News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Dintii:dimineata,la pranz,seara

Started by rocsa, January 14, 2005, 01:46:56 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rocsa

Daca aveti intrebari legate de acest capitol ma straduiesc sa dau un raspuns cat mai corect.

Pana una alta sa va zic de gelul cu Flor (unul din produse comerciale: Elmex gel). Fata de apele de gura acesta contine o concentratie mai mare de flor si de aceea se aplica doar o data pe saptamana. Il folosesc deopotriva:
persoane care au carii (pt a impedica aparitia altora cat si pt a impedica evolutia unei carii mici aflata langa gingie)
persoane care nu au (carioprofilactic ori au sensibilitate la un dinte sau un grup)

Eu am doua cariute mici langa gingie (carie de colet) pe care le tratez cu acest gel. Insa ramane foarte important periajul, daca nu-i efectuat corect, nu are aproape nici o valoare gelul. Trebuie indepartata placa bacteriana mai intai ca sa poata actiona florul. Daca aveti tartru (placa bacteriana care s-a intarit pe dinte) numai medicul o indeparteaza.

Nu trebuie sa va lipseasca ata dentara (mai ales la cei cu dinti inghesuiti) apa de gura, si bineinteles periuta (pe care o schimbati la 3 luni) si pasta de dinti. Pentru cei care evita sa se spele de 3 ori pe zi din motiv ca ii ustura limba, gingiile, se sterpezesc dintii, exista si paste de dinti fara mentol, neiritante.

INDIANUL

Cei care aveti parodontopatie cu ce va tratati?Era inainte un vaccin stafilococic tip d acum ar fi un medicament imudon si pasta de dinti cu argila Parodontik.altceva?Stiti?
ramas bun...

manolo

da, si eu am o problema cu tartrul. mai precis, desi am facut detartraj destul de serios si m-am tinut de tratament (plak-out si alte alea), tot a reaparut. unde mai pui ca am si gingivita, imi sangera aproape la fiecare periaj, indiferent de perie. cati tapiri tre sa dau pentru un detartraj serios?
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

tapirul

Quoteperiajul, daca nu-i efectuat corect...
Pai si cum e efctuat corect? Stiu ca tehnicile variaza de la generatie la generatie... Cand eram io in generala ideea de baza era sa nu carecumva sa te perii folosind miscari orizontale, ca e rau la gingii. Numai miscari verticale! Acum stiu ca de fapt miscarile trebuie sa fie circulare, si ca trebuie sa perii si gingiile (gentil, sa le masezi numai) si sa perii si limba (desi daca esti soficticat iti poti cumpara o chestie d'aia completa care are chestie separata pentru limba). Deci, cum fac?

Cu ata de dinti nu prea ma impac pe'n ca imi produce invariabil sangerari. Am dinti desi...
cre'că, nu ştiu...

INDIANUL

La tine e mai dificil ca iti trebuie un ridicator de buza superioara :)
ramas bun...

rocsa

Quote from: INDIANULCei care aveti parodontopatie cu ce va tratati?Era inainte un vaccin stafilococic tip d acum ar fi un medicament imudon si pasta de dinti cu argila Parodontik.altceva?Stiti?
De ce intrebi de cei cu parodontopatii? Clasificarea imbolnavirilor parodontiului (parodontopatii) cuprinde: gingivite si parodontite. Administrarea produselor imunobiologige se face in cazul celor cu parodontite marginale cronice. Aceste produse sunt: vaccinul stafilococic (4variante in funct. de %),cantastim (extract pseudomonas aeruginosa), imundon (extract din 10 specii bacteriene printre care si stafiloc.). Alte produse biologige: polidin, aerodin. Unele vacc. se pot admin. concomitent cu antibiotice pe cale generala sau locala. Dar trebuie consultat un dentist, sa vada despre ce e vorba, nu dupa ureche.

Pt manolo:
clorhexidina+xilitol: Periobacter (Naf) , Plac Out NF sans alcohol
Din pacate unul din efectele secundare in cazul mirificei clorhexidine este ca dupa o utilizare indelungata (nu stiu exact indelungat=? trebuie sa citesc) apare o depunere crescuta a tartrului, de aceea se recomanda la 6 luni sa mergi la detartraj. Alte efecte secundare: aparitia de pete galben maronii pe dinti, modificari tranzitorii ale senzatiei gustative.
Ai grija sa nu faci aceeasi gresala pe care o fac multe persoane de a nu te mai spala cu mare atentie pe dinti in ideea ca ai aceasta apa de gura miraculoasa. E normal sa ai gingivita, din cauza tartrului care reprezinta prezenta permanenta a bacteriilor, si irita mecanic gingia.

Tapire intr-adevar nu e bine sa plimbi periuta orizontal din mai multe motive. In felul asta peria nu patrunde in spatiul interdentar (la cei cu dintii rari spatiile sunt mari la cei cu dintii desi,exista dar mic)

Ciresar1988

Am facut detartaj, folosesc o apa de gura , ma spal de cel putin 4 ori pe zi (am o obsesie, stiu), folosesc 2 tipuri de matase dentara. Tot un drac! Fac tartru intr-o veselie !  :evil:  Are cineva idee ce altceva sa mai fac? Ca m-am saturat!!!!!!!!!!!!
"God is dead..." (Nietsche)
"Nietsche is dead..."(God)

rocsa

Asa, al doilea motiv impotriva periajului ca pe aratura, orizontal, e ca poti creea in timp linii sau chiar cavitati orizontale in smaltul de langa gingie (coletul dintelui) prin abraziune cu periuta aspra si dentifricele din pasta de dinti (colegii mei elvetieni nu a absolut nici o carie insa la doi dintre ei am vazut astfel de leziuni ale smaltului).

Ce trebuie stiut din start:
- nu trebuie folosita o perie hard, nici soft ci una medium, schimbata la 3 luni chiar daca arata bine.Si daca se poate sa aiba capetele firelor taiate rotund (unele firme specifica asta). Da, exita periute cu celalalt capat special pentru curatat limba, razuitorul lingual. Daca nu, cu periuta se poate face asta. Intodeauna peria spalata bine si pusa in pahar sa se usuce.
-daca ai tartru oricat de bine te-ai spala trebuie sa mergi la dentist pt indepartare.
- gingia poate sangera cand te speli sau aplici ata si din cauza ca e bolnavioara deja(are tartru sub ea, nu-l vezi, tartru care agata ata si chiar o rupe partial). Ata trebuie folosita cu grija sa nu ranesti gingia. Nu trebuie sa plonjeze in spatiul interdentar, trebuie prin miscari orizontale sa alunece usor si apoi sa cureti cu ea pe rand ambele fete ale dintilor ce marginesc spatiul interdentar Necesita manualitate,si eu mi-am bubuit-o la inceput
-exista si perii interdentare (ca cea de curatat sticlele, in miniatura) pentru cei acre au spatii mai mari
-IPORTANT! chiar daca nu se vede tartrul pe dinti, el poate exista sub gingie. Astfel gingia sangereaza oricat te-ai spala de corect. Detartrajul la dentist e solutia.

Incorektu

Rocsa, te rog, spune-mi si mie daca e adevarata teoria conform careia parodontoza si cariile se exclud reciproc.Adica daca nu ai carii, exista riscul destul de mare sa faci parodontoza si invers.
 Multzam frumos!
Paseist, deci exist.

rocsa

Pentru ciresara: da, exista si situatii (rare) in care indiferent cat de buna e igiena tot se depune tartrul. Exista mai multe teorii in ceea ce priveste formarea si mineralizarea tartrului legat de constituentii salivari. In cazul tau e imperios necesar sa mergi la detatraj la 6 luni. Dar e foarte important sa-ti pastrezi obiceiul de a te spala si consecventa (la care eu stau atat de prost) pentru a impedica formarea cariilor. Ai totusi grija ca de 4 ori pe zi e cam mult. In general e recomandat de 3 ori pe zi dupa mese, iar intre mese sa nu consumi alimente lipicioase: paste, biscuiti, etc. Daca mananci intre mese alimente usor de indepartat, clatirea strasnica cu apa, sau apa de gura e suficienta. Exagerarea (mai mult de 3 ori pe zi) cu periajul (cand e corect facut) poate duce la retractia gingiei.

rocsa

Quote from: BaseskuRocsa, te rog, spune-mi si mie daca e adevarata teoria conform careia parodontoza si cariile se exclud reciproc.Adica daca nu ai carii, exista riscul destul de mare sa faci parodontoza si invers
Nu se exclud!
Dintii pot sa nu aiba carii in conditiile in care igiena e precara, datorita unei rezistente crescute a smaltului la bacteriile cariogene: streptococ mutans, lactobacili,etc. Sau datorita altor factori: dinti neinghesuiti usor de autocuratat cu limba, saliva, alimente precum marul, coaja de paine (deci opus alimentelor moi,lipicioase), care ajuta la curatarea dintilor. Respectivul nu se spala sau se spala prost pe dinti pentru ca ii lipseste motivatia (de ce daca n-are carii?), si apare suferinta gingiei, parodontiului in intregime. Exista si alte cauze care concura la aparitia suferintei parodontale (administrarea unor medicamente, afectiuni metabolice, stress, dereglari hormonale, etc) dar evolutia se face pe seama igienei deficitare, infectiei cu bacterii care nu-s aceleasi (unele da)cu cele care produc carii
Morala: nu trebuie sa te speli doar ca sa nu faci carii ci si ca sa nu sufere gingia

rocsa

Si acum ca sa termin ce incepusem sa-i spun tapirului, daca nu te speli corect degeaba o faci de 10 ori pe zi, degeaba ai dental floss si ape de gura (grija mare la cele care contin clorhexidina, vezi mai sus la manolo) si ultimul ragnet de periuta. Tehnica e importanta.

 Trebuie stiut ca periuta trebuie sa ajunga la gingie nunumai ca sa o stimuleze mecanic (pentru asta mai exista in farmacii niste scobitori de lemn pt stimulare gingivala, si conuri de cauciuc) ci si pentru a spala santul gingival (sulcus). Deci intre gingie si dinte exista un mic sant, cuibusor preferat de bacterii, pentru ca e mai ferit din calea periutei. Astfel nu e suficient sa aplici periutei o miscare dinspre gingie spre margina dintelui(invers duce la retractia gingiei).Santul ramane neatins in  felul asta. Ca perii sa patrunda usor nu intempestiv sa raneasca, trebuie sa pui parul periutei fix la nivelul de insertie al gingiei nu orizontal ci inclinat ca sa intre intre gingie si dinte. Apoi prin 4-5 miscari(sau 10 secunde, cat te lamuresti ca e necesar)  de vibratie(deci nu o vibratie ampla care sa te mute pe alt dinte, ci sa ramai pe loc) apoi miscarea spre marginea dintelui, astfel indepartarea, nu infundarea bacteriilor in sant. Periuta trebuie sa colinde astfel toti dintii, si la fel si spatiile interdentare(chiar daca sunt stranse la cei cu dintii desi). Asa cureti fata,dispre obraz si pe cea dinspre limba,a dintilor laterali(=de la canin in spate) cat si fata dinspre buza a incisivilor.

Restul nu-i nou, toata lumea face la fel si bine.Fata pe care calca dinte pe dinte(ocluzala) spalata prin miscari orizontale din spate in fata si vitzeversa. Pentru incisivi fatza,care priveste limba,spalata cu periuta asezata vertical.
Periajul trebuie sa dureze cel putin 3 minute, dimineata ti se par o vesnicie. Tehnica e simpla, la inceput e de preferat sa nu te grabesti, apoi vine de la sine. Sfatul meu e sa incepi cu zonele mai greu de periat( dintii din spate si fatza linguala). Ar trebui sa nu mai mananci intre spalari :P Daca da, clatesti bine.

Ca sa te autoverifici unde nu insisti bine, foloseste pastilutele de colorare segasesc in unele frarmacii sau la dentist. Dupa ce te-ai spalat rontai o pastiluta si plimbi limba si pe fetele exterioare a dintilor, mentinand 1 minut solutia in gura. Apoi cltesti foarte bine pana nu mai e colorata apa. Cu 2oglinzi te uiti pe unde a ramas. Gingia si limba e normal sa se coloreze. Pt buze e bine inainte sadai cu crema/ strugurel. Tartrul se va colora si el si se va curata mai greu. Dupa, te speli pana dispar petele ce au ramas. In felul asta vezi si cat sa apesi, cum sa misti periuta ca sa scapi de pata.

rocsa

Sedinta de detartraj la dentist nu e numai una. Detartrajul corect idiferent ca-i doar la un dinte necesita cel putin doua sedinte. Medicul indeparteaza si tartrul subgingival, nunumai pe cel vizibil, supragingival.

Daca aveti deja carii tr sa le indepartati, periajul, florul,etc nu le fac sa stagneze(singura, e cea mica de langa gingie, caria radiculara care prin fluorizare se poate sa nu evolueze). Altfel veti fi dezamagiti: iote domle ma spal si tot am ajuns sa ma doara dintele cutare. Mai sunt cariile interdentare care nu se vad decat cu Rx, deci mergeti cel putin o data pe an la dentist pt control

Tapi scuze pt atatea edituri pe care le-am facut , dar nu-mi merge prea bine tasta F si Z. M-am intors ca sa le completez

manolo

sarumana de sfaturi... intr-adevar, cam asa se intampla, si cu redepunerea tartrului, si cu petele galbene. astept sa ma intorc in tara sa ma duc la dentist. deja am facut sapaturi si am primit o recomandare pentru cineva. acum tre sa strangem bani. aveti niste preturi, fratilor, de numa numa.... dar ce nu facem noi sa avem gengiile sanatoase... mai sanatoase ca noi, restul corpului
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

INDIANUL

You are good!Esti tare-tare;pai eu intreb pentru ca eu am parodontopatie diagnosticata la un conferentiar din craiova;initial mi-a administrat vaccin stafilococic dar apoi nu s-a mai produs de catre institutul cantacuzino si acum mi-a recomandat imudon;cu cantastimul ce e?poate fi folosit si el i parodontopatii?asta nu o stiam.tu ce tratament mi-ai recomanda?ca am inteles de pe la tv ca vaccinurile astea sunt frectie la picior de lemn ca gingia tot se retracta;auzisem ceva de o operatie.multumesc frumos.
ramas bun...

magdutz

mai, atatea sfaturi gratis aici, ce mistooo!!! ce mult imi place de rocsa! multumim frumos!!! abia astept sa dau duminica exam de neuro si sa stau sa citesc vizuina :)
be the best and fuck the rest!

rocsa

Diagnosticul de parodontopatie nu exista,e un termen general. Poate nu ti-l mai amintesti, dar asta nu exista. Eu nu pot sa te sfatuiesc prea multe atata timp cat nu exista un consult clinic. Tratamentul, normal e diferit in functie de cauza. Imudonul si doar el nu va da un rezultat bun. E ca si cum ai gripa si faci vaccinul. Trebuie indepartata placa, tartrul, trebuie asanata cavitatea orala(de eventuale carii care fac sa stagneze in cavitatea lor si germenii implicati in afectiunea parodontiului) curatate pungile parodontale,etc. Banuiesc ca nu ai probleme de sanatate de care sa stii si cu care sa faci o legatura. Nu e obligatoriul sa ai, dar daca e asa trebuie tratata asta mai intai. In ine cu nitica vointa poti sa rezolvi. Ce te sfatuiesc: daca esti in Bucuresti, mergi la facultatea de stoma din Plevnei (la Kogalniceanu), si la etajul 1 te duci direct la parodontologie pentru un diagnostic corect si ca sa incepi un tratament bun. Acolo poti intreba de Doctor Alexandru Georgescu sau de fata profului nostru(pt ambii am un respect deosebit,dar profu nu cred ca se mai baga)Horia Dumitriu. Multa bafta.

INDIANUL

Sunt din craiova;am fost la conferentiar cutui si pe baza sangerarilor gingivale la periaj, a durerilor la rece/cald/dulce si a retractiei gingivale mi-a pus  diagnosticul ala sau ceva asemanator pentru care am facut tratamentul respectiv(el asa mi-a zis parodontopatie eu stiu ca am tinut bine minte dar nu e exclus sa ma insel si eu).clinica de care ti-am zis iti sugereaza alt diagnostic?
ramas bun...

rocsa

Tot e vag. Pentru ca ai retractie gingivala ai dureri la rece,dulce. E denudat cementul (cel care acopera radacina). Tratamentul a constat doar in acest vaccin? Cand a debutat totul si cum? Ai si pungi gingivale (in locul santului micut, aproape invizibil acum sunt ca niste buzunare)? E la mai multi dinti si care? Cum arata gingia e putin mai rosie ca de obicei sau mai palida? Margini zdremtuite sau e prinsa ferm de dinte? Te speli bine cum am zis mai sus sau nu prea? Tartru ai?
Cam tipul asta de intrebari...

rocsa

Quote from: INDIANULca gingia tot se retracta;auzisem ceva de o operatie.multumesc frumos.
Da, dupa ce s-a asanat cavitatea si s-a oprit fenomenul inflamator, pentru a nu lasa expus cementul se face o operatie de apozitie de os (pentru ca osul alveolar cel care tine dintele s-a rezorbit iar gingia l-a urmat neavand suport). E o operatie foarte simpla, ca si o extractie. In general iti trebuie o buna cooperare cu dentistul, rabdare, vointa. Granulele de biovitroceramica cu care se face aditia costa cam mult, parca 250 de dolari, dar din acea cantitate ajunge pentru 2 pacienti. Sunt medici care pot pune un pret nu prea mare pe toata operatiunea.

Totul este baza: trebuie o buna igiena. Ar mai fi de spus ca in cazul tau mai tarziu dupa ce ai facut tot ce ti-am spus sa cumperi gel cu flor Elmex pentru sensibilitatea(durere la rece, acru, dulce) pe care o ai in urma retractiei gingiei

plure

Gelul asta cu Fluor, se gaseste la supermarket? La raionul cu pasta de dinti? Se numeste altfel sau e si el o pasta de dinti? Am inteles ca se foloseste o data pe saptamana, dar scrie pe el cat se lasa, etc?

Rocsa, m-ai facut sa ma spal pe dinti dupa pranz si de atunci nu am mai avut curajul sa mananc nimic!  :D

Am apa de gura cu Listerina. E buna?

Multumesc pt raspunsuri.
Images of innocence and terror, not easily described in words alone, nonetheless "speak" a

magdutz

e voie cu reclame pe aici? daca da, rocsa, ce firme producatoare de periute de dinti recomanzi? oral b , de ex, e buna? au periutele lor  perii taiati rotund? :)
be the best and fuck the rest!

Furnika

Sa zicem ca am o plomba de potelan (nu stiu daca e chiar de portelan, in sfarsit material care polimerizeaza la lumina) care imi atinge molarul de sus; e posibil ca dintele de sus sa se distruga in timp, avand in vedere diferenta de duritate intre cele 2 materiale? Altfel, cati pereti trebuie sa aiba un molar pentru a-i face o plomba din fotopolimerizabil?
Altceva: durerea aia crunta de masea e din cauza infectiei in canalul radicular? Care e diferenta intre pulpita si radiculita? Iar tratamentul?
Tks.
Un amic are molarul 3 lipsa (carevasazica nu-l are). Variante:
- punte (cei 2 dinti vecini sunt perfecti insa, nici o carie etc-pacat sa-i pileasca)
- implant (am inteles ca implantul nu il simti cand iti zboara din loc si exista riscul sa ti se infiga in alta parte; ii e frica sa nu il inghita si zic eu ca e o cantitate apreciabila de titan in cuiul respectiv care poa sa ii dauneze)
Deci ce ai alege?

mmm

Am si io o neclaritate: care sunt cele 3 dati/zi? Dimineata nu se perie dintii la prima vizita la baie? adica inainte de masa? :roll:  ca exista o contradictie intre ce ne-au invatat doamnele cu halate albe in clasele mici si modelul colegei de camera-fiica de stomatolog.

rocsa

Pt plure:
gelul nu cred ca se gaseste la supermarket, la farmacii da, ar trebui. Nu este pasta de dinti, si nici apa de gura, se gaseste in general la 25de grame. E un gel transparent si contine 12,5g florura(mai multe tipuri de floruri) si sunbst. aromatice. Scrie in prospect totul, se lasa 1-2minute, nu se clateste. Apa de gura cu listerina contine 26,9% alcool etilic sau 22% in functie de produs. E buna, insa e bine ca indierent de apa dupa ce o olosesti o perioada sa mai schimbi, in felul asta eviti o iritatie gingivala. La fel si cu pasta de dinti.

Pt magdutz: oral B, colgate sau celelalte cunoscute cat de cat sunt bune. Pe unele specifica, dar cred ca toate respecta normele importante.  Sa nu cumperi periuta no name dand 10 mii de lei. Nici sa cheltuiesti o avere...

rocsa

Quote from: FurnikaSa zicem ca am o plomba de potelan (nu stiu daca e chiar de portelan, in sfarsit material care polimerizeaza la lumina) care imi atinge molarul de sus; e posibil ca dintele de sus sa se distruga in timp, avand in vedere diferenta de duritate intre cele 2 materiale? Altfel, cati pereti trebuie sa aiba un molar pentru a-i face o plomba din fotopolimerizabil?
Altceva: durerea aia crunta de masea e din cauza infectiei in canalul radicular? Care e diferenta intre pulpita si radiculita? Iar tratamentul?
Tks.
Un amic are molarul 3 lipsa (carevasazica nu-l are). Variante:
- punte (cei 2 dinti vecini sunt perfecti insa, nici o carie etc-pacat sa-i pileasca)
- implant (am inteles ca implantul nu il simti cand iti zboara din loc si exista riscul sa ti se infiga in alta parte; ii e frica sa nu il inghita si zic eu ca e o cantitate apreciabila de titan in cuiul respectiv care poa sa ii dauneze)
Deci ce ai alege?
Obturatia e din compozit fotopolimerizabil, putea fi si de ceramica. Nu afecteaza dintele antagonist cu care intra in contact decat daca obturatia a fost facuta mai inalta si simti lucrul asta (senzatia e ca atunci cand ti-a intrat un sambure intre dinti), atunci afecteaza inclusiv dintele pe care e obturatia. Nu conteaza cat pereti tr sa aiba(poate avea 5, 4, 3) ci care sunt peretii, cat de subtiri sunt, nu-ti bate capul cu asta. Sau daca vrei da la stoma:) Radiculita nu exista. Dureroasa al naibii este si pulpita seroasa totala (turbarea dintilor) cat si  o parodontita apicala seroasa/purulenta in stadiul subperiostal. Da la stoma si o sa te delectezi cu toate.
N-am inteles, amicu vrea sa inlocuiasca molarul 3 care lipseste?

rocsa

Quote from: mmmAm si io o neclaritate: care sunt cele 3 dati/zi? Dimineata nu se perie dintii la prima vizita la baie? adica inainte de masa?
Dimineata e de preferat daca urmeaza sa mananci doar sa te clatesti bine (eventual si cu apa de gura) si dupa ce ai mancat sa te speli pe dinti. Daca te-ai spalat seara cum trebuie nu ai gura prea "incarcata" dimineata

tapirul

domne, sunt coplesit. O sa tiparesc pagina si o pun in baie. Nu glumesc.
io am niste carii tinute pe loc, plus tartru p[entru ca aici nu imi permit sa ma duc la dentist; in tara cand am venit m-am luat cu altele si nu m-am tratat.

Cateva intrebari:
- conteaza ce temperatura are apa cand te specli pe dinti? Io unul prefer apa rece de exemplu
- ce parere ai de leacurile de albit dintii? (benzi adezive, paste, etc?) Aud ca ataca si smaltul si nu sunt grozave. (nu stiu cum pretind ca actioneaza)
- last but not least, poti sa ne descrii pe larg semnele si simptomele in gingivite si parodontite.

Sarumana frumos de tot. Zi-mi unde sa trimit florile si ce flori preferi.
cre'că, nu ştiu...

rocsa

La adulti caria evolueaza lent (dentina s-a mineralizat mai bine, si bacteriile patrund mai greu) spre deosebire de copii unde are evolutie rapida. Caria ramane la suprafata ca un punct iar in profunzime se destrabaleaza in toate directiile, inducand in eroare si un medic care se pregateste de o cariuta mica si in final e ditamai craterul.

Cand te speli e bine sa nu fie apa calda bine, fierbinte chiar, pt ca parul periutei in loc sa ramana cum l-a conceput fabricantul, se inmoaie si poate leza gingia care la randul ei prin vasodilatatia produsa de caldura va sangera mai abundent. Apa sa fie de la rece (daca-ti place asa) la caldut.  

Nu am o parere prea buna legat de albit dintii, dar asta e personala. Am colegi care si-au facut bine mersi. Nu faci albire pentru coloratiile extrinseci! Adica pete de tutun, de mai stiu eu ce suc de coacaze. Pt asta exista periaj profesional si daca tot nu se ia, cu un disc ponce indepartata pata. Albirea se face la persoanele care au avut dintii colorati de cand au erupt ei, dintodeauna. Copii care au luat tetraciclina, supradoza de flor, malormatii congenitale, etc. Pt albire toate produsele contin peroxid, insa in concentratii diferite. Albirea facuta de medic in cabinet este una rapida, de aceea concentratia e mai mare. Albirea facuta acasa, in gutiera pe care ti-o confectioneaza medicul, e de lunga durata, stai cu gutiera  mult timp, apoi reimprospatezi si tot asa pana la ultima seringa de produs, in functie de culoarea pe care vrei sa o obtii. Deci peroxidul sau alte prod. care elibereaza O traverseaza smaltul si ajung si la dentina (stratul superficial) pentru decolorare. Pacientul tr sa stie ca aceasta decolorare nu e definitiva, dintii se pot colora in timp (galbui) si vor tr alte sedinte. Smaltul devine poros (imperceptibil, nu iti dai seama), va tr sa aplici inainte un gel concentrat de flor (se gaseste in trusa de albit, la unele produse). Se poate sa apara chiar o sensibilitate a dintelui. Si in plus costa, la noi e cam 100 de dolari/Euro cat o coroana de ceramica. La noi era promovat pompos Opalesance kit pt acasa sau cabinet. Dar si VivaStyle de la Ivoclar. Din pacate am cautat pagina lor pe net si n-am mai gasit.

rocsa

Deschid cartea :P  si fac urmatorul rezumat ca sa nu va rataciti definitiv.

Parodontiul (cel care sustine dintele in osul maxilarelor) e format din:
1.parod. superficial reprezentat de gingie
2.parod. profund repez. de: cement(acopera radacina,asa cum smaltul acopera coroana),ligamente (care tin dintele prins de os) si osul alveolar(a carui baza e inconjurata de osul maxilarelor)
 Gingivita il afecteaza pe primul iar parodontita pe al 2-lea. Intodeauna gingivita precede parodontita.
 Normal gingia poate ocupa spatiul interdentar(tineri) sau aproape se aplatizeaa lasadu-l gol(cu cat inaintam in varsta-retractie fiziologica).
 
I. Gingivite
 O sa vorbesc doar de gingivita de cauza microbiana.(celelalte:de cauza hormonala, din diabet, hipoavitaminoa C, leucemii, hidantoinica, la antagonisti de calciu, idiopatica, etc).
 Gingivita cronica simpla, localizata la un dinte sau mai multi se manifesta: usor prurit gingival, discrete dureri suportabile la periaj, la masticatia unor alimente dure(mar),senzatie de usturime, sangerari la atingere usoara( nu traumatica) a alimentelor, scobitorii,etc. Nu tr sa ai toate simptomele, care pot fi intermitente, dar sangerarea e semn precoce si precede chiar si modificarile de culoare. Gingia are culoare mai rosie , dar rosu deschis, umflata(mai mult/mai putin, cand ajuge la acoperirea dintelui e gingivita hiperplazica), lucioasa (normal are aspect de coaja de portocala).
  Gingivita alergica (la unele gume de mestecat, ape de gura,pasta de dinti) e rosie intens, sagereaza si frecvent insotita de simptome si la nivelul limbii si buzei.
  Gingivita micotica, stiti cauzele(antibiotice, imunodeficienta,etc) are aspecte extrem de variabile, nu ma apuc.

II. Parodontite
 Parodontita marginala cronica superficiala
 Deosebirea de gingivita e dificila. In parodontita s-a extins afectarea in profunzime depasind gingia. Totusi ca semn patognomonic este senzatia de dinte care a "crescut", a iesit in afara ( senzatie de egresiune). In realitate dintele e la locul lui. Senzatia apare matinal si dispare dupa cateva miscari de masticatie. Este suportabila,uneori discreta.
Gingia rosu violaceu, uneori apare si retractie gingivala. Radiologic se vad mai multe, nu le zic.
 Parodontita margina cronica profunda are mai multe forme clinice (agresiva, rebela la tratament si distrofica)
Toate semnele de mai sus evolueaza (se distrug si ligamentele) si dintele capata mobilitate. Prezenta pungilor parodontale (santul gingival se adanceste) prin inspectia pungii poti vedea o bucata (in general mare) din radacina.Pot fi si retractii gingivale mari care expun radacina.

Gata romanul, sper sa vedeti padurea de copaci :?

Furnika

Nope. Am gresit io. Nu e molarul 3, e molarul 1.
E cam tarziu sa dau la stoma acum. Dar tocmai de asta te-am intrebat, pt ca nu am facut stoma.

rocsa

Se intampla frecvent sa aiba primul molar extras (sau mai rar sa lipseasca mugurele dintelui a.i. molarul sa nu fi erupt niciodata) pentru ca e primul dinte permanent  care erupe si care nu inlocuieste un dinte de lapte, si la acea varsta (6ani) parintii cred ca e tot un dinte de lapte si nu se ingrijesc prea tare stimuland copilul sa se spele. Astfel se cariaza de nu mai ramane nimic si necesita extractia. Mare pacat pt. ca molarul si caninul sunt considerati de catre dentisti dintii cu implantarea cea mai sanatoasa pt a suporta fortele din timpul masticatiei.
De aceea corpul de punte (chestia suspendata care inlocuieste dintele si care normal ca n-are radacina, e suspendat, se lipeste de dintii vecini) trebuie sa se sprijine tzapan de dintii care marginesc spatiul prin cele 2 coroane de invelis. Astfel sacrifici dinti fara nici o carie. In elvetia mi-a trecut pe la ureche faptul ca nu se mai practica acest tip de sprijin. Pentru a evita sacrificiul ei fac doua cavitati pe dintii vecini in care vine sa se lipeasca cele 2 aripioare (pinteni ocluzali) ale corpului de punte. Pentru asta metalul din care se face trebuie sa nu fie prea elastic. Iti imaginezi de ce. Tehnicianul care il face impreuna cu medicul trebuie sa fie tare priceputi. Si bineinteles depinde si de pacient. O sa mai intreb despre asta si o sa vin si cu alte detalii. Sper ca ai inteles ce am vrut sa zic.

Cat priveste implantul, este fals ca il poti pierde fara sa-ti dai seama. Daca ai bani sa iti faci un implat de calitate, medicul te cheama la intervale de timp ca sa se asigure ca nu se desurubeaza (daca implantul e tip surub). La spitalul militar am facut stagiul de implanto unde am auzit-o pe asistenta de grupa ca proful nostru colonel (parca) Mihai Augustin ia sub supraveghere toti mosuletii (care vin si se plang ca nu au bani sa-si faca implant). Supravegherea consta in acceptul tau ca vii la control de fiecare data cand esti chemat pentru studiul evolutiei implantului. De aceea pretul este in jur de 2milioane(mic rau). In general pe la cabinetele private medicii folosesc implante proaste si nici nu insista sa cheme pacientii la control. Si se ajunge la ce spuneai tu

cnicu

Tipul de coroana care o descrii se numeste coroana partiala si se practica si in Ro de multi ani. Mama mea a facut de-a lungul timpului citeva. Este asa cum ai zis si tu foarte dificila deoarece si medicul si tehnicianul trebuie sa fie buni.... si spatiul dintre dinti trebuie sa fie destul de mic pentru ca altfel se duce totul de ripa.
Legat de Augustin.. cum reusea sa scada pretul? Avea sponsorizari ?

rocsa

Am inteles ca e un program de studiu al implantelor. Asa cum eu am facut anu trecut vaccinarea pt hepatita B, gratis. Era un studiu facut de profa de infectioase in colaborare cu elvetia. Partea interesanta era ca inainte de vaccinare se faceau analize sa nu ai deja hepatita. Apoi te chemau dupa ce terminai rapelurile, ca sa-ti faca alte analize (cum reactiona organismul).

Nu ma refeream la coroana partiala. Asta e o coroana care nu acopera cele 5 fete ale dintelui ci doar 4,pentru o mai buna estetica dar tot sacrificiu de dinte e. Ma refeream doar la o cavitate in care se lipeste acel pinten ocluzal.

Pt tapi: http://www.dentist.net/opalescence.asp

cnicu

Inseamna ca am inteles eu gresit. Sorry...

tapirul

multumim frumos rocsa. That's for you.


cre'că, nu ştiu...

rocsa

Multam de flori, sper sa nu fie flori pe mormantul acestui topic, si sa mai veniti cu intrebari sau cu vesti noi, si chiar cei de la stoma poate facem schimb de... impresii

In legatura cu pintenu de ziceam mai devreme si in elvetia se face ca si in romania tot provizoriu. Deci scuze, nu este un tratament definitiv, este o punte provizorie. In concluzie ( ii raspund furnicii) raman aceleasi solutii de tratament de care stii. Este de preferat sa faca implant, singura modalitate de a nu face sacrificii decat...financiare :D


Am uitat sa specific: Elmex este o firma producatoare ca si Colgate, Oral B. Stiu ca se gaseste si in romania Elmex gel, asa ca insistati sa-l gasiti.

Incorektu

rocsa, da` daca se dezinfecteaza bine de tot gura cu ceva tarie, mai apare placa bacteriana???Te roog, spune-mi ca nuuu!!! :lol:
Paseist, deci exist.

rocsa

Daca dupa ce te speli pe dinti folosesti o astfel de apa de gura... nu mai apare, na.

Incorektu

Vezi, stiam eu ca alcoolul dezinfecteaza bine! :lol:
Paseist, deci exist.

Incorektu

Acum, serios, cam care este eficienta pastelor anti-parodontoza?Vad prin supermarketuri pasta Parodontax, e buna oare de ceva?
Multumiri anticipate!
Paseist, deci exist.

INDIANUL

de acord cu dom' presedinte;aceeasi intrebare si de la mine ca ma spal cu pasta de aia anti-parodontoza;au un efect sau sunt asa mai mult ca efect psihic, de autosugestie?pe la Metro am vazut paste de astea anti-parodontoza.
Sar'na pentru tot ce ne spui.
ramas bun...

tapirul

rocsa, nu sunt flori de mormant, sunt flori la a treia cultura din alea din fata bancutei in parucletul cu statuie. Am deschis florarie deja.

acum, ce parere ai de produsele gen Sonicare?
cre'că, nu ştiu...

rocsa

In general pastele cu efect tintit asupra parodontiului contin substante astringente, desensibilizante, antimicrobiene, de stimulare a procesului de vindecare. Daca substanta antimicrobiala e clorhexidina, ca si pentru apa de gura trebuie avut mare grija sa alternati utilizarea ei cu o alta pasta pentru a evita efectele nedorite (vezi manolo). Trebuie specificat ca pot opri evolutia unor gingivite (intr-o oarecare masura) dar nu si pe a unei parodontite daca aceasta nu e tratata si de medic. Spre exemplu daca exista o punga parodontala(am zis mai sus ce e) si folosesti o substanta astringenta, puroiul din interiorul ei nu mai poate drena si face un frumos abces parodontal. Deci nu tot ce zboara se mananca

rocsa

O sa studiez sonicare. Interesant, apar mai repede ca microprocesoarele pe piata

tapirul

si la fel de scumpe. NU ca as vrea sa imi iau curand (cred ca e pe la suta de dolari tot setu', dar asa, de curiozitate.
Stiu ca s-a mentionat pe undeva ca periutele alea cu baterii nu sunt eficiente, si intreb, chiar si daca sunt folosite ca o periuta normala? Ca pe periuta mea electrica de 9 dolari asa scrie, ca sa pui pasta, sa ii dai drumul si sa o folosesti ca pe o periuta normala (adica ma frec in continuare cu ea cum as face si cu una fara baterii, numai ca se adauga ca bonus si miscarea capului periutei)
cre'că, nu ştiu...

rocsa

Neaparat sa iei periuta cu capete de schimb pe care sa le si cumperi ca apoi se intampla sa nu mai gasesti. Profa de la medicina preventiva mi-a confirmat banuiala ca nu ai un control bun asupra fortei si miscarii de indepartare. Eu am avut de la Oral B si Ovi de la Aquafresh si cu toate ca erau medium, mi se parea ca au parul prea moale si cand incercam sa apas se oprea din vibrat. Ar trebui sa te scuteasca de miscarea asta migaloasa cu vibratul. Nu stiu ce sa zic, dupa ce am incercat colorarea placii si am vazut ca nu dispareau petele cu toate ca ma straduiam, am aruncat-o la cos. Apoi am cumparat o periuta obisnuita, deci nu una scumpa, si rezultatul a fost excelent. Cred ca nu strica sa ai una de-asta electrica la scoala sau la servici, dupa masa de pranz. Comod si elegant te motiveaza sa iti pastrezi obiceiul cand esti in deplasare. Pe al meu nu reusesc sa-l convig sa se spele la sevici.
Nu am incercat de la sonicare, or fi mai bune.

manolo

Quote from: rocsapentru a evita efectele nedorite (vezi manolo)

asa deci, sunt un efect nedorit.... ce bine imi sade! :lol:  8)
Sa moara mama! Ba sa moara ma-ta!

rocsa

Ca orice lucru bun esti plin de efecte, printre care se numara si cele secundare. Asta-i viata, ce sa-i faci una calda alta rece :)

Qvadratus

Zilele astea inchei excursiile la dentist pe care le tot fac de vreo 3-4 saptamini. Ma gindesc la faptul ca ar trebui sa inchei apoteotic periplul meu in templul frezelor si clestilor cu un detartraj (pe care intre noi fie vorba nu mi l-am mai facut de vreo 4-5  ani, cred). Ultimul meu contact cu detartrajul s-a facut prin intermediul unei scule manuale pe care dentistul respectiv o minuia sprijinindu-se cu toata puterea de arcadele mele dentare in timp ce se auzea un sunet care aducea oarecum cu “harsti”. Probabil ca cea mai apropiata imagine care-mi vine in minte acum despre acel instrument este aceea a unei pile curbe tip papuc.
Intrebari:
1)   Ce alte metode de detartraj exista si ce avantaje au ele in raport cu metoda descrisa ?
2)   Informindu-ma “loco” de pretul unei proceduri de curatare a tartrului, mi s-a comunicat ca ar costa vreo 800.000, ceea ce mie mi s-a parut cam exagat pentru preturile din Ro. In tot cazul mai sun pe la alte cabinete sa vad cam cit mai e prin alte parti, dar presupun ca pretul depinde de metoda, si cum ma intereseaza sa aleg metoda optima....

Dupa prima sarcina sotia mea s-atrezit ca incep s-o doara dintii in ansamblul lor, ceea ce intr-un fel e de inteles, fiindca s-au decalcifiat intr-o oarecare masura, in ciuda masurilor de protectie luate. Poanta e ca inca de atunci i-au aparut prin unele locuri niste puncte in care pur si simplu smaltul A DISPARUT. Acele puncte sunt situate atit spre baza dintilor cit si spre virful lor. Dupa a doua sarcina, acele “puncte” de disparitie a smaltului dentar s-au transformat in arii largi si au crescut numeric, iar in plus a inceput si smaltul in unele locuri sa se retraga de pe colet. Mentionez  ca neveste-mii nu i-a aparut nici o carie, in schimb i s-au ingalbenit in plus usor dintii si acum o doare la cald, rece, acru si dulce. Un posibil factor favorizant ar putea fi eventual faptul ca ea maninca in mod obisnuit multe fructe acide si in special citrice, iar asta in timpul celor doua sarcini din “mod obisnuit” a trecut la “foarte multe” (era sa dau faliment din aceasta cauza).
Dupa prima sarcina, un dentist i-a propus confectionarea unei  gutiere care sa aiba in structura ei nu stiu ce produs de fluor si pe care sotia mea sa o poarte noaptea, dar ne-a avertizat ca mare lucru nu vom obtine de pe urma acestei chestii. Ca atare my honey a spus ca nu e cazul sa se oboseasca sa poarte asa ceva. Acum problema s-a agravat si, in urma unor sistematice incercari de a-mi face curaj, m-am gindit sa imi iau nevasta de ambele aripi si s-o car la dentist, eventual chiar amenintind-o cu o freza dentara sau punindu-i sa asculte fisiere mp3 cu susur de freza perforind un dinte in timp ce se aud gemete de pacienti terorizati.
Intrebari :
1)   Ce alternative sunt pentru a stapini problema ? (evident cea a “topirii” smaltului, nu cea a stabilirii unei relatiii profesionale dentist versus nevasta)
2)   La ce pot sa ma astept de la aceste alternative si, pentru care ar fi cazul sa optez.

cnicu

La mama mea la cabinet costul unui detartraj este de 200 000 lei dar se face cu gheara aia de care vorbesti pentru ca nu are aparat cu ultrasunete. In cabinetele din Buc se cere 400 000 pentru ultrasunete. Nu in cele din centru care au preturi de nesimtiti. Desi pare o metoda barbara aia manuala este foarte eficienta!
Daca te intereseaza poti veni la cabinetul mamei mele, dar e in zona Macaralei.
Legat de sotie: este o stare normala dupa sarcina, care se rezolva de la sine in timp. Dar cel mai bine te duci la un stomatolog ca sa vada si sa puna un diagnostic nu cum vb noi acum pe forum. Te poti duce si la facultatea de stoma e pe Plevnei, la sectia Terapie. Asta ca sa nu dai multi bani pe la cabinete... Dar incearca sa vb cu un specialist nu cu un student!

rocsa

Detartrajul cu ultrasunete e indicat doar pt tartrul supragingival, pentru depozitele mari si foarte aderente. Pentru detartrajul de finete al depozitelor mici si pt tartrul subgingival se utilizeaza tehnica manuala. De cate ori atingeam gingia cu gheruta de la ultrasunete pacienta simtea ca o piscatura electrica iar gingia sangera. In plus pacientilor cu dureri provocate de rece, acru, adica cu sensibilitate le este contraindicat ultrasunetu' . Gresit: ultrasunete=modern, cu instrument manual=invechit! Alte metode de detartraj nu mai sunt.

Pretul poate fi explicabil: daca e un medic bun care face ca la carte, dinte cu dinte, apoi finisare cu filturi interdentare si la final periaj profesional, merita pretul. Daca are de gand sa te dea pe spate ca el foloseste ultrasunetu' si atat, nu ma convinge pretul. Dar asta nu ai de unde sa stii din pacate. Pentru detartraj sa mergi ,de ce nu, la mama lui cnicu. La facultate la terapie, sa nu ajungi ca e jale!

In perioada sarcinii saliva are un ph mai acid ca de obicei, si coroborat cu consumul de citrice au determinat aparitia acelor leziuni in smalt langa colet.(Am spus mai devreme ca o tehnica de periaj gresita, plimbarea pe orizontala a periutei pe fetele dintilor care privesc obrazul si dinspre limba pot provoca de asemena astfel de leziuni, si de asemnea scrasnitul dintilor noaptea ar mai fi o cauza) Mai rau, sa-i spui ca dupa ce mananca citricele sa nu se spele imediat pe dinti. Citricele, sucurile acrisoare cresc puterea de abrazare a smaltului. Ar fi bine sa se clateasca mai intai cu apa de gura cu flor, sau si cu o solutie de bicarbonat de sodiu, dupa ce s-a neutralizat aciditatea sa se spele! Tot in perioada sarcinii poate aparea asa numita gingivita de sarcina, dupa nastere gingia poate chiar sa se retraga usor dezgolind mai mult sau mai putin dintele. Leziunile in smalt cat si retractia gingiei explica durerea la acru, rece. Pentru ca spui ca leziunile s-au agravat ar trebui sa mearga la un dentist pentru a-i sigila acele zone unde a disparut smaltul. Se face cu compozit foto fluid. Medicul nu intra cu freza ci doar aplica acest compozit. Sau un gel cu flor fotopolimerizabil in functie de aspectul leziunii. Altfel lasandu-i asa, dintii se vor caria mai usor acolo unde nu mai e smalt iar simpla sensibilitate se poate transforma intr-o pulpita dureroasa al naibii care va necesita scoaterea nervului (devitalizarea). Ar fi pacat, nu? Trebuie sa foloseasca si gelul cu flor Elmex, va fi excelent.

Qvadratus

Merci pentru raspunsurile competente si pentru efort. Chiar aveam nevoie de niste solutii.

rocsa

pentru culoarea mai galbuie a dintilor sa nu cumva sa faca albire! Mai mult ca sigur se datoreaza subtierii stratului de smalt care lasa sa se vada mai usor dentina care are culoare galbena in mod normal. In plus sa cumpere periuta soft si pasta de dinti fara microparticule abrazive (pasta care albeste dintii-whitening). Imediat dupa ce consuma fructele (inclusiv mere) sa se clateasca cu ape de gura pe baza de bicarbonat, flor pentru remineralizare.

laurad

rocsa, te rog frumos sa-mi povestesti si mie cum se trateaza o carie la care dupa lucrul cu freza s-a ajuns deja in camera pulpara.
Am o astfel de problema de cca o luna. Aveam uneori o nevralgie si, cum nu cred in ....statul in curent, am cautat si am gasit o carie, cu care m-am infiintat la doctor. Chestia era mai profunda decat parea, asa ca mi s-a spus ca trebuie denervat dintele. Arsenicul nu l-am tolerat, dupa cateva zile mi-am scos plomba provizorie, ca durea ca naiba. Acum am o alta plomba, la fel de provizorie si pe care as putea s-o scot oricand, cu un material care cica nu da inflamatie ca arsenicul, dar si nervul ar muri mai greu, saracutul(offffff, ca m-am saturat de el, ca nici nu moare, nici nu ma omoara). Astfel ca acum io tot astept sa moara nervul, ca asa mi s-a povestit ca tre' sa se intample, da' nu stiu de ce ceva nu se leaga, cat sa mai astept?, ca asta doare in continuare, tolerabil, e adevarat, dar nu ti se pare nimic in neregula in povestea asta?
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

venus

yo daca n am nici o carie ... :lol: .pot posta aici?!
Am avut o data o cariuta mica  atunci cand aveam maseluta de lapte iar nenea doctor a considerat ca tre sa mi o indeparteze cu .. freza cred ... ca sa nu afecteze urmatoarea maesluta.Asa ca m am speriat si .. acum nam nik 8)

venus


A CERB

Quote from: venusyo daca n am nici o carie ...

pariu? vrei sa spui ca nu ai nici o gaura, dar asta nu inseamna ca nu ai karii. nu kred pana nu itz faci panorex-ul
Smile! It confuses people!


A CERB

de ce bre? te sfatuiesk de bine. intreab-o pe roksa, ai vazut ce dantura are.
Smile! It confuses people!

dustweaver

la varsta lui venus (na :) ) ma laudam si io cu "obiectivu' Colgate"... ba ma laudau si dentistii, ce sa mai zic 8) ... parca din senin, asa, s-a facut o micutza cariutza la o maselutza  :) . Plombitza a picat de Revelion :) si pana pe nu-stiu-cat ianuarie am prestat cam o juma' de livra de pastile... so... cu okazia Rx s-au descoperit molarii 3 dezvoltati in gingie, intr-o pozitie "hidoasa", dupa cum spune dentistul meu... de anul trecut am initiat operatiunea "scoaterea maselelor de minte"  :lol:, pe care nici acum nu mi-am facut curaj s-o duc pana la capat - odioasa treaba...  :roll:
"Bă, ia mutaţi-l pe linia a doua, că m-am enervat."
"Totuşi, dacă ar fi fost exces de antiquarci, noi am fi numit pur şi simplu antiquarcii quarci şi quarcii antiquarci".

rocsa

Quote from: lauradsa-mi povestesti si mie cum se trateaza o carie la care dupa lucrul cu freza s-a ajuns deja in camera pulpara.
?
cu intarziere,scuze:
Tratamentul difera in functie marimea suprafetei pulpare expuse.
1. Daca nu e mai mare de un punct se face un pansament de protectie pt 6-8saptamani (coafaj direct) timp in care peretele dur se reface si va acoperi suprafata expusa, deci nervul e salvat. Daca in acest timp dintele doare se va scoate nervul, coafajul a esuat. Se foloseste rar arsenic (care kilareste rapid=24 ore fiind mai toxic poate necroza mai mult decat dorim) mai degraba inlocuitori de arsenic (pana la 5-6zile parca). E foarte important sa nu stai mai mult de intervalul de timp pe care l-a prescris fabricantul si medicul la randul lui. Se poate ajunge la extractia dintelui, tot ce poate fi mai rau pt ca substanta toxica traverseaza varful radacinii si produce necroza si in vecinatatea dintelui=durere la cote maxime.

2. In cazul in care suprafata e mai mare se ajunge la scoaterea nervului. Tocmai ni s-a predat un curs despre laser, mai nou se poate face coafaj si in acest caz. La noi in tara acu un an erau doar 3cabinete dotate cu laser in Bucuresti si unul la Timisoara. Nu mai e cazul la tine pt ca deja probabil nervul si-a dat obstescul sfarsit

O intrebare am: radiografie ai facut? A incercat sa scoata nervul facandu-ti o anestezie? Pentru ca in general metoda asta (extirpare devitala cu arsenic sau inlocuitori) nu se mai foloseste decat in cazuri destul de rare (in geneva iata nu se mai foloseste deloc).

rocsa

Si mai e ceva, inainte sa ajungi la dentist ma intereseaza cum era durerea? Durea spontan fara sa fie determinata de contactul lui cu apa rece,alimente? Sau doar in contact cu acestea si pentru cat timp?

Daca durerea nu era atat de grava (nu era spontana si nu era provocata si de cald, nu durea cand muscai pe dinte) si radiografia iti spune ca e in regula tesutul de la varful radacinii, se incearca salvarea nervului in mai multe sedinte. Se indeparteaza treptat tesutul cariat, intre sedinte se recurge la coafajul indirect (pansament care stimuleaza pulpa sa formeze dentina in zona in care mai trebuie sa mai indepartezi din dentina cariata. Toate astea ca sa previi dechiderea camerei pulpare.

Si mai conteaza ce dinte avea caria. Daca e maseaua de minte nu prea merita sa te lupti pana in panzele albe. Daca este un dinte inclinat, rotat sau nu are punct de contact cu antagonistul, sau nu ai acces la el, nu ai nimic de pierdut. Dar daca e un dinte bun, important cum e caninul, primii molari (pana la urma toti sunt importanti  8) ) merita muncit.

laurad

Povestea e cam asa: e vorba de un molar, care nu e de minte, dreapta jos( imi pare rau, dar chiar nu mai stiu numerotarea aceea)
Durerea era o jena, dar care iradia pe jumatate de fata, din senin, fara vreun factor declansator si fara ca eu sa pot acuza vreun dinte la momentul respectiv. Am avut saptamani intregi in care nu m-a durut nimic. Am luat fiecare dinte la ciocanit, ca am patit-o o data cu o carie care progresa sub o plomba pusa la marea arta...., n-am descoperit nimic si nici de vazut vreo carie nu vedeam. Am lasat-o balta, am zis ca-s nebuna de la invatatul pentru step 1...., ca mi se pare. Iti zic, nu durea rau!
Cand am terminat cu examenul si am avut din nou durerea aceea, am cautat mai bine si am gasit o carie in care intra un varf de scobitoare.
Cred ca trebuie sa-ti spun ca dintele avea deja o plomba mica si aceasta noua carie s-a format in marginea plombei vechi.
M-am dus la dr., a bagat freza la locul faptei si era sa zbor de pe scaun la un moment dat, cand cred ca a nimerit direct in pulpa.....ma rog, asa mi-am imaginat, a fost ca un curent electic. Mi-a pus un material provizoriu si mi-a zis sa-l tin cel putin 3 saptamani sau, daca ma doare, sa-l scot si sa revin. N-a fost nevoie sa-l scot, ca la vreo 4 zile a cazut, intrucat m-am gandit io sa mananc niste alune. Eram la munte si inutil sa spun ca 2 zile n-am mancat nimic, fiindca si apa durea. Daca nu mancam, nu ma durea nimic. S-a facut luni si m-am infiintat la dr., mi-a pus arsenic, m-a prevenit ca s-ar putea sa doara, 3 zile a fost bine, ca si cand n-as fi avut nimic, apoi m-a durut de m-a rupt, am zacut in pat la propriu, am smuls si pansamentul asta cu manuta mea, dar durerea(tot ca prima, pe 1/2 de fata, dar insuportabila, continua) nu a cedat decat dupa vreo 12 ore, cand mi-a fost pus urmatorul pansament. Plomba asta mi-a calmat durerea si cu ea sunt si acum, am cam 3 saptamani. Acum (hi, hi) am durerea aia de la inceput, surda, suportabila,in plus exacerbata de ocluzia pe dinte si chestii calde. Deci nervul ''se simte bine''.
Nu am facut radiografie. Mi-a propus anestezie si Kilareala in 3 sedinte???????!!!!!!Mai am vreo sansa sa scape nedenervat? Si are rost sa mai stau cu maclavaizul asta sau ma pregatesc psihic si ma duc?
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Mi se pare ca glumesti. Trebuie urgent sa mergi la dentist pt ca s-ar putea sa nu mai ai ce dinte sa salvezi, nervu e poveste. A fost odata un nerv care a murit de 2 saptamani cel putin. Acu te doare pt ca este gangrena complicata cu o parodontita apicala. Nervul s-a necrozat apoi s-a infectat, a facilitat patrunderea inlocuitorului de arsenic in tesutul care inconjoara dintele (parodontiul profund) si de-asta te doare cand calci pe dinte. Este o urgenta! Bafta multa!

laurad

nu, nu glumesc, asa  sunt eu.......
Multumesc de consultatie, ma voi duce ramburs.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

magdutz

Quote from: lauradPovestea e cam asa: e vorba de un molar, care nu e de minte, dreapta jos( imi pare rau, dar chiar nu mai stiu numerotarea aceea)

ie 46 sau 47 daca nu e de minte 8) , nu-i asa rocsa?
si profit de postare sa te intreb daca e ok sa ma spal si  cu bicarbonat pe dinti, seara, o data la doua zile....mi se pare ca se mai albesc dintii si am o senzatie uimitoare de curatenie in gura, inclusiv dimineatza
be the best and fuck the rest!

rocsa

Da, e 46 daca e primul molar si 47 daca el al doilea de jos dreapta. 48 e molarul de minte din acelasi cadran 4. Numerotarea e simpla: dreapta sus cadran 1, stanga sus cadran 2 si stanga jos cadran 3. Astfel cei doi incisivi centrali de sus sunt 11 si 21:
...12,  11 l 21,  22...
...42,  41 l 31,  32...  
Cu bicarbonatul cred ca e foarte bine, iti raspund din proprie experienta, am avut gingivita pubertara (cand eram la pubertate, sigur) si la recomandarea medicului ma spalam cu bicarbonat o data pe zi si mi-a mers f bine. Acum am incercat sa revin la bicarbonat dar mi s-a iritat limba. Nu cred ca abrazeaza prea tare smaltul (daca-l dizolvi e si mai bine).

INDIANUL

rocsa ce rol are fluorul in pasta de dinti?adica eu acum folosesc o pasta speciala de dinti dar care nu contine fluor;e bine asta?trebuie folosita neaparat o pasta cu fluor?ca sa stiu sa folosesc concomitent cu asta si una cu fluor.
ramas bun...

Furnika

Pai din cate stiam eu reactioneaza cu hidroxiapatita din smaltz si rezulta o chestie mai dura (aici nu sunt sigur) decat hidroxiapatita si care e mai greu gaurita de 'acizii are cauzeaza caria'. Prea mult fluor strica insa, complexul care se formeaza e mai friabil decat hidroxiapatita. Nu sunt f sigur, cred ca ne-ar trebui un specialist in stiinta materialelor. O rog pe rocsa sa ma contrazica.

laurad

rocsa, permite-mi sa raportez:am fost.
A zis ca n-ar fi infectat si ca nervul e viu si de-aia ma durea. Mi-a pus alt pansament. Nu ma mai doare. Cica sa vin dupa Paste. Offffff!
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Nu-s specialist in stiinta materialelor dar zic si io ca are dreptate furnika. Se numeste fluorapatita. Cum la noi nu se face fluorizarea apei potabile cred ca e bine ca macar pasta de dinti sa aiba fluor si mai stiam ca acum majoritatea pastelor au fluor. Dar nu cred ca-i bai, e bine sa te speli pe dinti, mecanic indepartezi placa bacteriana si e foarte bine.

rocsa

Nu-mi suna a lucru curat ce-ti spune. Deci te durea cand calcai pe dinte? Acum daca ciocanesti pe fatza cu care vine in contact cu dintele de sus, cu sa zicem manerul unei lingurite, ceva metalic, te doare? Esti sigura ca pusese arsenic??

rocsa


laurad

Sunt absolut sigura ca era arsenic, dar a zis ca a pus o singura sfera din aia si nu 3, cum ar fi trebuit la un dinte cu 3 canale, cum e asta. Astea sunt citate, sa nu crezi ca-mi dau eu cu parerea.
Acum nu ma doare nici la ciocanit, dar a mai fost asa si a reinceput, deci nu sper prea mult

vezi ca poti sa editezi, ca daca nu zic io, o sa zica Tapirul mintenas
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Un sfat: mergi la alt dentist! Ce face e clar gresit. Cum naiba sa dureze 3sedinte o extirpare cu anestezie?? Ce naiba ii e frica sa puna mana sa termine treaba asta si o da cotita cu arsenicu lu' peste prajit. Ai radiografia?

INDIANUL

uite despre ce pasta de dinti e vorba: http://www.pellamar.com/ro/noutati.php?menu=5

QuoteRelansarea pastei de dinti Pell-Amar Dr. Ionescu-Calinesti

Suntem incantati sa va anuntam relansarea pastei de dinti "Pell-Amar Dr.Ionescu-Calinesti", prezenta in doua variante: cu aroma de anason, si cu aroma de menta. Incepand cu luna septembrie 2004, pasta de dinti "Pell-Amar Dr. Ionescu-Calinesti" poate fi achizitionata din farmaciile din intreaga tara.
contine atomizat de namol sapropelic.dar nu are fluor.zici ca merge si asta?
ramas bun...

Furnika

Asta imi aduce aminte de un banc cam sinistru..."incerci sa te obisnuiesti cu pamantul?"

laurad

pai stai sa-ti zic, mi-a facut anestezie ca sa umble cu freza pe-acolo, ca a incercat sa intre pe canalul deschis (ca celelalte 2 nu ar fi inca deschise) cu un ac din ala cu spini, f. f. subtire si am sarit de pe scaun.
El zice ca s-a-ntalnit cu nervu' cel viu, ca nu a reusit sa bage ca lumea nici varful acului.....Pe urma a mai gaurit pe-acolo, din cate am inteles ca sa-si faca loc spre nerv, pe care mi l-ar scoate data aviatoare, ajutat si de chestia asta din pansament, care ar ....mortifica nervul - citat, ca io nu stiu cuvinte de-astea grele....ce zici? E aiurea?
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

INDIANUL

Quote from: FurnikaAsta imi aduce aminte de un banc cam sinistru..."incerci sa te obisnuiesti cu pamantul?"
pai daca practici Urinoterapia logic ,, ca extractul atomizat de "pell amar" ti se pare pamant :wink:  :lol:

ps edit:rocsa accepti sa lucrezi in vizuina ca stomatolog pe datorie pana se introduce tapirul greu?momentan nu avem nici tapiri nici flori sau cutii de bomboane dar promit sa ma revansez cu un tir de ciocolata.
ramas bun...

rocsa

Atata timp cat tu simti ca-ti merge bine dupa ce folosesti pasta, asta e cel mai important. Masezi usor gingiile dinspre radacina spre marginea dintelui, si respecti cam toate instructiunile pe care le dau ei, daca au. In general romanii scot pe piata produse naturiste f bune. Asa ca foloseste-o cu incredere.

INDIANUL

mersi mult de sfaturi si indrumari;
QuoteMasezi usor gingiile
hehe de unde ai stiut ca e pt gingii?chiar este pt asta:uite ce scrie pe ea-"exercita asupra gingiilor o actiune biotrofica stimulatoare si antiseptica".
ramas bun...

rocsa

laurad de ce nu i-o fi prins anestezia, ma intreb? Tu esti alergica, ai probleme cu tensiunea, inima? Banuiesc ca nu. Trebuia de la bun inceput sa-ti faca anestezie si nu sa te sperie cu 3 sedinte ca sa accepti treaba cu arsenicul. M-am gandit si la faptul ca poate a folosit dentocalmin, dar tot nu vad rostul celor 4 saptamani de asteptare. Mai ales ca nu e de joaca cu porcaria de arsenic sau ce altceva a pus el. Daca sunt granule, e clar e arsenic sau inlocuitori, ceea ce inseamna nebunie curata sa astepti inca 2 saptamani. Adica vrea ca de Paste sa ciocani din usa-n usa ca nu mai e nici un cabinet deschis??

laurad

sa stii ca am auzit ceva de dentocalmin pe-acolo...
A mai zis ceva si de alt tip de anestezie, ca asta a fost in vestibul si data viitoare ar face si una undeva mai spre articulatia temporomandibulara, am inteles eu
Nu sunt motive sa nu prinda anestezia.
Nu risc sa raman cu problema de Paste, ca vine daca-l chem, nu ma ingrozi, rogu-te.
De fapt,ce risc sa mi se intample? ca daca mi-e clar, zau ca ma duc peste el, numai sa fiu in cunostinta de cauza.
Senzatia mea, sau cea pe care a vrut el sa mi-o lase, e ca e f. preocupat sa nu ma chinuie.....zau ca nici eu nu pricep, dar si asa i-am cerut o gramada de explicatii, nu-s cel mai de dorit pacient......
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

laurad

De fapt, tu mi-ai raspuns, deja cam suna a drob de sare ce fac eu aici.
Realitatea e ca mi-e tare frica de oamenii cu freza, mi se pare ca e mai usor daca stiu ce ma asteapta.
Merci mult!
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Nu te-as sfatui sa te duci peste el. Du-te la alt medic pentru o alta parere. Daca-ti lasa impresia asta ca nu trebuie sa pui prea multe intrebari nu e in regula. Orice intrebare e binevenita. Pe mine ma scot din sarite persoanele carora le spui ce riscuri sunt si-i rogi sa vina la urmatoarea sedinta si te mai viziteaza peste o luna cand nu mai e nimic de facut. Dau din umeri ca au uitat.

Anestezia in vestibul la molarii inferiori e frectie la picior in cazul nervului, se face doar pt mucoasa. Singura anestezie indicata la mandibula este in dreptul articulatiei (impropriu spus, pentru ca e la jumatatea distantei dintre articulatie si marginea inferioara a mandibulei) adica la orificiul de patrundere al nervului alveolar inferior care se distribuie fiecarui dinte din partea dreapta (pt stanga e nervul alveolar de pe stanga).
Sunt sigura de ceea ce spun: mergi la alt medic! Ceea ce urmeaza este foarte important: obturatia de canal care daca nu e bine facuta e bun de aruncat la cos dintele. Asta e cel mai important lucru nu extirparea!

Ce risti? N-are sens sa-ti spun ca durerea e atroce in caz de parodontita apicala, si prea multe nu are de facut daca se ajunge in cazul asta. Extractia dintelui. Sau sa zicem prin absurd ca nu ajungi in situatia asta, dar atata taraganare nu e buna pt evolutia dintelui dupa ce va face obturatia de canal.

laurad

deci ma sfatuiesti sa ma duc maine chiar, la altul.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Probabil ca nu e sigur pe el si de-asta ti-este inca frica de astia cu freza. Daca te duci acum scapi de durere si mai ramai si cu dintele bonus.

laurad

E sigur, da-l in ma-sa, nu el e problema.
Ma duc, m-ai convins, merci!
Io tin la dintii mei!
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

elfstone

Bah, na, ce sa zic... Si pe mine m-a frecat unul la o masea cinci sedinte. Mi-a zis pe urma ca totu`i rezolvat si bagase si acele alea, tot. A zis ca mi-a scos nervul, mi-a obturat canalele si ca totul e gata. Dupa doua *luni* a inceput sa ma doara din nou tot maseaua aia si m-am dus la alt dentist care mi-a zis ca primul nu imi scosese nervul :? Intr-o singura sedinta mi-a facut ce mi-o fi facut si nu am mai avut probleme cu respectiva masea. Dentistii astia sunt dubiosi rau  :wink:
"I'd rather be happy than right, any day of the week"

rocsa


INDIANUL

eu stiu o colega careia stomatologul i-a rupt un burghiu de ala mic(asa a zis ea)in interiorul lucrarii si nu i-a spus, apoi i s-a infectat;misto;asta nu e stomatolog e "dintzar".
ramas bun...

laurad

da, cred ca e de bine. Tocmai m-am intors de acolo, mi-a umblat pe cele 3 canale, a fost cam nasol, cu toata anestezia......dar a trecut. A vrut sa-mi si arate nervisorii, dar i-am zis sa si-i arate siesi, ca singura chestie care-mi place la stomatolog e ''clatiti, va rog''.
Inutil sa-ti spun ca tot la el am ajuns, ca ieri fusei la altul care-a zis ca nu se baga......si azi chiar ma cam incerca o alta durere, nu am mai vrut sa caut in neant.
M-am cam lamurit, astora le e frica sa dea anestezii.....
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Felicitari ca ai scapat de griji. Obturatia de canal a facut-o?

laurad

A bagat in canale o pasta si puse peste ele,tot provizoriu, ceva. Cica sa vin dupa Paste sa-mi puna ceva definitiv.
Ma cam doare azi, vad, e alta durere decat cele de pana acum, banuiesc ca era de asteptat, nu? Doare doar la ocluzie, altfel deloc.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Da, e normal sa doara o zi,2. Ai facut pana acum vreo radiografie pt acest dinte?

laurad

Nu. I-am sugerat, dar a zis ca nu-i e necesar, ca stie .......incotro sunt canalele alea dupa directia acelor introduse.
E greu sa obtii o atitudine normala fara sa fii repezit. M-am gandit ca, daca merge ceva rau, atunci sa mai insist.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."

rocsa

Nu-mi dau seama daca a obturat definitiv canalele, poate fi un pansament provizoriu cu Ca(OH)2. Dar daca ti-a spus ca data viitoare termina cu dintele, mai mult ca sigur sunt obturate definitiv caz in care te sfatuiesc sa mergi sa faci o radiografie. E foarte simplu si usor: unde vezi ca scrie cabinet radiologic te duci si spui ca te-a trimis dentistul, si arati dintele. Este importanta radiografia pt mai tarziu, este dovada calitatii obturatiei. Daca (bat in lemn) ai probleme vreodata cu dintele, ii arati poza initiala. Daca o faci peste un an-2 o sa-ti spuna ca nu e vina lui ca s-a rezorbit pasta pe canal in intervalul de timp de cand a obturat el.
Radiografia costa 50-60 de mii maxim, si cantitatea de radiatie e echivalenta cu o zi de plimbare prin oras intr-o zi cu soare 8) .  O astfel de radiografie nu e contraindicata nici gravidelor, e fara risc. Deci da-i bice, poti si tu sa-ti dai seama uitandu-te pe Rx daca e bine obturat.

rocsa

Si in plus ai grija pana dupa Paste sa nu mai consumi alimente in genul alunelor ca-ti amintesti ca de la ele ti s-a tras si mai nainte :P . A folosit pt obturatia provizorie de coroana acelasi material ca atunci si nu e prea bine daca-ti cade (se infiltreaza bacterii inspre canale) pana sa ajungi la dentist pt definitiva.
Radiografia nu se da la inceput ca sa vezi pe unde se duc canalele, sigur ca acele iti dau directia,logic. Se da ca sa vezi daca exista vreun obstacol pe canal care sa te impiedice sa ajungi pana la varful radacinii, sau daca ai radacini scurte,etc. Astfel previi o depasire de varf radicular sau o obturatie incompleta(portiune neobturata unde se gasesc bacterii,nerv necrozat,sange=infectie in cativa ani). Pt ca majoritatea cabinetelor nu au si aparat pt Rx, nu te mai trimit sa faci o poza de teama ca n-o sa te mai intorci, sar peste etapa asta importanta, dandu-se experti. Apoi dupa obturatie normal ca nu mor de curiozitate sa stie daca e lucru bine facut.

laurad

Eu am sugerat radiografia cand a zis ca unul din canale e mai atipic, are un obstacol imediat dupa orificiul de intrare si ca s-ar putea sa faca probleme(mie, lui?, nu era prea clar). Acum nici eu nu stiu daca asta e obturatia definitiva...
N-ar fi mai bine sa fac poza dupa sedinta viitoare?
Alune nu mai mananc, sa traiti!
Merci mult de ajutor.
"Cel ce e singur in el insusi este insotit."