News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Dintii:dimineata,la pranz,seara

Started by rocsa, January 14, 2005, 01:46:56 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rocsa

Teoretic si cel mai corect este ca pt fiecare dinte la care se face obturatie de canal sa ai 3 radiografii: prima inainte de a te apuca de treaba (sau dupa, cu acul pe canal ca sa-ti dai seama de lungime), a2-a cu conul master de gutaperca, si a 3-a cand obturatia de canal este gata. As accepta minim 2 radiografii cand ai experienta suficienta. Dar nici una mi se pare indiferenta totala pentru ceea ce-i faci pacientului, dar stiu ca se practica, nu-i de mirare.
Deci nu-i nimic rau daca faci o radiografie acum cand sa zicem nu a obturat definitiv, o sa-l ajute. Chiar ai putea sa-i spui ca ai o prietena studenta la stoma care te-a impins sa faci Rx-ul. Poate in felul asta o sa fie mai atent cand face obturatia definitiva. Si ca ai aflat ca obturatia cu mai multe conuri de gutaperca pe canal e mai buna. Conurile nu se rezorb ca pasta si in plus daca vei avea nevoie vreodata sa mai intri pe canale(e nevoie sa-ti puna un pivot pt o coroana de exemplu) nu mai poti daca a pus doar ciment. In general la dintii cu infectie la varful radacinii care e deja obturata nu se mai poate intra pe canal din cauza obturatiei doar cu ciment si atunci singura indicatie este extractia.
In cazul in care a facut obturatia de canal tot e bine sa faci radiografia inainte de obturatia definitiva de coroana, daca mai e ceva de facut e bine sa fie inainte sa obtureze definitiv coroana.

rocsa

cand te duci la alt medic nu-i spui ca nu-ti place cum a lucrat celalalt, ii spui ca a plecat in concediu si te-a lasat balta.

laurad

Quote from: rocsacand te duci la alt medic nu-i spui ca nu-ti place cum a lucrat celalalt, ii spui ca a plecat in concediu si te-a lasat balta.

nu fac nici un fel de comentarii colaterale, stai fara grija....

E insa bine sa mai stii cate ceva, ca rar mai gasesti oameni care-si fac treaba cum trebuie.
El pare om serios, dar cand lucrezi mult timp pe aici, esti nevoit sa te adaptezi la tipul predominant de pacient, adica cel sarac, care vrea ca doctorul sa-i rezolve durerea si dupa asta, Dumnezeu cu mila, nu se stie ce se mai alege de dintii aia. Asa cred ca i-au  iesit din reflex niste lucruri normale. Plus ca specialitatea voastra se tot completeaza cu lucruri noi, de care aud si ai nostri pe la cursuri la Romexpo, o data pe an, daca se duc. Asta s-a dus....
E greu sa te prinzi ce doctor trebuie sa ocolesti, daca nu esti de-al lor. Sper sa nu ma fi pacalit prea tare si sa iasa totul bine.
Voi face Rx si nu trebuie sa-i dau explicatii.

P.S. Nu e prima data cand imi lucreaza ceva, tot ce a facut pana acum nu mi-a pus probleme.
Poate tu te cam ingrozesti de ce auzi, dar recomandarile prietenilor despre doctori buni sau rai sunt f. subiective si mi-e ca-l schimb si dau din lac in put.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

stefan

rocsa, stii ca efectul radiatiilor e cumulativ? Ai idee care e mecanismul lor de actiune si cum difera radiatiile X de cele ultraviolete? Nu de alta, dar mi se pare ca minimalizezi actiunea lor mutagena.
Felicitari, insa, pentru sfaturile gratuite.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

magdutz

noua la radio (profu ala de fundeni...serbanescu, sau cum dracu ii zicea...bau-bau ala...)ne-a zis ca rx dentar si MRF sunt mai nasoale ca rx pulmonar...si sa nu efectuam mai mult de 2 rx dentare/an....voi ce date aveti pe tema asta?
be the best and fuck the rest!

cnicu

rocsa e in Elvetia si proful de la Fundeni in Ro. Fiecare are dreptate in tara lui. Daca ramii in Ro nu recomand multe radiografii si mult mai important, uita-te la virsta celui/celei care face radiografia. Daca e < 35 ani fugi!!! Nu a apucat sa invete corect dozele necesare.

A CERB

Quote from: stefanrocsa, stii ca efectul radiatiilor e cumulativ? Ai idee care e mecanismul lor de actiune si cum difera radiatiile X de cele ultraviolete?

ia zi tu, nene stefan , care e mecanismul de actiune la X-ray? btw, ce mecanism? si ce aktiune?
Smile! It confuses people!

Calin

salut

n-am mai postat pana acum, dar de curand am citit ceva articole despre  radiografiile dentare.
De obicei dozele primite sunt raportate la tegument sau mai important la tiroida( ex variaza de la un Rx pt un dinte 0.08mGray pana la 1.6mGray in cazul unui status complet cu 21 radiografii)
si recomandarile sunt sa nu se depaseasca 20mGray pe an la nivelul intregului organism asa ca e departe rau pericolul
si in Europa valorile la radiatia naturala sunt sub 2mGray

Apropo de cei sub 35 de ani care nu au invatat dozele cred ca glumesti; ce se intampla dupa 35? numara cati au scapat? :lol:

rocsa

Prin impactul intre electron si anod rezulta fotonii Rontgen care au proprietatea de a strabate si ioniza materia pentru a ajunge la senzor (film). Unitatea SI pentru doza absorbita de organism= Gray. Doza echivalent inseamna doza absorbita din radiatii diferite care au acelasi efect biologic si are ca unitate SI=Rem. Soarele constituie si el o sursa de iradiere care face parte din fondul natural de radiatii si cu care s-a facut comparatia mai sus. Astfel o radiografie periapicala sau bite-wing  implica o doza echivalent intre 0,1-0,5 miliremi, egala cu doza la o expunere intre 2 si 8ore la fondul natural de radiatii.
In Elvetia folosesc filme clasa E (rapide), am uitat care erau folosite pe la noi. In plus se respecta regullile de protectie cu sfintenie: vesta plumb, tavita renala cu plumb, camera nu e aerisita cu geamul larg deschis ca la noi la faculta si aparatele nu-s reparate de nush cate ori si aplica doza de radiatii de 0,07, nu la intamplare ca pe la noi.

rocsa

Organele critice implicate in domeniul radiografic dento-alveolar sunt: maduva hematoformatoare a maxilarelor, sternului, tiroida, cristalinul, SNC. Dar statistic s-au exprimat ca exista posibilitatea rara de aparitie a maladiilor la organele critice. Carcinogeneza ca efect pe termenu lung apare dupa administrarea unor doze mari de radiatii ca cele din radioterapie. Efectul teratogen in cazul embrionului in primele luni de sarcina impune folosirea filmelor E, si utilizarea celorlate masuri de protectie: sort, tavita,etc)

rocsa

O radiografie OPT (ortopantomografie) este echivalenta ca radiatie cu 4 radiografii mici, retroapicale/bite-wing si are toti cei 32 de dinti pe ea (sau mai putini, in functie de pacient). In Bucuresti sunt cabinete stomatologice (nu stiu daca mai era cel de langa Hollywood,music&film-ul de pe Magheru) care au si radioviziograf, un aparat mult superior prin faptul ca imaginea este incomparabil mai buna iar cantitatea de radiatie este mult mai mica. O obturatie la un dinte monoradicular la un astfel de cabinet costa 1000.000 lei

cnicu

Cei > 35 ani au apucat sa invete meserie cind inca medicina/stoma se faceau cu simt de responsabilitate. In ultimii 10 ani a existat o degradare continua a invatamintului combinata cu lipsa de interes/responsabilitate a tinarului medic. De aceea ma feresc sa ma las pe mina celor<35 ani.

arima

rocsanico, hai sa-ti vand un pont. pentru ca nu se stie cine mai intra pe forumul asta( poate vreun profesor, mai stii?), lasa-ma sa-ti atrag cat mai finut atentia asupra unei chestii foarte importante: flor e de fapt fluor. daca nu ma crezi, cauta intr-o carte de chimie.
nu vreau sa fiu rea, se numeste critica constructiva. :P
the show must go on

rocsa

da, scuze, m-am grabit, stiam ca-i fluor, oricum am facut multe alte greseli cand am scris, am revazut. Nota 4 pt mine

Concluzia pt laurad este: nu face radiografia la facultatea de stoma unde de altfel e si mai ieftina-30 de mii lei, fa-o la un cabinet unde au aparate noi, si unde am vazut ca respecta normele de protectie. De fapt imi aduc aminte ca am facut prin anu 3 de stoma o radiografie OPT (din cea mare) la un mare centru de sanatate din Tineretului(m-a costat pe vremea aia 160de mii lei), am uitat numele, si mi-a facut radiografia intr-o sala in care se aflau si pacienti si medici care scriau foile, fara perete de protectie, fara nimic. Pt mine au folosit vesta cu plumb, pe moment asta m-a interesat, dar mai tarziu mi-am amintit de faza asta.

GirlInterrupted

Sorry ca ma bag ca musca-n lapte desi nu-s stomatolog, din cate stiu eu de la mai multi doctori de la spitalul de stoma, cel mai bine se fac radiografiile la un centru de pe Magheru(chiar langa cinema Scala) , daca nu ma insel Panoramic RX se numeste(acolo am facut eu odata o  radiografie de care aveam nevoie sa-mi vada un chist pe care trebuia sa-l operez...si acolo
m-au trimis, desi puteau sa ma trimita jos la ei, insa acolo cica nu le fac f clar). Costa ceva mai mult( acum un an am dat vreo 400 pt cea mare, cu toti dintii), dar se pare ca merita!
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

GirlInterrupted

In alta ordine de idei, Rocsa, ca am vazut ca ai mai lamurit pe unii si pe altii pe aici cu sfaturi competente, eu chistul ala evident ca n-am avut curaj sa-l operez si e si acum bine merci la locul lui. E un chist maxilar la un dinte
de sus fix in centru care acum cativa ani mi-a facut o figura urata de am ajuns la chirurgie cu un abces din ala de eram desfigurata pana la ochi...iar dupa ce m-au traumatizat aia acolo cu bisturiu si alea alea, normal ca n-am mai vrut sa vad stomatolog in fata ochilor :). N-am mai tratat dintele(l-am pierdut si pe el si pe cel de langa si acum am altii noi si frumosi), dar ma intreb daca faptul ca am inca acolo chistul implica riscul de a mai pati vreodata o chestie de genul celei de mai sus. Singura situatie cand nu mi-e frica sa ma duc la dentist este pt extractie(d-asta am ajuns sa-mi mai scot deja inca vreo trei masele pe care le-am lasat pana in momentul cand n-au mai putut fii salvate). Acum am deja inca 2 carii micute care nici macar nu ma dor f tare, probabil ca s-ar rezolva destul de simplu, dar ... nici sa merg sa le tratez nu-mi vine, dar nici perspectiva de la le pierde nu-mi surade prea mult. Help!!!
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

Calin

In orice cabinet de radiologie normal se folosesc filme clasa D sau E si sort de plumb etc
Exceptiile le constituie ca sa generalizez si eu locurile unde ii gasesti pe cei care stiu dozele :shock:

Apropo de chist daca permiteti; nu e de joaca daca e intradevar chist, mai fa o radiografie ca sa vezi cu cat a crescut in dimensiuni si mergi sa fie extirpat pentru ca in timp "iti mananca maxilarul"
Succese

rocsa

Zice bine Calin, trebuie sa mergi cat mai repede facultatea de stoma din Kogalniceanu, la chirurgie, banuiesc ca stii unde, ai mai fost. Iti vor da ei trimitere pt radiografie. Eventual daca vrei pot sa ti-l recomand pe dr. Popovici am tot respectul pt omul asta. Mi-a fost asistent, l-am vazut cum lucreaza, la el m-am dus cu toata increderea sa-mi scoata un molar de minte. Lucreaza elegant, nu vrea spaga, e corect si ti-l recomand. Cu beleaua asta de chist este destul de delicat, poate lua aspecte urate de tot: malignizare, osteomielita, ce-i mai rau. De ce sa intervii la cald (cand se acutizeaza)?

GirlInterrupted

Multzam la amandoi, eu acum 5 ani  cand am avut abcesul am fost programata pt sala la dr Silaghi(daca retin bine numele). De atunci n-am mai avut probleme, am facut acum cateva luni o radiografie si mi s-a zis ca trebuie neaparat sa-l operez.Dar repet , nu ma supara cu absolut nimic, mai ales ca nu mai exista dintii . Adica, nimic in afara de o sinuzita care ma tot supara, dar care inca nu m-a determinat sa ma duc la operatie.Nu stiu cat a crescut pt ca am pierdut vechea radiografie .
   Inca o intrebare, poate aiurita putin: Pot cere anestezie pt orice fel de tratament stomatologic?
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

rocsa

Ei, ash, si cu tine. In general nu tu ceri anestezia :P : o bere la fata, va rog! O fac ei cand e cazul. Nu intodeauna cand te doare se face anestezie. Sinuzita poate avea legatura cu chistul. Cand erau dintii isi facea mai usor loc sa dreneze infectia, acum nu mai are pe unde si se dezvolta frumusel in interiorul osului sau poate dreneaza in sinus. Greseala pe care o fac multi e sa ia antibiotice.

GirlInterrupted

Daca as gasi un stomatolog sa-mi faca anestezie de fiecare data cand imi lucreaza, nu mi-ar mai fii asa groaza de freze si alte obiecte contondente folosite in cabinet. :)
    Sinuzita mea maxilara are sigur legatura cu chistul, din cate spun ei, dar
desi m-am saturat sa stau mai mereu cu nasul infundat si sa ma cert cu prietena mea care e ORL-ista si ma tot trimite la stoma, tot nu-mi vine sa ma
duc odata sa rezolv problemul asta.Plus ca ma enerveaza ca-mi sangereaza destul de frecvent gingia in zona aia. Nu m-am indopat cu antibiotice pt simplul fapt ca stiam de unde mi se trage si ca n-ar avea nici un efect.
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

magdutz

mai, eu mergeam acu vreo 4 ani la un cabinet chiar langa fac de stoma..KROKODENT, unde lucreaza dr CRISTINA MARINESCU..am fost f multumita de ea, lucreaza mereu cu anestezie( chiar exagereaza, da i-am zis sincer de cateva ori ca nu ma doare si sa ma lase fara, ca ma enerveaza sa am fatza amortita juma de zi, ca pe mine asa ma tine orice anestezie)...e destul de scump insa si eu de asta am renuntat la serviciile ei...poate stie rocsa ceva de cabinetul ala, ca tot e langa facultate (exact casa de dupa)
be the best and fuck the rest!

GirlInterrupted

Magdutz, unde, acolo in Plevnei unde e spitalul de stoma?
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

magdutz

da...daca nu am insel, faculta e la nr 19 si cabinetul la 23
be the best and fuck the rest!

GirlInterrupted

Aha, thx, poate am sa apelez la serviciile respectivei dne dr, daca negociem si promite sa "ma lucreze " numai cu anestezie.
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

stefan

Quote from: rocsaAstfel o radiografie periapicala sau bite-wing  implica o doza echivalent intre 0,1-0,5 miliremi, egala cu doza la o expunere intre 2 si 8ore la fondul natural de radiatii.
Organismul uman are capacitatea de a repara in timp util distrugerile provocate de radiatia naturala. Efectul nociv al radiatiei apare cand sunt depasite aceste mecanisme naturale, iar mutatiile realizate la nivelul acizilor nucleici se cumuleaza si se transmit in cursul mitozei (de asta vorbeam de un efect cumulativ). In lumina acestor informatii ar trebui sa devina evidenta greseala de a compara doza administrata intr-o fractiune de secunda cu cea obtinuta prin expunerea la soare cateva ore.
S-a auzit pana la tine, cerbulache?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

rocsa

De cabinetul de care ma intrebi imi aduc aminte, si-mi suna foarte cunoscut Cristina Marinescu, dar mai mult nu mai stiu (o fi fost vreo asistenta de-a mea, da' cum uit de la mana pan' la gura nu-i de mirare ca nu deslusesc). Mai mult ca sigur e medic bun, doar e langa faculta, dar nu cred ca o sa treaca la interventia chirurgicala, e treaba de sala, nu prea e de cabinet, dar incearca. Oricum la chirurgie daca ajungi n-or sa te lase fara anestezie, de asta sa fii sigura. Acum 5 ani nu ti-au facut anestezie ca aveai ditamai abcesul, imediat ce au facut incizia pt drenarea puroiului a cedat si durerea, nu? De data sigur ca te vor anestezia, pana in varful urechilor. A propos Silaghi e f bun de asemenea. Du-te cat mai repede, sa ajungi ori la 11:00 ori foarte dimineta la 7:00 ca altfel prinzi o imbursuceala...Dupa 13:00 nu prea mai e nimeni, doar medicul de garda care-i la masa

GirlInterrupted

Stiu ca treaba cu chistul e de chirurgie, vroiam sa merg la un cabinet normal pt alte 2 carii pe care le posed.
   Right, m-am dus acolo cu niste dureri crunte, eram neagra de tot in jurul ochiulu, aratam ca dupa un meci de box, dar imediat ce mi-au bagat bisturiul
n-am mai simtit senzatia aia de presiune(daca ma pot exprima asa,cred ca intelegi ce vreau sa zic) si evident ca durerea a cedat. Imi amintesc perfect si acum...vreo doua saptamani am mers zilnic acolo sa-mi faca nu stiu ce(cu ace si alea alea, ca-mi gaurisera si dintele).Si da, cred ca
radiografie nu mi-au facut, doar vreo 3 seringi de anestezie, dar tot am sarit in sus de durere.
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

rocsa

Aveau de gand sa-ti opereze doar chistul si sa lase dintii pe loc? Cum ziceai ca ai pierdut dintii? I-a extras vreun medic sau au cazut ei? Acum ai o punte metalo-acrilica sau metalo-ceramica? Atunci cand ti-a facut puntea nu ti-a facut radiografie?? Intreb asa...legat de sangerarea asta la gingie.

rocsa

Quote from: stefanOrganismul uman are capacitatea de a repara in timp util distrugerile provocate de radiatia naturala
 
Nu le am asa tare cu radiologia dar ma hazardez sa-ti raspund chiar daca maine o sa aflu mai multe de la profa de radio.
Nu uita de mutatiile care apar dupa radiatia solara si nu ma refer la cei care se prajesc la soare, organismul nici nu incearca sa repare din diverse alte motive.
Eu inteleg ca efectul asupra organismului il compara: efectul dupa 2-8 ore de soare cu unul dupa o Rx.

A CERB

stefan, sa inteleg ca nu ai facut niciodata o radiografie si nici nu ai de gand sa recomanzi? ce te faci cu ultrasunetul, am inteles ca sunt date care il leaga de delayed speech la copii? crezi ca MRI e mind-altering? dar aspirina? dar heroina?
Smile! It confuses people!

elfstone

Heroina nu e mind altering - asta e o conspiratie a guvernelor. Cu restul sunt de acord.

PS: cerbu, sa nu-mi spui ca tu, acolo in SUA,  nu iti captusesti sapca cu staniol!
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

GirlInterrupted

Lucrarea mi-am facut-o mult mai tarziu, la cativa ani dupa ce a trecut faza acuta, si asta pt ca era total inestetic sa zambesc si sa apara un dinte negru si urat...intre timp se innegrise si asa a ramas. Asta  a fost slefuit pana s-a facut mic, mic de tot. Langa el, intr-adevar exista unul pe care mi l-a extras la cerere pt ca se misca f. tare si  oricum ar fii cazut singur(desi asta nu era negru).Cred ca mai de graba de la acest domn paradontotic mi se trag mie sangerarile de la gingie, decat de la chist, adica eu nu vad nici o legatura cu chistul. Habar nu am ce fel de punte mi-au pus, stiu doar ca nu m-am zgarcit
la bani si am vrut sa alega cea mai buna varianta.
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

rocsa

Quote from: GirlInterruptedN-am mai tratat dintele(l-am pierdut si pe el si pe cel de langa si acum am altii noi si frumosi)
Nu mai inteleg nimic. Ti-a scos ambii dinti (spui ca i-ai pierdut), sau doar unul si pe celalalt l-a slefuit de a ramas mic de tot (si consideri ca l-ai pierdut...?) si a fost inclus in lucrare? Atunci cand a facut lucrarea nu ti-a facut si o radiografie??
Nu ma gandeam ca sangerarea e legata de chist (se poate daca e o fistula care se cicatrizeaza si apoi iar se deschide pt a drena puroiul mentinand o stare de iritatie a mucoasei, gingiei) ma gandeam ca sangerarea e legata de lucrarea care nu e bine adaptata marginal si irita gingia(e o gingivita/parodontita). Spui ca e de la dintele parodontotic, cel pe cale l-ai extras, sau care??

rocsa

Am intrebat-o pe profa si dupa ce m-a ametit cu doua fraze s-a lamurit ca trebuie sa citesc mai mult pana sa ajung sa discutam de radiatii, asa ca pana maine mi-a pus in brate un teanc de carti si ce ma bucur acum...

stefan

Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

GirlInterrupted

Eu am zis ca l-am pierdut in sensul ca nu mai exista in starea lui initiala.
    Din punctul de vedere al vostru, specialistii, probabil ca nu se considera pierdut atata timp cat nu mi-a fost extras din radacina si  exista totusi un mic
ciot ramas pe sub lucrare. Probabil ca radacinile mi le-or fi tratat, nu?
   Celalalt, care se misca, mi-a fost extras definitiv.Eu la el ma gandeam ca ar putea sa fie responsabil pt sangerari(paradontoza asta e o afectiune a dintelui sau a gingiei? ca daca e a dintelui inseamna ca am zis o mare aberatie dand vina pe un dinte care nu mai exista!). Daca e vorba de o iritatie din cauza lucrarii, asta inseamna ca am lucrarea facuta aiurea sau ca n-am fost eu atenta sa am grija de ea?
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

A CERB

Quote from: elfstoneHeroina nu e mind altering - asta e o conspiratie a guvernelor. Cu restul sunt de acord.

PS: cerbu, sa nu-mi spui ca tu, acolo in SUA,  nu iti captusesti sapca cu staniol!

de ce bre staniol, ca ar ecrana implantul prin kare sunt teleghidat si brainwashuit ?

in rest, mie nu mi-e frika de raza lu' X, ci de kryptonite, de-aia folosesk plumb.  

lasand gluma la o parte, cand fac panorexu' la dentist imi pun astia un apron de la tiroida la bile.

raza lu' X te skapa de multe cacaturi, stefan, totul in viata asta e un compromis( inclusiv hrana cu pesticide si hormoni). nici mersu pe strada nu mi se pare safe, dar ce sa-i faci, pana ne punem bine cu jean-luc folosim ce avem.
Smile! It confuses people!

stefan

Omule, inteleg foarte bine utilitatea razelor X in imagistica medicala, dar cand aud exagerari de genul "o radiografie dentara este echivalentul a 8 ore de expunere la soare" simt nevoia sa amintesc de efectele secundare, deloc neglijabile, ale radiatilor ionizante. Nu vad nimic de luat in bascalie aici. Tu?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

rocsa

Stefane io zic sa pui mana si dumneata pe o carte, e mai cinstit, asa... ca sa nu scoatem din burta ideile. Ce te faci daca-ti povestesc ca in natura sunt tot felu' de radiatii care mai de care mai ionizante si cu un factor de periculozitate mult mai mare ca X-ulescu.

laurad

E si el demonstrativ.
Io zic sa mai citesti si de Zona aia a lui Zoster, daca vrei sa fii al dracului si sa stea smirna lumea cand deschizi gura........

Sa nu spui c-ai glumit, ca nu cumpar textu'.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

stefan

Quote from: rocsaStefane io zic sa pui mana si dumneata pe o carte, e mai cinstit, asa... ca sa nu scoatem din burta ideile. Ce te faci daca-ti povestesc ca in natura sunt tot felu' de radiatii care mai de care mai ionizante si cu un factor de periculozitate mult mai mare ca X-ulescu.
O demonstratie ca gresesc ai, sau ma acuzi ca "scot ideile din burta" pe un fond de dezordine hormonala? Nu de alta, dar bascalie face oricine, cu stiinta e mai greu.
Daca tot suntem la capitolul "trageti in dentist", am o curiozitate: cum rezolva stomatologul roman socul anafilactic? Presupun ca nu-i e strain potentialul alergen al xilinei, asa ca lipsa oricarui test premergator anesteziei trebuie sa fie o fapta de curaj, nu?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

rocsa

Quote from: GirlInterruptedCelalalt, care se misca, mi-a fost extras definitiv.Eu la el ma gandeam ca ar putea sa fie responsabil pt sangerari(paradontoza asta e o afectiune a dintelui sau a gingiei?. Daca e vorba de o iritatie din cauza lucrarii, asta inseamna ca am lucrarea facuta aiurea sau ca n-am fost eu atenta sa am grija de ea?
Avand in vedere ca lucrul asta nu se rezolva prin telefon, nu stiu de ce ma mai intrebi si totusi nu te duci la dentist? Ca stau si ma intreb: daca nu te-a convins sinuzita sa te duci ce sanse am eu? Tot nu mi-ai spus daca a facut radiografie atunci cand a scos dintele sau cand a facut lucrarea. Banuiesc dintele pe care l-a scos a avut chistul (care era mare de s-a ajuns la mobilitatea dintelui). Nu am spus nimic de parodontoza. Tu esti medic, sau urmeaza sa fii, deci realizezi ca nu-i a buna sa amani asa ceva.

rocsa

Asa, pe fondul dezordinii, iti raspund ca exista test-ul pt anestezic si in plus ca nu prea se mai foloseste xilina. Folosesc intravenos fiole de HSHC (hemisuccinat de hidrocortizon)

stefan

Quote from: lauradE si el demonstrativ.
Io zic sa mai citesti si de Zona aia a lui Zoster, daca vrei sa fii al dracului si sa stea smirna lumea cand deschizi gura........

Sa nu spui c-ai glumit, ca nu cumpar textu'.
Urmatoarea, va rog!
Poftiti, don'soara, ce doriti? N-ati inteles ce e cu Zona Zoster? Nu-i nimic. In acel context nici nu trebuia sa insemne ceva. Ce vreti sa cumparati? Textul? Lasati... lasati... lasati totul acolo in stanga... Da. Nu va faceti probleme nici pentru 'i'-ul in plus, acum se rezolva totul.
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

laurad

care ''i'', stefane??? da un quote!
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Proba ca gresesti o sa ti-o dau maine, acum nu am cartile cu mine, azi am citit in mica pauza de 45 de minute, n-am apucat sa-mi notez. Nu faceam bascalie, dar ma gandeam sa vii si tu cu chestii citite proaspat.

GirlInterrupted

Nu sunt medic si nici nu voi fii.Desi ma batea gandul la un moment dat, am fost inspirata ( iti dai seama ce dezastru eram pt societate daca faceam medicina? :)  si m-am oprit la  timp si am facut ceva oarecum apropiat, biochimie.
   Merci oricum pt sfaturi si sa stii ca macar acum sunt constienta ca stomatologii(si mai ales chirurgii) nu sunt criminali de profesie...si cat de curand imi voi lua inima in dinti sa ma duc sa rezolv odata problema.
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

rocsa

Eu zic sa te duci chiar maine ca oricum nu te retin astia prea mult, vor face programarea pt sala peste vreo luna la cat de aglomerat e. Daca e inflamata gingia de la punte se poate sa nu fie bine adaptata marginal sau se poate ca tu sa nu o fi intretinut corespunzator. Exista un tip de ata dentara (dental floss) special pentru puntea pe care o ai. Se numeste superfloss si cu ea cureti sub corpul suspendat care inlocuieste dintele lipsa. Sangerarea a aparut la scurt timp dupa ce a fost facuta puntea?

stefan

Quote from: lauradcare ''i'', stefane??? da un quote!
E, am vrut si eu sa te iert pentru ceva si m-am repezit la primul 'i' (shit, that was a close one!). In orice caz, impresia care trebuie sa se intipareasca adanc in subconstientul tau este ca eu am dreptate. Urmareste pendulul argintiu. Pleoapele devin grele, din ce in ce mai grele...
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

laurad

Incepi sa ai haz, da' vezi sa nu ramai asa.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

GirlInterrupted

Da, sangerarea a aparut cam imediat.
   O sa caut superfloss, sper sa  existe si prin farmaciile de aici.Ceva mai bine a fost dupa ce am folosit vreo luna apa de gura PlackOut, dar la un moment dat ma enerva ca ma saturasem ca mai multe ore aveam senzatia ca nu mai simt nici un fel de gust si am renuntat.
   Ma duc sigur maine, ca oricum am treaba la facultate prin zona, macar sa-mi faca programarea, daca tu zici ca dureaza asa mult si abia peste o luna
ma vor chema la sala.
The older i get, the more life starts to make sens, and the less I care...

A CERB

Quote from: stefanOmule, inteleg foarte bine utilitatea razelor X in imagistica medicala, dar cand aud exagerari de genul "o radiografie dentara este echivalentul a 8 ore de expunere la soare" simt nevoia sa amintesc de efectele secundare, deloc neglijabile, ale radiatilor ionizante. Nu vad nimic de luat in bascalie aici. Tu?

nu luam in bascalie neaparat pericolul( real) al razelor X( am povesti de groaza cu o cucoana care a primit atatea radiografii ca a facut necroza de intestin subtire). luam putin in balon prezumtiozitatea ta si faptul ca esti asa de indarjit. de-aia tz-am zis ca you missed the point in PI si ca esenta era" take a bath"
Smile! It confuses people!

rocsa

Quote from: GirlInterruptedMa duc sigur maine, .
te astept maine sa-mi povesteti cum a fost. O sa-ti dea trimitere pt Rx, sa nu-l faci la faculta,sa-l rogi sa-ti dea trimitere in alta parte. Sa ajungi cum ti-am spus: pe la 7:00 sau pe la 11:00, oricum nu mai tarziu de 12:30. Si intrebi direct de Silaghi sau de Popovici. Spui ca ai avut o programare, ca altfel asistenta de la usa o sa te tina mult si bine acolo. Hai, ca e simplu si e spre binele tau. Plack out se foloseste o saptamana-doua cel mult, vezi ca am scris mai pe la inceput de ce.

A! Sa nu uiti sa iei si panorexul cu tine. De data asta o sa-ti dea sa faci o radiografie mica, costa putin, maxim 60 de mii.

rocsa

Ca tot e in tema subiectul cu radiografia facuta la facultatea noastra de stoma din Plevnei mi-am amintit de atatea clipe dezgustatoare petrecute acolo (in sala de radio, evident) printre care una, cand am invitat o cunostinta de-a mea la facultate pt un consult de rutina (eram si eu in anu 6 si nu realizam ca sala noastra de radio e  Hiroshima si Nagasaki impreuna) si dupa ce i-am facut radiografia sa-mi pice obrazul de rusine cand mi-a spus ca asistenta care i-a pus filmul in gura nu s-a spalat pe maini si ca avea unghiile de parca scarmase in pamant. Degeaba i-am explicat ca aratau asa din cauza substantelor pt developare, impresia a fost dezastruoasa. Normal este sa nu-ti vare deshtele in gura pacientului ca apoi  filmul sa fie tinut de pacient cu degetele lui in timpul expunerii. Exista un dispozitiv din plastic de unica folosinta care sustine filmul. Iar asistenta nu trebuie sa bajbaie in obscuritatea camerei ca sa developeze filmul, exista aparate ca nu mai suntem in epoca de piatra. In plus, aparatul care emite radiatia nu are un panou de comanda cum ar tr sa aiba, exista doar un buton pe care asistenta apasa mai mult sau mai putin dupa cum i se pare ei ca trebuie. De aceea filmul de multe ori e supraexpus si e prea negru sau subexpus, trimiti pacientul sa mai faca una. ORIBIL! Ce sa mai spunem de doze, daca stiu cat trebuie la ce le-ar folosi?? Conul aparatului se tine prins in scoch,etc. In aceeasi sala e si ortopanu, fara perete despartitor iar fereastra sta permanent deschisa, cine trece prin dreptul ei este captusit in palarie in fiecare zi cu X-ulesu.

rocsa

Se foloseste doar vesta de plumb pt ortopan, de tavita de plumb pt radiografiile mici, pt protejarea tiroidei nici n-au auzit. Sunt sigura ca nu s-a schimbat nimic din iulie 2004 si pana acum ca doar treneaza situatia asta de cand s-a facut facultatea.

Qvadratus

Stiu ca sunt off topic, dar apropo de plumb, eu nu am mai vazut in Ro de cind eram copil,  protejarea cu paleta de plumb a OGE  la baieti, eventual a ovarelor la fete cind li se fac Rg (ceea ce mie mi se pare o mare timpenie).

arima

am si eu o rugaminte.
trebuie sa ajung la un medic stomatolog specializat in paradontologie,la facultatea de stomatologie. pe cine puteti sa-mi recomandati?
the show must go on

Furnika

No...am si eu o intrebare: ce aia gutaperca?

rocsa

Alexandru Georgescu sau fata profului (pe care nu mai stiu cum o cheama, proful e Horia Dumitriu). Partea importanta e sa nu te dea la studenti ci sa-ti lucreze ea. Si inca ceva f important sa nu pici in mana asistentei de la fisier care e chiar la intrarea in parodonto ca risti sa te tina pe la usa mult si bine, are un fix sa dirijeze ea tot ce misca in speranta ca ii pica ceva in buzunar. Te duci direct in capatul salii de parodonto, unde este biroul si acolo ii gasesti pe cei de care ti-am spus. Daca sunt foarte ocupati insa, macar diagnostic si plan de tratament sa duca la bun sfarsit, apoi o rezidenta din parodontologie poate continua treaba f bine.

Gutaperca e ca si cauciucul, conul de gutaperca se muleaza la nivelul orificiului de la capatul radacinii (apexul radicular) astupandu-l ermetic (conul master plus conurile accesorii deoarece canalul are forma de palnie, impreuna cu cimetul sigileaza bine canalul).
Exista si obturatie de canal practicata de majoritatea dentistilor cu un singur con de gutaperca impreuna cu ciment clasic= obturatie mixta care nu e prea stralucita. Deci pt o obturatie facuta ca la carte se folosesc multe conuri, un ciment special mai scump decat cele clasice (se numeste condensare laterala/verticala la cald sau la rece in functie de situatia clinica), radioviziograf pt radiografie (2 poze obligatorii), alt aparat pt a semnala ca ai ajuns la apex =apexfinder si bineinteles respectarea tuturor etapelor.

Furnika

Complicata rau stomatologia asta.

arima

the show must go on

magdutz

Quote from: QvadratusStiu ca sunt off topic, dar apropo de plumb, eu nu am mai vazut in Ro de cind eram copil,  protejarea cu paleta de plumb a OGE  la baieti, eventual a ovarelor la fete cind li se fac Rg (ceea ce mie mi se pare o mare timpenie).

chiar la ovare si coaie nu, dar e un cabinet de radiologie stoma unde ma duc eu cand e cazul si unde pun guler..macar tiroida sa o salvam :) ..si unde asistenta e f dragutza si nu baga mana in gura pacientului
be the best and fuck the rest!

rocsa

:wow: in concluzie stefane depinde ce vrei sa protejezi, ceri guler sau paleta

stefan

Quote from: rocsa:wow: in concluzie stefane depinde ce vrei sa protejezi, ceri guler sau paleta
Am I part of your dreams, yet?
Copyright (c) 2006 by Ştefan Talpalaru. All rights reserved.
http://stefantalpalaru.wordpress.com/

magdutz

rocsa, da in ce masura iti pot fi afectate gonadele la o rx de dinti?
be the best and fuck the rest!

Qvadratus

Chiar ma intrebam de ce vorbesc eu de la ultima Rg de dinti, cam subtire !
Mama lor de....
Ma duc sa-i dau in judecata !

rocsa

pt Rx dentar se foloseste tavita pt protectia tiroidei (cantitatea de radiatie e mai mica si efectul e mai mult in zona cap-gat) in cazul unei radiografii mici si vesta cu plumb in cazul unui ortopan/panorex care vesta acopera si gonadele.

Furnika

Quote from: magdutzrocsa, da in ce masura iti pot fi afectate gonadele la o rx de dinti?
Doar in cazul in care te numesti Marilyn Manson.

elfstone

Era sa scriu o tampenie despre dintii din teratom, da` nu-i funny :D :D
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

INDIANUL

stersai:topicul rocsei este prea serios ca sa facem baza pe el.
ramas bun...

mada

Rocsa, 2 intrebari:

1) Bruxismul se poate trata ? Cum ?

2) Tu ai lucrat o perioada in strainatate ?
mada - once again: mada. not anyone else.

rocsa

Bruxismul (scrasnitul dintilor) poate fi diurn sau nocturn. Poate sa apara la copii in momentul in care se face tranzitia de la dantura de lapte la cea permanenta, prin bruxism incercand sa netezeasca drumul mandibulei ,sa stearga puncte de contact "enervante" (interferente in timpul miscarii mandibulei sau contacte premature) intre cele doua arcade, bruxismul putand sa persiste mai tarziu la adolescent si adult. Poate insa debuta la adult datorita stresului, datorita unor obturatii sau coroane inalte care-s la originea unor interferente sau puncte de cantact premature.
Dimineata sau in timpul zilei persoana observa ca strange dintii si incercarea de deschidere a gurii este insotita de durere in tample sau in zona articulatiei temporomandibulara (langa ureche) chiar redoare musculara in zona cefei. Se pot auzi cracmente articulare. La deschiderea gurii mandibula poate sa devieze, neavand un traiect drept. Bruxismul poate duce la abrazarea(de fapt atritia) dintilor chiar pana la jumatate din coroana acestora.
Tratamentul poate consta in functie de o cauza mai mult sau mai putin cunoscuta in indepartarea de catre medic a acelor obturatii sau coroane gresit realizate, echilibrarea ocluzala. Sau poate consta in tratamente cu miorelaxante, masajul muschilor temporal, maseter, realizarea unei gutiere purtata pe parcursul noptii, sau educarea persoanei in caz de bruxism diurn, constientizarea obiceiului de a mesteca in gol, de a strange dintii.

De lucrat nu inteleg exact la ce te referi. Eu sunt studenta anul 4 la stoma in geneva, si am diploma din tara. Am lucrat cu pacienti in tara in timpul stagiului (proteze, punti, coroane, etc). Aici am lucrat doar la chirurgie (am scos dinti) in rest am lucrat pe fantome (am pus plombe, coroane, punti, proteze) si am mai lucrat intre colegi (luat amprente, detartraj, periaj profesional, echilibrari ocluzale, etc). De acum incep in sfarsit sa lucrez numai cu pacienti, chiar din stagiul vacantei. Super misto ca din octombrie vom face chiar si tratamente ortodontice lucru care in romania mi-era total strain. Ortodontia la noi in romania nu se face aproape deloc in faculta, doar la specializare.

rocsa

Altceva... ce m-a uimit foarte tare si am vrut sa va impartasesc si voua dupa ce am consultat un catalog destul de consistent care are aproape toate produsele de igiena dentara. Indicele abrazivitatii pastelor de dinti=RDA este clasificat asa: pana in 40 inseamna slab abraziv, pana-n 80=abraziv, peste 80=foarte abraziv. Pe unele paste de dinti specifica indicele de abraziune, insa pe majoritatea nu. In catalog e trecut la toate si ce m-a uimit este ca pastele Colgate au aproape cel mai mare indice de abraziune cu exceptia pastelor de dinti pt copii, junior si a gelurilor. In rest toate pastele Colgate chiar si cea Sensitive au un indice de pana la 180!! Am intrebat si mi s-a raspuns ca poate si de asta nici nu e promovata de facultate, de unde orice pacient pleaca acasa cu o pasta si o periuta.
Impresie buna a facut pasta Rembrandt indice mic RDA respecta marginile obturatiilor din compozit astfel mentinerea etanseitatii (previne caria secundara), contine papaina cu proprietati antibacteriene, antiinflamatorii. Pretul insa e ridicat.
De asemenea periuta Sonicare a facut o impresie foarte buna, dorindu-se sa se obtina si ingienizarea interdentara unde o periuta clasica nu reuseste sa ajunga. Eu insa recomand pt asta utilizarea atei dentare (cu fluor daca se poate). Interdentar se dezvolta frecvent carii pacatoase chiar in prezenta unei bune igiene dentare. Atentie la ata sa nu lezeze gingia.

Altceva... nu uitati ca un periaj incorect nu e substituit de o pasta miraculoasa si nici de o periuta ultraperformanta. Puteti sa va spalati de 3 ori/zi pe dinti si cu toate astea sa apara gingivita, tartru, carii in locurile unde nu ati periat corect. In termen de aproximativ 25 de zile de periaj corect dispare gingivita. Se doreste ca doar o data pe zi sa fie efectuat un periaj minutios, corect, de preferat inainte de culcare. Ata dentara aproape zilnic, fluorizare o data pe saptamana. Daca aveti punti, utilizarea atei super floss, care are capete rigide pt a o putea insera sub corpul de punte,curatarea fetei care intra in contact cu gingia.
Dupa indepartarea placii bacteriene (e moale de culoare alb-galbui) puteti observa ca smaltul este rugos si de culoarea cretoasa, mat, asta inseamna ca deja s-a dezvoltat carie initiala care din fericire este reversibila, puteti sa o stopati cu o igiena constanta, altfel se transforma intr-o cavitate, tratata doar de medic

rocsa

Pentru cei care au copii e bine de stiut ca beneficiaza de tratament gratuit in cadrul facultatii de stoma, daca nu au implinit inca 18 ani. Puteti sa-i duceti cu incredere la pedodontie, le strada Ion Perlea la Kogalniceanu. Eventual cautati-o pe d-ra dr.Ivan
Cariile de pe dintii de lapte se pot extinde si la dintii permanenti care se gasesc dedesubtul celor de lapte rezultand mai tarziu asa numitii dinti Turner (fara coroana, sau o parte din radacina), sau poate intarzia eruptia dintiolr permanenti, deci nu trebuie trecuta cu vederea nici sanatatea dintilor de lapte.

dustweaver

Quote from: rocsapastele Colgate au aproape cel mai mare indice de abraziune cu exceptia pastelor de dinti pt copii, junior si a gelurilor. In rest toate pastele Colgate chiar si cea Sensitive au un indice de pana la 180!! Am intrebat si mi s-a raspuns ca poate si de asta nici nu e promovata de facultate, de unde orice pacient pleaca acasa cu o pasta si o periuta.
As fi putut sa jur, desi intreb acum ca sa imi scot chestia asta din cap : e posibil ca folosirea unei paste, dupa cum spui, cu RDA foarte mare (Colgate :) ) sa duca intr-o perioada relativ scurta (luni) la subtierea smaltzului unor dinti (sa zicem) "normali" intr-un asemenea hal incat sa se poata rupe (fara a fi supus smaltzul respectiv la "solicitari" gen desfacut sticle, spart diverse chestii :) ) bucati de smalt ==>(nereparat rapid) carii? :roll:
Thanks!
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

mada

Multumesc Rocsa pt informatii.

Era vorba de o prietena de-a mea care nu e medic si ma intreba pe mine despre bruxism. Din pacate eu ne fiind stomatolog habar nu aveam ce sa-i spun (si nici nu prea imi era clar daca bruxismul tine mai mult de stomatologie sau nu tine de psihiatrie ca enurezisul) asa ca i-am zis sa il intrebe pe stomatologul ei.
Tipa povesteste ca noaptea se culca relaxata, cu gura deschisa, dar ca daca se trezeste in timpul noptii, se trezeste cu dintii inclestati la maxim, ca si cind stringe din dinti cu toata puterea. Cand se culca la loc zice ca are mare grija sa adoarma cu gura deschisa astfel incat dintii sa nu se atinga, dar dimineata iar se trezeste cu dintii inclestati.
Zice ca i-a povestit stomatologului si acesta i-a pus dg de bruxism si i-a explicat ca din cauza asta si-a tocit dintii pina la jumatate, dar i-a spus ca bruxismul nu se poate trata.
Cum ea nu poate accepta ideea ca pe viitor sa-si toceasca in continuare bunatate de binti pt ca nu exista tratament, ma intreba pe mine. Adevarul e ca fara sa stiu exact cum se trateaza, si mie mi se parea logic ca o solutie ar fi protejarea dintilor cu o "proteza" (acum aflu de la tine ca si exista asa ceva si ca-i zice gutiera :)) de genul cum poarta luptatorii in ringul de box dintr-un material moale care sa disipeze forta de presiune.
Acum ca mi-ai zis ca se poate trata o s-o sfatuiesc sa caute alt stomatolog.
Apropo, din ce material se fac gutierele alea pe care ar trebuii sa le poarte pe timpul noptii - din ceva dur ca plasticul sau moale precum cauciucul ? La noi ce stomatolog confectioneaza asa ceva ?

Referitor la pastele de dinti, mie stomatologul mi-a zis ca pastele de dinti care albesc (alea whitening) strica smaltul dintilor si sa nu folosesc asa ceva pe termen lung.

Apropo, cum e considerata Blend-a-med ca abraziune ?

Despre lucratul in strainatate, te-am intrebat pt ca eram curioasa cum sterilizeaza strainii piesele care de obicei nu se sterilizeaza (piesa in unghi, pisesa dreapta - parca asa le zice, sau spray-urile de aer si de apa) ?

Pt ca la noi am vazut ca medicii lucreaza cu ele dar nu le sterilizeaza in nici un fel intre pacienti (e ca un fel de ruleta ruseasca pt pacienti).

In cel mai bun caz, unii (ca stomatologul meu), le dau un pic cu o vata cu alcool dar mie asta mi se pare absolut insuficient (un fel de "hai sa ne facem c-am facut ceva"). Asa ca eu cand ma duc la stomatolog vin cu spray-ul dezinfectant in buzunar (acum am unul cu clorhexidina - scrie pe el ca e eficient pe BK, pe HIV, HBV, fungicid si bactericid) si dau din abundenta pe toate piesele alea.
Acuma nu pot sa bag mina in foc ca clorhexidinul e chiar atit de eficient cat scrie pe eticheta (si nici nu stiu ce efect are pe aparatura omului - poate o strica pe termen lung ca deh piesele alea contin garnituri de cauciuc, rulmenti si ce-or mai contine), dar in mod cert e mai eficient decit alcoolul sanitar simplu care de ex nu ar trebuii sa aiba nici un efect pe bacteriile acid-alcoolo rezistente ca BK-ul de ex.

Asa ca as vrea sa-mi spui, daca stii, cum si cu ce sterilizeaza olandezii piesele astea intre pacienti ?
mada - once again: mada. not anyone else.

rocsa

Quote from: dustweaverbucati de smalt ==>(nereparat rapid) carii? :roll:
Ideal un RDA mic si un RE (efectul de curatare al placii bacteriene) mare. Pt ca nu se ajunge la o astfel de ecuatie atat de usor se accepta un compromis. Dar in nici un caz compromisul nu inseamna un RDA peste valori de 80 maxim 100 pt a avea un bun efect de curatare al placii in defavoarea smaltului. Toti dentistii sunt impotriva pastelor de dinti de genul Whitening, si cu toate astea ele se gasesc pe piata (dar macar stii sa te feresti de ele). Mai prost este ca si alte paste de dinti la care nu te-ai fi gandit au RDA mare. Bineinteles cum ai spus si tu duce la subtierea smaltului, sensibilitate dentara implicit.
Dar legatura pe care ai facut-o cu cariile nu e corecta. Teoretic puterea de indepartare a placii bacteriene (placa=carii) este favorabila si direct proportionala cu RDA. Sa zicem doar daca ai obiceiul sa te speli minutios o perioada ca apoi sa incetezi sa te mai speli poate sa duca la carii mai usor (smaltul nemaifiind indemn sau chiar dentina fiind descoperita si usor de atacat de bacterii)

rocsa

Quote from: mada
Apropo, din ce material se fac gutierele alea pe care ar trebuii sa le poarte pe timpul noptii - din ceva dur ca plasticul sau moale precum cauciucul ? La noi ce stomatolog confectioneaza asa ceva ?

Referitor la pastele de dinti, mie stomatologul mi-a zis ca pastele de dinti care albesc (alea whitening) strica smaltul dintilor si sa nu folosesc asa ceva pe termen lung.

Apropo, cum e considerata Blend-a-med ca abraziune ?

cum sterilizeaza strainii piesele care de obicei nu se sterilizeaza (piesa in unghi, pisesa dreapta - parca asa le zice, sau spray-urile de aer si de apa) ?

Pt ca la noi am vazut ca medicii lucreaza cu ele dar nu le sterilizeaza in nici un fel intre pacienti (e ca un fel de ruleta ruseasca pt pacienti).

In cel mai bun caz, unii (ca stomatologul meu), le dau un pic cu o vata cu alcool ?
De gutiere stiam ca se fac dintr-un material mai rigid (probabil rasina acrilica??) dar mai nou am aflat ca se fac si dintr-un material moale ca si cauciucul (siliconi??)orice dentist face o gutiera. Sper sa-ti scrie cat de curand o forumista sa-ti dea amanunte, si-a facut in Romania de curand. Cum spuneam fizioterapia este foarte utila de asemenea (masaj, miorelaxare,etc)
Blend-a-med nu se gaseste in geneva, nu exista nici in catalogul meu si am cautat pe net si nici urma sa specifice pe undeva RDA-ul.
Piesele le dezinfecteaza cu Turbocid o solutie speciala sau cu un spray de curatare al piesei care se gaseste si in Romania. Intr-adevar spirtul e frectie la picior!! Spay-ul tau cu clorhexidina este pt dezinfectia suprafetelor sau a cavitatii orale? Pt ca folosesc concentratii diferite. Orice cabinet tr sa respecte norme obligatorii de igiena, trebuie sa aibe spray cu dezinfectant (in general glutaraldehida) in geneva se numeste Anti-germ cu care tr sa stearga si spatarul scaunului, tot ce inseamna scaun stomatologic. In romania la facultatea de stoma (specific nu peste tot in faculta) asta e poveste de adormit copii mici si mai mult ca sigur se intampla si prin cabinete private. Eu am vazut mai multe cabinete in Romania si pot spune asa: sunt si cabinete care respecta normele. Asistenta se ocupa de dezinfectie, daca nu are asistenta (se intampla des si e un semn de superficialitate) in general da rasol si nu cheltuie pe dezinfectante. Lucruri grave: circula cu manusile prin cabinet, raspund la telefon completeaza fisa cu manusile cu care urmeaza sa te consulte, regleaza pozitia scaunului cu manusile, etc. Punerea manusilor tr sa fie ultimul gest inainte de a te consulta.

rocsa

Inca un pont: ca sa manuiti mai usor ata dentara, rupeti cam 15-20cm de ata ale carei capete sa le inodati intre ele. Obtineti astfel un cerc de ata care nu va aluneca intre degete mai ales cand o folositi pt dintii laterali (molari,premolari). Eu am utilizat-o o lunga perioada ruland pe cele 2 degete aratatoare (indexul) si-mi aluneca, ma scotea din sarite. Se gaseste si pusa deja pe un suport in forma de arc din plastic, dar din pacate dupa fiecare folosire trebuie aruncat si te costa prea mult sa o cumperi asa la bucata, mai economic e la rola (Oral B). Super ar fi sa fie impregnata cu fluor, se gaseste.
Nu stiu daca mai intru prea curand pe forum ca imi fac bagajele azi , maine plecam in tara...uraaa!!! V-am pupat, va doersc sa nu aveti pb cu dintii, vacanta placuta!

mada

Rocsa, te rog mult mult de tot, poti sa-ti verifici inboxul ca ti-am dat un private message ?
mada - once again: mada. not anyone else.

mada

Rocsa hai ca nu ma mai rabd si te inreb...

Legat de folosirea remaniumului in loc de aur 833 la un pivot la un dinte pe care mesteci intens, pe motiv ca remaniumul ar fi un material mai dur care rezista mai mult timp decit aurul, dupa ce am cautat pe net si am gasit aceste 2 articole
http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2842.2005.01457.x?cookieSet=1
si
http://ipj.quintessenz.de/index.php?content=issues&doc=poster&select=141
(in care pe la sfarsitul articolului arata niste grafice cum difuzeaza cromul din remanium in contact cu saliva),

ce vreau eu sa stiu:
1) daca exista vreun studiu legat de cromul din Remanium si nefrita interstitiala ?
2) daca exista vreun studiu care sa indice o eventuala toxicitate (de orice natura ar fi ea) a remaniumului ?
3) Cat de "safe" e acest remanium pe termen lung (10 - 15 ani) daca ar ramane descoperit ? (din experienta clinica a celor din jurul tau in caz ca nu exista studii)
4) In opinia ta, aurul 833 (de 20 carate) e chiar asa de moale cat sa nu reziste pe termen lung la fel de mult ca remaniumul ? Se justifica atit de mult folosirea remaniumului la un dinte pe care mesteci intens in loc de aur ?
Adica cati ani crezi ca tine un pivot de aur 833 si cati ani crezi ca tine unul din Remanium in conditia in care mesteci intens pe el ? (experienta clinica a celor din jurul tau)
5) Din cate cunosti tu, ce efecte secundare are / poate avea remaniumul ?
6) olandezii folosesc remanium pe scara larga ? de cati ani ? (ce se stie despre el ?) Daca nu ar conta criteriul costului, ei ce ar folosii: aur sau remanium ?
mada - once again: mada. not anyone else.

rocsa

Zilele astea am poposit si eu in geneva, imi cer scuze ca nu am putut sa-ti raspund in iulie, dar nu am intrat deloc pe net cat am stat in tara. Nu stiu nimic de remanium, poate am uitat. Am intrebat aici de el si n-au auzit, o fi nume de producator. Din cate am vazut cu Google e utilizat perfect la coroana de ceramica. Stiu sigur ca utilizarea gaudentului este interzisa (carcinogen) pentru coroane, punti, dar pentru pivoti mai poate fi utilizat pentru ca nu intra in contact cu saliva (asta in cazul in care colereta dispozitivului coronoradicular nu este expus in cavitatea orala, daca e acoperit in intregime de ceramica nu-s riscuri). Am vazut pe net ca au compozitie diferita gaudent- remanium. O sa ma mai interesez. Pana la urma ce ai ales?

arima

am fost diagnosticata de ceva timp cu paradontoza si mi s-a recomandat sa folosesc Sensodine (sper ca am scris corect). stie cineva daca e buna de ceva? intreb asta pentru ca am mai vazut si alte paste de dinti... ex: Paradontex. pe care ar fi mai indicat sa o folosesc? :crazy:
the show must go on

rocsa

Cine a pus diagosticul de parodontoza? Ti-a scris pe ceva diagnosticul? Ce investigatii a facut? A avut o fisa speciala de parodonto pe care si-a notat toti indicii: de sangerare, prezenta factorilor iritativi, mobilitate, etc??
Pastele de dinti sunt bune amandoua atata timp cat cunosti foarte bine tehnica de periaj. Mai important este sa masezi gingia, sa indepartezi bacteriile care o mentin bolnava. Medicul a mai facut ceva in afara de faptul ca ti-a indicat pasta de dinti? Ma refer la evidentierea placii bacteriene in vederea motivarii, detartraj si tot ce tine de tratament in general.

rocsa

Pt mada (in cazul ca nu ai primit pm-ul) pe scurt:
Pivotul din aur in geneva(elvetia) se numeste Gemetric, de reamanium astia de aici nu au auzit, dar compozitia aliajului e cunoscuta. Este de preferinta pivotul de aur mai ales in anumite situatii dar criteriul de alegere nu se refera la toxicitate sau duritate, rezistenta. Pentru medic obtinerea pivotului de aur se face printr-o tehnica indirecta in colaborare cu tehnicianul, este mai laborioasa si probabil daca aspectul coroanelor si al canalelor radiculare nu cerea neaparat pivot de aur a fost mai tentat sa-ti ofere cealalta varianta. Dar subliniez daca pacientul isi permite pivot de aur, e mai bine sa i-l faci de aur.

arima

diagnosticul mi l-a pus medicul stomatolog la care merg.nu mi-a scris diagnosticul pe nimik, sau cel putin nu am vazut eu. am fost la el pentru tratament la o masea, a "ciocanit" putin restul dintilor, mi-a pus niste intrebari legate de sensibilitatea la rece, la cald, la dulce.... si atat. apoi mi-a spus ca am paradontoza si sa folosesc Sensodyne. si cam atat. :o
the show must go on

rocsa

1. A utilizat termenul parodontoza pt ca suna mai pe intelesul oricarei persoane. La termenul asta in parodontologie s-a renuntat de mult in Romania. Intr-adevar in geneva sunt alte diagnostice pt afectiunile parodontiului decat cele din romania, dar nici aici nu exista diagnosticul de parodontoza. Eh, avand in vedere ca de anul asta va exista si pentru parodontologie o specialitate (pana acum se dadea rezidentiat doar pt chirurgie si ortodontie) vor aparea dentisti care vor avea specialitatea asta si nu vor mai trata dupa ureche afectiunile parodontiului. Nu ma dau experta, dar sper pentru tine ca doar utilizarea pastei de dinti Sensodine sa-ti rezolve problema (care banuiesc nu e atat de grava, altfel cred ca te-ar fi trimis la facultate la parodonto)
2. As fi fost ff curioasa ce diagnostic ar pune la faculta unde te-am trimis eu (daca ai doar rectractie gingivala generalizata si atat si nu e de cauza traumatica, nici eu nu as sti ce diagnostic sa pun conform cartii de parodonto din romania). A propos ai fost unde te-am trimis eu pt diagnostic?

rocsa

Sunt foarte multe de spus legat de afectiunile parodontale si nunumai iar eu am obiceiul sa ma reped sa scriu cat mai repede, de-asta mai fac si greseli (una din greseli e ca incerc sa combin si termenii "tehnici" de care nu aveti neaparat nevoie), incerc sa evit sa scriu romane politiste care sa va plictiseasca si sa pierdeti din vedere ideea cea mai importanta, dar defapt sunt toate foarte importante. Te-as sfatui si pe tine si pe ceilalti sa mai cititi si din urma chiar daca nu-s chestii in directa legatura cu problema in cauza.

Si pt ca spun sa mai cititi si din urma, am mai revizuit si eu ce-am scris, nu e de mirare ca de multe ori nu percuta ideea cea mai importanta. Cauza e ca nu m-am exprimat destul de clar, ordinea ideilor poate nu e cea mai buna, si imi cer scuze. In orice caz, pana una alta ma simteam datoare sa mai spun ceva care nu e chiar corect din cele din urma.
1. Detartrajul incepe cu instrumentarul manual si apoi se completeaza cu ultrasunete si subgingival(mai devreme spusesem ca subgingival nu se foloseste). E indicat sa completezi cu ultrasunete si subgingival pt ca in felul asta (studiile arata) sunt distruse bacteriile care sunt imposibil de indepartat cu instrumentarul manual. Eu observasem ca sangereaza gingia la ultrasunete si chiar o durea pe pacienta pt ca intensitatea aparatului era prea mare. Pe vremea aceea eu foloseam aparatul de la facultate la care nu mai mergea sa-l reglezi si nu stiam ca asta inseamna o intensitate mare. In concluzie in cartea de parodonto din romania scrie gresit ca ultrasunetele nu se folosesc subgingival.

Qvadratus

Iete domle' ce-nseamna sa ai specialistu' la dispozitie la distanta de 2-3 clickuri....... :D  Nevasta-mea acu' ma intreaba saptaminal: "Ce-a mai zis Rocsa de aia sau ailalata ?"

P.S. (Serios) Chiar iti multumesc Rocsa, ceea ce scrii tu aici este cit se poate de important ! Cel putin pe mine m-ai ajutat sa aleg o procedura corecta, iar sotia mea a reusit tot datorita tie, sa gaseasca solutie la o problema care nu avea o rezolvare multumitoare pentru ea.

rocsa

Ma simt ca la oscaruri. Numai tu cu mine pe forum, ne multumim si ne felicitam de mama focului. :P
 
 Sint onorata daca zici tu ca am avut un rol atat de mare. Chiar asa, s-a rezolvat? A fost la medic si ce solutie de tratament a adoptat ?

arima

aaaaaaaa nu-mi aduc aminte sa ma fi trimis undeva la diagnostic. stiu ca am cerut la un moment dat relatii despre un medic stomatolog, parca, dar nu erau pentru mine.iar in afara de aceste mici.... sicane, nu pot spune ca am prea mari probleme cu dintii. ceea ce m-a surprins, a fost ca, dupa avort, au inceput sa se macine. singurul incovenient, in momentul asta, e ca ma cam tine legata de stomatolog. si ma cam supara chestia asta. dar atat. am inceput sa folosesc pasta de dinti si am observat ca nu mi se mai inflameaza asa de usor gingiile. inainte, daca imi ramanea un rest de mancare, cat de mic, intre dinti, se inflamau foarte repede, asta insemnau cca 5 min.
:roll:
the show must go on

rocsa

Daca zici ca se si inflama usor, si mai era si retractie, e clar ca un periaj constincios si mai ales cu Sensodine va fi tare bine venit. Cumpara si periuta soft (retractia gingiei o cere) si cu mare grija sa masezi gingia cu blandete prin miscari dinspre gingie spre marginea dintelui!(invers accentueaza retractia)! Pentru ca o gingivita (eu asta zic ca ai) nu trece in 4-5 zile ci dupa o perioada de aprox. 25 de zile te sfatuiesc sa incerci sa te automotivezi ca sa nu renunti dupa cateva zile. Iti spun din proprie experienta ca daca folosesti pastilute de colorare a placii (gasesti la farmacie) si folosesti cate una in fiecare weekend(ca ai mai mult timp) o sa vezi ca nu e deloc usor sa te speli corect a.i. sa indepartezi placa bacteriana care mentine iritatia gingiei. Daca ai punte nu uita si de superfloss, daca nu ata obisnuita.
Periuta o schimbi la o luna chiar daca arata bine! Ar mai fi de zis, pana aici vreo intrebare? As vrea sa stiu ca nu-mi racesc gura degeaba :D

rocsa


arima

nu renunt usor dc imi pun ceva in cap.in schimb, spune-mi mai multe despre periuta si despre modul de utilizare al atei dentare. nu am folosit pana acum si nu sunt sigura ca o voi folosi cum trebuie.
the show must go on

rocsa

Ceva foarte important vroiam sa te intreb: gingia e retrasa uniform in dreptul tuturor dintilor, sau doar pe o parte, sau doar la unii dinti... cum e si unde?

Am spus mai sus si despre periuta si despre atza. Completez ca mai erau multe de zis ce-i drept:

1. Periuta e de 3 tipuri indiferent de marca: hard, medium si soft. Hard nu e indicata in nici o situatie, nu-sh de ce mai exista. Medium o folosesc majoritatea care nu au probleme cu sensibilitatea dintilor, care n-au retractia gingiei. Din romania stiam ca trebuie schimbata o data la 3 luni iar din geneva ca trebuie o data la o luna (asa cum si eu consider ca-i mai corect). Eu prefer periuta fara fitze: simpla, cu smocurile in acelasi plan, suprafata nereliefata, si-mi cumpar soft chiar daca nu am probleme legate de retractie sau sensibilitate, pentru ca am un stil mai brutal de a-mi peria dintii. In geneva se gaseste gama Meridol, pe care o prefer, nu stiu daca se gaseste in Romania. Ne-au dat astia la facultate un geamantan de periute, si cam tot ce inseamna produse de curatare dentara de la mai multe firme si cand am sosit in tara nu am avut nevoie sa-mi cumpar, de-asta am uitat sa cercetez piata romaneasca. Eu nu mi-am cumparat periuta Sonicare, dar cica e misto pt curatarea completa si interdentara prin ultrasunetele care ar ajuta pasta de dinti sa patrunda in locuri inaccesibile periutei obisnuite.

Tehnica de periaj pe care ti-as recomanda-o (pentru ca sunt mai multe tehnici in functie de niste criterii ca: retractia gingiei, manualitatea persoanei, motivatia, varsta, etc) se numeste Stillman modificat si consta in: capatul parului periutei il asezi nu in dreptul liniei gingie-dinte adica la insertia ei pe dinte ci il asezi in intregime pe gingie iar prin miscari de vibratie (sau circulatorii daca nu reusesti) sa deplasezi periuta pana la marginea dintelui ca si cum ai matura. Vibratia sau miscarea circulara nu trebuie sa fie ampla a.i. sa te muti pe un alt grup de dinti (in functie de marimea capului periutei, grupul e reprezentat de 2-3 dinti). Astfel parul periutei nu se misca in plan orizontal (in fata sau in spate) ci doar coboara spre marginea dintelui. In felul asta masezi gingia si cureti dintele. Pentru ca ai retractia nu e recomandata tehnica de care am vorbit mai pe la inceputul topicului asta. Deosebirea daca ai observat-o e ca nu se porneste cu asezarea parului periutei in santul gingival, adica la linia gingie-dinte ci de pe gingie.
Mare grija sa nu aplici nici o forta prea slaba cand te speli, de teama sa nu ranesti gingia. E normal sa sangereze la inceput (primele zile) chiar daca masezi usor, pentru ca e inflamata si pana se mai vindeca va sangera poate si cand mananci un mar de exemplu). Si fff impotant sa nu uiti (si asta e valabil pt toata lumea) sa cureti si ultimul molar, fata din spate la care nu ajunge pariuta decat daca o ghidezi pana acolo, adica periuta are o pozitie perpendiculara pe obraz. Foarte des se dezvolta carie acolo.
Cum dintele are 5 fete (e un prefacut cu alte cuvinte ): 2 interdentare, una spre limba, una spre obraz si una pe care calca dinte pe dinte, trebuie sa stii ca toate au nevoie sa fie f bine curatate, altfel e suficient una ca dintele sa fie cariat.

Altceva: nu inseamna ca daca ai retractie trebuie sa speli dintii 1-2 minute si chiar sa te feresti sa atingi gingia ca si asa e bolnavioara (iti spun asta pt ca asa reactioneaza majoritatea persoanelor). Tr sa te speli cel putin 3 minute (in functie de manualitatea pe care o ai ca sa strabati toti dintii pe toate fetele, mie spre ex. imi ia cam 10 minute). Si de-asta prefer sa ma asez comfortabil la televizor cand ma spal pe dinti ( insa pana te obisnuiesti cu tehnica se curatare, cu ce dinte incepi, ca sa nu uiti pe vreunul :) e bine sa te speli in fata oglinzii ) ca sa nu ma grabesc si sa-mi bulesc gingiile. In timp ce te speli nu tr sa-ti curga pasta din gura, tr sa stai drept si de-asta sa dizolvi pasta in f putina apa ( eu nu iau apa ci doar pasta). Deci te speli stand drept, uitandu-te in oglinda.
Daca gingia e si inflamata vizibil in sensul ca e mai rosie, sau un pic umflata, dupa ce se va vindeca se poate chiar sa se mai retraga putin, logic, nu? Asta nu inseamna ca e de vina periajul.  

2. Atza. S-ar putea macar pt inceput daca gingia e prea inflamata,  sa nu prea fie indicata in cazul tau. Daca e asa, mai degraba iti cumperi scobitori de la farmacie, sunt diferite de cele de pe piata, in sensul ca sunt facute dintr-un lemn care odata imbibat in saliva devine usor de introdus in spatiile interdentare, curata spatiul de sub punctul de contact al dintilor dar si maseaza gingia. Firma Elmex este si in romania asa ca iti recomand sa cumperi scobitori Elmex, contin si fluor si ajuta si la stimularea gingivala.  Daca dintii sunt mai rari, sunt la distanta unul de altul, in dreptul spatiului folosesti o periuta subtire ca una cu care speli sticlele in miniatura. Bineinteles si aceste periute sunt pe marimi si de diverse forme, mare grija ca sunt unele parca de la Oral B sau Elmex care au axul de metal si pot sa raneasca, asa ca mare grija, mai bine intrebi medicul. Sau le testezi bine si te axezi pe cea care e supla si moale (sunt unele exagerat de abrazive) si are marimea adaptata spatiului tau interdentar.
 Asa, acum sa-ti spun de ata, ce mai trebuie sa stii in momentul in care o cumperi. Este si ea de mai multe feluri: cea de la Oral B este din nylon cerata si mentolata, de 2 tipuri: banda mai lata, sau mai subtire. Ia-o pe cea subtire: Oral B satin floss. Flossul de la Elmex este din matase imbibata in fluor, mie asta-mi place mai mult. Ce-i drept, daca ai dintii foarte stransi intre ei, ata de la Oral B patrunde mai usor, fiind mai flexibila.
Cum am mai spus, faci un cerc de ata inodand capetele, mai mare sau mai mic, cum ti-este tie mai comod si o sprijini pe indexul de la o mana si policele de la cealalta atunci cand cureti spatiile interdentare pt dintii de sus (de la maxilar). Pt dintii de jos (de la mandibula) ata o sprijini pe cele2 indexuri. Ata sa fie bine intinsa, prin miscari orizontale incerci sa treci de punctul de contact dar fara sa impingi ata in jos ca in felul asta plonjezi pe gingie si sa o buleshti. Am vazut chiar gingie taiata cu ata.  La inceput si eu mi-a bubuit-o, apoi te obisnuiesti. Odata depasit punctul de contact, incepi sa cureti fetele celor 2 dinti care marginesc spatiul interdentar in care se gaseste papila gingivala. Treci de la o fata la cealalta ocolind gingia, nu traversezi drept ca risti sa o tai. Miscarea de curatare a fetei se face de sus in josul dintelui si nu orizontal. Apoi o o indepartezi si treci la alt spatiu interdentar. Cam atat despre ata. Daca nu ai inteles, mai intreaba-ma.

rocsa

Am uitat sa spun scobitoarea are pe sectiune forma de triunghi, baza triunghiului trebuie sa fie asezata spre gingie.

arima

the show must go on

smuci

Am fost diagnosticata cu parodontita cronica marginala generalizata. Toate bune si frumoase (daca se poate spune asa ceva intr-o astfel de situatie), am mers la stomatolog, mi-a indepartat tartrul cu ultrasunete, mi-a tratat toate cariile si acolo unde era cazul (si a fost, din pacate), am facut punti din portelan. Un alt stomatolog mi-a spus insa ca, in cazul paronontitelor nu se imbraca maselele in portelan fiind foarte greu. Intrebarea mea este daca am facut bine sau nu. Am uitat sa mentionez ca am urmat un tratament cu metronidazol si tetraciclina timp de 10 zile si am facut si o cura de imudon. Gura mea arata bine acum, fara nici o carie si cu toti dintii si maselele. Pentru cat timp, insa?  :?:
Daca ar fi totul bine, am uita de Dumnezeu.

rocsa

Intr-adevar nu prea e recomandat in acest caz insa nici nu e intodeauna contraindicat, depinde de multi factori. Dintii (maselele) aveau mobilitate? si daca da, mare/mica, mai stii? (Ar mai fi de stiut aspectul initial si final al pungilor parodontale, dar nu ai tu de unde sa stii asta, nu vreau sa te bag in ceata) Si radiografiile trebuie vazute pt a avea mai multe informatii (cat din radacina este inconjurata de os). Mai depinde si de varsta ta. Depinde ce sustinere au puntile (dintii care sustin puntea au implantare suficienta, daca puntea inlocuieste 1-2 dinti lipsa deci nu multi pt a diminua fortele care actioneaza asupra dintilor de sprijin, si care-s dintii lipsa, etc). Dupa tratamentul parodontozei la ce interval de timp a facut lucrarea? Dupa tratament tr urmarita evolutia parodontiului o perioada.

In fine, ce trebuie sa stii acum e ca igiena pe care trebuie sa o intretii este cel mai important lucru, fara asta, totul e apa de ploaie! Aici trebuie bine muncit. Trebuie sa te vada o igienista, stiu ca au aparut si in romania, in Bucuresti stiu sigur ca sunt la clinica de la Eforie. Si mai trebuie sa stii ca alternativa la ceramica ar fi fost compozitul (da' nu e prea departe de ce ai tu acum, asa ca nu asta trebuie sa te framante, stai linistita)