News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

Intrebare pt. Vlad

Started by doinav, July 03, 2008, 02:38:35 AM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

doinav

Vlad, deoarece eu nu am mai avut contact cu medicina din Romania (implicit psihiatria) de atatia ani, vroiam sa intreb daca au survenit schimbari in ceea ce priveste legislatia privind bolnavii phisici: ma refer la cei care trebuie internati impotriva vointei lor (datorita starii grave in care se afla, de gen "periculosi pt. sine sau pentru altii", sau "in proces de deteriorare marcata"), si, in general, cum se desfasoara procesul de internare si de tratament "impotriva vointei" pacientului. Intreb mai mult din curiozitate, deoarece, facand de atata timp psihiatrie de spital in US (si mai curand in Noua Zeelanda), eu imi petrec oarecare parte din timp ca "martor" in "mental health court".

vlad

Păi lucrurile s-au schimbat chiar în cursul rezidenţiatului meu, adică de vreo 2 ani. Înainte, orice medic, ba chiar rezident, ba chiar asistentă, putea să bage un pacient "la supraveghere" când avea chef, nimeni nu întreba nimic. Exista o lege a sănătăţii mintale, dar nu existau norme de aplicare. De vreo 2 ani, e în felul următor. În momentul în care medicul psihiatru curant sau de gardă consideră că pacientul trebuie tratat împotriva voinţei, îl pune la supraveghere, se fac notificări în ţşpe exemplare către Parchetul teritorial, apoi, în termen de maximum de maximum 72 de ore (dar de regulă în aceeaşi zi sau în a doua dacă acţiunea a avut loc noaptea), se întruneşte o comisie alcătuită din 2 psihiatri cu vechime şi un psiholog, şi confirmă sau infirmă măsura. Dacă medicul curant nu re-solicită comisia mai devreme, aceasta revine în 14 zile ca să reexamineze pacientul şi să hotărască dacă mai e sau nu de supraveghere.

Asta teoretic. Practic, hm, se găsesc mijloace să se "simplifice" procedura, fiindcă tuturor le e lene, de exemplu medicilor din comisie să meargă să vază pacientul, asta după zeci de ani în care nu a fost nevoie de aşa ceva.


vlad

Personal, am oroare de toată treaba. E incredibil cum imediat se activează "structuri" din astea foarte asemănătoare cu cele din puşcărie. Am văzut deja mormane de mizerii, dar cred că nu le poci spune chiar în public.

doinav

poti sa spui ceva si despre cazurile de TRATAMENT impotriva vointei (adica medicatie imptriva vointei) cand pacientul nu accepta (exclud aici urgentele cand trebuie injectate medicamente de urgenta)?

vlad

Păi ce să spun? Acelaşi lucru. În momentul în care pacientul e "cu notificare" şi închis la supraveghere, tratamentul se va face fie că vrea, fie că nu. Aici poţi conta pe asistente, care au esperienţă, şi chiar şi cei mai răi cedează rapid...
Nu există trat. împotriva voinţei în afara internărilor. De regulă, cam toate internările la supraveghere sunt şi cam urgenţe.