli corect si sa nu te faci ca uiti. Mi s-a parut brutala reactia profului, i-a taiat-o scurt: nu putem continua tratamentul, ne oprim aici, la revedere.

Cum a zis si cerbu, finalul e: gura cheala de dinti, dar mai sunt si altele: abces parodontal care poate fi f dureros, sau poate duce la infectia gingiei atat de tare, acompaniata de febra, dureri.

La tine din cate spui are o evolutie favorabila, deci totul depinde te tine ca lucrurile sa ramana in acest stadiu, adica de sanatate parodontala

tapirul

intreb si io: exista vreo metoda de inlaturare a tartrului fara a merge la dentist? That is, ceva care sa .. stiu si eu? sa dizolve tartrul...?
Nu's cat dental am cu insurance-ul meu..
cre'că, nu ştiu...

smuci

Si inca o intrebare: sunt fumatoare, dauneaza asta sanatatii dintilor bolnavi?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Tapi ti-as raspunde ca din pacate numai medicul poate indeparta tartrul insa de curand o cunostinta din state mi-a spus ca a gasit la farmacie o solutie care dizolva tartrul. Nu-sh daca e o prostie sau nu, nu stiu daca are efecte secundare sau macar daca exista asa ceva. Nu cred totusi ca a glumit, ce nu scot astia pe piata? Solutia e probabil ca detartrantul folosit pt uz casnic imi imaginez concentratia difera  :shock:

Quotesunt fumatoare, dauneaza asta sanatatii dintilor bolnavi?
Sigur dauneaza sanatatii parodontale. E un fapt dovedit de mult. Asa cum dupa ce scoate un dinte, medicul recomanda sa nu mai fumezi macar o zi dupa extractie pt ca asta poate infecta alveola=alveolita. Fumatul intretine o stare de inflamatie a gingiei, influenteaza negativ cicatrizarile, favorizeaza formarea tartrului. Nu mai zic de afectiunile maligne pe care le-am vazut in stagiul de chirurgie: cancer de limba, cancer la nivelul buzelor, etc.  La varsta ta, parodontita pe care o ai o vad f bine legata de faptul ca fumezi. Dar stiu ca asta nu sperie pe nimeni, nu cred ca te va convinge sa te lasi de fumat din pacate. A, si sa nu uit fisurile in smaltul incisivilor observat la persoanele fumatoare.

Ar trebui sa mergi la medic sa-l intrebi ce-i cu cosuletele alea.

smuci

Am fost ieri si am intrebat. S-a uitat, le-a analizat, le-a apasat cu o pensa....si mi-a spus ca face parte din fiziologia gingiei (s-ar putea sa nu se fi exprimat chiar asa, asa retin eu). Mi-a dat ca exemplu pielea...fiecare mai avem cate o alunita, un neg sau alte semne de genul asta. Asta mi-a spus, asta iti spun. Probabil ca din acest motiv nu a spus nimic despre ele pana acum, mai ales ca mi-au aparut inainte de a merge la el....daca stau sa ma gandesc bine, nu stiu exact de cand le am, stiu doar de cand le-am remarcat....Dumnezeu stie ce o fi. Parerea ta de la distanta care ar fi?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Ca fac parte....scuze, am tastat aiurea.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Quotesi mi-a spus ca face parte din fiziologia gingiei
QuoteQ
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Sigur ca si asta poate fi, asa ca stai linistita. Numai bine :)

elfstone

O fi fost fiziopatologia :)

Bre, rocsa, nimic nu stii! Fumatul face bine! Am vazut la Discovery ca in secolul XVI tratau dintii stricati, halitoza si tusea cronica cu tiutiun fumat, mestecat si prizat.
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

rocsa

:) Da, e adevarat ca tratau dintii stricati cu tutun il foloseau pt a grabi necroza pulpei inflamate (care este dureroasa) astfel pulpita se transforma in necroza...sau in gangrena si pt o perioada nu mai durea.
Halitoza o...tratau (daca se poate spune asa) dupa metoda celui mai puternic miros sau "care pe care", depindea de partenera daca adora sau nu gura traznind a tutun. Probabil ca metoda asta inca mai inspira pe unii si in zilele noastre :wink:
Cat despre tusea cronica nu-mi pot imagina cu ce ajuta tutunul, poate doar ca grabea sfarsitul printr-un cancer mic de plamani
Tutunul mestecat sau cunoscutul mestecat de betel caracteristic in sud-estul Asiei si India unde s-a remarcat legatura certa a cancerului din sfera orala cu tutunul chiar nears

tina

am 28 de ani si am fost diagnosticata cu parodontoza. Cred ca am fost la 4 medici stomatologi, pana sa ajung la un chirurg stomatolog care mi-a recomandat o operatie si implant de bio-oss. As dori informatii despre aceasta interventie, si daca sansele de vindecare sunt de 100%. Am citit toate informatiile referitoare la parodontoza gasite pe forum si am urmat sfaturile de acolo (cu igiena dentera, tratamentul medicamentos).
oh, eu deja am dinti miscatori, cred ca 3,4 masele sunt destul de mobile. mi s-a spus ca sunt sanse destul de mari sa le pierd pe aceste. Se mai poate face implant dupa?
va multumesc anticipat.
PS: toate informatiile citite pe site mi-au fost de folos.
tina

rocsa

Ar trebui ca medicul care supravegheaza evolutia starii parodontale sa prescrie tratamentul si nu tu sa ti-l administrezi in functie de ceea ce ai citit pe forum. Chirurgul care ti-a propus operatia a tratat pana acum parodontita? Intreb, ca poate nu am inteles eu bine. In cazul tau (ai 28 de ani, rezorbtie osoasa importanta cu mobilitate si prognostic nefavorabil pentru dintii de care spuneai) e foarte important sa urmareasca dupa tratament evolutia parodontiului cel putin jumatate de an. Daca nu stagneaza inseamna ca nu a dibuit cauza si degeaba face aditie de os sau se apuca de implante pentru ca vei ajunge de unde ai plecat plus pierderea implantelor si poti spune ca ai aruncat banii pe geam. Eu am terminat anul 3 de stoma si pana acum in stagiul de parodontologie am studiat cazurile clinice pe baza fiselor pacientilor, cu evolutia lor, multa statistica, insa nu am experienta practica, nu am tratat pacientul ci doar am urmarit din fisa evolutia tratamentului.  Implant se poate face, dar trebuie masurat cat are in inaltime osul, daca e insuficient se poate face aditie de os. Toate astea costa mult (e nevoie de o cantitate mare de os, nu doar in dreptul a 1-2 dinti. Decizia de a face un implant de os sau de biovitroceramica ii apartine dentistului care horatarste in functie de aspectul rezorbtiei osoase.

rocsa

Romanii folosesc doua tuburi de pasta de dinti pe an
Romanii nu sunt buni prieteni cu pasta si periuta de dinti. Conform ultimelor studii, in medie, o persoana foloseste putin peste doua tuburi de pasta pe an si isi schimba periuta o data la doi ani. Problema sanatatii dentare e atat de acuta in Romania incat daca toti medicii stomatologi, in numar de 11.500, s-ar ocupa zi si noapte pana la pensie de rezolvarea ei, tot nu i-ar da de capat. Aceasta este realitatea a afirmat, ieri, la deschiderea celui de-al IX-lea Congres de Medicina Dentara, prof. dr. Teodor Traistaru, presedintele Uniunii Nationale a Stomatologilor din Romania. Datele despre igiena orala releva lucruri dramatice. Un roman consuma pe an, in medie, 2,3 tuburi a 50 g de pasta de dinti, ceea ce asigura, practic, igiena pentru numai 60 de zile. Asta inseamna ca in medie un roman nu se spala pe dinti 300 de zile dintr-un an. Conform acelorasi date, tot in medie, un roman isi schimba periuta de dinti o data la doi ani, cand, conform specialistilor, ar trebui sa o schimbe de cel putin 5-6 ori pe an. Nici copiii nu stau foarte bine la capitolul sanatate dentara. in Romania fiecare pusti de 12 ani are 2 dinti cariati, lipsa, sau care au necesitat tratament. "Principala cauza ar fi lipsa igienei", a spus prof. dr. Traistaru.
                       ziarul "Libertatea" 5.10.2005 :(

tina

ideea e ca mi s-a spus ca boala evolueaza destul de repede si nu ar trebui sa intarzii cu operatia.
tipul asta la care am fost este medic chirurg, nu stiu daca a mai tratat parodontoza, dar operatii singur a mai facut.
nu stiu ce sa fac, stii cumva un medic stomatolog specialist in parodontoza la care as putea merge in Bucuresti?
ideea e ca am fost deja la doi stomatologi (considerati priceputi) si au spus ca cel mai bine e sa imi fac operatia.
Ps: despre importanta igienei, atei dentare si a apei de gura mi-au vorbit si ei. Dar eu deja am o igiena detul de buna, se mai poate imbunatati ce-i drept.
merci mult de raspuns.
tina

rocsa

Nu zic, e foarte bine ca iti va face operatia chirurgul, dar e bine sa coopereze si cu un parodont. Eu am mai recomandat la facultatea din Plevnei, Bucuresti, pe medicii de la parodonto. Cel mai sigur e la ei, pe altcineva nu mai stiu. Macar sa traseze tratamentul si cand o fi cazul de operatie (poate chiar imediat cum spuneau ceilalti dentisti) sa apelezi la chirurgul tau.

tina

merci mult de raspunsuri. e ceea ce vroiam sa fac la inceputul sapatmanii viitoare, sa fac o "vizita" la sediul de la Kogalniceanu. Am sa merg cat mai curand cu radiografia panoramica pe care mi-au facut-o la spital.
By the way, chirurgul respectiv mi-a spus ca pentru operatie va folosi emdogain gel, un produc bun, zice el, folosit si cei din vest. Stii ceva de acest emdogain gel?
tina

rocsa

Cand eram in Romania ne-a vorbit de emdogain la scoala ca fiind ultimu' ragnet in materie, dar am uitat cu desavarsire asa ca am cautat cu google, e foarte interesant. Multa bafta si tine-ma si pe mine la curent cu noutatile tale.

mada

Rocsa, ti-am dat un PM, help me please !
mada - once again: mada. not anyone else.

ligiana

Buna! am si eu o problema, ca toata lumea de-aici:)
Gingivita -de aproape un an jumate de acum. Manifestare -doar gingii umflate si mai rosii -nu peste tot, singerare din abundenta atat cand mananc un mar/.. cat si din senin. Doctorul meu stomatolog mi-a facut detartraj, badijonaj cu zinc (adevarul e ca o data sau de 2 ori la 6 luni); mi-a recomandat plak-out -am folosit toata sticla -inafara de a ma ustura gingiile si a vedea o ameliorare partiala si pe moment -nu m-a ajutat. Acu' sunt in strainatate -si tot la sfatul medicului am luat o pasta de dinti Paradontax(classic) - pe care nu mai stiu cat sa o folosesc (am inteles ca se face pauza). Se poate sa-mi dati un sfat? De asemeni mi-a spus de solutie apa cu sare -concentratie mare si cu un tifon inmuiat in solutie sa masez gingiile.
 Rugamintea mea: dati-mi si mie o succesiune clara a felului in care sa folosesc cele 2 chestiuni mai sus prezentate + eventuale alte sfaturi -orice e binevenit.
 
 Mentionez ca nu pare sa evolueze(incerc si eu diverse, dupa cum am spus, dar se pare ca eforturile depuse sunt insuficiente :(  ), iar ce deranjeaza sunt gingiile umflate, sangerarile prea dese si gura urat mirositoare(dar nu exagerat). Plus ca mi-e teama sa nu ajung la paradontoza.

Va multumesc,
L.

rocsa

Mada, ti-am raspuns cu 2 pm.
Ligiana e foarte bine ca ai mers la dentist pt detartraj insa am o intrebare dupa ce ai fost ai vazut o ameliorare (macar atunci imediat) chiar si de scurta durata sau totul a stagnat: sangerarea neschimbata, gingia umflata,etc.
Legat de plack out vezi ca am scris mai pe la inceputul topicului ca nu se foloseste mai mult de 2 saptamani maxim. Mai citeste si prin topic legat de tehnica de periaj, este important! Si eu ajunsesem in anu 6 de faculta sa ma minunez ca am in dreptul unor dinti usoare semne de gingivita cu toate ca ma spalam de 3 ori pe zi (nu ajunge, trebuie sa o faci corect), pana cand am inteles ca nu ma spalam bine pe dinti. Citeste topicul, vei afla si cum sa te verifici unde nu ai spalat bine. Nu un medic tr sa te vada ci o igienista.

rocsa

Quote from: rocsao radiografie periapicala sau bite-wing  ...  vesta plumb, tavita renala cu plumb, camera nu e aerisita cu geamul larg deschis ca la noi la faculta si aparatele nu-s reparate de nush cate ori si aplica doza de radiatii de 0,07, nu la intamplare ca pe la noi.
hai ca de fiecare data cand citesc ma enervez ca nu m-am exprimat bine referitor la doza, ma corectez acu. La faculta de aici au aparate pt radiografie carora li se regleaza doza de radiatii. Astfel, langa panoul de comanda se afla si o lista cu diferitele valori (stabilite la nivel international). Lista e fff lunga si contine valori in functie de varsta pacientului: copil/adult, persoana normoponderala/persoana corpolenta,  si in functie de dinte, fiecare are valoare diferita ca-i la maxilar sau mandibula. Deci valoare nu e fixa: 0,07 cum am spus mai sus. La clinica la care lucrez au aparate al caror panou de comanda are imaginea fiecarui dinte si imagiea: copil, adult normoponderal/ celalalt. Afiseaja valoarea pe ecran dupa ce selectezi toate astea. Merge pe acelasi principu numai ca nu tr sa stii valorile pe dinafara. In rest sunt de acord cu ce am zis referitor la radiatii.

ligiana

> Ligiana e foarte bine ca ai mers la dentist pt detartraj insa am o >intrebare dupa ce ai fost ai vazut o ameliorare (macar atunci imediat)
nu prea...de fapt nici medicul stomatolog nu era prea convins de utilitatea detartrajului pt ca aveam f. putin tartru, pe partea interioara, jos..plus ca mai facusem un detartraj cu ceva luni in urma, inainte de a incepe problema cu gingivita

>Legat de plack out vezi ca am scris mai pe la inceputul topicului ca nu se >foloseste mai mult de 2 saptamani maxim.
ok..n-a fost problema..

>Mai citeste si prin topic legat de tehnica de periaj, este important! Si eu >ajunsesem in anu 6 de faculta sa ma minunez ca am in dreptul unor dinti
"Ca perii sa patrunda usor nu intempestiv sa raneasca, trebuie sa pui parul periutei fix la nivelul de insertie al gingiei nu orizontal ci inclinat ca sa intre intre gingie si dinte[...]miscarea spre marginea dintelui, astfel indepartarea, nu infundarea bacteriilor in sant." --cum stiu ca nu duc infectia mai sus totusi? adica..miscarea initiala pare sa favorizeze asta..daca nu suntem atenti :)

>Nu un medic tr sa te vada ci o igienista
ehehe...de'acu la anu' cand vin in tara(apropos..unde gasesc asa ceva? ca parca nu mi-a trecut pe la urechi pe la clinicile pe la care am fost..)..eu voiam doar sa stiu cum/pe ce durata folosesc pasta de dinti paradontax si acelasi lucru cu solutia cu sare..Sau -ce-as mai putea face in plus..:)

Mersic mult..

rocsa

Ciudat ca spui ca nu ai avut nici o ameliorare. Daca nu-s probleme de sanatate (diabet, hematologice, medicamente) nu iei anticonceptionale, orice altceva... Ma gandeam sa nu fie o alergie la ceva anume, dar de atata timp... ziceai ca nu e in dreptul tuturor dintilor, nu? Unde e inflamata? Cumva se afla in dreptul unor dinti care-s inghesuiti, sau care au niste plombe sau coroane?
Pasta de dinti daca simti ca iti face bine foloseste-o si alterneaza sa zicem la 2-3 saptamani cu alta (sunt multe paste cu efect tintit asupra gingiei, parodontiului peste tot in lume). Foloseste sare  doar dizolvata nu o pune pe periuta cristale pt ca abrazeaza prea tare smaltul. Dentistii nu cred sa fie prea de acord cu sarea (cel mult poate cu bicarbonatul) pt ca irita si mai tare gingia. Daca vezi ca nu-ti face bine nu folosi! Sunt de acord cu masatul gingiei, cu pasta de dinti si periuta soft. Infectia nu ai cum s-o agravezi daca te speli pe dinti indiferent cat de gresita e tehnica. Spuneam totusi  ca dupa ce ai efectuat miscarea de rotatie/vibratie (incet, pana numeri la 20) sa duci parul periutei spre marginea dintelui ca si cand ai matura bacteriile si nu le-ai infunda in santul dintre gingie si dinte (la dintii de sus miscare de sus in jos si la dintii de jos miscare de jos in sus, logic, nu?).
Indiferent ca sunt sau nu cauze de ordin general de sanatate, igiena trebuie sa fie strict de 3 ori pe zi si atunci nu se va transforma intr-o parodontita. Asta pana cand ajungi inapoi in tara si consulti un parodont. Fumezi?

ligiana

Diabet nu, hemato nu stiu sa fie, medicamente - din cand in cand (==frecventa 3-4 pastile la vreo 2-3 saptamani) --paracetamol sinus,anticonceptionale nu. Inflamatia --
  link valid 2 zile.
 Nu e in dreptul unor dinti cu plombe -cei(cele ==masele) din spate ar fi imbracati -dr. stomatolog s-a gandit la chestia asta, dar mi-a spus ca nu e in zona cu pricina..de fapt nici n-a aparut in perioada in care am pus coronitele (3 de toate) ci la vreun an dupa..
 Ma spal de 2 ori pe zi pe dinti(masa de pranz o iau mereu in oras  si nu prea am cum).
De fumat, nu fumez.
Cafea nu beau - ci doar din cand in cand cate un macchiato (lapte 80%, cafea 20% approx -nu stiu cu exactitate).
 Incerc acum tehnica noua de periaj cea pe care mi-ai recomandat-o.
 Dupa ce ma spal cu paradontax, am obs ca daca ma clatesc cu apa rece (nu foarte, ci obisnuita) ma cam dor dintii. E ok? In plus imi irita buzele.
  Multumesc din nou pt sfaturi, astept altele..si am sa anunt daca tehnica de periaj da rezultate.[/img]

rocsa

In ce sens irita buzele? Durerea la rece nu cumva e legata mai degraba de detartraj? Ai observat cu precizie ca dupa Parodontax te doare, ai mai incercat si alta pasta de dinti si nu durea? Exista si paste de dinti speciale pt dinti sensibili (sa nu iei Colgate sensitive ca face si mai rau! are factor de abrazivitate mare si subtiaza smaltul de unde creste sensibilitatea) ia Sensodyne. Treaba sta in felul urmator: nu trebuie sa cumperi neaparat numai paste de dinti pt parodontiu(gingie), poti utiliza dimineata Parodontax, seara Sensodyne. Cel mai important lucru pe care tr sa-l stii e ca tr sa te speli pe dinti corect dupa mese (incearca sa-ti faci timp si la pranz). E suficient sa treaca o zi in care sa uiti si deja placa bacteriana e mult mai greu de indepartat cu periuta, e suficient sa ramana intr-un singur loc(datorita periajului incorect) ca sa declanseze o gingivita, miros neplacut. Si nu uita ca gingivita dispare daca ai indepartat placa bacteriana dupa vreo 25 de zile de igiena consecventa!! Eu am dintii inghesuiti si iti spun ca mi-a fost f greu sa ajung sa ma spal bine. Incearca sa cauti pastilute de colorare a placii bacteriene (se numesc indicatori de placa bacteriana) la farmacie si daca nu au poti face comanda, nu-s scumpe si se gasesc daca te straduiesti, merita. Vei ajunge sa te verifici unde nu te speli corect si vei vedea ca acolo unde e gingivita ramane si placa bacteriana pe care nu o vezi decat colorata.

annie

I am in deep shit. Imi iese o masea de minte si doareeeeeeeeeeeeee. Any solutions? Asha, de prin casa adunate, ca la stoma nu imi permit sa ma duc aici :(
Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

rocsa

Pacat ca nu esti in geneva ca se rezolva. A iesit o parte din masea afara din gingie sau deloc? E o pericoronarita (inflamarea tesutului care inconjoara coroana dintelui). Daca dintele a strapuns gingia inseamna ca au patruns ceava alimente si au produs inflamarea, deci trebuie indepartate (se face cu ultrasunete ca si la detartraj) plus spalaturi cu seringa cu clorhexidina (plack out). Deci ce poti face tu singura este sa iei de la farmacie plack out si o seringa si sa incerci cu o scobitoare sa cureti bine pe sub gingie si sa speli cu jet de solutie (10 picaturi la o doza de apa) pe sub gingie. Si mai cumperi mefenacid (antialgic=pt durere si e foarte indicat aici) maxim 4 comprimate pe zi. Daca dintele n-a iesit iei doar mefenacide si iti pregatesti vreo 100 de franci (in cel mai fericit caz) dar cu programare ca altfel platesti urgenta si e in jur de 200 de franci o extractie simpla.

rocsa

Problema este ca daca evolueaza cu infectie (in circa 3 zile) o sa observi ca deschizi gura din ce in ce mai putin (nu te speria ca nu e grav, dar te avertizez ca sa iei in serios si sa urmaresti evolutia ca sa poti sa temporizezi extractia pana in decembrie cand banuiesc te intorci in tara). Faza cu deschisul gurii se numeste trismus, am avut si eu si trece dupa extractie.
Seringii atunci cand o folosesti sa-i indoi acul de mai multe ori ca sa se rupa partea ascutita astfel sa nu te intepi, apoi il indoi (drept fiind e greu sa-l ghidezi) ca sa ai acces in spatele celorlalti dinti.

annie

Asha deci n am facut nik, ca n am avut timp, si mi a mai trecut. Faza ii ca ma doare in rate, a ieshit asha..un colt (coltu dinspre maseaua existenta). Si cand mai iese un mm mai doare oleaca...Multam de recomandari, o sa imi iau antialgicu respectiv. Gingia in jur arata bine...cred :).
Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

rocsa

Fac garda cu diferiti medici la o clinica stomatologica sambata si duminica si cel mai des vin pacienti cu pericoronarita. Duminica e cel mai scump pt ca numai consultatia costa 120 de franci, cu tot cu film Rx si ultrasunete/extractie se ajunge la vreo 250 de franci. La faculta o extractie costa 100 franci.

Weekendul asta am avut parte de o intamplare dezgustatoare in sensul ca pacientul nu a fost nici macar vazut pt un sfat (avea abces si temperatura, etc) pe motiv ca nu avea suficienti bani sa plateasca o consultatie. Si asta venea nu din partea unui elvetian ci din partea unei rusoaice. Depinde foarte mult de omul peste care dai ca sa te trateze, ceilalti medici cu care am facut garda nu mi-au rezervat pana acum surprize de-astea. M-a dezgustat indarjirea cu care a refuzat sa-l vada. E ferm convinsa ca aici nu exista persoane fara bani sau ajutor social. Sper sa nu ajung in halul asta vreodata. Iachi

annie

Bai, uite, sapt asta am dat de o belea, in sensu ca am niste dureri oribile de origine neidentificata asha, prin stanga abdomenului. Umpic parano, m am dus si io la un medic generalist de mi l a recomandat firma. Doamna a fost extrem de dragutza, m a tot "oscultat" vre o 2 ore (a ajuns ea la concluzia ca am facut un fel de colita spastica sau asha ceva, pe fond nervos). Faza ii ca de bani nu o zis nik, o spus ca dosarul ramane deschis 2 luni, dupa care o sa imi trimita ea o factura (?). Acuma as fi preferat oarecum sa imi spuna how much, ca poate...nu imi permit (io i am explicat asha, ca am asigurare, da nu imi foloseste la nik).
Faza cu rusoaica ma mira (oarecum). Credeam ca indivizii se ..umanizeaza cand ajung pe aici.
Revenind la maseaua minune: mie doc stomatolog din .ro mi a recomandat o chestie care se cheama corsodyl si cik contine gluconat de clorhexidina. Pot sa ma clatesc cu de ala?
Close ur eyer for ur eyes will only tell the truth
And the truth isn't what u want to see....

rocsa

Pai si plak out contine clorhexidina, poti folosi corsodilul foarte bine. Trebuie sa insisti bine cu periuta in dreptul molarului de minte. Chiar daca nu ti se pare evident sub gingie se poate acumula placa bacteriana sau rest alimentar care provoaca inflamarea. Chiar daca gingia arata bine si ti se pare ca nu-i inflamata. Ai grija nu prea des cu clorhexidina o data la 2 zile cel mult 2 saptamani.

tina

Am trecut cu bine de operatia cu lambou, cu toate ca a durat cinci ora, mi s-a lucrat toata arcada de jos intr-o singura sedinta. A fost curatata infectia si mi s-a facut aditie de tesut engogen (endogain). Acum mi se misca dintii mult mai mult ca inainte, dar mi s-a spus ca este normal. Sper sa se refacacum trebuie gingia si sa merg sa mi se opereze si arcada de sus. Mi s-a recomandat sa nu ma spal pe dinti, ci doar sa ma clatesc cu plack-out pentru 2, 3 saptamani, si tratament cu tetraciclina pentru o luna de zile. Stii cumva daca utilizare de plack-out pe timp indelungat are efecte negative? La cat timp, si cu pauza de ce perioada ar trebui sa folosesc apa de gura?bye. si merci pt. informatii. Tina
tina

rocsa

Ciudat cu spalatul asta, chiar 2-3 saptamani de nespalare... mi se pare multicel. As fi fost de acord sa-ti recomande sa nu te speli 3-4 zile maxim. Da' peste cat timp scoate firele? Nu peste o saptamana?
In felul asta dupa 3 saptamani tr sa te duci la detartraj obligatoriu. Intr-adevar nu e bine sa clatesti 3 saptamani cu plack (o saptamana, de 2 ori pe zi in cazul tau, ti-as recomanda sa cumperi periuta soft si sa te speli seara, masand cu blandete dinspre gingie spre marginea dintelui, cu atentie sa nu scoti firele). La utilizare de lunga durata a plack out-ului=clorhexidina apar efecte secundare ca: alterarea gustului, colorarea dintilor, limbii pe fata dorsala (ca la persoanele care fumeaza), favorizarea formarii tatrului. Se prepara o solutie din 10 picaturi de plack out la o doza (gasesti paharelul de plastic in interiorul ambalajului) de apa. Dupa o saptamana faci pauza si reiei dupa vreo 3 zile (sa zic si eu, nu scrie nicaieri clar).
Mai intreaba-l ca sa-ti fie clar: 3 saptamani doar clatesti cu plack out??

tina

:) Rocsa, merci pt. raspuns. Ah, cu spalatul pe dinti m-am exprimat eu gresit. Ma pot spala dupa ce mi se vor scoate firele (intr-adevar la o saptamana dupa operatie). Povestea cu 3 saptamani este doar pt. clatirea cu plack out. Am folosit aceasta apa de gura si cu o saptamana inainte de operatie si deja au inceput sa mi se coloreze dintii. Cum scap de asta? Dupa ce nu voi mai folosi plack-outul coloratia va disparea de la sine sau trebuie folosit ceva special pt. albire?
tina

rocsa

Cu intarziere, scuze, iti raspund ca in legatura cu intreruperea plack out-ului (a propos ce concentratie are solutia recomandata?)doar medicul tau poate sa-ti raspunda, el supravegheaza si stie mai bine ca mine. Teoretic din momentul in care te poti spala pe dinti raresti si clatirile (e important sa-l mai intrebi, poate nu ai inteles corect: 4 saptamani de plack out e enorm de mult). In legatura cu colorarea tot medicul poate sa o inlature (periaj profesional) nu-ti recomand sa incerci tu singura cu produse din comert

CapitanuPICARD

salutare la toata lumea,
ceasu' rau m-a adus pe acest forum. ma refer la faptul ca acum cateva zile, analizandu-mi radiografia dentara, tanti doctoru' mi-a dat cu firma-n cap: o masea si unul dintre cei doi dinti din fata (de sus, si maseaua si dintele) se mai tin cam in 10-15%. nu stiu exact termenii. din ce am inteles, radacina este prinsa in maxilar cam 10-15%, in rest, osul este "mancat", departat de dinte :(
e drept ca mobilitatea acestor doi dinti este cam mare :(
desigur, nu doar cei doi sunt afectati de boala.

imi spunea ceva de aditie de os si de o suma care se invartea pe la 3000 euro. si, oricum, nu imi garanteaza nimeni niciodata vindecarea.

ete ce am citit insa in jurnalul national. citez:

Tratamentul bolii parodontale urmareste indepartarea
tesutului de granulatie care se formeaza in spatiul
care se creeaza, initial, intre gingie si dinte, apoi
intre osul alveolar si dinte. Pe acest tesut se
grefeaza microbi care intretin infectii bacteriene ce
determina marirea spatiilor initiale prin distrugerea
tesuturilor care fixeaza dintele in osul maxilar,
spatii ce poarta denumirea de pungi parodontale. Se
formeaza asadar un cerc vicios, parodontita marginala
cronica fiind o boala ce se autointretine. Urmarea
fireasca a bolii parodontale netratate este
mobilizarea dintilor si apoi pierderea lor. Teoretic,
daca se reuseste indepartarea tesutului de granulatie
se poate obtine vindecarea bolii parodontale. Dar
acest lucru este foarte greu de realizat si este
important ca interventia sa se efectueze intr-un
moment in care boala nu se afla intr-un stadiu prea
avansat. Cu cat boala este mai avansata, cu atat sansa
de reusita a interventiei scade. Spre deosebire de
chirurgia clasica, tratamentul laser este mult mai
usor de suportat de pacient, de cele mai multe ori
nefiind necesara nici anestezia. Fasciculul laser,
orientat spre tesutul de granulatie, il vaporizeaza
pur si simplu, ajungand in locuri inaccesibile
instrumentarului folosit in chirurgia clasica. Tesutul
de granulatie si infectia grefata pe el sunt
indepartate in proportii mult mai mari decat prin
metode conventionale. De asemenea, efectul
antibacterian al laserului nu mai face necesara
administrarea de antibiotice. Iar progresul
extraordinar pe care il aduce laserul in terapia
parodontala este ca STIMULEAZA REFACEREA OSOASA,
DETERMINAND SINTEZA DE PROTEINE CE VOR FORMA VIITOAREA
MATRICE OSOASA.

Timpul de interventie variaza in functie de leziune,
care trebuie tratata cu laser timp de 30-40 de
secunde, cel putin 4 sedinte, la interval de 10-12
zile. Nu exista contraindicatii legate de varsta,
stare de sanatate. Nici gravidele nu au
contraindicatie pentru acest tratament. De asemenea,
durerea este considerabil redusa, in cele mai multe
cazuri nefiind nevoie de anestezie. REZULTATELE SE
OBTIN IMEDIAT, REDUCANDU-SE MOBILITATEA DINTILOR SI
STAREA DE INFLAMATIE A GINGIEI, IAR IMAGINEA
RADIOLOGICA DUPA 6 LUNI ARATA O RECONSTRUCTIE
OSOASA!!!!!

rocsa, te vad tare pe pozitie in domeniu. noroc de faptul ca mai exista si medici sau viitori medici care stiu sa respecte jurmantul acela...
stii ceva de acest tratament cu laser? exista cabinete in bucuresti? stii vreunul? te poti interesa? tratamentul este eficient si in cazul unui stadiu avansat al bolii?

mai citeam ceva de lucrari facute cu titan in loc de materiale ceramice dar, tot asa, cica te usuca rau de tot la buzunar?

e cazu' sa ma reprofilez pe supe? :(
multumesc.

rocsa

Sunt departe de a fi tare pe pozitie, luni seara iti raspund dupa ce ma documentez.

smuci

Revin...cu intrebari. Mi-am facut niste analize si calciul meu s-a dovedit mult sub limita minima. Se poate ca acest lucru sa fi influentat aparitia si intretinerea parodontitei mele? Daca rezolv problema....va insemna ceva sau va evolua pe mai departe ca si pana acum?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

A CERB

de kuriozitate, cat e calciul, cat e limita minima, si cat e albumina?
Smile! It confuses people!

rocsa

Pt smuci:
Quoteva evolua ca si pana acum
=??? Pai eu intelesesem ca de cand ai inceput tratamentul si pana ai finalizat  puntile din ceramica a trecut ceva vreme. Ai remarcat vreo evolutie?
Exista cunoscut faptul ca poate apare gingivita la antagonisti de calciu-nifedipina (dar mecanismul e diferit fata de o hipocalcemie-->nu actioneaza la nivelul osului ci apare hiperplazie gingivala, si alta simptomatologie dar nu asta e cauza determinanta in evolutia spre o parodontita). Mai apare informatia ca exista gingivite in avitaminoze(A, D, C) si disfunctii endocrine si...etc dar la parodontita se ajunge datorita prezentei placii bacteriene, sau in absenta placii(ai facut detartraj,ai motivat pacientul sa se spele corect,toate-s verificate dar exista evolutie) prezenta microorganismelor specifice parodontitelor: Actinobacilus actinomicetemcomitans, porfiromonas gingivalis, prevotele etc pe care esti obligat sa le depistezi prin recoltari pt ca nu le poti elimina doar cu detartraj, tr tratament antibiotic tintit pe animal. Deci evolutia/ intretinerea unei parodontite tot pe seama placii/microorganismelor se face. Bineinteles ca e bine sa inlaturi factorii de risc (hipocalcemia) dar asta nu inseamna ca daca nu o faci, parodontita va evolua.

rocsa

Capitane iti spun ca faza cu laserul in chirurgia parodontala e intr-un stadiu de cercetare se presupun multe, inca nu s-a ajuns sa se practice nici in geneva. Lasere existe si-s de multe feluri, asta o stiam de la profii din romania, exista cabinete(stiu sigur unul) cu laser Nd-yag in Bucuresti unde am vazut o interventie la o carie(intr-adevar nu-i nevoie de anestezie) sau in canalele radiculare dupa caz de gangrena dar si in primul caz cat si in al doilea laserul vine sa completeze tratamentul si nu substituie instrumentele obisnuite de tratament. Sper ca am inteles corect: in interventia parodontala e nevoie de un laser mai slab: CO2, dar nu-i adevarat ca n-ar fi nevoie de anestezie si nici ca indepartezi tesutul de granulatie cu el, ci e folosit doar la final ca sa omoare si ultimile urme de bacterii. Deci nu te lega la cap cu laserul ca nu e cazul

Cu titanul treaba sta in felul urmator (daca e incalcit ce-am scris mai intreaba): exista tratament cu membrane intarite (ranforsate) cu titan in caz de rezorbtii ososase verticale (dar unghiul de deschidere al defectului nu trebuie sa depaseasca 20 de grade). Mai sunt si grefele de bioos utilizate in rezorbtii verticale sau granule de biovitroceramica, ori emdogain (sau membrana ranforsata plus bioos). Treaba e ca medicul stabileste ce e nevoie sa faca in functie de aspectul rezorbtiei. Toate astea nu sunt indicate daca ai o rezorbtie generalizata=in dreptul  majoritatii dintilor. Adica se face interventia pt 1-2 dinti, nu la toata mandibula (si asta nu din cauze financiare cum logic te duce gandul ci pt ca nu se poate tehnic). Pt rezorbtie generalizata nu exista grefa. Daca sa zicem nu mai e nici un dinte si vrei sa faci un implant si osul e prea subtire se face grefa de os de la pacient (creasta iliaca, etc) dar asta-i alta mancare de peste. Priceput sau pierdut in ceata? Exista si studii care fac comparatia intre membrana ranforsata cu titan si bioos, dar nu inseamna ca asta e criteriul tau de alegere.

smuci

...Si inca o intrebare: operatia cu lambou cu emdogain ce presupune? Este eficienta? Daca da, pentru cat timp? sau, pe scurt: nu s-a inventat nimic care sa induca cresterea dintilor? :scratch Glumesc, fireste...
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Emdogain gel e ca scheletul unei constructii, dupa cum vezi e un gel care contine niste proteine cu rol de matrice (schelet daca vrei) pe care se va forma osul. Cum refacerea osului difera de la persoana la persoana nimeni nu poate garanta evolutia intr-o anumita directie. Nu poti face un lambou la nivelul intregii mandibule/maxilar ca sa introduci gelul asta. In cazul in care ai dinti la distanta unul de altul si care au un defect vertical (aspect in pâlnie) atunci e posibil sa faci un lambou unic pt o intreaga arcada dar asta nu inseamna ca introduci gelul pt toata arcada ci doar in dreptul dintilor respectivi.

smuci

Am inteles. Inca o intrebare: dupa o eventuala refacere osoasa, gingia revine (macar partia) la forma si dimensiunea initiala? Si daca emdogainul asta este atat de bun, nemaipunand la socoteala si pretul relativ mic (1.000.000 pentru fiecare dinte), de ce nu fac toti cei cu probleme operatia cu lambou? Si de ce nu este facut cunoscut acest lucru in toate cabinetele stomatologice?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Nu se fac in masa operatii cu lambou si emdogain pt ca tehnica are si ea indicatii limitate asa cum am spus mai sus. De ce nu se fac in majoritatea cabinetelor? Pt ca un lambou inseamna sa taie gingia si sa o decoleze de pe os, sa irige cu ser permanent ca sa impiedice o necroza osoasa atunci cand curata detritusurile si tesutul de granulatie, sunt riscuri infectioase (si nu ma refer la microorganismele din cabinet) treaba e delicata si de aceea se baga la asa ceva chirurgi in general sau cei din paro care au mai facut. Nu te apuci sa recomanzi imediat o astfel de interventie primului pacient care-ti intra in cabinet. Sunt pacienti la care azi ai detartrat, totul e curat bec si intr-o saptamana iti vine la cabinet cu patrunjelul in dinti si tartru cat casa dar care iti pun teancul de bani pe masa si-ti cer sa faci minuni. Cam atat...

smuci

Mi-as face si eu o chestie d'asta cu emdogain...intrebarea este daca merita sa-mi asum riscul. Urmare retragerii gingiei (mai pronuntata in cazul incisivilor centrali de jos), am ramas cu un aspect urat, fara sa mai amintesc de sensibilitate (pe care o tratez, cu mai mult sau mai putin succes, cu sensodyne). Plus ca, este tentanta ideea de refacere osoasa. Tu ce parere ai?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa


smuci

Hai ca mi-ai dat un raspuns de jidan. Nu stiu daca esti, dar in niciunul dintre cazuri nu am folosit comparatia ca pe o jignire. Dimpotriva.
  Si acum sa raspund...fara o alta intrebare :) Sa dea naiba in ele de tigari, dar le fumez cu o mare placere. Si nu vin (remarca) cu restul de argumente de genul stres, viata agitata, bla bla...chiar daca ele sunt cu varf si indesat. Da, mai fumez...si stiu ca nu e bine. Mai conteaza ca stau in baie ca sa ma spal pe dinti mai mult decat atunci cand fac dus? Mai conteaza ca ma spal cu o meticulozitate dusa spre limita paranoiei? Deja am inceput incercarile de induiosare, de parca asta rezolva ceva sau de parca imi esti duhovnic. Raspunsul este unul singur: da, fumez. Acum pot sa primesc si eu raspuns la intrebare?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Stai, ca am uitat sa spun ceva: inainte de sarcina, nu am avut absolut nimic, nici macar gingivita(exceptand cariile). Totul a inceput dupa aceasta perioada...si uite ca fetita mea are 2 ani si 5 luni...iar mami tremura pentru dintii ei. Daca as avea garantia ca proteza totala nu este o chestie clampanita, cred ca m-as mai linisti....asta ca sa ma dau grozava. :headbang:
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

rocsa

Te-am intrebat daca mai fumezi nu ca sa evit raspunsul ci pt ca am avut chiar exemple nenumarate aici, pacientului nu i se face implant si nici interventie in vederea redresarii parodontale pana pacientul nu se lasa de fumat (ca sa primeasca un cadoul de la mos Craciun=chirurg trebuie sa fie cuminte si sa munceasca pt asta). Eu am facut detartraj minutios si pt o perioada pacientul e supravegheat (igiena, fumat,etc) ca apoi sa se stabileasca rendez vous pt  chirurgie. Chiar am de vreo 3 saptamani cursuri la scoala legate de situatia parodontala cu evolutia si tratamentul la persoanele care fumeza. O sa ti se para caraghios, dar astia la faculta se lupta ca nebunii sa-si conviga pacientii sa se lase de fumat, e plin de brosuri. Am si colegi care au inceput programul de  :twisted: dezintoxicare.

Si ca sa-ti "raspund" la intrebare: nu se face la orice tip de rezorbtie interventie cu emdogain. Asa ca nu am cum sa stiu, tr vazute radiografiile, ex clinic. Medicul care te-a vazut pana acum ar trebui sa stie exact. Ce ma intrebi tu e ca si cum intre vecinele de la bloc se primesc recomandari pt antibioticul cutare ca asa i s-a prescris si i-a prins bine.

smuci

Stii cum este? Eu acum iti voi aduce argumente viciului meu. In fond, atat timp cat nu se stie cauza aparitiei parodontitei si, mai ales, nu s-a dscoperit tratament pentru vindecare definitiva, firesc ca stresul, fumatul, alimentatia nesanatoasa, etc...reprezinta raul. Da, stiu foarte bine ca dauneaza....dar eu cred ca doar favorizeaza aparitia si evolutia bolii, nu ca determina asta direct si fara tagada. Si daca ma las de fumat si ma voi sui pe pereti de nervi, imi garanteaza cineva ca ma fac bine?
  Rocsa, sa nu te apuce isteria pentru ce am scris....stiu ca nu e bine ca fumez, probabil ca, la un moment dat chiar voi incerca sa renunt la asta, poate chiar voi reusi...eu cred ca parodontita este una din bolile alea fara inceput si doar cu un sfarsit sigur, indiferent cat este amanat. Ca la cancer...poti sa faci citostatice sau alte tratamente alternative pana la loc comanda....il tii in loc un timp dar tot de cancer mori.
  In alta ordine de idei, de la vecina de bloc pe nume Rocsa, am invatat cum sa ma spal pe dinti corect (adica am avut incredere in ce ai spus).
  Apropo, stiai ca imudonul va fi scos de pe piata franceza? Raportul risc-eficienta s-a dovedit a fi nefavorabil. Si cum naiba sa mai crezi in tratamente minune? (nu ca imudonul ar fi fost asa) De asta am intrebat si despre emdogain...in ideea ca s-ar preta la rezorbtia mea (halal exprimare), in ideea ca ma las de fumat, in ideea ca ma voi spala pe dinti pana cand ii voi toci....cu toate astea, oare merita sa-mi las gingiile ciopartite si radacinile expuse soarelui, sau dupa o luna de la operatie ma voi trezi cu batista plina de formatiuni osoase numite ex-dinti? Stiu, orice operatie implica riscuri, inclusiv una banala de apendicita, dar totusi...
   Hai ca am aberat cu spor....Un lucru este clar....mi-e frica sa nu raman fara dinti(chiar daca acum, numai un ochi atent de specialist poate observa ce am)...si as vrea sa existe cineva sau ceva care sa-mi dea speranta vindecarii.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

QuoteIn fond, atat timp cat nu se stie cauza aparitiei parodontitei si, mai ales, nu s-a dscoperit tratament pentru vindecare definitiva
pai se pare ca-mi racesc gura de pomana, am scris care-s cauzele , se stie foarte bine. Am pacienti care au dosar la facultate din 1968, imagineaza-ti, uite daca vrei, o sa incerc sa pun pe net intr-o zi niste dovezi. La faculta si-au facut tratamente si e scris totul in dosar: de la coroane, implante si obturatii totul e trecut aici. Bineinteles sunt radiografiile de atunci si pana acum si poze. Dovada clara ca tratamentul exista si reuseste, pacientii astia din 68 au acum in general in jur de 60 de ani si au mai multi dinti in gura decat au parintii mei. Fiecare generatie de studenti are un numar de pacienti dintre care unii sunt chemati in recall (reevaluare). Sun pacientul si-mi raspunde uimit ca nu are nici o problema cu dintii si ca daca trebuie vine la faculta. In dosar e notata data la care trebuie sa chemi pacientul. Intr-adevar jos palaria pt organizarea pe care o au la faculta. Dar, in fine, m-am departat de subiect.

Tu in primul rand trebuie sa te lasi de fumat pt fetita ta, apoi pt sanatatea ta. Treci la fapte, nu o da atat cotita :P . Si hai sa nu exageram cu cancerul, e bine ca esti motivata (tii la sanatatea dintilor tai) dar nu cauta in toate partile o solutie care sa evite viciul (vina ta pe care nu ti-o asumi)

[/quote]

rocsa

nu stiam de imudon...

Of, scanez si iar scanez carti si informatii ca nu apuc sa citesc, trebuie sa ma pun pe carte ca nu stiu nimic la modul serios legat de tratamentele parodontitelor :(

anna_t

Buna, am si eu o problema, generalizata, cu dintii. Din primavara ma lupt sa-mi refac dintii si inca n-am reusit. Spun generalizata nu ptr ca as avea parodontoza dar de cand am inceput sa repar primii dinti parca au innebunit toti, treptat treptat au inceput sa ma doara si-n stanga si-n dreapta, sus si jos.
Am inceput cu un dentist bun zic eu dar avea un " cusur' : stateai la usa lui si cite o ora si jumatate (programat fiind!)
Asa incit l-am schimbat cu alt dentist care dpdv al programarii e OK dar..........citeva lucruri m-au frapat:

-Se practica scoaterea nervilor si inchiderea canalelor in aceeasi sedinta???
-De ce se practica scoaterea nervilor la dintii relativ sanatosi (plombati) care nu urmeaza sa fie protezati(coronite, punti)? Sau urmeaza???
-Daca pe un molar de minte, tratat ptr cangrena, in 2 sedinte si inchis(!!!) doare la apasare, se poate pune lucrare (punte) pe el sau e mai indicata redeschiderea, tratarea pana dispare durerea si apoi puntea ???
-Dintii la care s-au scos nervii dor citeva zile pana la o saptamina?
Multumesc
Pretuiti-va dintii, copiii si parintii! In ordine inversa!

A CERB

in asteptarea raspunsului rocsei( dentistul on-call pe vizuina) iti pot da un singur sfat. mergi inapoi la cel la care astepti o ora cu programare. exista un cel putin un motiv pentru intarziere. primul motiv ar fi ca e bun. daca atunci cand esti inauntru iti acorda toata atentia si o face minutios, asta e tot ce conteaza. de asemenea, daca atunci cand ai o urgenta te vede in aceeasi zi. ia o carte cu tine si asteapta si 3 ore daca e nevoie. daca mergi intelegand ca poti astepta nu te mai enervezi.
Smile! It confuses people!

smuci

Gata, m-am hotarat. Dupa ce termin pachetul in curs, promit ca incerc sa ma las de fumat. Sper sa reusesc. Asa sa-mi ajute Dumnezeu.
  Ca tot veni vorba, Rocsa, pune mana si studiaza tratamentele parodontopatiilor, ca sa stiu incotro o iau. Esti vecina pe care o cred cel mai mult. Sa nu iti imaginezi, insa, ca daca ma pui sa imi scot dintii, sa ii spal bine cu detartrant si sa ii infig la loc in gingie, chiar o voi face. Niscai discernamant am si io. In caz ca ma suspectezi de chestii necurate, precizez ca am glumit. :mrgreen:
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

A CERB

Smile! It confuses people!

stefan

Serios acum, ce sunteţi aşa porniţi împotriva fumatului? E unul din puţinele mecanisme de selecţie naturală rămase.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

A CERB

nu e nimeni pornit. poa'sa fumeze kat il tine buzunaru', da' sa nu se planga ka-i kad dintzii.
Smile! It confuses people!

rocsa

Anna sunt perfect de acord cu cerbu, daca medicul iti acorda atentie si consideri ca lucreaza bine, ar fi trebuit sa-i atragi atentia sa incerce sa respecte programul si in plus tu sa iei in calcul o eventuala intarziere. E mai grav daca dentistul lucreaza pe banda rulanta la viteza (e greu sa apreciezi cu exactitate si sa previi situatiile care-l fac pe urmatorul pacient sa astepte). Nu schimba usor dentistul ca nu stie ce-a facut celalalt, ce-a lasat celalt sub o plomba sa zicem.
1. inchiderea canalelor se face in aceeasi sedinta cu scoaterea nervului daca era viu, chiar e indicat, fiecare redeschidere insamanteaza cu noi bacterii (care vin din gura pacientului of course). Dupa e normal sa doara cateva zile pana la o saptamana maxim si doare mai ales cand strangi dintii sau mananci pe partea aia.
2. daca dintele nu urmeaza sa fie incoronat alte indicatii in scoterea nervului ar fi: a)dintele nu mai raspunde la testul cu rece: a murit nervul chiar daca nu te-a durut si chiar daca pare sanatos; b)la indepartarea plombei se descopera sub plomba carie care se continua pana la nerv poate sa nu doara
3. nu se poate pune puntea pe dintele respectiv pana nu trece durerea. E de mai mult de o saptamana? In general ca sa poti inchide canalele la un dinte cu gangrena trebuie sa dispara durerea inca din stadiul in care iti pune dezinfectant pe canale. Inchide cand nu mai e urma de durere. Daca durerea e deja de mai mult de o saptamana trebuie sa faci o radiografie.

rocsa

In privinta fumatului studiile arata ca dupa aproximativ 5 incercari de renuntare 75% reusesc sa se lase de fumat pentru ceilalti 25% pronosticul nu e deloc favorabil. Important este sa incerci.
Am tot respectul pt persoanele care se lasa definitiv de fumat, stiu ca nu e usor dar depinde cat de mult vrei. Al meu s-a lasat acu 2 ani, era la a 2-a tentativa. Nici acu nu-mi vine sa cred ca nu-i mai trebuie tigara, la cat de incrancenat era. Nu ma intreba cat urasc viciul asta (mi se aplecase de la fumul de tigari, de-asta iti spun ca nu-i corect fata de fetita ta care fumeaza pasiv, sau probabil o lasi singura si tu fumezi pe geam).
In general motivele sunt: ma ajuta sa ma concentrez, ma integrez mai bine in grup(grupa de fumatori=schimba pretenii cu unii mai veseli) mi-e frica sa nu ma ingras (e adevarat, s-a observat o crestere in greutate cu 3-4 Kg in medie dar le poti da jos mai tarziu, nu-i un motiv serios), etc. Al meu a slabit dupa ce s-a lasat de fumat asa ca nu-i neaparat.
Important e sa nu te pacalesti incepand sa fumezi tigari light ca-s o minciuna comerciala si asta o spun studiile nu eu. Mai nou au aparut patch-urile cu nicotina ca gumele de mestecat erau oribile, stiu ca si al meu a incercat-o si nu l-a ajutat.

rocsa

De exemplu e bine cunoscut ca la pacientii fumatori se poate sa nu observi imediat ca are gingivita (gingivita=culoarea rosie, sangereaza usor) pt ca gingia devine anemica, capilarele care o iriga se atrofiaza si chiar si in prezenta unei gingivite nu sangereaza deloc si asta te poate induce in eroare. Bineinteles ca boala parodontala evolueaza mult mai repede, logic, nu?

smuci

Rocsa, nu fumez cu fetita mea in aceeasi incapere dar nici nu o las nesupravegheata. Daca are cu cine sa stea, fumez, daca nu, o las pe mai tarziu. In ceea ce ma priveste, este prima tentativa de a ma lasa de fumat. Ma enerveaza si gandul ca o voi face, sa dea naiba in ea de placere fara rost. Sper numai ca, la birou fiind, ma iau cu treaba si mai uit. Cine ma crede? :shock:
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Probabil ai fumat si cand ai fost insarcinata. Probabil stiai ca nicotina traverseaza placenta si ajunge la fat. Si probabil ca stiai deasemenea ca-ti alaptezi copilul la san cu nicotina pe care o savurezi tu cu atata placere.  Esti una din mamele care-i prepara biberonul copilului ei cu tigara-n mana. Mi se pare jalnic dar defapt ma mir cum nu te-ai gandit ca s-ar putea ca fetita ta sa te acuze mai tarziu (la cata propaganda antifumat se face) ca pt tine ea nu a contat atat cat sa te determine sa arunci tigarile la cos. Una din colegele mele mi-a povestit de-o pacienta care a avut o experienta trista cu baietelul de 4 ani care a respins-o instinctiv atunci cand a vrut sa-l pupe si asta pe motiv ca mirosea urat. Sa stii ca sunt si mame pentru care copilul a avut o mare influenta atunci cand s-au lasat definitiv de fumat. Bineinteles nu sunt eu persoana care sa te judece, imi pare rau ca ti-o spun pe sleau dar cred ca ar fi cazul sa reflectezi cum cred ca nu ai facut-o niciodata serios si las-o naibii de tigara. Nu mai inventa scuze pt o slabiciune mizerabila, atatea persoane au reusit sa se lase de fumat. Vrei sa-ti educi copilul mai tarziu: stiu mami ca nu-ti place sa faci temele si ai chef de joaca dar acum la teme cat eu dau o fuga la o tigara. Ce autoritate vei avea in fata ei?
 Anunta-ma cand devii o persoana constienta ca are in grija un copil, si atunci mai vorbim. Cu regrete, rocsa.

smuci

Mama, ce dai cu pietre!
  A propos, ai copii?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

A CERB

sparge-i dintii rocsa( get some business in the process?). way to go!
Smile! It confuses people!

tapirul

way to go, I totally agree (si eu nu agree cu cerbu asa usor...)
what's the point daca are rocsa copii sau nu???
cre'că, nu ştiu...

smuci

Pai mie mi se pare cam asa: la cata inversunare are Rocsa in ea la a ma critica ca mama, in conditiile in care nu are nici cea mai mica idee despre ceea ce si cum sunt (ex: probabil esti una din mamele care pregatesc biberonul cu tigara in gura), ma duce cu gandul la o atitudine specifica celor care, din anumite motive, oricare ar fi ele, nu au copii, si anume la acel gand ''nenorocita, o fumatoare inraita, o iresponsabila, probabil si cand a conceput copilul era cu tigara in gura...de ce da Dumnezeu copii cui nu merita? Ehe, daca as avea eu unul, as proceda asa si pe dincolo...''. Plus ca, chia ea a spus despre jumatatea ei ca a fumat si s-a lasat. Daca detesta la modul absolut fumatul si fumatorii, cum de nu a oripilat-o chiar si numai gandul de a sta langa un viciat? Raspunsul este simplu, pentru ca il iubea. Buuun, este firesc si omenesc sa fie asa, dar de ce oare este nevoie de dragoste ca sa accepti defectele cuiva? Intelegerea este independenta de anumite sentimente si este strict dependenta de ratiune....asta, teoretic. Am spus ca fumez...nu in fata copilului. Am mai spus ca vreau sa ma las. Nu spun ca reusesc...pentru ca nu stiu cat voi rezista. Numai cel care nu a fumat, nu stie ce greu este. Dar incerc. Prea multa inversunare pentru un fapt oarecare. Iar calitatile mele de mama, nu este nimeni in masura sa mi le critice, atat timp cat nu ma cunoaste. Si tot ca un fapt divers, mi-am dorit copilul asta 6 ani de zile, si numai eu stiu cat m-am rugat sa-l am.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

A CERB

desi agree cu discursul impotriva fumatului( ex fumator inklusiv de marasesti), si pe mine m-a surprins supararea rocsei. interesant, smuci, ca desi te deranjeaza "akuzatiile" rocsei, nu le infirmi. te supara numai assumption-ul. assumption-urile tale cu rocsa care vrea copii dar n-are sunt probabil magarii mai mari, pentru ca nu prea au o baza reala.

these being said,  smuci nu e on trial. daca a fumat in sarcina, sunt konvins ca i-e rushine.

eu zik sa ne rakorim oleaka, smuci sa nu se planga de dinti ( si sa mearga la roksha la kabinet) si noi sa nu dam ku pietre( whatever happened to good, ole fashioned baseball bat?)
Smile! It confuses people!

stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

rocsa

M-am enervat pe mine ca ma consider prea mamaliga atunci cand incerc sa conving pe cineva sa renunte la tigara (sau in alte situatii vis a vis de pacient). Mi s-a spus la scoala ca n-o sa reusesc in veci sa pun punctul pe "i" daca nu sunt si autoritara (dar nu de la inceput, doar cand persoana este pe cale sa se decida si inca oscileaza).
In fine, nu trebuie sa-mi explic atitudinea (eu nu am nimic cu smuci). Mi-a fost teama ca ea va prinde doar ideea ca eu o critic ca mama in loc sa ia defapt esenta: vinovatia care sa o determine sa faca mutarea. Mi se pare cel mai important motiv sa se lase de fumat. Copilul te acuza initial pana pe la vreo 15 ani (am exemplu o verisoara) si acuzatiile se pot intoarce impotriva temeliei unei relatii parinte-copil, iar dupa 15 ani incepe sa copieze comportamentul: fumeaza si ea la randul ei cu aceeasi inversunare (nimeni nu poate discuta cu ea sa renunte chiar daca are un copil la randul ei). Studiile arata ca 80% din copiii ai caror parinti sunt fumatori vor capata si ei acelasi viciu. Mi-as dori sa stiu cum sa abordez subiectul ca sa intelegi importanta. Cu regret (iarasi), rocsa.

smuci

Ufff...so, in timpul sarcinii nu am fumat...si ca sa fiu cinstita pana la capat (adica nu sunt aici sa ma dau rotunda sau oricum altfel), nu am fumat...pentru ca nu am putut. Asta nu inseamna ca altfel as fi fumat. Eu spun sigur ca nu, dar nu pot sti pentru ca nu am avut ocazia sa aflu.
  Rocsa, apreciez intentia ta de a ma convinge. Crede-ma ca stiu cat de rau face sanatatii viciul asta, mai ales in cazul in care dintii sunt bolnavi, asa cum sunt ai mei (nu va apucati sa ma criticati, stiu ca parodontita nu este o boala a dintilor, este doar o exprimare). Doar ca, modul in care ai incercat sa fii autoritara nu s-a potrivit deloc cu ce a iesit. Dupa teoria ta, un medic exceptional dar care este fumator, nu merita atentie? Sau tu, daca ai fi fumat, ai fi avut mai putina autoritate in fata pacientilor? Eu zic ca nu. Totul tine de atitudine si profesionalism. Am mai intrebat daca ai copii, pentru ca numai cineva fara copii poate acuza asa cum ai facut-o tu. E ca atunci cand, fara sa ai copii, critici comportamentul celor care ii au, ''ca atunci cand voi fi eu parinte, mama mama ce o sa fac, asa si pe dincolo...'' iar in momentul in care constati ca lucrurile nu stau deloc asa, sa remarci ca toate teoriile ante sunt demolate fara nici un fel de greutate. Nu ma intereseaza daca ai sau nu (desi sunt cel mai frumos lucru din lumea asta...habar nu ai cat poti iubi pana nu iti tii in brate mogaldeata). Stiu doar ca as risca sa imi pierd dintii urmare unei alte sarcini si sa mai am un copil.
  Nu ma supar usor...am avut incredere in sfaturile tale, si crede-ma ca am apelat la ele din lipsa unui medic care sa imi inspire incredere totala. Sunt om in toata firea, stiu ce este bine si ce nu este bine, nu infirm sau confirm nimic daca nu am o convingere absoluta, nu mint ca sa fac impresie (pentru ca nu asta conteaza). Sunt aici si scriu pentru ca am crezut in ce spui (deci autoritatea o ai, fara sa recurgi la acuzatii inutile, crede-ma). E doar un loc in care poti cere un sfat, nu unul in care sa primesti un ciocan in cap. Daca deranjez, nu mai scriu. Sau, iti face placere sa spun ca, nu am mai fumat de cateva zile dar realitatea sa fie alta? Crezi ca ai fi multumita crezand ca ai fost inteleasa altfel zburlindu-te la mine? Eu sunt sigura ca nu. Pentru ca esti o fata desteapta (sa nu intrebi de ce afirm asta...si tu ai facut afirmatii  de capul tau). Si un om rational se manifesta ca atare.
  In concluzie, daca am ingropat securea, crezi ca mi-ai putea da si alte informatii referitoare la tratamentul nenorocitei asteia de parodontita? Pentru ca, la un moment dat, ai facut referire la parodontita rebela la tratament.
  Daca ti s-a pus pata pe mine, doar sa spui, ca sa nu mai astept degeaba sa imi raspunzi.
  Multam de atentie!
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

smuci

Stai, ca am uitat sa exemplific ceva: in cautarile mele de informatii despre boala, am gasit si un site http://www.dandent.as.ro/forum . Sa nu sariti de fund in sus, nu acuz ci doar compar. Rocsa, ia numara tu posturile de pe forumul de aici si compara cu celalalt. Intelegi ce vreau sa spun cand ma refer la autoritate profesionala? Ai asa ceva, cu varf si indesat.
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

anna_t

Multumesc mult ptr raspunsuri. De fapt,  mi-au confirmat ca dentisul nr 2 a lucrat corect.
Ma confrunt insa cu o problema, iarasi, acuta: mi-a indepartat o punte (dr jos) de 3 dinti, stilpul spate fiind  molar. La el am avut carie pana pe nerv asa incit mi-a scos nervii , mi-a pus conuri cu clorhexidina si ceva ghips,  pana la urmatoarea sedinta cand urma sa mi-l inchida ptr ca totul era OK, canalele curate, fara miros. Dar a doua zi a inceput sa ma ia durerea, intermitent ca incet incet sa devina permananta. Doare chiar si cand il ating nu mai vorbesc de apasare  sau sa incerc sa mananc pe el. Chiar mai mult durerea radiaza pana  la dintii din fata.  Ce poate fii?
Am mers inapoi mi-a deschis, nu e nimic suspect, secretie, miros, totul pare bine dar nu e, ptr ca doare foarte tare cand intra pe canal, cand il apas sau ating si am uitat sa spun ca toate astea sub anestezie. Acum am ceva pasta galbena pusa pe canale, iau antibiotic  si ma rog la Dumnezeu sa ma ajute sa nu-mi pierd molarul.
Dintii mei sunt nebuni complet, sa nu va spun ca mai nou anestezia nu-si mai face efect, adica amortesc toata, limba, gura stramba, etc dar cand pune freza pe dinte innebunesc.
Sa fie o alta cauza? O lipsa de vitamine, un dezechilibru de minerale???
Sunt depasita, nu MA mai inteleg.

PS. Imi permit sa ma " amestec " in disputa Rocsa- Smuci: Fetelor , ambele aveti intentii bune si dreptate  doar ca :
Rocsa- Vorba dulce, mult aduce  
Smuci - Preia ceea ce ti-a spus Rocsa ca si cum tu ti-ai vorbi tie , fii autoritara tu cu tine si atunci vei reusi. Nu uita ca o faci si pentru copilul.  tau
Pretuiti-va dintii, copiii si parintii! In ordine inversa!

rocsa

Smuci mie nu are cum sa mi se puna pata indiferent ce mi s-ar zice aici (nici chiar daca mi s-ar face observatie ca nu stiu meserie=invat si din greseli daca mi se atrage atentia, mi s-ar pune pata pe mine atunci cand sfatul meu gresit ar afecta sanatatea cuiva). Asa cum nu ma impresioneaza in nici un fel daca cineva ma ridica in slavi. Nu m-ai face fericita daca mi-ai spune ca datorita mie te-ai lasat de fumat. Aici sunt obligata sa-l conving pe nefericitul pacient sa renunte la fumat pt ca altfel nu pupa nici o inteventie chirurgicala (implant, grefa, etc). E simplu.

Pt ca m-ai intrebat de medicul care fumeaza, iti raspund ca nimic mai adevarat ca dintii stomatologului sunt oglinda calitatii muncii lui. Daca are plombe urate, dinti galbeni, fumeaza, nu are cum sa-si convinga pacientul sa renunte la fumat si nici ca stie ce inseamna dinti frumosi si curati (exceptia ar fi cand pacientul nu are simt de observatie sau sa nu-l intereseaza calitatea serviciilor dentistului). Cea mai buna metoda de-a ma evalua eu pe mine ca dentist este de a observa daca respect(eu cu dintii mei) ceea ce ii recomand pacientului si daca am incredere in mine sa-i lucrez prietenului meu sau parintilor(persoanelor apropiate mie).
As avea mai multa putere de convingere daca ti-as spune ca m-am lasat de fumat sau daca ti-as spune ca am copii? In schimb iti spun ca indiferent de sentimente dupa 4 ani de prietenie cu al meu (fuma in cei 4 ani si eu nu am acceptat asta nici o clipa) i-am dat de ales: tigara ori eu si rezultatul a aparut. Altceva... este greu ca dentist privat sa-i spui pacientului (care are buzunarul plin de bani si iti arata cat de mult are el incredere in tine) ca daca nu se lasa de fumat (sau dupa caz daca nu se spala pe dinti, etc) nu il vei mai trata. Ceea ce sper sa nu uit niciodata este sa inchei colaborarea cu pacientul care nu respecta indicatiile mele indiferent de banii cu care ma va incanta.

rocsa

Quote from: anna_tMultumesc mult ptr raspunsuri. De fapt,  mi-au confirmat ca dentisul nr 2 a lucrat corect.
Ma confrunt insa cu o problema, iarasi, acuta: mi-a indepartat o punte (dr jos) de 3 dinti, stilpul spate fiind  molar. La el am avut carie pana pe nerv asa incit mi-a scos nervii , mi-a pus conuri cu clorhexidina si ceva ghips,  pana la urmatoarea sedinta cand urma sa mi-l inchida ptr ca totul era OK, canalele curate, fara miros. Dar a doua zi a inceput sa ma ia durerea, intermitent ca incet incet sa devina permananta. Doare chiar si cand il ating nu mai vorbesc de apasare  sau sa incerc sa mananc pe el. Chiar mai mult durerea radiaza pana  la dintii din fata.  Ce poate fii?
Am mers inapoi mi-a deschis, nu e nimic suspect, secretie, miros, totul pare bine dar nu e, ptr ca doare foarte tare cand intra pe canal, cand il apas sau ating si am uitat sa spun ca toate astea sub anestezie. Acum am ceva pasta galbena pusa pe canale, iau antibiotic  si ma rog la Dumnezeu sa ma ajute sa nu-mi pierd molarul.
Mmm, conuri cu clorhexidina nu exista. Si nu-mi dau seama daca asta vrea sa insemne ca ti-a obturat canalul sau doar era o etapa cu dezinfectant. Deci nervul era vital cand l-a scos? Asta cu anestezia daca era facuta la mandibula si zici ca amortise si buza (limba nu-mi spune nimic, e alt nerv) inseamna ca anestezia a fost corect facuta si iti spun ca nu-i nimic in neregula cu tine, se mai intampla ca dn cauze anatomice sa nu prinda anestezia la dinte (in plus parodontita e greu de anesteziat). Cu durerea este subiectiv, e normal sa doara dupa obturatie (pe unii ii doare de inebunesc pe altii mai putin). Ar trebui sa faci si o radiografie. Si pt durere sa iei antialgice puternice. Daca era curat pe canale, ar trebui sa evolueze bine dupa o saptamana de asteptare dupa obturatie.

rocsa

Se poate ca pasta cu care obtureaza canalul sa depaseasca varful radacinii (medicul ar tr sa stie, daca nu, face radiografie si afla) si atunci doare al naibii. In acest caz, iei antialgice si astepti sa treaca durerea

smuci

Cu cat timp inaintea unei operatii trebuie sa te fi lasat de tigari? Sau, altfel spus, daca renunt acum am vreo sansa in primavara?
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

anna_t

QuoteMmm, conuri cu clorhexidina nu exista.
Da? Sunt laic dar ma tratez! Aratau ca niste betisoare foarte subtiri roz, care am inteles eu,  ca sunt impregnate cu clorhexidina, poate am inteles gresit. Voi intreba! Nu mi-a obturat canalul, sunt in faza de dezinfectant. Nervul  era vital (roz-rosu). Ce anti algice imi recomanzi, eu am luat algozone (de la Ozone), paracetamol, aspirina dupa cum am gasit prin casa si pe la lucru.
Am sa fac o radiografie, ca vad ca cedeaza greu la antibiotic.  
Quotese mai intampla ca dn cauze anatomice sa nu prinda anestezia la dinte (in plus parodontita e greu de anesteziat)
De ce crezi ca am parodontita?
Pretuiti-va dintii, copiii si parintii! In ordine inversa!

rocsa

:P Pt smuci: daca nu mai pui nici o tigarica la interval, in primavara ai putea sa discuti despre reconstructie paro. Treaba e ca imediat ce te-ai lasat de tigari in cazul in care nu ai mai facut de mai mult de jumatate de an detartraj, si dintii sunt incarcati cu depozite cauzate de nicotina, bine ar fi sa ii duci la curatat. Imi pare rau ca am bagajele valuri valuri(maine plec acasa) ca as fi scos cartea si ti-as fi dat amanunte despre evolutia sanatatii la cei care renunta la fumat. Si alte amanunte. Cum ajung in tara caut internet ca sa mai vorbim. Sunt curioasa daca reusesti din prima sa te lasi, iti tin pumnii.

Anna din ce spui, initial a obturat si apoi pt ca durea a redeschis si a pus dezinfectante. Nu prea inteleg de ce ti-a recomandat antibiotice (ce antb?) ca durerea nu dispare cu antibiotice, iar situatia ta nu cere asa ceva. In general daca dintele fusese obturat si durea nu tr sa te repezi sa-l redeschizi dintele, ci faci o Rx ca sa vezi cum arata obturatia, daca e ceva depasire de varf radicular, cum se prezinta tesutul periapical. Antialgic din pacate fiecare cu al lui, aici in geneva mefenacidul e foarte recomandat, si cica-si face treaba, cum nu cred ca se gaseste acolo(incearca) cumpara nurofen durere (prima data iei 2 si apoi cand revine durerea cate unul nu mai mult de 4 pe zi parca. Parodontita (inflamarea tesutului care inconjoara varful radacinii) are toata lumea dupa ce face o obturatie pt ca in timp ce lucreaza dentistul inteapa cu acele tesutul, si apoi mai vine si materialul de obturatie care irita zona , mai poate fi si conul ala roz care poate fi impins mai departe de varful radacinii. Nu inseamna ca e o gresala a dentistului. Daca faci Rx-ul si vezi pasta sau conul ca depasesc iti previi pacientul sa cumpere antialgice ssi sa le utilizeze ca va avea dureri. Si ii mai recomanzi sa manance pe cealalta parte si sa evite sa stranga dintii ca declanseaza durerea.

rocsa

Maine plec acasa si probabil o perioada de vreo 2 saptamani nu o sa mai intru. Asta nu inseamna ca nu sunt curioasa ce se intampla pe forum. Acu tr sa pregatesc muntele de bagaje. Va doresc sarbatori fericite si un an cu realizari muuulte. Sa nu aveti probleme cu dintii si sa nu-i uitati: dimineata la pranz si seara. Va puuuup!!!

anna_t

VA UREZ TUTUROR LA MULTI ANI, SANATATE, CAT MAI PUTINE DURERI(IN SPECIAL DE DINTI) CAT MAI MULTE BUCURII.

SPECIAL THANKS ROCSEI CARE NE AJUTA SA (NE) INTELEGEM SECTORUL DINTAT.

AN NOU FERICIT!!!!!!!!!!   :cheers
Pretuiti-va dintii, copiii si parintii! In ordine inversa!

Furnika

Am o problema care ma turbeaza: imi iese maseaua de minte si are loc pe mandibula, dar la limita. Astfel ca imi musc involuntar partea interioara a obrazului si din jurul maselei, ea fiind foarte aproape de mucoasa obrazului;nu pot nici sa mananc de durere. Am patit-o si atunci cand mi-a erupt cealalta masea dar mi-a trecut in cateva zile. Asta dureaza de ceva timp (3 zile) si mi-e teama sa nu se infecteze sau se se intample alta dracie. Ajutati un student cu probleme de eruptie.

stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

Furnika


stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/