News:

So anyway, Vizuina is back online (fură ceva probleme cu PHP 7/5, alea.. și oricum ați uitat)

Main Menu

colesterol mare

Started by tapirul, May 24, 2008, 09:54:58 PM

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tapirul

O buna prietena ma roaga sa ii dau niste informatii referitoare la.
Imi spune ca are colesterol mare, undeva peste 300 mg/dL, la fel si trigliceridele. Rezultatele sunt culese dupa o perioada de stres major (mama a murit recent), dar si BMI este mare, 36.6, mai curios ca dupa doua saptamani de nemancat si doua kilograme slabite a fost 38.9 (masurat cu aparat, nu calculat de mana; i-am zis ca trebuie masurat de cateva ori pentru a stabili o medie).
Glicemie normala. Nu am intrebat daca a luat ceva medicamente in timpul stresului pomenit.
Ma intreaba ce sa faca. I-am spus ca in primul rand trebuie sa slabeasca, dieta si exercitiu.
Ca sa ii mai zic?
cre'că, nu ştiu...

A CERB

cat de mari sunt trigliceridele? sa-si faca un TSH. ce inseamna glicemie normala?
Smile! It confuses people!

originaltup

QuoteBMI este mare, 36.6, mai curios ca dupa doua saptamani de nemancat si doua kilograme slabite a fost 38.9
asta nu are sens ... Ca BMI e greutate/inaltime*inaltime (inaltimea in metri). Deci daca a slabit si nu a pierdut in inaltime BMI a scazut.

Cum zice Cerbu, e bine de checkuit un TSH, da nu mi-as pune sperante.
Drept sa-ti spun, nu prea ma agit f tare de trigliceride. De vazut cat e glicemia (sa rule out metabolic syndrome).
Cel mai important e insa LDL, nu total cholesterol. Ce varsta are? Ceva boli cardiace prin familie? Fumeaza? Ce blood pressure are? Dieta merge ceva ceva, dar prin US trebuie sa fii f motivat. Daca nu are risk factor tre sa ataci LDL-ul direct cu medicament daca e peste 160 (mai ales in cazul ei, e optional cica).

uite aici documentu official: http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/cholesterol/atp3xsum.pdf
(deja se merge si mai agresiv decat in ultimele guidelines)
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

tapirul

fumeaza, glicemia a zis ca "e normala"; e in Romania. Varsta, 37.
O sa intreb de analiza mai in amanunt, am intrebat dar nu le avea la indemana. Blood prssure cred ca in limite normale (o sa cer sa masoare iar), boli cardiace in familie nu stiu.
BMI-ul l-a masurat cu un aparat, cum ziceam. I-am zis ca e posibil sa fi pierdut electroliti/lichide si sa se fi schimbat de fapt raportul masa musculara/grasime. Makes sense? Aparatul parca masoara conductivitate electrica la nivelul palmei. Sau ceva de genul asta.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Bre, nu si-a masurat BMI, ci body fat content. E o treaba care masoara  impedanta intre palme( sau talpi), foarte insensibila si variabila( palmele transpirate iti schimba readingul).

BMI se calculeaza din greutate si inaltime si nici asta nu e foarte bun, desi e mult mai util, pentru ca nu-ti spune prea mult fara sa vezi cum arata persoana respectiva. .

tapirul

bre, astea sunt quibbles deja, iar stricto sensu, ambele sunt masuratori. Si, more or less, incearca ambele sa masoare cam acelasi lucru. Cred ca ce e important este ca valorile sunt mari.
Da, i-am spus si eu ca palmele transpirate sau alte conditii poa' sa schimbe readingul, de aia i-am zis sa masoare de cateva ori intr-o zi si sa ia o medie.
cre'că, nu ştiu...

originaltup

BMi e relativ standardizat, de celalalt nu am auzit.
Nu stiu ce dracu au in Ro de masoara doar colesterolul total, nu si LDL. Ca sa imi trebuie si HDL si TG ca sa-l calculez. Ce e asa greu sa fie masuratoarea facuta standard, ca de aceea ii zice fasting lipid profile.

tapirul

pai o sa intreb daca i-a facut tot profilul. Si ar trebui sa stiu si istoricul, daca e chestie recenta sau veche.
Daca are risk factors, ce solutii ar mai fi?
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Quote from: tapirul on May 25, 2008, 06:25:03 PM
bre, astea sunt quibbles deja, iar stricto sensu, ambele sunt masuratori. Si, more or less, incearca ambele sa masoare cam acelasi lucru. Cred ca ce e important este ca valorile sunt mari.
Da, i-am spus si eu ca palmele transpirate sau alte conditii poa' sa schimbe readingul, de aia i-am zis sa masoare de cateva ori intr-o zi si sa ia o medie.

Da, bre, dar greutatea si inaltimea o masori mult mai reliable cu un instrument calibrat. Ce iti spun eu( si nu vrei sa auzi) e ca dracia aia nu se calibreaza asa usor si e variabilitate mare intre masuratori care depinde de o gramada de chestii, deci informatia pe care o obtii este zero.

tapirul

ba io vreau sa aud, da' ce spui tu (subliniat) nu e ce spui tu, ci ca una se masoara si alta se calculeaza.
Teoria spune totusi ca impedanta da rezultate mai valide decat inaltimea si greutatea, chiar daca sunt mai putin reliable. Anywat, ce ziceam ca conteaza este ca sunt mari. Nu cred ca aparatul e asa de imprecis incat sa duca o valoare normala la una asa de mare.
cre'că, nu ştiu...

originaltup

pai daca e asa bun in teorie, de ce nu e folosit pe scara larga? In medicina serioasa vorbesc, nu in leacurile babesti. Ca de BMI dai la tot pasul, dar de impedanta lu peste, ioc. Pana cand nu e folosit la scara larga si e validat, nu ma incred in el. Informatia pe care o obtii cu BMI e suficienta. Nu e suficient, tre sa vezi si cum e distribuita grasimea, dar la BMI 35 tratamentul tot ala o sa fie.

A CERB

Stai, bre, nu te mai imbatzosha. Am vrut sa spun ca aparatul ala masoara, nu calculeaza. Ce ma futi la icre cu semantica. Nu-mi spune ca un cantar calibrat nu-ti da masuratori repetate mai consistente decat impedanta, ca nici tu nu crezi asta. Iti trimit aparatul meu de body fat, aduna praf de vreo 4 ani in camara. Asa incredere am in el.

tapirul

deviem discutia
Si aparatul tau calculeaza, nu ma baga in measurement theory aici (aparatul tau nu MASAOARA nimic direct, in orice caz nu body fat, ci CALCULEAZA pe baza unui reguli prestabilite), nu e vorba te semantica. Tu ai ingrosat cuvintele alea ca sa imi dai peste nas, nu eu, si tu te-ai bagat in semantica (gresit de fapt, masoara/calculeaza), ca alminteri puteai sa spui direct ca aparatul nu e asa reliable si mai bine isi face BMI pe baza de greutate/inatime.
'steti futere. Ma duc sa intreb in alta parte.
cre'că, nu ştiu...

Furnika

Pai poti face mai multe masuratori (seara, dimineata, pe cald pe frig etc) si faci o medie daca ai aparatul si iti permiti. Sau iti poti lua si doua controale: un slab si un gras, si vezi unde te situezi, asa, orientativ. Vorbesc si io, ca ingineru.

Furnika

Acu vazui ca cerbu zice acelasi lucru.

tapirul

tapirul de fapt.
O sa ii zic sa isi calculeze BMI-ul dupa formulele consacrate. E mare, oricum
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Ba chiar ma futi la icre. Nu am subliniat ca sa-ti dau peste trompa, ci ca sa emphasize diferenta dintre BMI si body fat content( ce masoara idiotenia aia de aparat). Daca nu te racoresti, te las sa te certi singur.

tapirul

ma rog, ca sa imi arati, chiar si asa, ce ai subliniat ai subliniat gresit. Ce noima are sa subliniezi "masoara" si "calculeaza" in cazul asta? Indiferent cum ai da-o. Daca vrei sa spui ca BMI si BFC sunt chestii diferite, subliniezi termenii astia (totusi eu nu cred ca termenii sunt diferiti, si BMI si BFC se refera la acelasi lucru, cata grasime ai in organism, iar daca sustii ca sunt diferiti, sunt diferiti nu pentru ca se masoara/caculeaza diferit, ci pentru ca sunt diferite conceptual - ceea ce nu sunt). Daca vrei sa spui ca BFC (sau aparatul) e mai imprecis decat BMI, subliniezi asta. Ce ai subliniat tu nu are nici o noima, cu exceptia interpretarii mele, ca imi spui ca una e masuratoare in timp ce cealalta e calcul - eu am replicat ca ambele sunt masuratori. N-am nevoie sa ma racoresc ca nu sunt infierbantat. Scriu si citesc cu ceva mai mare atentie decat tine, asta-i tot.
Uite intreb calm si racorit (beau un ceai verde cu gheata), de ce ai subliniat fix termenii aia? Ca nu pricep. Diferenta? Asta e un truism, doua metode diferite normal ca sunt diferite. Poti masura greutatea cu doua metode diferite, nu are rost sa subliniezi diferenta de metoda.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

nu ca-s eu picky, dar daca ziceai asa era alta discutie:

Bre, nu si-a masurat BMI, ci body fat content.
Eventual cu precizarea ca BMI nu este, direct, procentul de grasime, ci doar un index standardizat.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

tapirul

:)
Daca nu te racoresti, te las sa te certi singur.
cre'că, nu ştiu...

vlad

Băi io n-am înţeles nimica din ce discutaţi voi, dar totuşi însă mă bag şi io.
Aparatele altea nu e bune de nimica. Are şi ai mei unu şi arată valori aberante. Da aparatu îţi arată şi BMI, nu numai BFC, că are memorie şi tastezi tu înălţimea. Probabil de aicea comfuzia.
La mine la spitalu de psihiatrie, nu ne lasa sa luam LDL si HDL. Numa colesterolu total. Laboratorul face şi LDL şi HDL, da doar dacă comandă internistu, nu psihiatru. Asta deşi medicamentele noastre dau sd metabolic din plin. Nici io nu ştiu, poate o fi bine aşa, că în felul ăsta ne obligă să-i trimitem la internist în loc să ne dăm noi cu părerea.

A CERB

Adica dai cu zyprexa si trimiti la internist sa faca trigliceride? Banuiesc ca daca internistul nu poate da prozac, atunci nici shrinku nu poate da statina. Stupid, dar aparent logic. Intrebarea mea este, de ce kizda ma-sii mai facem medicina, daca aia nu, aia nu. TSH iti dau voie sa faci? Tu cum decizi daca boli psihice au substrat organic daca ministeru iti taie koaiele? uite ca m-am enervat.

tapirul

tipic de romania, explicatia e simpla, tre' sa ia ciubuc si internistul. Plus, daca afla pacentu ca un psihiatru stie de colestreol si alea, ce se mai face internistu ca ramane fara pacienti. Nu se poate asa ceva.
cre'că, nu ştiu...

tapirul

calculat pe MayoClinic calculator zice ca BMI este 28.5 (io am 32.2, o iau). Colesterolul a fost 390, celelalte nu s-au facut. Istoric de afectiuni cardiace in familie. Glicemie in limite normale. Trigliceride nu mai stie ca a rupt foaia cu analizele cand a vazut rezultatele :) Peste limita normala oricum. Blood pressure pe la 110/70, am cerut sa masoare iar ca era din amintiri.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Intreab-o care era glicemia aia normala. 115 NU e normal, si nici 98.

SA-si faca tot colesterolul, LDL, TG, HDL si TSH.

dieta e simpla: sa bea numai apa, sa limiteze amidoanele la marimea palmei/ masa si sa nu snack delok. cheat 2 mese/week.

tu esti obez la 32, eu ma lupt cu 27 de vreo 5 ani.

28.2 este overweight, nu obez.

tapirul

pai zice ca rupt analiza, de nervi (seamna cu mine), nu mai stie cat era glicemia exact, doar ca era "in limitele normale scrise pe analiza."
In Romania e mai dificil cu analizele. Vezi ce spune si vlad cu colesteroalele.
I-am zis sa isi fac cont sa-si spuna pasul direct.  Este foarte descurajata de sistemul din romania.

32 obez stiu. imi spune si oglinda. La tine macar vede lumea ca esti cat un taur, la mine vede ca sunt ca o minge.

Sa bea numai apa, adica fara pop si alte prostii, nu? Dar ceai, cafea? Eu le beau fara zahar.
cre'că, nu ştiu...

clebs

la glicemie 100, diabetologu zice sa tie regim si atat,eee sa-l vad io pe ardeleanu ala care tine regim c-asa o zis dr
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

originaltup

QuoteIntreab-o care era glicemia aia normala. 115 NU e normal, si nici 98
ce-are bre glicemia de 98? Ca din cate imi aduc aminte 100 e limita la fasting blood sugar.

vlad

Quote from: A CERB on May 27, 2008, 05:22:02 PM
Adica dai cu zyprexa si trimiti la internist sa faca trigliceride? Banuiesc ca daca internistul nu poate da prozac, atunci nici shrinku nu poate da statina. Stupid, dar aparent logic. Intrebarea mea este, de ce kizda ma-sii mai facem medicina, daca aia nu, aia nu. TSH iti dau voie sa faci? Tu cum decizi daca boli psihice au substrat organic daca ministeru iti taie koaiele? uite ca m-am enervat.

Nup, nu poci nici TSH. Din fericire, mi-a plăcut mult stagiu de endocrine şi am văzut că, la un pacient de vârstă tânără sau medie, disfuncţia tiroidiană, dacă nu e minusculă, se vede clinic, aşa că mă prinz să trimit la endocrinolog. La bătrâni e cu skepsis, acolo e chiar bizar uneori. Tre să trimit la endocrinolog la cea mai mică bănuială.
Ce poci: hemoleucogramă, biochimie fără lipide dar cu ionogramă, sumar de urină, ECG şi gata. Poci şi Rx toracici, dar radiologul mă bombăne dacă nu îi justific trimiterea, iar eu o fac de rutină aşa că mă bombăne non stop. CT cerebral, doar cu aprobarea direcţiunii, căreia trebuie să-i prezint personal cazu.
De ce să fiu cârcotaş, au fost cazuri de urgenţă în care am vorbit la telefon direct cu laboratorul şi au acceptat să-mi facă nişte analize suplimentare (teste de coagulare şi nişte toxicologice) în absenţa internistului care venea de abia la ora 12 şi murea pacienta până atunci.

Când sunt noaptea de gardă nu am decât un glucometru din ăla cu stripuri, în rest absolut nimic. Trebuie să mă bazez strict pe clinică.

A CERB

Quote from: originaltup on May 28, 2008, 04:29:19 AM
QuoteIntreab-o care era glicemia aia normala. 115 NU e normal, si nici 98
ce-are bre glicemia de 98? Ca din cate imi aduc aminte 100 e limita la fasting blood sugar.

98, 100, potato, potato. Eu la astia care au 97-99 le spun ca e normal dar nu kosher, sa dea jos burta ca fac diabet.

A CERB

Vlad, la batrani te lasa un sumar de urina, sau mergi dupa miros? Eu cred ca trebuie sa vorbesti cu seful sa vorbeasca cu administratia sa schimbe regulile, ca tare sunt absurde.

tapirul

Absurde chiar si pentru Romania as zice
pentru urina au numarul lui Bivolaru lipit de telefon.
cre'că, nu ştiu...

A CERB

Bre, aia e farmacia, nu laboratorul.

danhia

pana la urma care e limita la care-l trci pe statine ?

tapirul

da, si ma mai intreba persoana, odata trecut pe statine ramai toata viata pe ele?
cre'că, nu ştiu...

originaltup

limita pentru statine depinde de risk factors. Si in principiu daca esti mai mult de 60 peste targetul tau de colesterol, sansele sunt sa nu ajungi la target fara statine.
Pe scurt, targeturile:
- fara risk factors - 160
- cu 1-2 risk factors - 130
- cardiovascular sau echivalent (diabet) - 100 --> majoritatea tintesc pentru 70 acum, desi nu e inca in guidelines.

A CERB

originaltup

multumesc cerbu pt backup, da vezi ca e si in al treilea reply din topic.

A CERB

:!: scuze, asa sunt eu, am colesterolu' mik si deficitu' mare.

A CERB

Uite, Vlad, eu tocmai vazui o doamna care parea putin nebuna ( o anxietate destul de severa, cu hiperventilatie, tahicardie si tot tacamul,) internata, culmea,  pentru pneumonie. Avea TSH-ul minuscul. Are si o gusa multinodulara si, pana nu-mi vin anticorpii stimulannti, nu stiu daca are Graves sau gusa toxica. Dar am avut suficiente date  sa o pun pe atenolol si methimazole( pe care nu l-a tolerat-rash ca la carte) pana ajunge sa vada endocrinologu( mai complicat, nu are asigurare, i-am spus sa divorteze ca sa se califice pentru Medicaid). Recunosc, i-am dat si cu benzo, dar orishikat.

originaltup

pai bre, betablockers poti sa-i dai doar pe simptome, ca la o adica are hormonii tiroidieni crescuti, deci rezultatul tot ala e.

A CERB

parca blocau si conversia t4-t3. am intrebat un endo si mi-a zic ca poate lua PTU chiar cu rashul la tapazole. De ce are ea nevoie e I 131.

originaltup

nu stiu de betablockers, da' conversia T4->T3 e inhibata si de methimazole, si de PTU.

Qvadratus

Problema in Ro nu e ca Vlad nu are voie sa faca nu stiu ce chizda masii de investigatie in spital, ci faptul ca daca depasesi bugetul alocat sectiei tale e cam nashpa. Ezista niste indicatori, pe care ca sa-i poti atinge trebe sa faci fel si fel de smecherii, asa ca d-aia nu iei la pacienti decit analize care au legatura directa imediata strict cu procesul de ingrijire/ tratament in spital. Restul.....
       Iar cind vezi ca se aduna o triglicerida de aici, o ionograma de colo, un ekg de dincolo, o repetare a glicemiei....etc si totalizezi banii consumati, punindu-i in balanta cu finantarea pe care ti-o da pe caz rezolvat Casa de Asigurari....., va spun eu, renunti la mai toate care nu sunt strict si imperios necesare.

A CERB

Pai si cu ce o ajuta pe cucoana care vine cu pneumonie, daca eu ii ignor tirotoxicoza evidenta si potential periculoasa, mai ales in conextul asta. DRG-ul e DRG, dar cand o sa mai cresteti si apar procesele, nu va va  ajuta de loc ca nu era  DRG.

Cand vine pacienta cu durere in piept pe protocol de infarct si iti dai seama ca ER  a facut-o de oaie si nu a vazut colecistita acuta, ce faci? Ii zambesti victorios si ii spui ca nu a facut infarct, sau chemi chirurgul?

Qvadratus

Logic ca faci ce trebe, numa' ca te scoti cu cheltuielile pe spinarea altora carora ar trebui sa le faci in mod corect diverse alte cestii. Adica finutz spus, ii mai trimiti sa se mai investigheze si la altii, sau in regim de ambulator, sau peste 1 luna ......
Te-apuca groaza cind iti vine la sfirsit de luna fluturasul cu cheltuielile repartizate pe doftor, cu banii pe care-i primesti de la Casa de asigurari pe cazurile respectivului doftor si faci balanta. Dupa care incep excursiile la manager care-ti spune ca din punct de vedere al rentabilitatii te situezi pe locul X in cadrul spitalului si ca in loc sa produci un plus produci un minus s.a.m.d.

A CERB

Mda, imi aduc aminte cu groaza cum la Emilia Irza doctoreata care ne era asistenta se ruga de managerul aseist sa-i aprobe vigantol doza monstru pentru un copil( groaznic de maturizat la 7 ani) cu Fanconi si cu o gramada de fracturi spontate. Bleah.

Singura discutie pe care o am eu cu farmacia este ca nu ajustez dozele renal cum vor ei, cand stiu ca functia renala este numai aparent scazuta. Nu e treaba lor ce dau si de ce.

Eu la CEO ma duc si ma plang ca am gasit o musca in spital si ca asistentele sunt puse sa dea mancare la pacienti in loc sa dea medicamente si sa ia tensiuni.Vrea, nu vrea, trebnuie sa ma asculte cam 15-30 minute pe luna( ma plang regulat, sa nu creada ca merg lucrurile asa de bine cum o mint pe ea subalternii) Adica pe mine ma pupa managerul in cur sa fiu multumit si sa nu-mi trimit pacientii din office in alta parte ,nu invers.

Cred ca in Ro este o idee preconceputa despre medicul din US-sclavul sistemului, aici e o ierarhie foarte bine stabilita si medicul este in top. Au quality control, mortality review(peer) si nu se poate fofila orice idiot, dar daca iti faci treaba cum trebuie poti sa speli cu ei pe jos daca lucrurile nu merg bine , inclusiv cu administratia. Argumentul cel mai bun pentru treaba asta e patient safety, urmat de liability. Cu asta le inchizi gura la cost.

De aia spuneam ca la voi o sa schimbe numai cand apare liability. Pentru ca atunci poti sa spui" daca tu crezi ca medicamentul/ analiza X sunt scumpe,cam cat  crezi ca te costa un proces?"

clebs

eu acu is pe stagiu de pedi, vreau sa zic ca de cand is aci, hemograma mai mult nu se face decat se face, odata n-au reactivi, odata e stricat aparatu, dr trimite pacientii la laboratoare  sa vaza si ea o hemograma la prunci, ce pisici de medicina sa faci dc nu ai nici minimum?
Toti oamenii sunt trecatori, dar nu toti trecatorii sunt oameni

A CERB

Faci un diagnostic din ala blitz cum te invata arta uitata a marilor maestii,evetual dupa cum auzi copilul ca plange pe hol, sau pipaind piciorul patului.